Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

20 Μαΐ 2010

ALEXANDER OF MACEDON

44 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πόσο αρχαιοπληκτοι μπορεί να είστε κύριοι? Αφου το πάτε έτσι συνεχίζω. Ο Hammond δεν εξεδωσε ποτε βιβλιο με το ονομα "aleksadar makedonski". Η ΚΟΙΝΗ ειναι μια απο τις ελληνικες διαλεκτους σε όλο τον ελλαδικό χωρο που η μετεξελιξη της μιλιέται ως σημερα στην Ελλάδα. Δεν εχει να κανει με αλλη γλωσαα, ειδαλλως δεν θα καταλαβαιναμε ουτε τα αρχαια ελληνικα, ουτε τις επιγραφες.Βεβαια αφου εσεις πιστευετε κάπου αλλού δε θας αναγκάσουμε να δεχτειτε την αποψη των 99% του συνολου των ιστορικων. Πιστεψτε τον Borza poy λει οτι τον Αλεξανδρο τον ελεγαν Aleksadar. Εμεις δεν εχουμε κανενα προβλημα αρκει να μην απαιτειτε κ απο το υπολοιπο της Γης που πιστευει το ακρως αντιθετο.

Και τωρα συνεχιστε να ψαχνεστε κ να ζειτε μεσα στην αρχαιοπληξια, κ σε αρχαιους μυθους. Εμεις δε θαν ακολουθουμε.

bb είπε...

Ανώνυμε 10:52, μάθε να διαβάζεις και να ακούς! Ο N. Hammond έγραψε βιβλίο με τίτλο PHILIP OF MACEDON όχι Alexander.
Τα ιστορικά ψέματα των Ελλήνων βγαίνουν ένα ένα στο φως και οι λόγοι για τους οποίους δημιουργήθηκαν αυτά, επίσης. Είναι εύκολο να παίζεις σε γήπεδο χωρίς αντιπάλους και μέχρι τώρα (από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους) οι Έλληνες έγραφαν την ιστορία της Μακεδονίας («Μια και ελληνική», έλεγαν) όπως τους συνέφερε πολιτικά!

bb είπε...

Οι Νεοέλληνες σήμερα χρειάζονται μετάφραση από τα αρχαία ελληνικά κείμενα για να τα κατανοήσουν όπως πχ οι Ιταλοί χρειάζονται και αυτοί μετάφραση από τα λατινικά στα ιταλικά για να κατανοήσουν τις έννοιες, παρότι μπορεί να καταλαβαίνουν τα λατινικά σαφώς πιο εύκολα από ότι πχ οι Έλληνες η οι Ρώσοι. Το γεγονός ότι οι Ιταλοί σήμερα μπορούν να κατανοήσουν ευκολότερα τα λατινικά από ότι εμείς, δεν αποδεικνύει την φυλετική τους καταγωγή από τους αρχαίους Ρωμαίους η ότι αυτοί είναι οι μοναδικοί σήμερα κληρονόμοι του Ρωμαϊκού πολιτισμού, όπως διεκδικούν οι Νεοέλληνες την αποκλειστικότητα στην πολιτιστική κληρονομία των αρχαίων Ελλήνων! Τόσο, που έχουν φτάσει σε σημείο να πιστεύουν ότι οι Ευρωπαίοι τους οφείλουν και οικονομική αποζημίωση ως «πνευματικά δικαιώματα»!!!!!
Η νεοελληνική γλώσσα δεν αποδεικνύει φυλετική συγγένεια η πολιτιστική συνέχεια των Νεοελλήνων με τους αρχαίους Έλληνες.

Ανώνυμος είπε...

Ακουσε φίλε μου, αν δε το λέγαν Μέγα δε θα τον ανέφερε στο "Βίοι Παράλληλοι" ο Πλούταρχος με αυτό το προσωνύμιο. Δεν αντιλέγω ότι αυτό το προσωνύμιο του δόθηκε αρκετά χρονια μετά το θανατό του (ίσως επι Ρωμαικής Αυτοκρατ.), αλλά του δόθηκε.Αν ήταν μια εμπνευση του νεοελληνικού κρατους δε θα υπήρχαν παροδοσιακά τραγουδια κ ποιηματα (επι τουρκοκρατ., ή και βυζαντινης περιοδου) που να τον να τον αναφερουν ως Μεγα.

Τελος μην κατηγορείς ενα ολοκληρο εθνος κ ολους τους του ελληνες ως πλαστογραφους γιατι ειναι πολλοι απο αυτους που ειναι υπερ σας των οποίων πολλά blogs προτεινεις ο ιδιος μεσα από τη λιστα των ιστολογιων σου.

Ανώνυμος είπε...

"Οι Νεοέλληνες σήμερα χρειάζονται μετάφραση από τα αρχαία ελληνικά κείμενα για να τα κατανοήσουν όπως πχ οι Ιταλοί χρειάζονται και αυτοί μετάφραση από τα λατινικά στα ιταλικά για να κατανοήσουν τις έννοιες, παρότι μπορεί να καταλαβαίνουν τα λατινικά σαφώς πιο εύκολα από ότι πχ οι Έλληνες η οι Ρώσοι. Το γεγονός ότι οι Ιταλοί σήμερα μπορούν να κατανοήσουν ευκολότερα τα λατινικά από ότι εμείς, δεν αποδεικνύει την φυλετική τους καταγωγή από τους αρχαίους Ρωμαίους η ότι αυτοί είναι οι μοναδικοί σήμερα κληρονόμοι του Ρωμαϊκού πολιτισμού"
Κι αυτο τι σημαινει? Ότι τα υπόλοιπα εθνη της γης εχουν το δικαιωμα να λενε ΄ότι οι αρχαοι ρωμαιοι ήταν απογονοι τους, κ ότι οι ιταλοι παραχαραξαν όλη την ρωμαικη ιστορια?

"όπως διεκδικούν οι Νεοέλληνες την αποκλειστικότητα στην πολιτιστική κληρονομία των αρχαίων Ελλήνων!"
Δε διεκδικουμε καμία αποκλειστηκοτητα στην κληρονομια καθενος. Εσεις το κανετε αυτό με το να μονοπωλειτε ενα όνομα του οποίου τα εδαφη βρισκονται γεωγραφικα μεταξυ Βουλγαριας, Ελλαδος, κ των βορειων γειτονων. Δηλαδη επι ρωμαικης αυτοκρατοριας που η Μακεδονια (ως θεμα) εκτεινοταν ως τη Θρακη σημαινει ότι μπορειτε να παρετε την ιστορια ολης της θρακης ?

Τόσο, που έχουν φτάσει σε σημείο να πιστεύουν ότι οι Ευρωπαίοι τους οφείλουν και οικονομική αποζημίωση ως «πνευματικά δικαιώματα»!!!!!
Καθε χωρα εχει φασιστοειδη κ μυθους.Η Ελλαδα εχει το Λιακοπουλο, η Τουρκια τον Polat Kaya κ η γειτονα χωρα τον Donski, tον εμπνευστη του ντοκιμαντερ των Μακεδονοειδων κλπ. Το θέμα ειναι να οτι στη γειτονα χωρα αυτοι οι μυθοι παιζουν συχνα στην κρατικη τηλεοραση ως "προγραμμα κουλτουρας" κλπ, εδω ομως οχι.

bb είπε...

Προσωπικά, δεν γνωρίζω άλλο έθνος πέρα από των Ελλήνων, σήμερα, να διεκδικεί με τόση μανία «κληρονομικά ιστορικά δικαία». Οι Έλληνες πρέπει να καταλάβουν ότι οι Μακεδόνες δικαιούνται να αυτοπροσδιορίζονται έτσι γιατί αυτό είναι το σύγχρονο εθνικό όνομα τους (και του τόπου τους ως Μακεδονία) και δεν το κλέβουν από κανέναν, ούτε από τους Έλληνες, οι οποίοι έχουν επιλέξει αυτό ως σύγχρονο εθνικό όνομα τους και του κράτους τους ως Ελλάδα, παρότι ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε γεωγραφικός χώρος με αυτό το όνομα . Γκρεκία ναι, Ελλάς όχι!
Η ιστορία ανήκει στον τόπο και όχι σε αυτούς που κατοικούν σε αυτόν. Οι κάτοικοι οφείλουν να μελετούν και να καταγράφουν την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου τους, επιστημονικά, αλλά αυτό δεν τους κάνει «ιδιοκτήτες» αυτών!

Ανώνυμος είπε...

Modern Slavs, both Bulgarians and Macedonians, cannot establish a link with antiquity, as the Slavs entered the Balkans centuries after the demise of the ancient Macedonian kingdom. Only the most radical Slavic factions—mostly émi-grés in the United States, Canada, and Australia—even attempt to establish a connection to antiquity
Macedonia Redux”, Eugene N. Borza, The Eye Expanded: Life and the Arts in Greco-Roman Antiquity

The macedonians themselves may have originated from the same population pool that produced other Greek peoples.

<E.N.Borza, “On the Shadows of Olympus” (Princeton: Princeton University Press, 1990), page 84

Ανώνυμος είπε...

Ρε Belο αντί να μας βγάζεις τον τυπά που λέει τι είπε ο Borza βγες και βγάλε πρακτικά του συνεδρίου για το τι είπε ο Borza για να μη γελοιοποιείσαι έτσι - ειδικά το κομμάτι για την "Κοινή" ήταν όλα τα λεφτά (θα είχε γελάσει και το παρδαλό κατσίκι μαζί του). Αλλά βέβαια ο Borza όχι μόνο είναι σοβαρότερος του καραγκιόζη που μας κοτσάρεις αλλά έχει πει ξεκάθαρα και τι πιστεύει για τη σχέση σας με τους Αρχαίους Μακεδόνες στη σελίδα 255 του Macedonia Redux.

Κατά τ' άλλα, μια και από ό,τι βλέπω από τα βίντεο των αφιονισμένων ομοεθνών σου στο Youtube έχετε πολλούς Λιακόπουλους, συνέχισε μια και θα έχεις μπόλικα σκουπίδια να μας πασάρεις για να χύσεις τη χολή σου.

Ανώνυμος είπε...

"Προσωπικά, δεν γνωρίζω άλλο έθνος πέρα από των Ελλήνων, σήμερα, να διεκδικεί με τόση μανία «κληρονομικά ιστορικά δικαία»."
Οι Βουλγαρία γιατι εχει κ αυτή προβληματα με τη γειτονικη της χωρα κ ισχυριζεται οτι της κλεβουν την ιστορια (Σαμουηλ κλπ) κ ταυτοχρονα δεν της αναγνωριζει τη γλωσσα? Και ποιος ειναι αυτος που λεει οτι η Μακεδονικη γλωσσα σημερα μιλιεται απο 500.000.000 Σλαβους (Τσεχια, Ρωσσία, Βουλγαρία κλπ)(βλ. Abecerar blog). Εμείς ή εσεις? Τον ρωτησατε τον Τσεχο η τον Ρωσσο αν θελει να μιλαει Μακεδονικα? Αρα ποιος διεκδικει ιστορικα κληρ. δικαια?

"Οι Έλληνες πρέπει να καταλάβουν ότι οι Μακεδόνες δικαιούνται να αυτοπροσδιορίζονται έτσι γιατί αυτό είναι το σύγχρονο εθνικό όνομα τους (και του τόπου τους ως Μακεδονία) και δεν το κλέβουν από κανέναν," (Προσωπικα ως εθνικα Ελληνας κ πολιτης εγω δε σας το αρνουμαι κ υπαρχουν πολλοι σαν εμενα ασχετα αν εσεις μας επιτιθεστε) αρκει αυτο να μη δημιουργησει πολιτικο προβλημα μεταξυ του κρατους της Δημ.Μακεδονιας κ της Ελλαδος. Τι θα γινοταν αν η Μακεδονια κ Βουλγαρια συνεργαστουν π.χ εναντιον της ελλαδος? Πως μπορουν οι Ελληνες να σας εμπιστευτουν στο θεμα αυτο?

"Έλληνες, οι οποίοι έχουν επιλέξει αυτό ως σύγχρονο εθνικό όνομα τους και του κράτους τους ως Ελλάδα, παρότι ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε γεωγραφικός χώρος με αυτό το όνομα . Γκρεκία ναι, Ελλάς όχι!"
Το ονομα της Ελλαδας εξω ειναι Greece. Υπαρχουν πολλα εθνη που εχουν 2 κ 3 ονοματα. Οι Γερμανοι λεγονται Deutch ενω εξω πιο συχνα ειναι Germany, οι Αλβανοι, Σκιπεταροι κλπ.

"Η ιστορία ανήκει στον τόπο και όχι σε αυτούς που κατοικούν σε αυτόν. Οι κάτοικοι οφείλουν να μελετούν και να καταγράφουν την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου τους, επιστημονικά, αλλά αυτό δεν τους κάνει «ιδιοκτήτες» αυτών!"

Εδω συμφωνουμε.
Αρα δεν ανηκει ούτε σ εμας αλλα ουτε κ σε εσας.

bb είπε...

http://www.historyofmacedonia.org/AncientMacedonia/borza.html

Δεν πρόκειται για θέμα ιδιοκτησίας αλλά για ιστορική ακρίβεια. Οι Μακεδόνες δεν ήταν Έλληνες, στην αρχαιότητα. Ούτε σε επόμενες εποχές, μέχρι και σήμερα.
Προσωπικά, αλλά και πολλοί άλλοι Μακεδόνες δεν διεκδικώ καμία καταγωγή από αρχαίους λαούς (έλληνες, μακεδόνες, θράκες, κτλ) ούτε φυλετικά ούτε πολιτιστικά ούτε γλωσσικά. Αυτό το κάνει το ελληνικό κράτος, επίσημα. Δεν περιορίζεται το φαινόμενο σε μερικούς γραφικούς Έλληνες, αλλά είναι κόκκινες γραμμές των πολιτικών ηγεσιών τους. Φυσικά, έχω υπ’ όψη μου τους Έλληνες που δεν συμφωνούν με την εθνική πολιτική γραμμή σε αυτό το θέμα και θεωρώ ότι θα ήταν ακόμα περισσότεροι αυτοί εάν είχαν την ευκαιρία να μάθουν κάποια πράγματα που δεν έμαθαν, δυστυχώς, στο σχολείο τους, όταν έπρεπε.

Ανώνυμος είπε...

"Φυσικά, έχω υπ’ όψη μου τους Έλληνες που δεν συμφωνούν με την εθνική πολιτική γραμμή σε αυτό το θέμα και θεωρώ ότι θα ήταν ακόμα περισσότεροι αυτοί εάν είχαν την ευκαιρία να μάθουν κάποια πράγματα που δεν έμαθαν, δυστυχώς, στο σχολείο τους, όταν έπρεπε."

Φυσικα κ υπαρχουν ελληνες που υποστηριζουν τη Δημ. της Μακ. κ θα πληθυνουν περισσοτερο αν οι Μακεδονες σταματησουν το εθνικιστικο παραληρημα εναντιον των γειτονων τους (αν κ δυστυχως οι μισελληνες εκει ειναι η πλειοψηφια)

Σχετικα με την σκοτεινη ιστορια που δε διδασκεται στα σχολεια αυτο δε συμβαινει μονο στην ελλαδα αλλα παντου.
Ο Ντοστογιεφσκι ειχε πει:
"αν ένας λαός πάψει να πιστεύει πως είναι ο περιούσιος λαός, που έχει καθήκον να σώσει όλους τους άλλους, παύει να είναι λαός και καταντά εθνογραφικό υλικό"

Τελευταιο κ σημαντικοτερο:
Οι σχεσεις των δυο χωρων ειναι παγωμενες τα τελευταια τουλαχ. 2-3 χρονια. Και να ληξει το θεμα του ονοματος πιστευω οτι δυσκολα θα βελτιωθουν.Οσο οι εθνικιστες (κ απο τις 2 χωρες) θα εχουν το πανω χερι κ θα πολεμανε στο διαδικτυο δε βλεπω φως.

Μονο οι μετριες φωνες μπορουν να σωσουν την κατασταση.
Pozdrav

Ανώνυμος είπε...

η ημιμάθεια έδειξε πάλι το γνώριμο ελληνικό πρόσωπό της...
η μακεδονική γλώσσα λόγω κυρίως του θεσσαλονικιώτικου μακεδονικού κυρριλικού αλφαβήτου αποτελεί γλωσσικό τροφοδότη της οικογένειας των σλαβικών γλωσσών με ομιλητές σε όλο το κόσμο , πάνω από 800 εκατομμύρια..
αυτό δεν σημαίνει ότι οι παραπάνω μιλούν μακεδονικά, αλλά σίγουρα κατανοούν βασικές λέξεις , κοινές σε όλη την παραπάνω γλωσσική οικογένεια....
η οποία αποτελείται απο σειρά συγγενών αλλά διακριτών γλωσσών...
με τελευταία γλωσσική διαφοροποίηση και διαίρεση πρίν 20 χρόνια , όταν από τις τσεχοσλοβάκικη και σερβοκροάτικη , προέκυψαν οι τσέχικη και σλοβάκικη καθώς και η σέρβικη με την κροάτικη...
πολύ αργότερα πρίν την θεσμοποίηση της μακεδονικής γλώσσς..
οι έλληνες εθνικιστές ταγοί όλων των σύγχρονων μύθων της ελληνικής κοινωνίας, υπεύθυνοι της σημερινής ΧΡΕΩΚΙΟΠΙΑΣ θα έπρεπε να σιωπήσουν , αφού προηγούμενα ζητήσουν ΣΥΓΝΩΜΗ από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού...
ιδιαίτερα από τους μακεδόνες στους οποίους συμπεριφέρονται μέχρι σήμερα με τον ποιό απαξιωτικό τρόπο...

Ανώνυμος είπε...

Τον περασμένο μήνα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια το βιβλίο του Δημήτρη Ψαρρά, ενός εκ των συντακτών της ερευνητικής ομάδας του Ιού, Το κρυφό χέρι του Καρατζαφέρη - Η τηλεοπτική αναγέννηση της Ακροδεξιάς.
Πρόκειται για μια εξαντλητική μελέτη του μοναδικού φαινόμενου ενός ακροδεξιού κόμματος που αναδύθηκε μέσα από την τηλεόραση χάρη στο προσωποπαγή χαρακτήρα του και την επιχειρηματική δεινότητα του αρχηγού του. Οι κεντρικοί άξονες αυτής της μελέτης είναι η ιστορική διαδρομή του Γιώργου Καρατζαφέρη, από την έκδοση της βραχύβιας φιλοβασιλικής φυλλάδας Ελληνικόν Στέμμα της Δημοκρατίας το 1974 καταλήγοντας στη σημερινή ισχυρή τηλεοπτική απήχηση που όμοιά της βρίσκουμε σχεδόν μόνο στους τηλευαγγελιστές των ΗΠΑ. Το βιβλίο είναι διανθισμένο με πολύ πλούσιο υλικό από απομαγνητοφωνήσεις δεκάδων τηλεοπτικών εκπομπών, οι παρατηρήσεις και οι διαπιστώσεις του Δημήτρη Ψαρρά για την άνοδο της ακροδεξιάς στην μεταπολίτευση στηρίζονται σε εκτενή - ελληνική και διεθνή - βιβλιογραφία και ο συγγραφικός άθλος είναι αντάξιος της προσμονής μας για ένα πλήρες και κατατοπιστικό έργο που ξεπερνάει ακόμα και τις προσδοκίες μας.

Ανώνυμος είπε...

κανείς μακεδόνας δεν διακρίνεται από ανθελληνισμό...
όλοι οι μακεδόνες, μαζί με όλο τον πλανήτη είναι εναντίον του ελληνικού εθνικισμού και ΜΟΝΟ των ελλήνων εθνικιστών...
οι μακεδόνες ιδιαίτερα είναι εναντίον της μης αναγνώρισης του μακεδονικού κράτους,του μακεδονικού έθνους της μακεδονικής γλώσσας, εν τέλει των ιδίων από το ελληνικό κράτος και τους έλληνες εθνικιστές...
στάση απόλυτα δικαιολογήσιμη...
οι μακεδόνες της ελλάδος είναι τα μεγαλύτερα θύματα του ελληνικού εθνικισμού που οδήγησε την πατρίδα μας την ελλάδα σε ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ...
αν δεν αλλάξει η ελλάδα και σε αυτό τον τομέα δεν πρόκειται να γίνει εκταμίευση των συμφωνημένων δόσεων δανείου...

Ανώνυμος είπε...

Μπελο εγω ενα πραγμα εχω να πω:

"Megas is only your pederakis and lieing ass"
Με τα λιγα βουλγαρικα που εχω μαθει απο το σπιτι μου (οχι βεβαιως τετοιες λεξεις), μπορω να πω ότι μου θυμιζεις εκεινες τις κινηματογραφικες ταινιες που αναπαριστουν γερμανους ναζι που κανουν προπαγανδα εναντιον των Εβραιων μεσω του τυπου...
Το επομενο σου video ενδεχομενως ειναι αυτο:
http://www.youtube.com/watch?v=rKEFNZc2CMk&feature=related
ή αυτο:
http://www.youtube.com/watch?v=1REF3CkQUgo
ή αυτο:
http://www.youtube.com/watch?v=cWLvHmyCNgA
ώστε να μας δειξεις όλο το μεγαλειο του πολιτισμου σας.
Η μεγαλυτερη αποδειξη της ελληνικοτητας του μακεδονικου πολιτισμου ειναι ενας ανδρας που η ιστορια αδικησε μη ονομαζοντας τον Μεγα. Παρατηρω ότι τοσα χρονια προσπαθειτε να πεισετε για τον ηρωα σας Αλεξανδρο, αλλα εκεινον ουτε να τον πιασετε στο στομα σας δεν τολματε. Και ολοι ξερουμε την απεχθεια του για τους βαρβαρους. Τωρα που ειδα το video σου καταλαβα τι εννοουσε όταν αποκαλουσε τους μη Ελληνες φυσει δουλους και συμπληρωνε: τοις δε βαρβάροις... ως ζώοις και φυτοίς (δεν ξερω φυσικα σε ποια απ τις δυο ιδιοτητες σου αναφερεται ο φιλοσοφος). Το ονομα του στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ θα πει: "αυτος που εχει σκοπο να αριστευσει". Και μονο μεσα απο την μορφωση αριστευει κανεις.Ενας αμορφωτος ανθρωπος δεν μπορει να υποστηριζει ότι υπερασπιζεται ανθρωπινα δικαιωματα. Αυτος το πολυ πολυ να υπερασπιζεται κουτσουρα απελεκητα. Και χωρις ν ασχοληθουμε με το τι ηταν ο Αλεξανδρος ή αν μιλουσε ή οχι ελληνικα, καλυτερα ν ασχοληθειτε με το αν μιλουσε ή οχι "μακεδονικα"... Γιατι ελληνικο πολιτισμο διεδωσε, όχι σλαβωνικο.
Παντως ότι video και ν ανεβασεις, το δικο μας dna δεν σηκωνει το ρατσισμο, οπότε θα συνεχισουμε να αντιδραμε γελωντας με πραγματικα χιουμοριστικα video όπως αυτα:
http://www.youtube.com/watch?v=q8iDMAmCOC0...
Η Ολυμπιας ονομαζοταν Μυρκαλη και πηρε αυτο το όνομα απο τον Φιλιππο όταν νικησε στους Ολ Αγωνες, στους οποιους μονο ελληνες συμμετειχαν. Φυσικα μ αυτο δεν θελω να πω ότι οι μακεδονες ηταν ελληνες. Συμμετειχαν ως guest stars αν αυτο σε βολευει. Και στο κατω-κατω δικαιωμα του αυτοπροσδιορισμου, αρα ο Αλεξανδρος αφου προσδιοριζονταν ως απογονος του Ηρακλη ex patre (γεναρχη των Ελληνων) και του Αχιλλεα ex matre (τον μονο απο τους Αχαιους που αποκαλουν Ελληνα τα ομηρικα επη), αυτοπροσδιοριζοταν ως ελληνας στο γενος και γουστο του καπελο του...
Δεν ειναι θεμα τοπου η ιστορία μπελο. Ειναι θεμα πολιτισμικων αρχων, που εσεις δεν διαθετετε. Αλλα να εισαι σιγουρος ότι οι πολιτισμικες δεν ειναι οι μονες αρχες που δεν διαθετεις...

bb είπε...

Εσύ, ανώνυμε 7:25, τι σχέση μπορεί να έχεις με τον Αριστοτέλη, πέρα από την σχέση που μπορεί να έχει μαζί του ο κάθε άνθρωπος στην Γη, σήμερα; Πιστεύεις ότι έχεις κάτι ιδιαίτερο γιατί αυτοπροσδιορίζεσαι Έλληνας, άρα είσαι πιο κοντά σε αυτόν απ‘ ότι άλλοι, μη Έλληνες;

Ανώνυμος είπε...

Αλέξανδρος Βασιλεύς των Μακεδόνων, Στρατηγός Αυτοκράτωρ των Ελλήνων, Φαραώ της Αιγύπτου, Βασιλεύς της Περσίας.

Ανώνυμος είπε...

ο μεγας αλέξανδρος και ο φίλιππος ήταν αρχαίοι μακεδόνες οι οποίοι ήταν πολιτιστικά διαφορετικοί από τους αρχαίους έλληνες...
αλλά και η μητρική τους γλώσσα ήταν η προφορική αρχαία μακεδονική , η οποία ήταν ανάμεσα στην ιλλυρική και την θρακική...
την ελληνική γλώσσα την διδάχτηκε από τον Αριστοτέλη...
την εποχή εκείνη δεν υπήρχε τρόπος ώστε η αττική διάλεκτος να μετεξελιχθεί σε μητρική των μακεδόνων...
οι σύγχρονοι μακεδόνες δεν αποτελούν ούτε βιολογική ούτε πολιτιστική συνέχεια των αρχαίων...
έχουν φυσικά δικαίωμα να μοιράζονται την πολιτιστική κληρονομιά της αρχαίας μακεδονίας με όλες τις εθνότητες της σημερινής μακεδονίας αλλά και όλης της ανθρωπότητας γενικότερα...
αντίθετα μονοπώλιο στον μέγα αλέξανδρο και στον φίλιππο ισχυρίζονται ότι έχουνε μόνο οι έλληνες, πράγμα παράλογο και ψευδές.....
το ελληνικό μυθολογικό κατασκεύασμα είναι σαθρό για αυτό καταρρέει...

Ανώνυμος είπε...

Ο Αριστοτελης δεν ηταν δασκαλος ελληνικων. Ηταν ενας απο τους μεγαλυτερους φιλοσοφους της ιστοριας.
Και οι κορυφαιοι πανεπιστημιακοι του συγχρονου κόσμου συγκλινους στο οτι οι Μακεδονες ήταν ελληνικη φιλη, ανηκαν στους Δωριεις, ειχαν τα ιδια ηθη κι εθιμα, την ιδια γραφη με τους υπολοιπους Ελληνες. Κι όσο κι αν λετε ότι τα παιρνουν και λαδωνονται απο το ελληνικο κρατος, ειναι γεγονος ότι η μορφωση σας γενικως και η μορφωση του καθενος ειδικως δεν μπορει να αντιπαρατεθει μ εκεινην των επιστημονων που αφιερωνουν ενα κομματι της ζωης τους ερευνωντας επιστημονικα περα απο εθνικισμους και φασισμους που ταιριαζουν μαλλον σ ενα ΒΜΡΟ του 19ου αιωνα κι όχι σε μια εποχη του 4ου αιωνα πΧ. Εννοειται ότι μορφωτικα και πολιτισμικα οι συγχρονοι Ελληνες βρισκονται πιο κοντα στον πολιτισμο των αρχαιων μακεδονων απ ότι η μικρη πλειοψηφια καποιων κατοικων της ΠΓΔΜ, που απεγνωσμενα προσπαθει να φτιαξει ιστορια πανω στον Αλεξανδρο, το Σαμουήλ, τη Μ. Τερεζα, τον Σκεντερμπεη με τη φτηνη δικαιολογια ότι οι μορφες αυτες ανηκουν σε ολο τον κοσμο. Αλοιμονο! Το ΒΜΡΟ δεν θα το έλεγε; ΅Εξαλλου ποτε δεν τα πηγαινε καλα με τους υπαρχοντες τιτλους ιδιοκτησιας ή τα συνορα. Οποτε όλα ανηκουν σε ολους μεχρι να τ αποκτησουμε αποκλειστικα εμεις. Μεχρι στιγμης παντως αυτο σας γυρισε μπουμεραγκ...

Constantine είπε...

Εντάξη, η ΚΟΙΝΗ δεν ειναι η ελληνική. Τα Ελληνικά είναι ΜΟΝΟ τα αρχαία. Εμείς μηλάμε την Κοινή του Αλεξανδρου του Μακεδόνα. ΔΕΝ ήμαστε Ελληνες. Καλός. Ας παρατήσουμε λοιπόν, οι 'Μακεδόνες' και οι 'Ελληνες' της σλαυοφωνίες και ελληνοφωνίες... και ας συνομιλούμε στην ΚΟΙΝΗ του Αλεξανδρου του Μακεδόνα. Αρχίζουμε και λέμε... αυτό το blogspot να ονομασθεί στην Κοινή το Αλέξανδρου asprithalassa.blogspot. Και να μην ξανακούσω την λέξη 'ελληνικά'. Τσιμουδιά. Μόκο. Τουμπεκιστάν

bb είπε...

Constantine, εάν οι Έλληνες σήμερα μιλούσαν την ΚΟΙΝΗ του Αλέξανδρου, σίγουρα και εμείς θα μιλούσαμε την ίδια γλώσσα με εσάς, αλλά εσείς σήμερα μιλάτε ένα γλωσσικό υβρίδιο. Γιατί θα πρέπει οι Μακεδόνες να εγκαταλείψουν την γλώσσα τους και να υιοθετήσουν αυτά τα «τεχνητά νεοελληνικά»;

“ΑΠΌ το 1821 μέχρι σήμερα η Ελληνική γλώσσα -στις διάφορες προφορικές και γραπτές εκδοχές της- έχει υποστεί μεγαλύτερες μεταβολές από οποιαδήποτε εθνική γλώσσα της δυτικής Ευρώπης στο ίδιο διάστημα.”
http://users.dra.sch.gr/symfo/sholio/ekthesi/e/a01.mackridge-n.e.glosa.htm

Ανώνυμος είπε...

το οποίο γλωσσικό υβρίδιο δεν αποτελεί μητρική γλώσσα κανενός έλληνα...
όπως η αττική διάλεκτος δεν ήταν μητρική των αρχαίων μακεδόνων..
οι οποίοι ήταν ξεχωριστή πολιτιστική αλλά και
πολιτική οντότητα με το μακεδονικό βασίλειο
από τις πόλεις κράτος...
οι σύγχρονοι μακεδόνες δέχονται ελεύθερα τον διάλογο..
αντίθετα οι φερόμενοι έλληνες εθνικιστές τον απαγορεύουν ρητά στα εθνικιστικά ΤΑΧΑΛΙΑ μπλόγκς , τα οποία αντί να είναι φορείς πολιτισμένης αντιπαράθεσης αποτελούν προπαγανδιστικά κακέκτυπα του ελληνικού κράτους...
με το περιεχόμενο των οποίωνγινόμαστεδιεθνές περίγελως , αφού τα επιχειρήματά τους δεν πείθουν πλέον ούτε μαθητή του δημοτικού..

Constantine είπε...

@ belo more

Ευχαριστώ γιά τον Mackridge, ο οποίος και συνεχίζει από εκεί που τον άφησες...
«...Στην αρχή της περιόδου επικρατούσαν, στον προφορικό λόγο, οι ποικίλες διάλεκτοι, στις επιμέρους περιοχές του ελληνόφωνου κόσμου, από την Κέρκυρα στον Πόντο και από τη Μακεδονία στη Μάνη, την Κρήτη και την Κύπρο.»

O Robert Browinin (1969; 1983,2) μας λέει, «...Παρά τη γεωγραφική επέκτασή της [της Ελληνική γλώσσας] και η ύπαρξη ελληνικών περιοχών μακριά από την κύρια μάζα των ομιλητών της γλώσσας, η Ελληνική παρέμεινε πάντοτε μια ενιάια γλώσσα ... Τα Ελληνικά είναι σαφώς ακόμη και σήμερα ένα αρχαϊκό Ινδο-ευρωπαϊκό είδος γλώσσας.»

Ισώς να καταλαβάινεις φίλε belo more, τι έγραφε ο Νικόλαος Σοφιανός το 1545(?) στον ‘επίσκόπω Μυλοποτάμου και Χερρονήσου’... «Βλέποντας θεφιλέστατε δέσποτα, ότι, διά την μακράν και πικροτάτην δουλοσύνην, το ημέτερον γένος εξέπεσε και ουδέ καν αναθυμάνται την προκοπήν όπου είχαν οι προγόνοι μας...»

Και τον Σίμον Πόρκιο Ρωμάνο στην επιστολή του προς τον ‘Καρδινάλιο Ριχελίου’ (Cardinal Richelieu), το 1638: «...Ας μη σου ήναι λοιπόν παράδοξον ανίσως και βλεπης σκυμμένην εις τα ποδάρια σου την Ελλάδα, όχι την παλαιάν εκείνην και φουμισμένην διά τα γραψίματα τόσων σοφών ανθρώπων, μα την παρούσαν και δυστυχισμένην, ακόμη χοντρήν και είς κάποιν τρόπον στρουφγυρισμένην ‘ς τα σπάραγνά της...»

Και από τα τέλη του 17αι, στην ‘Διήγησις Αλεξάνδρου του Μακεδόνος΄, στ.87, «...Και τότε ο Αλέξανδρος έδωκε θέλημα εις τα φουσάτα του και είπα, Σύρτε εις τα οσπίτια σας και αναπαυθείτε μήνας εξ και θρέψτε τα άλογά σας και λαμπρύνετε τα άρματά σας...». Και αν όντος αν τα είπε, θα τα είπε στην... κοινή.

Και βεβαίος το... Πάτερ ημών ο εν τοις ουρανοίς, αγιασθήτω το όνομά Σου, ελθέτω η Βασιλεία σου, γενηθήτω το θέλημά σου ως εν ουρανώ και επί της γης...

Α ναι, και ντόπια, ντόπια μακεδονικά του 19αι, από το Βέλενδο της Μακεδονίας... «Μνιά φουρά κ’έναν κιρό ήταν ένας πατέρας σαν καλή ώρα... Αυτός ο πατέρας είχιν μούγκι πιδί. Τι ήλιγιν κι αυτός, Αυτό πιδί μου ου Θιός να μι του χαρίσ’ δα του κάμου να ζήσι άρχουντας, να του γλέπ’ η κόσμους κι να του χαίριτι, κανένας να μην του λέη παρέκ στας...» (στάσου παρεκί).

bb είπε...

Νεοελληνικά = γλωσσικό υβρίδιο που δεν υπήρξε μητρική γλώσσα κάποιου έθνους, λαού. Αυτοί που έγραφαν στα νεοελληνικά, ήταν αυτοί που είχαν μάθει την γλώσσα σε κάποιο σχολείο (σαν να λέμε τα αγγλικά σήμερα που και ο τελευταίος Έλληνας, που ασχολείται με τον τουρισμό, κάτι γνωρίζει για να κάνει τη δουλειά του). Πάντως, δεν ήταν τα ελληνικά που μιλούμε σήμερα στην Ελλάδα, ούτε καν κάποια διάλεκτος από αυτήν την γλώσσα που να έχει επικρατήσει πάνω στις άλλες (π.χ. στην Ιταλική γλώσσα η διάλεκτος της Φλωρεντίας, στην Γαλλία η λανγκ ντ’ Ουϊλ, στην Ισπανία τα Καστιλιάνικα, κτλ). Θα μπορούσα να ισχυριστώ ότι τα Κρητικά, τα Ποντιακά, τα Κυπριακά είναι περισσότερο «γλώσσες» παρά τα νεοελληνικά της Ελλάδας.

Constantine είπε...

@belo more
Η ερμηνεία μιάς κατάστασης μπορεί να επηρεάζεται απο την οργή εναντίον μίας άλλης. Για παράδειγμα, η ερμηνεία της εξέλιξης της ελληνικής γλώσσας στην νην ‘νεοελληνική’ μπορεί να επηρεάζεται από το θυμό εναντίον του ελληνικού κράτους. Αλλά η αγανάκτηση, όσο κατανοητή και αν είναι, δεν μας εξοπλίζει με σχετικά επιχειρήματα, το μόνο που καταφέρνει έιναι να δημιουργέι αναστάτοση και περισσότερη κατανοητή αγανάκτηση στον κόσμο και στα μπλόγγ. Σε παραπέμπω και πάλι σε Σοφιανό, Πόρκιο Ρωμάνο, Browning...

Η επίσημη γλώσσα του ελληνικού κράτους θεωρείται από τους γλωσσολόγους ως μία από τις αρχαιότερες γλώσσες του κόσμου. Σαφώς περιφερειακές διάλεκτοι έχουν συμπεριλάβει λέξεις από την ενετική, οθωμανική, σλαβική, αλβανική, λατινική ... και σήμερα λέξεις από τα αμερικανικά αγγλικά. Βεβαίος, η γλώσσα ήταν ανέκαθεν στενά επηρεασμένει από την ομηρικη, Αττική, Αλεξανδρινή, και τα ελληνικό της Βίβλου, την Θεία λειτουργία και την γλώσσα των Πατέρων της Εκκλησίας... και δεν εννοώ την καθαρεύουσα. Για παράδειγμα, η γλώσσα που δημιουργήθηκε στα Σκόπια το 1945 είναι τα καθαρευουσιάνηκα του αιμνηστου Μπλάζε Κονεσκι. Στην Γιουγκοσλαβία του Τίτο, δεν την ήθελε βουλγαρική ή ελληνική. Ο Κονέσκι θεωρεί ότι οι Μακεντόνσκι διανοούμεοι έιχαν αρχίσει να απομακρύνοντε «από την επιρροή της Ελληνικής, προς την σλαβική κληρονομιά τους». Σημειώνει το ρόλο που διαδραματίσαν οι Ρωσσοι διανοούμενοι στη διαμόρφωση των ιδεών των ‘Μακεντόνσκι εθνικιστικών διανοουμένων’, και δη στον ελληνομαθή Δημήτρη Μιλάντινοφ, που, μας λέει, άρχισαν να στρέφοντε από την Αθήνα προς τη Μόσχα ως το φυσικό τους κέντρο μελέτης (Ο Μιλάντινοφ είχε ανακυριχθεί ο Νέος Ομηρος στην Αθήνα του 1860, δίδασκε και προωθούσε τα ελληνκά και ελληνική λογοτεχνία στην Αχρίδα, Στρούγγα και Κιλκίς)

Συμφωνώ ότι υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο με τα κρητικά, κυπριακά, τσακώνικα, ποντιακά, ακόμα και τα Επτανησιακά γλωσσάρια, τα κερκυραίκα... Υπάρχει και ιδιαιτερότητα των σλαβικών ιδιωμάτων της Καστοριάς, της Φλώρινας και τα Νάστε. Αλλά τα εν λόγω ιδιώματα εξοντώνοντε από τη γλώσσα του Κονέσκι. Φοβάμαι ότι οι ακτιβιστές στην Ελλάδα, έχουν ένα κόμπλεξ κατωτερότητας έναντι των τοπικών ιδιωμάτων των παππούδων τους και, χωρίς πραγματικά να το θέλουν, προωθούν την καταστροφή τους με την εισαγωγή της επίσημης γλώσσας από τα Σκόπια (και ΄να πέντε' στο ελλαδικό κράτος που αφήνει τα Σκόπια του ΒΜΡΟ να καταστρέφουν γιγενής ιδιόματα). Τώρα το... «Νεοελληνικά = γλωσσικό υβρίδιο που δεν υπήρξε μητρική γλώσσα κάποιου έθνους, λαού...», μήπως απλά αναπαράγει ένα άλλο επιχείρημα...

Ανώνυμος είπε...

καλά βρέ κωνσταντινίδη, έχεις τόσο χρόνο ούτως ώστε εκτός απο τα ασιατικά εθνικιστικά ΤΑΧΑΛΙΑ να σχολιάζεις και στα ευρωπαϊκά μακεδονικά μπλόγκ..?
αν έχεις χρόνο σχολίασε και σε κανένα βορειοευρωπαϊκό μπλόγκ...
όμως εκεί έχουν διαχωρίσει την αρχαία ελληνική μυθολογία την οποία σέβονται από την σύγχρονη μυθολογική φαρσοκωμωδία με τις απίστευτες μακακίες και τα γελοία επιχειρήματα , επιπέδου μαθητών δημοτικού σχολείου....
δεν το καταλαβαίνετε ότι πλέον όλος ο κόσμος γελάει μαζί σας...
ότι κανέναν πλέον δέν πείθετε ...
πουθενά στην επιστημονική κοινότητα ούτε κάν δέχονται να συζητήσουν αυτά τα μικρόνοα κατασκευάσματα...
οι διάλεκτοι της μακεδονικής είναι καθορισμένοι και η εκμάθηση τους έπεται της εκμάθησης της θεσμικής μακεδονικής γλώσσας....
http://en.wikipedia.org/wiki/Dialects_of_the_Macedonian_language....
οι μακεδόνες από όλα τα διαμελισμένα κομμάτια της μακεδονίας συνεννοούνται μεταξύ τους δίχως πρόβλημα,στην μητρική μακεδονική γλώσσα τους...
αλλά και παραπέρα με τους 800 εκατομμύρια ομιλητές της οικογένειας των σλαβικών γλωσσών...
αντίθετα οι έλληνες , με την θεσμική και ΞΕΝΗ ελληνική , μπορούν να επικοινωνήσουν με λιγότερο από 20 εκατομύρια ομιλητές της...

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνα με την ελληνικη μυθολογια (την αρχαια) η Ευρωπη ήρθε απο την Ασια. Τα ινδοευρωπαϊκα φυλα -αρα και τα σλαβικα επακολουθως- ηρθαν απο την Ασιατικη ηπειρο. Αλλά ακομα κι αν οι προσφυγες θεωρουνται -υποτιμητικα- Ασιατες (καθως ο συγκεκριμενος κυριος το χρησιμοποιει ως συνωνυμο του υπαναπτυκτου θυμιζοντας Κικερωνα και Αριστοτελη -φυσικα με πολυ λιγοτερες αρετες και χαμηλο IQ), δεν πρεπει να ξεχναμε ότι η πλειοψηφια των Ελληνων ειναι μη προσφυγες, αρα με την λογικη αυτη ευρωπαιοι, αφου η Ελλαδα ανηκει στην Ευρωπη. Ενδιαφερον εχει όμως το συγγραμμα του S. Huntington για την συγκρουση των πολιτισμων, που κατατασσει την ΠΓΔΜ στον σλαβικο πολιτισμο κι οχι στον ευρωπαϊκο που ειναι κατα βασει ο δυτικος. Οσο για το ποιος ειναι εθνικιστης, αυτο φαινεται στο γραπτο του καθενος, οποτε ουτε να τσακωθει κανεις αξιζει μ εναν φασιστα για να διαπιστωθει ποιος ειναι πραγματικα δημοκρατης.
Ειχα καποτε ρωτησει τον Ανωνυμο 8:25 να μας πει τι γραμματα ξερει. Δεν απαντησε φυσικα. Τωρα χρησιμοποιωντας κατ εξακολουθηση την φραση "μαθητες δημοτικου σχολειου" (καθως γνωρισμα του καθε χαμηλης μορφωσεως ατομου ειναι να επαναλαμβανει φρασεις αρεστες σ αυτον αδιαφορωντας για το αν ο λογος του γινεται ανιαρος) το μονο που εχω να πω ειναι ότι τον ευχαριστω για την -εστω εμμεση- διαφωτιση.

Ανώνυμος είπε...

European public opinion overwhelmingly regards the image of Alexander the
Macedonian as intrinsically linked to the Hellenic (i.e. Greek) identity. A claim by any other
state but Greece to this historic and cultural legacy is considered, to put it mildly, illegitimate

European Policy Centre

http://www.epc.eu/pub_details.php?pub_id=500&cat_id=4

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΦΥΡΟΜ

German museum man says Alexander the Great was mainly Greek
Oct 2, 2009, 12:56 GMT

test
Mannheim, Germany - The head of a German museum which is set to show an exhibition about Alexander the Great weighed into a dispute between Skopje and Athens on Friday, saying the ancient leader had been predominantly Greek
'Alexander was predominantly Greek and definitely not an ancestor of contemporary Slavic Macedonians,' said Alfried Wieczorek, head of the Reiss-Engelhorn Museums in the southern German city of Mannheim
In an interview with the German Press Agency dpa, Wieczorek said, 'The latest research shows very clearly yet again that the Macedonians in the days of Alexander were closely related to the contemporary Greeks.'

He added, 'In antiquity, Greeks and Macedonians could interact because they spoke the same language.

The museum director referred to findings that its population of 2 million, one quarter of them Albanian speakers and three quarters Slavic speakers, are descended from people who immigrated in the 6th century of the modern era, long after Alexander's death.

http://www.monstersandcritics.com/news/europe/news/article_1504631.php/German-museum-man-says-Alexander-the-Great-was-mainly-Greek

Ανώνυμος είπε...

πως ειναι δυνατον οι απογονοι των βουλγαρων που μιλουν ενα ιδιωμα της βουλγαρικης ειναι σλαβοι ΚΑΙ ΗΡΘΑΝ ΣΑΝ ΝΟΜΑΔΕΣ ΤΟΝ 7 ΑΙΩΝΑ οπως ολοι η παγκοσμια βιβλιογραφια λεει να ζητουν κληρονομια απο ενα λαο(τους μακεδονες) που ΟΤΙ ΑΦΗΣΑΝ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠ ΤΗ ΓΗ στη μακεδονια αλλα και στις κατακτησεις ΟΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ!! ονοματα τοπονυμια θεους δαιμονες τελετες συμετοχη σε ολυμπιακους αγωνες γλωσσα κοινη ΠΩς ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ Το ποιο ιερο βουνο ΟΛΥΜΠΟΣ κατοικια των θεων των ελληνων να ειναι σε τοπο βαρβαρων τι ειναι αυτα ΠΟΥ ΛΕΣ εδω ειναι ΕΛΛΑΔΑ ΟΧΙ ΣΚΟΠΙΑ

Ανώνυμος είπε...

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΑΝΕΘΗΚΕΝ ΤΟΝ ΝΑΟΝ ΑΘΗΝΑ Η ΠΟΛΙΑΔΙ επιγραφη του 336 πχ ειναι κανεις Ελληνας που δεν καταλαβαινει τι λεει ? οι ΟΜΟΕΘΝΟΙ ΣΑΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ αγρον ηγορασαν?Και ήρξαντο από μιας παρετείσθαι πάντες, ο πρώτος είπεν αυτώ. αγρόν ηγόρασα, και έχω ανάγκη εξελθείν και ιδείν αυτόν. Ερωτώ σε, έχε με παρητημένο. ...ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙ ??? ΜΗΠΩς ΝΑ ΔΩΣΩ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟ (ΟΧΙ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ) ΜΗΠΩς ΤΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΟΥΝ?????

Ανώνυμος είπε...

«Οι υμέτεροι πρόγονοι ελθόντες εις Μακεδονία και εις άλλην Ελλάδα, κακώς εποίησαν ημάς, δεν προηδικημένοι’ εγώ δε των Ελλήνων ηγεμόνων καταστείς και τιμωρίσασθαι βουλόμενος Πέρσας, διέβην εις την Ασίαν….» (Αρριανός Β 14, 4).ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΟΜΟΕΘΝΗΣ ΣΑΣ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΩΝ ΚΟΜΙΤΑΤΖΗΔΩΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΜΕΤΑΦΡΑΣΟΥΝ ΤΟ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΟ ΔΑΡΕΙΟ μεχρι και οι αποφοιτοι δημοτικου Ελληνες το καταλαβ. ειστε για γελια και κλαματα μαζι 4000 ψηφοι στισ εκλογες χαχαχα

Ανώνυμος είπε...

is any eminent historian (even one ) in the world to link the fyrom today slav people with antiquity ?oh i forget the skopian professor with rosetta stone epigraphy is the MAKEDONSKATA language he deserves the nobel prize

Ανώνυμος είπε...

Εγώ που μπορώ να διαβάσω γαλλικά, μπορεί να είμαι απόγονος του Αστερίξ;

Is any eminent historian who links the colonists from Turkey, in Macedonia today since 1922, with the ancient Macedonians? Or any other greek from southern Greece who moved to Macedonia, after 1913? Not ONE!

Ανώνυμος είπε...

hellenism was spread all over the east world and greeks were in asia (today turkey )before your slav bulgarian ansestor (komitatzides) come to balkans and before turks ottomans come in turkey !! the link with ancient makedonians is the heritage of language and calture and not the individual persons hellenism is not mater of blood only idiots can believe that like skopian propaganda

Ανώνυμος είπε...

Εγώ που μπορώ να διαβάσω γαλλικά, μπορεί να είμαι απόγονος του Αστερίξ; αυτα τα χαζα δειχνουν την ποιοτητα σου ΣΑΝ ΑΤΟΜΟ οι μακεδονες ξεχωριζαν σε Ελληνες και βαρβαρους τους ανθρωπους απο τη γλωσσα που μιλουσαν αρα και τον πολιτισμο που ακολουθουσε !!!το να μιλας ακομα και σημερα μια γλωσσα δεν λεει κατι το να εχεις παιδεια της γλωσσασ που μιλας (πολιτισμος παραδωσεις ιστορια αγωνες ηρωες ) αυτο κανει τη διαφορα και αυτο εκαναν οι ελληνες στη μακεδονια αθηνα σπαρτη κορινθο ροδο κτλ και εσυ σημερα μιλας ΕΛΛΗΝΙΚΑ αλλα δεν εχεις μεσα σου την ελληνικη παιδεια πολυ απλα γιατι εισαι ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Εμείς έχουμε ρίζες στην Μακεδονία, τουλάχιστον 1500 ετών, όπως λέτε. Εσείς που ακριβώς έχετε τις δίκες σας ρίζες; Εάν έχετε, βεβαία, γιατί δύσκολα μεταφέρονται αυτές από την μια ήπειρο στην άλλη (Ασία - Ευρώπη), με την ευκολία που εσείς το κάνετε!

Ανώνυμος είπε...

Εχετε ριζες στη μακεδονια 1500χρονια σωστα το λες! Οι σλαβοι ηρθαν τον 7 αιωνα στα βαλκανια αρα καμια σχεση με την αρχαιοτητα οπως ο ομοεθνης σου ΓΛΙΓΚΟΡΩΦ ειπε πριν χρονια εμεις σαν ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ εχουμε παρουσια 3500 χρονια στην περιοχη οχι μονο της μακεδονιας αλλα στη λεκανη της μεσογειου δεν καταλαβα τα περι "απο ηπειρο σε ηπειρο" στη μακεδονια ζουσαν ΕΛΛΗΝΕΣ απο το 800πχ το ιδιο στην Ιωνια που προφανως αναφερεσαι σαν αλλη ηπειρο που το περιεργο? μακεδονικο εθνος δεν υπηρξε ποτε με την εννοια που σημερα εννοουμε το εθνος το 1880 οι Βουλγαροι δημηουργησαν την ιδεα του εθνους βλεποντας την επερχομενη οθωμανικη καταρρευση με τις γνωστες αργοτερα συνεπειες βαλκανικοι πολεμοι κτλ δεν καταλαβα πριν 1500 πριν ελθουν οι Σλαβοι τι ηταν αυτοι που ζουσαν εκει τι γλωσσα μιλουσαν ? σε ποιους μιλησε ο Αποστολος Παυλος στη θεσσαλονικη και στους Φιλιππους σε τι γλωσσα μιλησε στους ποιμενες, εμπορους ,χωρικους στη μακεδονια το 46μχ?? στις νεκροπολεις στη μακεδονια οι απλοι ανθρωποι το 400πχ εβαζαν τα ονοματα τους και τα εργα τους στα ελληνικα απο ξενομανεια ???οι βασκοι στα πιερια ορη ειχαν βαρελια πηλινα και εγραφαν πανω (ΕΡΙΑ) για τα μαλλια των αιγων και προβατων απο ξενομανια το εκαναν? η ερωτευμενη γυναικα της Πελλας που εγραψε τον καταδασμο τον 4 αιωνα ειχε και αυτη ξενομανια? ΤΙ ΓΛΩΣΣΑ ΤΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΙ ΘΕΟΥΣ ΤΙ ΗΡΩΕΣ ΤΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΕΙΧΑΝ ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΤΟ 500 ΠΧ? τι λες λοιπον αγαπητε σκοπιανε Βουλγαρε ? ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΙΣΩς ΣΕ ΞΕΣΤΡΑΒΩΣΕΙ 5 ΕΥΡΩ ΕΧΕΙ ΕΙΣΟΔΟΣ ΑΝ ΚΑΙ ΟΣΟ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΜΟΥ ΣΑΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΘΑ ΕΧΕΤΕ

Ανώνυμος είπε...

Ο Απόστολος Παύλος μιλούσε ελληνικά. Ήταν Έλληνας; Απλά μίλησε σε γλώσσα που εκείνη την εποχή γνώριζαν πολλοί λαοί ως διεθνή γλώσσα, για να επικοινωνούν μεταξύ τους πιο εύκολα. Όπου μίλησε ο Απόστολος Παύλος μίλησε στα ελληνικά: σιγά μην ήταν όλοι Έλληνες αυτοί που τον άκουγαν! Όλοι γνωρίζουμε ότι οι Έλληνες εξαφανίστηκαν εξ αιτίας του χριστιανισμού.
Αλλά οι σημερινοί Έλληνες που ζουν στην Μακεδονία τι σχέση έχουν με τους αρχαίους Μακεδόνες, δεν μου απαντάει κανείς. Θα σας πω εγώ: σίγουρα πολύ λιγότερη από ότι εμείς, οι αυτόχθονες Μακεδόνες.

Ανώνυμος είπε...

Ο Χριστιανισμος εξαφανισε τους Ελληνες?? τι κουφο ειναι αυτο παλι τα εχεισ χαμενα φιλε εχει πολλα κενα η ελληνικη γλωσσα και η ελληνικη φιλοσοφια αγγαλιασαν τον χριστιανισμο και απλωθηκε ΩΣΤΕ Ο Παυλος μιλησε σε απλους ανθρωπους της μακεδονιας χωριατες βοσκους ψαραδες που γνωριζαν ξενη διεθνη γλωσσα? τι να σου πω ρε κακομοιρη εισαι σαν τον γκρουεφσκι αξιολυπητος .βγες εξω στο δρομο να μετρηθειτε ποσοι ειστε στη μακεδονια βουγραροακοπιανοι .. εσεις θελετε να ζησετε ειρηνικα μαζι μας ? δεν νομιζω κανετε ακριβως το ιδιο λαθος που εκαναν οι προγονοι σας βουλγαροι το 1913

Ανώνυμος είπε...

Στο Υπέρ των Ελληνικών Ναών, που ο Λιβάνιος απευθύνει το 386 μΧ στον αυτοκράτορα Θεοδόσιο, ικετεύει σπαρακτικά για τη διάσωση του ελληνικού πολιτισμού. Κι αυτά συμβαίνουν μόλις 15 χρόνια μετά τη Μεγάλη Σφαγή των Ελλήνων, για την οποία ο χριστιανός χρονογράφος Σωζομενός γράφει: «Όλοι σχεδόν οι Ελληνιστές θανατώθηκαν δόθηκε διαταγή να καούν και άλλοι να σκοτωθούν με το ξίφος. Και κοντά σ' αυτούς, για τον ίδιο λόγο, σ' ολόκληρη την επικράτεια έχασαν τη ζωή τους όσοι λάμπρυναν τη φιλοσοφία Αλλά έχαναν τη ζωή τους ακόμα και άνθρωποι που δεν ήσαν καν φιλόσοφοι και που απλώς φορούσαν ρούχα ίδια με των φιλοσόφων».
Το κείμενο Υπέρ των Ελληνικών Ναών, του Λιβάνιου αποτελεί τη συγκλονιστικότερη στιγμή της ελληνικής ιστορίας. Ένας πολιτισμός που επί χίλια χρόνια λάμπρυνε την ανθρωπότητα, εκπροσωπείται πλέον από έναν 80χρονο γέροντα που βλέποντας τα πάντα να γκρεμίζονται, στην κυριολεξία, γύρω του, ορθώνει το ανάστημα του προς τον αυτοκράτορα Μέγα Θεοδόσιο, τον ηθικό αυτουργό των ανυπολόγιστων καταστροφών. Στέγασε, του φωνάζει, δημόσιες υπηρεσίες, μην τα γκρεμίζεις!
Αλλά η σφαγή τελειωμό δεν είχε. Πάμε στο 529 μ.Χ, επί Ιουστινιανού. Γράφει ο, χριστιανός επίσης, χρονογράφος Ιωάννης Μαλάλας τα εξής: «Τη χρονιά αυτή, έγινε μεγάλος διωγμός των Ελλήνων. Πολλών οι περιουσίες δημεύτηκαν. Ανάμεσα τους έχασαν τη ζωή τους οι (ακολουθούν ονόματα). Όλα αυτά προκάλεσαν μεγάλο φόβο. Ο ίδιος βασιλιάς (ο Ιουστινιανός) όρισε να μη πολιτεύονται οι ελληνίζοντες, στους οποίους δόθηκε τρίμηνη προθεσμία να ασπαστούν την ορθόδοξη πίστη». Είναι ίσως χαρακτηριστικό ότι το Ανάθεμα εναντίον αυτών που μελετούν διεξοδικά τα ελληνικά μαθήματα που εξαπολύθηκε το 787μΧ στη Σύνοδο της Νίκαιας, εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να διαβάζεται ανελλιπώς στις εκκλησίες, την Κυριακή της Ορθοδοξίας!
Λίγα χρόνια μετά από την προσπάθεια του Λιβάνιου να διασώσει τον ελληνικό πολιτισμό από το μένος του Μ. Θεοδοσίου, επί αυτοκράτορας Αρκαδίου (395-408), εισβάλλει εντέχνως κατευθυνθείς στην Ελλάδα ο Γότθος Αλάριχος (396-399), χριστιανός το θρήσκευμα, ακολουθούμενος από χιλιάδες μοναχούς. Ο αρχηγός της φρουράς στις Θερμοπύλες, κι αυτός χριστιανός, αφήνει ελεύθερη τη διέλευση. Ολόκληρη η Στερεά Ελλάδα καταστράφηκε ολοσχερώς, πλην της καλά οχυρωμένης Αθήνας. Το ιερό της Ελευσίνας παραδόθηκε στη φωτιά, μαζί με τους ιερείς. Στη συνέχεια, οι φανατικές ορδές πέρασαν στην Πελοπόννησο.
http://www.greatlie.com/ellinismos/ellino-xristianismos/513-xristianismos-kai-ellinismos-mia-olethria-sxesi.html

Ανώνυμος είπε...

quote Είναι ίσως χαρακτηριστικό ότι το Ανάθεμα εναντίον αυτών που μελετούν διεξοδικά τα ελληνικά μαθήματα που εξαπολύθηκε το 787μΧ στη Σύνοδο της Νίκαιας, εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να διαβάζεται ανελλιπώς στις εκκλησίες, την Κυριακή της Ορθοδοξίας! ΜΗΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΔΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΛΕΕΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΔΙΟΤΙ ΕΓΩ ΕΧΩ ΔΕΙ ΣΕ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΟΥ 12 ΑΙΩΝΑ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΣ ΠΛΑΤΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΣΩΚΡΑΤΗ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΙΚΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΕΣ ΟΤΙ Η ΠΑΛΑΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΕΡΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΝ ΑΠΟ ΦΑΝΑΤΙΚΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΜΩς ΠΑΝΤΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΡΑΙΟΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΡΑ ΟΛΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΕΖΗΣΑΝ ΚΑΙ ΖΟΥΝ

Ανώνυμος είπε...

http://www.sakketosaggelos.gr/Article/375/ ΕΔΩ ΦΙΛΕ ΤΟΥ ΔΩΔΕΚΑΘΕΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΣΟΥ ΔΕΣ ΠΩΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΙΔΩΛΟΛΑΤΡΕΣ ΤΙΜΗΘΗΚΑΝ ΣΑΝ ΑΓΙΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΡΔΟΔΟΞΗ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΕ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΛΟΥ ΟΠΥ ΕΖΗΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ Η ΜΕ 12 ΘΕΟΥΣ Η ΜΕ ΕΝΑΝ

Ανώνυμος είπε...

ΑΚΟΥΩ ΣΥΧΝΑ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΑΥΤΟΑΠΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣχαχα ΔΙΟΤΙ ΤΟ 1922 ΗΡΘΑΝ ΑΠΟ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ 400.000 ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΟΙ 60.0000 ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΑΝΤΑΛΑΧΤΗΚΑΝ ΜΕ 60.0000 ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΚΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟ 1919 ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΗΣΑΝ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ 550.ΟΟΟ ΠΟΥ ΖΟΥΣΑΝ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ 1903 ΧΙΛΜΗ ΠΑΣΣΑ ΤΙ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΙ?? ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ (δες απο τα αρχεια των οθωμανων τομος2 ιστορια οθωμανικης αυτοκρατοριας στα αγγλικα)ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΕ ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ?? ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ ΤΟΤΕ ΑΚΟΜΑ ΕΘΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΜΙΣΙΡΚΩΦ ΝΤΕΛΤΣΕΦ ΚΑΙ ΑΛΟΥΣ ΚΟΜΙΤΑΤΖΗΔΕΣ