Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

10 Μαρ 2016

ΝΔ - Χρυσή Αυγή - Ελιά - ΚΚΕ κατά συζήτησης στο Ευρωκοινοβούλιο για τις μειονότητες!

 Γράφτηκε από τον  Παναγιώτης Δημητράς
Λίγο πριν ο Μάρτιν Σουλτς εκδιώξει από την αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου τον χρυσαυγίτη ευρωβουλευτή, λόγω μιας απίστευτης ρατσιστικής θέσης του για τους Τούρκους, η Χρυσή Αυγή συναντήθηκε στρατηγικά με άλλα κόμματα, διεκδικώντας να μη γίνει συζήτηση για τις μειονότητες. Απίστευτο αλλά και πόσο θλιβερό... [ΤΒJ]

 

Περισσότερα εδώ

Λαογραφικός πλούτος της Μακεδονίας του Αιγαίου

Από την εκδήλωση που έγινε στην πόλη Shtip της Μακεδονίας, στις 26 Φεβρουαρίου 2016, προς τιμή της Marija Dimkova για την προσφορά της στη μακεδονική παράδοση και το τραγούδι. Παρουσιάστηκε το νέο της CD "Фолклорно богатство на Егејска Македонија".

                                                            

7 Μαρ 2016

Συνδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλεί την Ελλάδα να αναγνωρίσει και προστατέψει καλύτερα τις μειονότητες της


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
4 Μάρτη 2016

Στις 2 Μαρτίου 2016 ο Csaba Sógor (ΕΛΚ) φιλοξένησε μια διάσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, με τίτλο «Ελευθερία του Συνεταιρίζεσθαι στην Ελλάδα: ένα κενό στα Ευρωπαϊκά πρότυπα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων».  Η διάσκεψη που διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον Οργανισμό των μη αντιπροσωπευόμενων Εθνών και Λαών (UNPO) και την Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης στην Ευρώπη (ABTTF), έλαβε απροσδόκητη προσοχή δύο ευρωβουλευτές  της Χρυσής Αυγής (μη εγγεγραμμένα) που πιάστηκαν στην κάμερα να προσπαθούν να εκτροχιάσουν  τον διάλογο και αμέσως αρνήθηκαν την ύπαρξη οποιασδήποτε μειονότητας, εκτός από την «μουσουλμανική μειονότητα» που αναφέρεται στη συνθήκη της Λωζάννης.
Στη διάσκεψη ακούστηκαν οι ομιλίες από τον κ Nils Torvalds, ευρωβουλευτής (ALDE),  τον Δρ Παναγιώτης Δημητράς (Εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι), την κα Ευγενία Νατσουλίδου (ιδρυτής της Μακεδονικής Μορφωτικής και Πολιτιστική Κίνηση Έδεσσας), την κα Μελέκ Kırmacı Arik (Διευθύντρια Διεθνών Υποθέσεων της ABTTF) και την κα Johanna Green (Διευθύντρια Προγραμμάτων στο UNPO). Όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στο χάσμα μεταξύ ρητορικής και δράσης, δηλαδή ενώ η Ελλάδα υποστηρίζει την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων της, αυτό δεν είναι αλήθεια ούτε στο νόμο ούτε στην πράξη. Πράγματι, με το δίκαιο, η μόνη μειονότητα που αναγνωρίζεται από την ελληνική κυβέρνηση είναι η μουσουλμανική μειονότητα, έτσι καμία νομική αναγνώριση εθνικών μειονοτήτων, όπως οι Τούρκοι ή οι Μακεδόνες, δεν έχει θεσπιστεί. Στο σημείο αυτό, η κα Νατσουλίδου αναφέρθηκε στο «άλυτο πρόβλημα» του άρθρου του ελληνικού συντάγματος 16 (2) - σχετικά με την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης - που επιτρέπει στους  Έλληνες πολιτικούς να υπαγορεύουν πώς οι πολίτες θα πρέπει να σκέφτονται και να αισθάνονται. Ο Δρ Δήμητρας, στη συνέχεια, τόνισε το γεγονός ότι η πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού (συμπεριλαμβανομένων των ίδιων των πολιτικών) έχουν πολύ περιορισμένη γνώση σχετικά με τα δικαιώματα των μειονοτήτων και τα ζητήματα τους, και ότι χωρίς συνειδητοποίηση  ​​δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ελπίδα αλλαγής.
Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που συζητήθηκε σε όλη τη διάσκεψη ήταν μια σειρά από υποθέσεις κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), από μειονοτικές ομάδες στην Ελλάδα που δεν είχαν τη δυνατότητα να καταχωρήσουν την οργάνωσή τους επειδή χρησιμοποίησαν την ορολογία των μειονοτήτων στο όνομα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η Ελλάδα είχε παραβιάσει το δικαίωμα των ομάδων στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι (άρθρο 11), σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Σημαντικό είναι ότι καμία από τις αποφάσεις αυτές έχουν ενεργοποιηθεί και όλοι οι ομιλητές  πίεσαν για την αναγνώριση και την εκτέλεση των εν λόγω αποφάσεων.
Η διάσκεψη επιβεβαίωσε ότι περισσότερο διάλογο και δημόσια συζήτηση είναι απαραίτητη, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να ξεπεραστούν οι πολιτικές του φόβου που συνεχίζουν να παρεμποδίζουν την προοδευτική μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Όπως τόνισε η κα Kırmacı, η μη εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ δεν οφείλεται απλά σε διαδικαστικούς λόγους, αλλά μάλλον συνδέεται με το πολιτικό ζήτημα της αναγνώρισης της μουσουλμανικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης ως τουρκική. Τέλος, η διάσκεψη απηύθυνε έκκληση για τη δημιουργία ενός πλαισίου πολιτικής ή μέσο για την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στο επίπεδο της Ε.Ε. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση υπερηφανεύεται για τις βασικές αξίες του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προώθηση της δημοκρατίας:  ως εκ τούτου,  το να συνεχίσει να επιτρέπει στην Ελλάδα, σε ένα κράτος μέλος από το 1981, να παραβιάζει τα δικαιώματα των μειονοτήτων της είναι απαράδεκτο.
In English here!


5 Μαρ 2016

Ο Σούλτς θα διερευνήσει το επεισόδιο με τη Χρυσή Αυγή στην Ευρωβουλή (BINTEO)

Επισήμανση: Το πολιτικό κόμμα "Ουράνιο Τόξο" δεν παρέστη σε αυτήν την διάσκεψη, ούτε είχε συμμετοχή με ομιλητές του. 
Συμμετείχαν ως ομιλητές, από Ελλάδα, ο κ. Παναγιώτης Δημητράς (Εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) και η κα Νατσουλιδου Ευγενία, μέλος και διαχειρίστρια της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας «Μακεδονική Μορφωτική και Πολιτιστική Κίνηση Έδεσσας»

http://www.euractiv.gr/thesmika-themata/soults-dierevnisi-episodio-chrisi-avgi-stin-evrovouli-binteo/

Επεισόδιο με πρωταγωνιστές ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής πραγματοποιήθηκε χθες (2 Μαρτίου) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αφορμή ένα συνέδριο για την «τουρκική» μειονότητα της Θράκης.
Ένα βίντεο που στάλθηκε στην EurActiv.com δείχνει έντονη λεκτική διαμάχη μεταξύ του Ρουμάνου ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Τζσάμπα Σόγκορ με τον ευρωβουλευτή της ΧΑ, Λάμπρο Φουντούλη.
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της εκδήλωσης «Η Ελευθερία  του δικαιώματος του συνέρχεσθαι στην Ελλάδα. Νομικά Κενά στα Δικαιώματα των Μειονοτήτων στην Ευρώπη», συνδιοργανώθηκε από τον ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Σόγκορ, την Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης στην Ευρώπη και την Οργάνωση των μη Εκπροσωπούμενων Εθνών και Λαών (UNPO).
«Ανιστόρητη» εκδήλωση
Η Εύα Καϊλή, επικεφαλής της ΚΟ της Ελιάς και ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, Επικεφαλής της ΚΟ της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτζ, χαρακτηρίζοντας την εκδήλωση «ανιστόρητη με αλυτρωτικό περιεχόμενο για Μακεδονία και Θράκη».
Οι δύο ευρωβουλευτές υπογράμμισαν ότι η μειονότητα  στην Θράκη, βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 είναι θρησκευτική μειονότητα και επιπλέον, η οργάνωση “Ουράνιο Τόξο” είναι ο εκφραστής των αλυτρωτικών προθέσεων μιας μικρής ομάδας κατοίκων σλαβικής καταγωγής, που κατά κύριο λόγο διαμένουν στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Πριν την εκδήλωση, οι τρεις ευρωβουλευτές της ΧΑ μοίρασαν ένα φυλλάδιο διαμαρτυρίας για την εκδήλωση ζητώντας την ακύρωσής της καθώς αποτελεί παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης.
O Λάμπρος Φουντούλης εισέβαλε στην αίθουσα και διέκοψε προσωρινά τη συζήτηση, ανταλλάσσοντας έντονα «γαλλικά» με τον Ρουμάνο κεντροδεξιό ευρωβουλευτή (Δείτε το βίντεο).
Η EurActiv.com προσπάθησε να επικοινωνήσει με το γραφείο του ευρωβουλευτή της ΧΑ αλλά μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης του άρθρου δεν έχει λάβει κάποια απάντηση.
Σύμφωνα με πηγές, ο Πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σούλτζ θα διερευνήσει την υπόθεση.