Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

22 Ιαν 2012

Γκρούεφσκι: Η Ελλάδα αγοράζει χρόνο και δεν θέλει λύση…

Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2012


Γκρούεφσκι: Η Ελλάδα αγοράζει χρόνο και δεν θέλει λύση…

Ο τελευταίος γύρος των συνομιλιών για την αντιμετώπιση του προβλήματος με το όνομα, το οποίο (πρόβλημα) επιβλήθηκε από την Ελλάδα, πριν από 15-20 χρόνια, επιβεβαίωσε ουσιαστικά, προηγούμενες υποθέσεις μου, ότι η Αθήνα θα προσπαθήσει μόνον να αγοράσει χρόνο για να παίξει αυτό το παιχνίδι «games play», όπως θέλει να το παρουσιάσει, προσποιώντας ότι κάνει μεγάλες προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος, ενώ μας παρουσιάζουν δύσκολους και ανένδοτους, ότι δεν θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι. «Από τις πληροφορίες που έλαβα, ήταν σαφές ότι ο διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς, ήθελε να έρθει στα Σκόπια και στην Αθήνα, το Φεβρουάριο. Πρόσφερε ακόμη και δύο ημερομηνίες, νομίζω ότι η μία ήταν στις 4 Φεβρουαρίου και η άλλη στις 15 Φεβρουαρίου, αλλά η άλλη πλευρά δεν απάντησε. Εδώ, δημόσια, κάνουμε γνωστό, ότι είμαστε έτοιμοι και στις 4 και στις 15 Φεβρουαρίου να τον υποδεχθούμε, ή οποιαδήποτε άλλη ημερομηνία που θα καθοριστεί από αυτόν και την Ελλάδα. Μένει να δούμε αν η Ελλάδα θα αποδεχθεί, διότι πρέπει να έρθει και στις δύο χώρες. Είναι η συνήθης πρακτική του. Δεν μπορώ, ωστόσο, να μιλήσω για πολιτική εκμετάλλευση τόσο για τις ημερομηνίες όσο και αν πρώτα πάει στην Αθήνα ή έρθει στα Σκόπια», είπε ο Μακεδόνας Πρωθυπουργός, ο οποίος δεν θα παραλείψει να τονίσει ότι εκφράζει τη λύπη του ότι «η Ελλάδα προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να αγοράσει χρόνο».

Στη συνέχεια θα δηλώσει ότι η Ελλάδα ακολουθεί ριζοσπαστικές θέσεις:

«Είδαμε ότι η Ελλάδα παρουσιάζεται με τις πιο ριζοσπαστικές θέσεις που αποτρέπουν οποιονδήποτε στη Μακεδονία να φθάσει σε λύση. Λυπούμαστε ότι αυτό είναι ένα ακόμη γεγονός που πρέπει να δει η διεθνής κοινότητα και να μην κάνει τα στραβά μάτια. Ωστόσο, μένει να δούμε τι θα προκύψει την επόμενη περίοδο.
Ελπίζω ότι με την πάροδο του χρόνου η Ελλάδα θα χάσει την υποστήριξη που έχει από τη διεθνή κοινότητα, που δεν θα βρίσκεται πάντα στην πλευρά της, με την αγορά χρόνου που επιδιώκει», δήλωσε ο Γκρούεφσκι.

Αναφερόμενος στις ελληνικές κατηγορίες για το Καρναβάλι της Βέβτσανης, ο Γκρούεφσκι το χαρακτήρισε ως ελληνική παρωδία, η οποία δεν είναι δικαιολογία για αναβολή των συνομιλιών.

«Θα υπενθυμίσω ότι η Μακεδονία έχει μια σαφή απόφαση από το Διεθνές Δικαστήριο, ότι η Ελλάδα ως κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ έχει παραπλανήσει ολόκληρο Οργανισμό, ο οποίος αποδέχτηκε βρισκόμενος σε κατάσταση σύγχυσης τις ελληνικές θέσεις, οι οποίες αποδείχθηκαν από το Διεθνές Δικαστήριο ως παράνομες ενέργειες, είπε ο Γκρούεφσκι.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Αμερικανού βοηθού Γραμματέα, Φίλιπ Ρίκερ, ότι χρειάζεται περισσότερο θάρρος για να επιλυθεί το πρόβλημα του ονόματος, είπε: «Φυσικά και χρειάζεται να έχουμε περισσότερο θάρρος, αλλά και τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να έχουν το θάρρος να αποδεχθούν την ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης».

Περισσότερα εδώ

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Υπέρ της ένταξης στην Ε.Ε. οι Κροάτες

Οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να πουν «ναι», παρά τις επιφυλάξεις που προκαλεί η κρίση στην ευρωζώνη.

Οι Κροάτες ψήφισαν υπέρ της ένταξης της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη σήμερα μετά την καταμέτρηση του 25% των ψήφων από τα 6.750 εκλογικά κέντρα, όπως ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή. Υπέρ της ένταξης ψήφισε το 67,11% των ψηφοφόρων, όπως επεσήμανε η ίδια πηγή.

Πλέον η συμφωνία ένταξης που υπέγραψε η Κροατία τον Δεκέμβριο πρέπει να επικυρωθεί και από τα 27 μέλη της ΕΕ ώστε να προχωρήσει η ένταξη της χώρας, η οποία είναι προγραμματισμένη για την 1η Ιουλίου 2013.

«Θα πάρετε μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις στην ιστορία της Κροατίας», δήλωνε την Παρασκευή ο πρόεδρος της χώρας Ίβο Γιοσίποβιτς, ένθερμος υποστηρικτής της ένταξης στην ΕΕ.

kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανώνυμος είπε...

Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2012

Μακεδονία : Η κυβέρνηση θα αλλάξει με αρχαίες μακεδονικές ονομασίες τα ονόματα των πόλεων – μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

«Η κυβέρνηση η οποία ξεκίνησε με έναν πλήρη επαναπροσδιορισμό της 'μακεδονικής' ταυτότητας και του πολιτισμού, μετά από την ενδεχόμενη αποτυχία της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, αναμένεται να προβεί στην αλλαγή των ονομασιών των πόλεων, όπως δηλώνουν πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση, γράφει σημερινό μακεδονικό δημοσίευμα .

Μία από την κυρίαρχη ονομασία που πιο συχνά αναφέρεται είναι η μετονομασία της πόλης των Σκοπίων σε Αλεξάνδρεια, όπως δήλωσε και ο Τοντόρ Πετρόφ, ο οποίος είναι προσκείμενος της κυβέρνησης.


Ο Δήμος της πρωτεύουσας θα πρέπει να μετονομαστεί σε Δήμο της Αλεξάνδρειας.

Είναι μια ευκαιρία αυτή, αφού οι δημιουργοί του Μακεδονικού Κράτους είναι ο Φίλιππος ο Β΄ και ο Μέγας Αλέξανδρος των οποίων τα αγάλματα βρίσκονται στο Κέντρο και τονίζουν την μητρόπολη της Μακεδονίας.

»Σημειώνεται –συνεχίζει το μακεδονικό δημοσίευμα- ότι ο Φίλιππος ο Β΄ ήταν ο πατέρας του Αλεξάνδρου του Γ΄ και ήταν νυμφευμένος με την Ολυμπιάδα.

Ο Αλέξανδρος ο Γ΄ ο Μακεδών ( 356-323 π.Χ.) ήταν ο βασιλιάς της Μακεδονίας από τη δυναστεία των Αργεαδών που κυβέρνησε από το 336 π.Χ. έως το 323 π.Χ.

Ήταν ένας από τους επιτυχημένους κυβερνήτες της ιστορίας της ανθρωπότητας. Ο Αλέξανδρος κατέκτησε την Περσική Αυτοκρατορία, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολίας, της Συρίας, της Αιγύπτου και της Μεσοποταμίας και επέκτεινε τα όρια του βασιλείου της Μακεδονίας μέχρι το Αφγανιστάν και την Ινδία.

Εμπνευσμένος από την ιδέα της δημιουργίας ενός ‘παγκόσμιου κράτους’ ο Αλέξανδρος κατέκτησε τον κόσμο σεβόμενος τον πολιτισμό του κάθε κράτους και επιβάλλοντας το μακεδονικό στρατό στη διοίκηση», λέει ο Τοντόρ Πετρόφ, ο οποίος αποτελεί στέλεχος του κόμματος του DPMNE (του Γκρούεφσκι).

Είναι ο πρόεδρος της СМК (παγκόσμιου μακεδονικού κογκρέσου ) και απασχολείται σε έναν από τους δήμους της πόλης των Σκοπίων.

Ανεπίσημες πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση, υποστηρίζουν ότι μια τέτοια στρατηγική είναι έτοιμη, αν η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ θα είναι ανεπιτυχής και το αρχαίο μείγμα είναι έτοιμο να τοποθετηθεί στην πρόσοψη της κυβέρνησης.

Ανάλογες ανακοινώσει είχανε γίνει πριν από τη σύνοδο κορυφής του Βουκουρεστίου.

Τότε, μετά το μπλοκάρισμα της Ελλάδας, η κυβέρνηση προέβη σε αλλαγές στις ονομασίες του αεροδρομίου, των δρόμων και των νοσοκομείων.

Αναλυτές πιστεύουν ότι αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να γίνουν μετά από την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, γιατί τώρα στερείται η χώρα από τα ευρωπαϊκά χρήματα.

Ανώνυμος είπε...

Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2012

Βουλγαρία : Αναλαμβάνει καθήκοντα ο νέος πρόεδρος της χώρας Ρόσεν Πλευνένιεφ

Σε ειδική τελετή που θα έγινε στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, στη Σόφια, ο Γκεόργκι Παρβάνοφ, παρέδωσε, τη θέση του προέδρου, στον νεοεκλεγέντα, Ρόσεν Πλεβνέλιεφ (φωτό).

Ο νέος Πρόεδρος είναι εθνικά Μακεδόνας . γεννήθηκε στην Μακεδονική πόλη της Μακεδονίας του Πιρίν, σήμερα στη Βουλγαρία,στο Γκότσε Ντέλτσεφ, πριν 47 χρόνια.

Ο παππούς ήταν Μακεδόνας( και όχι Βούλγαρος ), πολιτικός πρόσφυγας τον οποίο εξεδίωξε η Ελλάδα μαζί με όλη την οικογένειά του μετά το 1912, από το ιστορικό μακεδονικό κεφαλοχώρι ΠΛΕΥΝΑ ( από τη μακεδονική λέξη πλέμνα -αχυρώνας, εξού και το επώνυμο του προέδρου ), σημερινή ονομασία ΠΕΤΡΟΥΣΑ, Δήμος Προσοτσάνης, Νομός Δράμας

Ο νέος Μακεδόνας αρχηγός του βουλγαρικού κράτους ξεκινά τα καθήκοντά του άμεσα.

Το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη διαχείριση των καταστροφών και την αρμόδια της Περιφερειακής Ανάπτυξης, Κρυσταλίνα Γκεοργκίεβα και Γιόχανε Χαν, καθώς και εκπροσώπους της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Οι επίσημοι προσκεκλημένοι θα συναντηθούν και με τον πρόεδρο Μπορίσοφ.

Η τελετή παράδοσης-ανάληψης της Προεδρίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 11 η ώρα και συμμετείχαν σε αυτήν 320 εθνοφρουροί από την Εθνική Μονάδα Φρουράς.

Όπως είναι γνωστό, την Πέμπτη ο νεοεκλεγείς πρόεδρος και η αντιπρόεδρος, Ρόσεν Πλεβνέλιεφ και Μαργαρίτα Πόποβα, ορκίστηκαν στο Σύνταγμα, στην Εθνοσυνέλευση.

--
агенция БЛИЦ

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδη 7.40 συμφωνα με την κυβερνηση Γκρουεφσκι μετα την συνοδο του ΝΑΤΟ ολες οι πολεις και τα χωρια θα εχουν πλεον Ελληνικα ονοματα??

Ανώνυμος είπε...

Στην Κομισιόν οι προκλήσεις του «Καρναβαλιού» του Γκρουεφσκι




21.01.12






Τα προκλητικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο του «Καρναβαλιού» της πόλης Βέβτσανι στην ΠΓΔΜ, με αποκορύφωμα το κάψιμο της ελληνικής σημαίας, έθεσε με ερώτηση του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Σημειώνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε να προβεί σε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, ο κ. Κουμουτσάκος επισημαίνει πως τα γεγονότα αυτά συμβαίνουν σχεδόν ταυτόχρονα με την επανεκκίνηση, έπειτα από πολύ καιρό, των υπό την αιγίδα του ΟΗΕ διαπραγματεύσεων μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων, με σκοπό την επίτευξη κοινά αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.



Σε συνέχεια αυτών και εν όψει της έγκρισης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του ψηφίσματος για την πρόοδο των σχέσεων ΕΕ – ΠΓΔΜ, ο Έλληνας ευρωβουλευτής ρωτά την Επιτροπή αν είναι ενήμερη για τα εν λόγω γεγονότα, αν προτίθεται να θέσει τον απαράδεκτο χαρακτήρα τους με σχετικές παραστάσεις διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση Γκρουέφσκι, καθώς και αν θεωρεί ότι τέτοιου είδους προκλητικές ενέργειες και γεγονότα υποσκάπτουν τις προοπτικές επιτυχίας μιας ούτως ή άλλως δύσκολης διαπραγμάτευσης.


δημοσίευμα από το Πρώτο Θέμα

Ανώνυμος είπε...

Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2012

ΠΓΔΜ: «Οι πολίτες διαμαρτύρονται ολοένα και περισσότερο για την πολιτική των διακρίσεων»













Ιανουάριος 22, 2012.




«Πρωτοστατούν οι καταγγελίες για τα πολιτικά πιστεύω των πολιτών»




«Ο αριθμός των καταγγελιών των πολιτών σε αυτή τη χώρα που διαμαρτύρονται για τις διακρίσεις σε βάρος τους για διάφορους λόγους και με κυρίαρχο σημείο τα πολιτικά πιστεύω τους έχει αυξηθεί σημαντικά», θα τονίσει σε συνέντευξή του, ο Ιτζέτ Μεμέτι, στο Ράδιο Σλόμπονταν Εβρόπα.





« Από πέρυσι τα στοιχεία του φορέα μας, έδειξαν ότι έχουμε μια σημαντική αύξηση στο 50% των καταγγελιών από πολίτες που διαμαρτύρονται ότι υφίστανται διακρίσεις για ορισμένους λόγους. Το Ίδρυμά μας έχει εντοπίσει 15 περιπτώσεις διακρίσεων κυρίως για την πολιτική ιδεολογία (πολιτικές διακρίσεις). Υπάρχουν διακρίσεις και λόγω της εθνικότητας αλλά οι σκληρές διακρίσεις είναι με βάση τις πολιτικές πεποιθήσεις των πολιτών», θα πει χαρακτηριστικά ο Μεμέτι.




Παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων




Ο διευθυντής του «Ινστιτούτου του Εθνικού Διαμεσολαβητή» θα επισημάνει ότι κάθε χρόνο ολοένα και περισσότερο άνθρωποι ζητούν προστασία από το Διαμεσολαβητή. Κάθε χρόνο υπάρχουν 5 τοις εκατό περισσότερες καταγγελίες σε σχέση με το προηγούμενο έτος.




«Αυτή τη χρονιά έχουμε αρκετά στοιχεία ώστε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αντίθετα με πέρσι, φέτος έχουμε περίπου 10 τοις εκατό περισσότερες παραβιάσεις.

Και ακόμη μεγαλύτερος αριθμός των καταγγελιών από τους πολίτες είναι προς το δικαστικό σώμα», θα τονίσει ο Μεμέτι.