Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

31 Οκτ 2009

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Πολλές φορές έχουμε ακούσει η διαβάσει ότι η σύγχρονη ελληνική γλώσσα και το ελληνικό αλφάβητο που χρησιμοποιούμε, είναι η απόδειξη ότι οι σημερινοί κάτοικοι της Ελλάδας είναι οι βιολογικοί απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων..
Για να καταρρεύσει αυτός ο απαράδεκτος και ρατσιστικός μύθος αρκεί μια απλή διαπίστωση: η σημερινή ελληνική ΔΕΝ είναι η γλώσσα που μιλούσαν οι αρχαίοι Έλληνες (Αττική, Ιωνική, κτλ) αλλά η ΚΟΙΝΗ, δηλαδή η γλώσσα που είχε σαν βάση την Αττική διάλεκτο, αλλά με δάνεια και προσθήκες από πολλές άλλες αρχαίες γλώσσες (Περσική, Φρυγική, κτλ) και ήταν κοινή σε πολλούς λαούς γιατί την χρησιμοποιούσαν ως γλώσσα του εμπορίου και της διοίκησης στην ελληνιστική εποχή και στην συνέχεια στο Βυζάντιο.
Αυτή η «κοινή» γλώσσα μπόρεσε να επιβιώσει ως τις μέρες μας, με όλες της φυσικές αλλαγές και προσθήκες μέχρι την σημερινή «δημοτική», λόγο της ελληνορθόδοξης Εκκλησιάς και βασικά λόγο του Ελληνορθόδοξου πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης το οποίο μαζί με την θρησκευτική κατήχηση, φρόντιζε και για την διδασκαλία της «ελληνικής» γλώσσας στους χριστιανούς κάθε φυλής και προέλευσης. Τώρα, πως βγαίνει συμπέρασμα ότι όσοι μιλούν τα «ελληνικά» σήμερα είναι απόγονοι αρχαίων Ελλήνων, είναι άξιο απορίας!
Η αρχαία Αττική ελληνική γλώσσα είναι, σε σχέση με την Κοινή, σαν την λατινική για πολλές σύγχρονες ευρωπαϊκές γλώσσες (Ιταλική, Γαλλική, ισπανική, κτλ).: δηλαδή η Αττική ήταν η βάση για την εξέλιξη της Κοινής και της σύγχρονης Ελληνικής γλώσσας, όπως η λατινική υπήρξε η βάση για τις σύγχρονες ονομαζόμενες λατινογενείς γλώσσες. Σε καμιά περίπτωση όμως, δεν θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι όλοι οι σύγχρονοι λαοί που μιλούν λατινογενείς γλώσσες η που χρησιμοποιούν το λατινικό αλφάβητο, είναι απόγονοι των αρχαίων Ρωμαίων (κατοίκων της Ρώμης και περιχώρων), ούτε, φυσικά, ότι οι Αγγλοσάξονες, Σκοτσέζοι, Ιρλανδοί, Γερμανοί, Σκανδιναβοί, κτλ που χρησιμοποιούν σήμερα το λατινικό αλφάβητο και πολλές λατινικές λέξεις, έχουν κάποια εθνική η φυλετική συγγένεια (ομογένεια, η αγαπημένη λέξη των Ελλήνων!) με τους αρχαίους Ρωμαίους η άλλους αρχαίους λαούς της Ιταλίας.
Η Αγγλική γλώσσα που σήμερα ομιλείτε από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο ως δεύτερη γλώσσα, θα μπορούσε ποτέ να θεωρηθεί ότι αποδεικνύει κάποια κοινή εθνοτική η φυλετική καταγωγή όλων αυτών των ανθρώπων με τους αρχαίους κατοίκους του σημερινού κράτους του Η. Βασιλείου το οποίο θα μπορούσε να αξίωση εδαφικές και πολιτιστικές διεκδικήσεις πχ στις ΗΠΑ, λόγο κοινής γλώσσας;
Είναι τελείως γελοία μια τέτοια σκέψη! Και όμως, η πλειοψηφία των σύγχρονων Ελλήνων θεωρεί αυτήν την γελοιότητα ως την σοβαρότερη απόδειξη της αρχαίας εθνολογικής καταγωγής τους και αυτό το αυθαίρετο συμπέρασμα χρησιμοποιούν διάφοροι κύκλοι στην Ελλάδα για να πατάξουν κάθε προσπάθεια Ελλήνων πολιτών να διατηρήσουν τις μητρικές τους γλώσσες. Η διατήρηση της χρήσης της μητρικής τους γλώσσας από Έλληνες πολίτες θα αποδείκνυε ότι δεν υπάρχει «ομογένεια» στον ελληνικό λαό και κατά συνέπεια καμιά φυλετική «καθαρότητα» και συγγένεια με τους ένδοξους αρχαίους Έλληνες του σύγχρονου ελληνικού έθνους.

59 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο για την ανάρτησή σας. Θα ήθελα όμως να επισημάνω ότι και η φράση "αρχαίοι έλληνες" δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη.
Η ορθότερη θα ήταν " ελληνόφωνοι αρχαίοι κάτοικοι της σημερινής επικράτειας της ελλάδος" .
Διότι και τότε πριν τόσους αιώνες η μητρική/οικιακή γλώσσα των ελληνόφωνων κατοίκων ΔΕΝ ήταν η αττική διαλεκτος.
Η αττική ήταν γλώσσα των γραμμάτων και των τεχνών και είχε ένα θεσμικό χαρακτήρα στην περιοχή της μεσογείου. Η Αγία Γραφή γράφτηκε στην αττική ελληνική διάλεκτο από τους μορφωμένους αρχαίους ΕΒΡΑΙΟΥΣ, των οποίων αποδεδειγμένα η μητρική γλώσσα ήταν η εβραϊκή.
Το ίδιο πολλά εξέχοντα μέλη της αρχαίας μακεδονικής βασιλικής δυναστείας ξεκίνησαν την εκμάθηση της αττικής στα ύστεςρα χρόνια της ζωής τους.
Μέχρι τότε χρησιμοποιούσαν προφορικά μεταξύ τους την αρχαία μακεδονική , η οποία ήταν στο γλωσσικό μεταίχμιο ανάμεσα στην αρχαία ιλλυρική και την αρχαία θρακική.
Η αρχαία μακεδονική είχε την ίδια τύχη με σχεδόν όλες τις προφορικές γλώσσες και εξαφανίσθηκε.
Η πλειοψηφία των σημερινών κατοίκων της λατινικής αμερικής μιλάει ισπανικά. Μήπως αυτό σημαίνει οτι είναι π.χ οι μεξικάνοι και οι αργεντίνοι ισπανοι?
Η δε μειοψηφία πορτογαλικά , μήπως είναι πορτογάλοι οι πολυεθνοτικοί βραζιλιάνοι?
Αυτές είναι αστήρικτες αιτιάσεις των σημερινών ελληνόφωνων.
Οσο δε για την ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ συνέχεια αυτό και αν δεν προκαλεί μειδίαμα σε κάθε σύγχρονο μορφωμένο άνθρωπο.
Συνεπώς οι σημερινοί ελληνόφωνοι κάτοικοι της ελλάδος ούτε βιολογική σχέση έχουν με τους αρχαίους κατοίκους, ούτε βέβαια πολιτιστική. Αφού αποτελούν ένα πολυεθνοτικό και πολυγλωσσικό-μακεδόνες,βλάχοι,αλβανοί,τούρκοι,τσιγγάνοι, γύφτοι,εβραίοι σύνολο το οποίο πολιτικά ενοποιήθηκε με κοινή πατριαρχική και ελληνόφωνη βάση από τους φαναριώτες και τους δυτικούς ρομαντικούς νοσταλγούς της ελληνιστικής περίοδου.
Η δε σημερινή ελληνική γλώσσα είναι παντελώς διακριτή απο την αρχαία , η γνώση της οποίας αρχαίας απαιτεί ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ και νοητική ωριμότητα τουλάχιστον λυκειακή όπως επιμένει ο ειδικός της καθηγητής Μανώλης Κριαράς.
Η γλώσσα στον σημερινό κόσμο δεν μπορεί να αποτελέσει κανένα εδαφικό όπλο παρά μόνο πολιτιστικό.
Αυτό το αποδέχονται όλοι , πλήν των σημερινών αρχόντων της ελλάδος και εσχάτως της βουλγαρίας.
Η υιοθέτηση από τον Γκρουέφσκι των νόμιμων γλωσσικών δικαιωμάτων των πλήν εθνοτικά και γλωσσικά μακεδόνων, ελλήνων και βουλγάρων πολιτών είναι παντελώς νόμιμη και σύμφωνη με τις υπογραφείσες διεθνείς συμφωνίες: συμφωνία-πλαίσιο για τις εθνικές κοινότητες, χάρτης για τις ανεπίσημες γλώσσες, τέλος με την συνθήκη της Λισσαβώνας η οποίααπό το νέο έτος τίθεται σε ισχύ.
Συνεπώς οι 1.000.000 γλωσσικά μακεδόνες με ελληνική υπηκοότητα και οι 500.000 με βουλγάρικη υπηκοότητα οφείλουν να έχουν πρόσβαση σε δημόσια και αναγνωρισμένη καλιέργεια της λόγιας μητρικής τους ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ γλώσσας

Ανώνυμος είπε...

Ο Γκρουέφσκι έχει και ΗΘΙΚΟ δικαίωμα να υποστηρίζει τα νόμιμα εθνοτικά και γλωσσικά δικαιώματα των απανταχού Μακεδόνων , ιδιαίτερα στις γειτονικές χώρες αφού η χώρα του τα διασφαλίζει για όλους τους πολίτες της.
Ετσι οι Αλβανοί της Μακεδονίας απολαμβάνουν πληθώρα δικαιωμάτων, γλωσσικών με εισαγωγή της αλβανικής γλώσσας από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο, θρησκευτικών με τζαμιά και λειτουργία στην αλβανική, πολιτικών με κοινοβούλιο με επίσημη γλώσσα και την αλβανική... με ραδιοφωνικούς,τηλεοπτικούς σταθμοιύς και εφημερίδες στην αλβανική...
το ίδιο και για τους βλάχους,τους τούρκους..
Οι μακεδόνες πολίτες είναι περήφανοι που ζούνε σε ένα αναγνωρισμένα πολυεθνικό κράτος..
το ιδιο και οι ελληνες που ζούνε σε ένα αναγνωρισμένο ΜΟΝΟ-εθνικό κράτος....!!!
Η ελλάδα είναι αρνητική εξαίρεση στον πλανήτη που δεν ξεχωρίσει την νομική σχέση με το κράτος των ανθρώπων της με την αυθύπαρκτη εθνοτική προσωπική τους ταυτότητα. Ετσι η εθνικοτητα ΤΑΥΤΊΖΕΤΑΙ με την ρατσιστική λέξη ιθαγένεια(ιδιο βιολογικό γένος).
Ειναι καιρός να εναρμονισθούμε με τον υπόλοιπο κόσμο και ιδιαίτερα με τα αναπτυγμένα πολιτικά πολυεθνοτικά εθνη-αμερική,καναδάς,αυστραλία,, αγγλία.
Αλλο υπηκοότητα και άλλο εθνικότητα.
Τότε μόνο θα ενεργοποιηθεί το νομοσχέδιο για την επανάκτηση της ελληνικής υπηκοότητας απο χιλιάδες πρώην αυτόχθονους κατοίκους της μες ελληνική υπηκοότητα από την γέννησή τους-βλάχους,αλβανούς,τούρκους και ιδιαίτερα ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ

Ανώνυμος είπε...

http://www.newstime.gr/

Σας παρακαλώ να συνδέσετε την παραπάνω διεύθυνση στο μπλόγκ σας

Ανώνυμος είπε...

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ (ΕΠΣΕ)
Τ.Θ. 60820, 15304 Γλυκά Νερά, Tηλ. 2103472259 Fax: 2106018760
e-mail: office@greekhelsinki.gr ιστοσελίδα: http://www.greekhelsinki.gr/

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

29 Οκτωβρίου 2009

«Ένοχη σιωπή για εξόντωση Εβραίων - 1/3 Χριστιανών Θεσσαλονίκης συνεργάστηκε»

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) επισημαίνει τη σημαντικότατη σημερινή συνέντευξη της Ρένας Μόλχο στην «Ελευθεροτυπία».


Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009
• Συνέντευξη ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ giannis@enet.gr
ΡΕΝΑ ΜΟΛΧΟ: ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ
«Ένοχη σιωπή για την εξόντωση των Εβραίων»
http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&s=shmeio-synanthshs&c=texnes&date=29/10/2009

Ιστορικός, συγγραφέας («Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης», εκδ. Θεμέλιο κ.ά.), καθηγήτρια στο Πάντειο, διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου και βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών, η Ρένα Μόλχο επιχειρεί, μέσω της συνέντευξής της στην «Ε», να φωτίσει, στο μέτρο του δυνατού, μια μάλλον σκοτεινή πτυχή της Ιστορίας της Ελλάδας και της γενέθλιας πόλης της, της Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.

Η Ρένα Μόλχο θεωρεί την αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου για τον Κώστα Πλεύρη ντροπιαστική για την Ελλάδα
Ο Μαζάουερ γράφει στο βιβλίο του για τη Θεσσαλονίκη ότι κατά τη διάρκεια της κατοχής δεν υπήρξε καμία αντίδραση στον διωγμό των Εβραίων της πόλης από επαγγελματικούς φορείς, οργανώσεις, καθηγητές, φοιτητές ή εκκλησιαστικούς φορείς.
«Οχι μόνο δεν υπήρξε καμία αντίδραση αλλά πολύ μεγάλη μερίδα του ελληνικού πληθυσμού συνεργάστηκε με τον κατακτητή. Εχουμε περιπτώσεις όπως στη Ζάκυνθο που δεν χάθηκε ούτε ένας Εβραίος επειδή και ο μητροπολίτης Ζακύνθου και ο πρόεδρος αρνήθηκαν να δώσουν τις καταστάσεις και να καταδώσουν Εβραίους. Το ίδιο και στην Χαλκίδα. Και έχουμε περιπτώσεις σαν τα Γιάννινα και τη Θεσσαλονίκη με ποσοστό απώλειας, 98% και 96% αντίστοιχα. Ολα αυτά με οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι χριστιανοί κάτοικοι εκεί που ήθελαν διέσωσαν τους Εβραίους κι εκεί που δεν ήθελαν τους κατέδωσαν, ασχέτως αν δεν γνώριζαν ακριβώς τι τους περίμενε. Στη Θεσσαλονίκη οι χριστιανοί περίμεναν από πριν, από τον μεσοπόλεμο, από τη μεγάλη πυρκαγιά του '17, πώς και πώς να φύγουν οι Εβραίοι. Μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, η Θεσσαλονίκη μετατράπηκε σε πρωτεύουσα προσφύγων. Αυτοί μεταξύ άλλων ζούσαν σε συναγωγές, πήγαιναν και σε εβραϊκά σχολεία που επιτάχθηκαν γι' αυτόν τον σκοπό. Ξέρετε ότι η Θεσσαλονίκη είχε περίπου 100 συναγωγές. Τώρα έχει 2,5... Το '12, εάν η Θεσσαλονίκη είχε πάνω, κάτω 157.000 κατοίκους, οι 75.000 ήταν Εβραίοι, οι 40.000 μουσουλμάνοι, οι 30.000 χριστιανοί ορθόδοξοι και οι 5.000 λεβαντίνοι, οι διαφόρων εθνοτήτων. Δηλαδή, το 1912, το 50% -τουλάχιστον- του πληθυσμού της πόλης ήταν Εβραίοι».

Ανώνυμος είπε...

Η διάθεση για απαλλαγή από τους Εβραίους αποτελούσε πόθο πολλών εκ των κατοίκων της πόλης ή επρόκειτο για πολιτική του επίσημου ελληνικού κράτους;
«Από τότε που άλλαξε η δομή της πόλης δημογραφικά και έγινε η ανταλλαγή των πληθυσμών, ενισχυόταν και νομιμοποιούνταν η σχετική προσφυγική άποψη και ελπίδα από τους ίδιους τους πολιτικούς. Ο Βενιζέλος έδωσε στους Εβραίους όλα τα προνόμια που ζήτησαν μέχρι να ενταχθούν στην ελληνική πραγματικότητα, δηλαδή για τρία χρόνια να χρησιμοποιούν τη γλώσσα τους κ.λπ., αλλά ο ίδιος μετά το '20, όταν έχασε τις εκλογές, ξεκινά να μιλά για τον "αλλογενή" (δηλ. τον Εβραίο, ο οποίος ξαφνικά έγινε "αλλογενής" που βέβαια ήταν πάντα αφού η πόλη ήταν πολυεθνική), ως ρυθμιστή. Και θεσπίζει το εκλογικό κολέγιο το '24, το οποίο ήταν ένας εκλογικός διαχωρισμός -"γκέτο" με θρησκευτικά κριτήρια, όπου εκεί έπρεπε να ψηφίζουν οι Εβραίοι, ασχέτως της περιοχής όπου κατοικούσαν. Ενώ στη Θεσσαλονίκη δεν υπήρχε γκέτο και οι Εβραίοι ζούσαν παντού στην πόλη, ωστόσο ο Βενιζέλος υιοθέτησε και εισήγαγε για πρώτη φορά το γκέτο το εκλογικό. Φυσικά δεν πήγε κανείς να ψηφίσει, γιατί οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης ήταν πολιτικοποιημένοι πάντα, γι' αυτό και ίδρυσαν και τη σοσιαλιστική Federation, ωστόσο αυτό (το γκέτο) έγινε. Από κει και πέρα αρχίζει ο διαχωρισμός».
Οπότε οι Γερμανοί έδωσαν τη λύση...

Ανώνυμος είπε...

Η διάθεση για απαλλαγή από τους Εβραίους αποτελούσε πόθο πολλών εκ των κατοίκων της πόλης ή επρόκειτο για πολιτική του επίσημου ελληνικού κράτους;
«Από τότε που άλλαξε η δομή της πόλης δημογραφικά και έγινε η ανταλλαγή των πληθυσμών, ενισχυόταν και νομιμοποιούνταν η σχετική προσφυγική άποψη και ελπίδα από τους ίδιους τους πολιτικούς. Ο Βενιζέλος έδωσε στους Εβραίους όλα τα προνόμια που ζήτησαν μέχρι να ενταχθούν στην ελληνική πραγματικότητα, δηλαδή για τρία χρόνια να χρησιμοποιούν τη γλώσσα τους κ.λπ., αλλά ο ίδιος μετά το '20, όταν έχασε τις εκλογές, ξεκινά να μιλά για τον "αλλογενή" (δηλ. τον Εβραίο, ο οποίος ξαφνικά έγινε "αλλογενής" που βέβαια ήταν πάντα αφού η πόλη ήταν πολυεθνική), ως ρυθμιστή. Και θεσπίζει το εκλογικό κολέγιο το '24, το οποίο ήταν ένας εκλογικός διαχωρισμός -"γκέτο" με θρησκευτικά κριτήρια, όπου εκεί έπρεπε να ψηφίζουν οι Εβραίοι, ασχέτως της περιοχής όπου κατοικούσαν. Ενώ στη Θεσσαλονίκη δεν υπήρχε γκέτο και οι Εβραίοι ζούσαν παντού στην πόλη, ωστόσο ο Βενιζέλος υιοθέτησε και εισήγαγε για πρώτη φορά το γκέτο το εκλογικό. Φυσικά δεν πήγε κανείς να ψηφίσει, γιατί οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης ήταν πολιτικοποιημένοι πάντα, γι' αυτό και ίδρυσαν και τη σοσιαλιστική Federation, ωστόσο αυτό (το γκέτο) έγινε. Από κει και πέρα αρχίζει ο διαχωρισμός».
Οπότε οι Γερμανοί έδωσαν τη λύση...
«Ακριβώς! Ο Λευτέρης Σταυριανός, που ήταν καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Κολούμπια, έγραψε ένα άρθρο για τους Εβραίους το '48, όπου υποστηρίζει ότι 12.000 χριστιανοί στη Θεσσαλονίκη εκμεταλλεύθηκαν τις περιουσίες των Εβραίων, αμειβόμενοι για τη συνεργασία τους με τους Γερμανούς. Οταν υπάρχει ένα νούμερο 12.000 άνδρες, πολλαπλασιάζεται δημογραφικά επί 5, για να δείτε πόσα άτομα στην πόλη επωφελήθηκαν. Αρα, 60.000 χριστιανοί. Οι Εβραίοι ήταν 50.000, άρα μας μένουν και 100.000 χριστιανοί αθώοι... Τόσους κατοίκους είχε η Θεσσαλονίκη τότε. Το 1/3 των χριστιανών συνεργάστηκε. Και χώρια από αυτό, εν γένει ο πόλεμος της Γερμανίας κατά κύριο λόγο είχε στόχο τη λεηλασία. Μετά την απελευθέρωση, το '45, υπήρξαν 600 υποθέσεις για διεκδίκηση κτηματικής περιουσίας. Εκδικάστηκαν οι 300 και αποδόθηκαν μόνο 30 κτήματα. Ομως, επειδή η αλήθεια έχει πάντα αποχρώσεις, να πω ότι υπήρχαν και περιπτώσεις σαν τον πατέρα μου, ο οποίος είχε έναν αριστερό χριστιανό δικηγόρο που πήγε και τους τσάκισε αυτούς που είχαν πάρει το μαγαζί του. Και δεν χρειάστηκε καν να πάει στο δικαστήριο. Οι Εβραίοι, αυτοί που επέζησαν, γνωρίζουν ποιοι συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς, ξέρουν πώς έγιναν οι περιουσίες εν μια νυκτί μέσα στην κατοχή».

Ανώνυμος είπε...

Οι οποίοι συνεργάτες των Γερμανών είναι σήμερα «τζάκια»;
«Βεβαίως! Είναι στο ελληνικό τζετ σετ!».
Απ' ό,τι φαίνεται, πάντως, ο καθένας μάλλον λειτουργούσε βάσει της συνείδησής του, ανεξαρτήτως θρησκεύματος ή εθνότητας.

«Επιζώντες του Αουσβιτς αδυνατούν να πιστέψουν στην -καλή- μοίρα τους, μετά την απελευθέρωσή τους. Ανάμεσά τους πολλά μικρά παιδιά...»
«Απόλυτα. Αν δεν υπήρχε η συνείδηση κάποιων χριστιανών, εγώ δεν θα υπήρχα, ούτε ο μπαμπάς μου ούτε η μαμά μου ούτε ο πεθερός μου ούτε η πεθερά μου. Ο πατέρας μου υπηρετούσε στο πυροσβεστείο και έλειπε όταν ήρθαν οι Γερμανοί να τον βρουν. Οταν επέστρεψε, ο διοικητής του, με δική του πρωτοβουλία, τού έδωσε ψεύτικη ταυτότητα και πήγε στην Αθήνα και σώθηκε. Ούτε παρακάλεσε κανέναν ούτε τίποτε. Ο διοικητής του ήταν ένας συμπολίτης του, ένας άνθρωπος ο οποίος απλώς κατάλαβε με ποιους είχε να κάνει. Κατεβαίνοντας στην Αθήνα κι επειδή οι Γερμανοί είχαν κάνει μπλόκο στη Θήβα, ο πατέρας μου πήγε στα χωράφια κι εκεί τον έπιασε ένας χωρικός το πρωί, ο οποίος αμέσως τον κατάλαβε από την προφορά του ότι ήταν Εβραίος και του είπε: "Εγώ είμαι κομμουνιστής κι εσύ είσαι Εβραίος. Κακομοίρη μου, είσαι μουγκός! Ετσι και μιλήσεις τη βάψαμε και οι δύο!". Η μητέρα μου σώθηκε στη Θεσσαλία, από χριστιανούς και Εβραίους Θεσσαλούς, ο πεθερός μου, ο Σόλων Μόλχο, βιβλιοπώλης, με 13 μέλη της οικογένειάς του σώθηκε στη Σκόπελο, με τη συμπαράσταση του δημάρχου της Γλώσσας. Στη Γλώσσα πρέπει να ήταν και 3.000 άτομα. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο ο δήμαρχος Σκοπέλου βοήθησε τον πεθερό μου, αλλά ότι συνέπραξαν 3.000 άτομα για να μην προδώσουν αυτούς τους 13 Εβραίους σε μια γερμανοκρατούμενη Σκόπελο. Ενας να βρισκόταν και να κατέδιδε, έφτανε...».
Στην Αθήνα τι ποσοστό εκτοπισμού υπήρξε;
«Πολύ μικρό. Γι' αυτό και όσοι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης είχαν τη δυνατότητα, αρκετά λεφτά για να φτάσουν εκεί και όχι μικρά παιδιά, πήγαν στην Αθήνα. Δέκα χιλιάδες Εβραίοι μαζεύτηκαν στην ΑΘήνα, σε μια κοινότητα που είχε μόνο 1.000 Εβραίους. Εκτός του ότι εκεί η Εκκλησία βοηθούσε κάνοντας ψεύτικες βαφτίσεις και η αντίσταση συνέδραμε τους Εβραίους».

Ανώνυμος είπε...

Τι δείχνει η περίπτωση των Εβραίων για την ελληνική κοινωνία;
«Το ποσοστό της απώλειας των Εβραίων αλλά και η διαχείριση αυτού του θέματος είναι, κατά την άποψή μου, ο καθρέφτης της ελληνικής κοινωνίας. Υπό την έννοια ότι αν σώθηκε μόνο το 13% των Εβραίων, δηλαδή αν έχουμε ποσοστό απώλειας 87% στην Ελλάδα, αυτό είναι αρνητικό ως προς τη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας, αυτών που μπορούσαν να βοηθήσουν και δεν το έκαναν. Στη Θεσσαλονίκη το νούμερο απώλειας των Εβραίων είναι 96%, που είναι 4 μονάδες υψηλότερο και από το Βερολίνο! Δηλαδή μέσα στη "φωλιά του λύκου" ήταν μικρότερο το ποσοστό απώλειας απ' ό,τι εδώ... Πώς μεταφράζεται αυτό το πράγμα; Οι Γερμανοί όταν πήγαιναν κάπου προσπαθούσαν να προσεταιριστούν τη φιλία και την εμπιστοσύνη του τοπικού πληθυσμού για να μπορούν να λεηλατήσουν τους διωκόμενους με την άνεσή τους. Γιατί ήξεραν ότι αν ο τοπικός πληθυσμός αντιδρούσε δεν θα μπορούσαν να διεκπεραιώσουν το έργο τους. Οπως δεν μπόρεσαν σε πολλά σημεία της Ελλάδας».
Προφανώς θεωρείτε ότι η Θεσσαλονίκη δεν θα πρέπει να είναι υπερήφανη γι' αυτό το κομμάτι της Ιστορίας της.
«Αυτό είναι βέβαιο. Γι' αυτό και δεν διδάσκεται τίποτε στη Θεσσαλονίκη περί Εβραίων. Ενώ πριν από τον πόλεμο υπήρχε μάθημα Εβραιολογίας. Τώρα γιατί δεν υπάρχει;». *
Ανοιχτή πόλη σημαίνει να ξέρεις την κληρονομιά σου
Δεν είναι μια ανοιχτή, πολυπολιτισμική πόλη η Θεσσαλονίκη;

«Λουλούδια στο μνημείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων στη Θεσσαλονίκη»
«Είναι μια πόλη που έχει μεγάλη δυνατότητα να είναι ανοιχτή. Αλλά αν δεν ξέρεις την ιστορική σου κληρονομιά και την απορρίπτεις και την καθηλώνεις μέσα στη σιωπή, από πού θα τροφοδοτηθείς να έχεις σημεία αναφοράς και πρότυπα; Και πώς θα αναπτυχθεί η ανεκτικότητα και το ένστικτο της ανοχής στην ετερότητα, όταν δεν είναι γνωστά αυτά από το παρελθόν της Θεσσαλονίκης; Ποιος είναι ο λόγος που αποκρύπτονται; Ποιος είναι εν γένει ο λόγος που αντί να γιορτάζουμε την απελευθέρωση τον Οκτώβριο του '45 που, όπως μού έχει πει ο πατέρας μου ήταν η σπουδαιότερη μέρα της ζωής του, γιορτάζουμε το ΟΧΙ του Μεταξά στους Ιταλούς; Είναι μόνο αυτή η ηρωική στιγμή των Ελλήνων; Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει σιωπή. Μια ένοχη σιωπή που διαιωνίζεται».
Η βασική αιτία που από την πόλη της Φεντερασιόν φτάσαμε στη σημερινή «βουβή» πόλη, ποια είναι;
«Η νομιμοποίηση των αντισημιτών από τον πολιτικό λόγο και από το πολιτικό λόμπι. Γιατί στη Θεσσαλονίκη υπήρχαν δύο ειδών πολίτες. Υπήρχαν οι πρόσφυγες και οι ντόπιοι χριστιανοί. Θα μπορούσαν να υπερισχύσουν εκείνοι οι οποίοι σε καθημερινή βάση συναλλάσσονταν με τους Εβραίους. Οι Εβραίοι και οι χριστιανοί στη Θεσσαλονίκη συνυπήρχαν και συμβίωναν θετικά. Υπήρχαν χριστιανοί που εξαιτίας της συνύπαρξής τους με τους Εβραίους είχαν μάθει ισπανοεβραϊκά, έχω ακούσει η ίδια τον καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικο να μιλά με τον Μόλχο στα ισπανοεβραϊκά. Κατά κάποιον τρόπο, ο αντισημιτισμός, ειδικά στη Θεσσαλονίκη, ήταν εισαγωγής. Ηρθε από μέρη όπου οι Εβραίοι ήταν μειονότητα ή εκείνοι που ζούσαν εκεί δεν γνώριζαν Εβραίους».
Σήμερα τι συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη;
«Υπάρχει μια μικρή μερίδα ανθρώπων που αγωνίζονται συνέχεια. Μια πρωτοπορία που έχει θεσσαλονικιώτικη συνείδηση, ξέρει την Ιστορία της πόλης και την παρακολουθεί. Υπάρχει η αντιρατσιστική, το στέκι των μεταναστών, μικρές ομάδες που αγωνίζονται. Και μετά, μονάδες: Ντίνος Χριστιανόπουλος κ.ά. Το περιθώριο. Εγώ είμαι κατεξοχήν το επίσημο περιθώριο στην πόλη! Το ερώτημα όμως είναι: Αρκούν αυτοί για να προωθήσουν ριζικές αλλαγές; Γιατί χωρίς αλλαγές, θα επικρατεί εσαεί το δίδυμο Παπαγεωργόπουλος - Ψωμιάδης!».
Θεωρείτε ότι υπάρχει αντισημιτισμός στην Ελλάδα του 21ου αιώνα;
«Βεβαίως και υπάρχει. Εντονότατος!».

Ανώνυμος είπε...

Και πού οφείλεται;
«Κατ' αρχήν στο ότι η Ελλάδα δεν είναι ακόμη κοσμικό κράτος. Κανείς δεν τολμά ν' αγγίξει τον θεσμό της Εκκλησίας, ο οποίος είναι αναμεμιγμένος στην κρατική πολιτική. Ομως ο βασικός λόγος είναι η παντελής άγνοια, αφού πουθενά στην Ελλάδα δεν διδάσκεται κάτι σχετικά με την εβραϊκή Ιστορία ή τον πολιτισμό των Εβραίων. Και αυτό φάνηκε στην εκδίκαση της υπόθεσης Πλεύρη».
Για τον Πλεύρη βγήκε αθωωτική απόφαση. Πώς το σχολιάζετε;
«Η ντροπή της Ελλάδος! Ο νόμος 729/1979 έχει μια απαγόρευση να μην επιτρέπονται κείμενα που να προτρέπουν τους πολίτες στη βία. Κι αυτό το βιβλίο, ένα κολάζ διαφόρων πραγμάτων, λέει, μεταξύ άλλων: "Οι Εβραίοι ένα πράγμα καταλαβαίνουν. Εκτελεστικό απόσπασμα μέσα σε 24 ώρες". Ελληνες πολιτικοί δικαιολόγησαν την απόφαση ισχυριζόμενοι ότι "...μετά τη δικτατορία οι Ελληνες είναι πολύ ευαίσθητοι στην ελευθερία του λόγου..". Αλλά η ελευθερία του λόγου δεν μπορεί να είναι σεβαστή σε κάποιον που θέλει να την αφαιρέσει από εσένα όπως ο κ. Πλεύρης, ο οποίος ήταν καθηγητής στη Σχολή Ευελπίδων επί δικτατορίας. Οπουδήποτε στην Ευρώπη ακούγονταν αυτά που ακούστηκαν στα ελληνικά δικαστήρια, θα αφαιρούσε τον λόγο από τον κατηγορούμενο ο ίδιος ο δικαστής εξαιτίας όσων έλεγε. Διότι ήταν ύβρεις! Στη δίκη Πλεύρη, η Εισαγγελία αντέστρεψε τους όρους και από κατηγορούμενος ο Πλεύρης βρέθηκε μάρτυρας κατηγορίας!».
Το ότι ο γιος του συγκεκριμένου ανθρώπου βρίσκεται στη Βουλή τι σας λέει;
«Αυτό δεν χρειάζεται το δικό μου σχόλιο. Αντανακλά το ποσοστό της ελληνικής κοινωνίας που ψήφισε αυτό το κόμμα. Τουλάχιστον αυτό το ποσοστό, αν όχι μεγαλύτερο, καθώς σε όλα τα κόμματα υπάρχουν και οι ανένταχτοι συμπαθούντες...».
Πολλοί που βάλλουν σήμερα κατά των Εβραίων υποστηρίζουν ότι το επίσημο κράτος του Ισραήλ χρησιμοποιεί το Ολοκαύτωμα σαν άλλοθι για την πολιτική του στην Παλαιστίνη.
«Κοιτάξτε, εγώ ξέρω ένα πράγμα: Οτι δεν θα είχα καμία αξιοπρέπεια εάν δεν υπήρχε το κράτος του Ισραήλ. Η γενοκτονία Εβραίων πολιτών διαφόρων χωρών έδειξε στους Εβραίους ακριβώς αυτό: Οτι το παιχνίδι παίζεται με εθνικούς όρους. Και ουαί και αλίμονο σε αυτόν που δεν έχει από πίσω του ένα εθνικό κράτος να τον προστατέψει. Το 50% των Εβραίων εξοντώθηκαν! Σε συνθήκες αφόρητες. Σε συνθήκες που με έκαναν να κοιμάμαι μέχρι 12 χρονών με το φως αναμμένο από τον τρόμο... Ελεος! Γιατί θέλουμε από τους Εβραίους να είναι οι ηθικότεροι όλων; Είναι σαν όλους τους άλλους; Ε, τότε, επιτρέψτε τους να είναι και κακοί! Είναι κι αυτό μια ελευθερία. Είναι κακοί οι Εβραίοι, όπως είναι και οι χριστιανοί κακοί. Οι Εβραίοι είναι σαν όλους τους ανθρώπους και ο εθνικισμός τους είναι ίδιος, δεν διαφέρει σε τίποτε από τον εθνικισμό των υπολοίπων. Γι' αυτό και χαίρομαι όταν αντιλαμβάνομαι ότι δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν και κάνουν αυτό που κάνουν για τη δική τους επιβίωση. Αρκετά πια με τους Εβραίους! Φτάνει! Ο Εβραίος, όπως έδειξε η Ιστορία, και τώρα με το Ισραήλ και πριν το Ισραήλ, ήταν καταδικασμένος από χέρι. Ας μην είναι αποδεκτός. Τι να κάνουμε; Οταν ενέδιδε στα πάντα, τον ονόμαζαν «hand kissing Pole», δηλαδή ότι έγλειφε τους πάντες. Συνεπώς εγώ προτιμώ να είμαι ασφαλής. Δεν μπορώ να σκεφτώ λογικά όταν δεν είμαι ασφαλής, δεν μπορώ να είμαι θετικό άτομο στην κοινωνία. Και όλα τα άλλα είναι ψευτιές και υποκρισίες. Ολοι μπορούν να είναι ασφαλείς και να διεκδικούν την ασφάλειά τους, εκτός από τους Εβραίους οι οποίοι πρέπει να είναι αγγελούδια! Γιατί; Ο ίδιος άνθρωπος γίνεται και άγγελος και διάβολος, ανάλογα με τις συνθήκες στις οποίες είναι υποχρεωμένος να ζει».
Γ. Τ.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραία τα λέτε, αλλά ότι δε σας συμφέρει το αποκρύπτετε!! Σωστά, οι σημερινοί κάτοικοι της Ελλάδος είναι νέο-έλληνες και όχι Έλληνες σκέτο. Ιταλοί, Γάλλοι, Ισπανοί, μιλούν νεο-λατινικά αλλά η γραμματική και το συντακτικό τους είναι ξένη προς τη λατινική. Δεν συμβαινει το ίδιο και με τη νεο-ελληνική, που είναι γόνος της κοινής ελληνικής, δημιουργημα των Ελληνιστικών χρόνων και του Αλεξάνδρου. Φυσικά και υπήρχαν αρχαίοι Έλληνες με διάφορες διαλέκτους αλλά αμοιβαία κατανοητές. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι αν μιλάμε ελληνικά, άρα είμαστε και έλληνες. Μας συνδέουν τόσα κοινά. Πρώτα πρώτα το κοινό ιστορικό παρελθόν. τι κοινό ιστορικό παρελθόν μπορεί να έχουν οι Ινδιάνοι της αμερικής με τους κατακτητές Ισπανούς, μόνο και μόνο επειδή μιλουν την ίδια γλώσσα?Γι αυτό και ανήκουν σε διάφορα έθνη. ότι κοινό έχουν οι εγγλέζοι με τις αποικίες τους. Με τους νεοέλληνες όμως τα πράγματα διαφέρουν. όταν στις άλλοτε ελληνικές κτήσεις της Μικράς Ασίας έχουν απομείνει μερικές χιλιάδες ελληνοφώνων, που μιλούν ναι μεν ελληνικές διαλέκτους αλλα εκβαρβαρισμένες, πως θα τους πεις αυτους τους λαούς? Τούρκους?Μικρασιάτες Έλληνες. αφου είναι απομεινάρια αλλοτινών εποχών που κυριαρχούσε το ελληνικό στοιχείο, ο πολιτισμος και η γλώσσα, όπως επίσης και η ελληνόφωνη εκκλησια. Σε αντίθεση με τους σημερινούς αυτοαποκαλούμενους "Μακεδόνες". Οι Μακεδόνες υπήρξαν ως ιδιαίτερο έθνος και εξαφανίστηκαν μπρόστά στη λαίλαπα του Ελληνισμού. Οι σλάβικοι λαοί που κατεκλυσαν τη Μακεδνία 1000 χρόνια μετα τους γηγενείς Μακεδόνες, γιατί καπηλεύονται ένα ονομα που δεν ανηκει καθαρά σε αυτους? αφού είναι σλαβοι της Μακεδονίας, δηλαδή διάφορο έθνος απο τους εξαφανισθέντες και αφομοιωθεντες απο τον Ελληνισμό Μακεδόνες, γιατί δε δέχονται τον ορθό όρο Σλαβομακεδόνες? Είναι άξιον απορίας ετούτο!! Στη μακεδονία ζουν Ελληνόφωνοι γηγενείς Μακεδόνες που οι πρόγονοι τους προυπήρχαν των σλάβων εποίκων του 6ου και 7ου αιώνα, των προγόνων δηλαδή των σημερινών "Μακεδόνων". Πως μία μερίδα των κατοίκων της Μακεδονίας, διεκδικεί το όλον, δηλαδή το όνομα? και όχι μόνον αυτό, αλλά και την Ιστορία πριν απο αυτούς!! Με τι θράσσος αυτοαποκαλούνται απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων? Δεν αποδεχομαι ότι οι ελληνόφωνοι είναι οι απογονοι του, προς Θεού, αλλά οι πολιτισμικά απογονοι του, ναι είναι οι ελληνόφωνοι και οχι οι σλαβόφωνοι, που ανήκουν σε άλλον πολιτισμό διάφορο του Ελληνομακεδονικού.

Ανώνυμος είπε...

Καταδίκη της Ιταλίας για την ύπαρξη σταυρού σε σχολικές αίθουσες
NAFTEMPORIKI.GR Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2009

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ιταλία για την παρουσία του σταυρού ως θρησκευτικού συμβόλου στις σχολικές αίθουσες, γεγονός που κρίθηκε ότι είναι ενάντια στο δικαίωμα των γονιών να ανατρέφουν τα παιδιά τους σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους και στο δικαίωμα των παιδιών στην ελευθερία θρησκεύματος.

Η ενάγουσα Σόλιε Λάουτσι, Ιταλίδα που διαμένει στο Αμπανο Τέρμε, έστελνε το 2001-2 τα δύο παιδιά της στο δημόσιο σχολείο της περιοχής της, σε όλες τις τάξεις του οποίου υπήρχε κρεμασμένος σταυρός.

Η Λάουτσι ισχυρίστηκε στο δικαστήριο ότι η ύπαρξη σταυρού ήταν αντίθετη με τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους και του σχολείου. Επικαλέστηκε μάλιστα και δικαστική απόφαση που είχε κρίνει την ύπαρξη σταυρού στα εκλογικά κέντρα αντίθετη προς τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους.

Στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας η κυβέρνηση υποστήριξε ότι η ύπαρξη σταυρού στις τάξεις είναι λογική, καθώς ο σταυρός δεν είναι μόνο θρησκευτικό σύμβολο, αλλά επίσης, καθότι «σημαία» της μοναδικής εκκλησίας που αναφέρεται στο ιταλικό Σύνταγμα, σύμβολο του ίδιου του ιταλικού κράτους.

Οι δικαστές στο Στρασβούργο, όμως, έκριναν ότι ο σταυρός μπορεί εύκολα να ερμηνευθεί από τους μαθητές όλων των ηλικιών ως θρησκευτικό σύμβολο, που μπορεί να ενοχλήσει μαθητές άλλων θρησκευμάτων ή άθεους. Επεδίκασε μάλιστα το ποσό των 5.000 ευρώ στην ενάγουσα για ηθική βλάβη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανώνυμος είπε...

http://aegeanmacedonianculture.blogspot.com/

καινούργιο μακεδονικό μπλόγκ.Στηρίξτε το, διαδόστε το.Βάλτε το στον κατάλογο των ιστολογίων σας...!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

enet.gr, 12:11 Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009
Ομιλία Γ.Παπανδρέου

Σκιαγράφησε τις θέσεις για την ένταξη των μεταναστών
Για δραστική προώθηση μέτρων ένταξης και κοινωνικής συμμετοχής των μεταναστών με στόχο την επίτευξη μια «κοινωνικά συνεκτικής και δίκαιης Ελλάδας» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στο «3ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη», παρουσία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια και του Γ.Γ. του ΟΗΕ, κ. Μπαν Κι-Μουν, αλλά και πολλών υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης.
"Στόχος μας η καταπολέμηση της ανισότητας και του φόβου στην κοινωνία" τόνισε ο κ.Παπανδρέου και χαρακτήρισε "ευτυχή σύμπτωση" και "μεγάλο συμβολισμό" το γεγονός ότι το Φόρουμ διεξάγεται στην Ελλάδα, "μια χώρα που γνωρίζει καλά τι θα πει μετανάστευση και πως μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος όλων".

Ακόμη επισήμανε, την ανάγκη νέου τρόπου σκέψης και πολιτικής, προκειμένου να αποφευχθούν "ακραίας μορφής προβλήματα όπως είναι ο ρατσισμός, το εμπόριο ανθρώπινων ψυχών, η βάρβαρη εκμετάλλευση γυναικών και παιδιών".

Επίσης ο πρωθυπουργός, αφού ανέφερε ότι η μετανάστευση δεν είναι φαινόμενο της σημερινής εποχής, επισήμανε ότι καθ' όλη τη διάρκεια της ιστορίας υπήρξε 'όχι περιφερειακό φαινόμενο, αλλά κομβικό για την εξέλιξη του κόσμου μας, τον πολιτισμό, τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις κοινωνίες μας αλλά και τους ίδιους τους εαυτούς μας" και ανέπτυξε τη σχέση μετανάστευσης και ανάπτυξης.

"Η ανάπτυξη και η μετανάστευση αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία και προσφέρουν τη δυνατότητα να αντιληφθούμε και τις ευεργετικές δυνατότητες μιας ρυθμιζόμενης μετανάστευσης, διότι η ανάπτυξη μειώνει τη μετανάστευση στις χώρες αποστολής, αλλά και αυξάνει και την ανάπτυξη", σχολίασε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η μετανάστευση στις χώρες υποδοχής έχει συμβάλει, μεταξύ άλλων, στην κάλυψη κενών θέσεων εργασίας και στη δημιουργία πρόσθετων θέσεων απασχόλησης για το γηγενή πληθυσμό, τη βελτίωση των δημογραφικών δεικτών, τη στήριξη των ασφαλιστικών συστημάτων, τη μείωση του κόστους παραγωγής, τη συγκράτηση πληθωριστικών πιέσεων και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας οικονομιών.

Ανώνυμος είπε...

Αναφερόμενος στους μετανάστες που έχουν βρεθεί στη χώρα μας την τελευταία 20ετία, είπε όλοι αυτοί (οι μετανάστες)"είναι εκείνοι που υποστήριξαν και υποστηρίζουν με την παρουσία τους κρίσιμους τομείς της οικονομίας μας, στη γεωργία, τον κατασκευαστικό κλάδο, τον τουρισμό, τη ναυτιλία και οι μετανάστες που άφησαν το δικό τους ανεξίτηλο στίγμα στην προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέσα από τη δουλειά τους στις υποδομές".

"Η ανάπτυξη δεν είναι μόνο ένα οικονομικό ζήτημα, αλλά αξιών, γνώσης, δημοκρατίας για τις χώρες αποστολής και υποδοχής και τους ίδιους τους μετανάστες", τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αναφέρθηκε και στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για μια "σειρά διακριτών αλλά και συμπληρωματικών μεταξύ τους αξόνων δράσης".

Οι άξονες αυτοί περιλαμβάνουν την εδραίωση και τη διασφάλιση της νομιμότητας της διαμονής και το σταδιακό πέρασμα σε μακροχρόνια καθεστώτα παραμονής για τους μόνιμους μετανάστες, την εντατική προώθηση της κοινωνικής ένταξης, ώστε να αρθούν οι αποκλεισμοί της πρόσβασης σε βασικά κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη της προσωπικότητας του κάθε ανθρώπου και της συμμετοχής τους στην κοινωνική ζωή του τόπου.

Ο κ.Παπανδρέου υπογράμμισε και τη δέσμευση της κυβέρνησης για τόνωση της συμμετοχής των μεταναστών στην πολιτική ζωή της χώρας, μέσω της δυνατότητας απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας, "κυρίως της λεγόμενης δεύτερης γενιάς", τη θεσμοθέτηση διαλόγου με τις μεταναστευτικές οργανώσεις και τις σχετικές ΜΚΟ, αλλά και με τη συμμετοχή των μακροχρονίων διαμενόντων μεταναστών στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, κάτι που, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, αποτελεί και επιταγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε την παράνομη μετανάστευση με γνώμονα την εδραίωση των ενταξιακών μας πολιτικών, αλλά και το σεβασμό στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, με αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, πληρέστερη αξιοποίηση των θεσμικών δυνατοτήτων επιστροφής στις χώρες καταγωγής, και με την αναθεώρηση της πολιτικής χορήγησης πολιτικού ασύλου που σήμερα υπολείπεται των υποχρεώσεών μας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για ανάγκη επαναπροσδιορισμού των σχέσεών μας με τις χώρες προέλευσης, "δημιουργώντας σχέσεις δίκαιες και αμοιβαία επωφελείς', και την ανάγκη "να πάρουμε στα χέρια μας τον έλεγχο της κινητικότητας των ανθρώπων μεταξύ των χωρών μας".

"Το στοίχημά μας είναι να δημιουργήσουμε νόμιμες και ασφαλείς οδούς για τη μετανάστευση" είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή, τόνισε ότι αυτή δεν αφορά μόνο το περιβάλλον, αλλά θέτει και τεράστιες προκλήσεις σχετικά με την αναγκαστική μετακίνηση πληθυσμών λόγω των επιπτώσεών της.

(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ανώνυμος είπε...

Τετάρτη, 04 Νοεμβρίου 2009
Αίτημα για άρση θεωρήσεων στις μονοήμερες επισκέψεις από Τουρκία προς Ελλάδα


Η Τουρκία θα συνεχίσει να προβάλλει προς τις ελληνικές αρχές το αίτημα για άρση των θεωρήσεων στις μονοήμερες επισκέψεις από την Τουρκία προς την Ελλάδα, αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου βουλευτή σχετικά με το αίτημα για κατάργηση της βίζας στις μονοήμερες εκδρομές από το Κας της Τουρκίας προς το Καστελλόριζο.
Η ερώτηση ήταν του βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Χουσνού Τσολού και απευθυνόταν στον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.
Στην απαντητική επιστολή, που υπογράφει ο διευθυντής του τμήματος προξενικών υποθέσεων του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Κεμάλ Γκιουρ, αναφέρεται ότι η τουρκική πλευρά «προβαίνει σε ενέργειες για επιστροφή στο καθεστώς πραγματοποίησης μονοήμερων επισκέψεων από την Τουρκία, ειδικά προς τα νησιά του Αιγαίου που βρίσκονται κοντά στις τουρκικές ακτές, δίχως θεώρηση».
Στην απάντηση τονίζεται πως «η ελληνική πλευρά αναφέρει πως η Ελλάδα ανήκει στη ζώνη Σένγκεν και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν, από πλευράς κανόνων της ΕΕ, να προβεί σε ενέργειες που παραβιάζουν τους κανόνες Σένγκεν».
Τέλος, στην απάντηση υπογραμμίζεται ότι η τουρκική πλευρά, κατά τις επαφές της με την ελληνική, αναφέρει πως η κατάργηση της βίζας στα μονοήμερα ταξίδια, θα συνιστούσε συμβολή και για την ελληνική οικονομία.

Ανώνυμος είπε...

Θεμελιώδης εφαρμογή της συνταγματικά εγγυημένης; θρησκευτικής ελευθερίας αποτελεί η θρησκευτική ουδετερότητα της δημόσιας ζωής, τόσο κρατικής όσο και ιδιωτικής-επαγγελματικής.
Η παραπάνω αυτονόητη απόφαση του ΕΔΑΔ αφορά μόνο ένα μικρό μέρος των παραπάνω και έχει σχέση με το χριστιανικό θρησκευτικό σύμβολο της ευρώπης , τον σταυρό και αυτό μόνο στα σχολεία. Η ουσία της απόφασης βέβαια αφορά όλων των ειδών θρησκευτικά σύμβολα και θρησκευτικές εκδηλώσεις και σε όλους τους κρατικούς φορείς- σχολεία, δικαστήρια, δήμοι,νομαρχίες,υπουργεία, στρατός , θρησκευτικός όρκος , κ.λ.π
Βέβαια αφορά και την ανάρτηση θρησκευτικών συμβόλων σε ιδιωτικό αλλά επαγγελματικό χώρο-καταστήματα, ιατρεία, δικηγορικά γραφεία, κ.λ.π
Δεν αφορά όμως την ιδιωτική και προσωπική μας κατοικία η οποία προστατεύεται πλήρως,έστω και αν γίνεται τόπος φιλοξενείας ανθρώπων με διαφορετική θρησκευτική ταυτότητα

Ανώνυμος είπε...

Βασικό στοιχείο της παραπέρα οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας της πατρίδας μας είναι η τήρηση του άρθρου 2,παρ.2 του Συντάγματος για ανάπτυξη φιλικών και ειρηνικών σχέσεων με τους γείτονες.
Ιδιαίτερα με τους μεγάλους , με τους οποίους η άρχουσα τάξη μέχρι πρότινος είχε
συνεταιρική σχέση.
Αναφέρομαι στους γείτονες και φίλους Τούρκους.
Τα οφέλη θα είναι διπλά , αφού αφενός θα μειωθεί το μεγαλύτερο ποσοστό των αδικαιολόγητων εξόδων του κρατικού προϋπολογισμού αφετέρου θαέχουμε πολλαπλά έσοδα από την οικονομική συνεργασία.
Ανάμεσα σε αυτά τα κέρδη και ο τουρισμός από τους φίλους Τούρκους , ο οποίος μπορεί να φθάσει πολύ μεγάλανούμερα και οφέλη.
Ετσι η παντελής κατάργηση της βίζας για τους τούρκους που έρχονται στην ελλάδα όπως συμβαίνει εδώ και χρόνια για τους ελληνες τουρίστες στην τουρκία είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε.
Η συνθήκη του Σένγκεν προβλέπει εξαιρέσεις, τις οποίες αν έχουμε πολιτική βούληση φιλίας μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε...
Υπολογίζεται ότι το 20% ,κατ΄ ελάχιστον του τουρκικού πληθυσμού μπορεί να έρχεται στη ελλάδα, δηλαδή γύρω στα 15 εκατομμύρια...

Ανώνυμος είπε...

Μετανάστες
Ψήφο στους γονείς, υπηκοότητα στα παιδιά
Θαρραλέα μέτρα για την ισοπολιτεία των μεταναστών με τους Ελληνες ανακοίνωσε η υφυπουργός κυρία Θεοδώρα Τζάκρη
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΧ. ΧΕΚΙΜΟΓΛΟΥ | Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009
Τις προθέσεις της κυβέρνησης για την παροχή ελληνικής υπηκοότητας στα παιδιά νομίμων μεταναστών που διαβιούν στη χώρα μας, αλλά και την εξαγγελία περί συμμετοχής των μεταναστών στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης επανέλαβε χθες η υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κυρία Θεοδώρα Τζάκρη, μιλώντας από το βήμα του Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών. Η κυρία Τζάκρη σημείωσε ότι τα συγκεκριμένα δύο σκέλη της μεταναστευτικής πολιτικής βρίσκονται υπό επεξεργασία, προκειμένου να πάρουν την οδό της νομοθετικής ρύθμισης.

Επίσης, κατά την τελετή λήξης του Φόρουμ, το οποίο διοργανώθηκε από το Κοινωφελές Ιδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης στο πλαίσιο του 3ου Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη, απονεμήθηκε το Διεθνές Βραβείο Ωνάση Εστία για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη στην ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί του Κόσμου, για το Ανοιχτό Πολυϊατρείο που λειτουργεί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χανιά, το οποίο παρέχει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε όσους έχουν περιορισμένη ή καθόλου πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας- άπορους, ανασφάλιστους, άστεγους, Ρομά, πρόσφυγες και μετανάστες.

Το δυναμικό των Γιατρών του Κόσμου απαρτίζεται από εθελοντές ειδικευμένους ιατρούς, νοσοκόμους, κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, με τη βοήθεια των οποίων έχουν λάβει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη περισσότεροι από 150.000 μετανάστες. Το Βραβείο Εστία, που συνοδεύεται από χρηματικό ποσό ύψους 50.000 ευρώ, θεσπίστηκε φέτος από το Ιδρυμα Ωνάση με σκοπό την επιβράβευση μιας αξιόλογης κοινωνικής και πρωτοποριακής πρωτοβουλίας κοινωνικής ένταξης μεταναστών και ανθρώπινης ανάπτυξης. Το Βραβείο απένειμε τελικώς όχι η κυρία Τζάκρηόπως είχε προγραμματιστεί- αλλά ο πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης κ. Α. Παπαδημητρίου - ο οποίος δήλωσε: «Είμαστε ευτυχείς που το φετινό βραβείο απονέμεται σε μια οργάνωση διεθνούς αναγνωρισιμότητας αλλά και περήφανοι που με το Βραβείο Εστία θα μπορέσουμε να συμβάλουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη του πολύτιμου έργου της». «Το Βραβείο είναι μια αναγνώριση για τους εθελοντές μας. Συγχρόνως μας δίνει τη δυνατότητα να ολοκληρώσουμε το νέο μας πολυϊατρείο στο Πέραμα, που θα έχει ανοικτές τις πόρτες του σε όποιον έχει ανάγκη» δήλωσε ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμουστην Ελλάδα κ. Ν. Κανάκης.

bb είπε...

Ανώνυμε 6:52, είσαι σίγουρος ότι το blog που αναφέρεις είναι Μακεδονικό; Προσωπικά, δεν γνωρίζω ούτε έναν Μακεδόνα που θα έγραφε τον όρο μακεδονικό σε εισαγωγικά «».

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με τον μπέλο μορε και επιπρόσθετα παρατήρησα αδυναμία σχολιασμού είτε ως ανώνυμου είτε με ψευδώνυμο, όπως σε όλα τα μακεδονικά μπλόγκ. Κάτι μυρίζει...
Προσοχή λοιπόν στο μπλόγκ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ" ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ......

Ανώνυμος είπε...

http://macedonian-folk-dances.blogspot.com

καινούργιο μακεδονικό μπλόγκ.Στηρίξτε το, διαδόστε το.Βάλτε το στον κατάλογο των ιστολογίων σας...!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Ας περιμένουμε και θα δούμε τι παίζει με το blog ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
Ο χρόνος θα δείξει. Ο χρόνος είναι αλάνθαστος κριτής.

bb είπε...

Όποιος δημιούργησε αυτό το blog (Macedonian folk dances) σίγουρα έχει τρικυμία εν κρανίο! Δεν εξηγείτε αλλιώς το γεγονός ότι παρουσιάζει ως ελληνικό ότι υπάρχει σε παραδοσιακό σήμερα στην Μακεδονία. Δηλαδή, ρε φίλε, εάν εγώ είχα γεννηθεί στην Αμερική (ΗΠΑ ας πούμε) και έβαζα φτερά στο κεφάλι μου και άρχιζα να χορεύω τους χορούς των αυτοχθόνων Αμερικανών (Ινδιάνων) θα γινόμουν Ινδιάνος η θα μπορούσα να πω ότι αυτοί οι χοροί είναι Ελληνικοί γιατί τους χορεύουν Έλληνες? Η αν ήμουν πχ Πόντιος Έλληνα-Αμερικανός θα μπορούσα να πω ότι οι Ποντιακοί χοροί είναι Αμερικανικοί? Έχουμε τρελαθεί τελείως σε αυτή την Χώρα (Ελλάδα) μου φαίνεται!!!
Οι μακεδονικοί χοροί χορεύονται από τους Μακεδόνες σε ολόκληρη την γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας που επεκτείνεται και εκτός ελληνικών συνόρων και δεν γίνονται ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ μόνο γιατί χορεύονται ΚΑΙ από Έλληνες.

Ανώνυμος είπε...

Πώς να αποκαλούμε τούς χορούς τών Ελλήνων Μακεδόνων?
Φυσικά Ελληνικούς...που το πρόβλημα και το λάθος?
Εάν ξέρεις απο παράδοση κάθε χορός έχει και τον τόπο του ή το χωριό του ώς πρωτοεμφάνιση,οπότε όλοι οι παραδοσιακοί χοροί μακεδονίας ανήκουν στον τόπο τους και πολύ αργότερα εξαπλώθηκαν σε όλη την γεωγραφική Μακεδονία.

Ανώνυμος είπε...

"Οι μακεδονικοί χοροί χορεύονται από τους Μακεδόνες σε ολόκληρη την γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας που επεκτείνεται και εκτός ελληνικών συνόρων και δεν γίνονται ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ μόνο γιατί χορεύονται ΚΑΙ από Έλληνες."

Για να καταλάβω δηλαδή κάτι ρε ασπροθαλασσίτη - τους καθαρά δικούς σας τους χορούς ποιός πούστης τους χόρευε στη Χαλκιδική ή στο Ρουμλούκι ή στα Γρεβενά; Κανένας σόγαμπρος;

Άμα πια την έχετε δει οι μοναδικοί ιθαγενείς.

bb είπε...

Οι παραδοσιακοί χοροί έχουν εθνοτικη ταυτότητα και όχι μονο γεωγραφική. Οι χοροί που χορεύουν οι εθνικά Μακεδόνες και ανήκουν στην δική τους πολιτιστική κληρονομία είναι ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΙ και όχι ελληνικοί. Ελληνικός χορός είναι το συρτάκι και ο καλαματιανός (συρτός). Δεν είναι ελληνικοί χοροί ο ζεϊμπέκικος, ο τσάμικος, το τσιφτετέλι, όλοι οι ποντιακοί χοροί και οι χοροί από την Μικρά Ασία (Τουρκία) γιατί ανήκουν στην πολιτιστική κληρονομία των λαών που ζουν εκεί και όχι μόνο σε αυτούς που αυτοπροσδιοριζονται ως Έλληνες και κατάγονται από εκείνα τα μέρη.
Όσο για τους Έλληνες Μακεδόνες (Γκρεκομάνους) αυτοί απέφευγαν σαν ο διάβολος το λιβάνι τους Μακεδονικούς χορούς και προτιμούσαν, όπως όλοι οι Έλληνες της Μακεδονίας, «ελληνικούς» εκ Τουρκίας και «ευρωπαϊκούς» χορούς, μέχρι πριν από λίγα χρόνια!

Ανώνυμος είπε...

Μπέλο μόρε, αν εσύ είσαι Μακεδόνας, εγώ είμαι κινέζος...
Γρεκομάνους οι παλιοί δεν λέγανε τους Ελληνες της Μακεδονίας.
Και κάτι για τον τσάμικο.
Τις προάλλες ήμουν σε μία βάπτιση Αλβανών. Οι μουσικοί έπαιζαν και ελληνικά και αλβανικά. Κάποια στιγμή έπαιξε τσάμικο και οι περισσότεροι από τους Αλβανούς δε ήξεραν τί να χορέψουν ...
Σημειωτέον, ότι αυτή η φιλική μου οικογένεια είναι από την Πρεμετή! Νότια αλβανία δηλαδή ...
Οπως ο καλαματιανός δεν έχει σχέση με την πόλη Καλαμάτα, αλλά με το μαντήλι που κρατάει ο πρώτος του χορού, έτσι και ο τσάμικος δεν έχει αποδειχθεί ότι προέρχεται από τους αλβανούς τσάμηδες.
Αλλά και από την Τσαμουριά να είναι, οι Τσάμηδες δεν ήταν μόνον Αλβανοί αλλά και Ελληνες! Διαβάστε λίγο Λιθοξόου, δείτε και τους χάρτες του, γράφει πολλά ενδιαφέροντα πράγματα ...
(Για να δούμε, θα το αναρτήσεις ή θα το φάει κι αυτό η μαρμάγκα;;)

Ανώνυμος είπε...

Ειδικά ανέφερα την Χαλκιδική, το Ρουμλούκι και τα Γρεβενά για να μη μιλήσεις για δικούς σας που "νομίζουν πως είναι Έλληνες". Αλλά βλέπω πως κι αυτούς Γκρεκομάνους τους βγάζεις - μια και μόνοι εσείς είσαστε οι ιθαγενείς... Δηλαδή προ του 1912 στα Γρεβενά, το Ρουμλούκι και την Χαλκιδική όχι μόνο κατοικούσαν предавници αλλά χόρευαν τσιφτεντέλια και βάλς ρε Πετράν; Για πόσο ηλίθιους μας περνάς;

Ανώνυμος είπε...

Στην Μακεδονία όπως και σε άλλες περιοχές χορεύονται και τραγουδούνται διάφοροι χοροί από διαφορετικές εθνοτικές ομάδες.
Αυτό όμως δεν καταργεί την ΔΙΑΚΡΙΤΟΤΗΤΑ των μακεδονικών χορών και των μακεδονικών τραγουδιών οι οποίοι είναι ξεχωριστοί και διαφορετικοί από αυτούς των άλλων εθνοτήτων της Μακεδονίας( χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι δεν υπάρχει αλληλεπίδραση πολιτιστική με τους βλάχικους,τους αλβανικούς και τους τούρκικους χορούς) .
Στους ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥΣ χοροϋς τους οποίους συνοδεύουνε η μακεδονική μουσική και τα μακεδονικά τραγούδια περιλαμβάνονται : το πουστσένο,το ράϊκο, η ζαβλετσένα,το σαρακίνοβο, η μπαϊντούσκα, η στάνκενα, η λένα μόμα και πολλοί άλλοι.
Αυτοί οι μακεδονικοί χοροί χορεύονταν και από τους αυτόχθονους ελληνόφωνους της μακεδονίας και τελευταία ακόμα και από τους εποικιστικούς ασιατικούς πληθυσμούς.
Ενα από τα πολλά πολιτισμικά δάνεια όλων των μειονοτικών πολιτισμών της μακεδονίας από τον κυρίαρχο και επικρατούντα στην περιοχή μακεδονικό πολιτισμό.
Χαρακτηριστικό της παραδοσιακής ελληνικής πολιτιστικής ένδειας αποτελεί η έλλειψη διακριτών παραδοσιακών χορών αφού όλοι αποτελούν δάνεια από τουρκικούς, αλβανικούς, βλάχικους και φυσικά μακεδονικούς χορούς
ένδειας .
Οι Γκρεκομάνοι Μακεδόνες δεν είναι εθνικά Ελληνες όσο και να το δηλώνουν όσο και να το "αισθάνονται"....
Είναι εθνικά Μακεδόνες με ελληνική ιδιοτελή ιδεολογική ταυτότητα η οποία βεβαίως σε αντίθεση με την εθνοτική είναι μεταβλητή..... με αποτέλεσμα από εχθρούς της κάθε μορφής μακεδονικού πολιτισμού να μετεξελίσονται σε φίλους......
Οι εθνικά μακεδόνες δεν διεκδικούν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ στις λέξεις ,Μακεδόνας , μακεδονικός .
Αντίθετα διεκδικούνε από την ελληνική πολιτεία μέλος της Ε.Ε την ΔΙΑΚΡΙΤΟΤΗΤΑ του πολιτισμικού τους γίγνεσθαι και συμμόρφωση με όλο ανεξαίρετα τον πολιτισμένο κόσμο.
Η ρατσιστική και εθνικιστική άρνηση του μακεδονικού πολιτισμού,της μακεδονικής γλώσσας και της μακεδονικής εθνότητας από τον αλβανικής εθνοτικής ταυτότητας και πρώην μουσουλμανικής θρησκευτικής ταυτότητας ακραιφνή "έλληνα" αρχηγό του ελληνικού κράτους αποτελεί βαριάς μορφής καταδικαστέα υπερεθνικιστική συμπεριφορά και στάση ...
Από έναν άνθρωπο φίλο και σύμμαχο του υπεύθυνου για την δεύτερη μεγαλύτερη
γενοκτονία στην σύγχρονη ευρώπη, του ακραίου εγκληματία εθνικιστή Κάρατζις.
Από ένα άνθρωπο διοικητικά υπεύθυνο για την δράση της παραστρατιωτικής ελληνικής εθελοντικής ομάδας η οποία εγκλημάτισε στην Σρεμπρένιτσα όπως προκύπτει από ντοκουμέντα των εκεί υπεύθυνων διεθνών παρατηρητών,κυρίως των Ολλανδών.
Δυστυχώς στο ελληνικό κράτος τα μεγαλύτερα αξιώματα και τον μεγαλύτερο πλούτο διαθέτουν οι στενοί συνεργάτες των οθωμανών φαναριώτες και κλήρος, οι συνεργάτες των ναζί, όλοι ακραιφνείς πατριώτες....
Υ.Γ ο τσάμικος αποδεδειγμένα είναι χορός των αλβανών τσάμηδων της Τσαμουριάς, περιοχής της νότιας Ηπείρου...

Ανώνυμος είπε...

ΟΥΝΕΣΚΟ: Τούρκος ο Karagöz
Η υποεπιτροπή αποδέχτηκε πως το θέατρο σκιών ανήκει στην τουρκική κληρονομιά


Δημοσίευση 05.09.2009 07:57:16 UTC
Τελευταία Ενημέρωση 05.09.2009 09:55:22 UTC
Η Τουρκία κέρδισε τη μάχη με την Ελλάδα για τον Karagöz, όπως έγινε και με το μπακλαβά και το λουκούμι.

Η υποεπιτροπή της UNESCO ενέκρινε το αρχείο του υπουργείου Πολιτισμού στο οποίο αναφέρεται πως ο Karagöz ανήκει στην τουρκική πολιτιστική κληρονομιά.

Έπειτα από τη φάση αυτή άρθηκαν τα εμπόδια προκειμένου να θεωρηθεί πως αποτελεί μέρος της τουρκικής κληρονομιάς, αφού η Ελλάδα δεν έκανε αίτηση στο Ανώτατο Συμβούλιο.

Το συμβούλιο απαρτιζόμενο από εκπρόσωπους έξι χωρών θα συγκληθεί τον Οκτώβριο για να κάνει ανακοίνωση.

Μετά από την τελική έγκριση θα έχει κατοχυρωθεί πως ο Karagöz ανήκει στους Τούρκους.


http://www.trtgreek.com/trtinternational/gr/newsDetail.aspx?HaberKodu=b2b25907-030b-4da7-9781-3c0f246e7ba4

Ευρωπαϊκή Ελλάδα είπε...

Οι Τσάμηδες ήταν αυτόχθονοι πληθυσμοί οι οποίοι μετά την πολεμική επέκταση της επικράτειας του ελληνικού κράτους και την κατάκτηση ξένων εδαφών βρέθηκαν να κατοικούν εντός της ελληνικής επικράτειας.
Είχαν για αυτό υπηκοότητα ελληνική.
Η θρησκευτική τους ταυτότητα ήταν μουσουλμανική και για αυτό παρά λίγο να αποτελέσουν αντικείμενο εθνοκάθαρσης στην Τουρκία από το κουτοπόνηρο ελληνικό κράτος λόγω της συνθήκης της Λωζάννης.
Αυτό έγινε λίγες δεκαετίες αργότερα αφού η μη αναγωρισμένη αλβανική εθνική τους ταυτότητα θεωρήθηκε αυθύπαρκτα υπεύθυνη για την συνεργασία μερίδας ομοεθνών με τους ιταλούς φασίστες, οι οποίοι πίστεψαν στις υποσχέσεις τους για αναγνώριση νόμιμων δικαιωμάτων τους....
Φυσικά αυτό απετέλεσε αφορμή και όχι αιτία για το ελληνικό κράτος το οποίο τους συνεργάτες των ναζί με ελληνική εθνική ταυτότητα τους αντιμετώπισε αρχικά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δηλαδή με φυλάκιση την οποία δυστυχώς αργότερα ακολούθησε όχι μόνο αμνηστία (με την ευπρόσδεκτη αρχή της δημορατικής επιείκειας...) αλλά τους "αντάμειψε" με τον διορισμό τους σε πολύ υψηλόβαθμες θέσεις...
Φυσικά το έγκλημα της ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗΣ των Τσάμηδων αλλά και των Μακεδόνων δεν παύει να αποτελεί μαύρη κηλίδα στην σύγχρονη ελληνική ιστορία...!!!!
Για το οποίο οι γνωστοί "ανθέλληνες" κάποτε θα λογοδοτήσουνε...!!! και αυτό σύντομα μετά την ένταξη όλων των γειτονικών χωρών στη Ε.Ε

Ευρωπαϊκή Ελλάδα είπε...

Για κανένα κάτοικο αυτής της χώρας δεν υπάρχει αμφιβολία πως ότι παραδοσιακό παρουσιάζεται σαν "ελληνικό" είναι τουρκικό και σίγουρα ανατολίτικο-ασιατικό και μη ευρωπαϊκό.
Είτε αυτό αφορά το τουρλού, τον ντολμά,το σουτζούκι,το γιαουρτλού,το λουκούμι,το καζάν ντιπί,τον μπακλαβά, τον χασάπη,τον μανάβη,τον μπακάλη και φυσικά και ο γνωστός Καραγκιόζης.
Οπως ο προαναφερόμενος υψηλά αμοιβόμενος από τις γνωστές υπηρεσίες του ελληνικού κράτους,(αλλά με ευρωπαϊκά και ξένα χρήματα) ο οποίος θρασύδυλα κρυβόμενος πίσω από την πολιτισμένη ανωνυμία του αίρει παράνομα την ανωνυμία άλλων σχολιαστών...!!!
Αν πραγματικά έχει τέτοιο θράσος ας το επιδείξει στην ασιατική του γένετειρα ....

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ είπε...

Οι ελληνόφωνοι κάτοικοι της Μακεδονίας χόρευαν όλους τους χορούς των εθνικά μακεδόνων με τους οποίους ζούσανε αρμονικά επι αιώνες.
Αντίθετα τσιφτετέλια και αλλους τούρκικους χορούς χορεύανε οι άνθρωποι τους οποίους το ελληνικό κράτος φρόντισε να εγκατασταθούν στην Μακεδονία για να ανατρέψουνε τις εθνοτικές πλειοψηφίες, στους οποίους χορήγησε τίτλους με τα καλύτερα και μεγαλύτερα κτήματα(αντίθετα οι αυτόχθονοι Μακεδόνες παρά την επί αιώνες χρήση των κτημάτων τους μέχρι τώρα δεν έχουν τίτλους με αποτέλεσμα να μην μπορούνε να ενταχθούν στα προγράμματα της Ε.Ε), τους οποίους διόρισε κατά πλειοψηφία στο ελληνικό δημόσιο ( αντίθετα οι Μακεδόνες μετα το 1981 άρχισαν να μπαίνουν αφού φυσικά υπέστησαν εθνοτικό ευνουχισμό ).
Φυσικά η ρατσιστική υποστήριξη συνεχίζεται μέχρι σήμερα ,κυρίως προς τους με πρωτοβουλία του υπ.αρχηγού της Ν.Δ Σαμαρά ΕΠΟΙΚΟΥΣ της δεκαετίας του 90 , τους οποίους κουτοπόνηρα βάπτισε παλλινοστούντες έστω και αν ποτέ δεν μένανε γνωστοί πρόγονοι τους στην περιοχή....
Φυσικά το ζητούμενο αντάλλαγμα είναι ένα: ΑΦΑΝΙΣΜΟΣ της Μακεδονικής εθνοτικης ταυτότητας

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=OaNT8ZFa2wk
Η απάντηση στον ανώνυμο που γράφει ότι οι Αλβανοί δεν ξέρουν να χορεύουν τσάμικα!

Ανώνυμος είπε...

Ελευθεροτυπία, Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009
Οι «ελληνόψυχοι» και οι ναπάλμ
ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ: ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΜΗΣ, ΑΝΤΑ ΨΑΡΡΑ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΨΑΡΡΑΣ Οι θαυμαστές της την παρουσίασαν σαν το καθοριστικό βήμα για την οριστική «υπέρβαση» του εμφύλιου διχασμού στο επίπεδο της έβδομης τέχνης.
Κάποιοι άλλοι, λιγότερο ενθουσιώδεις, της αναγνώρισαν μια «ανθρωπιστική» προσέγγιση. Ομως η «Ψυχή βαθιά» δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Η ταινία του Παντελή Βούλγαρη απλώς αποτυπώνει στο πανί την εικόνα του Εμφυλίου που υπάρχει σήμερα στο μυαλό του λεγόμενου «μεσαίου χώρου». Μια εκδοχή δηλαδή εθνικόφρονος κι αντικομμουνιστικής προπαγάνδας (με τους όρους του 2009 κι όχι του 1950), εξίσου ανιστόρητης με τα παλιότερα πονήματα του είδους.

**Πόσο «ανθρωποκεντρική» μπορεί να είναι π.χ. μια ταινία που ξεκινά απαριθμώντας σαν θύματα των πολέμων του 1912-1940 μονάχα τις απώλειες του τακτικού ελληνικού στρατού, αποσιωπώντας δηλαδή όχι μόνο τους πεσόντες των «αλλοφύλων» αλλά και τις εκατόμβες των «ομογενών» αμάχων; Μπορεί αυτό ν' ανταποκρίνεται στη στρατοκρατική λογική των εκδόσεων του ΓΕΣ, σαφώς όμως εξιδανικεύει τα «εθνικώς ορθά» σφαγεία σε βάρος κάθε έννοιας «ανθρωπισμού».

**Πόσο πολιτικά ουδέτερη είναι μια ταινία που, στην ίδια εισαγωγή, διαγράφει μονοκοντυλιά τους νεκρούς του 1941-44; Πώς μπορεί κανείς να μιλήσει για το «δεύτερο αντάρτικο» (ή τον «τρίτο γύρο»), «ξεχνώντας» όσα προηγήθηκαν μέσα στην ίδια δεκαετία; Η σιωπή αυτή συνιστά από μόνη της πολιτική θέση, αφού κάθε αναφορά στην Κατοχή και την Αντίσταση θα αμφισβητούσε το σχήμα «ξενοκίνητη Αριστερά» - «πατριώτες Δεξιοί», δηλαδή τη σπονδυλική στήλη (αν όχι και το μοναδικό λόγο γυρίσματος) της ταινίας.

Γιατί αν κάτι επιχειρεί να μας πει ο Βούλγαρης, είναι ακριβώς αυτό: ότι, παρά την αμερικανική πατρωνία, η εθνικόφρων ηγεσία του 1949 όχι μόνο ήθελε να σταματήσει την αδελφοκτονία αλλά και πρόβαλε αντίσταση στις πιέσεις των ΗΠΑ για εξολόθρευση των ανταρτών. Ηδη από την πρώτη σκηνή του έργου, ο πρωθυπουργός ανακοινώνει στο βασιλιά ότι «πρόθεση» της Δεξιάς είναι η συνεννόηση με την Αριστερά για ειρήνευση. Ως αυθεντικός εκπρόσωπος του ξένου παράγοντα, ο Παύλος του απαντά πως δεν θα το επιτρέψουν οι Αμερικανοί.

Ανώνυμος είπε...

Το αποκορύφωμα όμως αποτελεί η «προσπάθεια» του αρχηγού του κυβερνητικού στρατού ν' αποτρέψει τη χρήση των εμπρηστικών βομβών ναπάλμ που του προσφέρει -και τελικά του επιβάλλει- ο ιμπεριαλιστής στρατηγός Βαν Φλιτ. Βέβαια, αυτή η εκδοχή των γεγονότων έχει σχέση κυρίως με τις επισκέψεις του Κώστα Καραμανλή στον Αϊ-Στράτη και καθόλου με την ιστορική πραγματικότητα του 1949. Απαντώντας στις σχετικές επικρίσεις, ο σκηνοθέτης επικαλέστηκε ως πηγή του «τα έγγραφα του ΓΕΣ» (FLASH 1.11.09).

Αναφέρεται προφανώς στη 16τομη συλλογή «Αρχεία Εμφυλίου Πολέμου» που εξέδωσε το 1998 η Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού.

Μόνο που, αν κάτι τεκμηριώνουν αυτά τα ντοκουμέντα, είναι ακριβώς η πλαστογραφία που διαπράχθηκε από τον Βούλγαρη για τον εξωραϊσμό της ηγεσίας του Εθνικού Στρατού!

Η επίπληξη της τελευταίας απ' τον Βαν Φλιτ, που παρακολουθούμε στην ταινία, περιγράφεται όντως στην έκθεση που υπέβαλε στις 3.12.1948 ο Α' υπαρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Στυλιανός Κιτριλάκης, για τις «επιχειρήσεις κατά των συμμοριτών κατά το έτος 1948» (τ. 10ος, σ. 437-71). Μόνο που, στο ίδιο έγγραφο, καταγράφεται εκτενώς όχι η αντίσταση των εθνικοφρόνων στρατηγών στη χρήση των ναπάλμ, αλλά τα παράπονά τους επειδή οι Αμερικανοί δεν τους είχαν εφοδιάσει ακόμη -και δη «επαρκώς»- με το τρομερό αυτό όπλο.

Οι επιτιθέμενες κυβερνητικές δυνάμεις, διαβάζουμε, «εστερούντο Αεροπορίας βομβαρδισμού, τόσον αναγκαίας διά την καταστροφήν των ισχυρών οργανώσεων των κομμουνιστών και εξουδετέρωσιν των αμυνομένων.

Οταν αι ουσιώδεις αυταί ελλείψεις ετέθησαν υπ' όψιν των Αμερικανών, έσπευσαν ούτοι να μας πληροφορήσουν υπό έχεμύθειαν, ότι πάντα ταύτα θα αναπληρωθώσι διά της "εμπρηστικής βόμβας" η οποία ρίπτεται από αεροπλάνου και άμα τη εκρήξει της επί του εδάφους, αναπτύσσει τοσαύτην θερμοκρασίαν, ώστε κατακαίει τα πάντα επί εκτάσεως ορθογωνίου μήκους 180 μ. και πλάτους 40 μ. περίπου. Οιοσδήποτε ζων οργανισμός και παν μηχάνημα ευρισκόμενον εντός τού ως άνω ορθογωνίου θα απηνθρακούτο και θα ευρίσκωμεν τους συμμορίτας απηνθρακωμένους εις την στάσιν, ην ούτοι θα είχον κατά την έκρηξιν.

Ανώνυμος είπε...

Μία τοιαύτη βόμβα βεβαίως, εξετιμήθη παρά πάντων ως πλέον η ικανή να αντικαταστήση οιονδήποτε άλλο Πόλεμικόν μηχάνημα και εφαίνετο πλέον αποτελεσματική από τα μέχρι τούδε γνωστά μηχανήματα πυρός. Υπό τοιαύτας συνθήκας εγένετο δεκτόν ότι αι δύο Μεραρχίαι πράγματι θα κατώρθουν να φθάσουν εις τον σκοπόν των εντός ελαχίστου σχετικώς χρόνου και δη ακωλύτως.

Ελέχθη επί πλέον, ότι αι ως άνω βόμβαι θα έφθανον εις την Ελλάδα εις επαρκή αριθμόν και λίαν εγκαίρως, ώστε να εθισθή η Αεροπορία μας εις την εκτόξευσίν των.

Ατυχώς, διά λόγους αγνώστους, αι ως άνω "εμπρηστικαί βόμβάι" δεν έφθασαν. Αντί τούτων, την παραμονήν της καθωρισμένης ημέρας εξορμήσεως των Μεραρχιών, μας παρεδόθησαν βόμβαι αίτινες επληρούντο με ειδικόν τι μίγμα πετρελαίου και καυστικών τινών άλλων ουσιών, τα δε επιτευχθέντα αποτελέσματα εκ της εκρήξεως τούτων, ήσαν αντίκρυς αντίθετα των αναμενομένων. Δεν εκαίετο καν, ούτε το ξηρόν χόρτον επί του εδάφους. Παρετηρείτο την στιγμήν της εκρήξεως κάποια λάμψις και ουδέν τούτου πλέον.

Ούτω οι δύο Μεραρχίαι, αίτινες είχον την ανωτέρω αποστολήν, εστερήθησαν κατά την εξόρμησίν των των αναγκαίων μέσων» (σ. 441).

Στην ίδια έκθεση παρατίθεται και υπόμνημα της κυβέρνησης προς τον Αμερικανό υπουργό Στρατιωτικών Τζορτζ Μάρσαλ (8.7.48). «Εκ των μέχρι τούδε από διετίας διεξαγομένων επιχειρήσεων κατά των συμμοριτών», διαβάζουμε εκεί, «κατεδείχθη η ανάγκη εφοδιασμού του Στρατού διά των κάτωθι συμπληρωματικών μέσων:

1. διά βομβαρδιστικής Αεροπορίας, ήτις ελλείπει καθ' ολοκληρίαν.

2. δι' ειδικών καυστικών βομβών με αποτελέσματα δραστικά.

3. διά φλογοβόλων. [...]

6. δι' αερίων άτινα χρησιμοποιούνται συνήθως υπό των αστυνομικών εναντίον ληστών οχυρωμένων εις κλειστούς χώρους και χρησιμοποιουμένων προς αποφυγήν μεγάλων απωλειών εις έμψυχον υλικόν. [...]

Τέλος να εκχωρηθή παν έτερον μέσον όπερ δύναται να συμβάλη δραστικώς εις την εξόντωσιν των συμμοριτών και όπερ μέσον είναι άγνωστον ημίν και χρησιμοποιούμενον υπό του Αμερικανικού στρατού» (όπ.π., σ. 450).

Παρόμοιο αίτημα, για την «ανάγκην συμπληρώσεως» του κυβερνητικού οπλοστασίου από τις ΗΠΑ «διά των απαιτουμένων ισχυρωτέρων και καταλληλοτέρων μέσων», περιέχεται και σε έκθεση του Κιτριλάκη προς τον αρχηγό ΓΕΣ, αμέσως μετά την κατσάδα του Βαν Φλιτ (27.7.48). Ως τέτοια μέσα, «απολύτως αναγκαία και εις πρώτην σειράν επείγοντος», αναφέρονται κατά σειράν: «βομβαρδιστική αεροπορία, εμπρηστικαί βόμβαι, όπλα βαρέα ευθυτενούς τροχιάς κατά πολυβολείων» (όπ.π., σ. 463).

Τελικά οι ναπάλμ χρησιμοποιήθηκαν μαζικά κατά την τελική εξόρμηση του Εθνικού Στρατού στον Γράμμο και το Βίτσι.

Σύμφωνα με λεπτομερή έκθεση του αρχηγού Αεροπορίας, πτέραρχου Εμμανουήλ Κελαϊδή (10.9.49), που επίσης δημοσιεύεται στα «Αρχεία» της ΔΙΣ (τ. 15ος, σ. 122-71), μεταξύ 15 Ιουλίου και 27 Αυγούστου 1949 ρίχτηκαν συνολικά 341 τέτοιες εμπρηστικές βόμβες.

Εννοείται πως ο πτέραρχος δεν εκφράζει την παραμικρή δυσφορία για τη χρήση τους «εις μεγάλην πυκνότητα κατά την τελευταίαν φάσιν της εφόδου» (σ. 167). Παραθέτει, αντίθετα, την -θετική- εκτίμηση του Β' Σ.Σ. ότι «αι εμπρηστικαί βόμβαι κατετρόμαξαν τους συμμορίτας και υπεχρέωσαν τούτους να εγκαταλείψουν τα πολυβολεία τους», με αποτέλεσμα το από αέρος μακέλεμά τους (σ. 150).

Με ενθουσιασμό περιγράφουν, τέλος, στις δικές τους εκθέσεις τα αποτελέσματα των ναπάλμ ο στρατηγοί Θρασύβουλος Τσακαλώτος (4.8.49) και Θεμιστοκλής Κετσέας (2.9.49): «Αι εμπρηστικαί βόμβαι εξουδετέρωναν εις ακτίνα αρκετών μέτρων τους συμμορίτας λόγω υψηλής θερμότητος και τρία πολυβολεία επί 25 εν όλω εκάησαν. Επίσης αι βόμβαι αύται επέφερον σχετικήν ασφυξίαν, αναγκάζουσαι τον προσβαλλόμενον να φεύγη εκ της θέσεώς του» (όπ.π., σ. 466 & 462).

Πόλεμο διεξήγαγαν οι άνθρωποι και, πολύ λογικά, πρώτη τους μέριμνα ήταν η εξόντωση του αντιπάλου. Εξήντα έτη μετά, οι πολιτικοί τους επίγονοι τους μεταμόρφωσαν όμως σε πρώιμους «αντιιμπεριαλιστές» του «μεσαίου χώρου»... *

Ανώνυμος είπε...

Από το παραπάνω άρθρο συμπεραίνουμε πως η εθνικιστική μετάλλαξη διάφορων αριστερών ευθυγραμίζεται με τον δεξιό υπερεθνικισμό.
Γιατι αποσιωπάται το γεγονός ότι τον κορμό της ελληνικής εθνικής αντίστασης κατά των γερμανών ναζι κατακτητών αποτελούσανε τα θύματα και οι κυνηγημένοι της προπολεμικής περιόδου συμπεριλαμβανομένων των φυλακισμένων του Μεταξά.
Την ίδια περίοδο ο ρόλος των εθνικιστών ήταν θολός και ξεκινούσε από μία ψευτοουδετερότητα μέχρι την ανοικτή συνεργασία με τον κατακτητή.
Το δεύτερο αντάρτικο σαφώς και ήταν αποτέλεσμα της πρόθεσης της δια της βίας διακυβέρνησης των εθνικιστών εξ' ού και οι διώξεις των δημοκρατικών αμέσως ετά την απελευθέρωση.
Τα θύματα του Δημοκρατικού Στρατού ήταν πολλαπλάσια από αυτά του εθνικιστικού .
Η εκδικητικότητα των εθνικιστών εναντίον των δημοκρατικών , η οποία κρατάει μέχρι και σήμερα είναι αποκλειστικά ελληνική υπόθεση.
Η Γυάρος και η Μακρόνησος καθώς και άλλα εγκλήματα του μετεμφυλιακού κράτους έτυχαν της αντίδρασης όλου του δημοκρατικού δυτικού κόσμου,περιλαμβανομένων των κυβερνήσεων του...
Οι δολοφονίες των αριστερών όπως του Μπελογιάννη αποτελούν έργο των ελλήνων εθνικιστών και μόνο και θα ήταν περισσότερες αν δεν παρενέβαιναν δυναμικά οι Δυτικές Κυβερνήσεις και η Αμερική.
Το ίδιο και κατά την δικτατορία.
Συνεπώς η σύμπλευση των δημοκρατικών ψευτοαντιμπεριαλιστών με τους εθνικιστές νεοαντιιμπεριαλιστές είναι μη πειστική και φανερώνει το κοινό τους ρατσιστικό και εθνικιστικό υπόβαθρο.
Με τα χρήματα της Ε.Ε κάνουνε ταινίες στις οποίες μεταθέτουνε ψευδώς τις ευθύνες για τα δικά τους ελληνικά εγκλήματα εναντίον των τούρκων στη Σμύρνη,στο Εσκι Σεχίρ, στην πραξικόπημα της Ελλάδος και της Κύπρου στους ξένους και ιδιαίτερα στους Αμερικανούς. Ενα μεγάλο ΨΕΜΜΑ.
Αυτό και αν δεν αποτελεί μεγάλη αχαριστία...

Ανώνυμος είπε...

οπως ΨΕΜΜΑ ειναι ο ισχυρισμός του μεταπολεμικού κράτους ότι δήθεν οι αμερικανοί απαγορεύουν την μακεδονική γλώσσα παρότι το ελληνικό κράτος το επιθυμεί....

Ανώνυμος είπε...

IOSPRESS

**Ανάστατοι είναι για ακόμα μια φορά οι κάτοικοι τεσσάρων κοινοτήτων του νομού Φλώρινας έπειτα από έγγραφο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας (ΓΕΣ, Ταμείο Εθνικής Αμυνας, Φ.913.3/50/1/3416, 1.9.2009), το οποίο ανακοινώνει αιφνιδιαστικά «την αναγκαστική απαλλοτρίωση κτημάτων διαφόρων ιδιοκτησιών στις κοινότητες Μελίτη, Κέλλη, Λόφοι, Βεύη νομού Φλώρινας για κάλυψη στρατιωτικών αναγκών».

Το έγγραφο, το οποίο υπογράφει ο απελθών υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Ιωάννης Πλακιωτάκης, εξαιρεί από την απαλλοτρίωση όσα ακίνητα «φέρονται» ότι ανήκουν στο Δημόσιο ή είναι «σε διάθεση εποικισμού».

**Η αναγκαστική αυτή απαλλοτρίωση αφορά το περιβόητο «πεδίο βολής» που ταλαιπωρεί τους κατοίκους της περιοχής από το 1961 και ιδίως τα τελευταία χρόνια, από το 1997, που άρχισαν να γίνονται βολές με άρματα και μεγάλα πυροβόλα («Ενα πεδίο βολής φτηνό», Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 4.11.04).

Το σύνολο των κατοίκων, οι εκπρόσωποί τους στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και οι τοπικοί βουλευτές που επανεκλέχτηκαν (Λιάνης και Κωνσταντινίδης) έχουν ταχθεί υπέρ της κατάργησης του πεδίου, το οποίο λειτουργεί δίπλα στα χωριά, μέσα σε καλλιεργούμενες εκτάσεις.

**Πριν από ένα χρόνο είχε συκοφαντηθεί ολόκληρη η περιοχή από μερίδα του Τύπου και των καναλιών, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των κατοίκων που ζητούσαν να παύσουν οι ίδιοι και τα χωράφια τους να αποτελούν «στόχο» σε στρατιωτικές ασκήσεις.

Είχαν τότε λάβει τη διαβεβαίωση ότι το πεδίο θα μεταφερθεί σε άλλο καταλληλότερο χώρο.

Και τώρα μαθαίνουν ότι όχι μόνο δεν προτίθεται το υπουργείο Αμυνας να κάνει κάτι τέτοιο, αλλά τους παίρνουν και τα χωράφια τους.

Το ερώτημα των κατοίκων είναι αν ο νέος υπουργός Βαγγέλης Βενιζέλος είναι ενήμερος για την απόφαση του προκατόχου του ή οι υπηρεσίες λειτούργησαν με τη φόρα της περασμένης «διακυβέρνησης».

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=07/11/2009&s=ios-savvatoy

Ανώνυμος είπε...

@Ανώνυμος 7 Νοέμβριος 2009 2:33 μμ

Εξ αιτίας της προκατάληψής σου, ξέχασες να διαβάζεις τα ελληνικά. Δεν είπα ότι οι Αλβανοί δεν ξέρουν να χορεύουν τσάμικο. Είπα ότι ελάχιστοι Αλβανοί χορεύουν τσάμικο κι αυτό διότι είναι τοπικός χορός.
Εννοούσα δε ότι ο τσάμικος δεν μπορεί να ονομαστεί εθνικά αλβανικός χορός. Για του λόγου το αληθές ξαναδές το βίντεο που πρότεινες.
Αν ήξερες τα βασικά θα παρατηρούσες ότι τα βήματα είναι ίδια αλλά ο ρυθμός είναι τελείως διαφορετικός από τον δικό μας τσάμικο.
Από πού είναι το συγκρότημα που χορεύει;;;;
Από την Κονίσπολη!
Πού είναι οι Κονίσπολη;; Από πάνω από τη Σαγιάδα. 3χλμ από τα αλβανοελληνικά σύνορα, στην περιοχή που λέμε Τσαμουριά.
Ο τσάμικος χορεύεται στην Αλβανία μονο από τους τσάμηδες Αλβανούς. Ξέρεις πού είναι αυτοί;;
Σε 9 χωριά μεταξύ Αγίων Σαράντα και ελληνικών συνόρων!
Αντίθετα στην Ελλάδα είναι παραδοσιακός χορός σε όλη σχεδόν την ηπειρωτική χώρα, από την Καστοριά μέχρι και την Μάνη!
Αρα αν θέλουμε σώνει και καλά να προσδιορίσουμε εθνικά τον συγκεκριμένο χορό (το οποίο δεν θεωρώ απαραίρητο μιας και είναι ένδειξη εθνικιστικής θεώρησης της λαογραφικής παράδοσης), τότε το ορθότερο θα ήταν να τον πούμε 'ελληνικό'.

Ευρωπαϊκή Ελλάδα είπε...

enet.gr, 16:37 Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009
Tο KKE ζητά να μην καταργηθεί η θητεία
Τη διατήρηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας ζητά το ΚΚΕ, εκτιμώντας ότι αυτό εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς της πλουτοκρατίας και του ΝΑΤΟ.
"Η κατάργηση της θητείας στην αεροπορία και το ναυτικό οδηγεί στην πλήρη κατάργηση της θητείας και την μετατροπή των ενόπλων δυνάμεων σε μισθοφορικό στρατό, όπως επιτάσσει η συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ. Αυτή η εξέλιξη είναι επικίνδυνη και για τα δικαιώματα του λαού και για την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας", αναφέρει το κομμουνιστικό κόμμα. "Επίσης αποδεικνύει ότι χρήματα υπάρχουν και βρίσκονται όταν πρόκειται για την ενίσχυση της πλουτοκρατίας, τους ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς και τη συμμετοχή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων σε πολέμους και επεμβάσεις", καταλήγει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου.

Σχόλιο:
Ενα ακόμα στοιχείο της εθνικιστικής αναδίπλωσης του ΚΚΕ εξαιτίας και της υπερσυντηρητικής ανάγνωσης της πολιτικής πραγματικότητας...
Η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία παραβιάζει θεμελιώδη ατομικά ανθρώπινα δικαιώματα

bb είπε...

Ανώνυμε 10:36 - Σε όλη την Ελλάδα ζούσαν άνθρωποι Αλβανικής εθνοτικής ταυτότητας (πολύ πριν γίνει η Αλβανία κράτος) οι λεγόμενοι Αρβανίτες, και γι αυτό τον λόγο οι «ελληνικοί» χοροί μοιάζουν με τους αλβανικούς (πχ τσάμικος).
Η δική σου λογική που λέει «ότι υπάρχει εντος ελληνικών συνόρων είναι αυτομάτως ελληνικό από αρχαιοτάτων χρόνων» είναι λάθος. Δηλαδή, εάν η Ελλάδα κέρδιζε και άλλα εδάφη στην διάρκεια των πολέμων του περασμένου αιώνα και φτάνανε τα σύνορα της πχ μέχρι τη Ρωσία, θα ήταν όλα ελληνικά με την εθνική έννοια; Θα καταργούσε και εκεί η Ελλάδα όλες της εθνότητες, όπως έκανε μέχρι σήμερα το ελληνικό Κράτος εντος των συνόρων του; Όπως τους Μακεδόνες, Τούρκους, Πομάκους, Βλάχους, Αρβανίτες, κτλ.

Ευρωπαϊκή Ελλάδα είπε...

Το τσάμικο και η φουστανέλλα είναι στοιχεία της αλβανικής παράδοσης και της αλβανικής πολιτιστικής ταυτότητας.
Σαφώς και οι φορείς τους είναι και άλλες εθνότητες που μοιράζονται τον ίδιο χώρο, κυρίως βλάχικης εθνότητας.Οπως και φυσικά φορείς έξω από τον γενέθλιο τόπο, είτε της ίδιας αλβανικής εθνότητας-αλβανοί στην πελλοπόνησο, αλβανοί στην μακεδονία και την θράκη είτε άλλων εθνοτήτων .
Σαφώς και με την σύγχρονη αντίληψη αποτελούν στοιχεία του πολιτισμού της ελλάδος , όμως με συγκεκριμένη και εν προκειμένω αλβανική αφετηρία και σύνθεση.
Οπως και το συρτάκι αποτελεί πολιτιστικό στοιχείο της σύγχρονης αμερικής με άμεση όμως σχέση με τους ελληνικής εθνότητας αμερικα-νούς...
Οι εθνικά Μακεδόνες δεν διακατέχονται από αίσθημα εθνοτικής ανασφάλειας και συνεπώς δεν διεκδικούν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ και δικαιώματα χρησικτησίας..
Ως εκ τούτου δεν έχουν πρόβλημα με την χρήση των όρων Μακεδόνας και Μακεδονικός από οποιονδήποτε εθνοτικά και για οποιαδήποτε λόγο.
Ισα ισα αυτό αποτελεί λόγω περηφάνειας και ακτινοβολίας .
Ετσι η γεωγραφική χρήση της λέξης Μακεδόνας είτε από τους εθνικά "έλληνες" κατοίκους της Μακεδονίας είτε από τους εθνικά Βλάχους είτε απο τους εθνικά Τούρκους είναι αποδεκτή από τους εθνικά Μακεδόνες(δίχως φυσικά την ταυτόχρονη απόκρυψη της εθνοτικής τους ταυτότητας).
Αυτονόητο όμως είναι να απαιτούν τον ίδιο σεβασμό από όλες της εθνότητες της Μακεδονίας στον ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ και ΔΙΑΚΡΙΤΟ τους ατομικό και συλλογικό, εθνοτικό και γλωσσικό ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ αυτοπροσδιορισμό .
Πολύ περισσότερο που αποτελούσαν αλλά και σήμερα αποτελούν την εθνοτική και γλωσσική μακεδονική πλειοψηφία της αδιαμέλιστης Μακεδονίας.
Αυτός ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ συνεπάγεται βέβαια καθήκοντα και υποχρεώσεις για όλους τους κατοίκους της Μακεδονίας που κάνουνε χρήση του γεωγραφικού μακεδονικού αυτοπροσδιορισμού.

Ευρωπαϊκή Ελλάδα είπε...

Σε αυτά περιλαμβάνονται η συνδιεκδίκηση για αναγνώριση από την ελληνική πολιτεία του ξεχωριστού μακεδονικού πολιτισμού και της μακεδονικής γλώσσας σε όλη την δημόσια ζωή της πατρίδας μας, αντι της σημερινής άρνησης και διώξης της οποία κύριοι φορείς είναι δυστυχώς κάτοικοι της Μακεδονίας ,κυρίως Ασιάτες Εποικοι.
Οι εθνικά Μακεδόνες επιδιώκουν αναβάθμιση της γεωγραφικής μακεδονικής ταυτότητας σε πολιτική και περιφερειακή αφού βασικό στοιχείο της επερχόμενης εμβάθυνσης της Ε.Ε αποτελεί η Ευρώπη των Περιφερειών ,μιά από τις οποίες αποτελεί και η γεωγραφική και αδιαμέλιστη Μακεδονία.
Με το 51% εντός του ελληνικού κράτους, το 13% του Βουλγαρικού Κράτους , το 3% εντός του Αλβανικού Κράτους και το υπόλοιπο 33% στη ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Η εθνική μακεδονική ευρωπαϊκή κοινότητα Ελλάδος ΣΕΒΕΤΑΙ το σύνταγμα και τους νόμους της χώρας μας, την εδαφική ακεραιότητα και τα υπάρχοντα διεθνή σύνορα(όπως και η μικρή ελληνική κοινότητα της Τουρκίας αλλά και της Αλβανίας) .
Διεκδικεί εθνοτική αναγνώριση και ισοτιμία με όλες τις άλλες εθνότητες της ελλάδος, και ως φορολογούμενο μέρος του πολυεθνικού ελληνικού λαού αλλά και του ελληνικού ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ έθνους.
Δεν αναγνωρίζει μητέρες πατρίδες πουθενά και φυσικά στο κράτος των ομοεθνών γειτόνων Μακεδόνων , με το οποίο διεκδικεί σχέσεις συνταγματικά κατοχυρωμένης καλής γειτονίας.
Καλεί όλους τους κατοίκους της χώρας μας ,ιδιαίτερα της Μακεδονίας να αποκηρύξουν την εθνικιστική και ρατσιστική ιδεολογική τους ταυτότητα και να αγκαλιάσουν τους εθνικά Μακεδόνες οι οποίοι ιστορικά υπέστησαν τα πάντα αλλά και προσέφεραν τα πάντα στην κοινή μας πατρίδα.
Ας ελπίζουμε ότι η φετεινή επέτειος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις 6 Δεκεμβρίου θα σημάνει την έναρξη της διαδικασίας ΕΠΑΝΑΧΟΡΗΓΗΣΗΣ της παρανόμως αφαιρεθείσης ελληνικής υπηκοότητας στους εθνικά μακεδόνες ,διασπαρμένους σε όλο τον κόσμο.
Ανεξάρτητα τούτου οι εθνικά μακεδόνες θα συνεχίζουν να σέβονται στη πράξη τα εθνοτικά και γλωσσικά νόμιμα δικαιώματα όλων των άλλων εθνοτήτων της Μακεδονίας αλλά και όλου του κόσμου.
Με εκατοντάδες αλβανικά σχολεία, με αλβανικά τζαμιά, με βλάχικα και τούρκικα σχολεία , φυσικά και με ελληνικά.
Η εθνική μακεδονική κοινότητα ελλάδος ενθαρύνει τους ομοεθνείς της μακεδόνες , ιδιαίτερα στην γειτονική χώρα για εκμάθηση ως τρίτης μετά την αγγγλική ξένης γλώσσας, της γειτονικής ελληνικής γλώσσας ως στοιχείο αλληλοκατανόησης των γειτονικών εθνοτήτων και λαών...

Ανώνυμος είπε...

Εψιλον, Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009
Η φαιά πανούκλα στα χρόνια του Μπερλουσκόνι

Fascista italiano
ΚΕΙΜΕΝΟ | ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΑΝΤΖΟΥ (pantzou@enet.gr) Φ. | ALESSANDRO COSMELLI/CONTRASTO /APEIRON PHOTOS Από το βιβλίο «OltreNero» - έρευνα του Marco Mathieu Με σύμβολο τη χελώνα (που κουβαλά στους ώμους της το σπίτι της, ζωτικό για την επιβίωσή της), οι νέοι μελανοχίτωνες της Κάζα Πάουντ με τα μαύρα σακάκια, τα οποία εναλλάσσουν με κουκούλες όταν επιτίθενται κατά μεταναστών, καταλαμβάνουν εγκαταλειμμένα κτήρια και τα μεταμορφώνουν σε «κοινωνικά κέντρα», όπου φιλοξενούν άπορες οικογένειες και προπαγανδίζουν τη μισαλλόδοξη ιδεολογία τους.
Καταθέτουν προτάσεις νόμων, από την προστασία της μητρότητας ώς τη θέσπιση «Αμοιβαίων Στέγης», για να αποκτήσουν όλοι σπίτι χωρίς να καταφεύγουν στις «ληστρικές» τράπεζες. Και οργανώνουν ομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν και τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου με την ίδια ευκολία με την οποία μιλούν για τα 40 χρόνια από το θάνατο του Τσε και τα 42 του Κέρουακ.

Εμπνευσμένο από «το σοσιαλισμό του Μουσολίνι» και με αδιαμφισβήτητο ηγέτη τον 35χρονο Τζιανλούκα Ιανόνε, που διεκδικεί το μονοπώλιο της «αυθεντικής αναβίωσης της φασιστι- κής παράδοσης», το κίνημα της Κάζα Πάουντ απλώνεται σε λύκεια και πανεπιστήμια της χώρας, όπου το νεοφασιστικό Φοιτητικό Μπλόκο δίνει αιματηρές οδομαχίες κατά των αριστερών και των αντιφασιστών φοιτητών.

Ο Ιανόνε (βιβλιοπώλης, τραγουδιστής του γκρουπ Zetazeroalfa, ιδιοκτήτης της δισκογραφικής RTP που προάγει «εθνικιστικά» γκρουπ, συγγραφέας, διευθυντής του περιοδικού «Occidentale» και του Radio Bandera Nera και εμπνευστής των «μαύρων καταλήψεων») παρουσιάζει την Κάζα Πάουντ ως «ένα εργοστάσιο ιδεών, μία αποθήκη ονείρων ασυμβίβαστων γυναικών και αντρών», τον Χίτλερ ως επαναστάτη, τον Μπερλουσκόνι ως «συμπαθή», και αποφεύγει να μιλά για το κύριο χαρακτηριστικό της οργάνωσής του: την ωμή βία.

Αλλά αυτήν τη βία που επιχειρούν να κρύψουν πίσω από το «κοινωνικό πρόσωπο» της οργάνωσης και τις γραβάτες των ηγετών τους, αποκάλυψε το βιβλίο «OltreNero». Οι φωτογραφίες του Αλεσάντρο Κοσμέλι και η έρευνα του Μάρκο Μάθιου αποτυπώνουν την καρδιά του κινήματος: παραστρατιωτικά τάγματα «συναγωνιστών» έτοιμα να επιτεθούν στον «άλλο», λεγεωνάριοι με μαύρα σακάκια παραταγμένοι με στρατιωτική πειθαρχία, παιδιά που απλώνουν το χέρι σε ρωμαϊκό χαιρετισμό και τραγουδούν με πατριωτική έξαρση σε διαδηλώσεις κατά των μεταναστών.

Ολα θυμίζουν εικόνες από τα κινηματογραφικά επίκαιρα της δεκαετίας του '30. Αλλά είναι 2009, και η βία τους υπάρχει παντού - στις χειρονομίες, στην εκπαίδευση, στις συναυλίες των συγκροτημάτων τους, όπου το κοινό επιδίδεται σε συμπλοκές λες και βρίσκεται σε ομαδικό fight club. Ολα είναι φασισμός και ο Μουσολίνι ιερή αναφορά. Κι αν το ρετσινόλαδο θεωρείται παρωχημένο, τα «μανγκανέλο», τα φασιστικά ρόπαλα, κάθε άλλο: απλώς αντικαταστάθηκαν από σιδερένιους λοστούς. Και απέδειξαν την παντοδυναμία τους στο αιματοκύλισμα της Πιάτσα Ναβόνα πέρυσι τον Οκτώβριο, όταν συνεπλάκησαν με αριστερές οργανώσεις στις κινητοποιήσεις κατά της εκπαι- δευτικής μεταρρύθμισης.

Γι' αυτούς τα επεισόδια στην Πιάτσα Ναβόνα είναι το σημείο καμπής: «Δείξαμε τη δύναμή μας, ήταν η στιγμή της εξέγερσης: φωνάζουμε, υπάρχουμε, είμαστε εδώ». Ετσι καυχώ- νται στο βιβλίο αυτά τα βλοσυρά πρόσωπα, που εκπαιδεύονται για να «πολεμήσουν για τις ιδέες τους», καταλαμβάνοντας με δράσεις κοινωνικούς χώρους που εγκαταλείφθηκαν από την αποδυναμωμένη Αριστερά: περιφέρειες, άστεγους, νεόπτωχους, ηλικιωμένους...

Ανώνυμος είπε...

Η Κάζα Πάουντ είναι ίσως η πιο ορατή, όχι όμως η μοναδική φασιστική ομάδα που δρα ανενόχλητη στη χώρα. Την άνοιξη ήρθαν στο φως στοιχεία που αποκαλύπτουν την ύπαρξη κάπου 65 ομάδων νεοφασιστών και νεοναζί, με περισσότερα από 55.000 μέλη, που πιστεύουν ότι ζουν σε μια κατάσταση μόνιμου πολέμου και είναι έτοιμα να «δράσουν». Το Facebook βρίθει ομάδων που κηρύσσουν το εθνικό μίσος και την απέχθεια προς τους μετανάστες. «Εξω ή θάνατος», «Να επιστρέψουν οι φασίστες να σκοτώσουν τα σκουπίδια», «Ρίξε ένα σωσίβιο από μπαρούτι σ' ένα πλοίο με λαθρομετανάστες» - είναι ενδεικτικά συνθήματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο ρατσιστικές ομάδες, οι οποίες, σύμφωνα με τον Φραντσέσκο Πομπέο, πρόεδρο του Παρατηρητηρίου Ρατσισμού της Ρώμης, συγκεντρώνουν έως και 20.000 χρήστες.

Οι επιθέσεις κατά ξένων, μεταναστών, ομοφυλοφίλων, Τσιγγάνων, αντιφασιστών έχουν πολλαπλασιαστεί, και εκατοντάδες είναι οι βανδαλισμοί σε κτήρια πολιτικών κομμάτων και μνημείων της Αριστεράς. Τα γήπεδα έχουν μεταμορφωθεί σε σφηκοφωλιές ακροδεξιών χουλιγκάνων. Το μένος τους είναι ξεχωριστό όταν πρόκειται για τους Τσιγγάνους και τους Ρουμάνους και οι συστηματικές επιθέσεις εναντίον τους κατάφεραν επιτέλους το στόχο να τους εκδιώξουν από τη χώρα: μέσα σ' έναν χρόνο, από τους 165.000 που ζούσαν στην Ιταλία έμειναν μόλις 35.000. Και ήδη υπάρχουν οι πρώτοι νεκροί από τις επιθέσεις τους, όπως ο 29χρονος γραφίστας Νικόλα Τομασόλι, που σκοτώθηκε πέρυσι στη Βερόνα επειδή αρνήθηκε να δώσει ένα τσιγάρο σε μέλη του Μετώπου Σκίνχεντς, μιας από τις πολλές ομάδες των νοσταλγών του ναζισμού.

Η άνθηση του νεοφασισμού στην Ιταλία δεν θα ήταν δυνατή αν οι ακραίες πεποιθήσεις των οπαδών του δεν έβρισκαν απήχηση στην ιταλική κυβέρνηση, αν εκπρόσωποι και ομοϊδεάτες τους δεν βρίσκονταν σε θέσεις εξουσίας. Ο Μπερλουσκόνι τούς «υιοθέτησε» για να διασφαλίσει την παραμονή του στην εξουσία.

Ανώνυμος είπε...

Το «μεγάλο φλερτ» -όπως αποκαλύπτει το ντοκιμαντέρ «Nazirock» του Κλάουντιο Λάτσαρο- επισημοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2006, όταν, σε διαδήλωση κατά της κυβέρνησης Πρόντι (και με τον όχλο να παραληρεί φωνάζοντας «Ιλ Ντούτσε!»), ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανέβηκε στο βήμα, δίπλα στους νέους του συμμάχους: τον ηγέτη τής διαδόχου τού φασιστικού κόμματος Εθνικής Συμμαχίας, Τζιανφράνκο Φίνι, τον Ρομπέρτο Φιόρι της ακροδεξιάς Φόρτσα Νόβα, που έχει καταδικαστεί για συμμετοχή σε ένοπλη συμμορία, την Αλεσάντρα Μουσολίνι, εγγονή του Ντούτσε και ηγέτιδα της Κοινωνικής Δράσης, τον Λούκα Ρομανιόλι της νεοφασιστικής Τρίχρωμης Φλόγας, τον Αντριάνο Τίλγκερ του Εθνικού Κοινωνικού Μετώπου, που καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλακής για απόπειρα ανασύστασης του φασιστικού κόμματος...

Ο Μπερλουσκόνι, που λίγους μήνες νωρίτερα είχε χάσει τις εκλογές με μόλις 25.000 ψήφους, χρειαζόταν τη στήριξή τους για να εξασφαλίσει την επιστροφή του στην εξουσία. Το πέτυχε το 2008, όταν επανήλθε στην κυβέρνηση μαζί με τη ρατσιστική Λίγκα του Βορρά και την Εθνική Συμμαχία.

Είναι αυτοί που υπαγορεύουν ατζέντα. Η Λίγκα του Βορρά, με τον Ρομπέρτο Μαρόνι ως υπουργό Εσωτερικών, επιβάλλει την ποινικοποίηση της μετανάστευσης και τις περιπολίες πολιτών, τις οποίες είχε ήδη θεσπίσει στις πόλεις που έλεγχε με τις ομάδες περιφρούρησης των «πρασινοχιτώνων». Ο Γκαετάνο Σάγια, ηγέτης του φασιστικού Νέου Κοινωνικού Κινήματος, που το 2004 καταδικάστηκε γιατί προπαγάνδιζε τη φυλετική ανωτερότητα και το 2005 συνελήφθη γιατί ίδρυσε μια «παράλληλη αντιτρομοκρατική αστυνομία», χαιρετίζει το μέτρο ιδρύοντας ομάδα εθελοντών, την Ιταλική Εθνοφρουρά, για να αναλάβει «να καθαρίσει τους δρόμους από τα μιάσματα».

Ο υπουργός Αμυνας δηλώνει ότι οι φασίστες στρατιωτικοί της ψευδοδημοκρατίας του Σαλό, που πολέμησαν κατά των συμμάχων, «πολέμησαν για να υπερασπιστούν την πατρίδα». Η υπουργός Τουρισμού υψώνει το χέρι σε φασιστικό χαιρετισμό σε εκδήλωση των καραμπινιέρων. Κι όταν ο Τζιάνι Αλεμάνο της Εθνικής Συμμαχίας (καταδικασμένος σε έναν χρόνο φυλάκιση, γιατί στο πανεπιστήμιο ήταν αρχηγός φασιστικής συμμορίας που εκδίωκε κομμουνιστές) εξελέγη δήμαρχος Ρώμης, ο Μπερλουσκόνι δήλωνε ενθουσιασμένος: «Είμαστε η Νέα Φάλαγγα».

Ο Μπερλουσκόνι και η αντικομμουνιστική του εκστρατεία υπήρξαν το καζάνι όπου ψήθηκε αυτό το μάγμα των νέων μελανοχιτώνων, που υψώνουν ξανά τη φωνή τους και στρέφουν τις γροθιές και τα μαχαίρια τους κατά των φαντασιακών εχθρών τους, ενώ εκείνος στήνει το προσωπικό του πορνείο στο Παλάτσιο, εξαπολύοντας μύδρους κατά δικαστών, πολιτικών, ιερέων, δημοσιογράφων.

Ανώνυμος είπε...

Στα 15 χρόνια της πολιτικής του σταδιοδρομίας, ο «καβαλιέρε» μέσω της TV και της δημαγωγίας μετέτρεψε το λαό σε κοινό, γράφει ο καθηγητής Λουτσιάνο Κανφόρα στο βιβλίο του «La natura del potere». «Οσο θα κυριαρχεί το κοινό και όχι ο λαός, ο Μπερλουσκόνι θα συνεχίσει να κυβερνά. Με τα αστεία του, τις χειρονομίες του, τις γελοιότητές του, τα συνθήματα, τις διαψεύσεις, τα ποδοσφαιρικά του σχόλια έχει εξασφαλισμένο το κοινό του και, μέσα από το μεροληπτικό μονοπώλιο των μίντια που διαθέτει, μπορεί να του καλλιεργεί τα πιο ποταπά ένστικτα. Ο Μπερλουσκόνι, βασιλιάς της publitica (σύντμηση της διαφήμισης που γίνεται πολιτική), εισήγαγε έναν τρόπο να κάνει πολιτική που δεν είχε προηγούμενο στην Ιταλία από το τέλος του φασισμού, στηριγμένο απόλυτα στον αντιδραστικό λαϊκισμό».

Αλωσε τους δημοκρατικούς θεσμούς, κυβερνά με διατάγματα, αλλάζει τους νόμους κατά βούληση και κατά τα προσωπικά του συμφέροντα, κλείνει το μάτι στη μαφία όταν δεν συναλλάσσεται μαζί της, απαξιώνει το κοινοβούλιο ως «άχρηστο και αντιπαραγωγικό», επιτίθεται στον πρόεδρο και στο δικαστικό σώμα και, όπως προειδοποιεί ο Σαμίρ Νάιν, με το συνονθύλευμα των νεοφασιστικών κομμάτων-συμμάχων του έχει τη στήριξη των τμημάτων εκείνων της κοινωνίας που κατά παράδοση στηρίζουν τα αυταρχικά καθεστώτα: τις μεσαίες τάξεις του εμπορίου, τη χρηματιστηριακή αριστοκρατία, το χαμηλό προλεταριάτο, τους μισθωτούς που εγκαταλείφθη- καν από την Αριστερά.

«Μεγαλομανής, χυδαίος, άτεγκτος με τους αντιπάλους του, υποκριτής με τους συμμάχους του, χειραγωγός, αήθης, ο Μπερλουσκόνι όλο και περισσότερο θυμίζει τον Μουσολίνι» γράφει ο Αντόνιο Ελόρτζα του Πανεπιστη- μίου του Τορίνο. «Επαίρεται για την εξαιρετική του προσωπικότητα ("Ζήτω η Ιταλία, Ζήτω ο Μπερλουσκόνι"). Κραυγάζει ότι δεν έχει κόμμα, αλλά "λαό". Η Αριστερά δεν είναι αντίπαλός του, αλλά "εχθρός του έθνους που πρέπει να συντριβεί". Οποιος στρέφεται εναντίον του, "πληγώνει την Ιταλία". Και όπως και ο Μπενίτο, επιδεικνύει την αρρενωπότητά του και αρέσκεται να τον αποκαλούν Lui (Αυτός). Επιστρέφουμε στη ρητορική και στις πρακτικές της δεκαετίας του 1920».

Η σημερινή Ιταλία φέρνει στο νου τη ρήση του Φόκνερ, «το παρελθόν ποτέ δεν πεθαίνει, δεν είναι καν παρελθόν». Αυτό που βιώνει, λέει ο νομπελίστας Ζοζέ Σαραμάγκου, είναι «ένας νέος φασισμός με γραβάτα Αρμάνι».

Ανώνυμος είπε...

Από τις ράβδους στα ρόπαλα

Το καθεστώς που επέβαλε από το 1922 στην Ιταλία ο Μπενίτο Μουσολίνι έμεινε στην Ιστορία ως φασισμός. Ο όρος, εξηγεί ο Γ. Μπαμπινιώτης στο λεξικό του, προέρχεται από την ιταλική λέξη fascia (δέσμη, δεμάτι, ταινία), που με τη σειρά της έλκει την καταγωγή της από το λατινικό fascis-fasces. Πρόκειται για το αρχαίο ρωμαϊκό έμβλημα, τις δέσμες από ράβδους με πέλεκυ στη μέση, που συμβόλιζαν την εξουσία και τη δύναμη, τις οποίες έφεραν οι ραβδούχοι που προπορεύονταν των αρχόντων. Αυτό το έμβλημα υιοθέτησε ο Μουσολίνι το 1919 ως σύμβολο του κινήματός του.

Ο ελληνικός σύνδεσμος

Η Ευρωπαϊκή Μαύρη Διεθνής καλά κρατεί, με τις νεοφασιστικές και νεοναζιστικές οργανώσεις να συντονίζουν τη δράση τους κυρίως μέσω του Ευρωπαϊκού Εθνικού Μετώπου - της «μόνης πανευρωπαϊκής οργάνωσης με ρόλο συντονισμού των πατριωτικών δυνάμεων», κατά τους ιδρυτές της. Μέλη του είναι το γερμανικό NPD (Εθνικό Κόμμα), η ρουμανική Noua Dreapta (Νέα Δεξιά), η ισπανική La Falange (Η Φάλαγγα), η ιταλική Forza Nuova (Νέα Δύναμη), η Renouveau Francais (Γαλλική Ανανέωση) και η Χρυσή Αυγή. Η τελευταία, μάλιστα, είχε την «τιμή» να φιλοξενήσει την 9η Διεθνή Συνάντηση της ENF στην Αθήνα, τον Φεβρουάριο του 2008, όταν και οι μετέχοντες διαμαρτυρήθηκαν, γιατί «δυστυχώς, η παραδοσιακή πορεία των Ιμίων δέχθηκε επίθεση από συμμορίες αναρχικών, που επίσης συνεπλάκησαν με την αστυνομία».

Ιδιαίτερες, ωστόσο, φαίνεται πως είναι οι σχέσεις που διατηρούν οι νέοι μελανοχίτωνες της Ιταλίας με τις ελληνικές ακροδεξιές και νεοφασιστικές οργανώσεις. Η Χρυσή Αυγή δεν χάνει ευκαιρία να «εξαίρει» τη δράση της Κάζα Πάουντ, προτιμώντας -αντί για φασίστες, όπως οι ίδιοι ανενδοίαστα αυτοαποκαλούνται- να μιλά για «εθνικιστές» νεολαίους που συγκρούονται με την «αξιοθρήνητη και πεθαμένη μάζα των αριστερών». Συχνά συνεργάζονται και σε δράσεις - όπως τον περασμένο Απρίλιο, όταν το παράρτημα Θράκης της Χρυσής Αυγής κάλεσε «τα μέλη και τους φίλους της» να συλλέξουν ρουχισμό τον οποίο θα διένεμε η Κάζα Πάουντ στους σεισμοπαθείς τού Αμπρούτσο. Αλλωστε, οι δύο οργανώσεις δεν φείδονται ανταλλαγών επισκέψεων - όπως έγινε πέρυσι στις Θερμοπύλες, όταν εκπρόσωπός τους απηύθυνε χαιρετισμό σε εκδήλωση της Χρυσής Αυγής στον συγκεκριμένο χώρο, «ενώ εκατοντάδες συναγωνιστές κατέφθαναν, για να ενωθούν στη νέα Φάλαγγα των Εθνικιστών».

Δεν είναι οι μόνοι που θαυμάζουν τους ιταλούς νεοφασίστες. Οι Skinhouse Hellas αναρτούν στον ιστότοπό τους κάθε αφίσα και εκδήλωση της Κάζα Πάουντ - διαφημίζοντας, μάλιστα, υπερηφάνως τη συμμετοχή αντιπροσωπίας τους στις εκδηλώσεις για τα 4 χρόνια αυτού του νεοφασιστικού κινήματος, η οποία «έτυχε ιδιαίτερα θερμής υποδοχής και φιλοξενίας από τους συναγωνιστές της εθνικιστικής καταλήψεως CASA POUND».

Ανώνυμος είπε...

Βεβαίως παράλληλα με την εκμάθηση της γειτονικής ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ γλώσσας από τους Μακεδόνες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας θα πρέπει και οι Ελληνες της Νότιας Μακεδονίας και για λόγους αμοιβαιότητας να προχωρήσουν σε εκμάθηση της ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ γλώσσας.
Διότι η μονομερής εφαρμογή του, εκτός από άδικη μπορεί να αποτελέσει λόγο "βάπτισης" απο τον ελληνικό εθνικισμό όλων των Μακεδόνων που γνωρίζουν την ξένη έλληνική γλώσσα ως Ελληνες....

Ανώνυμος είπε...

Οι εθνικά Μακεδόνες , ψηφοφόροι και μέλη της Ν.Δ στις εσωκομματικές εκλογές της 29 Νοεμβρίου ψηφίζουν ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ,ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ και ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ πολιτική και όχι ΕΣΩΣΤΡΕΦΗ,ΦΟΒΙΚΗ,ΛΑΙΚΙΣΤΙΚΗ,ΔΗΜΑΓΩΓΙΚΗ και ΠΕΡΙΧΑΡΑΚΩΜΕΝΗ ΠΑΤΡΙΔΟΚΑΠΗΛΙΚΗ πολιτική

Ανώνυμος είπε...

ΔΗΛΑΔΗ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΤΗΣ ΕΝΤΙΜΗΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ ΤΗΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ "ΟΥΤΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΟΥΤΕ ΠΑΡΑΓΩΓΑ"

Ανώνυμος είπε...

09-11-09 Eκτύπωση | e-mail



Μαίνεται στη Γαλλία η συζήτηση για το τι σημαίνει να είσαι Γάλλος



Την περασμένη Δευτέρα, ο δραστήριος υπουργός Μετανάστευσης και Εθνικής Ταυτότητας της Γαλλίας, ο πρώην σοσιαλιστής Ερίκ Μπεσόν, εγκαινίασε μια συζήτηση που προκάλεσε και εξακολουθεί να προκαλεί μια έντονη πόλωση. Το κεντρικό ερώτημα πίσω από τη συζήτηση αυτή είναι: «Τι σημαίνει να είσαι Γάλλος;"

Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, όλοι οι Γάλλοι μπορούν είτε με το όνομά τους είτε ανωνύμως να δώσουν τη δική τους απάντηση σε αυτό το ερώτημα γράφοντας στη διεύθυνση www.debatidentitenationale.fr. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, έχουν ήδη απαντήσει 14.000 Γάλλοι. Κι όλα αυτά σε μια χώρα που το 11% του πληθυσμού της είναι μετανάστες.

Πολλές απαντήσεις διακρίνονται για το χιούμορ τους. «Το να είσαι Γάλλος», γράφει κάποιος με το ψευδώνυμο Pseudo, «σημαίνει να δοξάζεις τον άνθρωπο και να μη λαμβάνεις μέρος σε καμιά απογραφή. Να αγαπάς τη διαφορά, να επαινείς την ανοχή, να απορρίπτεις τις δικτατορίες και τη διαφθορά, και να μη συμμετέχεις σε συζητήσεις σαν κι αυτήν».

Η Ζακλίν, πάλι, βλέπει πιο σοβαρά τα πράγματα. «Το να είσαι Γάλλος», γράφει, «σημαίνει να διαβάζεις και να γράφεις τη γαλλική γλώσσα, να τραγουδάς τη Μασσαλιώτιδα στις πατριωτικές και αθλητικές εκδηλώσεις, να γνωρίζεις την ιστορία της Γαλλίας, να κρεμάς τη σημαία στο μπαλκόνι σου, να σέβεσαι το κράτος δικαίου και να αγαπάς το περιβάλλον. Συγχαρητήρια, κύριε υπουργέ, για την πρωτοβουλία αυτή!»

Η Μασσαλιώτιδα, ο γαλλικός εθνικός ύμνος που «σφυρίχτηκε» πριν από ένα χρόνο σ' έναν ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα στην Τυνησία και τη Γαλλία από κατοίκους των προαστίων, εμφανίζεται σε πολλές από τις απαντήσεις. Τις περισσότερες φορές με θετικό χρώμα. Αλλά όχι πάντα. «Είμαι κάτοικος της Βρετάνης, Γάλλος, Ευρωπαίος, πολίτης του κόσμου, πνευματικό παιδί του Γκάντι, του Αϊνστάιν, του Σπινόζα και πολλών άλλων», γράφει κάποιος. «Δεν χρειάζομαι μια εθνική ταυτότητα για να πω ποιος είμαι: είμαι ένας ελεύθερος άνθρωπος, και κανείς δεν θα με αναγκάσει να τραγουδήσω τους πολεμοχαρείς στίχους της Μασσαλιώτιδας.»

Εκτός από τη Μασσαλιώτιδα, αναφέρονται επίσης οι λέξεις ιστορία, αξίες, παράδοση, υπερηφάνεια. «Η Γαλλία είναι μια χώρα με χριστιανικές ρίζες, ας το παραδεχθούμε κι ας είμαστε υπερήφανοι γι'αυτό», σημειώνει ο Μπενουά. «Αν η χώρα μας δεν πηγαίνει καλά, αυτό οφείλεται στο ότι οι Γάλλοι απαρνούνται τις ρίζες τους και τις καταστρέφουν».

Άλλοι βέβαια δεν συμφωνούν με αυτή την προσέγγιση. «Το να είσαι Γάλλος δεν σημαίνει ότι είσαι υπερήφανος που είσαι Γάλλος. Ούτε ότι ντρέπεσαι γι'αυτό. Γιατί να βάζουμε παντού την υπερηφάνεια; Δεν το κάνουν αρκετά οι αθλητικογράφοι;»

Ανώνυμος είπε...

Ορισμένες απαντήσεις είναι συγκινητικές. «Το 1960, ο πατέρας μου ήλθε από την Αλγερία στη Γαλλία, πήρε τη γαλλική υπηκοότητα και δήλωσε: ξέρω πως τα παιδιά μου δεν θα γυρίσουν ποτέ στην Αλγερία. Είχε δίκιο. Το να είσαι Γάλλος σημαίνει να συνειδητοποιείς γιατί επέλεξες να μείνεις εδώ, να ριζώσεις, να σέβεσαι τη χώρα ακόμη κι όταν δεν είναι Παράδεισος».

Κάποιοι υπερασπίζονται τον κοσμικό χαρακτήρα της Γαλλίας ή την ιδιαιτερότητά της απέναντι στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Για τον Ραφαέλ, πάλι, «η εθνική ταυτότητα της Γαλλίας αντιπροσωπεύεται καλύτερα στο μετρό παρά στην Εθνοσυνέλευση».

Άλλοι εκφράζουν τη δυσπιστία τους για την όλη συζήτηση, θεωρώντας την ένα πολιτικό τέχνασμα του Νικολά Σαρκοζί. «Είναι μια πολύ πρακτική συζήτηση», γράφει κάποιος. «Σε μια εποχή γενικής σύγχυσης, μας διχάζουν για να μας κυβερνούν αποτελεσματικότερα. Η ιδέα του έθνους προσεγγίζει τον φασισμό, αφού στηρίζεται στην άποψη ότι ένα έθνος είναι καλύτερο από ένα άλλο».

Σε ό,τι αφορά την απαίτηση οι μετανάστες να μαθαίνουν γαλλικά, η Σαλί γράφει: «Είναι λογικό. Θα έπρεπε να μάθουμε όμως κι εμείς τη δική τους γλώσσα. Ονειρεύομαι μια χώρα όπου το να μιλάς αραβικά ή κινέζικα θα είναι εξίσου φυσιολογικό με το να μιλάς αγγλικά».

Στην ίδια γραμμή, ο Χαντέρ προσθέτει: «Αν αγαπάμε τα χρώματα της σημαίας, πρέπει να αγαπάμε και τα χρώματα του δέρματος».

Για τους επόμενους μήνες, η ανταλλαγή ιδεών, προτάσεων και ορισμών θα συνεχιστεί. Θα υπάρξουν χιλιάδες τρόποι προσδιορισμού και εξήγησης της γαλλικής ταυτότητας. Για τον Νικοπόλ, πάντως, όλοι αυτοί οι τρόποι είναι μάταιοι. «Η Γαλλία, όπως όλες οι χώρες, αποτελεί μέρος ενός συνόλου. Όταν ρωτά λοιπόν κάποιος τι σημαίνει να είσαι Γάλλος, κανείς δεν μπορεί να δώσει την απάντηση. Τι σημαίνει να είσαι πολίτης της Γης;»

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλιο: Ανάλογη συζήτηση και για πολύ βασικότερους λόγους οφείλει επιτέλους να ξεκινήσει και στην Ελλάδα...!!!

Ευρωπαϊκή Ελλάδα είπε...

Στις 10 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες θα λάβει μέρος η Σύνοδος Αρχηγών της Ε.Ε.
Σε αυτή θα τεθεί και το ζήτημα ορισμού ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Δημοκρατίας της Μακεδονίας η οποία είναι υποψήφιο μέλος με την Ε.Ε από το 2005
Αυτό θα συμβεί ως απόρροια της πρόσφατης θετικής αξιολόγησης και της σχετκής εισήγησης της Επιτροπής.
Η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι αν δεν βρεθεί λύση στο όνομα σε ένα μήνα(μετά από 17 χρόνια...)τότε θα βάλει ΒΕΤΟ.
Το πιθανό βέτο αντίκειται φυσικά στο άρθρο 11, παρ.1 της ισχύουσας ενδιάμεσης συμφωνίας.
Η Εθνική Μακεδονική Κοινότητα Ελλάδος ευελπιστεί ότι με την ευκαιρία της επικείμενης έναρξης ισχύος της Συνθήκης Λισσαβώνας από το νέο έτος, να αναλάβει η Επιτροπή πρωτοβουλία ανάλογη με αυτή που ανέλαβε σχετικά με την επίλυση της ΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ διαφοράς ανάμεσα στο μέλος της ΟΝΕ, Σλοβενίας ( η οποία είναι το αμφισβητών και αρνησιδικών μέρος) και του υποψήφιου μέλους της Ε.Ε, αυτό της Κροατίας.
Επιπλέον αυτή η πρωτοβουλία της Επιτροπής για επιδιαιτησία διεθνούς αρμόδιου φορέα ως καταληκτική λύση για την επίλυση της συνοριακής διαφοράς είχε θετικό και αποδεκτό αποτέλεσμα με συνέπεια την άρση του ΒΕΤΟ της Σλοβενίας.
Επειδή ο βαθμός σοβαρότητας της ένστασης της Ελλάδος για το Ονομα της γειτονικής χώρας είναι πολλαπλάσια μικρότερος απο τον παραπάνω είμαστε πεπεισμένοι ότι αντίστοιχη πρωτοβουλία θα γίνει αποδεκτή και από την Ελλάδα και θα ανοίξει έτσι ο δρόμος για την ένταξη της Δημοκρατίας της Μακεδονίας σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε ( αυτονόητο ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα γίνει με το προσωρινό όνομα, στην δε Ε.Ε με το όνομα και την χρήσή του που θα αποφασίσει ο διεθνής δικαστικός φορέας επιδιαιτησίας )

Ανώνυμος είπε...

Ας ελπίζουμε ότι η Ε.Ε η οποία δρομολόγησε αποδεκτή από τα μέρη λύση στη ΔΙΜΕΡΗ αλλά σοβαρή και αιτιολογημένη συνοριακή διαφορά Σλοβενίας-Κροατίας , λειτουργώντας με το δεσμευτικό καθεστώς ομοφωνίας να αναλάβει αποτελεσματική διαμεσολαβητική πρωτοβουλία σε σχέση με την ανορθολογική ΜΟΝΟΜΕΡΗ ένσταση της Ελλάδος για το όνομα της γειτονικής ,μικρής,αδύνατης και φιλικής χώρας.
Λειτουργώντας πλέον στο λιγότερα δεσμευτικό σε σχέση με την ομοφωνία περιβάλλον της συνθήκης της Λισσαβώνας...
Εκτός και άν το δίκαιο του ΙΣΧΥΡΟΥ επικρατήσει και πάλι με αποτέλεσμα να γίνει αποδεκτό το Βέτο της ισχυρής Ελλάδος ...

Ανώνυμος είπε...

Αχ, εγώ το χω πει εδω και καιρο ότι εχετε χασει τη μπαλα. Αυτό το κειμενο ειναι γεματο υβρεις και συκοφαντιες. Από ποτε εχει ο αρθρογραφος του να πατησει στο ελληνικό σχολειο; Απ τον πρωτο ευρωπαϊκό πόλεμο;
Αληθεια Ν1: Μονο κατι κολλημενοι υποστηριζουν οτι υπαρχει συγγενεια βιολογικη μεταξυ των Ελληνων και των Αρχαιων. Αλλά και να υπήρχε, δεν μπορουμε να το εξακριβώσουμε μετά απο 2500 χρονια.
Αυτο που υποστηριζουν οι περισσοτεροι --και σωστα νομιζω, είναι ότι υπάρχει πολιτισμική συγγενεια. Οντως η ελληνική γλωσσα μιλιεται εδω και πολλα χρόνια, με τη φυσικη αλλαγη που υφισταται μια γλωσσα στο περασμα του χρονου.
Και είναι δικαίωμα (και όχι υποχρεωση οπως υποστηριζουν καποιοι) του κάθε λαου να μαθει τον πολιτισμο του. Καποιοι ανθρωποι εζησαν πριν απο μας σ' αυτον τον τοπο, μιλουσαν μια γλωσσα της οποιας συνεχεια ειναι η δικη μας, εγραφαν με το ιδιο αλφαβητο, ξεχωριστο, που κανενας μη ελληνοφωνος δεν χρησιμοποιει. Εχω δικαιωμα να μαθω γι αυτους. Οπως εχω δικαιωμα να μαθω και πως η ορθοδοξια εγινε στοιχειο της ταυτοτητας των ελληνων. Αρα, αυτη ειναι η δικη μου ιστορια Αρχαια ελλαδα-Ρωμη,Βυζντιο-Οθωμανικη Αυτοκρατορία-Νεοτερη ιστορία.
Οπως κι εσεις πουλάκια μου έχετε δικαιωμα να μαθετε για την Σλαβωνικη κουλτουρα (εναν λαμπρο πολιτισμο). Ο καθενας εχει δικαιωμα να ξερει πως προεκειψε ο πολιτισμος του.
Αληθεια Ν2: Η αγγλική γλωσσα δεν ειναι μητρικη. Αντε να μην πω τη λεξη και κοπει, αλλά Γ...με στα φροντιστηρια για να τη μαθουμε. Αν δεν μπορει να σου δειξει η μητρικη σου γλωσσα ποιος εισαι, τότε ποιος μπορει; Συγγνωμη που θα σας απογοητευσω, αλλά στον ελληνικό λαό υπαρχει ομοιογενεια, παρα τις φιλοτιμες προσπαθειες του αρθρογραφου. Γιατι η ομοιογενεια εχει να κανει με τη συνειδηση και οι Ελληνες (ανεξαρτητως πως) εχουν αυτο το στοιχειο. Η Ελλαδα δεν ειναι "κακια", όπως θελει να την παρουσιασει ο αρθρογραφος για τους δικους του λογους. Ειναι απλα μια χωρα που δημιουργηθηκε τον 19ο αιωνα, όπου δεν νοουνταν κρατος μη εθνικό. Και εκανε αυτο που εκαναν όλες οι ευρωπαϊκες χωρες (οι περισσοτερες δημιουργηθηκαν εκεινη την εποχή επίσης): επιδιωξε ομοιογενεια με κάθε τρόπο (ειτε με το καλο ειτε με το αγριο). Και πετυχε. Γιατι κακα τα ψεμματα. Ο πολυεθνικος χαρακτηρας κρατων δεν ταιριαζει στην Ευρωπη και ιδιως στα Βαλκανια. Κοιταξτε μονο για λιγο την ΠΓΔΜ. Γιατί λυσσαει να κρατησει αυτό το όνομα, αν και ξερει ότι δεν μπορει να αντεξει στην πιεση της Ελλάδας; Και μην ακουσω πομπώδεις λεξεις περι θαρρους, αξιοπρεπειας κλπ. Η πολιτικη ειναι πιο πεζή (Οχριδα 2001). Δειτε τη Βοσνια, το αβεβαιο Κοσοβο, ακόμε και το Βελγιο ή την Ελβετία... Δεν δουλευει παιδια. Προς το παρον δεν δουλευει.
Αληθεια Ν3: Τα κρητικα, τα ποντιακα, τα κυπριακα, τα ηπειρωτικα, τα μακεδονιτικα κλπ μας αποδεικνυουν οτι εχουμε εναν κοινο ελληνικο κορμο που κανεις δεν ξερει απο ποτε χρονολογειται. Ειναι φυσιολογικοτατο να υπαρχουν διαλεκτοι και διαφορα ηθη και παραδοσεις ανα περιοχη, οπως παντου στην ευρωπη. Δεν είναι κακό, κι ουτε μπορει να αποδειξει ότι ειμαστε διαφορετικοι, αφου ο κορμος παραμενει ιδιος.
Αληθεια Ν4: Δεν κοιτατε το χαλι σας λεω γω. Που μεχρι και τις πετρες εχει ονομασει ο Γκρουεφσκι "Αλεξανδρος" και "Φιλιππος". Οι Σερβοι, οι Βουλγαροι, οι Ρωσοι και τα αλλα σλαβικα φυλα ειναι περιφανα για την καταγωγη και την κουλτουρα τους. Και εχετε κανει εναν ολοκληρο λαο να ντρεπεται γι αυτο που ειναι. Με ενα γελοιο vmro, που θελει να χρησιμοποιησει το συμβολο της δυναστειας των Αργεαδηδων που συμπτωματικα συμβολιζει την ενωμενη Μακεδονια και που ακομα πιο συμπτωματικα δεν εχει να κανει με τη σλαβικη κουλτουρα. Αρα με τι εχει να κανει; Ειναι τραγικό να προσπαθεις να διδαξεις στην Αθανατη Ελλαδα το νοημα αυτων των κινησεων. Η ελλάδα ειναι κατοχος 6 πτυχίων, 4 μεταπτυχιακων σπουδων 2 διδακτορικων και εχει εδρα καθηγητου στο πανεπιστημιο του αλυτρωτισμου. Εδω ένα μόνο κολλάει "όταν εσυ πηγαινες, εγω ερχόμουνα".

Ανώνυμος είπε...

Πλακα είχε αυτό το "μικρης αδυναμης και φιλικής χωρας". Σα διαφημηση για solarium είναι.
Μικρή και αδυναμη μπορεί να είναι, αλλά όταν εγώ υπογράφω για south stream, την ώρα που ο Nabucco παιρναει από άλλες χώρες, όταν εγώ αγοράζω Γαλλικό και Ρωσικο στρατιωτικό εφοπλισμό, όταν εχω βαρεθει να δινω στρατιώτες για να κάνει "το γαμωτο της" καποια αλλη χωρα, όταν έχω ασφαλίσει το δευτερο μεγαλυτερο στολο παγκοσμιως σε αγγλικη ασφαλιστικη εταιρία, τότε μπορεί να κάνω μια άλλη χωρα να νευριάσει πολύ (ονοματα δεν λεμε υποληψεις δεν θιγουμε). Και το Κοσοβο μικρο, αδυναμο και φιλικό είναι. Αλλά δεν βλεπω τη Σερβία να κάνει κάτι. Και το Ισραήλ μικρό κρατος είναι... Αλλα...
Αυτό, σε συνδιασμό με το αχαλινωτο vmro, που κακα τα ψεμματα, ποτέ κανένα από τα 2 δεν ικανοποιηθηκε με τα σύνορα που έχει, δεν ειναι καθόλου φιλικό. Δεν είναι καθόλου φιλικό να μου χρησιμοποιεις ένα συμβολο που αφενός βρισκεται σε ελληνικό εδαφος, εχει συνδεθει αρρικτα με ελληνική πόλη και αφετερου να συμβολιζει με την ενωμενη Μακεδονία. Οταν λένε "Μακεδονία", δεν εννοουν μόνο το κράτος της ΠΓΔΜ. Να στο κάνω και πιο λιανά "Egaj, Vardar, Pirin". Δεν είναι καθόλου φιλικό να αποκαλείς την περιοχή ξενων κρατων "occupied territory" και τη δική σου απελευθερωμενη. Αυτές οι λέξεις απαγορευονται στα Βαλκανια. Ειναι κοκκινο πανί. Γιατί όσο κι αν δεν το θέλουμε, όλοι οι βαλκάνιοι έχουμε πολύ περισσοτερα κoινά και ομοιότητες. Σε όποια γλωσσα και να μιλαμε, νομιζω καταλαβαινόμαστε πολύ καλά αιώνες τώρα.
Επίσης δεν είναι καθόλου μα καθολου φιλικό να στέλνει ξενος πρωθυπουργός επιστολές όπου βρεθει κι οπου σταθει για πραγματα που "δεν απτονται της αρμοδιοτητας του". Να καταλαβουμε καποια στιγμη ότι κανεις δεν θα γυρισει πισω, ούτε με τη συνθηκη της Λισαβόνας ούτε με καμια συνθηκη. Η Λισαβόνα αφηνει τα κυρια ζητηματα, υπηκοοτητα και ρυθμιση εμπραγματων σχεσεων που προφανως σας/μας απασχολουν στην εσωτερική νομοθεσία του καθε κρατους μελους. Και μην ακουσω περί "ονοματων του ροδου" και ταυτοτητες. Αυτά δεν ήταν ποτέ τα πραγματικα μας προβληματα. Οι Αλβανοι, οι δικοι σας, οι Τουρκοι, οι Βουλγαροι δεν θα γυρισουν στην Ελλάδα και αντιστροφως οι Ελληνες δεν θα επιστρεψουν ουτε στην Τουρκια, ουτε στα Μπιτολα, ουτε στη Ρωμυλία ουτε πουθενα. Και για ν ανακουφιστουν καποιοι, ουτε οι Βουλγαροι θα γυρισουν ποτε στην ΠΓΔΜ.
Στα Βαλκανια όλα ανήκουν σε όλους. Απλά πες μου ημερομηνια. Ας μην αρχιζουμε να σκαλιζουμε το παρελθον γιατι θα γινουμε μύλος. Και βαρέθηκα. Κι εμενα οι προγονοι μου ειχαν στα Μπιτολα (ουτε καν τολμαω να πω την ελληνικη ονομασια) περιουσια κινητη και ακινητη. Και πολλοι Βουλγαροι επισης. Αλλά δεν τα θελω. Χαρισμα των ανθρωπων που τα απολαμβανουν σήμερα, να ζήσουν να τα χαιρονται. Ας μην πιασουμε αυτην τη θλιβερη ιστορια για ολους μας. Πρωτα απ' ολα ο Γκρουεφσκι θα βγει ζημιωμενος. Αν έρθουν οι βουλγαροι να διεκδηκήσουν περιουσία, όχι Οχριδα, ουτε η συνθηκη του Κιουτσουκ Καϊναρτζη δεν τον σώζει. Και δεν μπορει να πει το κρατος της ΠΓΔΜ "Στηριζω τη διεκδηκηση περιουσιων στα γειτονικα κρατη, αλλά δεν αναγνωριζω το ιδιο δικαιωμα στο εδαφος μου για τους ξενους πολιτες", Η αμοιβαιότητα είναι βασική αρχη του διεθνους δικαιου.
Εμένα η αποψη μου ειναι η εξής και όποιος θελει τη δεχεται όποιος όχι και το σεβομαι: Ζησαμε μαζι πολλά χρόνια. Καλά ή κακα. Τωρα εχουμε τις χωρες μας και ειναι μεγαλη υποθεση και τυχη να εχεις δικη σου χωρα. Θα ζήσουμε χωρια απο δω και περα (με τις πολυ μικρες εξαιρεσεις), ας ζησουμε ομως με εντιμοτητα και σεβασμό. Ουτε διεκδικω κάτι, ουτε και θα ανεχτω καποιον να παρει κατι απο μενα. Οποιος σκαλιζει το παρελθον στα Βαλκανια, θα του γυρισει μπουμερανγκ.