Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

22 Μαΐ 2009

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009



30.04.08

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία στη συνάντηση των φιλελεύθερων κομμάτων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης



Η Φιλελεύθερη Συμμαχία συμμετείχε σε συνάντηση των φιλελεύθερων κομμάτων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που διεξήχθη στα Σκόπια το Σάββατο 19 Απριλίου 2008 υπό την αιγίδα των κομμάτων ELDR και LDP. Το θέμα της συνάντησης αφορούσε στην ανησυχητική επανεμφάνιση κρουσμάτων αυξανόμενου εθνικισμού και λαϊκισμού στις χώρες της περιοχής.
Στη συνάντηση αυτή η Φιλελεύθερη Συμμαχία, επεσήμανε ότι μόνο πολιτικές βασισμένες στις φιλελεύθερες αρχές μπορούν να εγγυηθούν την ειρήνη και τη συνεργασία των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ποιο συγκεκριμένα, η Φιλελεύθερη Συμμαχία υποστήριξε ότι μόνο η εμπέδωση κράτους δικαίου και η ισονομία των πολιτών κάθε χώρας, ο σεβασμός των συνόρων και η καλή γειτονία, η ελεύθερη άσκηση του δικαιώματος εθνικού αυτοπροσδιορισμού και η απόρριψη κάθε αλυτρωτισμού, αποτελούν το πλαίσιο που εγγυάται την ειρήνη σε πολύπαθες περιοχές όπως τα Βαλκάνια.
Σε σχέση με τις εξελίξεις στην υπόθεση του μακεδονικού ζητήματος η Φιλελεύθερη Συμμαχία υποστήριξε την άμεση επίλυση του προβλήματος της ονομασίας της γειτονικής χώρας στη βάση των προτάσεων του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ κ. Νίμιτς ώστε να επιτευχθεί, το ταχύτερο, ή ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Σε κάθε περίπτωση η Φιλελεύθερη Συμμαχία σέβεται το δικαίωμα όσων αυτοπροσδιορίζονται εθνικά ως Μακεδόνες εντός ή εκτός Ελλάδας και απαιτεί τον σεβασμό του ίδιου δικαιώματος από τις γειτονικές χώρες όσων αυτοπροσδιορίζονται εθνικά ως Έλληνες. Μόνο με την αναγνώριση του δικαιώματος εθνικού αυτοπροσδιορισμού κάθε πολίτη οι μειονότητες που υπάρχουν σε κάθε χώρα θα μετατραπούν σε γέφυρες διακρατικής συνεργασίας και αλληλοκατανόησης ακυρώνοντας, έτσι, τις προσπάθειες όσων επιδιώκουν να τις χειραγωγήσουν με απώτερο στόχο την αλλαγή των συνόρων.
Η Φιλελεύθερη Συμμαχία επαναδιατύπωσε, στη συνάντηση αυτή, τη πρόταση της για την ταχύτερη δυνατή ενσωμάτωση όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε το κοινοτικό δίκαιο να αποτελέσει τη βάση συνεργασίας των λαών της περιοχής και οι κοινοτικοί θεσμοί να αποκτήσουν δικαιοδοσία προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων κάθε πολίτη.
Τέλος, η Φιλελεύθερη Συμμαχία πρότεινε, για τη προώθηση των παραπάνω αρχών και στόχων και τη πρόληψη κρίσεων, την ενίσχυση της συνεργασίας των βαλκανικών χωρών και τη θεσμοθέτηση ενός μόνιμου πλαισίου συνεργασίας των κυβερνήσεών τους. Στο πλαίσιο αυτό η Φιλελεύθερη Συμμαχία πρότεινε τον συντονισμό της δράσης των φιλελεύθερων κομμάτων των χωρών της περιοχής ώστε να μετατραπούν τα Βαλκάνια, από πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης, σε περιοχή ειρήνης και ευημερίας για όλους.

Σχόλιο: η Φιλελεύθερη Συμμαχία είναι το μοναδικό ελληνικό κόμμα (με προοπτική...) που υποστηρίζει ανοικτά και χωρίς τις "επιφυλάξεις" των άλλων κομμάτων (βλ. Οικολογους Πρασινους), το δικαίωμα των εθνικά Μακεδόνων και όλων των εθνικών/εθνοτικών κοινοτήτων της Ελλάδας, στον εθνικό αυτοπροσδιορισμό όπως αυτός εννοείται στις διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες και οδηγίες.
Η ψήφος των Μακεδόνων στην Φιλελεύθερη Συμμαχία ας είναι η απάντηση τους στα διάφορα "Μακεδονικά Μέτωπα" και στις αναχρονιστικές εθνικιστικές ιδεολογίες των μεγάλων κοινοβουλευτικών ελληνικών κομμάτων.
Επιπλέον η ψήφος στην Φιλελεύθερη Συμμαχία δεν είναι σε καμία περίπτωση "χαμένη" ψήφος, γιατί θα ενισχύσει το τρίτο σε μέγεθος κόμμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ELDR).
Διαβάστε περισσότερα στην ιστοσελίδα του κόμματος: www.greekliberals.net

11 Μαΐ 2009

Η λέξη «γενοκτονία»

Tου Aντωνη Kαρκαγιαννη

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο Μπαράκ Ομπάμα, πιθανόν να έκανε ένα λάθος όταν υποσχέθηκε (αν το υποσχέθηκε) ότι θα αναγνωρίσει ως γενοκτονία τη σφαγή περίπου 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων από τους Τούρκους. Το θετικό για τον ίδιο είναι ότι δεν επανέλαβε το σφάλμα κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία. Είπε βέβαια, ενώπιον της τουρκικής Εθνοσυνελεύσεως, διάφορα φοβερά για τη βάρβαρη συμπεριφορά της σουλτανικής Τουρκίας εναντίον των Αρμενίων, αλλά επιμελώς απέφυγε να προφέρει τη λέξη «γενοκτονία». Ετσι και οι Τούρκοι επίσημοι έμειναν ικανοποιημένοι (στο κάτω κάτω και οι ΗΠΑ έχουν δώσει δείγμα βάρβαρης συμπεριφοράς εναντίον λαών) και ο Αμερικανός πρόεδρος δεν διατάραξε τις σχέσεις με την Τουρκία, στις οποίες δίνει ιδιαίτερη σημασία.

Αυτή η μέριμνα φαίνεται ότι οδήγησε τον Μπαράκ Ομπάμα στην ελαφρά, αλλά και πολύ ουσιαστική, αναδίπλωση σε σχέση με τα όσα έλεγε κατά την προεκλογική περίοδο. Δεν πιστεύω ότι μελέτησε εμβριθέστερα τα ιστορικά γεγονότα του 1915, όπου καταγράφεται η σφαγή των Αρμενίων, ούτε ότι εμβάθυνε στην έννοια και στο περιεχόμενο της λέξης «γενοκτονία» και αποφάσισε να μην την προφέρει, γιατί η έννοιά της δεν αντιστοιχεί με τα γεγονότα. Λόγοι σύγχρονης πολιτικής σκοπιμότητας τον ανάγκασαν να το κάνει.

Ποια διαφορά υπάρχει ανάμεσα στη σφαγή των Αρμενίων και στη γενοκτονία; Από σφαγές είναι γεμάτη η Ιστορία. Η σφαγή είναι μέσο πολιτικό, με το οποίο η εξουσία προσπαθεί να αποσπάσει πολιτικά και υλικά αγαθά και κυρίως να επιβεβαιώσει την ισχύ και την κυριαρχία της. Οι σφαγές στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν σύνηθες φαινόμενο και είχαν ακριβώς αυτή την έννοια, της πολιτικής πράξης. Οι Αρμένιοι στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, προς τιμήν τους, ανέπτυξαν ποικιλόμορφη πολιτική δράση, επιδιώκοντας την εθνική τους συγκρότηση και ανεξαρτησία. Μοιραία ήρθαν σε σύγκρουση με την Αυτοκρατορία η οποία απάντησε «με τη λογική της υπέρτερης δύναμης», σφάζοντας 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους άμαχους και αθώους στην πλειονότητα. Η σφαγή ήταν η άμεση απάντηση σε έναν υπόδουλο λαό που διεκδικούσε, ως λαός, τα πολιτικά του δικαιώματα.

Η λέξη «γενοκτονία» επελέγη για να χαρακτηρίσει την εξόντωση των Εβραίων από τους χιτλερικούς κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Φαινόμενο ρατσιστικό, σχεδόν μοναδικό στην Ιστορία, με βαθιές ρίζες στον Μεσαίωνα, αλλά και στον ευρωπαϊκό 19ο αιώνα. Η γενοκτονία δεν έχει σχέση με τα πολιτικά δικαιώματα (με τα οποία δεν ασχολείται καν) αλλά με τα δικαιώματα του ανθρώπου, αυτά που πηγάζουν από την ανθρώπινη υπόσταση, ανεξάρτητα από τη θρησκεία, την εθνότητα, την τάξη, τη φυλή, το χρώμα ή οποιαδήποτε άλλη συλλογικότητα. Είναι δικαιώματα που αφορούν τον άνθρωπο ως άτομο και το προστατεύουν ακριβώς από τις πολιτικές συλλογικότητες όπως είναι το έθνος, η φυλή, η τάξη, η πλειοψηφία ή η μειοψηφία. Ενας μόνο άνθρωπος, μία μόνο κοινωνική μονάδα έχει δικαίωμα να τα διεκδικήσει εναντίον οποιασδήποτε πλειοψηφίας, φυλετικής, εθνικής, θρησκευτικής κ.λπ. Είναι η πιο μεγάλη και πιο οικουμενική κατάκτηση της Γαλλικής Επανάστασης και του Διαφωτισμού. Είναι απλώς ειρωνεία ή τραγική αντιφατικότητα ότι η αρχή των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σύντομα ήρθε σε σύγκρουση με μια άλλη αρχή της ίδιας Επανάστασης, την αρχή του συμπαγούς και ισχυρού εθνικού κράτους;

Το χιτλερικό Γ΄ Ράιχ ήταν η κορύφωση του ευρωπαϊκού εθνικού και φυλετικού κράτους. Συνέλαβε και οργάνωσε αυτήν την τερατώδη επιχείρηση εξόντωσης των Εβραίων της Ευρώπης μόνο και μόνο επειδή είναι Εβραίοι και ως Εβραίοι δεν έχουν το δικαίωμα να είναι άνθρωποι. Το φαινόμενο είναι μοναδικό και η λέξη «γενοκτονία» ταιριάζει μόνο σ’ αυτό.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Σχόλιο: Το ενδιαφέρον αυτό άρθρο του παλαίμαχου δημοσιογράφου Αντώνη Καρκαγιάννη στην Καθημερινή της 30/04/2009 αναδεικνύει με ορθολογικό τρόπο την βασική διαφορά μεταξύ σφαγής και γενοκτονίας . Έμμεσα μας διαφωτίζει ότι οι θάνατοι των ελληνόγλωσσων ασιατών χριστιανών κατά την διάρκεια πολεμικών συγκρούσεων ανάμεσα στους διενεργούντες ένοπλο εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα μουσουλμάνους Τούρκους και στους εξοπλισμένους από το ελληνικό κράτος ελληνόγλωσσους χριστιανούς και σύμμαχους του τακτικού ελληνικού στρατού εισβολής και κατοχής σε ξένη χώρα ουδεμία σχέση έχει με την λέξη ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ.
Αντίθετα αποτελεί μία ακόμα απόδειξη της θρασύτητας του ελληνικού εθνικισμού η πρόσφατη καθιέρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο ημέρας γενοκτονίας για τους ελληνόγλωσσους κατοίκους του Πόντου, στις 19 Μαϊου. Η υποκρισία και το ψέμμα είναι τόσο μεγάλη αν λάβουμε υπόψη ότι με βάση το δόγμα οτι στην Ελλάδα υπάρχει μόνο μία θρησκευτική μειονότητα , η μουσουλμανική της Θράκης, καθημερινά συντελείται ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ γενοκτονία σε βάρος των ΑΛΒΑΝΩΝ/ΑΡΒΑΝΙΤΩΝ, των ΒΛΑΧΩΝ , των δε ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ αγγίζει τα όρια της φυσικής γενοκτονίας.
Η εθνική Μακεδονική κοινότητα Ελλάδος εκφράζοντας τα συναισθήματα όχι μόνο του ενός εκατομμυρίου ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ με τόπο καταγωγής το ενταγμένο στο Ελληνικο Κράτος τμήμα της Μακεδονίας αλλά και όλων των εθνικών, γλωσσικών,θρησκευτικών ΜΗ αναγνωρισμένων κοινοτήτων της Ελλάδος οι οποίες αποτελούν την πλειοψηφία του ελληνικού λαού ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ τόσο την παραπάνω απόφαση όσο και άλλες εθνικιστικές εκδηλωσεις όχι μόνο γιατι βασίζονται στην παραποίηση και διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας αλλά κυρίως γιατι αντιβαίνουν στην συνταγματική επιταγή για ανάπτυξη φιλικών σχέσων με τις γειτονικές χώρες και λαούς προκαλώντας τεράστια ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ζημιά στην χώρα ΜΑΣ αφού αντι της ανάπτυξης οικονομικών σχέσεων με την 70 εκατομμυρίων αγορά της Τουρκίας δαπανούμε 30 φορές περισσότερο από τον μέσο ευρωπαϊο για στρατιωτικούς εξοπλισμούς . Με την δικαιολογία του κακού γείτονα με τον οποίο είμαστε σύμμαχοι στο Ν.Α.Τ.Ο εδω και μισό αιώνα

4 Μαΐ 2009

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΡΣΤΕ ΜΙΣΙΡΚΟΦ


Αγαπητοί Φίλοι Καλημέρα Σας

Η σημερινή ημέρα της 1 Μάη μας υπενθυμίζει την σημασία των αγώνων των εργατών σε όλο τον κόσμο αλλά και τα λάθη και τα εγκλήματα που έγιναν στο όνομά τους. Αναφερόμαστε βέβαια στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι στην χώρα μας βιώνουν ενα εργασιακό απαρτχαίντ, με μισθούς πείνας (στο 1/3 του Δημοσίου), συχνά ανασφάλιστους, με συντάξεις ελάχιστες , με καθημερινό τον κίνδυνο των απολύσεων(σε αντίθεση με την μονιμότητα του δημοσίου). Στο όνομα των οποίων κάθε λογής εργατοπατέρες απολαμβάνουν πολλαπλά προνόμια. Στο όνομα των οποίων δημιουργήθηκαν κράτη στα οποία οι εργάτες έπρεπε να ασκούν καθήκοντα πέρα από την εργατική τους ταυτότητα-διοίκηση μονάδων παραγωγής, με αποτέλεσμα την πτώχευσή τους.
Η σημερινή ημέρα όμως μού φέρνει στον νού τους θανάσιμα δύσκολα αγώνες ενός αυτόχθονου ΜΑΚΕΔΟΝΑ συμπατριώτη μας του Κρστε Μισίρκοφ(Σταύρου Μισίρκα). Του αγωνιστή ενάντια στον βουλγάρικο, σέρβικο και ελληνικό περιφερειακό ιμπεριαλισμό και επεκτατισμό . Ο οποίος γεννήθηκε στις 18 Νοεμβρίου του 1874 στο μακεδονικό χωριό ΠΟΣΤΟΛ το οποίο το 1926 μετονομάσθηκε από το Ελληνικό Κράτος σε ΠΕΛΛΑ . Ενα χωριό λίγα χιλιόμετρα έξω απο τα Γιαννιτσά , στον δρόμο για Θεσσαλονίκη. Στο χωριό αυτό βρίσκονται όλα τα ευρήματα της πρωτεύουσας του Μακεδονικού Βασιλείου , της αρχαίας Πέλλας . Αυτονόητο ότοι οι γηγενείς Μακεδόνες κάτοικοι είναι πολιτιστικοί(όχι βιολογικοί) κληρονόμοι των αρχαίων Μακεδόνων.
Για αυτό είμαστε ηθικά υπόχρεωμένοι να τιμάμε κάθε χρόνο την επέτειο γέννησης του στις 18 Νοεμβρίου , συνδέοντας την και με την επέτειο του Πολυτεχνείου στην εξέγερση του οποίου έλαβαν μέρος ουκ ολίγοι εθνικά Μακεδόνες , αναρτώντας στο Ιντερνετ απλά και βασικά στοιχεία από την ζωή του. Ιδιαίτερα από την περίοδο όπου ζούσε στο χωριό του και έπαιζε σε διάφορες αγροτικές περιοχές του με αναγραφή των μακεδονικών αγροτοπωνυμιών, των μακεδονικών βρυσών και ρυακιών του χωριού του.Φυσικά και τα ταξινομημένα στοιχεία του Δημήτρη του Λιθοξόου Postol ή Sveti Apostol (Πέλλα, τέως Άγιοι Απόστολοι) [Симовски].

Πέλλα Πέλλας, έως το 1940 Άγιοι Απόστολοι, υψόμετρο 60 [Σταματελάτου].

Alakilise (Postol) [Αυστριακός Χάρτης].

Απόστολοι, χριστιανικός οικισμός [Χάρτης Κοντογόνη].

Άγιοι Απόστολοι ή Αλλάχ Κλίσα, 80 χριστιανικές οικογένειες [Σχινάς].

Postol (Ali Klise), 520 χριστιανοί Βούλγαροι [Кънчов].

Postal (Pela), 720 εξαρχικοί [Brancoff].

Απόστολοι, 250 πατριαρχικοί και 250 εξαρχικοί [Χαλκιόπουλος].

Postol, 80 σπίτια χριστιανών Σλάβων [Милојевић].

---> Σύνθεση οικισμού 1912: γλώσσα μακεδονική / θρησκεία χριστιανική.

Απαρίθμηση 1913: Άγιοι Απόστολοι, 302 άρρενες και 258 θήλεις.

Ρευστοποιήθηκαν 19 περιουσίες κατοίκων που μετανάστευσαν στη Βουλγαρία [Μιχαηλίδης].

Άγιοι Απόστολοι (Πέλλα) Γιανιτσών, εγκατάσταση 603 χριστιανών προσφύγων / 162 οικογενειών [ΕΑΠ].

Μετονομασία από Άγιοι Απόστολοι σε Πέλλα [ΦΕΚ 97/18.3.1926].

---> Σύνθεση 1927: μικτός οικισμός, γηγενών Μακεδόνων και προσφύγων.

Βέβαια και για το μακεδονικό πολιτιστικό και γλωσσολογικό του έργο , ιδιαίτερα την συνεισφορά της μητρικής του μακεδονικής διαλέκτου της περιοχής των Γιαννιτσών και Γουμένισσας στην λόγια μακεδονική γλώσσα , πολλά χρόνια πριν έλθει στην εξουσία ο Τίτο το 1953.
Οι λόγοι της προτεινόμενης επετείου γέννησης και όχι θανάτου στις 26 Ιουλίου 1926 στην Σόφια, σχετίζονται με την άποψη ότι γενικά θα πρέπει να τιμούμε την γέννηση των επιφανών και αγωνιστών συνανθρώπων μας, να τιμούμε τον τόπο γέννησης και καταγωγής τους και όχι τον τόπο θανάτου πολύ περισσότερο όπου όλη του η ζωή ήταν αφιερωμένη στήν πολιτιστική-εθνοτική ταυτότητα των ανθρώπων της περιοχής γέννησής τους.
Τελειώνοντας σας συγχαίρω για την συνεισφορά σας στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα των συνανθρώπων μας ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ , θυμάτων του ελληνικού απαρχάιντ.