Σήμερα, 24/7/2022, στην Κομοτηνή τελείται το καθιερωμένο μνημόσυνο για τα 27 χρόνια από τον τραγικό θάνατο του αγωνιστή για τα καταπατημένα απο το ελληνικό κράτος δικαιώματα της Τουρκικής Μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα, Αχμέτ Σαδίκ.
Η ΑΜΚΕ "Κρστε Μισιρκοβ" ως φόρο τιμής στον αείμνηστο Αχμέτ Σαδίκ, παρουσιάζει σήμερα αυτό το αφιέρωμα για την ζωή του και τον μεγάλο αγώνα του για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μειονοτήτων γενικά, αλλά ειδικά για την Τουρκική μειονότητα που εκείνα τα χρόνια στερούνταν ακόμα και τα πιο βασικά δικαιώματα του ΠΟΛΙΤΗ! Αιώνια η μνήμη του!
Ο Σαδίκ Αχμέτ γεννήθηκε στο χωριό Sirkeli της Κομοτηνής. Ολοκλήρωσε την πρωτοβάθμια εκπαίδευση στο χωριό του και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο λύκειο Celal Bayar στο κέντρο της πόλης. Αφού πέρασε, το ακαδημαϊκό έτος 1966-1967, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Άγκυρας, εισήλθε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αφού αποφοίτησε από την ίδια σχολή ως ιατρός το 1974, ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία, που διήρκεσε 34 μήνες. Μετά από αυτό, μετά από ένα χρόνο υποχρεωτικής ιατρικής υπηρεσίας, επέστρεψε στη Δυτική Θράκη το 1978 και ξεκίνησε την εξειδίκευσή του στη χειρουργική. Απέκτησε τον τίτλο του χειρουργού το 1984 και παράλληλα άρχισε να ασχολείται με τα κοινωνικά προβλήματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης.
Το κυριότερο μεταξύ αυτών των προβλημάτων είναι ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει την εθνική ταυτότητα της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, αλλά, αντιθέτως, χρησιμοποιεί τη θρησκευτική ταυτότητα, καταφεύγοντας στη Συνθήκη της Λωζάνης. Επιπλέον, η απαλλοτρίωση των εδαφών των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, οι περισσότεροι από τους οποίους ασχολούνταν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, η στέρηση της ιθαγένειας 46.638 Τούρκων Δυτικής Θράκης και Δωδεκανήσου, μεταξύ 1955 και 1998, κατά παράβαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με το άρθρο 19 του νόμου περί ελληνικής ιθαγένειας, αλλά και της Συνθήκης της Λωζάννης. Άλλα σημαντικά προβλήματα περιλαμβάνουν την αδυναμία της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης να ιδρύσει και να εποπτεύει εκπαιδευτικά ιδρύματα και ο σφετερισμός του δικαιώματός τους να εκλέγουν τον θρησκευτικό τους αρχηγό, αντίθετα με το νόμο.
Μπροστά σε αυτά τα προβλήματα, ο Σαδίκ Αχμέτ ξεκίνησε, για πρώτη φορά, μια αναφορά το 1985, με στόχο να ανακοινώσει τα προβλήματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης στη διεθνή κοινότητα και στις 8 Αυγούστου 1986 συνελήφθη. Παρά τα εμπόδια, κατάφερε να συγκεντρώσει κοντά στις 15.000 υπογραφές.
Τον επόμενο χρόνο, στις 25 Σεπτεμβρίου, μοίρασε φυλλάδια που εξηγούσαν τα προβλήματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης σε μέλη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Θεσσαλονίκη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 30 μηνών γι' αυτό. Η απόφαση αυτή βρίσκεται ακόμη υπό έφεση στο ελληνικό Ανώτατο Δικαστήριο λόγω πιέσεων από διεθνείς οργανισμούς.
Έγινε ο πρώτος ανεξάρτητος βουλευτής που εξελέγη από τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης στις γενικές εκλογές της 18ης Ιουνίου 1989. Ωστόσο, η συμμετοχή του στο κοινοβούλιο ακυρώθηκε σύντομα. Σε ομιλία του που έγινε στις 26 Ιανουαρίου 1990, συνελήφθη για χρήση του τίτλου «Τούρκος» με τη μειονότητα της Δυτικής Θράκης και μετά από 2 μήνες στη φυλακή Διαβατών Θεσσαλονίκης, το υπόλοιπο της ποινής του μετατράπηκε και αφέθηκε ελεύθερος.
Ο Σαδίκ Αχμέτ, ο οποίος εξελέγη ανεξάρτητος βουλευτής για δεύτερη φορά στις 8 Απριλίου 1990, ίδρυσε το κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (DEB), το πρώτο πολιτικό κόμμα που εκπροσωπούσε τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης, στις 13 Σεπτεμβρίου 1991 και ανέλαβε την προεδρία του . Στη συνέχεια, έγινε αλλαγή στον εκλογικό νόμο το 1993 και τα κόμματα που συμμετείχαν στις εκλογές έπρεπε να λάβουν περισσότερο από το 3% των ψήφων για να εκπροσωπηθούν στο κοινοβούλιο. Αποτελούμενη από το 1,5-2% του πληθυσμού της Ελλάδας, η τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης και το ΚΙΕΦ εμποδίστηκαν έτσι να εισέλθουν στη Βουλή.
Τα επόμενα χρόνια, παρά τη συνέχιση της αποτρεπτικής πολιτικής των ελληνικών αρχών, ο Σαδίκ Αχμέτ συνέχισε να εκφράζει με επιτυχία τα προβλήματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης στη χώρα και διεθνώς. Στις 24 Ιουλίου 1995, στην 72η επέτειο της Συνθήκης της Λωζάνης, πέθανε σε ύποπτο τροχαίο έξω από το χωριό Susurköy (Σώστης) της πόλης της Κομοτηνής.
Στην Τουρκία, ιδιαίτερα στην περιοχή της Θράκης, πολλά σχολεία, δρόμοι και πάρκα φέρουν το όνομά του.
"Στον λέβητα, προπέτασμα καπνού ακόμα δεν βρέθηκε."
Σε αυτό το βίντεο, μπορείτε να δείτε ένα απόσπασμα της δίκης κατά του Σαδίκ Αχμέτ, υπερασπιζόμενος τις θέσεις του μπροστά στους δικαστές του.