Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

10 Μαρ 2012

Ελληνική Ιθαγένεια στους Μακεδόνες


Τροποποίηση του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας


Παρ, 09/07/2010 – 21:41

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

Δ/ΝΣΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ

Ταχ. Δ/νση: Σταδίου 31

Ταχ. Κώδικας: 105 59

Αθήνα, 28 /5 /2010

Α.Π. Φ. 130181/29365

Προς:

ΟΠΩΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡΙΘ.8

ΘΕΜΑ: Τροποποίηση του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας

Σας γνωρίζουμε ότι στο Φ.Ε.Κ. 49/24.3.2010 τεύχος Α΄ δημοσιεύθηκε και ισχύει από την ως άνω ημερομηνία δημοσίευσής του ο ν. 3838/2010 «Σύγχρονες διατάξεις για την Ελληνική Ιθαγένεια και την πολιτική συμμετοχή ομογενών και νομίμως διαμενόντων μεταναστών και άλλες ρυθμίσεις».

Με τον ανωτέρω νόμο και πιο συγκεκριμένα με το Κεφάλαιο Α΄ (άρθρα 1-13) αυτού επέρχονται σειρά από αποφασιστικές τομές στον Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας (ΚΕΙ - ν. 3284/2004), στη βάση μιας αντίληψης για τον Έλληνα πολίτη και το Ελληνικό έθνος που στηρίζεται στον δημοκρατικό και φιλελεύθερο χαρακτήρα του πολιτεύματός μας. Στόχος των εν λόγω καινοτομιών και βελτιώσεων είναι η πλήρης αποκατάσταση της αρχής του κράτους δικαίου στο πεδίο της πολιτογράφησης και ο εκσυγχρονισμός του ελληνικού δικαίου της ιθαγένειας, σύμφωνα με τις ανάγκες της εποχής μας και τις διεθνείς εξελίξεις, αλλά και τα ελληνικά προηγούμενα «ανοικτής» αντίληψης για την ιδιότητα του πολίτη, που βρίσκεται σε ολόκληρη την συνταγματική μας παράδοση.

…..................

Με την παρούσα εγκύκλιο παρέχονται, προς ενημέρωσή σας, οδηγίες και διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή των επιμέρους διατάξεων του νέου νόμου, ως ακολούθως:

I. Σχετικά με το άρθρο 1 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας (όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 του ν. 3838/2010)

ΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ

Οι παρεμβάσεις του νέου νόμου ξεκινούν από το πρώτο ήδη άρθρο του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας το οποίο φέρει τον τίτλο «Αυτοδίκαια με τη Γέννηση».

1. Άρθρο 1 παρ.1

Η παράγραφος 1 παραμένει ως έχει διατυπωθεί στον Ν.3284/2004 και αποτελεί την πανηγυρική διακήρυξη της αρχής του αίματος (jus sanguinis), η οποία αποτέλεσε τη βάση της ελληνικής νομοθεσίας περί ιθαγένειας από τη σύσταση του Ελληνικού Κράτους. Πρόκειται για ρητή διάταξη επαναλαμβανόμενη στα κείμενα της ελληνικής ιθαγένειας σύμφωνα με την οποία όποιος γεννιέται από Έλληνα πατέρα ή Ελληνίδα μητέρα ανεξαρτήτως του τόπου γέννησης αποκτά από τη γέννησή του την ελληνική ιθαγένεια.

Δεν ενδιαφέρει στην προκειμένη περίπτωση ο χρόνος και ο τρόπος απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας από τον Έλληνα γονέα, ούτε το αν απώλεσε την ελληνική ιθαγένεια μετά τη γέννηση του τέκνου του. Αρκεί να ήταν Έλληνας πολίτης κατά το χρόνο γέννησης του τέκνου, στοιχείο που προκύπτει από την εγγραφή του γονέα στο Δημοτολόγιο κατά το κρίσιμο αυτό χρόνο. Αδιάφορο είναι επίσης αν το τέκνο αποκτά από τη γέννησή του και άλλη ή άλλες υπηκοότητες δεδομένου ότι η αρχή της μίας ιθαγένειας δεν υιοθετείται από την Ελληνική έννομη τάξη προκειμένου να διατηρηθεί ο θεσμικός δεσμός της Χώρας με τον μεγάλο αριθμό Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό και έχουν αποκτήσει και αλλοδαπή ιθαγένεια.
 
Πότε, επιτέλους, οι Δήμοι (Ληξιαρχεία) στην ελληνική Μακεδονία θα εφαρμόσουν το νόμο για την ελληνική ιθαγένεια και στους Μακεδόνες παιδιά-φυγάδες; Ο νόμος υπάρχει και είναι ξεκάθαρος. Γιατί δεν εφαρμόζεται;

Ίσως εφαρμοστεί ο νόμος, όταν φτάσουν οι συγκεκριμένοι Δήμοι στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, ως κατηγορούμενοι.

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ναι τώρα, σε κανένα τέταρτο.

Ανώνυμος είπε...

ο παραπάνω νόμος αφορά παιδιά τα οποία όταν γεννήθηκαν , τουλάχιστον ένας εκ των γονέων τους , ήταν Έλληνας πολίτης..

άσχετα , αν ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΑ , ο παραπάνω γονέας απώλεσε την ελληνική ιθαγένεια..

και φυσικά άσχετα αν το ΠΑΙΔΙ απέκτησε ιθαγένεια άλλης χώρας.

αυτή η εγκύκλιος ΟΥΔΕΜΙΑ σχέση έχει με τους Μακεδόνες παιδιά πολιτικούς πρόσφυγες , τα γνωστά ντέτσα μπεγκάλτσι.

αφού το ελληνικό κράτος έχει αφαιρέσει από τα ΙΔΙΑ τα μακεδονικά ΠΑΙΔΙΑ πολιτικούς πρόσφυγες την ελληνική ιθαγένεια..!!!

την οποία απέκτησαν κατά την γέννησή τους στην Ελλάδα , ως τέκνα Ελλήνων πολιτών...

αντίθετα χρήση της εγκυκλίου μπορούν να κάνουν όσα Μακεδονόπουλα γεννήθηκαν στο εξωτερικό , από γονείς πολιτικούς πρόσφυγες , τα οποία ΠΟΤΕ δεν απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια και των οποίων οι γονείς απώλεσαν λόγω παράνομης αφαίρεσης την δική τους ελληνική ιθαγένεια ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΑ της γέννησης του παιδιού τους στο εξωτερικό...

για αυτό η μόνη λύση είναι μια απλή τροπολογία όπου θα δίδεται το δικαίωμα της αυτόματης ανάκτησης της ελληνικής ιθαγένειας σε όσους αφαιρέθηκε παράνομα για πολιτικούς λόγους

Ανώνυμος είπε...

Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2012

DUI: Τα Σκόπια θα γίνουν Βηρυτός εάν δεν ληφθούν μέτρα









Μάρτιος 9, 2012.




Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις για τη μείωση των εντάσεων, τα περιστατικά πληθαίνουν μεταξύ των Αλβανών και των Σλάβων.





Τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τις σχέσεις μεταξύ των εθνοτήτων συζήτησαν για τις εθνοτικές εντάσεις που προκλήθηκα από την επίθεση ομάδας ατόμων σλαβικής καταγωγής κατά Αλβανών μαθητών μέσα σε λεωφορείο την ώρα που γύριζαν στα σπίτια τους.




Το αλβανικό κόμμα DPA κατάγγειλε το κυβερνών κόμμα του Γκρούεφσκι για ενθάρρυνση των γεγονότων αυτών, ενώ το VMRO-DPMNE ανταπάντησε ότι οι Αλβανοί βουλευτές είναι γεμάτοι από μίσος.




Η υπουργός Εσωτερικών κάλεσε τα κόμματα να αποφεύγουν τις ‘ανεύθυνες δηλώσεις’.




Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του εκπροσώπου του DUI : « Τα Σκόπια θα γίνουν Βηρυτός και η χώρα Λίβανος, αν δεν ληφθεί μέριμνα για την πρόληψη τέτοιων περιστατικών» και συνέχισε:




« Η εθνοτική σύγκρουση θα μας κάψει όλους».

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 7:50, εάν ήταν έτσι όπως λες, που ΔΕΝ είναι, γιατί οι Δήμοι δεν εκδίδουν τα πιστοποιητικά που αφορούν τα Ντετσα Μπεγκαλτσι? Έστω μια ληξιαρχική πράξη γέννησης η οτιδήποτε αφορά την οικογένεια τους? Γιατί τους θεωρούν εντελώς ανύπαρκτους? Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει αποφανθεί ότι παράνομα οι Δήμοι αρνούνται την έκδοση πιστοποιητικών. Για όσους έχουν απολέσει την ιθαγένεια, μπορούν οι Αρχές να το αναφέρουν στο πιστοποιητικό, με ποια απόφαση έγινε αυτό. Εκεί θα φανεί πως απώλεσαν την ιθαγένεια τα ανήλικα παιδιά!!!

Ανώνυμος είπε...

o πιθανότερος λόγος που ΠΑΡΑΝΟΜΑ δεν δίνουνε πιστοποιητικά γεννήσεως αφορά την ορατή δυνατότητα δικαστικής ακύρωσης της αφαίρεσης ιθαγένειας από ΠΑΙΔΙΑ...

όχι τόσο λόγω των τότε , σε ΕΚΤΑΚΤΕΣ συνθήκες κρατικής λειτουργίας...

όσο κυρίως των σήμερα , 60 χρόνια μετά , με ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ , της παραπάνω αφαίρεσης της ελληνικής ιθαγένειας..

διοικητική πράξη παράνομη και τότε, περισσότερη παράνομη σήμερα λόγω της πολυετούς διατήρησης, ακόμα δε περισσότερο παράνομη λόγω της σημερινής ελληνικής έννομης τάξης η οποία δεν επιτρέπει την αφαίρεση της ελληνικής ιθαγένειας σε κατοίκους Ελλάδος.

η δε ενυπάρχουσα αφαίρεση σε κατοίκους εξωτερικού είναι αντισυνταγματική, αφού αφενός εισάγει διάκριση με βάση τον τόπο κατοικίας, αφετέρου κυρίως γιατί δεν προβλέπεται στο σύνταγμα, ως θα όφειλε...

για αυτό οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητήσουν το πιστοποιητικό γέννησής από τον Δήμο αλλά και βάπτισης από την Μητρόπολη , με Εισαγγελική Παραγγελία.

αναφέροντας ως τόπο κατοικίας , την διεύθυνση των συγγενών τους, όπου φιλοξενούνται προσωρινώς...

Ανώνυμος είπε...

Περιέργως πως καλά στα λέει ο Μισίρκωφ/Νικολαΐδης ρε Ασπροθαλασσίτη. Την ιθαγένεια την αφαίρεσαν από όλα τα παιδιά του παιδομαζώματος που δεν είχαν γυρίσει μετά από ορισμένα χρόνια (τα πρώτα χρόνια επέστρεψαν μερικές χιλιάδες). Δεν τους τηςν αφαίρεσαν γιατί είχε αφαιρεθεί από τους γονείς τους - σε ορισμένες περιπτώσεις οι γονείς τους παρέμειναν Ελλάδα και ήταν και "εθνικόφρονες" - τα παιδιά (ομόγλωσσα και μη με εσάς) που έμειναν έξω τα περισσότερα βγήκαν κομμουνιστές και ενίοτε και ομοεθνείς σας αν δεν ήταν από πριν. Αλλά και όταν οι γονείς έχασαν κι αυτοί την ιθαγένεια τα παιδιά την έχασαν αυτοτελώς. Έχουμε περιπτώσεις ανθρώπων που γύρισαν μετά το 1982 (έπεισαν τις επιτροπές για την ομογένεια ή με κάποιο πολιτικό μέσο) και τα παιδιά τους (αυτοπροσδιοριζόμενα εθνικά Μακεδόνες) ξέμειναν έξω.

Διακρίσεις ανάμεσα σε έλληνες πολίτες βάσει του αν μένουν στην Ελλάδα ή όχι γίνονται κι άλλες Μισιρκωφούλι: πχ. η αδυναμία δυνατότητας ψήφου στο οικείο προξενείο για τις εθνικές και δημοτικές εκλογές (στις ευρωεκλογές επιτρέπεται μόνο εντός ΕΕ). Το ΣτΕ δεν τις βρήκε αντισυνταγματικές και οι μετανάστες αναγκάστηκαν να πάνε στο ΕΔΑΔ να βρουν το δίκιο τους (η απόφαση βγαίνει αυτή την εβδομάδα). Και να φανταστείς πως υπάρχει και συνταγματική πρόβλεψη για ψήφο στους μετανάστες έλληνες πολίτες.

Ρε Ασπροθαλασσίτη, τον Edenden http://the-macedonian-tendency.blogspot.com/ γιατί τον έκοψες; Ωραία δεν τα λέει για τα γούστα σου; Δε διαπίστωσα καμμία ιδεολογική διάσταση - σαν και τον άλλο τον http://macedonianliberationmovement.blogspot.com/ τον έφαγε η μαρμάγκα παντελώς άδικα.

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον για Αλβανική τους βλέπω.

Ανώνυμος είπε...

αφαίρεση ελληνικής ιθαγένειας από ΚΑΤΟΙΚΟ Ελλάδος δεν προβλέπεται από την νομοθεσία.

αφαίρεση ελληνικής ιθαγένειας από κάτοικο Εξωτερικού , προβλέπεται από τον νόμο - κώδικα , παρά την προφανή αντισυνταγματικότητα του.

η Ελλάδα ανήκει στις λιγοστές εξαιρέσεις χωρών , οι οποίες δεν δίνουν δικαίωμα ψήφου των πολιτών της στην αλλοδαπή , παραβιάζοντας την ΕΣΔΑ.

για αυτό η άμεση και αυτόματη ΑΝΑΚΤΗΣΗ της ελληνικής ιθαγένειας από όλους όσους αφαιρέθηκε από το ελληνικό κράτος πρι 60 χρόνια, ιδιαίτερα στα Μακεδονόπαιδα καθώς και η νόμιμη χορήγηση στους απογόνους τους αποτελεί ελάχιστο δείγμα δημοκρατικής ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΗΣ και άρσης των τελευταίων συνεπειών του Εμφυλίου , στα πλαίσια της Κοινωνικής Συμφιλίωσης.

ιδιαίτερα όταν χορηγείται αφειδώς σε αλλοδαπούς , τους οποίους βαπτίζουν ομογενείς ή παλλινοστούντες...!!!, ως πιστούς του πατριαρχείου , παρότι είτε ουδεμία σχέση με την Ελλάδα έχουν, είτε είναι καταφανώς άλλης εθνικότητας. καυκάσιας ή ευρωπαϊκής - Βλάχοι , Αλβανοί

υ.γ
επιστείνω την προσοχή των Διαχειριστών στην παράνομη άρση της Ανωνυμίας, από γνωστούς κρατικούς υπαλλήλους, τελούντων εν διατεταγμένη υπηρεσία...

γιατί η χώρα μπορεί να χρεοκόπησε εξαιτίας των εθνικιστικών υπερυπηρεσιών, αυτές όμως αμετανόητα συνεχίζουν να αγρυπνούν...

Ανώνυμος είπε...

Dear Friend:

Founded in 2004, United Macedonian Diaspora is the first Macedonian non-government organization to employ professional staff, working around the clock so that your Macedonian voice is heard, in Washington, D.C. and around the globe.

Last week, three new members of Congress joined the Congressional Caucus on Macedonia and Macedonian-Americans, bringing the total to ten since April 2011.


On Thursday, seven new members of Congress signed a letter to President Obama, urging him to invite Macedonia to join NATO at the upcoming Chicago Summit on May 20-21.

The Congressional Caucus on Macedonia and Macedonian-Americans started circulating the letter last Tuesday, February 28 - in less than two weeks, 22 members of Congress had signed. But this is not all, and we are far from done; our goal is 40 members of Congress to sign by March 22nd - two more weeks!

On Friday, Senator Richard Lugar of Indiana introduced the NATO Enhancement Act of 2012, urging President Obama to assist Bosnia and Herzegovina, Georgia, Macedonia, and Montenegro to NATO at the Chicago Summit, among other important issues related to NATO enlargement.



Helping to make all of this happen is your letter writing, your meetings with your members of Congress, and your financial support.

Last week, we had a meeting with Kyle Lierman from the Office of Public Engagement of the White House to express the concerns of the Macedonian-American community. Later that day, we met with Ambassador Reeker at the State Department.

Meanwhile, UMD representatives in Canada followed suit, holding private meetings in Ottawa and Toronto with 10 different Canadian MPs, including the Canadian Minister of Foreign Affairs John Baird, discussing issues ranging from Macedonia and NATO to the serious human rights concerns of Macedonians in northern Greece.

Your past support has educated decision-makers around the world about the power of our community, and the principles behind our cause. With your renewed financial help, we can do so much more! Please take a moment today to make a secure on-line donation. Whether you give $6, $60, or $600, your contribution will deliver real results.

Respectfully,

Metodija A. Koloski
President
United Macedonian Diaspora

Ανώνυμος είπε...

άντε να δούμε αν οι ελληνικές αρχές θα καθορίσουν ως ελληνικής ιθαγένειας, όσους Μακεδόνες γεννήθηκαν στο εξωτερικό ΠΡΙΝ αφαιρεθεί η ελληνική ιθαγένεια από τους γονείς τους.

προσωπικά γνωρίζω Μακεδόνες , οι οποίοι ήταν 5-7 χρόνων , όταν αφαιρέθηκε από τον ένα ή τους δύο γονείς τους η ελληνική ιθαγένεια.

αναμένουμε στο ακουστικό.

υπενθυμίζουμε ότι στα Μακεδονόπαιδα πολιτικούς πρόσφυγες , από τους οποίους το ελληνικό κράτος αφαίρεσε την ελληνική ιθαγένεια , περιλαμβάνεται και ο πατέρας του Νίκολα Γκρουέφσκι.

συνεπώς αν υπάρξει αυτόματη ανάκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, με κατάργηση του ρατσιστικού άρθρου του 1982, περί "Έλληνες το Γένος " , ως μη Έλληνες το γένος , τότε και τα παιδιά τους που γεννήθηκαν στο εξωτερικό , δικαιούνται την ελληνική ιθαγένεια.

Ανώνυμος είπε...

Στα Σκόπια "βαφτίζουν" τους δρόμους... ελληνικά



ΑΘΗΝΑ 12/03/2012















Οδός "Έξοδος στο Αιγαίο", "Συνεδρίου της Θεσσαλονίκης", "Σερρών", "Νευροκοπίου". Δύσκολο να το φανταστεί κανείς, αλλά βρίσκονται στην ΠΓΔΜ και μάλιστα στην πρωτεύουσα, Σκόπια, όπου "ελληνοποιούνται" από δρόμοι μέχρι γέφυρες και στάδια.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του κυριακάτικου Έθνους, ο δήμαρχος Σκοπίων, Κότσε Τραγιάνοφσκι -στέλεχος του κόμματος του Νίκολα Γκρούεφσκι- έχει αποδυθεί σε μία εθνικιστική εκστρατεία μέσω της ονοματοδοσίας.

Έτσι μετά το τεράστιο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία, στήθηκε επίσης αψίδα "της Μακεδονίας", ενώ δρόμοι παίρνουν ονόματα που παραπέμπουν στην αρχαία Μακεδονία.


Για παράδειγμα, υπάρχουν σήμερα δρόμοι που ονομάζονται "Περδίκκα", "Πτολεμαίου", "Ιουστινιανού", "Μάχης της Χαιρώνειας" κ.α.


Η εκστρατεία, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της εφημερίδας, έχει και "κωδική ονομασία" και για την ακρίβεια ονομάζεται "Σκόπια 2014".

Τα πρώτα "επεισόδια" σημειώθηκαν το 2008, όταν έστησαν ολόκληρη εκδήλωση με αφορμή την ονομασία της κεντρικής πλατείας του δήμου "Φίλιππος Β'".

Έναν χρόνο μετά, το στάδιο της πρωτεύουσας ονομάστηκε "Αρένα του Φιλίππου Β'", ενώ εφέτος κεντρική γέφυρα πήρε το όνομα - τι άλλο;- "Γέφυρα του Φιλίππου του Β'".

nooz.gr

bb είπε...

Ανώνυμε 10:17, εμείς, ως Μακεδόνες, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα ονόματα που αναφέρονται στο άρθρο. Μακάρι να μπορούσαμε να ονοματίζαμε κάποιους δρόμους και πλατείες των Μακεδονικών πόλεων της Ελλάδας με ονόματα όπως Οχρίδα, Σκόπια, Στρουμιτσα, Μπιτολα, η με ονόματα προσωπικοτήτων (ιστορικών, πολιτικών, κτλ) της γειτονικής χώρας, όπως Τσαρ Σαμουήλ, Α.φοι Μιλαντινοφ, Κότσο Ρασιν, Πιτο Γκουλι, Κιρο Γκλιγκόροφ, Μητέρα Τερέζα, κτλ.
Η Μακεδονία είναι ένας γεωγραφικός χώρος, χωρισμένος απο κρατικά διοικητικά σύνορα 4 κρατών, αλλά η ιστορία και ο πολιτισμός του Μακεδονικού έθνους είναι κοινά σε όλα τα κομμάτια της. Η Δημοκρατία της Μακεδονίας, ως ανεξάρτητο κράτος που είναι, μπορεί και τιμά την ιστορία της και τον πολιτισμό της. Αντίθετα, οι Μακεδόνες που ζουν στα κομμάτια της Μακεδονίας που δεν είναι ανεξάρτητα, δεν έχουν αυτό το δικαίωμα απο την κρατική διοίκηση στην οποία υπάγονται.
Και το γελοίο στην υπόθεση είναι ότι αυτοί που απαγορεύουν στους Μακεδόνες να τιμούν την ιστορία τους και τον πολιτισμό τους στην ελληνική Μακεδονία, έχουν την απαίτηση να θέλουν να επιβάλουν αυτή την απαγόρευση και στο ανεξάρτητο κράτος της Μακεδονίας!!!!

Ανώνυμος είπε...

o πυρήνας της Ιστορίας του σύγχρονου Μακεδονικού Έθνους, εκτυλίσσεται στο μεγαλύτερο νότιο κομμάτι της.

με το Σόλουν / Θεσσαλονίκη να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.

για αυτό και έστω καθυστερημένα πινακίδες αφιερωμένες στο πρώτο εθνικοαπελευθερωτικό συνέδριο του ΒΜΡΟ , το 1896 στο Σόλουν

από την άλλη στη νότια μακεδονία βρίσκεται η πρωτεύουσα του αρχαιομακεδονικού βασιλείου, η πέλλα.

στα γεωγραφικά όρια της οποίας βρίσκεται το ομώνυμο μακεδονικό χωριό της γενέτειρας του Μακεδόνα Κρστε Μισίρκωφ , του πατέρα της σύγχρονης μακεδονικής γλώσσας, η παλιά Πέλλα.

τον οποίο αρχαιομακεδονικό πολιτισμό , το σύγχρονο μακεδονικό κράτος οφείλει να ΤΙΜΑ και να ΣΕΒΕΤΑΙ , ως πολιτισμό του ίδιου μακεδονικού τόπου .

οι Μακεδόνες της Ελλάδος πρωτίστως ενδιαφέρονται να μπορούν να τιμούν τους Μακεδόνες ΤΟΠΙΚΟΥΣ ήρωες του: την Μίρκα Γκίνοβα από τα Ξανθόγεια/Ρουσίλοβο , τον Μισίρκωφ από την Πέλλα/Πόστολ , τον Τσακαλάρωφ από την Κρυσταλλοπηγή/Σμρντές , τον Γκότσε Ντέλτσεφ από το Κούκους/Κιλκίς

αλλά και δεκάδες άλλοι ήρωες :
Γκιάκον Εφστάτι – Νέστραμ,Κόστουρσκο (Νεστόριο Καστοριάς),

Αλέξο Βασίλεβ – Ντόλνα Τζζουμάια,Σέρσκο (Ηράκλεια Σερρών)

πας Σαρακίνοβ – Σαρακίνοβο,Βόντενσκο (Σαρακινοί Έδεσσας)

Άργκιρ Μανασίεβ – Σέοβο,Κούκουσσκο (Ειδομένη Κιλκίς)

Άτανας Πόποβ – Μπορέσσνιτσα,Λέρινσκο (Παλαίστρα Φλώρινας)

Ντιμίταρ Γκουσστάνοβ – Κρούσσεβο,Σέρσκο (Αχλαδοχώρι Σερρών)

Ντίνε Κλιούσοβ – Πάτελε,Λέρινσκο (Αγ.Παντελεήμων Φλώρινας

Τζζότζζο Μπανιτσσάνοβ Ράκιτα,Κάιλαρσκο (Ολυμπιάδα Πτολεμαïδας)

Ρίστο Μπαταντζζίεβ – Γκούμεντζζε,Κούκουσσκο (Γουμένισσα Κιλκίς)

Ρίστο Αργκίροβ Τσσαούσσα – Τσσιτσσιγκζ, Ενιτζζεβάρνταρσκο (Σταυροδρόμι Γιαννιτσών)

Ίτσσκο Ντιμίτροβ – Μπαρόβιτσα, Κούκουσσκο (Καστανερή Κιλκίς)

Ίβαν Νταλγκαλάτσσεβ – Βλάντοβο, Βόντενσκο (Άγρας Έδεσσας)

Άτανας Μπράντατα και Γκρίγκορ Τσότσεβ – Όστροβο,Βόντενσκο (Άρνισσα Έδεσσας)

Τόμα Πέτροβ Ποζζαρλίεβ – Ενιτζζεβάρνταρ (Γιαννιτσά)

Ίλια Στάβρεβ – Β΄μπελ, Κόστουρσκο (Μοσχοχώρι Καστοριάς)

Νικόλοβ Ράντεβ – Γκόρνο Μπρόντι,Σέρσκο (Άνω Βροντού Σερρών)

Ντιμίταρ Βασίλεβ – Έμπορε,Κάιλαρσκο (Εμπόριο Πτολεμαïδας)

Λέτσσο Γκιόσσεβ Ποπνάστεβ – Τσέροβο,Λέρινσκο (Κλειδί Φλώρινας)

Πάντο Σίντοβ – Ζζουπάνισστε,Κόστουρσκο (Λεύκη Καστοριάς)

Γκεόργκι Ράντεβ Ιβάνοβ – Σκρίζζεβο,Ντράμσκο (Σκοπιά Δράμας)

Νίκολα Αντρέεβ – Μόκρενι,Κάιλαρσκο (Βαρυκό Πτολεμαïδας)

Πέταρ Χρίστοβ – Γκέρμαν,Πρέσπανσκο (Αγ.Γερμανός Πρεσπών)

Νάουμ Πέτροβ Μπούφτσσετο – Μπουφ,Λέρινσκο (Ακρίτας Φλώρινας)

Στέφαν Ρόλεβ – Ντόλνο Β΄ρμπενι,Λέρινσκο (Ιτέα Φλώρινας)

άνο Μπούρντεβ – Τουσσίλοβο,Κούκουσσκο (Στάθη Κιλκίς)

Άντον Φιλαχτέτσσεβ Ντιμίτροβ – Αϊβάτοβο,Σόλουνσκο (Λητή Θεσσαλονίκης)

Σάβα Μιχάιλοβ – Ματσσούκοβο, Κούκουσσκο (Ευζώνοι Κιλκίς)

Μίτσε Χρίστοβ-Τσσεγκάνσκι – Τσσέγκαν, Βόντενσκο (Άγιος Αθανάσιος Έδεσσας)

Μίχαηλ Τσσέκοβ – Έκσσι Σου,Λέρινσκο (Ξινό Νερό Φλώρινας)

Μάρκο Ιβάνοβ – Παλιόρ,Κάιλαρσκο (Φούφας Πτολεμαïδας)

Τρέντο Ντουμπαλάκοβ – Σούχο,Σόλουνσκο (Σοχός Θεσσαλονίκης)

Μίχαηλ Τσσάκοβ – Γκούμεντζζε,Κούκουσσκο (Γουμένισσα Κιλκίς)

Κίμε Γκεοργκίεβ – Νέγκοβαν,Σόλουνσκο (Ξυλόπολη Θεσσαλονίκης)

Κρστε Λιόντεβ – Νεόκαζι,Λέρινσκο (Νεοχωράκι Φλώρινας)

Κούζο Ποπντίνεβ – Μπλάτσα,Κόστουρσκο (Οξυά Καστοριάς)

Κούζε Στέβκοβ – Ζαγκορίτσσανι,Κόστουρσκο (Βασιλειάδα Καστοριάς)

Λέονιντ Ιάνκοβ – Ματσσούκοβο,Κούκουσσκο (Ευζώνοι Κιλκίς)

Μάνολ Ρόζοβ – Μπόμπισστα,Κόστουρσκο (Βέργα Καστοριάς)

Ανώνυμος είπε...

Belo More
Μπράβο που πρότεινες ς ονόματα προσωπικοτήτων (ιστορικών, πολιτικών, κτλ) της γειτονικής χώρας, δηλαδή της Βουλγαρίας και της Αλβανίας διότι τα ονόματα αυτά ανοίκουν και στον ευρύτερο Βαλκανικό χώρο αλλά και σε αυτά τα κράτοι. Εκτός από ένα δυό που είναι Μακεδόνες, δηλαδή Έλληνες.