Translate

1 Ιαν 2018

Αμφαξίτης η Παιονία;

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΑΙΟΝΙΑΣ

Είναι άγνωστο σε μένα το ιστορικό της ονομασίας δήμου της Ελληνικής επικράτειας, με όνομα μη Ελληνικό. Από τον 2ο αιώνα π. Χ., όταν κι έγινε η οριστική τακτοποίηση των συνόρων, Παίονες δεν υπάρχουν στα σημερινά όρια του δήμου Παιονίας. Είναι σε όλους γνωστό πλέον, ότι Παίονες είναι οι κάτοικοι των Σκοπίων. Πρέπει λοιπόν ο εκ παραδρομής ονομασμένος έτσι δήμος, να πετάξει το όνομα. Μπορεί βέβαια κάποιοι να επικαλεστούν αρχαίες πηγές όσον αφορά τα Παιονικά φύλα, όμως αυτό έχει ελάχιστη σημασία. Η ίδια περιοχή έχει Μακεδονικό όνομα το οποίο παραμένει αχρησιμοποίητο. Θα ήταν βέβαια λίγο διαφορετικά, αν αυτό δεν υπήρχε.

ΔΗΜΟΣ ΑΜΦΑΞΙΩΝ θα πρέπει να ονομαστεί, σύμφωνα με τα νομίσματα που προσδιορίζουν την επαρχία. Είναι χαρακτηριστικό το ασημένιο τετράδραχμο (1) με την Μακεδονική ασπίδα μπροστά και το προσδιοριστικό ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ και ΑΜΦΑΞΙΩΝ βέβαια πίσω. Στο αντίστοιχο ΑΜΦΑΞΙΩΝ χάλκινο νόμισμα (2) υπάρχει ο ίδιος ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ. Που ακούστηκε να παραβλέπονται σύμβολα των Μακεδόνων, σε μια τόσο ευαίσθητη συνοριακή περιοχή!

Επιβάλλεται, χθες ακόμα, να απομακρυνθεί το όνομα ΠΑΙΟΝΙΑ από την Ελληνική επικράτεια. Αυτή ανήκει στα Σκόπια και αν δεν κάνω λάθος, υπάρχει πρόταση ονομασίας εκεί με αυτό το όνομα. Η πρόταση αυτή θα ήταν σωστή και δίκαιη, γιατί από πάντα εκεί ήταν ο πυρήνας των Παιόνων. Θα επαναλάβω, ότι η περιοχή δεν είναι ορφανή από όνομα.

Για φανταστείτε, να ονομαστεί τελικά το κρατίδιο ΠΑΙΟΝΙΑ. Θα ανοίξει νέο μέτωπο διεκδικήσεων από τους γειτόνους μας; Τους έχετε ικανούς; Και αυτή τη φορά δεν θα έχουν και τόσο άδικο.
                         
                                    * * *
Ο άνθρωπος που έγραψε την παραπάνω επιστολή σίγουρα δεν έχει διαβάσει  «Τα Γεωγραφικά» του Στράβωνα!
Παραθέτω εδώ μετάφραση στα νέο-ελληνικά, όπου περιγράφεται η κατάσταση της Μακεδονίας, ειδικότερα της κεντρικής (ελληνικής σήμερα) Μακεδονίας, την εποχή που την περιόδευσε ο Στράβων. Όπως μπορείτε να διαβάσετε, ο πληθυσμός της Μακεδονίας τότε, αλλά και παλαιότερα, αποτελούνταν σε μεγάλο βαθμό από Παίονες και Θράκες, οι οποίοι, φυσικά, δεν ήταν Έλληνες.

"Αρχικά, όπως και σήμερα, οι Παιόνες φαίνεται να ήταν οι κυρίαρχοι του μεγαλύτερου μέρους της σημερινής Μακεδονίας, ώστε να μπορούν να πολιορκήσουν τη Πέρινθο και να υποτάξουν υπό την κυριαρχία τους την Κρηστωνία, το σύνολο της Μυγδονίας και το έδαφος των Αγριάνων, μέχρι το Όρος Παγγαίο. Πάνω από την ακτή του Στρυμονικού Κόλπου, που εκτείνεται από τη Γαληψό  μέχρι το Νέστο, βρίσκονται οι Φίλιπποι και η γύρω χώρα. Ο Φίλιπποι ονομαζόταν στο παρελθόν Κρηνίδες. ήταν ένας μικρός οικισμός, αλλά αυξήθηκε μετά την ήττα του Βρούτου και του Κάσσιου."

"Η χώρα που αποκαλείται τώρα Μακεδονία παλαιότερα ονομαζόταν Ημαθία. Και πήρε το σημερινό της όνομα από τον Μακεδον, έναν από τους πρώτους ηγεμόνες της. Και υπήρχε επίσης μια πόλη Ημαθία κοντά στη θάλασσα. Τώρα ένα μέρος αυτής της χώρας κατελήφθη και κρατήθηκε από ορισμένου Ηπειρότες και τους Ιλλυριούς, αλλά, το μεγαλύτερο μέρος, από τους Βοττιαίους και τους Θράκες. Οι Bοττιαίοι ήρθαν από την Κρήτη αρχικά, έτσι λέγεται, με αρχηγό τον Bόττωνα. Οι Πίερες, που ήταν Θράκες, κατοικούσαν στην Πιερία και την περιοχή πέριξ του Όλυμπο. Οι Παιόνες, την περιοχή και στις δύο πλευρές του ποταμού Αξιού, η οποία για το λόγο αυτό ονομάζεται Αμφαξίτης. Οι Ηδωνοί και οι Βισάλτες, το υπόλοιπο της χώρας μέχρι τον Στρυμόνα."

                                                                * * *
Θεωρώ πιο έγκυρη την περιγραφή του Στράβωνα από τις θεωρίες του κυρίου που έγραψε την επιστολή, χωρίς να παραθέτει πηγές και στοιχεία γι' αυτό που διαπιστώνει, για τον απλό λόγο ότι ο αρχαίος γεωγράφος περιγράφει την κατάσταση όπως ο ίδιος την έζησε, σε αντίθεση με τον σημερινό «επιστήμονα ιστορικό» που απλά την φαντάζεται!


2 σχόλια:

g.a.blogger είπε...

Και οι Μακεδόνες σας που είναι ρε παιδιά. Χαχαχα. Τα καλά και τα συμφέροντα ε. Όπως και ότι , μας συμφέρει κάθε φορά. Το ψέμα έχει κοντά πόδια . Αν κάποιοι από εσάς τους σλαβόφωνους βολεύεστε με τον μακεδονισμό με γειά σας με χαρά σας.Την Ιστορία την έχουμε μελετήσει και εμείς οι Ελληνόφωνοι Μακεδόνες όμως και δεν προδίδουμε την εθνική μας ταυτότητα επειδή το Ελληνικό κράτος συμπεριφέρθηκε λάθος στη Μακεδονία μας. Το ίδιο κάνει και τις τελευταίες δεκαετίες σε όλη τη χώρα η αθηναϊκή εξουσία . Είναι αυτό λόγος να απαρνηθώ την ταυτότητα μου και την ταυτότητα των προγόνων μου . Είσαστε λιγόψυχοι και όντως δεν σας αξίζει ο τόπος που ζείτε .Να πάτε " μέσα".

belomorska είπε...

Εδώ γράφουμε με στοιχεία. Αν έχετε κι εσείς στοιχεία που διαψεύδουν τα δικά μας, μπορείτε να μας τα παρουσιάσετε. Το πολιτικό πρόβλημα της Ελλάδας σήμερα και η συνείδηση του κάθε Ελληνα πολίτη και η προσωπική του ταυτότητα (εθνική, γλωσσική, θρησκευτική, κτλ)δεν μας αφορούν και δεν σχετίζονται με την αρχαιολογία. Όσο για τον τόπο που ζούμε, είναι ο τόπος και των προγόνων μας, ονομάζεται Μακεδονία και για μας δεν υπάρχει Θεμα "μέσα" και "έξω".