Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

29 Απρ 2010

DA TI PUKNI / O LE LE LE




Δεν υπάρχουν «μακεδονίτικα» τραγούδια. Υπάρχουν μόνο τα ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ!

18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ανησυχία για την πολιτική κατάσταση στην ΠΓΔΜ

Την ανησυχία τους για την εξέλιξη της πολιτικής κατάστασης στην ΠΓΔΜ, διατυπώνουν, με κοινή γραπτή τους δήλωση, οι επικεφαλής των αποστολών της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του ΟΑΣΕ και των ΗΠΑ, στη χώρα.

Όπως αναφέρεται στη δήλωση αυτή, αναφορές πολιτικών ηγετών και άλλων μεμονωμένων ατόμων στην ΠΓΔΜ, όπου γίνεται λόγος για διαμελισμό της χώρας, σύγκρουση, αποχώρηση από τη Συμφωνία Οχρίδας κ.α., «προκαλούν...ανησυχία και είναι αντίθετες με τις αξίες που πρεσβεύουν οι θεσμοί και οι χώρες που εκπροσωπούν».
Παράλληλα, οι επικεφαλής των αποστολών στην ΠΓΔΜ διαπιστώνουν «διολίσθηση του πολιτικού διαλόγου» στη χώρα και καλούν όλους τους πολιτικούς παράγοντες στη χώρα «να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για την εμπέδωση της διεθνοτικής αρμονίας και να απέχουν από κάθε κίνηση που θα μπορούσε να δημιουργήσει εντάσεις στο εσωτερικό». Εξάλλου, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ, Φίλιπ Ρίκερ, επισήμανε ότι η εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας αποτελεί επιτακτική ανάγκη για τη χώρα. «Οφείλετε να βρείτε λύση για το πρόβλημα του ονόματος, διαφορετικά μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση το μέλλον της χώρας», δήλωσε και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι για να φθάσετε σε λύση θα πρέπει να επικεντρωθείτε σε ό,τι είναι αποδεκτό από εσάς και όχι σε αυτό, που θεωρείτε απορριπτέο».

Διαβάστε περισσότερα: http://greece-salonika.blogspot.com/2010/04/blog-post_7140.html#ixzz0mUFBXDiF

Ανώνυμος είπε...

Γρουεφσκι κρατα γερα!!!!!!!!
Αν φυγουν 700 με 800 χιλιαδες Αλβανοι, αλλες τοσες Βουλγαροι, 100 χιλιαδες Σερβοι και 100 χιλιαδες Ελληνες συμφωνα με τον Γκλιγκορωφ να δω ποσοι θα μεινουν για να κανουν τη μεγαλη Μακεδονια!!!!!!
Ενταξει υπαρχουν 100 χιλιαδες Τουρκοι και αλλοι τοσοι Τσιγγανοι.

Ανώνυμος είπε...

Η επιστολή
«Με θλίψη και αγανάκτηση παρατηρούμε ότι η κυβέρνηση διαφυλάττει ως κόρη οφθαλμού το ύψος και το καθεστώς διαχείρισης των προβλεπομένων στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εξωτερικών απόρρητων δαπανών, οι οποίες ανέρχονται για το τρέχον έτος σε ποσοστό 24% του προϋπολογισμού. Οπως γνωρίζετε, οι δεκάδες εκατομμυρίων των απόρρητων δαπανών διακινούνται, με τη συναφή δυνατότητα που παρέχει το άρθρο 164 του οργανισμού του ΥΠΕΞ, δίχως παραστατικά, δηλαδή μέσα σε συνθήκες αδιαφάνειας», αναφέρεται στη σχετική επιστολή, όπου τα μέλη της ΕΔΥ αφήνουν αιχμές ότι στο παρελθόν εκταμιεύθηκαν χρήματα με τη μορφή απόρρητων δαπανών «για ζητήματα όλως διόλου άσχετα με εθνικές ανάγκες, ακριβώς διότι η πλήρης αδιαφάνεια και η ανυπαρξία αποδόσεως λογαριασμού διευκολύνει κατά πολύ την εκτροπή του δημοσίου χρήματος». Και ζητούν από τον Γ. Παπανδρέου να αναλάβει πρωτοβουλία για νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα ελέγχει τα κονδύλια, «επιβάλλοντας την τήρηση και μη καταστροφή των παραστατικών διακίνησής τους, χωρίς παράλληλα να αλλοιώνεται ο αυτονόητα απόρρητος χαρακτήρας τους».

Στόχος να τεθεί η διακίνηση των ποσών υπό τον έλεγχο των προέδρων των Διαρκών Επιτροπών της Βουλής για τις Οικονομικές Υποθέσεις και την Εθνική Αμυνα και τις Εξωτερικές Υποθέσεις, ενώ μέχρι να υπάρξει σχετική ρύθμιση, η κίνηση των κονδυλίων να τίθεται υπ΄ όψιν των προέδρων των εν λόγω επιτροπών.

---------------------------------------------------------------------
αυτά τα μυστικά κονδύλια προσφέρουν τα μέγιστα για την εθνικιστική αντιμακεδονική και αντιτουρκική χειραγώγηση του ελληνικού λαού...

Ανώνυμος είπε...

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕΛΛΑΔΑ

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ
Τζαμί στην παλιά βάση του Ναυτικού στον Βοτανικό
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Στέλιος Βραδέλης svradelis@dolnet.gr
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ του τζαμιού στον Βοτανικό αποφάσισε χθες η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας την άμεση έναρξη των οικοδομικών εργασιών. Το τζαμί θα κατασκευαστεί σε έκταση που είχε παραχωρήσει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στην περιοχή του Ναυτικού Οχυρού στον Βοτανικό.

Οπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, το ισλαμικό τέμενος θα έχει χωρητικότητα περίπου 500 ατόμων και «θα ενταχθεί οργανικά σε έναν ευρύτερο ανοιχτό χώρο πρασίνου».

«Το τζαμί που τελικά ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται, σε καμία περίπτωση, στις πραγματικές ανάγκες των μουσουλμάνων που ζουν στην Αθήνα. Εδώ ζούμε 750.000 μουσουλμάνοι και το τέμενος δεν χωράει ούτε το 1% αυτών που καθημερινά προσεύχονται», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ενωσης Ελλάδος κ. Ναΐμ Ελγαντούρ, ο οποίος χαρακτηρίζει την απόφαση «ημίμετρο που μόνο αντιδράσεις από τους μουσουλμάνους μπορεί να προκαλέσει».

Κρατικά κονδύλια
Η κατασκευή του τζαμιού θα χρηματοδοτηθεί με ελληνικά κρατικά κονδύλια μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Προσφορές από ξένους φορείς, κρατικούς ή μη, δεν θα γίνουν δεκτές όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να αποφύγει ενδεχόμενη εμπλοκή φονταμενταλιστικών οργανώσεων. Ερώτημα ωστόσο παραμένει αν υπάρχουν ακόμη τα 15 εκατ. ευρώ τα οποία είχαν εγκριθεί ήδη από το 2006 για την ανέγερσή του.

Ως προς τη διοικητική δομή, με απόφαση της υπουργού Παιδείας θα διοριστεί επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, δύο μέλη του οποίου προτείνονται από αναγνωρισμένα, έγκριτα μουσουλμανικά σωματεία και πέντε είναι έλληνες κρατικοί λειτουργοί. Επιπλέον με εντολή του Γιώργου Παπανδρέου διορίστηκε επιτροπή που θα επιβλέψει την υλοποίηση του έργου, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θόδωρο Πάγκαλο και με τη συμμετοχή των υπουργών Παιδείας, Εσωτερικών, Εξωτερικών, Αμυνας, Προστασίας του Πολίτη
-----------------------------------------------------------------------------
ισως το πρώτο τζαμι να χτισθεί με χρήματα κρατικά..
τα επόμενα όμως θα πρέπει να γίνουν με χρήματα των μουσουλμάνων, με το ελληνικό κράτος να ασκεί εποπτεία ως πρός τις πηγές τους..
χρειαζονται πολλά τζαμιά για τους μίνιμουμ 500 χιλιάδες μουσουλμάνους της αττικής...
θετικό μέτρο μετά από αίτημα 100 χρόνων ζωής..
καλή αρχή...

Ανώνυμος είπε...

πρόκειται για εξελληνισμένη διασκευή μουσικής και τραγουδιού με προφανείς προπαγανδιστικους σκοπούς....
ελληνική μουσική παράδοση δεν υπάρχει..
ή μουσική παράδοση της ελλάδος αποτελεί ΚΛΟΠΗ των αυθεντικών παραδόσεων των μη ελληνικών εθνοτήτων της χώρας μας και βάπτισή τους σε ελληνική αποκρύπτοντας την προέλευσή τους...
της αλβανικής , της βλάχικης , της τουρκικής, της μακεδονικής...
γιατί θα ήταν διαφορετικά αν αυτά τα μουσικά δάνεια ήταν γνωστό και αποδεκτό ότι αποτελούν ξένα δάνεια στην κατασκευασμένη τεχνητή ελληνική παράδοση...

Ανώνυμος είπε...

Νπέλο, στο γκάλοπ που κάνεις για ίδρυση ή όχι νέου μακεδονικού κόμματος, ψήφισα όχι. Η ψήφος μου όμως δεν θέλω να εκληφθεί ως επιβράβευση του υπάρχοντος ουράνιου τόξου. Ήθελα να ψηφίσω ΟΧΙ νέο κόμμα αλλά με την προϋπόθεση ότι ΘΑ αναδιοργανωθεί το υπάρχον σε νέα βάση. Πιστεύω πως και άλλοι ψήφισαν ΟΧΙ με την ίδια λογική.

Ανώνυμος είπε...

Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 29 Απριλίου 2010
Ο Ντάνι διχάζει
Είπε και δύσκολα, για το ελληνικό μυαλό, πράγματα χθες ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, που μίλησε στο αθηναϊκό κοινό, στο Μέγαρο Μουσικής.
Και ήταν βέβαιο ότι θα είχε αντιδράσεις. Αποκαλούσε συνεχώς τα Σκόπια «Μακεδονία» και δεν έκανε βήμα πίσω από τη θέση που είχε εκφράσει κατά τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας «υπέρ της επέμβασης για βοήθεια στους άμαχους Βόσνιους, αλλά κατά των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ». Η αμηχανία σε μέρος του κοινού ήταν εμφανής και αναμενόμενη η παρέμβαση ενός κυρίου που αυτοχρίσθηκε «οικοδεσπότης», ως Ελληνας, για να μιλήσει για την ελληνικότητα της Μακεδονίας και να αναδείξει την Ελλάδα ως λίκνο όλων των πολιτισμών, των επιστημών και της φιλοσοφίας. Το απροσδόκητο στην τοποθέτηση αυτή ήταν το ηχηρό γιουχάισμα από το μεγαλύτερο μέρος της αίθουσας, που ήταν γεμάτο νέους ανθρώπους. Οσο για την απάντηση του Ντάνι στον ερωτώντα: «Μπορείτε να ζήσετε με τους μύθους σας, αλλά αυτό δεν θα σας πάει μπροστά».

Ε.ΒΑΤ.
----------------------------------------------------------------
ενα μπράβο στην αντίδραση της νεολαίας της Ελλάδος η οποία σταδιακά αποστασιοποιείται από τον ΑΝΤΙΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ εθνικισμό...

Ανώνυμος είπε...

Δ. Δρούτσας: Υπέρτατος στόχος η αμοιβαία μείωση των αμυντικών δαπανών στο Αιγαίο

NAFTEMPORIKI.GR Παρασκευή, 30 Απριλίου 2010


«Όταν υπάρχει πολιτική βούληση μπορούν να ξεπεραστούν τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις του παρελθόντος καθώς και η αμοιβαία καχυποψία στις σχέσεις των δύο χωρών», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, από το βήμα του συνεδρίου του Economist.

Ο κ. Δρούτσας αναφέρθηκε στο νέο μοντέλο συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, το οποίο θα ξεκινήσει να λειτουργεί επίσημα κατά την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα στις 14 και 15 Μαΐου.

Συμμετείχε δε στο ίδιο πάνελ με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν.

Ερωτηθείς από το ακροατήριο για την αμοιβαία μείωση των αμυντικών δαπανών στις δυο πλευρές του Αιγαίου, επεσήμανε ότι αυτό «είναι το όραμα και ο υπέρτατος στόχος της εξωτερικής πολιτικής και αξίζει να δουλέψουμε με συστηματικό τρόπο γι αυτό».

Από την πλευρά του, απαντώντας στο ίδιο ερώτημα, ο κ. Μπαμπατζάν μίλησε γενικότερα τονίζοντας ότι «η αντίληψη της απειλής στην περιοχή δεν αφορά μόνον τις δύο χώρες» και ότι η Τουρκία «ωθεί και πιέζει για μια περιοχή που δεν θα έχει πυρηνικά όπλα». «Το όραμά μας είναι να δούμε ανοιχτά σύνορα, ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών και προσώπων και μειωμένη αίσθηση του κινδύνου», πρόσθεσε.

Στην εισήγησή του ο κ.Δρούτσας υπογράμμισε ότι η ειρηνική επίλυση των διαφορών συμβάλει στην εμπέδωση της σταθερότητας και της ασφάλειας σε περιφερειακό επίπεδο, προσθέτοντας ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την οικονομική ανάπτυξη.

Ανέφερε δε ότι από το 1999 που ξεκίνησε η ελληνοτουρκική προσέγγιση οι εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών απογειώθηκαν.

«Ξεκινήσαμε με συναλλαγές ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ και σήμερα οι εμπορικές συναλλαγές έχουν ξεπεράσει τα 3,5 δισ. ευρώ. Οι επαφές της κοινωνίας των πολιτών πύκνωσαν και δημιουργήθηκαν οι πρώτοι δίαυλοι τακτικής επαφής και επικοινωνίας».

Τόνισε επίσης ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας έχει καταλυτική σημασία για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, γιατί θα εξομαλύνει, όπως είπε, τα σημεία τριβής.

«Εξάλλου ο σεβασμός της καλής γειτονίας και η ειρηνική επίλυση των διαφορών συγκαταλέγονται μεταξύ των βασικών ενταξιακών προαπαιτούμενων και προτεραιοτήτων», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα συμβάλει αποφασιστικά στη θεμελίωση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ανάπτυξης στη ΝΑ Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

---------------------------------------------------------------------
επιτέλους και κάτι σωστό από τον ΑλβανοΔρούτσα.....

bb είπε...

Ανώνυμε 9:56, το γκάλοπ έγινε για να εκφράσουν οι Μακεδόνες την άποψη τους εάν θα πρέπει να ιδρυθεί και άλλο μακεδονικό κόμμα, όχι να καταργηθεί το Ουράνιο Τόξο το οποίο από την φθίνουσα πορεία του δείχνει μια αδυναμία να συσπειρώσει πολιτικά τους Μακεδόνες. Όταν ο κόσμος έχει επιλογές, η δημοκρατία λειτουργεί καλύτερα, κατά την άποψη μου.
Όσοι πιστεύουν ότι ένα ακόμα κόμμα θα βοηθούσε τους Μακεδόνες, ψηφίζουν «ναι». Όσοι είναι ικανοποιημένοι με το Ο.Τ., ψηφίζουν «όχι». Κάποιοι, όπως εσύ, πιστεύουν ότι ένα νέο κόμμα δεν χρειάζεται αλλά θα πρέπει να αλλάξει πολιτικές το Ο.Τ και ακόμα ελπίζουν ότι αυτό είναι εφικτό (η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία, φίλε) και ψηφίζουν «ίσως». Υπάρχουν και κάποιοι που πιστεύουν ότι δεν χρειαζόμαστε ως Μακεδόνες δικό μας κόμμα, αλλά θα μπορούσαμε να εκπροσωπηθούμε μέσα από ελληνικά κόμματα, όπως κάνουν οι Τούρκοι της Θράκης, και επέλεξαν την τέταρτη επιλογή.
Με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, φαίνεται ότι αυτοί που συμμετείχαν στην ψηφοφορία (χωρίς να αποκλείσω ότι μερικές ψήφοι έγιναν από σκοπιμότητες άλλες, από διάφορους, ίσως μη Μακεδόνες, που απλά ήθελαν να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα) είναι αρκετά διχασμένοι: μόνο οι μισοί επιδοκιμάζουν το Ο.Τ. ενω οι άλλοι μισοί θα ήθελαν άλλες πολιτικές λύσεις. Όλοι πρέπει να σκεφτούμε τι πρέπει να γίνει, εάν θέλουμε να προχωρήσουμε σε πολιτικές δράσεις, εκτός του Ο.Τ.

Ανώνυμος είπε...

Αποχή και αντιδράσεις σε αλβανικά σχολεία για τη διδασκαλία της σλαβομακεδονικής γλώσσας από την Α΄ τάξη του Δημοτικού. Οι αλβανικής καταγωγής μαθητές της Α΄τάξης Δημοτικού απέχουν από τα μαθήματα σλαβομακεδονικής γλώσσας, τη διδασκαλία της οποίας εισήγαγε, ως υποχρεωτική, το υπουργείο Παιδείας της ΠΓΔΜ, από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος σχολικού έτους, που ξεκίνησε σήμερα.
Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας της ΠΓΔΜ προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις Αλβανών γονέων και όλων των αλβανικών πολιτικών κομμάτων στη χώρα, ενώ αλβανικές μη κυβερνητικές οργανώσεις συγκέντρωσαν 14.000 υπογραφές και προσέφυγαν στο Συνταγματικό Δικαστήριο της ΠΓΔΜ, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης. Η σλαβομακεδονική γλώσσα, έως χθες διδασκόταν ως υποχρεωτική για τους μαθητές των εθνικών μειονοτήτων στην ΠΓΔΜ (Αλβανοί, Τούρκοι, Ρομά, Σέρβοι, Βλάχοι) από την Δ΄τάξη δημοτικού.

Εκπρόσωποι αλβανικών πολιτικών και κοινωνικών φορέων στην ΠΓΔΜ υποστηρίζουν ότι η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να επιβάλει, ως υποχρεωτική, τη διδασκαλία της σλαβομακεδονικής γλώσσας από την Α΄ Δημοτικού, για τους μαθητές των εθνικών μειονοτήτων, είναι αντισυνταγματική και αντιπαιδαγωγική.
«Οι Αλβανοί της Μακεδονίας μιλούν τη μακεδονική γλώσσα σε πολύ μεγάλο ποσοστό και αυτό. Δεν έχει να κάνει με την υποχρεωτική διδασκαλία της γλώσσας αυτής. Το πρόβλημα είναι όλοι αυτοί οι Μακεδόνες, που δεν έχουν μάθει λέξη στα αλβανικά, ή σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα απ’ όσες μιλιούνται στη χώρα», υπογράμμισε η Ερμίρα Μεχμέτι, εκπρόσωπος Τύπου του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ, «DUI».
Ωστόσο, ο υπουργός Παιδείας της ΠΓΔΜ, Νίκολα Τοντόροφ, υπεραμύνθηκε της απόφασης αυτής.
«Η μακεδονική είναι η επίσημη γλώσσα όλης της επικράτειας της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Τα μέλη των μικρότερων εθνικών κοινοτήτων έχουν το δικαίωμα να διδάσκονται τη μητρική τους γλώσσα, αλλά αυτό δεν αποκλείει τη διδασκαλία της μακεδονικής γλώσσας από την πρώτη τάξη του δημοτικού», ανέφερε ο κ. Τοντόροφ.
Ο ίδιος χαρακτήρισε ως «ακατανόητες» τις προτροπές πολλών δημάρχων, σε περιοχές όπου ο αλβανικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία, για αποχή από το μάθημα διδασκαλίας της σλαβομακεδονικής γλώσσας, στην Α΄Δημοτικού.
Καθημερινη 21-1-2010



