Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

17 Ιουν 2017

Συμμετοχή Μακεδόνων σε Συνέδριο στη Ρωσία

 

15/6/2017 - Η "Μακεδονική Μορφωτική και Πολιτιστική Κίνηση Έδεσσας" έλαβε και αποδέχτηκε πρόσκληση συμμετοχής στο Επετειακό Συνέδριο της οργάνωσης «Παν-σλαβική Ένωση» της Μόσχας, που γιόρτασε τα 150 χρόνια από το 1ο Συνέδριο της, το 1867.
Στο Συνέδριο της "Παν-σλαβικής Ένωσης" προσκλήθηκε και συμμετείχε ως σύνεδρος και ο πάτερ Νικόδημος Τσαρκνιάς, ιερέας του οίκου προσευχής Σφέτα Ζλάτα Μέγκλενσκα της Αριδαίας.
Το συνέδριο διήρκησε 8 ήμερες και πραγματοποιήθηκε στο ποταμόπλοιο «Πριγκίπισσα Αναστασία» που εκτελεί κρουαζιέρες στον ποταμό Βόλγα, από την Μόσχα μέχρι την Αγ. Πετρούπολη, με στάσεις κατά τη διαδρομή σε διάφορα εντυπωσιακά ιστορικά και θρησκευτικά αξιοθέατα.
Στο Συνέδριο συμμετείχαν πάνω από 200 σύνεδροι από πολλές Ευρωπαϊκές σλαβικές χώρες και υπήρχε μια φιλική και ενθουσιώδες ατμόσφαιρα, ειδικά στο τμήμα της Νεολαίας, σε όλη την διάρκεια του Συνεδρίου του οποίου το κύριο θέμα ήταν η ένωση και η συνεργασία όλων των σλαβικών λαών και η προσπάθεια να ερευνηθούν όλα εκείνα τα στοιχεία, πέρα από τις γλώσσες μας, που μας ενώνουν (παραδόσεις, ιστορία, πολιτισμός, κτλ).
Ήταν μια εξαίσια επαφή που ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει όλους στο μέλλον, για συνεργασίες.
Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τα τελικά συμπεράσματα του Παν-σλαβικού Συνεδρίου, όπως μεταφράστηκαν από τα ρωσικά στα ελληνικά.

              ΚΥΡΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΠΕΤΕΙΑΚΟΥ ΠΑΝ-ΣΛΑΒΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
26/05/17 - 03/06/17
 Μόσχα - Αγία Πετρούπολη
(Έκκληση των Σύνεδρων του Επετειακού Παν-σλαβικού Συνεδρίου προς τους ηγέτες των σλαβικών κρατών και τις σλαβικές μη κυβερνητικές οργανώσεις)

Από τις 26 Μαΐου ως τις 3 Ιούνιου 2017 η Μόσχα και η Πετρούπολη φιλοξένησαν το Ιωβηλαίο του Παν-σλαβικού Συνεδρίου, στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 220 σύνεδροι από όλες τις σλαβικές χώρες. Η πρώτη ολομέλεια του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε κοντά στα τείχη του Κρεμλίνου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ρωσικής Κρατικής Βιβλιοθήκης. Οι περαιτέρω εργασίες του συνεδρίου συνεχίστηκαν επί του πλοίου "Princess Anastasia" στη διαδρομή Uglich- Yaroslavl - Kirilov - Kizhi - Svirstroy - Βαλαάμ - Αγία Πετρούπολη. Στις εργασίες του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν 14 διαλέξεις και στρογγυλά τραπέζια, στα οποία παρουσιάστηκαν περισσότερα από 300 έγγραφα, ομιλίες, εκθέσεις και παρουσιάσεις:
Περισσότερα εδώ


Μετά τις καθημερινές διαλέξεις και ομιλίες, στιγμές χαλάρωσης για τους συνέδρους, κάθε βράδυ, με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: