Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

21 Ιουλ 2012

Γιορτή του Ιλιντεν 2012

Ολοκληρώθηκε και φέτος το διήμερο εκδηλώσεων στην Οβτσάρανι Λέρινσκο/Μελίτη Φλώρινας για τον εορτασμό του Ιλιντεν. Η συμμετοχή των Μακεδόνων ήταν μεγάλη, όπως πάντα, και γιόρτασαν με πολύ κέφι. Κατά το διήμερο αυτό, Μακεδόνες απο τα τέσσερα κομμάτια της Μακεδονίας αλλά και τη Διασπορά, είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν, να χορέψουν και να τραγουδήσουν, μαζί.

Και του χρόνου, με υγεία!


4 σχόλια:

gence είπε...

Θερμά συγχαρητήρια στους παράγοντες του Π. Μ. Συλλόγου Μελίτης για το υπέροχο διήμερο εκδηλώσεων που έχει πλέον καθιερωθεί στις καρδιές τον Μακεδόνων, ως το σπουδαιότερο πολιτιστικό γεγονός, κάθε χρόνο!

Akritas είπε...

Μία ανακοίνωση του Δήμου Μελίτης, που να αναφέρει την γιορτή ως «Ίλιντεν 2010» υπάρχει;

Alex είπε...

τόσο η UMD, όσο και κυρίως η κ. Νατσουλίδου αγωνίζεται για τα νόμιμα και δίκαια αιτήματα των Μακεδόνων σε όλη την Υφήλιο, πρωτίστως στην Ελλάδα.

για τα ορατά εθνοτικά, γλωσσικά, θρησκευτικά απαράγραπτα δικαιώματα των ορατών Μακεδόνων, όπως ορίζονται από τις διεθνείς συμβάσεις.

και όχι με κρατικές και μη εθνικιστικές και ψευδείς προπαγάνδες

σε αντίθεση με την Αντι-Παμμακεδονική , η οποία έχει επίσης έδρα την Αμερική και η οποία αγωνίζεται για την καταστροφή και αφανισμό των παραπάνω δικαιωμάτων των Μακεδόνων, στην βάση της υπερεθνικιστικής ρατσιστικής αντιμακεδονικής ιδεολογίας του βαθέος ελληνικού κράτους.

με το γελοίο αιτιολογικό , ότι
Μακεδόνας = Ελληνας

συγχέοντας επίτηδες την εθνοτική/εθνική μακεδονική ταυτότητα η οποία αφορά ΜΟΝΟ τους γηγενείς Μακεδόνες.

με την γεωγραφική μακεδονική ταυτότητα, η οποία αφορά όλους τους κατοίκους της Μακεδονίας, γηγενείς και έποικους ή μετανάστες : Μακεδόνες, Αλβανούς, Βλάχους, Εβραίους , Βούλγαρους, Τούρκους , κ.λ.π

bb είπε...

Akritas,
Στα μακεδονικά, η ημέρα που γιορτάζεται ο Προφήτης Ηλίας, λέγεται Ιλιντεν. Στην Μελίτη χρησιμοποιείται η ελληνική ονομασία της γιορτής, αλλά, στο μέλλον, αυτό μπορεί να αλλάξει γιατί το Ιλιντεν είναι επίσης και η εθνική γιορτή των Μακεδόνων (κάτι σαν την 25η Μαρτίου για τους Έλληνες) και το σωστό είναι να ονομάζεται αυτή η γιορτή στην γλώσσα μας.