Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

31 Αυγ 2010

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΕ ΜΠΑΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΘΑΣΟΥ

30.08.2010
Όλα για το χρήμα, ακόμα και Μακεδονική μουσική. Ο Νότιος γείτονά μας δεν αναγνωρίζει ούτε το όνομα, ούτε την χώρα και ακόμα λιγότερο τη μακεδονική γλώσσα, αλλά όταν πρόκειται για επιχειρήσεις, τα κέρδη πρέπει να είναι ανθηρά.

Οι Μακεδόνες που πέρασαν φέτος τις καλοκαιρινές διακοπές τους στο ελληνικό νησί της Θάσου είχαν μια ευχάριστη έκπληξη, . Η ελληνικές δισκοθήκες έπαιζαν ελληνικά και μακεδονικά τραγούδια, το ένα μετά το άλλο.Με έκπληξη, όλοι μπορείτε να ακούσετε το πασίγνωστο “Μακεντονσκο Ντεβοϊτσε»

Δεν είναι μόνο αυτό το τραγούδι που ακούγεται στις discoteques της Θάσου, αλλά παιζόταν και μακεδονικοί χοροί.

Αλλά δεν είχαν όλοι οι Μακεδόνες την ίδια εμπειρία στην Ελλάδα. Ενώ ορισμένοι απολάμβαναν τους ήχους της μακεδονικής μουσικής στις ελληνικές παραλίες, άλλοι δέχονταν κάποια χαρακτηριστικά σύμβολα στα αυτοκίνητα τους απο ομάδες χούλιγκαν.

Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν τα αυτοκίνητά τους με συνθήματα ‘’το όνομα σας είναι ΠΓΔΜ“, “η Μακεδονία είναι ελληνική“, αλλά μόνο πέντε απο αυτούς είχαν αρκετό θάρρος να υποβάλουν μήνυση στις αστυνομικές υπηρεσίες.

Με τις καλές και κακές πλευρές, οι ελληνικές παραλίες φέτος ήταν ο κορυφαίος προορισμός για τους Μακεδόνες τουρίστες.

Με θετικές αλλά και κάποιες αρνητικές στιγμές, θα θυμούνται τις διακοπές που πέρασαν φέτος στο νότιο γείτονα.

Ελεύθερη μετάφραση απο τα μακεδονικά.
http://www.sitel.com.mk/dnevnik/makedonija/makedonska-muzika-vo-diskoteka-srede-grchki-tasos

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Νότιος γείτονας" ο αδελφός;
Ντροπή σου Μπελομόρσκυ! Θα το πω στον Νίκο Γκρούγιο και να δεις τι έχεις να πάθεις!

Ανώνυμος είπε...

Και που είναι το περίεργο; Είναι φυσιολογικό να παίζονται Μακεδονικά τραγούδια στην Ελλάδα αφού η Μακεδονία είναι Ελλάδα. Τώρα αν τα λόγια είναι στο σλαβοφανές γλωσσικό ιδίωμα, τι να κάνουμε!; Υπάρχουν και σλαβόφωνοι Μακεδόνες Έλληνες που έχουν ξεκάθαρη Ελληνική συνείδηση. Όσο για το "Μακεντόνσκο Ντέβοϊτσε" είναι ένα πολύ ωραίο τραγούδι που μιλάει για ένα όμορφο κορίτσι, δεν λέει τίποτα επιλήψιμο. Αν τώρα ανάμεσα σε αυτά τα τραγούδια μπήκε όλως τυχαίως και κανένα "Kade ste, Makedonchinja?" που μιλάει για ξεσηκωμούς και ελεθερίες, τότε έχουμε να κάνουμε με καθαρή προπαγάνδα από γνωστούς πληρωμένους ανθέλληνες, τσιράκια ξένων πρεσβειών.

Ανώνυμος είπε...

Η ελληνική ομάδα επικράτησε 10-5 της ΠΓΔΜ και έκανε το πρώτο βήμα για την πρόκρισή της στην επόμενη φάση του θεσμού.

Η Ελλάδα ξεκίνησε μουδιασμένα και στο πρώτο οκτάλεπτο είχε αρκετά προβλήματα απέναντι στους σκοπιανούς.

Ωστόσο στη δεύτερη περίοδο ανέβασε την απόδοσή της και οικοδόμησε διαφορά, που της επέτρεψε να αισθάνεται ασφάλεια. Προηγήθηκε 5-2 και 6-3.

Στο τρίτο οκτάλεπτο, η Ελλάδα παρουσίασε σημάδια κάμψης, η ΠΓΔΜ μείωσε σε 6-4, αλλά στην τέταρτη περίοδο οι Έλληνες διεθνείς πήραν και πάλι τον έλεγχο της αναμέτρησης και έφτασαν στην άνετη νίκη.

Έτσι, η Ελλάδα πήρε τους τρεις απαραίτητους βαθμούς στη «μάχη» για την πρόκριση στην εξάδα και την εξασφάλιση ενός εισιτηρίου για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2011.

Kαλη επιτυχια στην Ελλαδα...
Καποιος θα πρεπει να σταματησει τους σκοπιανους εθνικιστες απο τα καραγκιοζιλικια, τα οποια ειδαμε και στο ευρωμπασκετ του 2009. Φυσικα οι "πελαργοι" σταθηκαν στο υψος τους και τους εμαθαν πώς συμπεριφερεται ο πολιτισμενος κοσμος. δεν ειναι αναγκη φυσικα να πουμε ότι η "εθνικη" της πγδμ εκφραζει και τη συνθετη ονομασια της χωρας, καθως μονο εθνικη πρωην γιουγκοσλαβιας ειναι, αφου αποτελειται απο 5 κροατες, 5 σερβους και 1 μαυροβουνιο...

Ανώνυμος είπε...

Σε λειτουργία το νέο εμπορικό κέντρο του ομίλου «Βερόπουλος» στα ΣκόπιαNAFTEMPORIKI.GR Τετάρτη, 1 Σεπτεμβρίου 2010 11:42 ΕκτύπωσηΑποστολήΦυλάξτε τοΓραμματοσειράΑκούστε το


Ανοιξε την Τετάρτη τις πύλες του για το κοινό το νέο εμπορικό κέντρο του ομίλου «Βερόπουλος» στα Σκόπια.

Τα εγκαίνια του «Vero Center», όπως ονομάζεται, έγιναν χθες βράδυ παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, αρμόδιου για οικονομικά ζητήματα, Βλάντιμιρ Πέσεφσκι, ο οποίος χαιρέτισε την επένδυση του ελληνικού ομίλου, υπουργών της κυβέρνησης Γκρούεφκι, στελεχών τοπικών και ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ΠΓΔΜ και ξένων διπλωματών. Η παρουσίαση του νέου εμπορικού κέντρου έγινε από πρόεδρο του ομίλου, Νίκο Βερόπουλο.

Μιλώντας στην τελετή των εγκαινίων, η επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στην ΠΓΔΜ, πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, σημείωσε ότι η επένδυση της εταιρείας «Βερόπουλος» αποτελεί μια απόδειξη για τη σοβαρότητα των ελληνικών επιχειρήσεων στην ΠΓΔΜ, οι οποίες από την πρώτη στιγμή της ανεξαρτησίας της ΠΓΔΜ αποφάσισαν να έρθουν και να επενδύσουν σε αυτήν, καθιστώντας την Ελλάδα πρώτη χώρα σε ξένες επενδύσεις στην ΠΓΔΜ και συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην ανάπτυξη της και στην ευημερία των πολιτών της.

Το «Vero Center», το οποίο βρίσκεται στο κέντρο των Σκοπίων, καλύπτει συνολική έκταση 40.000 τετραγωνικών μέτρων. Το εμπορικό κέντρο αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα, περιλαμβάνει 43 καταστήματα και 472 θέσεις στάθμευσης για τους επισκέπτες. Το συνολικό ύψος της επένδυσης έφτασε τα 36 εκατ. ευρώ.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του ομίλου «Βερόπουλος», Νίκος Βερόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη λειτουργία του εμπορικού κέντρου στα Σκόπια, αναφέροντας ότι η συγκεκριμένη επένδυση αποτελεί το επιστέγασμα ενός μακρόπνοου επενδυτικού σχεδίου τόσο στην περιοχή των Βαλκανίων όσο και την Ελλάδα.

«Τα προϊόντα που διατίθενται στο σούπερ μάρκετ (λειτουργεί στον πρώτο όροφο σε έκταση 4.700 τ.μ.) είναι σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές και θεωρούμε ότι το καταναλωτικό κοινό των Σκοπίων και της χώρας γενικότερα, θα ανταποκριθεί ιδιαίτερα θετικά και θα εκπλήξει ευχάριστα», πρόσθεσε ο κ. Βερόπουλος.

Ο «Όμιλος Σούπερ-Μάρκετ Βερόπουλος» έχει αναπτύξει εμπορική παρουσία στην ΠΓΔΜ από το 1997 με οκτώ συνολικά καταστήματα επωνυμίας “VERO”, πέντε στην πόλη των Σκοπίων, ένα στην πόλη Τέτοβο και δύο στην πόλη Μπίτολα (Μοναστήρι).

Ανώνυμος είπε...

Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2010
Αλέξανδρος Ο Μέγας

Με αφορμή τη σημερινή ονομαστική Του εορτή, θα θέλαμε να κάνουμε ένα σύντομο αφιέρωμα, ως ελάχιστο φόρο τιμής, στον μεγαλύτερο στρατηλάτη που γνώρισε η ανθρωπότητα, Τον Μέγα Αλέξανδρο. Ο Αλέξανδρος Ο Γ’ Ο Μακεδών ή Βασιλεύς των Μακεδόνων...

...γεννήθηκε στην Πέλλα της Μακεδονίας τον Ιούλιο του έτους 356 π.Χ.. Γονείς του ήταν ο βασιλιάς Φίλιππος Β' της Μακεδονίας και η πριγκήπισσα Ολυμπιάδα της Ηπείρου. Πέθανε στην Βαβυλώνα στις 13 Ιουνίου του 323 π.Χ., σε ηλικία ακριβώς 32 ετών και 11 μηνών. Τον θάνατό Του θρήνησε ολόκληρη η οικουμένη.


Ο Αλέξανδρος υπήρξε Ο ηγεμών της πανελλήνιας συμμαχίας κατά της Περσικής αυτοκρατορίας, των Φαραώ της Αιγύπτου, Κύριος της Ασίας και βορειοδυτικής Ινδίας. Ξεκινώντας από την γενέτειρα του Αρχαία Πέλλα, κατάφερε σε ηλικία μόλις 33 ετών να κατακτήσει το μεγαλύτερο μέρος του τότε γνωστού κόσμου (4ος αιώνα π.Χ.) γράφοντας το όνομα του με χρυσά γράμματα στη λίστα των κορυφαίων προσωπικοτήτων όλων των εποχών.

Οι κατακτήσεις του Αλεξάνδρου αποτέλεσαν την απαρχή της περιόδου της παγκόσμιας ιστορίας γνωστής ως Ελληνιστικής.

Κανένας δεν μπόρεσε μέχρι σήμερα να προκαλέσει τέτοιες αλλαγές στην παγκόσμια ιστορία όσο Αυτός.

Για όλα αυτά τα θαυμάσια της ζωής Του Ο Έλληνας στρατηλάτης Αλέξανδρος Ο Μέγας παραμένει ζωντανός στη μνήμη των λαών σε Ανατολή και Δύση.

Αλίμονο σε όποιον Έλληνα ξεχάσει! Η Γοργόνα των θαλασσών, η αδελφή του Βασιλιά θα τον εκδικηθεί - "Ζει Ο Βασιλιάς Αλέξανδρος;" ρωτά με αγωνία, απευθυνόμενη στην ιστορική μνήμη και στην εθνική συνείδηση των Ελλήνων. Αν ο ναύτης είναι γνώστης της ιστορίας του, ξέρει τί θα απαντήσει :

«Ζει και βασιλεύει και τον κόσμο ειρηνεύει».

http://karatzova.blogspot.com/2010/08/blog-post_3268.html

Ανώνυμος είπε...

Εδω μπορεί να διαβάσει κανείς ότι οι Έλληνες συμμετείχαν (όπως και στην εκστρατεία του Μακεδόνα και όχι Έλληνα Αλέξανδρο Γ’) σε εκστρατείες Περσών, ως σύμμαχοι.
Στον κατάλογο των ελλήνων που συμμετείχαν στην εκστρατεία του Κυρου (του Πέρση, ναι!) εναντίον του Αρταξέρξη δεν αναφέρονται ούτε Μακεδόνες ούτε Ηπειρώτες, ούτε Θράκες αλλά μόνο ΕΛΛΗΝΕΣ! Πρέπει κάποια στιγμή μερικοί να καταλάβουν ότι άλλο προπαγάνδα και άλλο Ιστορία. Και όπως δείχνουν τα πράγματα απο ιστορικές πηγές, είναι αυτό που λέμε «Η π...ανα θέλει να κρυφτεί αλλά η χαρά δεν την αφήνει!»

“Ο ελληνικός αυτός στόλος και άλλος αιγυπτιακός, που ήλθε επίσης για να βοηθήσει τον Κύρο, εμπόδισαν ο πρώτος το σατράπη της Κιλικίας και ο δεύτερος το σατράπη της Συρίας να αντισταθούν από την αρχή στην εκστρατεία του Κύρου. Επίσης προστέθηκαν 700 οπλίτες Λακεδαιμόνιοι με επικεφαλής το Χειρίσοφο στον πεζικό στρατό του Κύρου, που έφτασε χωρίς εμπόδια μέχρι τον Εύφράτη, πέρασε στην αριστερή του όχθη και έφτασε στην πεδιάδα Κούναξα, όπου τον περίμενε ο Αρταξέρξης.
Ο βασιλιάς, που είχε μάθει έγκαιρα τον κίνδυνο που τον απειλούσε, είχε προετοιμάσει στρατό, που αν δεν είναι υπερβολικά όσα λέγονται, ξεπερνούσε το 1.000.000 άντρες. Ο Κύρος μπορούσε να αντιπαρατάξει μόνο 10.400 οπλίτες και 2.500 πελταστές, συνολικά 12.900 Έλληνες απ' όλα τα μέρη, Λάκωνες, Αρκάδες, Αθηναίους, Θεσσαλούς και άλλους, και 100.000 Ασιάτες. Στη μάχη που έγινε στά Κούναξα το Σεπτέμβρη του 401, έπεσε ο Κύρος και τα ασιατικά στρατεύματά του τράπηκαν σε φυγή. Μόνο οι Έλληνες νίκησαν στη θέση που παρατάχτηκαν και αφού απέκρουσαν την απαίτηση του βασιλιά να παραδώσουν τα όπλα, αποφάσισαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, όπως ήταν συνταγμένοι σώζόντας τα όπλα και την τιμή τους: Αυτή είναι η αείμνηστη κάθοδος των μυρίων, που την περίγραψε ο στρατηγός της Ξενοφών στη συγγραφή του, πού επιγράφεται «Κύρου ανάβασις».”
...........
“άκουσε από τους στρατιώτες του την περίφημη φράση “Θάλαττα,θάλαττα”
Απορία: σε ποια γλώσσα ανήκει η λέξη «θαλαττα»; Γιατί οι Έλληνες δεν είπαν «Πέλαγος, πέλαγος»;
http://mathainoumeellinikiistoria.blogspot.com/2010/08/blog-post_31.html

Ανώνυμος είπε...

ανυνυμε 12,41

Alexander talking to the troops before the battle.


WE on the contrary shall fight for
GREECE, and our hearts will be in it.
As for our FOREIGN troops —Thracians, Paeonians, Illyrians,
Agrianes — they are the best and stoutest soldiers of Europe, and they will find as their opponents the slackest and softest of the tribes of
Asia.

Arrian (The Campaigns of Alexander) Alexander talking to the troops before the battle. Book 2-7 Penguin Classics. Page 112. Translation by Aubrey De Seliucourt.


http://books.google.com/books?id=o2Nr-P5HArMC&printsec=frontcover&dq=arrian+the+campains+of+alexander&hl=el&ei=EU6ATI_EDciKOK6pgbQO&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1&ved=0CC0Q6AEwAA#v=onepage&q&f=false

Ανώνυμος είπε...

Την Πέμπτη τα εγκαίνια της νέας συνοριακής διόδου Κυπρίνου - Ιβαϊλοβγκραντ NAFTEMPORIKI.GR Παρασκευή, 3 Σεπτεμβρίου 2010 11:43
Τελευταία Ενημέρωση : 03/09/2010 11:51 ΕκτύπωσηΑποστολήΦυλάξτε τοΓραμματοσειράΑκούστε το


Τη νέα συνοριακή δίοδο Κυπρίνου -Ιβαϊλοβγκραντ θα εγκαινιάσουν την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, οι Πρόεδροι Ελλάδος και Βουλγαρίας, Κάρολος Παπούλιας και Γκιόργκι Παρβάνοφ, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 130 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Βουλγαρίας.

Στα μέσα Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου μαζί με τον Βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ εγκαινίασαν το συνοριακό σταθμό Θερμών-Zlatograd που προστέθηκε στους ήδη υπάρχοντες σε Προμαχώνα, Ορμένιο και Εξοχή.
------------------------------------------------------------------
πότε θα ιδρυθούν ανάλογοι σταθμοί με τη μακεδονία..??

Ανώνυμος είπε...

Δεν καταλαβαινω για ποιο λογο αναρτηθηκε το κειμενο. Παιζει στα μπαρ της Θασου μακεδονικα τραγουδια. Ε και? Εκτος απο αυτα παιζει και αγγλικα, αμεερικανικα, ιταλικα γερμανικα κλπ. Οπως επισης κ στη βορεια χωρα στα ραδιοφωνα ακουγονται κ πολλα ελληνικα, κ εχουν γινει κ πολλα ελληνικα τραγουδια διασκευη στη γειτονα χωρα (π.χ το "Χριστουγεννα" της Βανδη απο τον Τοσε Προσεσκι). Να το θεσω αλλιως:Γιατι στα καζινο της Γευγελης δεχονται ελληνες? Για την ψυχη της μανας τους? Αν ηταν καθε λαος να συκρινει το κερδος με την πολιτικη στο τελος θα εμενε μονος

Ανώνυμος είπε...

10.44
H απαντηση ειναι γιατι αυτος που σηκωσε το θεμα ειναι κομπλεξικος και μισελληνας

Ανώνυμος είπε...

Ανωνυμε 5.17

μαλλον εχεις δικιο

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει μια μεγάλη, τεραστία διαφορά μεταξύ των ελληνικών η άλλων ξένων τραγουδιών που ακούγονται στην Δημοκρατία της Μακεδονίας και των μακεδονικών τραγουδιών που ακούγονται στην Δημοκρατία της Ελλάδας: εδω δεν αναγνωρίζεται το δικαίωμα στους Μακεδόνες να χρησιμοποιούν το εθνικό όνομα τους, οπότε το τραγούδι «Μακεντόνσκο Ντεβοϊτσε», είναι στην ουσία επισήμως παράνομο στην Ελλάδα, αφού ότι προέρχεται απο την γειτονική χώρα αναφέρεται ως «σκοπιανό»!

Ανώνυμος είπε...

το κοσμοπολίτικο πνεύμα του καπιταλισμού θριαμβεύει και οι βαλκάνιοι αμνοί αλληλοσφάζονται...