Voden Makedonsko Radio

24 Αυγ 2015

Η βλακεία πληρώνεται...

Σχόλιο σε στήλη της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Εδεσσαϊκή» σε πρόσφατο φύλλο της:

«Λοιπόν αυτή η ιστορία με τα τοπικά πανηγύρια την έχω βαρεθεί. Κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια. Πας βρε αδελφέ να ξεσκάσεις λίγο, να απολαυσεις που λένε και εκεί που ετοιμάζεσαι να ακούσεις τραγούδια και χορούς που θυμίζουν Ελλάδα και Μακεδονία, το μόνο που ακούς είναι περίεργους ρυθμούς, και μια γλώσσα που ούτε στο ελάχιστο δε θυμίζει Ελλάδα. Αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα παλληκάρια. Γιατί κάποια στιγμή η βλακεία πληρώνεται..»

Τι να πρωτογραψω για το παραπάνω σχόλιο;

Πρώτoν, γιατί ο συγκεκριμένος σχολιαστής πηγαίνει σε μακεδονικά (τοπικά= εντόπια, όπως τα ονομάζουν κάποιοι) πανηγύρια αφού δεν του αρέσει η μουσική και δεν καταλαβαίνει τα τραγούδια τους; Φίλε, δεν είσαι υποχρεωμένος να παρευρίσκεσαι σε μακεδονικά πανηγύρια αφού δεν σου αρέσουν. Όμως, ούτε οι Μακεδόνες που πηγαίνουν σε αυτά είναι υποχρεωμένοι να ακούν τραγούδια στα ελληνικά αφού τους αρέσουν αυτά που είναι στα μακεδονικά (και γι’ αυτό, άλλωστε, πάνε σε αυτά)!

Δεύτερον, ποιος του είπε ότι η μακεδονική γλώσσα και η μακεδονική παραδοσιακή μουσική πρέπει ντε και καλά να «θυμίζουν Ελλάδα». Ποια Ελλάδα, δηλαδή; Την Ήπειρο, την Κρήτη, τα νησιά όλα, η την τουρκική μουσικοχορευτική παράδοση που μας έφεραν οι πρόσφυγες από Πόντο και Μ. Ασία; Μήπως τα αλβανικά ακούσματα του τσάμικου, η τα βλάχικα; Μήπως τα θρακιώτικα που είναι κοινά ακούσματα με αυτά της βουλγαρικής Ροδόπης; Ποια είναι αυτά τα παραδοσιακά ελληνικά που είναι τόσο ελληνικά που δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για την μοναδικότητα της ελληνικότητα τους; Η μετάφραση στα ελληνικά που έγινε σε μερικά ξένα παραδοσιακά τραγούδια, δεν τα κάνει ελληνικά! Παραμένουν ξένα, μεταφρασμένα, και συνεχίζουν να έχουν όλα τα χαρακτηριστικά (μουσικά και χορευτικά)του τόπου από όπου προέρχονται.

Τρίτον, να μας εξηγήσει καλύτερα γιατί θεωρεί ότι τα μακεδονικά πανηγύρια είναι επικίνδυνα. Καταρχάς, για ποιους είναι επικίνδυνα; Αν εννοεί για τους Μακεδόνες, τον γέλασαν… Οι Μακεδόνες έχουν μόνο να κερδίσουν και τίποτα να χάσουν από την καλλιέργεια της παράδοσης τους, της πολιτιστικής ταυτότητας τους, της μητρική τους γλώσσας (που ανήκει στην ομάδα των σλαβικών γλωσσών και είναι κατανοητή σε πολλούς λαούς της μισής Ευρωπαϊκής ηπείρου, αντίθετα με την ελληνική που την κατανοούν μόνο οι Έλληνες ). Αν, πάλι, εννοεί τους άλλους κατοίκους της Μακεδονίας που δηλώνουν καταγωγή από αλλά μέρη και όχι τη Μακεδονία, πάλι τον γέλασαν… Κάνεις δεν κινδυνεύει από τίποτα και από κανέναν, όπως δεν κινδύνεψε ποτέ πριν και για τα 100 τελευταία χρόνια. Αλλά, όσοι στεναχώριουνται και αισθάνονται άβολα ως Έλληνες στη Μακεδονία, τους λέμε ότι υπάρχει Ελλάδα και παρακάτω. Μπορούν να πάνε εκεί, να νοιώθουν πιο όμορφα!

Οι Μακεδόνες, ως αυτόχθονας λαός που ζει στην πατρογονική του πατρίδα, έχουν δικαίωμα να ζουν όπως θέλουν και αγαπούν. 

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τετοια γραφεις και δεν σε διαβαζει κανεις πλεον. Οσο για τους προσφυγες απο τον Ποντο και την Ιωνια, μαθε οτι οι προγονοι τους ηταν κατοικοι της Αρχαιας Ελλαδας που μεταναστευσαν στην σημερινη Τουρκια. Δηλαδη 2000 ετη πριν οι δικοι σου Σλαβοι προγονοι κατεβουν στα Βαλκανια.
Μαθετε Ιστορια γιαυτο γελανε ολοι μαζι σας σε ολη την γη οταν τους λετε οτι εισαστε απογονοι των Αρχαιων Μακεδονων.
Δεστο και μονη σου.
""In fact, almost anywhere you turn in this part of the capital there is a new statue, usually pointing a sword or a spear at you and all – so I am told - designed to foster the impression that today's macedonians are descended from Alexander the Great and other giants of HELLENIC
civilisation."
http://www.aljazeera.com/programmes/peopleandpower/2015/03/macedonia-facade-150318135440964.html

belomorska είπε...

Εσυ, δηλαδη, εισαι "κανείς"; Και οι 1.749 επισκέψεις το περασμένο μηνα, οπως μας πληροφορεί το blogger statistics, τι ειναι;
Δεν το ήξερα οτι αρχαίοι Έλληνες κυκλοφορούν ανάμεσα μας, στη Μακεδονια.... για κατι τουρκόφωνους χριστιανούς ήξερα, που ήρθαν το 1923.

Ανώνυμος είπε...

με ποιό πλοίο και τι ημέρα μετανάστευσαν οι αρχαίοι έλληνες στην τουρκία...

γιατι γνωρίζουμε το κρατικό ελληνικό πλοίο που μετέφερε το 1922 , τους συγγενείς των εξοπλισμένων προδοτικά από το ελληνικό κράτος , υπερμειοψηφούντων 20% τουρκοπατριαρχικών ...

όπως γνωρίζουμε τους τουρκικούς τους χορούς, φορεσιές, κουζίνα, κ.λ.π

αλλά και τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας που έκαναν για να μάθουν την άγνωστη και ξένη ελληνική...