Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

15 Αυγ 2017

ΑΠΟΡΙΕΣ...


Αντιληφθήκαμε, πρόσφατα, σε κάποιο blog στο διαδίκτυο κάποιος να απορεί τι σημαίνει η μπλε σημαία με τον Ήλιο στην παραπάνω φωτογραφία.
Θέλουμε να του εξηγήσουμε, λοιπόν, ότι σε κάποιο συνέδριο στη Ρωσία στο οποίο συμμετείχαν και Μακεδόνες από την Ελλάδα, αυτή η σημαία εκπροσωπούσε αυτή την αποστολή! Ως Μακεδόνες από την Ελλάδα κι όχι, φυσικά, Έλληνες από την Μακεδονία διότι σε αυτή την περίπτωση θα αναρτούσαν την ελληνική σημαία, κανονικά, όπως τις περισσότερες σημαίες που υπήρχαν εκεί και εκπροσωπούσαν τα εθνικά κράτη των διαφόρων συνέδρων.
Η πρωτοβουλία ήταν των Ρώσων διοργανωτών του συνεδρίου οι οποίοι πιστεύουν ότι το συγκεκριμένο σύμβολο του Ήλιου εκπροσωπεί το Μακεδονικό έθνος. Το μπλε φόντο το επέλεξαν για να τονίσουν ότι πρόκειται για Μακεδόνες από την Ελλάδα κι όχι από άλλα μέρη της Μακεδονίας που σήμερα ανήκουν σε άλλα κράτη.
Για τους Μακεδόνες από την δημοκρατία της Μακεδονίας υπήρχε αναρτημένη η κρατική σημαία τους.

2 σχόλια:

g.a.blogger είπε...

Στην πατρίδα που προδίδεις , τέτοιες γλωσσικές και νοηματικές στην περίπτωση σου απλουστεύσεις τις ονομάζουν σοφιστείες. Όσο για την ουσία , το σύμβολο που από τον Ανδρόνικο και μετά ονομάζεται ως αστέρι της Βεργίνας είναι πανάρχαιο Πανελληνιο σύμβολο και η συγκεκριμένη μπλε σημαία υιοθετήθηκε τα τελευταία χρόνια από το επίσημο Ελληνικό κράτος ως αντιπερισπασμό στην ψευδοσημαία των Σκοπιανών φίλων σου και υποχρεωνοντάς τους ταυτόχρονα να αλλάξουν την δική τους κόκκινη.

bb είπε...

Τώρα, ποιος μιλάει για σοφιστείες! Το σύμβολο του Ήλιου είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο ως μακεδονικό σύμβολο, παρά την αποτυχημένη προπαγάνδα του ελληνικού κράτους να το περάσει ως ελληνικό! Το χρώμα της σημαίας είναι αδιάφορο, το σύμβολο είναι αυτό που έχει σημασία.
Αν βρεις "Τα Γεωγραφικά" του Στράβωνα στη νεοελληνική θα δεις ότι στη Μακεδονία στην εποχή του αρχαίου αυτού γεωγράφου δεν υπήρχε ούτε η μυρουδιά Ελλήνων, ως γηγενείς, ούτε παλαιότερα στην ιστορία, όπως ο ίδιος γράφει. Για ποια ελληνική Μακεδονία μιλάμε, αν όχι αυτήν από το 1912 και μετά;