Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

9 Απρ 2009

Αγνή Παρθένε (Agni Parthene/Cista Djevo)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Με την ευκαιρία των γιορτών του Ορθόδοξου Πάσχα ο οποίος σε αντίθεση με τα Χριστούγεννα είναι ΚΟΙΝΟΣ για όλους τους Ορθόδοξους πιστούς η Κίνηση Πολιτών για την ΕΛΛΗΝΟ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ Συμφιλίωση εύχεται στους ορθόδοξους πολίτες της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Μακεδονίας ΕΙΡΗΝΙΚΟ ΠΑΣΧΑ, ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΣΗΣ.
Τα μέλη της Κίνησης, πολίτες και των δύο γειτονικών κρατών,εδράζοντας σε άρθρα των συνταγμάτων τους που αναφέρονται στην επιδίωξη των κρατών τους για ανάπτυξη ειρηνικών και φιλικών σχέσεων μεταξύ των γειτονικών λαών και κρατών,
δηλώνουν ότι θα αγωνισθούν:
1- για την αναγνώριση του απαράγραπτου ανθρώπινου δικαιώματος του ατομικού εθνοτικού προσδιορισμού των πολιτών και των δύο κρατών, ιδιαίτερα του ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ λόγω της άρνησης του απο την ελληνική πολιτεία(η οποία στο παρελθόν αρνείτο αυτό το δικαίωμα σε όλους τους γειτονικούς λαούς όπως προκύπτει και απο πρόσφατο βιβλίο ιστορικού της Ελλάδας).
Το ίδιο ισχύει και για τον αυτοπροσδιορισμό ως έλληνα , έστω και αν είναι πολύ πρόσφατος(από ρωμιός, γραικός) και με πολλά τεχνητά-πολιτικά στοιχεία
2- το δικαίωμα για τον γλωσσικό αυτοπροσδιορισμό , ιδιαίτερα τον ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ
3- τον συλλογικό αυτοπροσδιορισμό, παράγωγο του ατομικού προσδιορισμού, της ελευθερίας της έκφρασης, της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι.
Είτε αυτό αφορά την δημιουργία συλλόγων , είτε την ονομασία Κράτους.
Απόλυτα αυτό ισχύει για το γειτονικό κράτος , την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.
4- Τον συλλογικό αυτοπροσδιορισμό τον συνδεδεμένο με τον ατομικό θρησκευτικό . Αυτό αφορά την αναγνώριση της Αυτοκέφαλης ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ Ορθόδοξης Εκκλησίας.


Τα μέλη της Κίνησης

1- Τσοχνετζίδης Ευθύμιος του Ιωάννη και της Συμέλας
2- Ντάβτσης-Γιοβάνωφ Πέτρος-Πετσε του Γεωργίου και της Αικατερίνης
3- Ναούμωφ Γκιόργκι του Βάνκο και της Ιρίνας
4- Συρεκτίδης Ανέστης του Εμμανουήλ και της Κωσταντίας
5- Χύκας Αντώνης του Μιχαήλ και της Βικτωρίας
6- Τόμο Χατζημίλεφ του Νίκολα και της Ανέτας