Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

31 Αυγ 2010

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΕ ΜΠΑΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΘΑΣΟΥ

30.08.2010
Όλα για το χρήμα, ακόμα και Μακεδονική μουσική. Ο Νότιος γείτονά μας δεν αναγνωρίζει ούτε το όνομα, ούτε την χώρα και ακόμα λιγότερο τη μακεδονική γλώσσα, αλλά όταν πρόκειται για επιχειρήσεις, τα κέρδη πρέπει να είναι ανθηρά.

Οι Μακεδόνες που πέρασαν φέτος τις καλοκαιρινές διακοπές τους στο ελληνικό νησί της Θάσου είχαν μια ευχάριστη έκπληξη, . Η ελληνικές δισκοθήκες έπαιζαν ελληνικά και μακεδονικά τραγούδια, το ένα μετά το άλλο.Με έκπληξη, όλοι μπορείτε να ακούσετε το πασίγνωστο “Μακεντονσκο Ντεβοϊτσε»

Δεν είναι μόνο αυτό το τραγούδι που ακούγεται στις discoteques της Θάσου, αλλά παιζόταν και μακεδονικοί χοροί.

Αλλά δεν είχαν όλοι οι Μακεδόνες την ίδια εμπειρία στην Ελλάδα. Ενώ ορισμένοι απολάμβαναν τους ήχους της μακεδονικής μουσικής στις ελληνικές παραλίες, άλλοι δέχονταν κάποια χαρακτηριστικά σύμβολα στα αυτοκίνητα τους απο ομάδες χούλιγκαν.

Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν τα αυτοκίνητά τους με συνθήματα ‘’το όνομα σας είναι ΠΓΔΜ“, “η Μακεδονία είναι ελληνική“, αλλά μόνο πέντε απο αυτούς είχαν αρκετό θάρρος να υποβάλουν μήνυση στις αστυνομικές υπηρεσίες.

Με τις καλές και κακές πλευρές, οι ελληνικές παραλίες φέτος ήταν ο κορυφαίος προορισμός για τους Μακεδόνες τουρίστες.

Με θετικές αλλά και κάποιες αρνητικές στιγμές, θα θυμούνται τις διακοπές που πέρασαν φέτος στο νότιο γείτονα.

Ελεύθερη μετάφραση απο τα μακεδονικά.
http://www.sitel.com.mk/dnevnik/makedonija/makedonska-muzika-vo-diskoteka-srede-grchki-tasos

25 Αυγ 2010

ΟΗΕ 1977


Τα έγγραφα των Ηνωμένων Εθνών του 1977 δείχνουν ότι η Ελλάδα δεν είχε κανένα πρόβλημα με την μακεδονική γλώσσα και το όνομα, ειδικότερα ο θειος του περσινού πρώην Έλληνα πρωθυπουργού Καραμανλή, ο οποίος είχε αναγνωρίσει αυτό το γεγονός (αλλά μετα....ξεχασε, όταν έγινε πρόεδρος της Δημοκρατίας!!!).

18 Αυγ 2010

ΕΛΛΗΝΕΣ Η ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ;


Είναι ολοφάνερη η προσπάθεια μερικών «γηγενών» Μακεδόνων, ακόμα και σήμερα, να μας δημιουργήσουν καταστάσεις όμοιες με άλλες πολιτιστικές ομάδες της Ελλάδας, με κοινή πολιτιστική κληρονομία με άλλους λαούς αλλά ανήκοντες σε 2 διαφορετικά έθνη: Έλληνες και Τούρκοι Πόντιοι, Έλληνες και Τούρκοι Μικρασιάτικες, Έλληνες και Βούλγαροι Θρακιώτες, Έλληνες Αρβανίτες και Αλβανοί, Έλληνες Βλάχοι και Αρομάνοι, Έλληνες και Τούρκοι Κύπριοι.
Αυτή η προσπάθεια τους όμως δεν πρόκειται να μας επηρεάσει: εμείς όλοι ανήκουμε στο μακεδονικό έθνος και η μόνη διαφορά μεταξύ μας είναι η διαφορετική υπηκοότητα μας (Ελληνική, Βουλγαρική, Αλβανική, Μακεδονική), ανάλογα από ποιο γεωγραφικό σημείο της Μακεδονίας καταγόμαστε. Δεν θα μοιραστούμε, ούτε θα μισήσουμε ανθρώπους με τους οποίους μας συνδέουν κοινή πολιτιστική, γλωσσική, ιστορική κληρονομία επειδή μερικοί έχουν το κόμπλεξ να θέλουν να πιστεύουμε ότι είναι Έλληνες «το γένος» από αρχαιοτάτων χρόνων.
Εάν θέλουν να ανήκουν στο ελληνικό έθνος ας χορεύουν συρτάκι (καθαρά σύγχρονος ελληνικός χορός) η σε όποια άλλη μουσικοχορευτική «ελληνική» παράδοση τους βολεύει: η δική μας είναι μακεδονική και μόνο μακεδονική, όποιος και εάν την παρουσιάζει.

5 Αυγ 2010

Νέα συνοριακή διάβαση μεταξύ Μακεδονίας και Αλβανίας στο Golo Brdo!



Ας ευχηθούμε να ανοίξουν οι συνοριακές διαβάσεις μεταξύ Ελλάδας και Μακεδονίας στις Πρέσπες και στο νομό Πέλλας, σύντομα, ώστε να διευκολυνθούν οι κάτοικοι και των δυο χωρών στις μετακινήσεις τους, και για να βοηθηθεί η τοπική οικονομία και από τις δυο πλευρές των συνόρων.