Αυτή είναι μια ανάρτηση του Παύλου Βοσκόπουλου στο προφίλ του στο Facebook στις 23 Ιουλίου 2023. Απαράδεκτη στάση απέναντι στη μακεδονική μειονότητα και επιζήμια για το μέλλον της. Ακολουθεί η ανάρτηση, σημείο προς σημείο, με τις απαντήσεις με έντονους χαρακτήρες γραφής.
Γιατί το ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ-ΕΕΣ δεν φλερτάρει με προγονικές έννοιες
" 1. Επειδή
το ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ-ΕΕΣ δεν φλερτάρει με τις προγονικές αντιλήψεις περί των
σύγχρονων εθνών, ούτε καπηλεύεται ιστορικά καθεστωτικά στερεότυπα
εθνικών ιστορικών. Δεν σταματάει δηλ. ούτε αρχίζει σε «Μεγαλέξανδρους»
και «Σλαβοσύνες». Για αυτό, είναι μακριά από εθνικισμούς ή
μεγαλοϊδεατισμούς, αλλά απεναντίας είναι στο δρόμο του αντί-εθνικισμού
και του σεβασμού-ανάπτυξης της πολιτικής δημοκρατίας στη χώρα.
1. Το να αποκαλούμε «εθνικισμό και φανατισμό» την ύπαρξη εθνών που δημιούργησε η ίδια η ιστορία της ανθρωπότητας, μπερδεύοντας τα επίτηδες με τον σύγχρονο κρατισμό και την ιθαγένεια, είναι τουλάχιστον άδικο για τον μακεδονικό λαό. Οι Μακεδόνες δεν είναι δημιούργημα του κρατικού εθνικισμού αλλά υπάρχουν ως αυτόχθων λαός της Μακεδονίας. Ξέρουν ποιοι είναι γιατί το έμαθαν από τις οικογένειές τους και τις κοινότητες τους, όχι από τα σχολικά βιβλία ή από κάποιες ξένες δυνάμεις που τους είπαν ποιοι είναι, όπως ήταν η περίπτωση των σύγχρονων ελληνικών πληθυσμών. Το να είσαι Μακεδόνας σήμερα δεν έχει καμία σχέση με εθνικισμό και φανατισμό.
2. Επειδή
το ΤΟΞΟ θεωρεί τους Έλληνες δημοκράτες συμπολίτες στυλοβάτες του έργου
του κόμματος (Μακεδόνες και Έλληνες) από την ίδρυση του το 1994. Είναι
πολιτικά αδέρφια Έλληνες και Μακεδόνες στο κόμμα και τον πολιτικό αγώνα,
στο πεδίο των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στη χώρα και ευρύτερα. Δεν
είναι αποκλειστικά και μόνο για τους Μακεδόνες μειονοτικούς το ΤΟΞΟ.
2. Οι Έλληνες και οι Μακεδόνες είναι αδέρφια ως άνθρωποι, αλλά η ιστορία έχει διδάξει στους Μακεδόνες ότι πολιτικά δεν μπορούν να είναι καν εταίροι. Κάτι μάθαμε από τον ελληνικό εμφύλιο και τις τρομερές συνέπειες της «αδελφότητας» με τους Έλληνες κομμουνιστές. Ελάχιστες μεμονωμένες εξαιρέσεις στην ελληνική πλευρά απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Αν το κόμμα ΤΟΞΟ δεν λειτουργεί αποκλειστικά για τη μακεδονική μειονότητα και τα δίκαια αιτήματά της, σημαίνει ότι είναι ένα ελληνικό κόμμα όπως πολλά.
3. Επειδή
το ΤΟΞΟ από την ίδρυση του δεν θεωρεί ότι οι μειονότητες πρέπει να
έχουν «μητρική πατρίδα». Πατρίδα του πολίτη είναι η χώρα στην οποία
κατοικεί. Επίσης το ΤΟΞΟ με τις θέσεις και τη πολιτική του, δεν άφησε
Πρόξενοι ή Υποπρόξενοι άλλης χώρας να «βολτάρουν » ή να «σπεκουλάρουν»
με τη μακεδονική μειονότητα στη βόρεια Ελλάδα. Προς τιμή τους οι
πολιτικοί στο μακεδονικό κράτος στα βόρεια δεν το επιχείρησαν, όπως
δυστυχώς το κάνουν Βαλκανικές χώρες εδώ και πολλά χρόνια,
χρησιμοποιώντας τις μειονότητες εθνικιστικά και εννόοτε μεγαλοϊδεατικά.
3. Η μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα δεν έχει μητέρα πατρίδα εκτός Μακεδονίας. Ζει στη δική της πατρίδα όπως έζησαν οι πρόγονοί της για αιώνες. Δεν είμαστε μακεδονική μειονότητα που ζει πχ στην Πελοπόννησο για να πούμε ότι έχουμε τη «μητέρα πατρίδα» μας μακριά. Ζούμε σε αυτήν.
Αν το ΤΟΞΟ βλέπει την ενότητα των Μακεδόνων που ζουν σε όλα τα μέρη της εδαφικής έκτασης της Μακεδονίας ως «σπέκουλα» και όχι ως ένα πολύ θετικό ζήτημα, όπως είναι οι γέφυρες φιλίας και ανταλλαγής πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων μεταξύ όλων των κρατών όπου ζουν οι Μακεδόνες, φοβάμαι ότι το ΤΟΞΟ είναι υπέρ της δημιουργίας ακόμα περισσότερων τειχών να χωρίζουν τους Μακεδόνες, από αυτά που ήδη υπάρχουν.
Οι Μακεδόνες πολιτικοί έχουν το δικαίωμα να «βολτάρουν» και να επισκέπτονται τους Μακεδόνες στην Ελλάδα, όταν οι ίδιοι τους προσκαλούν και τους καλωσορίζουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι Μακεδόνες δεν είναι πιστοί πολίτες της Ελλάδας, αλλά είναι πολιτιστικά, γλωσσικά και ιστορικά πολύ κοντά στους Μακεδόνες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Αυτό είναι ένα ιστορικό γεγονός που κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί.
4. Επειδή
για το ΤΟΞΟ οι σύγχρονες εθνικές ταυτότητες στα Βαλκάνια και ευρύτερα
είναι σύγχρονο φαινόμενο 2-2,5 αιώνων, συνιστούν πολιτική επιλογή
μειονοτικών και πλειονοτικών πολιτών της κάθε χώρας. Είτε επιλέγουν οι
ίδιοι οι πολίτες είτε τους επιβάλουν οι κρατικές Αρχές. Το ΤΟΞΟ ευτυχώς
επιλέγει.
4. Και πάλι, η άρνηση του μακεδονικού έθνους ως αυτόχθονα στο έδαφος της Μακεδονίας είναι επιζήμια για τα συμφέροντα και τα δικαιώματα του μακεδονικού λαού. Το ΤΟΞΟ επιμένει στη σύγχυση του κράτους και της ιθαγένειας με το έθνος και την εθνότητα. Πολλά κράτη και αυτοκρατορίες υπήρχαν στο παρελθόν και χάθηκαν, αλλά όχι οι πληθυσμοί τους που συνέχισαν να ζουν στις πατρίδες τους, διατηρώντας τις γλώσσες, τα έθιμα, τη θρησκεία και την τοπική ιστορία. Ανάμεσά τους και ο μακεδονικός λαός. Η ύπαρξή μας δεν είναι επιλογή, είναι ιστορικό γεγονός.
Συγκρίνετε
παρακαλώ τις συμπεριφορές μειονοτικών κομμάτων και των βαλκανικών
κρατών στα Βαλκάνια, τις ανάλογες κρατικές πολιτικές στα μειονοτικά
ζητήματα, με τις παραπάνω θέσεις του ΤΟΞΟΥ όλα αυτά τα χρόνια.
Ναι, συγκρίνουμε! Η διαφορά με ορισμένες μειονότητες στα Βαλκάνια και τη μακεδονική μας μειονότητα είναι περισσότερο από σαφής: δεν έχουμε επιθετική στάση για να επεκταθούμε σε άλλα εδάφη εκτός Μακεδονίας, αλλά υπερασπιζόμαστε τη γη μας, τον λαό μας και τα δικαιώματά μας να συνεχίσουμε να ζούμε στην παραδοσιακή πατρίδα μας, ελεύθεροι και χαρούμενοι που είμαστε Μακεδόνες. Είμαστε σε άμυνα για την επιβίωση μας, χωρίς ίχνος ιμπεριαλιστικής στάσης στο μυαλό.
Είμαστε «ευχαριστημένοι» στο ΤΟΞΟ που τελικά «φταίμε», επειδή είμαστε μπροστά από την εποχή που βιώνουμε…
Εσείς στο ΤΟΞΟ μπορεί να είστε "ευχαριστημένοι" που είστε μπροστά από την εποχή μας, αλλά να είστε σίγουροι ότι κανένας Μακεδόνας δεν είναι ικανοποιημένος που έμεινε τόσο πίσω στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της μακεδονικής μειονότητας.
Και αν το ΤΟΞΟ είναι τόσο μπροστά, αφήνοντας τη μειονότητα πίσω, δεν μπορώ να δω πώς αυτό μπορεί να βοηθήσει την κατάστασή μας στο μέλλον.
Συγνώμη που σας κούρασα να διαβάζετε."