Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

13 Σεπ 2010

Ακτιβιστές για δέσιμο

Η τηλεόραση το σαββατοκύριακο ήταν γεμάτη από ακτιβιστές. Έτσι τους ανέφεραν οι ρεπόρτερ: ακτιβιστές! Η τηλεόρασή μας βέβαια δεν φημίζεται για την σωστή χρήση των λέξεων αλλά ας μην σταθούμε σε αυτό. Ο ένας «ακτιβιστής» πέταξε ένα παπούτσι προς την μεριά του Έλληνα πρωθυπουργού και ο άλλος «ακτιβιστής», στο κέντρο της Νέας Υόρκης, έσκισε σελίδες από το Κοράνι και σκούπισε τα οπίσθια του. Ο ένας φώναζε «δεν θα μας πάρετε την Μακεδονία» και ο άλλος «δεν θα μας πάρετε τη Αμερική». Και οι δύο βέβαια έκαναν το σώου τους για την τηλεόραση μόνο.
......
Ακτιβιστές για δέσιμο

5 σχόλια:

Giorgi είπε...

Ε, ναι!
Τον κάθε ψυχάκια!

Ανώνυμος είπε...

Τελικα αποφασίστε τι είναι? Διοτι εσεις τον περιγραφετε ψυχακια ενω τα κολληταρια σας του ακροδεξιου maknews τον περιγραφουν ως αγανακτισμενο ακτιβιστη εθνικά Μακεδόνα.

http://www.maknews.com/forum/general-discussions/a-man-threw-a-shoe-at-papandreou-t20199.html

Ξεκαθαρίστε μεταξύ σας κ μετα μας λέτε κ εμάς

Ανώνυμος είπε...

ελληνας εθνικιστής από την Φλώρινα με βλάχικη εθνοτική καταγωγή..
φίλος του στελέχους της ελληνικής εθελοντικής φρουράς η οποία ύψωσε την ματωμένη ελληνική σημαία αμέσως μετά την γενοκτονία των μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα, στην οποία συμμετείχε ενεργά...

Ανώνυμος είπε...

Φαιοκόκκινα παπούτσια

ΡΙΧΑΡΔΟΣ ΣΩΜΕΡΙΤΗΣ | Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Το χιλιοπαιγμένο ανά την υφήλιο εργάκι με το παπούτσι, που στην ελληνική έκδοση στόχο είχε στη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν τον πέτυχε, τον Πρωθυπουργό της χώρας, είναι ασήμαντο ακόμα και επικοινωνιακά. Ακριβώς γιατί είναι χιλιοπαιγμένο και με τούρτες ή γιαούρτια. Το μόνο που αποδείχνει από μόνο του είναι ότι οι ήρωες αυτών των επεισοδίων είναι το ίδιο ανισόρροποι με όσους εισβάλλουν γυμνοί σε ένα γήπεδο.

Πιο ενδιαφέρον έχει η εμπλοκή της βρετανικής δημόσιας τηλεόρασης. Προβοκάτσια σε βάρος της χώρας μας όπως τόσα βαρύγδουπα ξένα άρθρα που περιγράφουν την «ελληνική χρεοκοπία» με μερικές αλήθειες και περισσότερες κακόβουλες ανακρίβειες; Προσωπικά δεν το πιστεύω κι ας το υπονόησαν αυτό επίσημες πηγές. Το πιο πιθανό είναι ότι ο δαιμόνιος άγγλος ρεπόρτερ έπεσε θύμα της επιπολαιότητάς του: το λεγόμενο «Πατριωτικό Μέτωπο» τον έπεισε ότι του πρόσφερε θέμα μέγα και εντυπωσιακό με εκατοντάδες εξαγριωμένους πολίτες και εκατοντάδες παπούτσια της οργής και βρέθηκε με τον γνωστό αγγλομαθή οργίλο γενειοφόρο «πατριώτη».

