Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

24 Νοε 2017

ΠΡΩΤΟΙ ΛΑΟΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ!

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σχόλιο στο
Facebook του «καθηγητή» στα σεμινάρια αμορφωσιάς που διεξάγονται στο Πολιτιστικό Κέντρο στην Έδεσσα (αλήθεια, ποιος πληρώνει για την αίθουσα εκεί; Θα κάνουμε μια έρευνα να μάθουμε, κι αν είναι δωρεάν μας ενδιαφέρει πολύ!).

“Αυτοί οι σκοπιανοί προπαγανδιστές εκτός από ψεκασμένοι είναι εντελώς άσχετοι! Οι Ρομά (γύφτοι, τσιγγάνοι) ΔΕΝ είναι λαός της Ευρώπης και μάλιστα "πρώτος λαός". Έχουν έρθει από τις Ινδίες τον 11ο αιώνα στην Μ. Ασία και αργότερα με τους Οθωμανούς πέρασαν στην Ευρώπη. Όσο για τους "μακεδόνες" γελάω ακόμα! Αγράμματα σούργελα που πουλάν εξυπνάδες σε μεθύστακες. Σαχλαμάρες προπαγανδιστών που είναι σκοπιανοί της Αυστραλίας. Σκοπιανοί της Αυστραλίας! Ανέκδοτο από μόνο του...

Καταρχάς, οι Ρομά είναι λαός που πρέπει όλοι να σεβόμαστε, με το όνομα με το οποίο αυτοπροσδιορίζεται: το «γύφτοι, τσιγγάνοι» στα μούτρα όποιων το λέει!
Κατά δεύτερο, οι Ρομά θεωρούνται ως Πρώτος λαός λόγω της ιδιαίτερης γλώσσας, πολιτισμό, παραδόσεις, φολκλόρ, κτλ που είναι μοναδικά και χάνονται στα βάθη των αιώνων. Κανείς δεν ανέφερε ότι είναι αυτόχθονες της Ευρώπης. Εάν η ασχετοσύνη του «καθηγητή» είναι τόσο μεγάλη, γιατί ασχολείται με δύσκολες επιστήμες όπως είναι η ιστορία, η λαογραφία, η ανθρωπολογία, κτλ; Ας πάει σε κανένα καφενείο να τα λέει αυτά, όχι να παριστάνει τον ειδικό και να παρασύρει ανθρώπους που είναι οπωσδήποτε πιο άσχετοι και από αυτόν τον ίδιο, αλλά δεν έχουν και την διανοητική ικανότητα και επαρκή γνώση για να κρίνουν αυτά που βλέπουν και ακούν απ’ αυτόν.
Όσο για τους Έλληνες, δεν θεωρούνται Πρώτος λαός γιατί δεν έχουν ξεχωριστή και μοναδική πολιτιστική ταυτότητα που να είναι συνεχόμενη για πολλούς αιώνες, μέχρι σήμερα. Ούτε καν η γλώσσα!  Γνωστό σε όλους είναι, άλλωστε, το γλωσσικό πρόβλημα της Ελλάδας από ιδρύσεως του νεοελληνικού κράτους. Ούτε αυτό σας είναι γνωστό, κύριοι των σεμιναρίων;
Όσο για τους Μακεδόνες, θεωρούνται Πρώτος λαός διότι κι αυτοί διατηρούν, μέχρι σήμερα, ιδιαίτερα και μοναδικά σε αυτούς πολιτιστικά στοιχεία, όπως και πολλοί άλλοι λαοί στην Ευρώπη, είτε έχουν κράτος, είτε όχι. Σε καμία περίπτωση το βιβλίο που παρουσιάστηκε εδώ έχει σχέση με την «παλαιότητα» των λαών που υπάρχουν σήμερα στην Ευρώπη.
Πριν αρχίσετε να γράφετε, κ. «καθηγητά», μάθετε πρώτα να διαβάζετε! Ίσως έτσι αντιλήφθητε πόσο αμόρφωτος είστε.




 "Οι πρώτοι λαοί είναι οι αρχικοί άνθρωποι μιας περιοχής, έχουν αναπτύξει το δικό τους πολιτισμό, παραδόσεις, νόμους και τρόπους ζωής για χιλιάδες χρόνια." Τρεις ομάδες πρώτων λαών της Ευρώπης παρουσιάζονται σε αυτό το ενδιαφέρον βιβλίο - οι Βάσκοι των Πυρηναίων, οι Μακεδόνες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και οι Ρομά της Ευρώπης. "

2009, Αγγλικά, Βιβλίο, Εικονογραφημένη έκδοση:
Οι πρώτοι λαοί της Ευρώπης: οι Βάσκοι των Πυρηναίων, οι Μακεδόνες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, οι Ρομά της Ευρώπης, της Τρίσα Σερτόρι, εκδ. οίκος MacMillan.

Ο MacMillan είναι ένας εκδοτικός οίκος της Αυστραλίας που ανήκει στον Rupert Murdoch.


Συνιστούμε το βιβλίο να το προμηθευτούν οι συμμετέχοντες στα «επιστημονικά» σεμινάρια της ελληνικής προπαγάνδας-μυθοπλασίας κάποιων Νεοελλήνων,  που διεξάγονται στην Έδεσσα για εντελώς άσχετους με την επιστήμη της Ιστορίας. 

13 Νοε 2017

Η ΜΠΛΟΦΑ ΠΟΝΤΙΟΙ

Η ΜΠΛΟΦΑ
ΠΟΝΤΙΟΙ

Μού έκανε εντύπωση στο άρθρο σας, που γράφετε, ότι «όταν οι ρωμιοί πόντιοι μιλούν μεταξύ τους, δεν μπορούν να γίνουν κατανοητοί από τους υπόλοιπους στην Ελλάδα». (Σ.σ. βλ. Για την Τουρκορωμιοσύνη ρε γαμώτο!).

Έψαξα κι άκουσα στο youtube διάφορα ποντιακά τραγούδια και κατάλαβα πόσο δίκιο έχετε.



Ακούστε ένα χαρακτηριστικό ποντιακό τραγούδι από παραδοσιακή ορχήστρα τής Νέας Ιωνίας Βόλου. Λέγεται: «Το Τσιάμπασιν». Δεν καταλαβαίνεις τίποτε!

Τι μπλόφα κι αυτοί οι πόντιοι...

 

3 Νοε 2017

Μάθημα ιστορίας κατά της ελληνικής προπαγάνδας

Εδώ μια ενδιαφέρουσα ανάλυση από ξένη πηγή όσον αφόρα την λέξη «φιλέλλην». Όπως φαίνεται ξεκάθαρα, σε καμία περίπτωση αυτή η λέξη θα μπορούσε να μεταφραστεί ως «πατριώτης» στην περίπτωση του Αλέξανδρου Ι, αφού ήταν ξένος (μη Έλληνας).
Όσο για την ερμηνεία της λέξης φιλέλλην που αποδιδόταν (σπανίως) στους ίδιους τους Έλληνες, φυσικά έπρεπε να διευκρινιστεί η έννοια της (ως πατριώτης) διότι ο φίλος του Έλληνα δεν μπορεί να είναι ο ίδιος ο Έλληνας!

Φιλέλλην - Σε γενικές γραμμές, η λέξη εφαρμόζεται σε (1)μη Έλληνες, είτε (α) από τους Έλληνες ως μια ενδιαφέρουσα φιλοφρόνηση, είτε (β) από τους ίδιους τους μη Έλληνες, ως χειρονομία. Πολύ πιο σπάνια, από Έλληνες προς Έλληνες.

Περίπτωση (1)(α).... Είχε εφαρμοστεί αναδρομικά στον Αλέξανδρο Ι της Μακεδονίας, για υπηρεσίες απροσδιόριστες
14....

.......

14…….Από την άλλη πλευρά, θα είχε συμβιβαστεί (ο Αλέξανδρος Ι) με το «φιλέλλην» όταν ισχυριζόταν ότι ήταν Έλληνας ο ίδιος;

Μετάφραση από την αγγλική γλώσσα αποσπασμάτων από το κείμενο στη φωτογραφία εδώ:
https://www.academia.edu/3413723/%CE%A6%CE%99%CE%9B%CE%95%CE%9B%CE%9B%CE%97%CE%9D
 Μετάφραση από την αγγλική:
Στην αρχαία ιστορία, ο «φιλελληνισμός» αναφέρεται στη συμπεριφορά μη Ελλήνων (τυπικά Ρωμαίων) που υιοθέτησαν ελληνικές συνήθειες ή ακολουθούσαν πολιτικές ευνοϊκές για τα ελληνικά κράτη. Ο όρος προέρχεται από το επίθετο φιλέλλην, το οποίο αναπτύχθηκε από τους ίδιους τους Έλληνες για να περιγράψει ξένους ηγεμόνες, όπως ο Αιγύπτιος Φαραώ Αμάς (Hdt.2.178), από τον οποίο έλαβαν οφέλη. Ο Φιλέλλην επίσης απευθυνόταν σε άτομα, όπως ο Ιέρωνας Ι των Συρακουσών (Ael.VH9.1), ο οποίος εξέφρασε ιδιαίτερη αγάπη για τον ελληνικό πολιτισμό. Και οι δύο έννοιες μπορούν να αποδοθούν στην εμφάνισή τους σε μια επιγραφή από τη Βοιωτική Ακραίφια (Syll.3814 = ILS 8794) στην οποία ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Νέρων, ο οποίος όχι μόνο βυθίστηκε στις ελληνικές αναζητήσεις αλλά επίσης κήρυξε την απαλλαγή της Αχαΐας από τη φορολογία το 67 π.Χ., γιορτάζεται ως εραστής και ευεργέτης της Ελλάδας. Όσο κατάλληλη αυτή η συγχώνευση της πολιτικής δράσης με την πολιτιστική συμπάθεια μπορεί να εμφανιστεί σε ιδιαίτερες περιστάσεις, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι ο φιλέλληνας ήταν πρωτίστως ένας εθιμικός τίτλος, το οποίο αποκαλύπτει περισσότερα σχετικά με τις προσδοκίες των Ελλήνων που το χρησιμοποίησαν παρά για εκείνους τους ισχυρούς στους οποίους αυτό εφαρμόστηκε. Η φήμη και η πραγματικότητα δεν ήταν πάντοτε ανάλογες (πρβλ. Cic.1.15.1 · Plut.Ant.23.2).

Όλα τα παραπάνω δεν γράφονται για να μορφωθούν οι διάφοροι προπαγανδιστές που διαστρεβλώνουν την ιστορία, αλλά για να μην γίνονται θύματα τους άνθρωποι που δεν γνωρίζουν πολλά γι αυτήν και έχουν απορίες.