Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

10 Οκτ 2009

ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Η μουσική και χορευτική παράδοση της Μακεδονίας έχει τέτοια ιδιαίτερα στοιχεία που την καθιστούν ΜΟΝΑΔΙΚΗ σε όλα τα Βαλκάνια και όχι μόνο. Διαφέρει κατά πολύ από την αντίστοιχη παράδοση των γειτονικών εθνικών και εθνοτικων ομάδων που πολύ δύσκολα μπορεί κανείς να τη μπερδέψει.
Αυτή η πλούσια και μοναδική μουσική και χορευτική παράδοση είναι ΕΝΤΕΛΩΣ άγνωστη στους Έλληνες συμπολίτες μας άλλων περιοχών (εκτός Μακεδονίας), ενώ εμείς οι Μακεδόνες γνωρίζουμε παραδοσιακούς χορούς και μουσική από ΟΛΗ την ελληνική επικράτεια. Γιατί συμβαίνει αυτό; Μα γιατί το κάθε μακεδονικό πολιτιστικό στοιχείο ήταν και είναι ξένο στους Έλληνες. Κατά τα άλλα, η Μακεδονία είναι ελληνική!!!

18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΕΛΟΥΔΗ
(Αφ)ελληνισμός
Το διπλό ερέθισμα για τη σημερινή μου παρέμβαση μου το έδωσαν οι κοπετοί δύο αυτόκλητων προμάχων του ακροδεξιού ελληνορθόδοξου φονταμενταλισμού για την κατάρρευση του «Ελληνισμού» και τον επαπειλούμενο «αφελληνισμό» των Ελλήνων (Κ. Τσιρόπουλος, Ο αφελληνισμός των Ελλήνων, Ευθύνη, Ιούν. 2009, και Χρ. Γιανναράς, Πότε τέλειωσε ιστορικά ο Ελληνισμός, Καθημερινή, 19.7.2009).
Σ' αυτούς και τους προκατόχους τους ο όρος «Ελληνισμός» έχει μετουσιωθεί από ιστορική έννοια σε ανιστόρητο ιδεολόγημα:

Ο όρος «Ελληνισμός» (γερμ. Hellenismus) ξαναπλάστηκε εννοιολογικά από τον Γερμανό ιστορικό J. G. Droysen (Ιστορία του Ελληνισμού, 2 τ., 1836-43), για να δηλώσει τον ελληνόφωνο, πολυεθνικό κόσμο της Ανατολής (Αίγυπτος, Συρία, Παλαιστίνη, Μεσοποταμία κ.ά.), που είχε προκύψει μετά τις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου· στην «ελληνιστική εποχή» (οι τρεις αιώνες π.Χ.) «Ελληνισμός» και «ελληνίζειν» σήμαιναν ακριβώς τη «μίμηση» της γλώσσας και του πολιτισμού των Ελλήνων από τους ξένους αυτούς λαούς.

Κατά τα τέλη του 19ου αιώνα ο όρος «Ελληνισμός» άρχισε να μεταποιείται εννοιολογικά, για να σημάνει τους εκτός της Ελλάδος, ειδικότερα στα Βαλκάνια και την Τουρκία, «αλύτρωτους» Ελληνες και να μεταβληθεί έτσι σε ιδεολογικό σχήμα της «Μεγάλης Ιδέας», δηλαδή της επεκτατικής κίνησης του «ελληνικού» καπιταλισμού προς Βορράν και προς Ανατολάς (βλ. π.χ. «εθνική» Εταιρεία «Ελληνισμός» και το ομώνυμο περιοδικό της, 1898-1915).

Μετά τα 1945 και τον «Εμφύλιο» Πόλεμο (1946-49) ο όρος «Ελληνισμός» άρχισε να μετακινείται όλο και περισσότερο γεωγραφικά, για να συμπεριλάβει με την περίφραση «Ελληνισμός της Διασποράς» προπαντός τους Ελληνες μετανάστες στην Αμερική, την Αυστραλία και τον Καναδά· από τον «Ελληνισμό» αποκλείονταν, εννοείται, οι χιλιάδες εκείνες των Ελλήνων που είχαν καταφύγει στις «Ανατολικές χώρες».

Αντίθετα απ' ό,τι φαντάζονται οι ανιστόρητοι δερβίσηδες του ελληνορθόδοξου φονταμενταλισμού, ο «αφελληνισμός» των Ελλήνων είχε αρχίσει ήδη με τις ρωμαϊκές κατακτήσεις και ολοκληρώθηκε στην αχανή ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, στη Δύση και την Ανατολή («Βυζάντιο»), με το βίαιο προσηλυτισμό των «Ελλήνων» (=ειδωλολατρών, απίστων!) στο Χριστιανισμό· το ρήμα «αφελληνίζω», που στην ελληνιστική εποχή σήμαινε «εξελληνίζω, εξημερώνω, εκπολιτίζω», από τη ρωμαϊκή εποχή θα σημάνει το ακριβώς αντίθετο: κάνω κάποιον να μην είναι «Ελλην», δηλαδή άπιστος (ειδωλολάτρης), εκχριστιανίζω (βλ. Μεγ. Λεξ. Δημητράκου, λ. αφελληνίζω).

Στο νεοελληνικό Διαφωτισμό (1770-1821) εγκαινιάζεται με τη σύμπραξη των Ευρωπαίων «φιλελλήνων» ο ιδεολογικός «εξελληνισμός» των ελληνόφωνων «Ρωμιών» (=Ρωμαίων!) μ' ένα τεράστιο ιστορικό άλμα 2.000 χρόνων. Η επανασύνδεση αυτή με τους αρχαίους «προγόνους» τους θ' αποτελέσει ένα βασικό στοιχείο της νεοελληνικής εθνικής ιδεολογίας σ' ολόκληρο το 19ο αιώνα -και το ίδιο άλμα είκοσι αιώνων έκανε και η «Ελευθερία» του Σολωμού (1823), για να βγει «απ' τα κόκκαλα των Ελλήνων [των αρχαίων Ελλήνων!] τα ιερά».

Η ενσωμάτωση της «βυζαντινής βαρβαρότητας» (Ι. Πολυλάς) στο εθνικό ιδεολόγημα του «Ελληνισμού» έχει τις ρίζες της στο ιδεολόγημα του «ελληνο-χριστιανισμού», που εξέθρεψε ο διαπρύσιος αρνητής του Σολωμού και ιδεολογικός πρόγονος των σημερινών ιδεολόγων του ελληνορθόδοξου φονταμενταλισμού Σπ. Ζαμπέλιος (Περί μεσαιωνικού Ελληνισμού, 1852): Από τον «Ελληνισμό» τους αποκλείονται όχι μόνο οι πρωτεργάτες του «αφελληνισμού», οι «πανεπιστημιακοί, οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι» (Κ. Τσιρόπουλος), αλλά και τα εκατομμύρια των Ελλήνων πολιτών, οι ιδεολογικοί και πολιτικοί τους αντίπαλοι: εβραίοι, καθολικοί, μωαμεθανοί, «κοραϊκοί», «αριστεροί», σοσιαλιστές, δημοκράτες, διεθνιστές, ανθρωπιστές και άθεοι.

Οι Κασσάνδρες αυτές, που θρηνούν για την Αλωση του ιδεολογικού τους κόσμου, προωθούν με το θρήνο τους την προέλαση του πραγματικού τους κόσμου: του παγκοσμιοποιημένου, πολυεθνικού, καπιταλισμού.

Ανώνυμος είπε...

Η λαογραφική και ιδιαίτερα η μουσικοχορευτική "ελληνική" παράδοση είναι ιδιαίτερα φτωχή στην ελληνική επικράτεια.
Ετσι οι παραδόσεις άλλων εθνογλωσσικών κοινοτήτων "βαφτίζονται" ως ελληνικές.
Από τον αλβανικό τσάμικο χορό ως την αλβανική φουστανέλλα.
Αυτή όμως η βάπτιση δεν είναι εύκολη υπόθεση γιατί παρά το πολύ χαμηλό πνευματικό επίπεδο των σύγχρονων κατοίκων της ελλάδος, όλοι αισθάνονται ότι δεν πρόκειται για ελληνικά λαογραφικά στοιχεία.
Αυτό είναι ιδιαίτερα ορατό με τη μακεδονική μουσική και τους μακεδονικούς χορούς οι οποίοι παρά την κρατικά επιβληθείσα "αλαλία" και την απαγόρευση της μακεδονικής γλώσσας των συνοδεύοντων μακεδονικών τραγουδιών γίνεται ευρέως αντιληπτό ότι δεν πρόκειται για ελληνική μουσικοχορευτική παράδοση....
Για αυτό το ελληνικό κράτος,βασισμένο στην ναζιστικής έμπνευσης και ψευδή αντίληψη περί ενός κράτους με ένα πολιτισμό αποθαρρύνει την διάδοση στοιχείων του μακεδονικού και μη ελληνικού πολιτισμού με όποιο τρόπο σήμερα μπορεί...
Ετσι ο μακεδονικός πολιτισμός που αναπτύχθηκε και αναπτύσσεται στο 51% της εντός της ελληνικής επικράτειας νότιας μακεδονίας συνεχίζει να παραμένει άγνωστος,να θεωρείται "ξενόφερτος" και να αποκαλείται "εχθρικός" από τα "Μέσα Μαζικής Χειραγώγησης"
Για αυτό τα τραγούδια στην μακεδονική γλώσσα τα οποία συνοδεύουνε τους μακεδονικούς χορούς ακούγονται μετά τα μεσάνυχτα ....
Στην κατά τα άλλα αυτοαποκαλούμενη κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού....

Ανώνυμος είπε...

ή μεσα μαζικής εξαπατησης (για να ταιριάζει και με το ΜΜΕ)

Ανώνυμος είπε...

Ο ρόλος της ΕΥΠ στην ΕλλάδαΤάκης Μίχας , 13 Οκτ, 10:19 , Πολιτική , Παρεμβάσεις ΟΝΝΕΔ, ΕΥΠ, Κοραντής, παρακολουθήσεις, Μιχάλης Παπακωνσταντίνου, διοικητής ΕΥΠ
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ρόλος της ΕΥΠ στην Ελλάδα ήταν πάντοτε αμφιλεγόμενος. Όλοι οι Έλληνες αποδέχονται -όπως και οι πολίτες των άλλων χωρών- ότι η ύπαρξη μιας υπηρεσίας που λειτουργεί στο ημίφως για την προστασία των εθνικών συμφερόντων, είναι ένα αναγκαίο κακό στον ατελή αυτό κόσμο στον όποιο ζούμε. Εκεί, όμως, που υπάρχει πρόβλημα είναι αν η ΕΥΠ δεν περιορίζεται αυστηρά σε αυτό το ρόλο, αν οι δραστηριότητές της, πολλές φορές, έρχονται σε αντίθεση με τα συνταγματικά δικαιώματα του πολίτη της χώρας, όπως πολλοί υποψιάζονται.



Οι υποψίες αυτές δεν είναι αβάσιμες. Έτσι, τη δεκαετία του ‘90 είχε προκαλέσει αίσθηση η αποκάλυψη από την «Ελευθεροτυπία» μιας απόρρητης μελέτης της ΕΥΠ, που θεωρούσε ως πέμπτη φάλαγγα όλους τους αλλόθρησκους Έλληνες (Καθολικούς, Ευαγγελιστές κλπ) και πρότεινε τη λήψη μέτρων εναντίον τους. Κατά καιρούς, επίσης, βλέπουν το φως της δημοσιότητας διάφορες πληροφορίες για ανάλογες προβληματικές δραστηριότητες της ΕΥΠ-που, όμως, δυστυχώς λόγω της εύλογης μυστικότητας που καλύπτει τη λειτουργία αυτής της υπηρεσίας, δε μπορούν να διερευνηθούν.

Στην πρόσφατη ενδιαφέρουσα συνέντευξή του στο newstime.gr, ο τ. διευθυντής της ΕΥΠ κ. Κοραντής δεν καταφέρνει να διαλύσει τις υποψίες για το ότι η ΕΥΠ ασχολείται με δραστηριότητες που δεν εναρμονίζονται με τον συνταγματικό της ρόλο. Αντίθετα, φαίνεται να επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι στο στόχαστρο της ΕΥΠ δεν βρίσκονται μόνο όσοι εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας, αλλά επίσης, άτομα που ασχολούνται με καθ’ όλα νόμιμες πολιτικές δραστηριότητες.

Έτσι, απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου, σχετικά με τον αν η ΕΥΠ παρακολουθεί τον ηγέτη του Ουράνιου Τόξου Π. Βοσκόπουλο ο τ. αρχηγός της ΕΥΠ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Αν υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι δρουν εναντίον της εθνικής ασφάλειας αυτού του τόπου, καλά θα κάνουν να φοβούνται. Διότι η ΕΥΠ θα είναι εκεί και θα τους παρακολουθεί, διότι αυτή είναι η αποστολή της, να εγγυάται ότι η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Έλληνας μπορεί το βράδυ να κοιμάται ήσυχος ότι υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι ξενυχτάνε, ακριβώς για να μπορούν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες να κοιμούνται ήσυχοι.»

Ανώνυμος είπε...

Η απάντηση αυτή του τ. διευθυντή της ΕΥΠ είναι όντως ανησυχητική. Όχι απλά αρνείται να διαψεύσει τις καταγγελίες που έχει, κατά καιρούς, κάνει ο ηγέτης του Ουράνιου Τόξου για τις δραστηριότητες της ΕΥΠ εναντίον του κόμματός του, αλλά επιπλέον, φαίνεται να τις νομιμοποιεί με τις αναφορές του σε θέματα «εθνικής ασφάλειας». Όμως, το Ουράνιο Τόξο είναι ένα καθόλα νόμιμο πολιτικό κόμμα, όμοιο με εκατοντάδες άλλα ανάλογα κόμματα, που βρίσκει κανείς και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στόχος των οποίων είναι να προασπίσουν ή να διαφυλάξουν τις πραγματικές ή φαντασιακές εθνικές, πολιτισμικές, γλωσσικές ιδιαιτερότητες συγκεκριμένων πληθυσμιακών ομάδων. Απ’ αυτή, λοιπόν, τη σκοπιά δεν υπάρχει απολύτως τίποτα παράνομο στις δραστηριότητές του. Αν από την άλλη πλευρά, η ΕΥΠ έχει στοιχεία ότι τα μέλη του εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες, που ζημιώνουν την εθνική ασφάλεια της χώρας (π.χ. διοχετεύει στρατιωτικά μυστικά σε ξένες υπηρεσίες), τότε φυσικά έχει καθήκον να πληροφορήσει τις αρχές, που με τη σειρά τους, θα πρέπει να προχωρήσουν στα μέτρα τα οποία προβλέπει η νομοθεσία της χώρας. Αλλιώς, η ενασχόληση της ΕΥΠ με το Ουράνιο Τόξο, την οποία φαίνεται στη συνέντευξη να παραδέχεται ο κ. Κοραντής, βρίσκεται τελείως έξω από τα όρια της συνταγματικής νομιμότητας.

Σε ένα άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο κ. Κοραντής διαψεύδει κατηγορηματικά ότι η ΕΥΠ παρακολουθεί και «φακελώνει» δημοσιογράφους. Μακάρι να είναι έτσι. Όμως, πρόσφατα η ανταποκρίτρια της καθόλα έγκριτης Financial Timeς στην Ελλάδα, κατήγγειλε ότι το τηλέφωνό της παρακολουθείται από την ΕΥΠ και, μάλιστα, με γνώση του διευθύνοντα συμβούλου του ΟΤΕ Παναγή Βουρλούμη.

Και ας μου επιτρέπει να τελειώσω το σημείωμα παραθέτοντας μια προσωπική εμπειρία γι’ αυτό το θέμα: Στις αρχές του ‘90 είχε προκληθεί κάποιος θόρυβος σχετικά με ένα άρθρο που είχα γράψει σε ένα φοιτητικό περιοδικό της ΟΝΝΕΔ, όπου αναφερόμουν -με όχι ιδιαίτερα κολακευτικό τρόπο- στον νεοελληνικό εθνικισμό. Συζητώντας αργότερα για το επεισόδιο με το μακαρίτη υπουργό Εξωτερικών εκείνη την περίοδο Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, (με τον οποίο είχαμε στο μεταξύ γίνει φίλοι και ο οποίος έγραψε την εισαγωγή στο βιβλίο μου: “Unholy Alliance:Greece and Milosevic’s Serbia”), μου είπε: «Όταν το θέμα πήρε διαστάσεις, ζήτησα από την ΕΥΠ να μου φέρουν τον φάκελό σου. Τον διάβασα προσεκτικά και δεν βρήκα απολύτως τίποτα το αρνητικό».


Ο Τάκης Μίχας αρθρογραφεί σε ελληνικά και διεθνή έντυπα.

Ανώνυμος είπε...

Η Πολιτική σε RSSΕπιστολή Αλ.Τσίπρα
ΣΥΡΙΖΑ
Πολιτικό όρκο θα δώσουν στο Κοινοβούλιο οι βουλευτές του
Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009 [ 13:56 ]

Την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τον διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας επαναλαμβάνει ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Αλ. Τσίπρας, ενημερώνοντας τον απερχόμενο πρόεδρο της Βουλής ότι στη διάρκεια της ορκωμοσίας της Τετάρτης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προτίθενται να δώσουν πολιτικό όρκο.

Στην επιστολή του προς τον απερχόμενο πρόεδρο της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα, ο κ. Τσίπρας σημειώνει, μεταξύ άλλων:

«Εμείς ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού, θεωρούμε ότι εκπροσωπούμε Έλληνες πολίτες όλων των θρησκειών και δογμάτων, πολίτες που είναι άθεοι, αλλά και πολίτες που αρνούνται να δηλώσουν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.

» Κατόπιν τούτων σας γνωρίζουμε ότι οι βουλευτές του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς προτιθέμεθα να δώσουμε στη Βουλή τον παρακάτω όρκο:
" Ορκίζομαι στην τιμή και την συνείδησή μου να είμαι πιστός στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου.»

Ανώνυμος είπε...

Ο πολιτικός όρκος οφείλει να γίνει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ σε όλες τις μη θρησκευτικές υπηρεσίες ,κρατικές αλλά και ιδιωτικές,σεβόμενος στη πράξη την συνταγματικά κατοχυρωμένη θρησκευτική ελευθερία.
Είναι εντελώς απαράδεκτος ο θρησκευτικός όρκος στον ναό της Δημοκρατίας στη Βουλή, με την επίκληση της Αγίας Τριάδος ενώπιον θρησκευτικών αρχών.
Το παραπάνω περιεχόμενο του πολιτικού όρκου είναι συμβατό με την θρησκευτική ελευθερία και την επακόλουθη διάκριση της πολιτικής από την θρησκευτική εξουσία , όπως δυστυχώς συμβαίνει μέχρι τώρα με τον σφιχτό εναγκαλισμό τους

Ανώνυμος είπε...

Η σημερινή πολιτική της ΕΥΠ στηρίζεται στην αντι-συνταγματική παραβίαση της απαγόρευσης κάθε είδους ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ .
Δυστυχώς αυτή η πολιτική επικεντρώνεται στην παρακολούθηση νόμιμων φυσικών και νομικών προσώ-πων.
Είτε πρόκειται για τους έλληνες πολίτες με μουσουλμανική ή καθολική θρησκευτική ταυτότητα.
Είτε και κυρίως με συμπολίτες μας οι οποίοι ΕΚΔΗΛΩΝΟΥΝ νόμιμα την εθνική τους ταυτότητα:βλάχικη,αλβανική, τουρκική και ιδιαίτερα μακεδονική.
Δυστυχώς η ΕΥΠ αποτελεί τον κυριότερο παραβάτη της Δημοκρατίας μας..!!!
Ο τρόπος σκέψης των Διοικητών της και η δράση των στελεχών της είναι ιδιαίτερα αξιοθρήνητος αλλά και επικίνδυνος....

Ανώνυμος είπε...

Η χθεσινή έκθεση προόδου της Ε.Ε ορίζει τα ακόλουθα:
1- Η διαφορά για την οριστική ονομασία στον ΟΗΕ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας λόγω της
ένστασης της Ελλάδος έχει αποκλειστικά ΔΙΜΕΡΗ χαρακτήρα, αφού καμία άλλη χώρα δεν έχει παρόμοια ένσταση
2- Στα κριτήρια της Κοπεγχάγης για τις προϋποθέσεις έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε δεν περιλαμβάνεται η επίλυση της μονομερής ένστασης της Ελλλάδος
3- Η επισήμανση αυτή είναι σύμφωνη με το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης διμερούς συμφωνίας με διεθνή χαρακτήρα, το οποίο απαγορεύει κάθε πρόσκομμα της Ελλάδος στην ένταξη της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στους διεθνείς οργανισμούς - Ε.Ε , ΝΑΤΟ ,κ.λ.π ,φυσικά με την προσωρινή ονομασία
4- Τα εμπόδια της Ελλάδος στην ευρωατλαντική πορεία της Μακεδονίας αποτελούν βαρύτατη παραβίαση των θεμελιωδών αρχών των σχετικών οργανισμών ,για τα οποία το ελληνικό κράτος θα πρέπει να υποστεί αντίστοιχες κυρώσεις

Ανώνυμος είπε...

Το εθνικιστικό παραλλήρημα στην ελλάδα οδήγησε ανθρώπους με σεβαστή την ελληνική εθνοτική τους ταυτότητα αλλά διαπιστωμένα πολυ φτωχή σε περιεχόμενο αφενός να την επεκτείνουν σε μία ανύπαρκτη μακεδονική(ελληνική) εθνοτική ταυτότητα αφετέρουν να αρνούνται την μακεδονική εθνικη ταυτότητα η οποία έχει πλούσιο και διαχρονικό περιεχόμενο, με συγκεκριμένη οριοθέτηση.
Δυστυχώς άνθρωποι με ελάχιστη σχέση με την Μακεδονία αλλά με κατακτητική και ρατσιστική αντιμακεδονική συμπεριφορά ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ την μακεδονική εθνοτική ταυτότητα των γηγενών κατοίκων της Μακεδονίας, βαφτίζοντας παράλληλα εαυτούς ως γνήσιους μακεδόνες απόγονους του Φιλίππου και του Αλέξανδρου .
Παραβιάζοντας κατάφωρα το ελληνικό Σύνταγμα.
Αλλά και τις διαπιστώσεις των ιδεολογικών τους προγόνων , όπως ο εθνικιστής κρατικός λειτουργός Ιωνας Δραγούμης ο οποίος έλεγε το 1904 " στη Μακεδονία πολεμούν μεταξύ τους οι Χριστιανοί που ανήκουν στο ελληνοορθόδοξο πατριαρχείο με τους Χριστιανούς που ανήκουν στην βουλγάρικη εξαρχία. Αλλά και των δύο η δίχως αμφισβήτηση εθνότης είναι ΜΙΑ , η Μακεδονική.."
Δυστυχώς έχουν συμπαραστάτες πολλούς αυτόχθονους εθνικά μακεδόνες οι οποίοι έχουν αποποιηθεί την μακεδονική τους ταυτότητα μεταπήδησαν για λόγους απολύτως ιδιοτελείς στην άκρως ιδεολογική ελληνική ταυτότητα, με ιδιαίτερα αντιμακεδονική συμπεριφορά χαρακτηριστική όλων των γενίτσαρων...!!!

Ανώνυμος είπε...

Ετσι έχουμε κυρίως πολλούς βέρους πελλοπονήσιους, βέρους κρητικούς, βέρους πόντιους οι οποίοι για να κατοχυρώσουν τα παράνομα συμφέροντά τους και την εξαιτίας τους ψηλή κοινωνική θέση λόγω της στενής σχέσης τους με το ελληνικό κράτος να δηλώνουν Μακεδόνες με αποκλειστικότητα...
Αυτό το παρατηρούμε με ιδιαίτερο τρόπο στην άρχουσα τάξη της Θεσσαλονίκης και την ρατσιστική και κατοχική τους συμπεριφορά...

Ανώνυμος είπε...

Μετατρέποντας έτσι την πλούσια πολυπολιτισμική ιστορία της ευρωπαϊκής Θεσσαλονίκης σε φορέα της εισαχθείσης ανατολίτικης και ασιατικής πολιτισμικής μονοκυριαρχίας.....

Ανώνυμος είπε...

Ειναι γνωστό ότι στην Βόρεια Ελλάδα(Νότια Μακεδονία) , ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη πολίτες με ρατσιστική και υπερεθνικιστική ιδεολογική ταυτότητα , οι περισσότεροι με γεωγραφική ταυτότητα εκτός βόρειας ελλάδος .
Είναι οι γνωστοί Ακρίτες οι οποίοι ήλθαν στη Μακεδονία και την Θράκη για να φυλάξουν τα σύνορα τα οποία δήθεν επιβουλεύονται τα γειτονικά φτωχά κράτη....
Οι ίδιοι βέβαια είναι φορείς επεκτατικών σχεδίων ,ανάμεσα στα οποία και ο στρατιωτικός διαμελισμός της Δημοκρατίας της Μακεδονίας,με προσάρτηση του Νότιου τμήματός της......

Ανώνυμος είπε...

Μπορεί να σας θεωρώ 5η φάλαγγα αλλά έχετε βασικά ατομικά δικαιώματα που αυτά τα βλαμμένα της Χρυσής Αυγής δε τα σέβονται (εδώ και των υπολοίπων μας δε σέβονται).

8 Οκτώβριος 2009 6:10 πμ

Μίρκα Γκινοβα/Ρουσίλοβο Πέλλας είπε...
Oι Ελληνες στην Τουρκία αποτελούν πέμπτη φάλαγγα της Ελλάδος εναντίον της Τουρκίας...???
Oι Ελληνες στην Αλβανία αποτελούν πέμπτη φάλαγγα της Ελλάδος εναντίον της Αλβανίας...???
Μήπως οι έλληνες εθνικιστές ξεπέρασαν τον Χίτλερ...???

14 Οκτώβριος 2009 4:58 μμ

Ανώνυμος είπε...

Οι έλληνες της Πόλης είναι τόσοι λίγοι πλέον και έτσι κι αλλιώς ήταν τόσο μακρυά από τα σύνορα που ποτέ δε μπορούσαν να παίξουν τέτοιο ρόλο. Για τους Έλληνες της Αλβανίας ρώτα τους Αλβανούς και το Μπολάνο να δεις. Κι αυτός σαν κι εσάς έχει μάθει να κρύβει τον εθνικισμό του πίσω από Ευρωπαϊκές συνταγές.

Και έτσι λοιπόν φυσικά και είσαστε 5η φάλαγγα - και η Μίρκα σας η καλύτερη απόδειξη τούτου.

Ανώνυμος είπε...

Γιώργος Καισάριος Χρηματοοικονομικός αναλυτής

Ο κ. Προβόπουλος πρόσφατα είπε, ότι το έλλειμμα “θα αγγίξει ή θα ξεπεράσει το 12%”, ενώ υπάρχει και περίπτωση να δούμε και 14% έλλειμμα. Σε απόλυτους αριθμούς, το ταμειακό έλλειμμα είναι περίπου 25 δις ευρώ στο εννιάμηνο, ενώ πολλοί κάνουν λόγο ότι θα αγγίξει τα 30 δις ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Οι τελευταίες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ελλάδος κατά 1,5% για το 2009. Το ΑΕΠ το 2009 θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 250 δις έναντι στόχου 260 δις στον προϋπολογισμό στην αρχή της χρονιάς. Το συνολικό χρέος της κεντρικής κυβέρνησης είναι ένα αίνιγμα, καθώς κανένας μέχρι σήμερα δεν μπορεί να δώσει ένα ακριβές νούμερο. Η ΤτΕ είπε ότι θα έχει αναλυτικά δεδομένα σε λίγο καιρό, αλλά επίσημα το χρέος μέχρι τον Ιούνιο έχει διαμορφωθεί στα 292 δις. Ο δε κ. Δούκας πριν από 5 μήνες είπε ότι το πραγματικό χρέος είναι 317 δις!!!
Τώρα, αν υποθέσουμε ότι το χρέος θα διαμορφωθεί στα 300 δις στο τέλος του 2009 και κάνουμε μια απλή διαίρεση, θα διαπιστώσουμε ότι το συνολικό χρέος, είναι τουλάχιστον, στο 120% του ΑΕΠ. Αν σε αυτό προσθέσουμε τις επιστροφές ΦΠΑ που χρώστα το κράτος στις επιχειρήσεις και τις οφειλές προς τους προμηθευτές (κατασκευαστικές, φαρμακευτικές κτλ.), τότε το πραγματικό χρέος εκτοξεύεται άνετα πάνω από το 130% του ΑΕΠ!
Με το ταμειακό έλλειμμα τουλάχιστον στα 25 δις, η καινούρια κυβέρνηση δεν έχει καθόλου περιθώρια για ελιγμούς. Στον προϋπολογισμό του 2009, οι άμεσοι φόροι είναι 26,7 δις. Το έλλειμμα, δηλαδή, είναι το 100% των άμεσων φόρων. Είναι δυνατόν να καλυφθεί το έλλειμμα μόνο από αυξήσεις φόρων; Σε επιστολή προς τον κ. Παπαθανασίου, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τονίζει ότι δεν είναι δυνατόν το έλλειμμα να καλυφθεί μόνο με έκτακτα μέτρα και την αύξηση των εσόδων, αλλά προϋποθέτει και μείωση των δαπανών.
Οι ελληνικές κυβερνήσεις εδώ και πολλά χρόνια, μας λένε ότι το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει πολύ μεγάλη φοροδιαφυγή και, άρα, υστέρηση εσόδων. Η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική. Ως ποσοστό του ΑΕΠ, τα συνολικά φορολογικά έσοδα της Ελλάδος είναι στο 33.5% (Στοιχεία 2007). Τα αντίστοιχα νούμερα των ΗΠΑ είναι 28,2% και της Ιαπωνίας είναι 27,4%. Τα φορολογικά έσοδα του Καναδά είναι στα ίδια επίπεδα με της Ελλάδος. Μόνο στις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες αυτό το νούμερο προσεγγίζει το 40%, με τη Δανία να είναι στο 50%. Αλλά αν συγκρίνουμε την Ελλάδα με τις λιγότερο ανεπτυγμένες οικονομίες, τότε τα φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα είναι αρκετά μεγάλα. Το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι τα έσοδα, δεν είναι η φοροδιαφυγή και δεν είναι η μαύρη οικονομία. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι οι δαπάνες. Ναι μεν είχαμε κατακόρυφη μείωση εσόδων σε αυτή την κρίση, αλλά το πρόβλημα των δαπανών δεν είναι μεμονωμένο φαινόμενο του 2009, αλλά των τελευταίων 20 ετών.

Μίρκα Γκινοβα/Ρουσίλοβο Πέλλας είπε...

Λίγοι στην Ελλάδα αντιλήφθηκαν ότι η Ολλανδία με μόνο 66% χρέος ως προς το ΑΕΠ, έχει λάβει πρωτοβουλίες για μείωση των κρατικών δαπανών κατά 20%. Η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και οι κοινωνικές παροχές είναι ο στόχος. Στην Ιρλανδία έχουν σκοπό να μειώσουν τις δημόσιες θέσεις εργασίας και τα κοινωνικά επιδόματα. Στη Σερβία αποφάσισαν να μειώσουν τις δημόσιες θέσεις εργασίας κατά 14.000. Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης μας περιμένουν στη γωνία. Αν τα οικονομικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας χειροτερεύσουν, τότε η υποβάθμιση είναι δεδομένη. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί.

Ήδη πληρώνουμε 4-6% τόκο στο χρέος μας. Αν υποβαθμιστούμε, αυτό θα ανέβει κατά πολύ. Ως ποσοστό των κρατικών δαπανών, οι τόκοι είναι περίπου στο 20%. Αλλά τούτο διότι έχουμε τα χαμηλότερα επιτόκια στην ιστορία. Αν τα επιτόκια ανέβουν (μεγάλη πιθανότητα εντός του 2010), τότε αυτό το ποσοστό θα αυξηθεί. Το 2009 ήταν μία πολύ δύσκολη χρονιά για τις επιχειρήσεις, όσον αναφορά την κερδοφορία τους. Ο κόσμος είναι κουμπωμένος και ψωνίζει, πλέον, μόνο τα απαραίτητα. Η μείωση στην οικοδομική δραστηριότητα τους πρώτους επτά μήνες ήταν 15,8%, με τις οικοδομικές άδειες μειωμένες κατά 25,7% (οι οικοδομικές άδειες είναι leading indicator για το τι μας περιμένει του χρόνου). Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 9,7% σε σχέση με πέρσι και έχει μειωθεί επιπλέον 2,7% το 2008-2007.

Νομίζει η σημερινή κυβέρνηση ότι είναι δυνατόν να αυξηθούν τα έσοδα σε ένα τέτοιο περιβάλλον; Το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η ελληνική οικονομία, η ελληνική κυβέρνηση και ο κρατικός προϋπολογισμός δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν. Άλλες χώρες μπορούν να έχουν ελλειμματικούς προϋπολογισμούς διότι το δημόσιο χρέος τους ήταν πολύ μικρότερο (η Ιρλανδία πέρσι είχε χρέος μόνο 25% του ΑΕΠ). Η Ελλάδα δεν έχει αυτή την πολυτέλεια.

Ακόμα και σήμερα, όμως, είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί το θέμα, αλλά από την πλευρά των δαπανών, και όχι από την πλευρά των εσόδων. Αυτό, όμως, για τους Έλληνες πολιτικούς και συνδικαλιστές είναι ένας εφιάλτης. Ποτέ δεν έχουν φανταστεί ένα σενάριο όπου θα πρέπει να γίνουν περικοπές δαπανών. Μέχρι τώρα, δεν έχει τολμήσει κανείς να το ξεστομίσει και οι περισσότεροι, μάλλον, δεν το έχουν καν φανταστεί. Η μείωση των δαπανών είναι ο μόνος τρόπος να φτιαχτούν τα οικονομικά του κράτους, έστω και αν αυτό σημαίνει αύξηση της ανεργίας. Ο εφιάλτης για τους Έλληνες πολιτικούς και συνδικαλιστές, μόλις άρχισε.

Ανώνυμος είπε...

ka Μιρκα οι Ελληνες τησ Αλβανιας και της Τουρκιας δεν αποτελουν κινδυνο για τις εκει κυβερνησεις.
Κινδυνο αποτελουν αυτοι που περιφερουν τους αστειους χαρτες με το "United Macedonia" στο διαδυκτιο και αλλου