Bασει της συμφωνίας της Οχριδας, τα μειονοτικα σχολεια των αλβανων και το διδακτικο τους προγραμμα καθοριζεται απο τα μελη της αλβανικης κοινοτητας υπο την εποπτεια του κρατους. Οι συμφωνιες -ειθε να τα καταλαβει καποτε η ΠΓΔΜ- πρεπει να τηρουνται. Δεν υπαρχουν μονο για να δινουν καλυψη σε εγκληματιες πολεμου, αλλα εχουν και κανονιστικο μερος περαν του πολιτικου. Αν η ΠΓΔΜ αρνειται να το κατανοησει, ας πεσει τουλαχιστον στο τελευταιο επιπεδο κοινωνικοποιησης που ανταποκρινεται σε παιδια προσχολικης ηλικιας κι ας μιμηθει τουλαχιστον εκεινους που αποτελουν κατα κοινη ομολογια προτυπα διεθνους πολιτικης (πχ Γαλλια).
Αφου η γυναικα του καισαρα δυσκολευεται να ειναι τιμια τουλαχιστον ας φαινεται ως τετοια. Μεχρι στιγμης το ΒΜΡΟ μια χαρα τα καταφερνει σ αυτο παρα το βρωμικο παρελθον του. Αναρωτιεμαι όμως αν υπαρχει τοσο δυνατο αρωμα ΄ώστε να καλυψει αυτη τη βρωμα ή αυτα τα δυο θ ανακατευτουν καποτε, δημιουργωντας ακομα πιο αφορητη μποχα.

Ανώνυμος είπε...

Η άρνηση εκμάθησης της ΕΠΙΣΗΜΗΣ γλώσσας ενός κράτους από πολίτες του με διαφορετική αλλά αναγνωρισμένη μητρική γλώσσα είναι αντίθετη με το ευρωπαϊκό νομικό κεκτημένο...
ιδιαίτερα σε κράτη-έθνη, δίχως ίχνος ομοσπονδιακότητας όπως η γειτονική μακεδονία , άσχετα της αναγνωρισμένης πολυεθνικότητάς της....
Τί θα γινόταν άν η πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών η οποία έχει μητρική γλώσσα μη ελληνική δεν ήθελε να μάθει τα ελληνικά παρά μόνο την μητρική τους γλώσσα, παρότι δεν είναι αναγνωρισμένη..???
θα υπήρχε μεγάλη δυσλειτουργία στο ελληνικό κράτος..
πέραν τούτου στο Τέτοβο όπου εκτός από αλβανούς κατοικούν και εθνικά μακεδόνες οι τοπικές αλβανικές αρχές οφείλουν να γνωρίζουν την μακεδονική γλώσσα ως υποχρεωτικό στοιχείο στα πλαίσια της γλωσσικής υποχρέωσης...

Ανώνυμος είπε...

"Αφου η γυναικα του καισαρα δυσκολευεται να ειναι τιμια τουλαχιστον ας φαινεται ως τετοια... "

Προσφατα και στην ελλάδα προεδροι βλαχωφωνων χωριών αρβανιτικων αλλα και μακεδονώφωνων κατείγγειλαν την κυβέρρνηση ότι επιβαλλει την αναγκαστικη μαθηση της ελληνικης απο την πρωτη δημοτικου κει όχι απο την α γυμανασιου οπως ισχυε μεχρι σήμερα. και προετρεψαν σε αποχη.
Το παραπανω είναι ψεμα φυσικα .
αυτο που είναι αληθεια είναι οτι η βλαχικη χανεται η αρβανιτικη δεν ακουγεται η μακεδονικη απαγορευεται. και αντι να κανουμε κατι για αυτο ασχολουμαστε με άλλες χωρες δεν ντεροπομαστε λίγο!

Ανώνυμος είπε...

Με την ιδια λογικη, εφοσον το 30% της χωρας ειναι αλβανοι και οι σλαβομακεδονες πρεπει να μαθουν αλβανικα, ειδικα δε αυτοι στο τετοβο, ωστε να συννενοουνται με το κυριαρχο αλβανικο στοιχειο. Στο Βελγιο, τοσο οι γαλλοφωνοι όσο και οι Φλαμανδοι διδασκονται και στις 2 γλωσσες.
Επισης, επειδη ο Μπελο γι ακομα μια φορα έκοψε σχολιο μου εξαιρετικα μεγαλης σημασίας (παλια του τεχνη κοσκινο), θα ήθελα αν γινεται ο Ανωνυμος 8:17, 7:31 αφενος να μας πει τι ακριβως ειναι η επτανησιακη και κρητικη (και γενικα η νησιωτικη μουσικη) και αφετερου -αν δεν ντραπει- να μας πει τι γραμματα ξερει και γενικοτερα τι μορφωση εχει λαβει. Ελπιζω να μην κοπει και αυτο.
Ευχαριστω.

Ανώνυμος είπε...

Ρε αφήστε την αρβανιτιά ήσυχη - δε χρειαζόμαστε νεοκομιτατζήδες προστάτες! Γκέκε;

Ανώνυμος είπε...

1- η μακεδονική γλώσσα όπως και η ελληνική ως επίσημες οφείλεται να διδάσκονται υποχρεωτικά και στα δύο δημόσια εκπαιδευτικά συστήματα, της μακεδονίας και της ελλάδος
2- στις περιοχές με πολιτες οι οποίοι έχουν μητρική γλώσσα διαφορετική από την επίσημη , τα εκπαιδευτικά συστήματα οφείλουν να εντάξουν την μητρική γλώσσα στο εκπαιδευτικό τους σύστημα...
στην μακεδονία η αλβανική , αλλά και η βλάχικη όπως συμβαίνει..
στην ελλάδα η μακεδονική , στην νότια μακεδονία υου αιγαίου , οπως φυσικά σεν συμβαίνει..!!!
παρομοίως η αλβανική και η βλάχικη...
η καλύτερη λύση είναι όταν η εκμάθηση των παραπάνω γλωσσών αφορά όλους τους μαθητές, ανεξαρτήτως μητρικής γλώσσας...
κατ΄ελάχιστον οι τοπικές αρχές οφείλουν να δίνουν την δυνατότητα επικοινωνίας και στις δύο γλώσσες..

Ανώνυμος είπε...

Και ποιός σου είπε ρε όρνιο πως η μητρική γλώσσα των Αρβανιτών είναι η επίσημη Αλβανική; Ρε αφήστε μας ήσυχους - αυτό έλειπε να μας προκύψουν ως αυτόκλητοι σωτήρες οι κομιτατζήδες...

Άν νοιαζόσαστε για τη διατήρηση των μητρικών σας γλωσσών να ζητούσατε από το ελληνικό κράτος τη μελέτη και βοήθεια σε φροντιστήρια και πολιτιστικούς συλλόγους για τις ανά τόπου ντοπιολαλιές (ελληνικές και μη). Τα αρβανίτικα έχουν κάμποσσες διαλέκτους στην Ελλάδα - αυτό έλειπε να τα καπελώσουν τα αλβανικά. Το ίδιο και οι σλαβικές διάλεκτοι, από την Καστοριά ως την Κομοτηνή.

Αν βέβαια θέλετε να λειτουργείτε ως εθνική μειονότητα τότε βεβαίως να φτιάξετε ιδιωτικά σχολεία να μάθετε την επίσημη γλώσσα της γειτονικής χώρας αλλά τα περί μητρικής αλλού...

Ανώνυμος είπε...

Το ανθελληνικό παραλήρημα του Κάμερον

Η ΕΛΛΑΔΑ θα πρέπει να αποκαλείται «Πρώην Οθωμανική Κτήση της Ελλάδας», ενώ ο πληθυσμός της ΠΓΔΜ είναι «στη συντριπτική πλειονότητά του μακεδονικός, με ξεχωριστή γλώσσα, πολιτισμό και ιστορία», σύμφωνα τουλάχιστον με τον Ντέιβιντ Κάμερον, τον αρχηγό των Συντηρητικών που διεκδικεί την πρωθυπουργία της Βρετανίας.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Το 2003, ο Ντέιβιντ Κάμερον πήγε στα Σκόπιακυρίως για να παρακολουθήσει το ματς ΑγγλίαςΠΓΔΜ, όπως παραδέχεται- και... έγινε ειδήμων στις σχέσεις των βαλκανικών χωρών, αλλά και στο πρόβλημα της χώρας μας με τη γείτονά της που διεκδικεί το όνομα «Μακεδονία». Τόσο καλά έμαθε την Ιστορία ο Κάμερον ώστε θεώρησε καλό, μόλις επέστρεψε στη χώρα του, να συγγράψει εμβριθές άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 10 Σεπτεμβρίου του 2003 στην εφημερίδα «Guardian» υπό τον τίτλο «Τhe Μacedonian Job» (Η Αποστολή της Μακεδονίας). Στο άρθρο του αυτό, ο ηγέτης των Συντηρητικών αναφέρεται υποτιμητικά στη χώρα μας και ζητεί την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την εγγύηση των συνόρων της. «Απ΄ όσα μπορώ να δω», γράφει, «η χώρα- και είμαι αποφασισμένος να την αποκαλώ Μακεδονία- έχει απολύτως το δικαίωμα να υπάρχει. Ο πληθυσμός είναι στη συντριπτική πλειονότητά του μακεδονικός, με ξεχωριστή γλώσσα, πολιτισμό και ιστορία. Είναι φτωχότερος απ΄ ό,τι μερικές από τις άλλες παλιές γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες, όμως σημαντικά πλουσιότερος από την Αλβανία. Οι άνθρωποι είναι πολιτισμένοι, φιλικοί και πολύ μορφωμένοι.

Ακόμη και ο ξεναγός μου είχε μάστερ στη διοίκηση επιχειρήσεων».

«Είναι πάντα δύσκολο να ξέρεις πώς να απαντήσεις στην ερώτηση: “Τι θα κάνετε για να μας βοηθήσετε;”», συνεχίζει στο άρθρο του ο Κάμερον. «Ομως στην περίπτωση αυτή είχα την απάντηση. Από τώρα και στο εξής θα αποκαλώ τον αξιοσέβαστο εταίρο μας στην Ε.Ε. “the Former Οttoman Ρossession of Greece” (FΟΡΟG)» (Πρώην Οθωμανική Κτήση της Ελλάδας- ΠΟΚΕ). Και οι Ελληνες, για τον κ. Κάμερον, θα είναι προφανώς οι FΟΡΟGs...

Ανώνυμος είπε...

KΑΤΑΓΓΕΛΙΑ :
το γνωστό εθνικορατσιστικό μπλόγκ , με το οποίο μερικά μακεδονικά μπλόγκ έχουν ανοίξει διάλογο και δημοσιεύουν τα σχόλια συνεργατών του, αφαιρεί εκ των υστέρων σχολιασμό ακόμα και όσων εχουν λογαριασμό google( δικαίωμα ανωνυμίας ή ψευδωνυμίας δεν υπάρχει...)..
δίχως οποιαδήποτε παραβίαση των όρων δημοσίευσης...
αποκλειστικά και μόνο λόγω μη εθνικιστικού και ρατσιστικού περιεχομένου..
αυτά για να γνωρίζετε ότι πέραν της ανηθικότητας δεν ισχύει ότι ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος...