Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

1 Μαρ 2012

МАРТИНКА - ΜΑΡΤΙΝΚΑ


Ένα απο τα παλιά έθιμα είναι τα βραχιόλια από κόκκινο και λευκό νήμα (μαρτίνκα) που οι Μακεδόνες φορούν την 1η Μαρτίου, για καλή τύχη στη διάρκεια του έτους. Καλό μήνα!

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012

Σκόπια: Η Τουρκία έμαθε την αλήθεια για την Μακεδονία


Οι Μακεδόνες απόφοιτοι της Αστυνομικής Ακαδημίας στην Άγκυρα


Το αποτέλεσμα των Μακεδόνων σπουδαστών της Αστυνομικής Ακαδημίας, που ζουν και εργάζονται στο κέντρο της τουρκικής πρωτεύουσας, εδώ και πολλά χρόνια, ήταν να εξαπλωθεί η αληθινή ιστορία της Μακεδονίας.


Στην επίσημη τελετή που έγινε εκπροσωπήθηκε ο πολιτισμός μας , τα εδέσματά μας και πραγματοποιήθηκε μια σύντομη ομιλία για την ιστορία της Μακεδονίας από τα χρόνια του Φίλιππου του Β΄ μέχρι τις μέρες μας, γράφει το δημοσίευμα της μακεδονικής εφημερίδας


Όλοι αυτοί οι νέοι που σπουδάζουν στην Τουρκία, έχουν προωθήσει τη χώρα μας , την Μακεδονία και έχουν μεταδώσει την ιδέα της ένωσης των εθνών και των φυλών, όπως έκανε ο Αλέξανδρος ο Μακεδόνας και να γνωρίσουν όλοι, τη βιβλική γη της Μακεδονίας, την οποία επισκέφθηκε ο Απόστολος Παύλος για να διακοινώσει το Χριστό, γράφει το μακεδονικό δημοσίευμα

Πρέπει να τονίσουμε – συνεχίζει το κείμενο- ότι η τελετή στην Ακαδημία της Αστυνομίας της Άγκυρας, παραβρέθηκαν 1.000 καλεσμένοι και παρόντες ήταν οι ανώτεροι εκπρόσωποι του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών.

Ευχαριστίες εκφράστηκαν προς την Πρεσβεία της Μακεδονίας στην Άγκυρα που βοήθησε στην εκδήλωση αυτή καθώς και στην προσφορά της τουρκικής Αστυνομικής Ακαδημίας για το χώρο της φιλοξενίας.

Ανώνυμος είπε...

Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2012

Η Μακεδονία υπέβαλε αίτηση για μέλος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων


Η Μακεδονία υποστηρίζει σθεναρά το έργο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενισχύοντας την αξιοπιστία του, ιδιαίτερα μετά την αυξημένη συμμετοχή των χωρών της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής», δήλωσε ο Μακεδόνας υπουργός Εξωτερικών της Μακεδονίας, Νίκολα Ποπόσκι, στη Γενεύη στο συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.


Ο Ποπόσκι ανέφερε ότι η Μακεδονία έχοντας ιδιαίτερη εμπειρία, επιθυμεί να συμβάλλει προς το Συμβούλιο και υπέβαλε προς τούτο αίτηση για ένταξη στο σώμα αυτό, για την περίοδο 2014-2016.

Στην ομιλία του ο επικεφαλής της μακεδονικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι η τήρηση και η προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, αποτελούν δέσμευση για τις υπάρχουσες και τις μελλοντικές γενιές.

Ο Ποπόσκι επαναβεβαίωσε τις προτεραιότητες της πολιτείας στον τομέα της προστασίας και της προαγωγής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο σε διεθνές όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Στο περιθώριο των εργασιών ο Μακεδόνας υπουργός πραγματοποίησε συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών της Σλοβενίας, της Μολδαβίας, της Ινδονησίας και τον υπουργό Εξωτερικών υποθέσεων της Ιρλανδίας.

Ο Ποπόσκι ζήτησε την υποστήριξη των ομολόγων του για το αίτημα της Μακεδονίας στη ένταξη της στο Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, για την προαναφερόμενη περίοδο.

Ανώνυμος είπε...

Συνάντηση Παπαδήμου - Γκρούεφσκι στις Βρυξέλλες

Θα πργαμτοποιηθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: πριν 14'



Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ κ. Νίκολα Γκρούεφσκι αναμένεται να έχει ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Η συνάντηση αυτή έρχεται μετά από σχετική επιστολή που έστειλε ο κ. Παπαδήμος στον κ. Γκρούεφσκι στα μέσα Φεβρουαρίου.

Στην επιστολή ο έλληνας πρωθυπουργός προέτρεπε τον Μακεδόνα ομόλογό του να διαπραγματευθεί ουσιαστικά για το όνομα της γείτονος χώρας μέσω του ΟΗΕ.

Ανώνυμος είπε...

Ηταν κι ο Χριστος νοτιοσλαβικής καταγωγής, περαν του Φιλιππου και του Αλαξανδρου; Από τον πατέρα ή απ τη μάνα;

Ανώνυμος είπε...

Όχι απλά καταγωγή 3:32 αλλά γέννημα θρέμα μακεντονιαν , εξάλλου όλοι οι ιστορικοί πλέον ξέρουν ότι η Βηθλεέμ ήταν το προηγούμενο όνομα των Σκοπίων.

Ανώνυμος είπε...

ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

Τετ-α-τετ Παπαδήμου - Γκρούεφσκι στις Βρυξέλλες

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Mακεδονίας είχε στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, ο Λουκάς Παπαδήμος, κατά την οποία εξετάστηκαν οι διμερείς σχέσεις και η πορεία των συνομιλιών, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.


Οπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του Έλληνα πρωθυπουργού, στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η πορεία των διμερών σχέσεων και διάφορες πτυχές της συνεργασίας των δύο χωρών.

"Οσον αφορά, ειδικότερα, το ζήτημα της ονομασίας, εκφράστηκε από αμφότερες τις πλευρές η πολιτική βούληση για συνέχεια των διαπραγματεύσεων εντός του συμφωνημένου πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να επιτευχθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση" προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ανώνυμος είπε...

Το κλείσατε το μαγαζι?