Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

17 Αυγ 2014

Ιστορική διπλή παρουσία μειονοτικών κομμάτων στις Ευρωεκλογές

The Books' Journal
Ιούνιος 2014
Ιστορική διπλή παρουσία μειονοτικών κομμάτων στις Ευρωεκλογές

του Παναγιώτη Δημητρά     

26 Μαΐου 2014

Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της 25 Μαΐου 2014 ήταν ιστορικές γιατί για πρώτη φορά υπήρξαν στην Ελλάδα ψηφοδέλτια δύο μειονοτικών κομμάτων. Εκτός από το Ουράνιο Τόξο (ΟΤ - υποστηρίζει τα δικαιώματατης μακεδονικής μειονότητας) που έχει συνεχή παρουσία στις Ευρωεκλογές από εκείνες του 1994, φέτος πρωτοεμφανίστηκε το Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ - υποστηρίζει τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας).

Το ΚΙΕΦ περιόρισε την παρουσία του στη Θράκη, αφού δεν μοίρασε ψηφοδέλτια εκτός αυτής. Στους δύο νομούς με ισχυρό μειονοτικό στοιχείο, το ΚΙΕΦ θριάμβευσε. Στη Ροδόπη πήρε 25.857 ψήφους και 41,6% αφήνοντας μακριά πίσω τη ΝΔ (16,4%), το ΣΥΡΙΖΑ (10,8%), τη Χρυσή Αυγή (6,3%), την Ελιά (5,5%), το Ποτάμι (3,2%), τους Ανεξάρτητους Έλληνες (2,3%), ΚΚΕ (2%), ΛΑΟΣ (1,6%), κτλ. Ας σημειωθεί πως ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν μειονοτικούς βουλευτές στη Ροδόπη. Στην Ξάνθη πήρε 15.378 ψήφους και 25,9% και βρέθηκε στην πρώτη θέση μπροστά από τη ΝΔ (17,6%), το ΣΥΡΙΖΑ (17,1%), την Ελιά (7%), τη Χρυσή Αυγή (6,7%), το Ποτάμι(4,8%), τους Ανεξάρτητους Έλληνες (3,6%), ΚΚΕ (2,7%), ΛΑΟΣ (2,1%), κτλ. Και στην Ξάνθη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μειονοτικό βουλευτή. Στον Έβρο πήρε 1.220 ψήφους και1,5% και βρέθηκε στη δέκατη θέση. Στην υπόλοιπη χώρα πήρε περί τις 165 ψήφους. Σε πάρα πολλά αμιγή μειονοτικά χωριά, το ΚΙΕΦ πήρε πάνω από 90% των ψήφων. Σε όλη την προεκλογική περίοδο, το μειονοτικό κόμμα υποστηρίχθηκε τουλάχιστον χλιαρά και συνήθως έντονα και ενεργά από όλους του μειονοτικούς νυν και πρώην βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα αποτελέσματα αυτά πρέπει να συνεκτιμηθούν με τα αποτελέσματα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών όπου υποψήφιοι στηριζόμενοι από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κέρδισαν την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τους Δήμους Κομοτηνής και Ξάνθης, εκλέγοντας πολλούς μειονοτικούς δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους. Είναι αξιοσημείωτη η σημαντική στήριξη της μειονότητας σε υποψήφιους της ΝΔ παρά το ότι η μειονότητα αισθάνεται αποστροφή στον εθνικιστή αρχηγό της Αντώνη Σαμαρά. Η εξήγηση είναι απλή. Όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι ψηφοφόροι στις αυτοδιοικητικές εκλογές έκαναν τις επιλογές τους με αυτοδιοικητικά κριτήρια, συχνά σε μεγάλη απόκλιση από τις επιλογές τους στις ευρωεκλογές. Οι υποψήφιοι με στήριξη από τη ΝΔ που ενισχύθηκαν από τη μειονότητα έχουν δείξει το ενδιαφέρον τους για αυτή, αποκλίνοντας από την κεντρική κομματική γραμμή, όπως άλλωστε και οι υποψήφιοι των άλλων κομμάτων.

Αντίθετα, όλα τα κόμματα στη Βουλή υιοθετούν αντιμειονοτική στάση. Για να διαμαρτυρηθούν, οι μειονοτικοί σχημάτισαν κόμμα: «οι ψήφοι μας μέχρι σήμερα πήγαν σε εκείνους που μας θυμούνται πριν τις εκλογικές αναμετρήσεις, σε εκείνους που δίνουν υποσχέσεις που μένουν μόνο στα λόγια. Μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση ζήσαμε μια απογοήτευση. Πλέον, προκειμένου να μη ξαναζήσουμε μια τέτοια απογοήτευση ως Κόμμα Ισότητας Ειρήνης Φιλίας (ΚΙΕΦ) συμμετέχουμε στις ευρωεκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 25 Μαΐου 2014. Τις ευρωεκλογές τις βλέπουμε ως μια ευκαιρία για να διαδώσουμε τη φωνή μας, να τραβήξουμε την προσοχή στα προβλήματά μας που δεν λύνονται επί χρόνια και να αντιδράσουμε στη νοοτροπία που κάθε μέρα προσθέτει νέα προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα». Το ΚΙΕΦ είναι στη διαδικασία ένταξή του στην Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία, στην οποία ανήκουν πάρα πολλά μειονοτικά κόμματα στην Ευρώπη με εκλεγμένους ευρωβουλευτές, όπως ανήκει σε αυτή και το Ουράνιο Τόξο.

Ποιο μήνυμα πήραν πολλοί από τα αποτελέσματα αυτά του ΚΙΕΦ; «Χάνουμε τη Θράκη», «Ξυπνήστε για τη Θράκη», «ο τουρκικός εθνικισμός μας φέρνει χρόνια πίσω» σε διάφορες παραλλαγές ακούστηκαν από πλειονοτικούς δημοσιογράφους αλλά και πολιτικούς. Οι αντιδράσεις αυτές απλώς δικαιώνουν τη μειονοτική επιλογή να συνταχθεί πίσω από ένα μειονοτικό κόμμα που θα αναδείξει τις διακρίσεις που υφίσταται η μειονότητα στο πολύ φιλικότερο για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς στη Βουλή των Ελλήνων η όποια απόπειρα συνοδεύεται από επιθέσεις εναντίον των μειονοτικών βουλευτών ως «προδοτών» και «πρακτόρων».

Σχετικά επιτυχημένη ήταν και η εκλογική επίδοση του Ουράνιου Τόξου, που όπως και στο παρελθόν είχε ψηφοδέλτια σε όλη τη χώρα. Πήρε 5.754 ψήφους (0,1%), έναντι 4.530 ψήφων στις Ευρωεκλογές του 2009, 6.176 ψήφων στις αντίστοιχες του 2004, 4.951 ψήφων στις εκλογές του 1999 και 7.263 ψήφων σε εκείνες του 1994. Πάντως, στο Νομό Φλώρινας, όπου είναι η έδρα του και η κύρια δύναμή του, το ΟΤ είδε τις ψήφους του να μειώνονται ξανά: από 2.250 το 1994, 1.427 το 1999, 1.203 το 2004 και 1.195 το 2009, φέτος έπεσαν στις 1.070. Σίγουρα πάντως, η αδυναμία του ΟΤ να πολλαπλασιάσει τις ψήφους του, ή έστω να επαναλάβει τον αριθμό ψήφων του 1994, όταν τα άτομα που αισθάνονται εθνικά Μακεδόνες στην Ελλάδα εκτιμώνται σε μερικές δεκάδες χιλιάδες, επιτρέπει το συμπέρασμα πως το κόμμα αυτό αποτελεί απλώς ένα «κόμμα μαρτυρίας» ενός σκληρού πυρήνα μειονοτικών, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την ισχνή δραστηριότητά του μεταξύ των εκλογών.

Η μελλοντική συνύπαρξή των δύο μειονοτικών κομμάτων στην ΕΕΣ, η οποία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχηματίζει ομάδα μαζί με τους Πράσινους, θα αποτελέσει μια ενδιαφέρουσα δοκιμή για το αν και πόσο τα δύο μειονοτικά κόμματα θα συνεργασθούν, για το τι θα κατορθώσουν να πετύχουν στην καρδιά της ΕΕ και, κυρίως, για το πώς οι θέσεις τους που θα προωθήσουν οι μειονοτικοί και πράσινοι βουλευτές άλλων χωρών θα αντιμετωπισθούν από τους Έλληνες/ίδες ευρωβουλυετές/τίνες, ιδίως κάτω από την πίεση των τριών ευρωβουλευτών της Χρυσής Αυγής, η οποία περιέχει στη δράση της πράξεις βίας κατά των δύο μειονοτήτων.



Δεν υπάρχουν σχόλια: