30 Μαρ 2013

ΟΙ "ΜΕΤΣΚΕΣ" ΣΤΟ ΠΡΙΛΕΠ

Ο Σύλλογος «Αρκούδες-Μετσκες» συμμετείχε σε μια ακόμα διεθνή καρναβαλική εκδήλωση, στο Πρίλεπ της Μακεδονίας, μετά απο αυτήν στο Καβανταρτσι τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Οι δραστηριότητες του Εδεσσαϊκού συλλόγου στο εσωτερικό και στο εξωτερικό είναι μια ευκαιρία για την τουριστική προβάλλει της πόλη μας. Οι επαφές με άλλους αντίστοιχους συλλόγους απο την Ελλάδα και αλλά ευρωπαϊκά κράτη όπου υπάρχουν αντίστοιχα έθιμα, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για ανταλλαγές σε επίπεδο πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα βοηθούσαν πολύ στην προβολή της πόλης μας.

Δυστυχώς, η πόλη μας δεν έχει χαρακτήρα. Είναι μια εντελώς αδιάφορη τουριστικά πόλη! Οι καταρράκτες δεν είναι αρκετό στοιχείο για την ανάπτυξη του τουρισμού στην πόλη μας. Ο τουρίστας έρχεται στην Έδεσσα, επισκέπτεται τους καταρράκτες, πίνει τον καφέ του η καταναλώνει ένα γεύμα και φεύγει. Δεν έχει κανένα λόγο να επισκεφτεί άλλους χώρους. Η πόλη δεν έχει χρώμα, χαρακτήρα τοπικό που θα μπορούσε να κινήσει την περιέργεια του επισκέπτη να δει, να γευτεί, να απολαυσει κάτι διαφορετικό, κάτι τοπικό μακεδονικό Εδεσσαϊκό.

Αν δεν είχαμε να προσφέρουμε στο επισκέπτη πολιτισμό, δεν θα είχαμε λόγο να παραπονιόμαστε γιατί δεν έχουμε τουρισμό στην Έδεσσα. Αλλά, εμείς ξέρουμε ότι έχουμε πολύ πλούσια πολιτιστικά και ιστορικά στοιχεία τα οποία δεν προβάλλονται, λες και απαγορεύεται να το κάνουμε.....

Οι τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι έχουν την μεγαλύτερη ευθύνη γι’ αυτό. Μαζί με τους δημότες επαγγελματίες θα μπορούσαν να κάνουν πολλά πράγματα τα οποία θα έκαναν γνωστή την Έδεσσα στους άλλους Έλληνες συμπολίτες μας αλλά και στους ξένους. Ένα φεστιβάλ παραδοσιακής μακεδονικής γαστρονομίας (όπως γίνεται σε πάμπολλες μικρές πόλεις σε όλη την Ευρώπη) όπου θα μπορούσαν να παρουσιαστούν όλα τα τοπικά προϊόντα διατροφής απο τους ίδιους τους παραγωγούς, επιβάλλεται να διοργανωθεί και να καθιερωθεί!

Ένα φεστιβάλ παραδοσιακών μακεδονικών χορών και τραγουδιού είναι επίσης μια ελκυστική ιδέα.

Η οργάνωση και διαφήμιση ξεναγήσεων στα αξιοθέατα της πόλης, παρουσιάζοντας την πραγματική ιστορία της, χωρίς να κρύβεται ο μακεδονικός χαρακτήρας της, επιβάλλεται. Κρύβοντας την αληθινή ιστορία του τόπου μας, τον αφήνουμε ξεγυμνωμένο και ανώνυμο, ουδέτερο και αδιάφορο στους επισκέπτες.

Υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν στον τομέα του τουρισμού στην Έδεσσα. Αυτά τα τοπικά πολιτιστικά μακεδονικά στοιχεία είναι που θα δώσουν χρώμα και χαρακτήρα στην πόλη μας, να ξεχωρίσει μεταξύ άλλων πόλεων όχι μόνο για τους καταρράκτες και τις φυσικές ομορφιές της αλλά και την ιστορία, τον πολιτισμό και τους κατοίκους της.


  Περισσοτερα εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια: