Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

7 Αυγ 2013

Ο «Εδεσσα...οίκος»

Σε τοπική εδεσσαϊκή εφημερίδα, σε μόνιμη στήλη, αρθρογραφεί κάποιος που υπογράφει με το ψευδώνυμο Ο «Εδεσσα...οίκος».
Ο παραπάνω αναφερόμενος αρθρογράφος αρέσκεται συχνά να προτρέπει τους γηγενείς δίγλωσσους Μακεδόνες να μην μιλούν την μητρική τους μακεδονική γλώσσα, ούτε να τραγουδούν τα μακεδονικά τραγούδια σε πολιτιστικές εκδηλώσεις τους, ειδικά μέσα στην πόλη της Έδεσσας. Ο κύριος αυτός ενοχλείται από την γλώσσα μας πάρα πολύ και δεν χάνει την ευκαιρία να καταγράφει την δυσαρέσκεια του, σχεδόν απειλώντας. Δημοκρατία έχουμε, ελευθερία του λόγου και της έκφρασης έχουμε, τι μπορούμε να του πούμε; Αν δεν του αρέσει η μακεδονική γλώσσα, είναι δικαίωμα του! Περί ορέξεως... κολοκυθόπιτα!
Αλλά, το να δηλώνει εγγράφως σε εφημερίδα ότι «οι διοργανωτές να θυμούνται που και που ποια είναι τα τραγούδια που πρέπει να ακούγονται και να χορεύονται» δεν είναι δικαίωμα του, αλλά είναι κάτι παράνομο διότι μπορεί να κατηγορηθεί για ρατσισμό και ρατσιστική παρενόχληση πολιτών με διαφορετική πολιτιστική η ακόμα και εθνική ταυτότητα από την δική του!
Αν ο αρθρογράφος έχει υπ’ όψη του το νόμο που ρυθμίζει την εκτέλεση τραγουδιών που πρέπει να ακούγονται στις εκδηλώσεις μας, ας το δημοσιεύσει ώστε να το μάθουμε, αλλά και σε ποια τραγούδια αναφέρεται. Αν είναι νόμος από την εποχή του Μεταξά και είναι ακόμα σε ισχύ, θα χαρούμε πολύ να τον παρουσιάσουμε σε όλους τους οργανισμούς της ΕΕ που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες των Ευρωπαίων πολιτών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: