Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

24 Ιουλ 2022

Αφιέρωμα στον Αχμέτ Σαδίκ

Σήμερα, 24/7/2022, στην Κομοτηνή τελείται το καθιερωμένο μνημόσυνο για τα 27 χρόνια από τον τραγικό θάνατο του αγωνιστή για τα καταπατημένα απο το ελληνικό κράτος δικαιώματα της Τουρκικής Μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα, Αχμέτ Σαδίκ.

Η ΑΜΚΕ "Κρστε Μισιρκοβ" ως φόρο τιμής στον αείμνηστο Αχμέτ Σαδίκ, παρουσιάζει σήμερα αυτό το αφιέρωμα για την ζωή του και τον μεγάλο αγώνα του για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μειονοτήτων γενικά, αλλά ειδικά για την Τουρκική μειονότητα που εκείνα τα χρόνια στερούνταν ακόμα και τα πιο βασικά δικαιώματα του ΠΟΛΙΤΗ! Αιώνια η μνήμη του!


Ο Σαδίκ Αχμέτ (7 Ιανουαρίου 1947, Κομοτηνή - 24 Ιουλίου 1995, Κομοτηνή) ήταν γιατρός και πολιτικός γνωστός για τον αγώνα του για τα δικαιώματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, των οποίων ήταν ένα μέλος. 

Ο Σαδίκ Αχμέτ γεννήθηκε στο χωριό Sirkeli της Κομοτηνής. Ολοκλήρωσε την πρωτοβάθμια εκπαίδευση στο χωριό του και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο λύκειο Celal Bayar στο κέντρο της πόλης. Αφού πέρασε, το ακαδημαϊκό έτος 1966-1967, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Άγκυρας, εισήλθε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αφού αποφοίτησε από την ίδια σχολή ως ιατρός το 1974, ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία, που διήρκεσε 34 μήνες. Μετά από αυτό, μετά από ένα χρόνο υποχρεωτικής ιατρικής υπηρεσίας, επέστρεψε στη Δυτική Θράκη το 1978 και ξεκίνησε την εξειδίκευσή του στη χειρουργική. Απέκτησε τον τίτλο του χειρουργού το 1984 και παράλληλα άρχισε να ασχολείται με τα κοινωνικά προβλήματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης. 

Το κυριότερο μεταξύ αυτών των προβλημάτων είναι ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει την εθνική ταυτότητα της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, αλλά, αντιθέτως, χρησιμοποιεί τη θρησκευτική ταυτότητα, καταφεύγοντας στη Συνθήκη της Λωζάνης. Επιπλέον, η απαλλοτρίωση των εδαφών των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, οι περισσότεροι από τους οποίους ασχολούνταν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, η στέρηση της ιθαγένειας 46.638 Τούρκων Δυτικής Θράκης και Δωδεκανήσου, μεταξύ 1955 και 1998, κατά παράβαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με το άρθρο 19 του νόμου περί ελληνικής ιθαγένειας, αλλά και της Συνθήκης της Λωζάννης. Άλλα σημαντικά προβλήματα περιλαμβάνουν την αδυναμία της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης να ιδρύσει και να εποπτεύει εκπαιδευτικά ιδρύματα και ο σφετερισμός του δικαιώματός τους να εκλέγουν τον θρησκευτικό τους αρχηγό, αντίθετα με το νόμο. 

Μπροστά σε αυτά τα προβλήματα, ο Σαδίκ Αχμέτ ξεκίνησε, για πρώτη φορά, μια αναφορά το 1985, με στόχο να ανακοινώσει τα προβλήματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης στη διεθνή κοινότητα και στις 8 Αυγούστου 1986 συνελήφθη. Παρά τα εμπόδια, κατάφερε να συγκεντρώσει κοντά στις 15.000 υπογραφές. 

Τον επόμενο χρόνο, στις 25 Σεπτεμβρίου, μοίρασε φυλλάδια που εξηγούσαν τα προβλήματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης σε μέλη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Θεσσαλονίκη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 30 μηνών γι' αυτό. Η απόφαση αυτή βρίσκεται ακόμη υπό έφεση στο ελληνικό Ανώτατο Δικαστήριο λόγω πιέσεων από διεθνείς οργανισμούς. 

Έγινε ο πρώτος ανεξάρτητος βουλευτής που εξελέγη από τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης στις γενικές εκλογές της 18ης Ιουνίου 1989. Ωστόσο, η συμμετοχή του στο κοινοβούλιο ακυρώθηκε σύντομα. Σε ομιλία του που έγινε στις 26 Ιανουαρίου 1990, συνελήφθη για χρήση του τίτλου «Τούρκος» με τη μειονότητα της Δυτικής Θράκης και μετά από 2 μήνες στη φυλακή Διαβατών Θεσσαλονίκης, το υπόλοιπο της ποινής του μετατράπηκε και αφέθηκε ελεύθερος. 

Ο Σαδίκ Αχμέτ, ο οποίος εξελέγη ανεξάρτητος βουλευτής για δεύτερη φορά στις 8 Απριλίου 1990, ίδρυσε το κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (DEB), το πρώτο πολιτικό κόμμα που εκπροσωπούσε τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης, στις 13 Σεπτεμβρίου 1991 και ανέλαβε την προεδρία του . Στη συνέχεια, έγινε αλλαγή στον εκλογικό νόμο το 1993 και τα κόμματα που συμμετείχαν στις εκλογές έπρεπε να λάβουν περισσότερο από το 3% των ψήφων για να εκπροσωπηθούν στο κοινοβούλιο. Αποτελούμενη από το 1,5-2% του πληθυσμού της Ελλάδας, η τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης και το ΚΙΕΦ εμποδίστηκαν έτσι να εισέλθουν στη Βουλή.

Τα επόμενα χρόνια, παρά τη συνέχιση της αποτρεπτικής πολιτικής των ελληνικών αρχών, ο Σαδίκ Αχμέτ συνέχισε να εκφράζει με επιτυχία τα προβλήματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης στη χώρα και διεθνώς. Στις 24 Ιουλίου 1995, στην 72η επέτειο της Συνθήκης της Λωζάνης, πέθανε σε ύποπτο τροχαίο έξω από το χωριό Susurköy (Σώστης) της πόλης της Κομοτηνής. 

Στην Τουρκία, ιδιαίτερα στην περιοχή της Θράκης, πολλά σχολεία, δρόμοι και πάρκα φέρουν το όνομά του.

"Στον λέβητα, προπέτασμα καπνού ακόμα δεν βρέθηκε."

Σε αυτό το βίντεο, μπορείτε να δείτε ένα απόσπασμα της δίκης κατά του Σαδίκ Αχμέτ, υπερασπιζόμενος τις θέσεις του μπροστά στους δικαστές του.

2 Ιουλ 2022

Έκτακτο αντιμακεδονικό συνέδριο της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Παμμακεδονικών Ενώσεων

Έκτακτο συνέδριο Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Παμμακεδονικών Ενώσεων (κλικ εδω)

"(6.00-7.15) 1ο ΜΕΡΟΣ:    Οι πρόεδροι των Παμμακεδονικών Ενώσεων, από όλον τον κόσμο, θα παρουσιάσουν τις δράσεις των Ενώσεών τους για την διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς των Μακεδόνων Ελλήνων, την υπεράσπιση των δικαίων του Μακεδονικού Ελληνισμού, την αντιμετώπιση της Σκοπιανής προπαγάνδας στην περιοχή τους και τις προτάσεις τους για κοινές δράσεις."

Εδώ το συμπέρασμα τους, στην ανακοίνωση για το έκτακτο Συνέδριο τους:

"Επειδή είναι πλέον επιβεβαιωμένο ότι τόσο η αλυτρωτική προπαγάνδα των Σκοπιανών, όσο και η εμμονή στην δήθεν γενοκτονία που υπέστησαν με κραυγαλέες πλαστογραφήσεις «ντοκουμέντων» διαφορετικών γεγονότων και διαφορετικών εποχών συνεχίζονται μεθοδικά και χωρίς καμιά διακοπή, η συμμετοχή στις εργασίες του έκτακτου συνεδρίου της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Παμμακεδονικών Ενώσεων αποτελεί εθνική υποχρέωση!"

Οι υπογράμμιση στα κείμενα είναι δίκη μας και αφορούν στην κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, και συγκεκριμένα:

1- Ο όρος Σκοπιανός/Σκοπιανής που χρησιμοποιείται στην ανακοίνωση του Συνεδρίου, παραβιάζει το άρθρο  1- της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, σε ότι αφορά τον εθνικό προσδιορισμό της γειτονικής χώρας.

