15 Ιουλ 2009

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΙΣΟΔΟΥ

IFEX - International Freedom of Expression eXchange (Διεθνής Οργάνωση Ανταλλαγής Πληροφοριών για την Ελευθερία της Έκφρασης)

Ελλάδα: Απαγόρευση εισόδου στη χώρα σε υπερασπιστή ανθρώπινων δικαιωμάτων
(αγγλικό πρωτότυπο σε http://www.ifex.org/en/content/view/full/103006/)

Χώρα/Θέμα: Ελλάδα
Ημερομηνία: 11 Μαΐου 2009
Πηγή: Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ)
Άτομο/α: Jean (Iancu) Perifan
Στόχος/οι: εργαζόμενος για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Τύπος/οι παραβίασης: άλλη
Επείγουσα ανάγκη: Απειλή

(ΕΠΣΕ - IFEX) - Στις 2 Μαϊου 2009, στην Κρυσταλλοπηγή Φλώρινας, στα σύνορα Ελλάδας-Αλβανίας, απαγορεύτηκε η είσοδος στην Ελλάδα στον 86άχρονο Γάλλο υπήκοο Jean (Iancu) Perifan. Του απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα, χορηγώντας του ένα σημείωμα γραμμένο στα ελληνικά και τα αλβανικά (τις οποίες γλώσσες δεν γνωρίζει), το οποίο εξηγούσε ότι ο λόγος για τον οποίο του απαγορεύτηκε η είσοδος ήταν επειδή ήταν ένα «άτομο επικίνδυνο για την εθνική ασφάλεια».

Ο Iancu Periffan έχει γεννηθεί στη Ρουμανία και είναι ο πρόεδρος της Ένωσης των Γάλλων Αρουμάνων (Βλάχων) (http://www.armanami.org/sutsati.php#F). Έχει γράψει και έχει συνηγορήσει υπέρ των δικαιωμάτων των Βλάχων στην Ελλάδα και στις Βαλκανικές χώρες, χωρίς ποτέ να προωθεί τη βία, και έχει επισκεφτεί την Ελλάδα στο παρελθόν για να συμμετάσχει σε σεμινάρια για τους Έλληνες Βλάχους. Ο Perifan έχει συνηγορήσει μέσω δημοσίων δηλώσεων, άρθρων, και πιέσεων (lobbying) στο Στρασβούργο, και μέσω της δουλειάς αρκετών ΜΚΟ για τους Βλάχους, συμπεριλαμβανομένης και της ένωσης της οποίας είναι πρόεδρος.

Το γεγονός ότι τώρα του απαγορεύτηκε η είσοδος - στα 86 του χρόνια - επειδή θεωρείται κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια είναι άλλη μια ένδειξη της σκλήρυνσης της αδιάλλακτης και συχνά παράλογης στάσης των ελληνικών αρχών απέναντι στα δικαιώματα των μειονοτήτων και των ακτιβιστών των μειονοτήτων. Αυτό που απασχολεί το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) είναι ότι, ενώ απαγορεύτηκε η είσοδος στον Perifan για «λόγους εθνικής ασφάλειας», η άρνηση οφείλεται στην αποδοκιμασία των αρχών για τις απόψεις του και τα κείμενά του για τα δικαιώματα των μειονοτήτων και με βάση αυτά η άρνηση αποτελεί παράβαση του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης.

Στο παρελθόν έχει απαγορευτεί η είσοδος και σε ακτιβιστές για τα δικαιώματα της μακεδονικής και της τουρκικής μειονότητας, που κατάγονται από την Ελλάδα αλλά είναι επίσης υπήκοοι άλλων χωρών.

Σε άλλες σχετικές περιπτώσεις, ο εκπρόσωπος του ΕΠΣΕ συνεχίζει να είναι το αντικείμενο δικαστικής έρευνας για φερόμενο έγκλημα της προδοσίας λόγω της συνηγορίας του για τα δικαιώματα της μακεδονικής μειονότητας, και το ΕΠΣΕ είναι το αντικείμενο άλλης δικαστικής έρευνας για την πιθανή ανάκληση της αναγνώρισης της νομικής προσωπικότητας του. Ο πρώην πρόεδρος του ΕΠΣΕ απολύθηκε από τη θέση του συμβούλου επικοινωνίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ λόγω των απόψεών του για την μακεδονική μειονότητα.

Επιπρόσθετα, ένας πανεπιστημιακός πρόσφατα δυσφημίστηκε επί 3 συνεχόμενες εβδομάδες από τη μεγαλύτερη σε πωλήσεις εβδομαδιαία εφημερίδα της χώρας. Ο Έλληνας και ο Ελληνο-Κύπριος δικαστές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ήταν επίσης αντικείμενα δυσφημιστικών επιθέσεων από την ίδια εφημερίδα στο παρελθόν.

Μακεδόνες δημοσιογράφοι έχουν επίσης παρενοχληθεί επανειλημμένα στα σύνορα Ελλάδας-Μακεδονίας ή μέσα στην Ελλάδα.

Το ΕΠΣΕ καλεί τις διεθνείς ομάδες για την ελευθερία της έκφρασης και τους προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να καταδικάσουν της πράξεις μιας χώρας που κατέχει την προεδρία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Περισσότερες πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε με το ΕΠΣΕ στην Τ.Θ. 60820, GR-15304 Γλυκά Νερά, Ελλάδα, τηλ. 2103472259, fax. 2106018760, email: office@greekhelsinki.gr, Internet: http://cm.greekhelsinki.gr

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Την Δευτέρα 20 Ιουλίου είναι η ορθόδοξη γιορτή του Προφήτη Ηλία. Αυτή την ημέρα , αλλά με το παλιό ημερολόγιο δηλαδή στις 2 Αυγούστου του 1903 οι κάτοικοι της Μακεδονίας- Βλάχοι, Εβραίοι , Αλβανοί αλλά στη πλειονότητά τους η μεγαλύτερη εθνοτική κοινότητα της Μακεδονίας δηλαδή οι Εθνικά Μακεδόνες ξεσηκώθηκαν εναντίον των Οθωμανών με αίτημα-σύνθημα " Η Μακεδονία για τους Μακεδόνες" . Δυστυχώς αυτή η επανάσταση κατεστάλη απο κοινού , από τους Τούρκους αλλά και τους Έλληνες , παρότι οι Μακεδόνες βοήθησαν τα μέγιστα στην επιτυχημένη εξέγερση των Πελοποννήσιων το 1821(Αγγελής Γάτσος, Καρατάσος, Παπαχρήστος, κ.ά) και στην δημιουργία ανεξάρτητου κράτους.
Για αυτό ευελπιστούμε και φέτος όλοι οι Μακεδόνες να τιμήσουν ανάλογα αυτή την επέτειο, σε όλη τη Μακεδονία, είτε στην ελληνική/αιγαιατική, είτε στην βουλγαρική/του πιρίν, είτε στην αλβανική και φυσικά στη Δημοκρατία της Μακεδονίας. Ανταμώνοντας στα Μακεδονικά πανηγύρια στα χωριά με πολυούχο τον Προφήτη Ηλία , αλλά και στις βουνοκορφές με εκκλησίες πρός τιμή του.

Ανώνυμος είπε...

για τον παραπάνω ανώνυμο

Οι Βούλγαροι σας έχουν κάνει ρεζίλι με τα στοιχεία και ντοκουμέντα που έχουν ανεβάσει για το ιλιντεν και τα υπόλοιπα.
Εάν δέν το έχεις καταλάβει...ακόμα...κάνε μια βόλτα στο κανάλι playboytaxi στο youtube.

Στογιάντσε είπε...

Κανένας Μακεδόνας δεν αμφισβητεί τον σφετερισμό, την πλαστογράφηση, την υποκλοπή της Ιστορίας του Εθνους των Μακεδόνων από τα γειτονικά έθνη-το ελληνικο(φαναριωτικο-ασιατικό,το βουλγαρικό(τουρκομογγολικο), το σερβικό(σλαβικό) με σκοπό τον διαμελισμό και την υποδούλωση των εθνικά μακεδόνων.
Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά η διεθνής κοινή γνώμη, από τη ανατολή (ρωσσία) μέχρι τη δύση.
οσο ποιο γρήγορα το αποδεχτεί και ο κατακτητής του 51% της μακεδονίας , δηλαδή το ελληνικό κράτος τόσο το καλύτερο για την ελληνο-μακεδονική συμφιλίωση.
Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τον κατακτητή του 13% της μακεδονίας , δηλαδή το βουλγάρικο κράτος.
Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Η ελευθερία, η αλήθεια, η δημοκρατία και η δικαιοσύνη θα επικρατήσουν και στη χώρα μας , την ελλάδα . Η οποία αργά η γρηγορα θα στείλει στο περιθώριο όλοες όσους εμποδίζουν και βλάπτουν την προόδοκαι την οικονομκή της ανάπτυξη, δηλαδή το υπερδιακομματικό εθνικιστικό μπλόγκ...
Σύντομα δε η κουτσουρεμένη Μακεδονία θα μπεί στο ΝΑΤΟ , και αργότερα στην Ε.Ε. Από δε τον Ιανουαριο το 2010 ελεύθερα θα κυκλοφορούν οι πολίτες της σε όλη την Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα, με διαβατήρια που θα γράφουν Δημοκρατία της Μακεδονίας, και υπηκοότητα ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ.
Τελος δεν θα αργήσει να έλθει η ημερα κατα την οποία η ενα εκατομμύριο αριθμούσα Μακεδονική εθνική κοινότητα των ελλήνων πολιτών θα απολαμβάνει όλα τα νόμιμα δικαιώματα-γλωσσικά,θρησκευτικά,εθνοτικά που έχουν οι 2,5 χιλ. ελληνόφωνοι πατριαρχικοί/τούρκοι πολίτες αλλά και οι αλβανοί πολίτες, ελληνόφωνοι πατριαρχικοί χριστιανοί βλάχικης και αλβανικής καταγωγής της βορείου ηπείρου/νότιας αλβανίας.
Φυσικά σε μία ελεύθερη και πολυεθνοτική Μακεδονία, όλες οι μικρότερες εθνότητες της θα απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα-Αλβανοί,Ελληνες, Βούλγαροι, Βλάχοι, Σέρβοι