Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

14 Μαρ 2012

Ευρωβουλή: Άμεση έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Μακεδονία

Η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ενέκρινε, με μεγάλη πλειοψηφία, την έκθεση προόδου της ΠΓΔΜ για το 2011, με την οποία ζητείται η άμεση έναρξη των προενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., χωρίς τη ρητή προϋπόθεση της επίλυσης του θέματος της ονομασίας.
Περισσότερα εδώ

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2012

“Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πρόοδο της FYROM και οι βουλγαρικές παρεμβάσεις»











«Η χώρα δεν θα πρέπει να οικοδομεί την ταυτότητά της σε βάρος της ιστορίας και του πολιτισμού των γειτόνων της»




Μάρτιος 14, 2012.




Στρασβούργο- ‘βουλγαρικό πρακτορείο Φόκους’

Στη Σύνοδο της Ολομέλειας στο Στρασβούργο, σήμερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την έκθεση προόδου για την FYROM.






Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν την άμεση έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την FYROM, η οποία είναι υποψήφια χώρα από το 2005, ενώ δεν γλίτωσε την κριτική και έκκληση για κοινό ψήφισμα όλων των προβλημάτων με τους γείτονες, πριν από την προσχώρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει το κέντρο τύπου του βουλγαρικού κυβερνώντος κόμματος ГЕРБ.




Με πρόταση του Αντρέι Κοβάτσεφ, επικεφαλής της βουλγαρικής αντιπροσωπείας της ομάδας του ГЕРБ που ανήκει στο ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα, περιλαμβάνονται σημαντικές συστάσεις για την FYROM, τα δικαιώματα των Βουλγάρων στα Σκόπια και την ανάγκη για αντικειμενική ανάγνωση της ιστορίας.




Σύμφωνα με το Βούλγαρο ευρωβουλευτή «είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι ζωτικής σημασίας για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωσης της FYROM και επομένως η χώρα δεν θα πρέπει να οικοδομεί την ταυτότητά της σε βάρος της ιστορίας και του πολιτισμού των γειτόνων της».

Το ψήφισμα αυτό είναι το πρώτο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εκφράζει την ανησυχία του για τους πολίτες των Σκοπίων, οι οποίοι δηλώνουν ανοικτά τη βουλγαρική ταυτότητά τους ή την εθνική καταγωγή τους.




Οι αρχές των Σκοπίων οφείλουν να λάβουν υπόψη τις συστάσεις και να σεβαστούν την ελευθερία της συνείδησης και της αυτοδιάθεση του κάθε πολίτη σύμφωνα με τα πιστεύω του», δήλωσεο Κοβάτσεφ.




Ψηφίστηκε έγγραφο το οποίο είναι απογοητευτικό για την έλλειψη προόδου στον εορτασμό των κοινών ιστορικών γεγονότων και προσωπικοτήτων μεταξύ των Σκοπίων και των γειτόνων τους.




Σύμφωνα με τον βούλγαρο ευρωβουλευτή «τα Σκόπια θα πρέπει να διαβάσουν την ιστορίας τους αντικειμενικά, σε συνεργασία με τους γείτονές τους, ώστε να διαλυθούν οι σκιές του παρελθόντος και να στραφούν προς το ευρωπαϊκό μέλλον τους».




Στη συζήτηση στην Ολομέλεια, που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα, ο Αντρέι Κοβάτσεφ, ο οποίος είναι επίσης αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, εξέφρασε την ελπίδα ότι τα Σκόπια θα σπάσουν τον εθνο-ιδεολογικό μύθο τους και θα εργαστούν, χτίζοντας γέφυρες με τους γείτονές τους.




«Οι γέφυρες είναι ο κοινό ς εορτασμός των ιστορικών γεγονότων με τη Βουλγαρία και ο τερματισμός των κηρυγμάτων μίσους προς τις γειτονικές χώρες, ιδίως στα μέσα ενημέρωσης και τα βιβλία.

Η συνεχής διάδοση των μονοεθνικών ιστορικών μύθων και και θρύλων, η προώθηση των ψευδο-επιστημονικών εξελίξεων, η χρηματοδότηση ταινιών προπαγάνδας, όπως το «Τρίτο Ημίχρονο», βαθαίνει τελικά τις συγκρούσεις στη χώρα με τις γειτονικές χώρες. Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούμε τις αυξανόμενες εθνοτικές εντάσεις στη χώρα τις τελευταίες ημέρες».




Το ψήφισμα ενθαρρύνει τις αρχές των Σκοπίων να συνεχίσουν τη διαδικασία του ανοίγματος των αρχείων της Γιουγκοσλαβικής Κομμουνιστικής Μυστικής Υπηρεσίας με την έγκριση μιας επιτροπής που θα είναι επιφορτισμένη με το έργο αυτό και στην οποία να δοθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα για έργο της.




Ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής ήταν ανένδοτος : «Η ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση είναι ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστούν οι αδικίες του παρελθόντος».

Ανώνυμος είπε...

Μας δουλεύετε... πως είναι δυνατών να υπάρξουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και μία περιοχής της Ελλάδας, δηλ. Μακεδονία. Δηλαδή σε λίγο θα βάλετε στο καζάνι και τη Θεσσαλία και τα Επτάνησα; Η μόνη εκκρεμότητα είναι μεταξύ ΕΕ και ΠΓΔΜ.

Αλλά το ψήφισμα, κατά λέξη, «σημειώνει με ανησυχία τη χρήση ιστορικών επιχειρημάτων στην τρέχουσα ανταλλαγή απόψεων, συμπεριλαμβανομένου του φαινόμενου της λεγόμενης «αρχαιοποίησης», που απειλεί να αυξήσει τις εντάσεις με τις γειτονικές χώρες και να δημιουργήσει νέους εσωτερικούς διχασμούς».

bb είπε...

Ποια κοινά ιστορικά γεγονότα? Σαν αυτά που έχουν οι Έλληνες με τους Τούρκους?
Όσο για την οικοδόμηση της ταυτότητας της ιστορίας και του πολιτισμού, εάν οι γειτονικές χώρες της Μακεδονίας (Ελλάδα- Βουλγαρία) είχαν δική τους, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα! Ούτε η Σερβία, ούτε η Αλβανία έχουν προβλήματα ταυτότητας με την Μακεδονία γιατί αυτές οι δυο χώρες έχουν δική τους ιστορία και πολιτισμό. Ούτε έχουν προσαρτήσει εδάφη ξένης χώρας, όπως έκαναν οι Βούλγαροι και οι Έλληνες.

Ανώνυμος είπε...

Το όνομα Μακεδονία, μακεδονικό, σκέτο, μπορούν να το μονοπωλούν μόνο οι Μακεδόνες, ως το μοναδικό εθνικό όνομα τους. Όλοι οι άλλοι πρέπει να βάζουν γεωγραφικό προσδιορισμό (Ελληνική Μακεδονία, Κάτω Μακεδονία, Αρχαία Μακεδονία, κτλ (για τους Έλληνες). Και οι Βούλγαροι, επίσης, πρέπει να έχουν γεωγραφικό προσδιορισμό για το δικό τους κομμάτι Μακεδονίας.

Ανώνυμος είπε...

Ναι Μπελομορε οι Βουλγαροι και οι Ελληνες εκλεψαν την δικη σας ταυτοτητα και την ιστορια σας
Οι Βουλγαροι τον Τσαρο Σαμουηλ και οι Ελληνες τον Μ, Αλεξανδρο, τον Αριστοτελη και τον Φιλιππο

Οσο για τον πολιτισμο το μονο που εχεις να κανεις εσυ και οι υπολοιποι ειναι να βαλεις στην μηχανη αναζητησησς την φραση "ancient macedonian civilisation"" για να λυθουν ολες οι αποριες σου

bb είπε...

Εγώ δεν έχω καμία απορία για την ιστορία του τόπου μου, την Μακεδονία. Το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία έχουν οργανωμένο σύγχρονο κράτος εδω και 2 αιώνες, τους επέτρεψε μέσω της προπαγάνδας, να περάσουν σε όλη την παγκόσμια κοινότητα, τα δικά τους «ιστορικά στοιχεία» που αφορούν την Μακεδονία, όπως τους συνέφερε, με ένα σορό ψέματα και «παραβλέψεις». Οι Μακεδόνες, δυστυχώς, δεν είχαμε φωνή, μέχρι πρόσφατα. Τώρα όμως, θα αγωνιστούμε για να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια και να φανερωθούν όλα τα ψεύδη με τα οποία «τάιζαν» όλο τον κόσμο οι κατακτητές της Μακεδονικής γης.

Ανώνυμος είπε...

Μπελομορε ενα σωρο ψεμματα και ποραβλεψεις δεν λες τιποτε.
Οι γειτονες σας παραχαραξαν ολα τα Αρχαια κειμενα και με την προπαγανδα τους επεισαν ολους τους Ιστορικους και τις Εγκυκλοπαιδειες ακομα και την Βιβλο.

Ανώνυμος είπε...

Οι Μακεδόνες δεν έχουν ανάγκη να παραχαράξουν την αληθινή ιστορία τους. Αυτοί που έχουν μεγάλη ανάγκη να το κάνουν (για να αποδείξουν ότι τους ανήκει) είναι οι παράνομοι κατακτητές της. Το γεγονός ότι οι Έλληνες και οι Βούλγαροι δέχτηκαν να μοιραστούν (και με τους Σέρβους) τα εδάφη της Μακεδονίας είναι η περίτρανη απόδειξη ότι ΔΕΝ τους ανήκει. Οι Μακεδόνες ουδέποτε θα μοίραζαν την Μακεδονία!!!

Ανώνυμος είπε...

10,38

Nαι μιας και ειχατε πληθυσμιακη υπεροχη με τοσους πολλους αντιπροσωπους στην Τουρκικη Εθνοσυνελευση και δεν υπηρχαν Βουλγαροι, Ελληνες κλπ ανηκει σε σας


http://www2.units.it/storia/corsi/Dogo/tabelle/popolaz-ottomana1911.jpg