α) Tο επίσημο όνομα του Δεύτερου Μέρους θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», το οποίο θα είναι το συνταγματικό όνομα του Δεύτερου Μέρους και θα χρησιμοποιείται erga omnes, όπως προβλέπεται στην παρούσα Συμφωνία. Το σύντομο όνομα του Δεύτερου Μέρους θα είναι «Βόρεια Μακεδονία».Συμφωνία των Πρεσπών

β) Η ιθαγένεια του Δεύτερου Μέρους θα είναι Μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, όπως αυτή θα εγγράφεται σε όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφα.

γ) Η επίσημη γλώσσα του Δεύτερου Μέρους θα είναι η «Μακεδονική γλώσσα», όπως αναγνωρίσθηκε από την Τρίτη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Τυποποίηση των Γεωγραφικών Ονομάτων, που διεξήχθη στην Αθήνα το 1977, και περιγράφεται στο Άρθρο 7 (3) και (4) της παρούσας Συμφωνίας.

δ) Οι όροι «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» έχουν την έννοια που αποδίδεται στο Άρθρο 7 της παρούσας Συμφωνίας.

 Ο όρος Σκοπιανοί/Σκοπιανή δεν είναι εθνικός αυτοπροσδιορισμός, κανενός πολίτη της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά το νόμιμο, βάση της Συνθήκης, είναι Μακεδόνες/Μακεδονική. Ο όρος Σκοπιανός/οι περιορίζεται μόνο στους κάτοικους της πόλης των Σκοπίων, που είναι η πρωτεύουσα της Β. Μακεδονίας, και δεν είναι, φυσικά, εθνικός.

2- Η πρόθεση για την "αντιμετώπιση της Σκοπιανής -Μακεδονικής- προπαγάνδας στην περιοχή τους και τις προτάσεις τους (των συνέδρων) για κοινές δράσεις" συνιστά άμεση απειλή ειδικά κατά πολιτών στην Ελλάδα: μπορεί, οι ενέργειες αυτές να παραβιάζουν τους νόμους για την δημόσια τάξη και ειρήνη, αλλά να συνιστούν και ενέργειες τρομοκράτησης Ελλήνων πολιτών εντός της ελληνικής επικράτειας! Αυτή η δήλωση πρόθεσης εχθρικών ενεργειών εντός της ελληνικής επικράτειας κατά της γειτονικής χώρας, που "κατηγορείται" για προπαγάνδα από τους διοργανωτές αυτού του Συνεδρίου, παραβιάζει την Συμφωνία των Πρεσπων, άρθρο 5 -  

3. Έκαστο Μέρος θα αποτρέπει και θα αποθαρρύνει ενέργειες, περιλαμβανομένων των προπαγανδιστικών, από ιδιωτικούς φορείς που πιθανόν υποδαυλίζουν τον σωβινισμό, την εχθρότητα, τον αλυτρωτισμό και τον αναθεωρητισμό ενάντια στο άλλο Μέρος. 

Γι' αυτό, θα έπρεπε να παρέμβει Εισαγγελέας!

Η προπαγάνδα, για την οποία κατηγορείται η γειτονική χώρα, είναι η παρουσίαση πρόσφατων και παλαιότερων ιστορικών γεγονότων που συνιστούν γενοκτονία του ντόπιου Μακεδονικού πληθυσμού στην ελληνική Μακεδονία. 

Αυτή η "εμμονή" (όπως αποκαλείται στην ανακοίνωση της ΠΣΠΕ) είναι οι χιλιάδες Μακεδόνες που εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους στην Βόρεια Ελλάδα και βρέθηκαν ως πρόσφυγες στην γειτονική χώρα, όπου οι απόγονοι τους τους μνημονεύουν με διάφορες εκδηλώσεις στην Βόρεια Μακεδονία. Δηλαδή, σε τι διαφέρουν αυτές οι ενέργειες από τις αντίστοιχες που γίνονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, από πολλούς Μικρασιατικούς και Ποντιακούς συλλόγους για τις "αλησμόνητες πατρίδες", την "γενοκτονία του Μικρασιατικού και Ποντιακού Ελληνισμού", κτλ, όταν, στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται για πρόσφυγες αλλά για ανταλλαγέντες πληθυσμούς που θεωρούσαν ότι η "μητέρα πατρίδα" τους είναι η Ελλάδα;

Δυο μέτρα και δυο σταθμά! Ό, τι κανουν οι Έλληνες δεν είναι ούτε προπαγάνδα, ούτε αλυτρωτισμός κατά της Τουρκίας, αλλά όταν πρόκειται για Μακεδόνες, τότε σταματά το δίκαιο και γίνεται προπαγάνδα και αλυτρωτισμός! Προφανώς, όποιος έχει τη μύγα, μυγιάζεται!!!