Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

27 Απρ 2014

Κομμα Ισοτητας, Ειρηνης και Φιλιας


Είμαστε εν όψει μιας νέας εκλογικής περιόδου. Τον Μάιο μαζί με τις δημοτικές εκλογές και τις περιφερειακές εκλογές θα πραγματοποιηθούν και οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ανακοινώνουμε ότι ως Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ) κατεβαίνουμε στις Ευρωεκλογές του 2014.

Στις Ευρωεκλογές οι ψήφοι μας μέχρι σήμερα πήγαν σε εκείνους που μας θυμούνται πριν τις εκλογικές αναμετρήσεις, σε εκείνους που δίνουν υποσχέσεις που μένουν μόνο στα λόγια. Μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση ζήσαμε μια απογοήτευση. Πλέον, προκειμένου να μη ξαναζήσουμε μια τέτοια απογοήτευση ως Κόμμα Ισότητας Ειρήνης Φιλίας (ΚΙΕΦ) συμμετέχουμε στις ευρωεκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 25 Μαΐου 2014.

Τις ευρωεκλογές τις βλέπουμε ως μια ευκαιρία για να διαδώσουμε τη φωνή μας, να τραβήξουμε την προσοχή στα προβλήματά μας που δεν λύνονται επί χρόνια και να αντιδράσουμε στη νοοτροπία που κάθε μέρα προσθέτει νέα προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα.
Συμμετέχουμε στις ευρωεκλογές του Μαΐου για να δώσουμε το ένα μήνυμα στην νοοτροπία και τις πολιτικές που δεν λαμβάνουν υπόψη τα δημοκρατικά αιτήματα της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης, που αγνοεί τις προσδοκίες τις, που κλείνει τα μάτια στα δίκαια αιτήματα της, που παραβλέπει μια ολόκληρη κοινωνία. Για να δώσουμε το «ΠΑΡΩΝ» και το μήνυμα ότι «ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ» στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την πατρίδα μας την Ελλάδα τις οποίας είμαστε πολίτες, και για να τραβήξουμε την προσοχή στα προβλήματά και στα δίκαια αιτήματα μας, ως ΚΙΕΦ θα λάβουμε μέρος στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα πραγματοποιηθούν στις 25 Μαΐου 2014. Πιστεύουμε πως οι εκλογές αυτές θα δώσουν μια ώθηση στο δημοκρατικό και δίκαιο αγώνα της Τουρκικής Μουσουλμανικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης και θα συμβάλουν στον αγώνα για να ακουστεί η φωνή και τα προβλήματα μας τα οποία εδώ και δεκαετίες παραμένουν άλυτα.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

• ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ «ΠΑΡΟΝ» ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΈΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΛΟΣ ΕΔΩ ΚΑΙ 33 ΧΡΟΝΙΑ

• ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΑΒΗΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΚΕΙΝΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙ ΧΡΟΝΙΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

• ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ Η ΦΩΝΗ ΜΑΣ

• ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΜΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΣΤΑΣΗ ΜΕ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΓΓΥΛΕΓΓΥΗ

• ΓΙΑ ΝΑ ΑKOYΣΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΜΑΣ

• ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

• ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΗΤΕΡΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΛΛΗΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ

• ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ «ΟΧΙ» ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ

• ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΗ, ΠΙΟ ΑΝΕΚΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ

• ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΤΗΣ ΨΥΦΟ ΜΑΣ ΤΟ ΜΥΝΗΜΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΝΟΟΥΝ ΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΜΑΣ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

• ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ 25 ΜΑΙΟΥ 2014!!!

• ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ Η ΦΩΝΗ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ «ΟΧΙ» ΣΤΙΣ ΑΔΙΚΙΕΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΙΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ

με το ΚΙΕΦ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2014…

Ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε πιο δυνατοί όταν είμαστε όλοι μαζί μια καρδιά!...


7 Απρ 2014

Διακήρυξη της Ε.Ε.Σ./E.F.A. για της Ευρωεκλογές 2014




Ήρθε η ώρα για αυτοδιάθεση
για όλους τους λαούς της Ευρώπης


Παρουσιάζονται αποσπάσματα από την Διακήρυξη της Ε.Ε.Σ./E.F.A. για της Ευρωεκλογές 2014.

1 – Εσωτερική διεύρυνση

Ανοιχτές πόρτες σε νέα κράτη παλαιών εθνών: η ΕΕ θα πρέπει να δεσμευτεί για την αναγνώριση νέων κρατών μελών που απορρέουν από την αυτοδιάθεση και τις δημοκρατικές διεργασίες εντός των σημερινών κρατών μελών (το οποίο αναφέρεται ως εσωτερική διεύρυνση).

Κατά τον ίδιο τρόπο, η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει την συνέχεια της ευρωπαϊκής ιθαγένειας στους πολίτες αυτών των νέων κρατών. Η δημοκρατία είναι μια θεμελιώδη αρχή της ΕΕ: θα ήταν αδιανόητο η ΕΕ να εμποδίσει την πρόσβαση σε νέα κράτη που έτυχαν την κρατική υπόσταση τους μέσα από άψογες δημοκρατικές διαδικασίες .

Τα έθνη σε υπό-κρατικό επίπεδο ή / και περιφέρειες με νομοθετικές εξουσίες πρέπει να έχουν ένα ρόλο στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων αποφάσεων μέσω μιας ενισχυμένης παρουσία σε μια "Συνέλευση των περιφερειών και των λαών" που θα αντικατάσταση της αναποτελεσματικής  Επιτροπής των Περιφερειών.

2 - Βελτίωση της δημοκρατικής ποιότητας στα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα

Η Συνθήκη της Λισαβόνας συνήφθη μετά από μια παρατεταμένη διαδικασία. Οι ελπίδες ότι θα οδηγούσε σε περισσότερη δημοκρατία και ο λογοδοσία δεν υλοποιήθηκαν πλήρως . Μετά τη διεύρυνση και τη χειρότερη οικονομική κρίση που αντιμετώπισε το ευρώ, η ΕΕ πρέπει να θέσει νέους και φιλόδοξους στόχους, ώστε να είναι βασικός παράγοντας στη διεθνή σκηνή, να κατέχει ηγετική θέση στην προσπάθεια επίτευξης μιας βιώσιμης οικονομίας, να είναι ένα υπόδειγμα δημοκρατίας, κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής.

Η νομοθετική εξουσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω, δίνοντας πραγματικές εξουσίες νομοθετικής πρωτοβουλίας και για την τροποποίηση των Συνθηκών, παράλληλα με τα αρμόδια κοινοβούλια στα πλαίσια των κρατών μελών.

Υπό - κρατικές εκλογικές περιφέρειες για τις Ευρωπαϊκές εκλογές θα πρέπει να δημιουργηθούν στα κράτη μέλη που ακόμη δεν το έχουν πράξει.

Η νομοθετική εξουσία του Συμβουλίου θα πρέπει να γίνει διαφανής . Όλες οι νομοθετικές διαβουλεύσεις και τα σχετικά έγγραφα πρέπει να είναι ελεύθερα πρόσβαση στους Ευρωπαίους με τον ίδιο τρόπο όπως και τα έγγραφα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η θέση του κάθε κράτους μέλος θα πρέπει να δημοσιοποιείται.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να εκλέγεται δημοκρατικά. Στα κράτη μέλη με αποκεντρωμένη δομή, όλες οι κυβερνήσεις των συστατικών τους εθνών θα πρέπει να συμμετέχουν στη διαδικασία στην πρόταση υποψήφιου επίτροπου.

Η διεθνής αποστολή της ΕΕ ως παράγοντα που δρα με βάσει των αρχών της δημοκρατίας, της ειρήνης, της αλληλεγγύης και τον σεβασμό της διαφορετικότητας πρέπει να αποσαφηνιστεί και να ενισχυθεί.

7 - Προκλήσεις για τους πολιτισμούς και τις γλώσσες

Ο σεβασμός της πολιτιστικής και γλωσσικής διαφορετικότητας αποτελεί βασικό στοιχείο για τη διαφύλαξη και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η ΕΕΣ θεωρεί ότι όλες οι ευρωπαϊκές γλώσσες στις γραπτές και προφορικές μορφές τους είναι ίσες σε αξία και αξιοπρέπεια και είναι αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής κουλτούρας και πολιτισμό, συμβάλλοντας στον εμπλουτισμό της ανθρωπότητας . Η ΕΕ πρέπει να στηρίξει τις πολιτικές των ενδιαφερόμενων κοινοτήτων να επαναφέρουν τις γλώσσες τους.

Η EΕΣ πιστεύει ότι οι ευρωπαϊκές γλώσσες και οι πολιτισμοί είναι, όπως η βιοποικιλότητα, μια ζωντανή κληρονομιά που είναι αναγκαία για την αειφόρο ανάπτυξη των κοινωνιών μας . Πρέπει να
προστατευτούν από κάθε κίνδυνο εξαφάνισης.

Πρέπει να αποτρέψουμε οι εθνικές μας γλώσσες να μειωθούν σε ένα δευτερεύοντα ρόλο ως
"χαμηλή" λαϊκή γλώσσα για την καθημερινή ζωή, ενώ η αγγλική, που προωθείται από την οικονομική παγκοσμιοποίηση, να γίνεται η "υψηλή" ομοιόμορφη γλώσσα των σημαντικών λόγων, της εκπαίδευσης, της επιστήμης, της οικονομικής ζωής, κτλ Επειδή είναι προωθημένη παγκοσμίως
και ουσιαστικά στην οικονομία, (σε αντίθεση με το είναι της πολιτικής ή του πολιτισμού),
η ενωτική αγγλική γλώσσα δεν είναι μέσο αναγνώρισης για την Ευρώπη, ενώ οι εθνικές γλώσσες μας γίνονται τοπικές και χάνουν το ευρωπαϊκό πεδίο εφαρμογής τους. Οι πολιτικές της ΕΕ
πρέπει να συμβάλουν στην αναστραφεί αυτής της αρνητικής τάσης.

Η ΕΕΣ θεωρεί ότι η γλωσσική πολυμορφία διεγείρει τη δημιουργικότητα, την καινοτομία και την
προώθηση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς, και έτσι συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη.
Η Πολιτιστική και καλλιτεχνική δημιουργία, η πολιτιστική κληρονομιά, η γαστρονομία, οι τέχνες και οι χειροτεχνίες έχουν μια δυναμική δημιουργίας θέσεων εργασίας, συμβάλλουν στην ενίσχυση της ταυτότητας, δεν μπορούν να μεταφερθούν και είναι επίσης βασικά στοιχεία για έναν βιώσιμο τουρισμό. Η γλωσσική βιομηχανία, δηλαδή ο σχεδιασμός, η παραγωγή και εμπορία προϊόντων και υπηρεσιών που σχετίζονται με τις γλώσσες , είναι ένας τομέας που έχει μεγάλες δυνατότητες.

Η ΕΕΣ θεωρεί ότι η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει την διατήρηση της γλωσσικής και πολιτιστικής κληρονομιά της Ευρώπης και κυρίως όλων των γλωσσών της και πρέπει, ως εκ τούτου, τηρώντας την αρχή της επικουρικότητας, να συμβάλλει στην προώθηση και ανάπτυξη αυτής της ανεκτίμητης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι γλώσσες με συν-επίσημο καθεστώς πρέπει να αναγνωρίζεται σε επίπεδο ΕΕ.

Παρά το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός για τις Ευρωπαϊκές περιφερειακές ή μειονοτικές γλώσσες έχουν μειωθεί σημαντικά, η EFA πιστεύει ότι τα νέα προγράμματα της Επιτροπής για το 2014 - 2020 Erasmus για όλους, Δημιουργική Ευρώπη και Ευρώπη για τους πολίτες, πρέπει να υποστηρίξουν ΜΚΟ και οργανώσεις, πρωτοβουλίες και δραστηριότητες, τα οποία εργάζονται για να αναπτύξουν και να προωθήσουν τις απειλούμενων με εξαφάνιση γλώσσες. Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα για την ΕΕΣ είναι να αλλάξουν τα κριτήρια εκλεξιμότητας των προγραμμάτων για τις κοινοτικές γλώσσες προκειμένου να μπορέσουν όλες οι ομάδες γλωσσών να υποβάλουν αίτηση για αυτές τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες.