Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

1 Νοε 2012

Συνάντηση υψηλού επιπέδου του Αρχιμανδρίτη Τσαρκνιά στην Washington, Η.Π.Α.


Στις 23 Οκτ 2012, ο Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Τσαρκνιάς, ο θρησκευτικός ηγέτης της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ελλάδα, συναντήθηκε με την Δρ Σούζαν Τζόνσον Κουκ, Πρεσβευτής των ΗΠΑ-at-Large(Παγκοσμίως) για την Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία, στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Ο Αρχιμανδρίτης Τσαρκνιάς επέστησε την προσοχή της Πρέσβειρας Τζόνσον Κουκ στις προκλήσεις της κοινότητας της Μακεδονικής Ορθόδοξης πίστης στην Ελλάδα και την μακροχρόνια πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης να παρεμποδίσει τις θρησκευτικές κοινότητες.


«Η Ελλάδα είναι το μοναδικό κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχει διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους και η μοναδική θρησκευτική κοινότητα που αναγνωρίζεται με ειδικά προνόμια είναι η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία έχει ενσωματωθεί στο ελληνικό Σύνταγμα - η ρίζα του προβλήματος στην Ελλάδα », δήλωσε ο Αρχιμανδρίτης Τσαρκνιάς. "Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καλέσουν την Ελλάδα να επιτρέψει την ύπαρξη άλλων θρησκευτικών κοινοτήτων με ίσα δικαιώματα κάτω απο το ελληνικό Σύνταγμα. Η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, βάσει του διεθνούς δικαίου, όσον αφορά τη θρησκευτική ελευθερία. "

Ο Αρχιμανδρίτης Τσαρκνιάς είναι ο πρώτος κληρικός της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που είχε μια τέτοια συνάντηση υψηλού επιπέδου με την επίσημη διοίκηση των ΗΠΑ. Το 2011, ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διόρισε την Dr. Suzan D. Johnson Cook ως Πρεσβευτής-at-Large (Παγκοσμίως) για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία, μια θέση που επιβεβαιώνεται από τη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι ο κύριος σύμβουλος τόσο του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και του Υπουργού Εξωτερικών για τη θρησκευτική ελευθερία σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι η πρώτη Αφρο-Αμερικανή και η πρώτη γυναίκα που κατέχει τη θέση αυτή.

Το Γραφείο για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία έχει ως αποστολή την προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας ως βασικός στόχος της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Το Γραφείο παρακολουθεί θρησκευτικές διώξεις σε όλο τον κόσμο και τις διακρίσεις, συνιστά και εφαρμόζει πολιτικές σε αντίστοιχες περιοχές ή χώρες, και αναπτύσσει προγράμματα για την προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας.

Ο Αρχιμανδρίτης Τσαρκνιάς βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συζητήσει την άνοδο του εξτρεμισμού στην Ελλάδα και τις επιπτώσεις που έχει στις θρησκευτικές κοινότητες της χώρας. Η εκπρόσωπος της Ηνωμένης Μακεδονικής Διασποράς (UMD) στην Ελλάδα Ευγενία Νατσουλιδου τον συνόδεψε σε αυτή την επίσκεψη και οι δύο θα ταξιδέψουν στην Οττάβα αργότερα αυτή την εβδομάδα για να επιστήσουν την προσοχή στα προβλήματα που η γηγενής μακεδονική κοινότητα στην Ελλάδα αντιμετωπίζει σε Καναδούς αξιωματούχους.
Ο Αρχιμανδρίτης Τσαρκνιάς εισήλθε στις τάξεις της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας πριν απο 39 χρόνια. Μετά από πολλές διαφωνίες με τις αρχές της Ελληνικής Ορθόδοξη Εκκλησίας, που διήρκησαν πάνω από μια 20ετια, για το κήρυγμά του της Αγία Γραφής στη μακεδονική γλώσσα, η Εκκλησία τον καθαίρεσε. Από τότε, έχει φυλακιστεί, ξυλοκοπηθεί από την αστυνομία, εκφοβίζονταν από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες και μέχρι σήμερα δεν έχει τη δυνατότητα να οικοδομήσει μια πλήρως λειτουργική Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ελλάδα. Ο Αρχιμανδρίτης Τσαρκνιάς ζει με τεράστιο φόβο για τη ζωή του σε καθημερινή βάση, και έχει υποβληθεί σε πάνω από μια ντουζίνα μηνύσεις και εντάλματα σύλληψης, που κόστισαν σε αυτόν και την γηγενή μακεδονική κοινότητα στην Ελλάδα πάνω από € 50.000 σε δικαστικά έξοδα.
Περισσότερα εδώ


Δεν υπάρχουν σχόλια: