Τρίτη, 13 Απριλίου 2010
Ευρω-συστάσεις για μετανάστες και μειονότητες...
Τρεις επιστολές που είχε αποστείλει τον περασμένο Μάρτιο προς την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, σχετικά με σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ευάλωτες κοινωνικά ομάδες στη χώρα μας, δημοσιοποιεί σήμερα ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κ. Τόμας Χάμαμπεργκ.
Έχοντας την...άποψη ότι ακριβώς σε περιόδους οικονομικής κρίσης οι πολιτικές ηγεσίες πρέπει να στρέφουν με επιμέλεια το βλέμμα στις ομάδες αυτές, διότι η εύκολη περιθωριοποίησή τους έχει μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες, ο κ. Χάμαμπεργκ προχώρησε σε μια σειρά επισημάνσεις για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο, τους αλλοδαπούς ασυνόδευτους ανήλικους (που σύμφωνα με περσινούς υπολογισμούς ανέρχονται σε 9.000 στη χώρα), τους τσιγγάνους και όσους έχουν απολέσει την ελληνική ιθαγένεια σε προγενέστερες περιόδους (με τον παλαιό Κώδικα Ιθαγένειας) για πολιτικούς και θρησκευτικούς λόγους.* Στην επιστολή του προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη επισημαίνει τα σοβαρά και επείγοντα προβλήματα στη διαδικασία εξέτασης αιτημάτων πολιτικού ασύλου. Χαιρετίζει την προσπάθεια του υπουργείου να δημιουργήσει σύστημα ασύλου, επισημαίνει ωστόσο ότι αυτό πρέπει να απεγκλωβιστεί από την αστυνομία καθώς η προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων δεν συνάδει με τον ρόλο της αστυνομίας. Τονίζει ότι παρά τη δημιουργία Επιτροπών για τη συγκρότηση συστήματος ασύλου, έμπρακτα το τμήμα Αλλοδαπών της Π. Ράλλη -όπου μέχρι στιγμής γίνονται οι αιτήσεις- έχει περιστείλει κατά 80% τη δυνατότητα πρόσβασης των αιτούντων άσυλο σε 50 περίπου άτομα εβδομαδιαίως και επισημαίνει τη σοβαρή έλλειψη διερμηνέων και ειδικών. Πολλά αναμένονται από το πολυνομοσχέδιο που πρόκειται να υποβάλλει το υπουργείο τον Μάιο, όπου μεταξύ άλλων θα νομοθετηθεί και το Γραφείο Αστυνομικής Αυθαιρεσίας μέσω του οποίου θα ελέγχονται τα περιστατικά κακομεταχείρισης από αστυνομικούς.
* Στην επιστολή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης συστήνει η Ελλάδα να επικυρώσει τη Σύμβαση Πλαίσιο για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων, την οποία έχει υπογράψει από το 1999. Επισημαίνεται ότι παρά τις τρεις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) που ακυρώνουν αντίστοιχες αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων, με τις οποίες απαγορεύεται η λειτουργία σωματείων με αναφορά στην τουρκική καταγωγή των συμμετεχόντων, η Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει σε ανάκληση των αποφάσεών της. Η εκτέλεση των αποφάσεων επιβλέπεται από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και εάν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί, αναμένονται κυρώσεις.
Επίσης, επισημαίνεται το σοβαρό πρόβλημα της Επιτροπείας ασυνόδευτων ανηλίκων από τους Εισαγγελείς Ανηλίκων. Όπως σημειώνεται, ο αριθμός των εισαγγελέων είναι πολύ μικρός σε σχέση με τον αριθμό των παιδιών. Μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις ένας Εισαγγελέας βρίσκεται να έχει χρεωθεί την Επιτροπεία δεκάδων παιδιών. Στην πραγματικότητα οι Εισαγγελείς δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες της Επιτροπείας, αφού δεν επιτηρούν την πρόσβαση και παρακολούθηση σχολείου από τα παιδιά, δεν μεσολαβούν στη διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων τους για πολιτικό άσυλο, ούτε παρεμβαίνουν στο σοβαρό πρόβλημα της κοινωνικοοικονομικής τους εξαθλίωσης.
Σχετικά με τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ, η ηγεσία του υπ. Δικαιοσύνης στην απάντησή της σημειώνει ότι αναμένονται οι κρίσεις των ελληνικών δικαστηρίων και ότι το υπουργείο δεν μπορεί να παρέμβει στο έργο της Δικαιοσύνης της οποίας η ανεξαρτησία διασφαλίζεται από το ελληνικό Σύνταγμα. Σε ό,τι αφορά το θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων, σημειώνεται ότι στη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου σχετικά με τις βελτιώσεις της ποινικής νομοθεσίας για τους ανηλίκους, περιλαμβάνονται μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος με τη λειτουργία Ενώσεων για την Προστασία των Παιδιών.
* Στην επιστολή προς την υφυπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδώρα Τζάκρη σημειώνεται η ανάγκη να καταπολεμηθούν οι προκαταλήψεις και τα αρνητικά στερεότυπα κατά των Ρομ με την εφαρμογή πολιτικών για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους και κοινωνικής τους ενσωμάτωσης. Παρά τα χρήματα που έχουν δοθεί αφειδώς για την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος των Ρομ από την ΕΕ, δεν υπήρξαν αποτελέσματα. Μάλιστα επισημαίνεται ότι σε συστάσεις σχετικά με το πρόβλημα στέγασης των Ρομ προς τον πρώην υπ. Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο το 2006 και το 2007 δεν υπήρξε καμία απάντηση.
Επίσης ζητείται πληροφόρηση για το θέμα όσων απώλεσαν την ελληνική ιθαγένεια με βάση το παλαιό άρθρο του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας -το οποίο καταργήθηκε από τον κ. Παυλόπουλο- για πολιτικούς και θρησκευτικούς λόγους και χαιρετίζεται η πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία του υπ. Εσωτερικών για την απόδοση ελληνικής ιθαγένειας σε όλους αλλοδαπούς ζουν επί μακρόν νόμιμα στη χώρα μας και στα παιδιά τους.
Διαβάστε περισσότερα: http://greece-salonika.blogspot.com/2010/04/blog-post_1977.html#ixzz0l3W6Gs4F
10 σχόλια:
συχνά οι εθνικιστές αντιδημοκράτες εμφανίζονται για προσχηματικούς λόγους υπέρμαχοι των δημοκρατικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων΄, παραποιώντας φυσικά και διαστρεβλώνοντας την ελευθερία και την αλήθεια...
έτσι ισχυρίζονταν ότι αποτελεί δικαίωμα ελεύθερης επιλογής η ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ αναγραφή του θρησκεύματος στα κρατικά δελτία αστυνομικής ταυτότητας..
όμως τόσο τό ΣτΕ όσο και κυρίως το ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων , έκρινε ότι αυτή η δυνατότητα θα αποτελούσε διάκριση με αρνητικό πρόσημο για τους μη δηλούντες αλλά και κυρίως παραβίαση της νομοθεσίας προστασίας των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων ...
αναλογικά οι ελληνες εθνικιστές ερμηνεύουν το δικαίωμα του ελεύθερου αυτοπροσδιορισμού..
έτσι ισχυρίζονται ότι όσοι ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ότι είναι έλληνες , αυτό και είναι , γεγονός που δεν επιδέχεται οποιασδήποτε αμφισβήτησης...
ουδέν φυσικά ψευδέστερο...
γιατι το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού αποτελεί θεμελιώδη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ , η οποία ποτέ και για κανένα δεν ασκήθηκε στην ελλάδα..
κανείς στην ελλάδα δεν είχε , ούτε έχει το δικαίωμα άσκησης της νόμιμης και συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτοπροσδιοριστικής επιλογής,
ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ της αυθύπαρκτης και προϋπάρχουσας εθνοτικής του ταυτότητας...
γιατί πάγια και διαχρονική πολιτική του ελληνικού κράτους είναι ότι στην ελλάδα άλλες εθνοτικές ταυτότητες , πλήν της ελληνικής δεν υπάρχουν...
όποιος δε τολμά να αμφισβητήσει αυτή την πολιτική αποτελεί στόχο και αντικείμενο κάθε είδους, άμεσων και έμμεσων διώξεων εκ μέρους του ελληνικού υπερεθνικιστικού
ρατσιστικού κράτους...
το γνωρίζουν αυτό χιλιάδες αλβανοί μουσουλμάνοι, οι οποίοι πολύ νωρίτερα πριν την ιταλοφασιστική εισβολή υφίσταντο πολλαπλές διώξεις από το κράτος, αποκλειστικά και μόνο λόγω της ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ της εθνοτικής τους αλβανικής ταυτότητας..
χιλιάδες βλάχοι, οι οποίοι διεκδίκησαν την εθνοτική και γλωσσική τους διαφορετικότητα..
ιδιαίτερα όμως οι μακεδόνες παππούδες μας που τόλμησαν να δηλώσουν ότι είναι μακεδόνες ή ακόμη τόλμησαν να μιλήσουν στην μητρική τους μακεδονική γλώσσα ,ακόμα και αν δεν την κατονόμαζαν...
με τις χιλιάδες εξορίες στα ξερονήσια, το ρετσινόλαδο, τον αποκλεισμό από το δημόσιο, τα δάνεια και γενικά στην οικονομική τους δράση..
αυτό φυσικά , με πολλαπλούς τρόπους συνεχίζεται μέχρι σήμερα, κρίνοντας από τα αποτελέσματα, όπου οι ΕΚΔΗΛΩΜΕΝΟΙ μακεδόνες αποτελούν σπάνια εξαίρεση, ανάμεσα στο ενα εκατομμύριο εθνικά μακεδόνες της ελλάδος...
Ετσι ο ισχυρισμός ότι οφείλουμε να αποδεχθούμε το ανελεύθερο εθνοτικό αισθάνεσθαι των συμπολιτών μας είναι παντελώς αβάσιμος..
αυτός πιθανόν θα έχει ισχύ μετά από τουλάχιστον τρείς γενεές σεβασμού και έμπρακτης εφαρμογής αυτού του συνταγματικού δικαιώματος από το ελληνικό κράτος....
πέραν τούτου η εθνοτική ταυτότητα ούτε αίσθηση είναι ούτε επιλογή..
η επιλογή αφορά την ΕΚΔΗΛΩΣΗ της προϋπάρχουσας ταυτότητας και όχι την αυθαίρετη πρόσληψη εθνοτικής ταυτότητας..
η δε αίσθηση είναι συνεπακόλουθο της κυρίαρχης πολιτικής τάξης και της εθνικιστικής ιδεολογίας της, σύμφωνα με την οποία όλοι οφείλουν αλλά και αισθάνονται , κάτοχοι της κυρίαρχης ΕΠΙΣΗΜΗΣ νόμιμης εθνοτικής ταυτότητας....
εν προκειμένω της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ...
Yane Sandanski - Macedonian revolutionist from Pirin Macedonia
Yane Ivanov Sandanski was born in the village of Vlahi near Melnik on 28 of May 1872. His father Ivan participated as a flag carrier in the well known Kresna Uprising.
Yane Sandanski is a big Macedonian revolutionist, and one of the leaders of the Macedonian National Revolutionary Movement. Since the start of his revolutionary activity, he became well known because he protected the villager's from the tyranny. He organised national courts, and he also organised the people for a self-defence.
Sandanski lived and fought in the Pirin region, and that is why the people gave him the name "Pirin Tsar" (Pirinski Car). He was also active in the Ilinden Uprising, and in 1908, he supported the young Turkish revolution with the vision for the freedom of the Macedonian people.
Soon after that, the Bulgarian Tsar Ferdinand labelled Yane Sandanski as the most dangerous enemy against the great Bulgarian interests (Macedonia to be under Bulgaria). In the same year, an unsuccessful assassination was attempted on Yane Sandanski by paid killers who were sent by Ferdinand. These paid killers tried again to assassinate Yane on 15 August 1909, where he was only wounded.
With the expulsion of the Turks', Macedonia was partitioned between Serbia, Bulgaria and Greece. Sandanski remained in hiding on Mt. Pirin and planned to assassin Tsar Ferdinand but on the 22 April 1915, while on his way from Melnik to Nevrokop near the Rozenski Monastery, paid killers sent by Ferdinand, hidden attacked him from behind and succeeded to kill him.
Yane Sandanski the Pirin Tsar
The murder of Yane Sandanski
Yane Sandanski (1872-1915) was Macedonian revolutionary from Pirin Macedonia.
From 1899 he cooperated with Goce Delcev, and held the positions of the duke of Melnik and a president of the Comity of the Ser area. He persistently fought against the intrusions of vrhovists from Bulgaria and andartas from Greece.
Rozen Monastery
After the establishing of the constitutional regime in Turkey, he advocated the cooperation with the Young Turks in regard to solving the agrarian question, democratization of Turkey and establishing of local government units with schools in the mother language of the people. In 1909 with his regiment he participated in the successful intervention against the contrarevolution in Turkey.
In constitutional Turkey, Yane was the first president of the People's Federative Party.
Yane Sandanski, "the Tsar Pirin" was murdered by mercenaries sent by the Bulgarian tsar Ferdinand in 1915.
Τι έγινε Belo - διαβάζουμε και "εθνικιστικά" blog; Το άρθρο 17 που σας τσούζει δεν έχει καταργηθεί, το 19 καταργήθηκε επί Σημίτη... Όσοι από τους αποδήμους σας γλυκαίνονται με τους χάρτες της Μακεδονίας από τον Όλυμπο ως το Κοσσυφοπέδιο στους διαφόρους συλλόγους σας του εξωτερικού θα εξακολουθούν να χάνουν την υπηκοότητα τους.
Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 15 Απριλίου 2010
Πήρε προσωπικά τα αντιαλβανικά συνθήματα
Τα ρατσιστικά - αντιαλβανικά συνθήματα, που είχαν ακουστεί από άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων στη διάρκεια της παρέλασης της 25ης Μαρτίου στο κέντρο της Αθήνας, μας στέρησαν την ευκαιρία να ακούσουμε τον διάσημο Αλβανό συγγραφέα Ισμαήλ Κανταρέ στο Megaron Plus.
«Μέσα σ' ένα κλίμα, που στερείται κάθε ίχνους πολιτισμού, η επίσκεψή μου θα ήταν άκαιρη», δήλωσε ο Αλβανός συγγραφέας
Ακύρωσε την προγραμματισμένη για τις 19 Απριλίου ομιλία του στο Μέγαρο με την παρακάτω επιστολή:
«Λόγω των πολύ δυσάρεστων πρόσφατων γεγονότων που έλαβαν χώρα στην Αθήνα και χαρακτηρίστηκαν από ρατσισμό κατά των Αλβανών, αποφάσισα να ματαιώσω την επίσκεψή μου στη χώρα σας. Γνωρίζετε καλά τον θαυμασμό που τρέφω για την ελληνική λογοτεχνία και τον ελληνικό πολιτισμό, αλλά εκτιμώ ότι μέσα σ' ένα τέτοιο κλίμα, που στερείται κάθε ίχνους πολιτισμού, η επίσκεψή μου θα ήταν άκαιρη...».
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε δική του δήλωση τονίζει ότι «λυπάται πραγματικά για την απόφαση του Ισμαήλ Κανταρέ, που είναι συνέπεια ενός ιδιαίτερα δυσάρεστου περιστατικού, που καταδικάστηκε από την ελληνική κοινή γνώμη». Και συνεχίζει: «Ακριβώς επειδή θεωρούμε ότι η ουσιαστική απάντηση στις ακραίες συμπεριφορές είναι η ανάδειξη του δημιουργικού διαλόγου, καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια να μεταπείσουμε τον βραβευμένο συγγραφέα να έλθει στην Αθήνα. Ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα δοθεί ξανά ευκαιρία στους πολυπληθείς φίλους του να τον συναντήσουν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus».
Να θυμήσουμε ότι ο μεγάλος Αλβανός συγγραφέας έχει έρθει αρκετές φορές στη χώρα μας. Αυτή τη φορά η επίσκεψή του θα συνέπιπτε με την έκδοση από τα «Ελληνικά Γράμματα» του μυθιστορήματός του «Το ατύχημα».
----------------------------------------------------------------
πολύ σωστή, αν και συμβολική ελάχιστη ενέργεια...
εναντίον του ρατσιστικού αντιαλβανικού ελληνικού εθνικισμού..
με πιθανούς τροφοδότες , αλβανικής εθνοτικής προέλευσης συμπολίτες μας...
Freedom of expression
The Commissioner observed some limits on the freedom of access to information for investigative journalists and civil society representatives. He said that the 2006 Law on Free Access to Information of Public Character was not being effectively implemented and that the work of professional investigative journalists should be facilitated. He also recommended that every effort should be undertaken to develop a fully independent self-regulatory body for all media.
National Minorities
In presenting his report, the Commissioner welcomed the process put in place to ratify the European Charter for Regional or Minority Language and called for further actions to solve ethnic tensions. “Much has been done in developing both the legislative framework and institutional capacity to reach the current situation where participation of minorities has greatly increased”. However, he expressed deep concerns at the situation of Roma people, who remain on the margins of society and socio-economically vulnerable. “There is an urgent need to secure full and equal participation of Roma in politics and society” he said. “Comprehensive measures should also be taken to increase Roma children’s attendance in school and prevent their drop-out”.
Discrimination
The Commissioner welcomed the preparation of the new Anti-Discrimination Law and hoped that this text would offer a comprehensive protection against all forms of discrimination. In particular he called for a stronger action to resolve the problems faced by persons with disabilities and eradicate gender discrimination. He also encouraged the authorities to further ensure adequate protection to women victims of violence, both in legislation and in practice. As regards the rights of lesbians, gay, bisexual and transgender persons, Commissioner Hammarberg called for education and legislative measures to stamp out discrimination against them and recommended ensuring legal recognition of same sex partnerships.
Refugees and internally displaced persons (IDPs)
In the end, the Commissioner urged the authorities to find practical solutions to the IDPs problematic conditions, respecting the individual’s freedom of choice to return or settle elsewhere. “Such measures need to address problems relating to housing, pensions and social benefits, the on-going court proceedings as well as assistance for local integration. It is also fundamental to find durable solutions for the refugees from Kosovo” he concluded.
The report is based on the findings of an official visit to the country carried out in February 2008 and is available on the Commissioner’s
“The former Yugoslav Republic of Macedonia”: Commissioner Hammarberg presents his human rights report
Strasbourg, 12.09.2008 – The Council of Europe Commissioner for Human Rights, Thomas Hammarberg, today published his report on the human-rights situation in “the former Yugoslav Republic of Macedonia”. The Commissioner welcomed the on-going initiatives in the field of human rights protection and in particular the ambitious program of law-making and adoption of action plans on human rights issues. He made a number of recommendations to help strengthen this process, focusing mainly on the judiciary, police behaviour, conditions in places of detention, counter-terrorism activities, measures against discrimination, refugees and internally displaced persons (IDPs).
Judiciary
The Commissioner underlined that a number of problems still affect a sound functioning of the judicial system. In particular, he pointed to a backlog of over one million cases, lengthy proceedings, perceived corruption and public distrust. He also focused on cases which once had been brought before the International Criminal Tribunal for the Former Yugoslavia but now had been handed back to the national judicial authorities. Without taking a stand in these individual cases, he reiterated the principle that those suspected of crimes against humanity, genocide and war crimes should be brought before justice and that it is of utmost importance that the rule of law is fully respected and fair and open procedures ensured.
Police
The Commissioner stressed that “despite improvements, police violence remains a problem”, noted that a number of misbehaving policemen had been brought to justice and recommended further action to stem such bad conduct. He also recommended enhancing the efforts towards the creation of a more representative police force, with particular attention given to the need to include women and minorities. Finally, he reiterated the necessity to improve the coordination between the police and local authorities to “ensure that police understand, and be guided by, local priorities and needs.”
Penitentiary system
Commissioner Hammarberg noted that sufficient funds must be allocated to improve the conditions in places of detention. “All prisoners must have decent living conditions, adequate health care and access to a lawyer” he said. Moreover, he recommended giving a high priority to find a viable solution to the condition of detention of juvenile offenders. “The situation in current facilities is substandard, particularly as concerns sanitary conditions. The rights of juveniles should be fully applied. This also means that legislation should be adjusted to ensure that juveniles are always separated from unrelated adult”.
Counter-terrorism activities
During his visit the Commissioner discussed the case of Khaled El Masri with the Minister of Justice. In the effort to establish the truth and find adequate solutions, the Commissioner called for “a complete and independent investigation of the case and for a full cooperation with the Munich Prosecutors Office”. He also added that “after reviewing domestic practices and procedures for combating terrorism, appropriate safeguards and scrutiny procedures should be established to prevent and investigate such allegations.”
1- η κατάσταση των εθνικών και γλωσσικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι καλύτερη τόσο στη μακεδονία ακόμα και στην αλβανία σε σχέση με την ελλάδα
2- αντικείμενο του παρόντος μπλόγκ είναι η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ΕΛΛΑΔΑ , όπου ζούνε και εργάζονται τόσο ο μπλόγκερ όσο και οι σχολιαστές..
3- η ενασχόληση με τα ανθρώπινα δικαιώματα σε άλλες χώρες κατά προτεραιότητα αποτελεί ίδιον των ελλήνων εθνικιστών λόγω απουσίας σοβαρών επιχειρημάτων για την χώρα μας και για αυτό είναι προσχηματική...
4- φυσικά οι μακεδόνες της ελλάδος δεν απολογούνται για την δημοκρατία της μακεδονίας, ούτε οι αλβανοί της ελλάδος απολογούνται για την αλβανία...
ακόμα και οι τουρκογενείς ασιάτες έποικοι δεν απολογούνται για την τουρκική πατρίδα τους
5- είναι γελοία η υπεράσπιση του ελληνικού κράτους από τους εποικους πατριαρχικούς τουρκογενής προέλευσης...
Εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες στην Ελλάδα περιμένουν τις τελικές ρυθμίσεις. Θα αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου, έστω στις τοπικές εκλογές, ώστε να συμμετέχουν στα κοινά, να καθορίζουν, μέχρι ένα σημείο βέβαια τη ζωή τους;
Στη μνήμη μου έρχεται η εποχή, που κι εγώ μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας, που βρισκόμασταν στις χώρες της δυτικής Ευρώπης, μετανάστες της δεκαετίας το ’60, φυγάδες της επταετίας της χούντας, ζούσαμε τέτοιες μέρες. Ήμουν τότε στη Σουηδία, τη χώρα που είχα βρει άσυλο μαζί με περίπου 18.000 Έλληνες μετανάστες-εργάτες
Από τις αρχές της δεκαετίας του '70, το μεταναστευτικό κίνημα άρχισε τον αγώνα για την απόκτηση δικαιώματος ψήφου. Το 1973 η σουηδική κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα για "τεχνικούς λόγους". Η εφημερίδα ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ, που΄βγάζαμε στον Ελληνοσουηδικό σύλλογο Στοκχόλμης, βγήκε με τίτλο ΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΗΣΗ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ και ρεπορτάζ για το δικαίωμα ψήφου των μεταναστών της Σουηδίας (βλέπε φωτογραφία).
Δεν άργησε όμως να έρθει. Το 1975, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να δοθεί δικαίωμα ψήφου στις εκλογές για την Τοπική αυτοδιοίκηση, στους περίπου 800.000 ξένους και παράλληλα να απλοποιήσει τη νομοθεσία για την απόκτηση ιθαγένειας.
Ήταν ένα καλό νέο. Θυμάμαι τα χαμογελαστά πρόσωπα στα στέκια των μεταναστών. Στις καφετέριες του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού, στα ελληνικά καφενεία του Ρίνκεμπι –τη συνοικία, όπου το 80% των κατοίκων ήταν ξένοι- στις συνελεύσεις και μαζώξεις των συλλόγων και κοινοτήτων, ελληνικών, τουρκικών και άλλων εθνοτήτων. Αναβρασμός παντού. Θα γινόμασταν ισότιμοι πολίτες. Το παράδοξο –σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση εδώ- ήταν ότι το θέμα της ιθαγένειας δεν ήταν το βασικό. Ίσως γιατί δικαιώματα είχαμε, το σουηδικό διαβατήριο δεν θα άλλαζε πολλά πράγματα. Αντίθετα το δικαίωμα ψήφου ήταν αυτό που μαςα συνάρπαζε. Οι περισσότεροι από εμάς δεν είχαμε ψηφίσει στη ζωή μας. Οι τελευταίες εκλογές στην Ελλάδα έγιναν το 1964, ήρθε μετά η χούντα, τέλος οι εκλογές…
Ο νέος νόμος πέρασε εύκολα με ομοφωνία όλων των κομμάτων της σουηδικής Βουλής –δεν υπήρχαν Καρατζαφέρηδες και Σαμαράδες εκεί- και σε μερικούς μήνες, το 1976 πήγαμε στις κάλπες. Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Αυτό που μας είχε στερήσει η πατρίδα μας, το ζήσαμε σε μια ξένη χώρα! Τα ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΑ ΝΕΑ, το περιοδικό της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Σουηδίας κυκλοφόρησε με εξώφυλλο την έκκληση να πάμε όλοι στις κάλπες .
"Οι Βρωμοέλληνες" - Όταν ο θύτης ήταν κάποτε θύμα (UPDATED)
τάδε έφη SPY, ημέρα Τετάρτη, 14 Μαΐου 2008 και ώρα 12:00 πμ .
Κατηγορίες: Ελληνάρες, Ρατσισμός
Ένα εξαίρετο και πολύ διδακτικό ντοκιμαντέρ που αποτελεί την καλύτερη απάντηση στην ξενοφοβία, την προκατάληψη και το ρατσισμό των Ελλήνων κατά των μεταναστών, δείχνοντας με τον πλέον κατανοητό και ξεκάθαρο τρόπο το πόσο άδικο και συνάμα άρρωστο είναι να καταλογίζονται ευθύνες συλλογικά, κρίνοντας από τριτεύοντα χαρακτηριστικά, όπως η καταγωγή, το χρώμα, η θρησκεία, κλπ.
Επίσης, η τεράστια έλλειψη παιδείας, είναι το άλλο τραγικό που συμπεραίνει εύκολα κανείς βλέποντας αυτό το ντοκιμαντέρ. Άνθρωποι που αδυνατούν, χωρίς βοήθεια, να κάνουν απλώς μερικές λογικές σκέψεις για να καταλήξουν στο αυτονόητο.
Να καταλάβουν (λέμε τώρα..) μερικοί Βρωμοέλληνες, όπως κάτι Πλεύρηδες, κάτι Καρατζαφέρηδες, οι κουστωδίες τους και οι άνοοι παπαγαλίζοντες αμνοί τους, ότι οι κορώνες περί ανωτεροτήτων και περί περασμένων μεγαλείων, ότι τα καυχήματα για προγόνους και για παλιούς πολιτισμούς και οι υπεροψίες για ιστορίες και κατορθώματα, είναι παντελώς ανούσια, άχρηστα και άνευ παραμικρής αξίας και αντικρύσματος.
Ιδίως όταν βρίσκονται σε μια κοινωνία, όπου έχουν απέναντί τους αυτούς ακριβώς τους ηλιθίους, που σήμερα στην Ελλάδα εκπροσωπούνται από τους Πλεύρηδες και τους Καρατζαφέρηδες, οι οποίοι, λόγω του αυτιστικού τρόπου σκέψεώς τους και μόνο, σε μεταμορφώνουν σε κοινό σκουπίδι και τα περασμένα μεγαλεία και οι δήθεν ανωτερότητες μετατρέπονται σε ένα ξεκαρδιστικό αμερικάνικο ανέκδοτο.
Tα ανθρωπινα δικαιωματα στην ΠΓΔΜ δεν ειναι σαφως σε καλυτερη μοιρα απο την Ελλαδα. Απο τη Ρουαντα μπορει. Τεσπα, σε όλες τις εκθεσεις η ΠΓΔΜ βλεπει την πλατη της Ελλάδας, εκτος απο τις "μαυρες εκθεσεις" όπου χτυπαει κορυφη και εν πασει περιπτωσει, εφοσον πουλακια μου αισθανεστε φιλελευθεροι αντιεθνικιστες δημοκρατες πρωτα πρωτα με το δικο σας εθνος να τα βαζετε που ακομα δεν εχει τιμωρησει τους εγκληματιες πολεμου και τους παρουσιαζει ως πολιτικους προσφυγες... Αϊ σιχτιρ πια, εχουμε γεμισει με δηθεν δημακρατοανθρωπιστες που με το δικο τους μοναδικο τραγελαφικο τροπο χρησιμοποιουν λεξεις οπως Ασιατες πατριαρχικοι Τουρκοι εποικοι, μογγολοβουλγαροι και σιπταρι. αλλα κατα τ αλλα αυτοι δεν ειναι φασιστες, οι άλλοι ειναι μαυροι...
Τι σας πειραζουν οι πλευρηδες και καρατζαφερηδες στην Ελλαδα; φοβαστε μηπως γινετε πολλες; Αηδια εχετε καταντησει.
Δημοσίευση σχολίου