Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

14 Απρ 2009

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ



Βλέποντας αυτές τις εικόνες της εγκατάλειψης και καταστροφής κάθε μακεδονικού μνημείου σε ολόκληρη την Μακεδονία, είναι να απορεί κανείς πως υπάρχουν Έλληνες που δηλώνουν με πάθος ότι είναι Μακεδόνες πάππου προς πάππου αλλά, κρίνοντας απο αυτές τις εικόνες, δεν αγαπούν αυτόν τον τόπο.
Οι αυτόχθονες Μακεδόνες (εάν ήταν στο χέρι τους) δεν θα επέτρεπαν ποτέ αυτή την καταστροφή των ιστορικών μνημείων του τόπου τους (εκκλησίες, σπίτια σε χωριά χτισμένα με την τοπική αρχιτεκτονική παράδοση του κάθε τόπου της Μακεδονίας, κτλ.), αλλά δυστυχώς δεν μπορούν να εναντιωθούν στην πολιτική του ελληνικού Κράτους που επιδιώκει με κάθε μέσο την ολική εξαφάνιση τους.
Σκέφτομαι με τι μεράκι στην υπόλοιπη Ελλάδα διατηρούνται οι παραδοσιακοί οικισμοί και είναι πλέον σχεδόν όλοι τουριστικοί προορισμοί. Τα δικά μας παλαιά χωριά έχουν αφεθεί στην λήθη, στην εγκατάλειψη και στην τελική τους καταστροφή, μαζί με την οποία καταστρέφονται κάθε ίχνος και ανάμνηση των Μακεδόνων κατοίκων αυτής της γης.
Τα ιστορικά μνημεία ενός τόπου δεν περιορίζονται μόνο σε μια εποχή αλλά σε ολόκληρο το χρονικό διάστημα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας είπε κάποτε ότι η ιστορία γράφεται μια φορά και δεν ξαναγράφεται: πολύ σωστό! Την ιστορία όμως μπορεί κάποιοι να την αποκρύπτουν επιμελώς για να μην "διαβαστούν" ποτέ ξανά αυτά που η ιστορία "έγραψε" μέσα στο χρόνο. Αυτό ακριβώς επιδιώκει η ελληνική πολιτεία στη Μακεδονία.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εχω κάνει τη διαδρομή από Καστοριά προς Φλώρινα. Λίγα χιλιόμετρα, μετά, συναντάμε το χωριό Νέβεσκα/Νυμφαίο με τις ελαχιστότατους εως ανύπαρκτους μόνιμους κατοίκους (πάντως έχει αρκούδες) το οποίο ω! του θαύματος "χαίρει άκρας υγείας" χάρις στις θεραπευτικές "ενέσεις" επιχορήγησης.
Εψαξα στο internet για το χωριο Gabresh και το μόνο που βρηκα
ειναι εθνικιστικές κορώνες περι "Μακεδονικου Αγώνα". Στην πράξη, τίποτα. Ερημιά και εγκατάληψη.
Τι να πει κανείς βλέποντας αυτές τι εικόνες εγκατάλειψης των Μακεδονικών χωριών.
Είναι σαν την Μεγάλη Εβδομάδα. Ριστοφκι Μακι που λέμε στα μακεδονικά.

Ανώνυμος είπε...

Είναι κρίμα παιδια στην Ζγκορίτσιανη(Βασειλιάδα) να μην υπάρχει ενα μνημείο για την σφαγή απο τους "μακεδονομάχους". Πηγα πριν 4 - 5 χρόνια και δεν βρήκα... και είναι και ιστορικό χωριο κατα την επανασταση κατα των Τούρκων...
Το Νυμφαίο παρεπιπτόντως ξερουμε ποιος το επιχορήγησε..
σε αυτην την χώρα αν δεν είσαι δεξιος φασίστας δεν παίρνεις έργα
παιρνεις έργα και λεφτα μονο αν γλείφεις...
αν ψευδεσαι και μαχεσαι περι των εθνικών οσίων!
Παρεπιπτόντως γιατί ένας απο αυτούς αποκαλεί την Μακεδονία "άγια των αγίων"?