Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

6 Αυγ 2009

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γαμώ την αρχαιοπληξία μας... ακολουθούμε πιστά την Γκραικο-εθνικιστική προπαγάνδα περί καθαρότητας του έθνους... και απ' ευθείας καταγωγή από αρχαίους "ενδόξους" προγόνους... ε! άϊ σιχτίρ πιά!!!
Не знам ако можете да читате Македонски (кирилица), па да ви пишам така понатаму...
Еден Наш!

Ντέλτσεφ είπε...

Συγνώμη αλλά νομίζω ότι κάνεις λάθος αγαπητέ Μακεδόνα.
Η αναφορά στο παρελθόν γίνεται από όλα τα σύγχρονα έθνη και αυτό είναι θεμιτό και σωστό όταν γίνεται με σύγχρονο τρόπο και βασίζεται στην αλήθεια.
Αρνητικό και καταδικαστέο είναι όταν οι απολογητές της εθνοτικής ιδεολογίας καταφεύγουν σε ατεκμηρίωτες αλήθειες και ψεύδη, σε πλαστογραφήσεις,σε ιδιοποίησεις και παραχαράξεις για να στηρίξουν την εθνοτική τους ταυτότητα λόγω ανεπαρκούς και φτωχού δομικού υλικού.
Αυτό συμβαίνει με τους απολογητές του σύγχρονου ελληνικού έθνους οι οποίοι αντί αντλώντας από τον πλούτο της αθηναϊκής δημοκρατίας να επιλέξουν την πολιτική αντίληψη περί έθνους όπως π.χ οι Αμερικανοί, και όπως θα άρμοζε λόγω της απουσίας σύγχρονου ελληνικού πολιτιστικού υπόβαθρου κατα την περίοδο της δημιουργίας του τον 18-19 αιώνα, επέλεξαν την ιδεολογική και άγνωστη ιστορικοπολιτιστική ταυτότητα παντρεύοντας την με την θεσμική γλωσσοθρησκευτική. θέλοντας να μιμηθούν τα σύγχρονα ευρωπαϊκά έθνη τα οποία όμως εν αντιθέσει ήταν πλούσια σε πολιτιστικό υλικό ,έστω και προεθνοτικό όπως οι Γερμανοί ,οι Γάλλοι, οι Νορβηγοί.
Συνεπώς κανείς Μακεδόνας σήμερα δεν ισχυρίζεται ότι είναι απευθείας απόγονος των αρχαίων Μακεδόνων. Εξάλλου οι τεκμηριωμένες βιολογικές έρευνες δεν αποσκοπούν να αποδείξουν την λογική συμβατότητα του DNA των αρχαίων με τους σύγχρονους αλλά την διαφορετικότητα μεταξύ των αρχαίων αλλά και μεταξύ των σύγχρονων ανθρώπων και εθνών της περιοχής. Δυστυχώς για τους εθνικιστές το βιολογικό υλικό είναι ΙΔΙΟ σε όλα τα γειτονικά κράτη-έθνη...
Συνεπώς η κληρονομιά δεν είναι βιολογική αλλά καθαρά πολιτιστική.Που σημαίνει ότι ακόμα και άν υποθέσουμε ότι οι αρχαίοι κάτοικοι της Μακεδονίας, όπως οι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν έλληνες (και όχι μόνο ελληνόφωνοι) και οι σημερινοί κινέζοι , τότε και πάλι οι σημερινοί θα είχαν δικαιωμα να αυτοποκαλούνται Μακεδόνες και ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΊ απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων...!!!
Φυσικά άλλο ζήτημα είναι αυτό της ΑΠΟΙΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ , το οποίο σαφώς και δεν τεκμηριώνεται και έχει εθνικιστικό χαρακτήρα.
Οπως και το Βυζάντιο το οποίο όπως γράφουν ακόμα και έλληνες επιστήμονες ιστορικοί αποτελεί κληρονομιά όλων των βαλκανικών λαών και όχι μόνο ενός του ελληνικού,ασχέτως αν αυτό διαδραμάτισε την ύστερη περίοδο σημαντικό ρόλο και απετέλεσε στη συνέχεια συνέταιρο της οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Τέλος σε σχέση με τον Μακεδονικό ήλιο , αυτός υπάρχει σε πολλά μνημεία, κυρίως θρησκευτικού χαρακτήρα-εκκλησίες , σε όλη την Μακεδονία , από την Οχρίδα μέχρι το Σαντάνσκι... εδώ και αιώνες . Πολύ προτού το ανακαλύψει ο γνωστός στρατευμένος στην ιδεολογική αρχαιολογία έποικος-πρόσφυγας στο Μακεδονικό χωριό Κούτλες, δηλαδή στη Μακεδονική Βεργίνα....!!!
Συνεπώς μπράβο στο μπελο μόρε που βοηθά στο ζητούμενο που είναι η διάκριση και οριοθέτηση του μύθου από την αλήθεια, όπως συμβαίνει εξάλλου σε όλη την ευρώπη.
Σε αντίθεση με την ελλάδα όπου ο μύθος θεωρείται αλήθεια, με την οποία διαπλέκεται σε όλο του το μεγαλείο.

Ντέλτσεφ είπε...

Επιλέον θα πρέπει να τονίσουμε ότι η υπερανασχόληση με την πολιτιστική κληρονομιά για ένος έθνος , του οποίου η ύπαρξη αμφισβητείται έστω μόνο από ένα άλλο έθνος-το ελληνικό είναι θεμιτή και μη εθνικιστική.
Αντίθετα η αρχαιολαγνεία του σύγχρονου ελληνικού έθνους προδίδει ανασφάλεια, έστω και παντελώς αδικαιολόγητη ,αφού κανένας δεν αμφισβητεί την ύπαρξη του έστω και αν διαφωνεί με το περιεχόμενό του.
Για αυτό η μόνη οδός για το σύγχρονο ελληνικό έθνος είναι η μετεξέλιξη του σε σύγχρονο πολιτικό έθνος όπως έπραξαν και πράττουν όλα τα σύγχρονα έθνη , με πολύ πλούσιο προεθνοτικό πολιτιστικό φορτίο. Έτσι ακόμα και στη Γερμανία , Γερμανός θεωρείται σήμερα και ο αφρο και ο ασιάτης...και πολύ σωστά.
Χωρίς αυτό να σημαίνει ακύρωση της πολιτιστικής του ταυτότητας-αφρικανικής ή κινεζικής...!!!!!

bb είπε...

Η αρχαιολογία, Ανώνυμε 9:41, είναι μια επιστήμη που εντοπίζει και μελετά την ιστορική συνέχεια και εξέλιξη σε έναν τόπο και την πολιτιστική του κληρονομιά. Τα αρχαία σύμβολα που βρέθηκαν στην Μακεδονία είναι μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς των σύγχρονων Μακεδόνων, την οποία διεκδικούν οι Ελληνες και οι Βούλγαροι, κατά αποκλειστικότητα, μάλιστα! Απλά οι Ελληνες και οι Βούλγαροι έχουν μια δική τους λανθασμένη αντίληψη για το τι είναι πολιτιστική κληρονομιά : θεωρούν ότι είναι κάτι σαν το χωράφι που κληρονόμησαν από τον πάτερα τούς και τον παππού τους. Γι' αυτόν τον λόγο, ειδικά οι Ελληνες , προσπαθούν να αποδείξουν ότι είναι και οι βιολογικοί κληρονόμοι των αρχαίων!!!

Ανώνυμος είπε...

belo more συμπληρώνω

και επειδή οι σλαυβοβούλγαροι σκοπιανοί ουδεμία σχέση έχουν με την Μακεδονία προσπαθούν να καταρρίψουν το μύθο των Ελλήνων.Το γνωστό δεν είστε Μακεδόνες - δεν είστε Έλληνες - άρα είμαστε Μακεδόνες.