Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

14 Απρ 2013

Σύμβαση Πλαίσιο για τις περιφερειακές η μειονοτικές γλώσσες

Η παραπληροφόρηση των Μακεδόνων σε πολύ σοβαρά ζητήματα όπως είναι αυτό της κατάστασης της μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα, «δίνει και παίρνει» τον τελευταίο καιρό, με επιστολές δωθε- κειθε, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη νομικά πλαίσια και εφαρμογές ευρωπαϊκών συνθηκών.

Η Ελλάδα ούτε έχει υπογράψει, ούτε φυσικά έχει επικυρώσει τον Ευρωπαϊκος Χαρτης για τις Περιφερειακες η Μειονοτικες Γλωσσες . Με επιστολή σε κρατικές αρχές όπου εκφράζεται απλά κάποια επιθυμία, χωρίς να υπάρχει νομικό πλαίσιο που να επιτρέπει την εφαρμογή της (ποιοι και με τι τίτλους σπουδών θα διδάσκουν την μακεδονική γλώσσα στα δημόσια σχολεία, τι είδους τίτλο σπουδών θα αποκτούν οι μαθητές, ως αποδεικτικό για επάρκεια γλώσσας, κτλ), δεν πρόκειται να δώσει κάποιο αποτέλεσμα στο ζήτημα αυτό και γίνεται μόνο για να δημιουργούνται εντυπώσεις!

Η «Μορφωτική και Πολιτιστική Κίνηση Έδεσσας», μέλος απο τον Οκτώβριο του 2012 του «Δικτύου για την προαγωγή της γλωσσικής διαφορετικότητας» (NPLD), προσπαθεί και αγωνίζεται για να βρεθεί μια λύση ώστε χώρες όπως η Ελλάδα να αναγκαστούν να κάνουν το αυτονόητο, δηλαδή να υπογράψουν και να επικυρώσουν τις σχετικές Ευρωπαϊκές Συνθήκες.

Την ίδια κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι Μακεδόνες στην Ελλάδα, αντιμετωπίζουν και οι Γάλλοι πολίτες της Οξιτάνιας, της Βρετάνης όπως και οι Βάσκοι και οι Καταλανοί της Γαλλίας. Ο Γάλλος Πρόεδρος Hollande, προεκλογικά, είχε υποσχεθεί την επικύρωση της Σύμβασης Πλαίσιο για της περιφερειακές η μειονοτικές γλώσσες (η Γαλλία την έχει υπογράψει απο το 1999), αλλά μετά την εκλογή του αρνήθηκε να προχωρήσει σε αυτήν με την δικαιολογία ότι το Σύνταγμα της Γαλλίας δεν το επιτρέπει, με αποτέλεσμα 30.000 άνθρωποι να κάνουν πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της πόλης Τουλούζ (Οξιτάνια), τον Μάρτιο 2012! Λες και δεν γνώριζε το Σύνταγμα της χώρας του ο πρόεδρος Hollandε και το έμαθε τώρα, μετά την εκλογή του! Αυτά είναι δικαιολογίες γιατί δεν υπάρχει η πολιτική βούληση στην χώρα για την επικύρωση της Σύμβασης.

Σε συνεργασία με τους φίλους Οξιτανους της Γαλλίας, ελπίζουμε ότι σύντομα θα βρεθεί μια νομική λύση σε αυτό το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως Ευρωπαίοι πολίτες, στα πλαίσια της Συνθήκης της Λισσαβόνας αλλά και άλλων διεθνών συνθηκών, τις οποίες όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν υπογράψει και επικυρώσει.