Αλλά αν παρακάμψουμε ερμηνείες που στηρίζονται στις θεωρίες για διεθνείς συνωμοσίες, προβάλλεται αμέσως κάτι το γηγενές και επικίνδυνο της κατηγορίας του «αβγού του φιδιού». Δηλαδή το γεγονός ότι πέρα από τη Χρυσή Αυγή πολλαπλασιάζονται οι ακροδεξιές, φασίζουσες και τελικά ανατρεπτικές ομάδες σε πολλές περιοχές της χώρας. Οι μεν καίνε συναγωγές, οι δε καταστρέφουν εβραϊκά και (πρόσφατο αυτό) μουσουλμανικά νεκροταφεία, άλλες κακοποιούν μετανάστες, ακόμα και παιδιά μέσα στο κέντρο της Αθήνας, ορισμένες αντιδρούν ρατσιστικά ακόμα και σε σχέδιο τηλεοπτικής εκπομπής με τίτλο «Οι φυλές της Αθήνας», όλες μαζί- με τη βοήθεια αξιότιμων αρθρογράφων και διανοουμένων- κάνουν ό,τι μπορούν για να διατηρείται και να αυξάνεται κλίμα υστερίας σε σχέση με την Τουρκία, την πΓΔ της Μακεδονίας και ήδη με την Αλβανία, λες και δεν αρκούν τα όσα υπαρκτά προβλήματα. Πότε θα βρεθεί κάτι και για τη Βουλγαρία ώστε να «δέσει» η απομόνωσή μας;

Δεν είναι σίγουρα τυχαίο ότι βρίσκουμε στο δήθεν «Πατριωτικό» Μέτωπο τόσα γνωστά λουλούδια της Ακροδεξιοαριστεράς, παλαιούς εθελοντές που πήγαν στον γιουγκοσλαβικό εμφύλιο να βοηθήσουν ένοπλα τον Μιλόσεβιτς, τον Κάρατζιτς και τον Μλάντιτς (ένας από αυτούς ξέφυγε από τον ελληνικό στρατό για λόγους... υγείας που προφανώς δεν ίσχυαν στη Βοσνία), παλαιούς επαναστάτες αριστερούς που, με ή χωρίς το «Δίκτυο 21», βοήθησαν στη συνέχεια τη σαμαρική Πολιτική Ανοιξη και άλλες εθνικιστικές απόπειρες. Και, τέλος, γνωστούς βορειοελλαδίτες πολιτευτές του ΛΑΟΣ.

Φολκλορικά όλα αυτά; Ισως, θα πούνε μερικοί. Ετσι είπαν και σε άλλα χρόνια...


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/

Ανώνυμος είπε...

16-09-10
Τουρκία: Έκκληση κουρδικής οργάνωσης για αποχή από τα σχολεία

Το Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας στηρίζει την πρόθεση των Κούρδων να μη στείλουν τα παιδιά τους σχολείο, ως διαμαρτυρία για το ότι δεν γίνεται εκπαίδευση στη γλώσσα τους.
Η έκκληση κουρδικής οργάνωσης προς τους κούρδους της Τουρκίας να μη στείλουν τα παιδιά τους στα σχολεία, το διάστημα 20 -25 Σεπτεμβρίου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας επειδή δεν υπάρχει δυνατότητα εκπαίδευσης στην κουρδική γλώσσα, είναι το θέμα που θα προκαλέσει ένταση στην Τουρκία, αφού την έκκληση στηρίζει και το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας.

Εδώ και λίγο καιρό η «Κίνηση για την Κουρδική Γλώσσα και την Εκπαίδευση» αναρτά σε διάφορα σημεία της Νοτιοανατολικής Τουρκίας πανό με τα οποία καλούνται σε αποχή οι κουρδικής καταγωγής μαθητές και γίνεται λόγος για αφομοίωση.

Χτες, ο πρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος, Σελαχαντίν Ντεμιρτάς, είπε ότι το κόμμα του θα στηρίξει την έκκληση και τόνισε ότι και το δικό του παιδί δεν θα πάει στο σχολείο επί πέντε μέρες.

Σε γραπτή ανακοίνωσή της η υπουργός Παιδείας, Νιμέτ Τσουμπουκτσού, υπογράμμισε ότι «το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι συνταγματικό και σύμφωνα με τη Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού η κατάχρηση της κηδεμονίας συνιστά κακομεταχείριση» . Η υπουργός επισήμανε ότι «αυτό δεν θα επιτραπεί, ακόμη και αν αυτοί που δεν θα στείλουν τα παιδιά στο σχολείο είναι οι ίδιοι οι γονείς τους. Γεννάται δικαίωμα νόμιμης διαδικασίας σχετικά με τους γονείς αυτούς» .

Άλλο ζήτημα που δείχνει ότι το κουρδικό θα είναι από τα σημαντικά τρέχοντα ζητήματα στην Τουρκία μετά το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής είναι και η υπό εξέλιξη συζήτηση για το αν θα συνεχιστεί, ή όχι, η μονομερής κατάπαυση του πυρός εκ μέρους του ΡΚΚ. Στο δημοψήφισμα, το φιλοκουρδικό κόμμα είχε ζητήσει από τους ψηφοφόρους του να απόσχουν από την ψηφοφορία, κάτι που συνέβη στους νομούς της Νοτιοανατολικής Τουρκίας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