12 Ιουλ 2016

Εκλογικό σύστημα - πρόταση

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ
Πολύς λόγος γίνεται τον τελευταίο καιρό για ένα νέο εκλογικό σύστημα. Είναι γνωστό σε όλους ότι η κάθε κυβέρνηση αλλάζει τον εκλογικό νόμο με τέτοιο τρόπο ώστε να εξυπηρετεί τις δικες της πιθανότητες νίκης σε κάθε μελλοντική εκλογική αναμέτρηση. Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει αυτή η πρακτική των κυβερνήσεων είναι το εκλογικό σύστημα να συμπεριλαμβάνεται στο Σύνταγμα και να αλλάζει μόνο μα αναθεώρηση του.
Οι «Μακεδόνες Φεντεραλιστές» έχουν τη δική τους πρόταση για ένα δίκαιο και αντιπροσωπευτικό εκλογικό σύστημα που θα επιτρέπει την είσοδο στο ελληνικό κοινοβούλιο περισσοτέρων κομμάτων και προπαντός των κομμάτων των εθνικών μειονοτήτων τα οποία αποκλείονται με την εφαρμογή του 3% σε επίπεδο επικράτειας.
-240 βουλευτές κατανεμημένοι ανά Περιφέρεια κι όχι ανά Νομό (που ουσιαστικά έχει καταργηθεί)
-Κατάργηση του Πανελλήνιου ποσοστού 3% ή μεταφορά του στην έδρα πρώτης κατανομής (Νομός ή Περιφέρεια) διότι σήμερα εκμηδενίζεται η εκλογή τοπικών κομμάτων κι ανεξάρτητων υποψηφίων πολιτών!
-Ένα ΕΝΙΑΙΟ ψηφοδέλτιο (τυπωμένο και διανεμημένο ανά εκλογικό τμήμα με κρατική ευθύνη) που θα περιλαμβάνει στην πρώτη σελίδα όλα τα κόμματα με πανελλαδική παρουσία και στην πίσω σελίδα τα ονόματα όλων των υποψηφίων και των τοπικών κομμάτων της εκλογικής περιφέρειας. Στην πρώτη σελίδα θα εκλέγονται οι 12 κομματικοί βουλευτές επικράτειας με την σειρά παρουσίας τους (χωρίς σταυρό ανά υποψήφιο) και στην δεύτερη σελίδα θα σταυρώνονται τοπικοί υποψήφιοι με τρισταυρία (ανεξαρτήτως κόμματος)
-Η θητεία των βουλευτών (αλλά και οποιουδήποτε αξιώματος Δημάρχου, Περιφερειάρχη η Ευρωβουλευτή) δεν μπορεί να ξεπερνά την διπλή θητεία Προέδρου της Δημοκρατίας , δηλαδή τα 10 έτη.
Επιπλέον, αντί σταυρού προτίμησης για τους υποψηφίους, προτείνουμε να υπάρχει δυνατότητα επιλογής υποψηφίου οποιουδήποτε κόμματος με ένδειξη 1ος, 2ος, 3ος, κτλ, όπου ο πολίτης θα μπορεί να εκφράσει την επιθυμία του για το πως θα κατανεμηθούν τα υπόλοιπα των ψήφων στην εκλογική του περιφέρεια, με τη σειρά που επιλεγεί, ασχέτως του κόμματος στο οποίο ανήκουν οι υποψήφιοι της επιλογής του. Με αυτόν τον τρόπο ο πολίτης θα μπορεί να επιλέξει τους υποψηφίους που εμπιστεύεται και όχι αποκλειστικά αυτούς που ανήκουν σε ένα μόνο κόμμα.


Μόνο με δικαιότερο εκλογικό σύστημα που θα δίνει την δυνατότητα σε περισσότερες ιδέες και προτάσεις για την διακυβέρνηση της χώρας θα μπορέσει η Ελλάδα να βγει από τα πολλά αδιέξοδα στα οποία βρίσκεται λόγω και του ελλείμματος δημοκρατίας, διαφάνειας και κοινωνικής δικαιοσύνης που τώρα υπάρχει.

ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΦΕΝΤΕΡΑΛΙΣΤΕΣ

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

πολύ σωστή πρόταση . και εφαρμόσιμη στο εξωτερικό.

Ανώνυμος είπε...

ας υπενθυμίσουμε ότι σε νεοπαγείς βαλκανικές δημοκρατίες, όπως ρουμανία, σερβία, όχι μόνο δεν υπάρχει όριο για τους βουλευτές που ψηφίζονται από μειονότητες αλλά και παίρνουν υψηλά μπόνους.

έτσι ένας σέρβος ή ρουμάνος βουλευτής , χρειάζεται για να εκλεγεί 25 χιλιάδες ψήφους .

ενας δηλωμένος βλάχος , εκπρόσωπος βλάχικου κόμματος στην σερβία , χρειάζεται μόλις 2,5 χιλιάδες , δηλαδή το 1/10...

παρόμοια και στην ρουμανία με εκπροσώπους γερμανών, ουκρανών, γκαγκαούζων , κ.λ.π .

στην ρουμανία εκλέχτηκε από την βάση , εκπρόσωπος της γερμανικής κοινότητας, ως πρόεδρος όλης της χώρας...ας το φανταστούμε στην ελλάδα...

Ανώνυμος είπε...

στην ελλάδα , ως μοναδική χώρα σε όλη την ευρώπη, οι έλληνες πολίτες , οι οποίοι κατοικούν στο εξωτερικό , δεν έχουν δικαίωμα ψήφου , επιτόπια στις προξενικές αρχές..απίστευτο και όμως αληθινό..όταν ακόμα και περουβιανοί πολίτες ψήφισαν πριν ένα μήνα, εδώ στο προξενείο της θεσσαλονίκης.

για δε επιστολική και ηλεκτρονική ψήφο, όπως στις αναπτυγμένες χώρες , ούτε στα όνειρα.

ντροπή..!!