Οπότε, τα πυροτεχνήματα με επιστολές σε Δήμους και υπουργεία είναι ενέργειες χωρίς πολιτική και νομική αξία αλλά γίνονται για να κρατιούνται κάποιοι «στον αφρό», χωρίς πολύ κόπο και γνώση, ως ακτιβιστές - αγωνιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Μακεδόνων στην Ελλάδα.
Το παρακάτω βίντεο είναι απο την εκδήλωση της ‘Έναρξης του Ευρωπαϊκού Οδικού Χάρτη για την Γλωσσική Διαφορετικότητα στις 11 Απριλίου 2013, στην Πρεσβεία της Ιρλανδίας στις Βρυξέλλες, απο το NPLD. Ο πρώτος ομιλητής είναι ο πρέσβης της Ιρλανδίας στις Βρυξέλλες, Eaomonn MacAodha και ο δεύτερος ομιλητής είναι ο Dinny McGinley, υπουργός της Ιρλανδικής κυβέρνησης για τις Υποθέσεις Gaeltacht (Gaelic), ο οποίος άρχισε την ομιλία του στην μητρική του ιρλανδική (Γκαελικ) γλώσσα και στην συνέχεια είπε περίπου τα εξής: «...Επειδή αντιλαμβάνομαι ότι σας είναι δύσκολο να με κατανοήσετε στην μητρική μου γλώσσα που είναι η ιδιαίτερη διάλεκτος της πατρίδας μου το Gweedore, αποφάσισα να συμβιβαστώ και θα μιλήσω στη γλώσσα Εσπέρια, δηλαδή στην Αγγλική, έχοντας, πάντως, επίγνωση της παρουσίας της ορχήστρας μας.... Τι θα κάναμε χωρίς την μουσική σας...!»



2 σχόλια:

Alex είπε...

Τα παιδιά αλβανών μεταναστών θα διδάσκονται και την μητρική γλώσσα στη Καβάλα.
ΤΕΤΆΡΤΗ, 27 ΜΆΡΤΙΟΣ 2013 ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

inShare
Τα παιδιά των Αλβανών μεταναστών που γεννήθηκαν στην Καβάλα και φοιτούν σε ελληνικά σχολεία έχουν πλέον τη δυνατότητα να μαθαίνουν και τη μητρική γλώσσα της χώρας καταγωγής των γονιών τους με τη συνδρομή του δήμου Καβάλας...

...Ο δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής στη διάρκεια εθιμοτυπικής επίσκεψης του γενικού προξένου της Αλβανίας στη Θεσσαλονίκη Ριζά Πόντα που έγινε πριν από λίγες μέρες έκανε δεκτό το αίτημα που του απηύθυνε - το οποίο αποτελούσε και αίτημα της αλβανικής κοινότητας της πόλης - να διαθέσει ο δήμος Καβάλας μια σχολική αίθουσα σε κεντρικό δημοτικό σχολείο ώστε τα παιδιά των αλβανών μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα να έχουν την ευκαιρία να μάθουν τη μητρική γλώσσα των γονιών και των παππούδων τους.

...Τα μαθήματα αλβανικής γλώσσας πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο, απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας από 6 έως και 14 ετών και βασίζονται σε πρόγραμμα διδασκαλίας που ισχύει στην Αλβανία.

...Ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής τόνισε ότι «η ενσωμάτωση των μεταναστών είναι ένα σημαντικό ζήτημα για την ελληνική κοινωνία και προς αυτή την κατεύθυνση ο δήμος Καβάλας πήρε αυτή την καινοτόμα πρωτοβουλία. Με την βοήθεια της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της διεύθυνσης του 10ου Δημοτικού Σχολείου ξεκινούμε φροντιστήρια αλβανικής γλώσσας πιστεύοντας πως τα παιδιά των αλβανών μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην πόλη μας θα μάθουν τη γλώσσα της ιδιαίτερής τους πατρίδας.

...Πιστεύουμε ότι ανάλογες πρωτοβουλίες όπως αυτή που πήραμε διευκολύνουν τη συμβίωση των λαών προωθώντας ταυτόχρονα την ιδέα της συνεργασίας και της ειρήνης στα Βαλκάνια». (Η.Β., ΑΠΕ)

----------------------------------------------------------------------

ας ξεκινήσουν ιδιωτικά και ημιεπίσημα . υπάρχει επαρκής νομιμοποίηση για απλή εκμάθηση τόσο της αλβανικής όσο και της μακεδονικής .σε δημόσιους χώρους, με ιδιωτικό χαρακτήρα φυσικά και όχι ένταξη στην υποχρεωτική εκπαίδευση... ακόμα...

bb είπε...

Αν ο Παντε είχε ζητήσει αίθουσα στο δημοτικό σχολείο της Οβτσαρανη για να γίνονται μαθήματα μακεδονικής γλώσσας για μικρούς και ενήλικες (εκτός κανονικού ωραρίου διδασκαλίας) θα έβαζε σε πολύ δύσκολη θέση τον εξάδελφο του Παβλε, ως προς την απάντηση που θα έπρεπε να δώσει και αφού η αίτηση θα ήταν επίσημη.....