Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

10 Ιουλ 2011

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Από τις απαγορευμένες «σκιές» στην πλατωνική νίκη


Έξω βρέχει..... Να γραφούν οι εξισώσεις!

Ασυναρτησίες η επιστημονική άσκηση;

Εξαρτάται από τις παραμέτρους που δίνεις και βγάζεις τις εξισώσεις Maxwell η του συστήματος με τους αγνώστους που έχεις. Κάτι ανάλογο ισχύει και στο μακεδονικό. Εξαρτάται από πια πλευρά το βλέπεις και τον τρόπο που το αναλύεις. Ψυχολογία και μέθοδος. Ζήτημα παιδείας.

Ο ανθρώπινος νους φαίνεται πως λειτουργεί αποτελεσματικά, μόνον όταν διαθέτει μια ενιαία εικόνα του κόσμου

Κι αν η πραγματικότητα δεν ικανοποιεί αυτή την ανάγκη του; Τότε συνήθως επινοεί μια άλλη «πραγματικότητα», μια «αλήθεια», κατάλληλη για τις ανάγκες του, και....

Ωστόσο, για τον κάθε ερευνητή, υπάρχει μπούσουλας που επιτρέπει μια παραδεκτή απάντηση. Προϋποθέτει τούτο ένα καθολικό πνεύμα και κυρίως την πανανθρώπινη διάσταση που βοηθά να ξεπερνιούνται οι σκόπελοι και οι γκρίζες ζώνες. Απορρίπτονται φυσικά οι σκοπιμότητες κι ακραίες τοποθετήσεις, η φοβίες που κληροδοτεί η ιστορία. Το καταραμένο τρίγωνο ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ - ΕΜΠΑΘΕΙΑ - ΠΡΟΛΗΨΕΙΣ είναι ασύμβατο στις καρτεσιανές συντεταγμένες ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ

Βλέπουμε λοιπόν το μακεδονικό πρόβλημα, αυτό καθ’ αυτό, και δεν πιστεύουμε πως ο κακός ο λύκος βρίσκεται έξω από εμάς. Η κακοδαιμονία των ελλήνων δεν είναι η γεωγραφική τους θέση, το αντίθετο μάλιστα, η ρίζα του κακού έχει για μας το ονοματεπώνυμο ΕΘΝΙΚΟΣ ΕΓΩΙΣΜΟΣ. Για το φαινόμενο της εγωπάθειας αρθρογράφησαν αξιόλογες πένες, όπως ο Βασίλης Ραφαηλίδης, ο Νίκος Δήμου, ο Γιώργος Νακρατζάς κ.α. Σημειώνουμε εδω τη παρατήρηση του Ραφαηλίδη ότι η γλώσσα και η προγονολατρεία έδωσε «προνόμια» στους νέο-έλληνες και γι’ αυτό αντιδρούμε έτσι, ώστε να έχουμε αποκλειστική εκμετάλλευση. Για το Νίκο Δήμου, «ξεπέσαμε και προσπαθούμε να κρατηθούμε από τη δόξα των προγόνων, το αδιαπραγμάτευτο όνομα τους.» Για τρίτους, η αντίδραση φανερώνει ανασφάλεια κι ενοχή για την προσάρτηση της ελληνικής Μακεδονίας. Για την τεκμηρίωση παρόμοιων αντιδημοτικών απόψεων, παρατίθενται μερικά στοιχεία που κυκλοφορούν ευρέως στο εξωτερικό, περιοριζόμενοι στις αντιφάσεις και θέματα ηθικής.

1) Πρώτα πρώτα είναι φάουλ και πλεονεξία, να έχει κάποιος τα πάντα, να ονομάζεται ΚΑΙ έλληνας, ΚΑΙ ρωμιός, ΚΑΙ μακεδόνας, και ν’ απαγορεύει με τη δύναμη του να λέγεται κι ο ομόχωρος του κι αυτός μακεδόνας. Σχηματικά, να έχει κανείς τρία αυτοκίνητα μερσεντές, μια φερραρι και μια τογιοτα και να ζηλεύει την τογιοτα, κορεάτικης κατασκευής, του διπλανού του.

Ειλικρινά δεν καταλαβαίνουμε, τι ζημιά έπαθαν οι Ρωμαίοι κι οι Ιταλοί από τους Ρουμάνους η τους Ρωμιούς των Βαλκανίων και της μικρασίας, στους οποίους χάρισαν το όνομα τους. Την ίδια απορία έχουμε για κάποια αραβικά κράτη.

2) Από το δημοτικό γνωρίζουμε ότι η οθωμανική Μακεδονία διαμοιράστηκε το 1912-1913. Το πως θα βαπτιστούν τα κομμάτια το βλέπουμε στην πράξη, δεν λέμε μήλα τα κομμάτια ενός μήλου που τεμαχίζουμε; Εξάλλου ισχύει η αρχή του αυτοπροσδιορισμού, δικαίωμα που αν ποδοπατηθεί, ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου.

Η όποια επιχειρηματολογία μας στο μακεδονικό σκοντάφτει επίσης στο κυπριακό, όπου εκεί δίνουμε απλόχερα την Κυπριακή ιδιότητα στους οψιμότερους τούρκους.

Η αναγνώριση με γεωγραφικούς όρους σημαίνει, δυστυχώς, θερμότερη κόντρα, είναι σαν να μην δέχεσαι ανθρώπινες υπάρξεις, μοναχά φλαμουριές και πιπεριές....

3) Μετά παραπάνω δεν χαριζόμαστε σε κανέναν. Γνωρίζουμε ότι οι γείτονες μας αμύνονται, (ορισμένοι είναι απαράδεκτοι εθνικιστές), είμαστε όμως κάθετα αντίθετοι στο να φτιάξουν μια κοινωνία κακέκτυπο της ελληνικής με σάρισες και βουκεφάλους. Με την ευκαιρία τονίζουμε πως το ιστορικό πρόβλημα της εθνικότητας των μακεδόνων το διαπραγματεύεται άριστα ο συλ. τόμος της ακαδημίας Αθηνών «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» στις σελ. 49-64. Για την σύγχρονη εθνογέννηση: «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ» του Μισίρκοφ, εκδόσεις Πετσίβα. Πόσο απλά είναι τα πράγματα όταν υπάρχει διάλογος....

4) Συχνά επικαλούμαστε το Δίκαιο, αλλά και μείς υποκρινόμαστε σαν τους Αμερικάνους και επιβάλλουμε την θέληση μας στους ασθενέστερους. Αλλού δεχόμαστε τα τετελεσμένα κι αλλού τα αρνούμαστε, στην Κύπρο λ.χ. Όμως, το εμπάργκο και το veto δεν νομιμοποιούν την άσκηση υπερατλαντικών πιέσεων; Ερωτάται οι πνευματική μας ηγεσία, θα παραμείνει στα κούφια λόγια και την ματαιοδοξία η θα κηρύξει σταυροφορία για τα διεθνή στάνταρντ, ξεκινώντας από το σπίτι μας; (Ουδέν κρυπτόν, ο μη φανερόν γεννήσεται, και νεοελληνηστί, αυτό που δεν πρέπει να φανερώσεις, δεν μπορείς να το κρύψεις.)

Το ήθος είναι ο πολιτισμός, δίδαξε ο Παπανούτσος.

5) Είναι δυνατόν η αρχαιότητα και ο Μεγαλέξανδρος να αποτελούν κριτήρια στην σύγχρονη ζωή μας; Αλίμονο μας αν έπιανε τόπο στο ΥΠ.ΕΞ. το ιδεολογικό ρεύμα του Παπαθεμελη, Θα πολεμούσαμε τώρα για την Μεγάλη Ελλάδα, τη Μασσαλία, τη Μικρασία και την Τεχεράνη..... Επιτέλους, αυτό είναι το ρεζουμέ της αρχαίας μας κληρονομιάς; Οι αρχαίοι ημών.... έγιναν σαν τα «κύριε ελέησον», κι οι άσκοπες ενέργειες πλήττουν την οικουμενικότητα της παρακαταθήκης (Ράμφος, Καστοριάδης). Αλλά μήπως η γενικότερη συμπεριφορά μας προσεγγίζει το πνευματικό της βάθος; (Ρενάν, Μάρκ Τουέϊν).

6) Η χριστιανική αγάπη (και όχι ο λόγος του Άνθιμου) λύνει όλα, (μα όλα!) τα προβλήματα της συμβίωσης μας. Από θεολόγους και άριστους φιλολόγους ακούμε και μαθαίνουμε πως «όλα τα ιερά και πολύτιμα πράγματα, τα υψηλά και ωραία των ανθρώπων, όταν τα μοιραζόμαστε με τους άλλους, αποκτούν περισσότερη αξία».

Ας ελευθερωθούμε αγαπητοί μας από το πείσμα και το φανατισμό η κιμπάρικη λύση μας ανεβάζει ακόμα ψηλότερα. Ας κατανοήσουμε, την ύστατη στιγμή πια, ότι δεν υπάρχει νορμάλ άνθρωπος η λαός που να θέλει να ζήσει στο περιθώριο. Αυτό, εμάς γιατί να μας ενοχλεί; Άδικα μολυνόμαστε με το ρόλο του Μέττερνιχ και δεν πρωτοστατούμε στο ευρωπαϊκό φιλελεύθερο πνεύμα. (Ελληνισμός για το ψυγείο η αστείρευτη προσφορά στους λαούς;)

7) Δεν αξίζει λοιπόν να είμαστε τόσο μίζεροι με το «όνομα» και με την «ψυχή» μας. Είναι προφανές ότι τα βάζουμε με όλο τον κόσμο, ασχημονήσαμε, και οποιαδήποτε δικαιολογία ότι απειλούμαστε, είναι μάλλον γελοία. Διαμαρτυρόμαστε 20 χρόνια, αλλά δεν τολμάμε να πάμε στην ολομέλεια του ΟΗΕ.

“Αν το άλας μωρανθεί....», απώλεια ελευθερίας δηλαδή, εκφυλισμός και προτεραιότητα στα δευτερεύοντα πράγματα. Ανούσιος αντίποδας, τόσο της ορθοδοξίας, όσο και του διαφωτισμού.

Για την περίπτωση επιλέγουμε το παρακάτω τραγούδι:

Τραγουδώντας τη χαρά

Με γλυκογάργαρα

ασημωμένα νερά

Το ποτάμι ξεκινά

Στα ψηλά βουνά

------------

----------

Λούλουδα μικρά

Που ονειρεύτηκαν

τη θάλασσα

Πέφτουν μια αυγή

Στα θολά νερά


Απόσπασμα από το «Ποτάμι» του ανώνυμου, με τους στοίχους της χαράς και της περισυλλογής για τους σκεπτόμενους πολίτες.

«Να έχεις η να είσαι;» έγραφε ο΅Εριχ Φρομ κι αρρωσταίνουμε, καθώς στις μέρες του κατακαλόκαιρου, βγήκε στο φως η πολιτική διαφθορά της των «Αθηναίων Πολιτείας».

Ορίστε η ευκαιρία για αυτογνωσία!

Σε κάθε περίπτωση, είναι ελπιδοφόρο να βάζουμε θετικές παραμέτρους στο λήμμα Άνθρωπος και να νικάμε τον εαυτό μας (Πλάτων).

Υπάρχει, έγραψε ο Πασκάλ Μπρύκερ, περισσότερη ευγένεια ψυχής όταν χαιρόμαστε με τη χαρά των άλλων, ως πιο πολιτισμένοι, τελικά, ας «υποχωρήσουμε» εμείς. Θα δώσουμε στον κόσμο ένα παράδειγμα ανωτερότητας, μια ελπίδα στο σκοτεινό μέλλον μας.

Γιάννης Πούνιος
Πολιτικός Μηχανικός

Σούζη Κουτσιούμπα
Λογίστρια

Σ.Σ. Ζητούμε συγγνώμη από τους ανυποψίαστους συνδημότες μας που πάμε κόντρα στο ρεύμα και τους θυμίζουμε οικεία κακά. Για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια προσκαλούμε όσους θέλουν να συμπορευτούν μαζί μας, για λόγους συνείδησης μονάχα.


Άρθρο απο την εφημερίδα Ελευθερία (Δ. Σερρών), σελ. 8 (Τοπικά), στις 15/12/2008

36 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φυσικά ,τα παιδιά έγραψαν ένα σημαντικό ουμανιστικό και αντιρατσιστικό άρθρο, το οποίο είναι σε μεγάλο βαθμό συναισθηματικό και το συναίσθημα δεν είναι το καλύτερο για την επίλυση τέτοιων προβλημάτων.
Ο Μισίρκοβ ( δεν ήταν ουμανιστής ) μας διδάσκει να είμαστε πραγματιστές και να προσπαθούμε να επιλύουμε τέτοια προβλήματα μόνο με την λογική και όχι με το συναίσθημα ,να λαμβάνουμε υπόψη μας όλα τα συμφέροντα στην περιοχή, οικονομικά και μη, όλων των ενδιαφερομένων μελών.
Οι ενδιαφερόμενοι για την επίλυση προβλημάτων, πρέπει να περιμένουν την κατάλληλη χρονική στιγμή ,κατά την οποία το δικό τους συμφέρον να ταυτίζεται με το συμφέρον τουλάχιστο των περισσοτέρων και πιο δυνατών( αν έρθει ποτέ).
Την απλή αυτή στρατηγική πρότεινε εκείνα τα χρόνια και ο Μισίρκοβ , αλλά όπως γνωρίζουμε δε εισακούσθηκε και έτσι χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για την δημιουργία ενός ανεξάρτητου Μακεδονικού κράτους το όποιο όμως θα ήταν πολυεθνικό και σε καμία περίπτωση δεν θα έβλαπτε κανένα άλλο βαλκανικό κράτος. (εκτός φυσικά της Τουρκίας)
Την ίδια στρατηγική ( περιμένω την κατάλληλη στιγμή) εφήρμοσε και ο Βενιζέλος και κατάφερε σημαντικά πράγματα για την Ελλάδα.
Το πρόβλημα των Βαλκανίων ( μακεδονικό) μπορεί να επιλυθεί
-Με διάλογο, μόνο αν πεισθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι ότι θα ωφεληθούν. (ενδιαφερόμενοι είναι και οι λεγόμενες μεγάλες δυνάμεις) Αυτό το ενδεχόμενο μάλλον πρέπει να αποκλεισθεί .
-Με πόλεμο και αυτό το ενδεχόμενο μάλλον πρέπει να αποκλεισθεί.
-Με την αναμονή της κατάλληλης χρονικής στιγμής σύμφωνα με την θεωρία του Μισίρκοβ .
Ο έλληνας όπως και ο Μακεδόνας της περιοχής του βαρδάρη λόγω της ισχύος
που είχε και έχει, (κράτος) εκμεταλλεύτηκε και αδίκησε όλες τις μειονότητες εντός του κράτους του και έδωσε δικαιώματα μόνο σε μερικές μετά από πιέσεις και στην περίπτωση της Μακεδονίας της περιοχής του βαρδάρη με πόλεμο.(συμφωνία της οχρίδας-αχρίδας)
Επομένως κατά την γνώμη μου δεν τίθεται θέμα το ποίος είναι καλύτερος η χειρότερος.
Τουλάχιστο στα βαλκάνια γνωρίζουμε ότι όποιος είχε το πάνω χέρι κατά καιρούς δεν υπολόγιζε κανένα.
Ο εθνικισμός που αναπτύχτηκε και ισχύει ακόμη και σήμερα κυρίως εκπορεύεται από οικονομικά κίνητρα και δεν είναι ουσιαστικός.
Στην Ελλάδα γνωρίζουμε πως βολεύτηκαν και βολεύονται οι εθνικόφρονες ,πουλώντας εθνικοφροσύνη σε βάρος κυρίως των μειονοτήτων, το ίδιο ισχύει και για την Μακεδονία της περιοχής του βαρδάρη, εκμεταλλεύτηκαν και εκμεταλλεύονται κυρίως τους αλβανούς που είναι και η μεγαλύτερη μειονότητα .
Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής ένωσης ελπίζω ότι η Ελλάδα θα βρει το δρόμο της αργά η γρήγορα και θα γίνει μία χώρα που θα μας κάνει μόνο περήφανους για της δημοκρατικές και αντιρατσιστικές της, θέσεις και πρωτοβουλίες.

Ανώνυμος είπε...

η συμφωνία της Οχρίδας ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕ τα υπάρχοντα μέχρι τότε δικαιώματα των Αλβανών, πολιτών της Μακεδονίας , σε επίπεδο απείρως ανώτερο από τα αντίστοιχα δικαιώματα όλων των χωρών των Βαλκανίων...

μέχρι και αλβανικά σχολεία στη Στρούμιτσα προέβλεπε..

πέρα από το αλβανικό πανεπιστήμιο του Τετόβου..

ιδιαίτερα σε σύγκιση με την πολυεθνική και πολυγλωσσική Ελλάδα , όπου η μόνη επίσημα αναγνωρισμένη εθνότητα είναι η ελληνική, με το γνωστό ιδεολογικό της περιεχόμενο...

καμία απολύτως σχέση με την ρατσιστική δράση του ελληνικού εθνικισμού δεν έχει η ΝΟΜΙΜΗ υπεράσπιση της μακεδονικής ΤΟΥΣ ταυτότητας από τους ίδιους τους Μακεδόνες...

αντίθετα οι έλληνες εθνικιστές , ιδεολογικοί απόγονοι των μηχανορράφων φαναριωτών δεν υπερασπίζονται την ιδεολογική ελληνική ταυτότητα ΤΟΥΣ, την οποία δεν την αμφισβητεί κανείς αλλά εθνικιστικά επιδιώκουν την καταστροφή μιας άλλης και ξεχωριστής ταυτότητας, αυτής της μακεδονικής...

με το φαιδρό και ΨΕΥΔΕΣ επιχείρημα ότι η μακεδονική αποτελεί υποσύνολο της ελληνικής...

το ίδιο και η βλάχικη αλλά και η αρβανίτικη/αλβανική...

συγχέοντας σκόπιμα την γεωγραφική με την εθνοτική ταυτότητα...

παραβλέποντας ενσυνείδητα ότι ο Βλάχος κάτοικος της Ελλάδος , δεν είναι Έλληνας, όπως και ο Βλάχος της Αλβανίας δεν είναι Αλβανός...

παρομοίως και ο Αρβανίτης /Αλβανός...

πολύ περισσότερο ο Μακεδόνας , με την τεκμηριωμένη αυτοχθονία του..
ανεξάρτητα σε ποιό κόμματι του κομμένου κοινού μακεδονικού μήλου κατοικεί...

είτε αυτό ανήκει στο ελληνικό, βουλγαρικό, αλβανικό, μακεδονικό ΚΡΑΤΟΣ...

ουδείς ΜΗ Μακεδόνας ,πολίτης στο γειτονικό μακεδονικό κράτος αυτοπροσδιορίζεται ως μακεδόνας...

ακόμα και οι ολιγάριθμοι τούρκοι, αυτοπροσδιορίζονται ως τούρκοι...

ούτε οι αλβανοί, ούτε οι βλάχοι με τα βλάχικα σχολεία και την θεία λειτουργία στα βλάχικα, στο Κρούσεβο, στα Μπίτολα...

ΑΝΤΙΘΕΤΑ στο ελληνικό κράτος , ΟΛΟΙ αυτοπροσδιορίζονται ως έλληνες, δίχως οποιοδήποτε τεκμήριο σύγχρονης οικογενειακής ελληνικής πολιτιστικής ταυτότητας....

το τι κατάφερε Βενιζέλος το γνωρίζουν οι ξεριζωμένοι ΕΠΟΙΚΟΙ από την τουρκία στην ελλάδα, κυρίως στη νότια προσαρτημένη μακεδονία...

ούτε φυσικά η βίαιη επέκταση και ΠΑΡΑΝΟΜΗ προσάρτηση του νότιου 51% της Μακεδονίας,με εθνοκάθαρση και ξεκληρισμό εκατοντάδων χιλιάδων αυτόχθονων μακεδόνων από τις πατρογονικές τους εστίες , αποτελεί λόγω τιμής....

Ανώνυμος είπε...

η ΕΕ, το ΝΑΤΟ , ο ΟΗΕ, επιθυμώντας να βελτιώσουν την ασφάλεια στα Βαλκάνια, θα αναγνωρίσουν την φθινοπωρινή απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης , σχετικά με τη ΔΙΜΕΡΗ διαφορά τους, την οποία δεσμεύτηκαν να αποδεχθούν τα επίδικα μέρη της Ελλάδος και της Μακεδονίας και να εντάξει ως ΠΛΗΡΕΣ μέλος του ΝΑΤΟ το μακεδονικό κράτος, με την επωνυμία ΦΥΡΟΜ...

παρομοίως να δώσει η ΕΕ το πράσινο φώς για έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ , σεβόμενη την απόφαση της ολομέλειας του ευρωκοινοβουλίου..

μόνον τότε θα ενεργοποιηθούν οι συνομιλίες για το όνομα..

δίχως τελεσιγραφικά ΒΕΤΟ διαταγής...

με διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ΙΣΟΤΙΜΑ μέρη....

Ανώνυμος είπε...

@ Καθηγητής Ανώνυμος 5:15 μ.μ.
Τι θες να μας πουλήσεις καλέ μου άνθρωπε; Κάτι δεν κολλάει διότι πολύ ψευτο-κουλτουράρικο νερό μας ρίχνει αυτός ο καθηγητής στο Μακεδονικό μας κρασί. Και καθηγητής πρέπει να είναι και γραφιάς.
Κύριε καθηγητά... Μας μπερδεύεις τον Μισίρκοβ, πας να μας φιμώσεις ισοπεδώνοντας Έλληνες και Μακεδόνες λες και μας κάνεις κάποια χάρη που μας λες Μακεδόνες και όχι Σλαυοσκοπιανούς. Μας μιλάς για διάλογο και μας πουλάς 'Μακεδόνας της περιοχής του βαρδάρη'. Και μας πετάς έτσι στα πλάγια αυτό το 'επίλυση προβλημάτων' και καπάκι ένα παράλογο ότι το πρόβλημα των Βαλκανίων είναι το... μακεδονικό. Και βάζεις και τρικλοποδιές με κάτι Τουρκίες και δήθεν εκμεταλλευόμενους Αλβανούς και ότι άλλο θέλεις.

Πες μας λοιπών Κύριε Καθηγητά... μιλάμε για Δημοκρατία της Μακεδονίας και Ελληνικό κράτος; Μιλάμε για Μακεδόνες τελεία παύλα; Μίλα να σε καταλάβουμε και άσε τα κόλπα σου.

Ανώνυμος είπε...

Τρίτη, 12 Ιουλίου 2011

Αλβανικό Δημοσίευμα:

Η αλβανική καταγωγή του Έλληνα Προέδρου Παπούλια

του Arben Llalla

Όπως έχουμε γράψει σε προηγούμενα άρθρα, στα οποία αναφέρονται πολλοί Έλληνες πρόεδροι ή ήταν Αλβανοί ή είχαν αλβανική καταγωγή. Όπως είναι ο πρόσφατα επανεκλεγείς Πρόεδρος στην Ελλάδα, Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος είναι φίλος της Αλβανίας και των Αλβανών», αναφέρει ως πρόλογο ο συντάκτης του αλβανικού δημοσιεύματος. (σχετικό δημοσίευμα εδώ)

Και θα συνεχίσει:


Ο Κάρολος Παπούλιας, 81 ετών, επανεξελέγη από το Κοινοβούλιο της Ελληνικής Δημοκρατίας με 266 ψήφους από τους 298 παρόντες βουλευτές.Στις 12 Μαρτίου του 2010, ο Παπούλιας θα ορκιστεί μετά την ολοκλήρωση της πρώτης του θητείας ως Πρόεδρος της Ελλάδας.

Ο Κάρολος Παπούλιας ήταν πάντα το κλειδί για τις παγωμένες πολιτικές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία.

Σε αυτό πιστώνεται η ιδέα, από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, της άρσης της εμπόλεμης κατάστασης με την Αλβανία, παρόλο που ο νόμος αυτός δεν εγκρίθηκε από την Ελλάδα.

Γεννήθηκε το 1929 στο χωριό Voshtina (που σήμερα ονομάζεται Πωγωνιανή) κοντά στα σύνορα με την Αλβανία.

Το χωριό αυτό βρίσκονταν στην επαρχία της Chameria( Τσαμουριάς ), και κατοικούνταν από αλβανικό πληθυσμό.

Όπως γνωρίζουμε από την ιστορία το 1945 οι ελληνικές αντιδραστικές δυνάμεις έδιωξαν χιλιάδες αλβανικού πληθυσμού από τα εδάφη ‘Cham’.

Έτσι και εκατοντάδες συγχωριανοί του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, εκδιώχθηκαν δια της βίας από αλβανικό χωριό τους Voshtina.

Τελειώνοντας το Λύκειο στα Ιωάννινα ο Κάρολος Παπούλιας σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και απέκτησε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας.

Από μικρή ηλικία ήταν μέλος της Αντίστασης κατά των κατακτητών της ναζιστικής Γερμανίας.

Το 1974 εντάχθηκε στο σοσιαλιστικό κόμμα ΠΑΣΟΚ και έγινε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου του Κινήματος και το 1975 εξελέγη Γραμματέας της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του ΠΑΣΟΚ και το 1977 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στα Ιωάννινα.

Υπήρξε ένας από τους στενότερους συνεργάτες του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, ο κ. Παπούλιας ανέλαβε τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών το 1981 και από τότε έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.


Η αλβανική καταγωγή του Παπούλια

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στη ‘Δημοκρατία’, τον Αύγουστο του 1995 αναφέρει ότι : Ο Κάρολος Παπούλιας έχει καθαρή αλβανική καταγωγή και το όνομα του παππού του ήταν Σουλεϊμάν/ Sulejman και ανήκε στην ισλαμική θρησκεία από το χωριό Voshtina.
Αυτό δήλωσε ο εξέχων αρβανίτης Αριστείδης Κόλας.

Ο Έλληνας πρόεδρος Κάρολος Παπούλιας, ήταν συμμαθητής στη γενέτειρά του με τον αλβανό τσάμη ηθοποιό Fuat Boçi και μέχρι σήμερα διασώζεται η καλή φιλία τους.

Η δημοσιογράφος Μαρίνα Βήχου μέσα από τα κείμενά της που δημοσιεύθηκαν το 2005, αναφέρει, μεταξύ των άλλων, μνήμες της παιδικής ηλικίας όπως τις διηγήθηκε ο Fuat Boçi:

«Μια μέρα ενώ ξεκινήσαμε να πάμε στο σχολείο με τον Κάρολο, μας μπήκε στο μυαλό ( να μην πάμε σχολείο) αλλά να πάμε για πουλιά.

Την επομένη ο δάσκαλος στην τάξη, μου τράβηξε τα αυτιά τόσο δυνατά που μου έκανε κακό, θυμάμαι τόσο έντονα αυτή την ημέρα είπε ο Fuat Boçi ο οποίος υπενθύμισε ότι ο πατέρας του Κάρολου Παπούλια ήταν ο συνταγματάρχης Γρηγόρης Παπούλιας.

Πηγή: ina
----------------------------
άρθρο του Αρμπεν Λάλλα , συνεπώνυμου πολλών ελλήνων πολιτών αλβανικής καταγωγής, όπως ο Λαλιώτης...

Ανώνυμος είπε...

Σάββατο, 7 Μαΐου 2011

Αλβανικό Δημοσίευμα:

Οι Αρβανίτες/Αλβανοί Πρωθυπουργοί της Ελλάδας

"11 Πρωθυπουργοί και 2 Πρόεδροι Αρβανίτες/Αλβανοί χριστιανοί κυβέρνησαν την Ελλάδα",

γράφει το δημοσίευμα του αλβανικού πρακτορείου 'ΙΝΑ'.


Οι Αρβανίτες/Αλβανοί με την ιδιότητα του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, κυβέρνησαν για μεγάλη χρονική περίοδο τη χώρα από την ανεξαρτησία της μέχρι το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

Δεν ήταν σύμπτωση που η Ελλάδα ήταν στα χέρια των Αρβανιτών από το 1847 έως το 1950», αναφέρει αλβανικό δημοσίευμα και θα συνεχίσει:

Από όλους αυτούς τους πρωθυπουργούς που κυβέρνησαν την Ελλάδα, μπορούμε να αναφέρουμε τον όνομα του Δημήτριου Βούλγαρη, ο οποίος εξελέγη οκτώ φορές ως πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Είναι επίσης οι καπετάνιοι που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, είναι ακόμη οι πολιτικοί που οδήγησαν τη χώρα, είναι όλοι αυτοί, που επί 100 χρόνια, έγραψαν μια από τις πιο ένδοξες ιστορίες του ελληνικού λαού, αυτού του έθνους, που σήμερα, έχει ανοίξει τις πόρτες του σε περίπου 700.000 Αλβανούς μετανάστες.

Είναι περίεργο το γεγονός, που το αλβανικό κράτος, αυτούς τους φωτεινούς ανθρώπους, τους έχει ρίξει στην βαθιά λήθη», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το δημοσίευμα του αλβανικού πρακτορείου ‘INA’ αναφέρεται στους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και σε ένα πρόεδρο, με βιογραφικά στοιχεία τα οποία έχουν ληφθεί και μεταφραστεί στα αλβανικά από σχετικά ελληνικά ιστορικά άρθρα.

Παρουσιάζονται οι παρακάτω αλβανικής εθνικής καταγωγής πρωθυπουργοί της Ελλάδος :

1. Κίτσος Τζαβέλας , πρωθυπουργός, 5 Σεπτεμβρίου1847- 8 Μαρτίου 1848, γεννήθηκε στο Σούλι της Ηπείρου.

2. Γιώργος Κουντουριώτης, πρωθυπουργός, 8 Μαρτίου 1848, γεννήθηκε στην Ύδρα.

3. Αντώνιος Κριεζής, πρωθυπουργός δύο φορές, 12 Δεκεμβρίου 1849 έως 16 Μαίου 1854, γεννήθηκε στην Τροιζήνα.

4. Δημήτριος Βούλγαρης, οκτώ φορές πρωθυπουργός, σε χρονικές περιόδους από το 1855 έως το 1875, γεννήθηκε στην Ύδρα.

5. Αθανάσιος Μιαούλης πρωθυπουργός, 13 Νοεμβρίου 1857-26 Μαίου 1862, γεννήθηκε στην Ύδρα.

6. Διομήδης Κυριακού, 27 Μαρτίου 1863- 29 Απριλίου 1863, γεννήθηκε στις Σπέτσες.

7. Ε. Ρέπουλης, πρωθυπουργός επτά ημερών, 21. 08.1917/ 28.8.1917, γεννήθηκε στο Κρανίδι.

8. Θεόδωρος Πάγκαλος, πρωθυπουργός, 5 Ιουν. 1925- 19 Ιουν. 1926, γεννήθηκε στη Σαλαμίνα.

9. Αλέξανδρος Γ. Κορυζής, πρωθυπουργός , 29 Ιαν. 1941- 18 Απρ. 1941, γεννήθηκε στον Πόρο.

10. Πέτρος Βούλγαρης, πρωθυπουργός, 8 Απρ. 1945- 17 Οκτ. 1945, γεννήθηκε στην Ύδρα.

11. Αλέξανδρος Διομήδης Κυριακού, πρωθυπουργός, 30 Ιουν. 1949-1 Ιουν. 1950, γεννήθηκε στην Αθήνα.

Αρβανίτες/Αλβανοί χριστιανοί πρόεδροι της Ελλάδας

1. Θεόδωρος Πάγκαλος, 04.18.1926-21.08.1926

2. Παύλος Κουντουριώτης, 1924-1926 1924-1926 και 1926-1929 1926-1929

Αλβανικό πρακτορείο ΙΝΑ

bb είπε...

Διάφορα προπαγανδιστικά σχόλια, κατάλληλα για εθνικιστικά ελληνικά blogs και διάφορες ασυναρτησίες, θα κόβονται. Και μια παρατήρηση για κάποιον που έγραψε ότι στο Βέλγιο υπάρχουν Φλαμανδοί και Γαλλόφωνοι: το «γαλλόφωνοι» δεν περιγράφει εθνότητα αλλά στο Βέλγιο υπάρχουν Φλαμανδοί και Βαλόνοι. Όσο για την Μακεδονία, υπάρχει, μεταξύ πολλών εθνοτήτων και η μακεδονική εθνότητα και όχι απλά κάποιοι Σλάβοι.

Ανώνυμος είπε...

Σχετικά με τη μη ανάρτηση της ανάλυσης μου, δεν κατάλαβα για ποιο λόγο δεν έγινε η ανάρτηση.
Δεν αναφέρθηκα σε σλάβους αλλά σε σλαβόφωνους και μάλιστα της εποχής εκείνης των μεγάλων επαναστατών και του επαναστατικού αγώνα για την απελευθέρωση της Μακεδονίας από τους Τούρκους.
Δεν χαρακτήρισα τους σημερινούς μακεδόνες σλαβόφωνους ούτε αμφισβήτησα το δικαίωμα τους να ονομάζονται Εθνικά μακεδόνες.
Παρακαλώ να αναφέρθητε συγκεκριμένα στους μειωτικούς χαρακτηρισμούς που ενδεχομένως έχω κάνει για να τους διορθώσω. Kατά τα άλλα έχω δικαίωμα σαν μακεδόνας να κάνω την δική μου ανάλυση για τα παλαιά και τα νέα της μακεδονίας.

bb είπε...

«Το να διδάσκονται όμως άλλη ύλη οι Αλβανοί και άλλοι οι Σλάβοι κάτοικοι της πγδμ (μην αρχισετε, εννοώ και τους Βουλγαρους και τους Σερβους της πγδμ),»
Ένα από τα σχόλια που κόπηκαν έχε αυτή την απαράδεκτη φράση, Και ένα σωρό ασυναρτησίες….

Το άλλο σχόλιο από το zougla.gr αναφέρει
«''Να έρθει εδώ ο κ. Γκρούεφσκι, να δει το όνομα του παππού του, στο Ηρώο του χωριού. Πέθανε για την Ελλάδα κι όχι για τη «Μακεδονία», ήταν Έλληνας, όχι Σλάβος'' λέει στη zougla.gr»
Ο παππους του Γκρούεφσκι ηταν αποδεδειγμένα (όπως δηλώνουν οι απόγονοι του) Μακεδόνας. Το γιατί πέθανε για την Ελλάδα είναι οφθαλμοφανές: δεν είχε επιλογή! Στρατεύτηκε στον ελληνικό στρατό ως Έλληνας πολίτης και κανένας δεν τον ρώτησε εάν ήθελε να πολεμήσει η όχι, για την Ελλάδα.

Ανώνυμος είπε...

Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2011

McNamara: Οι ΗΠΑ να πιέσουν την Ελλάδα…


Την παραμονή της επίσκεψης στης Χίλαρι Κλίντον στην Ελλάδα, η Αμερικανίδα πολιτικός αναλυτής, Σάλλυ Μακναμάρα, προέτρεψε τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη να εντείνουν τις πιέσεις τους προς την Αθήνα.


«Ο Ομπάμα και η Ευρώπη βρέθηκαν σε μια πολύ περίεργη προβληματική κατάσταση, στην οποία, κατά τη γνώμη μου, δημιούργησε η Ελλάδα- η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη διεθνή κοινότητα και η οποία ποτέ πριν δεν είχε οποιαδήποτε αιτήματα για βοήθεια οικονομικής ή πολιτικής φύσεως.

Η αμερικανική κυβέρνηση σε αυτήν την περίπτωση έχει ένα πλεονέκτημα. Και έχει όλα τα μέσα να το προωθήσει με τη συζήτηση και τη διπλωματία, είπε η αναλυτής σε συνέντευξή της στη Φωνή της Αμερικής στην μακεδονική γλώσσα.

Το πλοίο βυθίζεται αλλά οι κόκκινες γραμμές παραμένουν ακλόνητες.
Η ελληνική ηγεσία γνωρίζει ότι η οικονομική κρίση θα την αναγκάσει να ‘σπάσει’.

Το όνομα του μακεδονικού κράτους είναι ένα από τα θέματα που η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον θα συζητήσει με τον Έλληνα υπουργό Σταύρο Λαμπρινίδη.

Η Μακνάρα αναμένει από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να φθάσει, τελικά, από τις υποσχέσεις στα έργα.



Πηγή: Sitel

Ανώνυμος είπε...

ο παππούς του Γκρουέφσκι ήταν Έλληνας πολίτης , με μακεδονική εθνική καταγωγή και ταυτότητα...

πολέμησε τους Ιταλούς φασίστες και εισβολείς με τον ελληνικό στρατό στα βουνά της Αλβανίας...

έκανε ότι θα έκανε κάθε Μακεδόνας της Ελλάδος, άσχετα αν συμφωνούσε ή όχι με αυτό τον πόλεμο....

το ίδιο έκαναν και πολλοί Μακεδόνες που συμμετείχαν στον ελληνικό στρατό εισβολής στη τουρκική Σμύρνη...

άσχετα αν δεν συμφωνούσαν με τον κατακτητικό χαρακτήρα του ελληνικού στρατού...

οι Μακεδόνες της Ελλάδος, είναι Ελληνες πολίτες..

συνεπώς ντε γιούρε είναι πολιτικά Έλληνες, άσχετα με την μακεδονική εθνοτική τους καταγωγή...

τόσο ο Γκρουέφσκι όσο και παππούς του είναι Μακεδόνες...

ούτε Έλληνες , ούτε Σλάβοι , ούτε Βούλγαροι...

ανεξάρτητα από την ελληνική υπηκοότητα που είχε ο παππούς του και την οποία ο ίδιος όφειλε να λάβει από το ελληνικό κράτος νομικά ως εγγονός Έλληνα πολίτη και τιμητικά ως εγγονός ήρωα...

σε αντίθεση με τους ελληνόφωνους ιδιοκτήτες του ζούγκλα , των οποίων η τουρκική καταγωγή και ανατολίτικη λαμογιά δεν κρύβεται..

Ανώνυμος είπε...

Ελα μωρε μπελο, όποιος σας μιλησει για την αλβανικη κοινοτητα της πγδμ ειναι εθνικιστης και ρατσιστης. Τι είπα πια; για το 25% του πληθυσμου και τον εμφυλιο του 2001. Και λιγο χιουμορακι με τη μαρτυρια του συμμαθητη του παπουλια. Σιγα πια τον εθνικισμο και τη δικτατορια...
Eξαλλου ηξερα οτι κατα πασα πιθανοτητα δεν θα το δημοσιευες.
Μαλλον δεν ήταν τόσο εγκυρο, όσο τα πουλια που επιανε ο παπουλιας μικρος.

Ανώνυμος είπε...

Hμερομηνία δημοσίευσης: 13-07-11


Δεν βοηθά ούτε την κυβέρνηση ούτε την Εκκλησία

Tου Διονυση Γουσετη /

diongus@otenet.gr



Περπατώντας σε δρόμο της Αγγλίας βλέπω ξαφνικά μια εκκλησία με την ένδειξη «Πωλείται». Ξαφνιασμένος, ρωτάω τον Εγγλέζο φίλο. Εκείνος μου απαντά ατάραχος: «Δεν υπάρχουν χρήματα για τη λειτουργία της». Στη συνέχεια έμαθα ότι παντού στην Ευρώπη η εκκλησία χρηματοδοτείται όχι από το κράτος, αλλά από τους πιστούς. Παντού, εκτός από τα καθ’ ημάς Βαλκάνια.

Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Βενιζέλος, είναι έξυπνος πολιτικός, που ξέρει να ελίσσεται. Απόδειξη ότι, ενώ πέρυσι καταδίκαζε την προσφυγή στο ΔΝΤ και προτιμούσε δάνειο από τις αγορές -αν και το επιτόκιο ήταν μεγαλύτερο- τώρα διαπραγματεύεται με το ΔΝΤ. Γνωρίζει, λοιπόν, ότι δεν βοηθά τη δημοτικότητα της κυβέρνησης η συνέχιση του καθεστώτος να καλύπτεται εξ ολοκλήρου η μισθοδοσία και οι συντάξεις των κληρικών, ύψους περίπου 255 εκατ. ευρώ τον χρόνο, από τον κρατικό προϋπολογισμό, όταν χρειάστηκε να περικοπούν μισθοί και συντάξεις και να ληφθούν μέτρα που οδηγούν σε εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Ούτε την Εκκλησία βοηθά αυτή η απόφαση Βενιζέλου - Αρχιεπισκόπου. Η οχύρωση πίσω από μια σύμβαση που υπέγραψε το κράτος το 1952 δεν πείθει.

Και ο ισχυρισμός του Αρχιεπισκόπου ότι η εκκλησία δεν έχει λεφτά, δεν συνοδεύτηκε από τη διαβεβαίωση πως, μόλις αποδεσμευτούν με το καλό τα ακίνητά της, θα αναλάβει το κόστος της μισθοδοσίας.

Ομοίως, δεν βοηθά ούτε την κυβέρνηση ούτε την Εκκλησία η εξαίρεση της ακίνητης περιουσίας της από τις απαιτούμενες ιδιωτικοποιήσεις για τη συλλογή των 50 δισ. ευρώ του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Το επιχείρημα της Εκκλησίας ότι έχει ήδη παραχωρήσει στο κράτος το μεγαλύτερο ποσοστό της ακίνητης περιουσίας της δεν ικανοποιεί, αφού το σύνολο των ακινήτων που σήμερα κατέχει -130 είναι μόνο τα δεσμευμένα από το κράτος- συνιστά μια κολοσσιαία περιουσία που ούτε η ίδια γνωρίζει το ακριβές μέγεθός της.

Ο κ. Βενιζέλος δεν έκρυψε ποτέ την ιδεολογική και πολιτική σχέση του με την Εκκλησία. Την ανέδειξε στο θέμα του χωρισμού της από το κράτος, στην υποστήριξη του θρησκεύματος στις ταυτότητες, στην άρση της υποστήριξης του υπουργείου του (Πολιτισμού) στην ταινία «Μέγας Αλέξανδρος» επειδή ασχολούνταν και με τις σεξουαλικές προτιμήσεις του στρατηλάτη, στη λογοκρισία «άσεμνου» πίνακα από έκθεση που ο ίδιος είχε οργανώσει κ. ά. Θα πρέπει, όμως, να αναλογιστεί αν η σχέση αυτή, πελατειακή προφανώς, θα του αποφέρει πλέον τα εκλογικά οφέλη που του απέφερε παλαιότερα ή αν οι καιροί άλλαξαν και πιθανόν η Εκκλησία να γίνει στα μάτια των πολιτών κάτι σαν τους υπαλλήλους της Βουλής με τις παχυλές αμοιβές ή και τους ίδιους τους βουλευτές.


Τότε κι αυτός θα γίνει το μαύρο πρόβατο. Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είναι γνωστός για τη σύνεση και τη μετριοπάθειά του.

Απέχει ως αντίληψη από τον άγιο Κοζάνης που μας βεβαίωσε ότι το Μνημόνιο υπογράφτηκε για να… πληγεί η Ορθοδοξία!

Θα πρέπει κι αυτός να αναλογιστεί μήπως σε στιγμές σαν κι αυτή η Εκκλησία δεν ωφελείται από την αποθησαύριση τόσο, όσο βλάπτεται από τη συνέχιση αυτών των πελατειακών σχέσεων, τις οποίες άλλωστε καταδικάζει

Ανώνυμος είπε...

Βαθύ πένθος στη 16η επέτειο της σφαγής της Σρεμπρένιτσα

Τρίτη, 12 Ιουλίου 2011

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ



Τουλάχιστον 40.000 άτομα βρέθηκαν χτες στο Ποτοκάρι, έξω από τη Σρεμπρένιτσα, για να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις μνήμης για τη 16η επέτειο της σφαγής των 8.000 και άνω μουσουλμάνων από τους Σερβοβόσνιους. Μέρος των επετειακών εκδηλώσεων ήταν και η ταφή 613 ατόμων, των τελευταίων θυμάτων της γενοκτονίας που αναγνωρίστηκαν (φωτογραφία). Το μικρότερο σε ηλικία θύμα ήταν 11 χρόνων, το μεγαλύτερο 82. Από τα χιλιάδες θύματα έχουν αναγνωριστεί τα 6.598 και έχουν θαφτεί 4.524. Φέτος, πάντως, η επέτειος είχε κάτι διαφορετικό, το οποίο τόνισαν οι περισσότεροι συγγενείς των θυμάτων: αισθάνθηκαν τη δικαίωση πιο κοντά μετά τη σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς και την απόφαση του ολλανδικού εφετείου να αποδώσει ευθύνες για τη σφαγή στους Ολλανδούς κυανόκρανους.

Οι συγγενείς, πέραν της άφατης οδύνης που ένιωθαν, είπαν ότι με την παράδοση του Σερβοβόσνιου πρώην στρατηγού στο ειδικό Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία και την έναρξη της δίκης του, καθώς και με την απόφαση του δικαστηρίου φτάνουν πιο κοντά στην αλήθεια και στη δυνατότητα να αποζημιωθούν.

Ανώνυμος είπε...

Ποιος ήταν ο νεαρός Αγγλος που δολοφονήθηκε στον Λαγανά

Στις πρώτες ειδήσεις των διεθνών πρακτορείων το φονικό στη Ζάκυνθο

Η φωτογραφία του Ρόμπερτ Τζέιμς Σέμπατζ όταν ήταν 14 χρονών και μασκότ της βρετανικής εθνικής ομάδας για μια μέρα. Δϊπλα του ο Μπέκαμ.

Η δολοφονία του 19χρονου έχει προκαλέσει σοκ στη Ζάκυνθο για την αγριότητά της, αλλά και γιατί έγινε για ασήμαντη αφορμή.

Αλλά και στο εξωτερικό, μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα όπως το BBC και το Reuters συμπεριέλαβαν ανάμεσα στις πρώτες ειδήσεις το περιστατικό στη Ζάκυνθο. «Η Ελλάδα υποδέχεται κάθε χρόνο 15 εκατ. τουρίστες, σχεδόν το ένα πέμπτο από αυτούς είναι Βρετανοί», αναφέρει το Reuters.

Δεν λείπουν, βέβαια, και επικριτικά σχόλια στον βρετανικό τύπο, όπως αυτό της εφημερίδας «Guardian»: «Η Ζάκυνθος είναι ξακουστή για τη συμπεριφορά των μεθυσμένων νέων από τη Βρετανία. Τα τελευταία χρόνια στο συγκεκριμένο θέρετρο έχουμε θανάτους τουριστών».


Άλλωστε, όπως εξηγεί η εφημερίδα «Τα Νέα» σε σχετικό της ρεπορτάζ, στα δεκατέσσερά του χρόνια, ο Ρόμπερτ Τζέιμς Σέμπατζ ήταν για μία ημέρα μασκότ της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Αγγλίας και φωτογραφιζόταν πλάι στον Ντέιβιντ Μπέκαμ. Χθες, σχεδόν πέντε χρόνια μετά και λίγες ώρες αφότου δολοφονήθηκε στη Ζάκυνθο από οδηγό ταξί, 21 ετών, η οικογένειά του επέλεξε με αυτή τη φωτογραφία να τον γνωρίσουν οι συμπατριώτες του.
------------------------------------------------

το ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ κίνητρο είναι εμφανές και σε αυτό το έγκλημα του Άγγλου τουρίστα...

άλλη μιά απόδειξη του υφέρποντος εκφασισμού της ελληνικής κοινωνίας...

Ανώνυμος είπε...

@ belo more
Πάλι διπλά μέτρα και σταθμά; Αφήνουμε να περάσει το "ανατολίτικη λαμογιά", αλλά κόβουμε το "Σλάβοι κάτοικοι". Πράγματι λυπάμαι διότι αντί να μαθαίνουμε κάτι για περιοχές με αυτοαποκαλούμενους εθνικά Μακεδόνες, διαβάζουμε απωθημένα εναντίων των Ελλήνων.

Αλλά το ποιο σαχλό ήταν τα ευκαιριακά σχόλια για τον κ. Γρούιο, παππού το κ. Γρουεβσκι και για το πως αισθανόταν εθνικά και αν συμφωνούσε ή όχι με τον πόλεμο στον οποίο έπεσε. Εκ των υστέρων λέμε ότι θέλουμε.

Και μία ερώτηση. Πως τον βλέπετε εσείς που αναφερόσαστε στον Πρωθυπουργό Γρουεβσκι; Δηλαδή το έργο του, την πολιτική του, τον ρόλο του στην περιοχή. Ευχαριστώ.

Πελαγόνιος

Ανώνυμος είπε...

9,51

Δηλαδη τον φονο του Αγγλου τουριστα στην Ζακυνθο εσυ τον αποδιδεις στον ¨ εκφασισμο της ελληνικής κοινωνίας" οπως γραφεις?

Αφου η Ελλαδα δεχεται 15 εκ τουριστες ετησιως δεν νομιζεις οτι τα περιστατικα φονων ειναι απειροελαχιστα αναλογικα σε σχεση με τον αριθμο των επισκεπτων και εκ των πραγματων σιγουρα δειχνει το αντιθετο απο αυτο που μας λες?

μαλλον εχεις μεγαλο συμπλεγμα και δεν το εχεις παρει ειδηση ακομα

Ανώνυμος είπε...

Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2011

Σε ουρά 16 χιλιομέτρων τα μακεδονικά φορτηγά στους Ευζώνους


Επί δύο ημέρες οι Μακεδόνες φορτηγατζήδες έχουν κολλήσει στα ελληνομακεδονικά σύνορα στους Ευζώνους.

Ποιο είναι το πρόβλημα, κανείς δεν γνωρίζει. Το Καναλ 5 μίλησε με πολλούς μεταφορείς χθες το απόγευμα στα σύνορα. Όλοι λένε ότι η ουρά που σχηματίστηκε από τα φορτηγά φθάνει τα 16 χιλιόμετρα, μέχρι το Πολύκαστρο.


Αν και έχουμε επικοινωνήσει με τους Έλληνες τελωνειακούς υπαλλήλους δεν λάβαμε καμία απάντηση, κανείς δεν ανέφερε γιατί έχει κλείσει η ράμπα των συνόρων ΜΟΝΟ για τους Μακεδόνες μεταφορείς.

Το πρόβλημα προέρχεται από το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Μεταφορών.

Ανεπίσημα λέγεται ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε ελέγχους που ασκούνται σε οχήματα που δεν είναι από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ερώτημα όμως παραμένει γιατί μόνο αυτό συμβαίνει με τους Μακεδόνες μεταφορείς, ενώ οι Σέρβοι και από άλλες εκτός ΕΕ χώρες είναι ελεύθεροι να διασχίσουν τα σύνορα.

Το Κανάλ 5 θα παρακολουθεί την υπόθεση με τους φορτηγατζήδες οι οποίοι είναι παγιδευμένοι επί δύο ημέρες στα σύνορα.

Πηγή: А1 Телевизиј

bb είπε...

Πελαγόνιος, πρώτα απ’ όλα πρέπει να πούμε ότι η «ανατολίτικη λαμογιά» είναι κάτι υπαρκτό ενώ οι «Σλάβοι κάτοικοι» είναι φαντασίωση κάποιων.
Όσο για τον Γκρουέφσκι, εγώ δεν βγάζω αυθαίρετα συμπεράσματα όσον αφορά την εθνότητα του παππού του πρωθυπουργού της Μακεδονίας, ο οποίος δηλώνει ότι ο παππούς του ήταν Μακεδόνας και όχι Έλληνας! Γιατί θα πρέπει να πιστέψω τον συμμαθητή του παππού του Γκρουέφσκι που δηλώνει το αντίθετο και όχι τον ίδιο τον εγγονό του Νικόλα Γρούϊο;
Οσο για τον πολιτικό ρόλο του Γκρουέφσκι, αυτό αφορά τους ψηφοφόρους του και τους πολίτες της Μακεδονίας.

Ανώνυμος είπε...

Οι μακεδόνες επαναστάτες ,ήταν κυρίως σλαβόφωνοι και βλαχόφωνοι. Φιλέλληνες, σερβόφιλοι και βουλγαρόφιλοι, λόγω κυρίως των σπουδών τους και όταν αναφέρονταν και μιλούσαν για ανεξάρτητη Μακεδονία και μακεδόνες, σε καμία περίπτωση δεν υπονοούσαν ότι υπάρχει ένας λαός ,ο μακεδονικός, με τα ίδια ήθη και έθιμα και την ίδια γλώσσα. Τους ένωσε κυρίως η φλόγα της απελευθέρωσης από τους Τούρκους και σε όλες τις διακηρύξεις τους μιλούν για την ισότητα μεταξύ των κατοίκων της Μακεδονίας ,μετά την απελευθέρωση από τους τούρκους.
Σήμερα στη Μακεδονία υπάρχει ακριβώς το ίδιο πρόβλημα.
Εμείς οι Μακεδόνες, στην Μακεδονία της περιοχής του αιγαίου, είμαστε από καθαροί Έλληνες μέχρι άκρως φιλέλληνες και σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε λύση που να αποβεί σε βάρος της Ελλάδας ,που να κάνει κακό στην Ελλάδα ,το ίδιο σκέπτονται και οι μακεδόνες της περιοχής του πιριν για την Βουλγαρία.
Και το ίδιο σκέπτονται και οι μακεδόνες της περιοχής του βαρδάρη για το κράτος τους, όποιο και να ήταν ( σήμερα Μακεδονία παλιά Γιουγκοσλαβία)
Τι λύση περιμένουμε, χωρίς να θίξουμε κανέναν και να λάβουμε υπόψη μας και τα συμφέροντα των λεγόμενων μεγάλων δυνάμεων;
Βρισκόμαστε στο ίδιο αδιέξοδο με τους επαναστάτες μακεδόνες, ο καθένας από εμάς όπου και να κατοικεί έχει την δικιά του πολιτική.
Θα αναρωτηθούμε προφανώς, αυτοί οι έλληνες που αποδεδειγμένα έκαναν τόσο κακό στην Μακεδονία και στους μακεδόνες, με τα όπλα άλλαξαν τα πάντα ,αδίκησαν σκότωσαν δεν θα πρέπει να πληρώσουν;
Ναι πρέπει να πληρώσουν όμως με ποιο τρόπο.
Μέχρι τώρα αυτό που κάνουμε είναι τα διαβήματα σε διεθνείς οργανισμούς και την ΕΕ στα οποία δεν ζητάμε την καταδίκη της Ελλάδας για τα εγκλήματα που έκανε κατά την γνώμη μας, αλλά ζητάμε επίμονα τα ανθρώπινα δικαιώματα μας και θα θεωρήσουμε μεγάλη μας επιτυχία αν κάποτε κάνουμε μακεδονικό σχολείο ,μακεδονικούς συλλόγους κλπ μέχρι εκεί φτάνουν οι απαιτήσεις μας, η να αναγνωριστεί η Δημοκρατία της Μακεδονίας σαν τέτοια.
Αιτήματα εύκολα που μπορεί η Ελλάδα να τα πραγματοποιήσει χωρίς κανένα πρόβλημα για την δική της ασφάλεια.
Τέτοιοι ήμασταν και αυτοί είμαστε επηρεασμένοι από αυτόν που μας .
Τόσα χρόνια οι Μακεδόνες της περιοχής του Αιγαίου υπάκουοι και διασπασμένοι κατά καιρούς συνεργαζόμενοι και ωφελημένοι από την Ελλάδα ,μερικές φορές και προδότες δεν πραγματοποίησαν καμία δυναμική ενέργεια κατά της Ελλάδας .
Λίγοι αλήτες, για την ομάδα τους, βάζουν έστω και ένα γκαζάκι να σκάσει , για να ακουστούν σε όλη την Ελλάδα, εμείς αναλογικά με αυτά που κατά την γνώμη μας μάς έχουν κάνει, τι έπρεπε να κάνουμε;
Οι Αλβανοί απαίτησαν δυναμικά τα δικαιώματα τους ( έχυσαν αίμα) στην Μακεδονία της περιοχής του βαρδάρη και πέτυχαν κάτι.
Οι Βάσκοι ,οι Ιρλανδοί οι παλαιστίνιοι , κλπ χρόνια παλεύουν για τις ιδέες τους.
Δεν μπορούμε να κάνουμε απολύτως τίποτα επί πλέον από αυτά που ίδια η Ελλάδα θέλει να μας παραχωρήσει για δικό της συμφέρον, γιατί απλά αγαπάμε και προστατεύουμε την Ελλάδα περισσότερο και από τους Έλληνες ,όπως ακριβώς έκαναν και οι Μακεδόνες επαναστάτες που δεν μπορούσαν να στραφούν κατά της Βουλγαρίας ,Ελλάδας και Σερβίας.Πάντα οι Μακεδόνες ,παλιοί και νέοι ,αγαπούν την Μακεδονία ,αλλά όχι τόσο πολύ ,που να έχουν την δύναμη να στραφούν κατά των πραγματικών εχθρών τους.

Ανώνυμος είπε...

@ belo more
"η «ανατολίτικη λαμογιά» είναι κάτι υπαρκτό";; Εγώ το ερμηνεύω αυτό ως υβριστικό, αλλά αν είναι κάτι το δεδομένο, τότε καλό θα είναι να εξηγήσει κάποιος τι σημαίνει αυτή η έκφραση.

1/ Ο Γρουεβσκι δεν τον ήξερε τον παππού του και άν έλεγε την δεκαετία του 1930 ότι ήταν 'Μακεδόνας'. Αλλά δεν έχει σημασία εφόσον ο εγγονός του θεωρεί τον εαυτό του έτσι.

2/ Όσο για την έκφραση γνώμης για των Πρωθυπουργό Γρουεβσκι, τι σχέση έχει η χώρα του. Εδώ τα λέμε για τον Ομπάμα και άλλους ξένους, να μην τα πούμε για έναν γείτονα, και δη με ρίζες στην Ελλάδα;

3/ Και όταν γράφεις 'πρωθυπουργού της Μακεδονίας', τι εννοούμε; Εντάξει, νομίζω πως ξέρω τι εννοείς. Αλλά λέω 'νομίζω' διότι Μακεδονία είναι και η Μακεδονία μας, και μια λεγόμενη περιοχή, και σε τέτοιες εποχές υπάρχουν ευαισθησίες στην Ελλάδα που καλό είναι να σέβονται στο ελάχιστο και οι μεν και οι δε.
Δηλαδή που θα βάλεις φρένο και θα πεις ξοφλήσαμε. Από το να απαγορεύει (εσφαλμένα) η Ελλάδα στην χώρα να χρησιμοποιεί τον όρο 'Μακεδονία' φτάσαμε στο να είναι η μόνη 'Μακεδονία' μαζί με την 'етничка и географска Македонија'. Θα σταματήσεις όταν τα σύνορα φτάσουν στον Όλυμπο και εξαφανιστεί η πλειοψηφία των Μακεδόνων από την Μακεδονία μας και μείνουν μόνο όσοι δηλώνουν 'εθνικά Μακεδόνες';
Μερικές φορές αυτή είναι η εντύπωσή μου. Ένας άλλος 'εθνικά Μακεδόνας' μου έλεγε ξεκάθαρα για Μακεδονία από Κόσοβο μέχρι Αιγαίο και η συζήτηση ήταν ανοιχτή, ντόμπρα πράγματα αν και λίγο παλαβά.

Πελαγόνιος

bb είπε...

Πελαγονιος, είναι γνωστό ότι κάποιοι λαοί της Μέσης Ανατολής (όπως οι Άραβες, αλλά όχι μόνο αυτοί) έχουν περάσει μέσα απο μια προφορική παράδοση, την «τέχνη» της κατεργαριάς (εξαπάτησης), ως κατόρθωμα. Φυσικά δεν εννοώ ότι όλοι οι λαοί της Μέσης Ανατολής είναι απατεώνες, αλλά πολλοί απο αυτούς «κατέχουν» παραδοσιακά αυτήν την τέχνη! Σε πολλά αραβικά παραμύθια μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι υπάρχει αυτή η «μαεστρία» στην παράδοση τους που είναι πλέον παροιμιώδη.
Ο Γκρουέφσκι είναι πρωθυπουργός της Μακεδονίας, του κράτους της Μακεδονίας. Απ’ ότι γνωρίζω, καμία άλλη Μακεδονία στον κόσμο δεν έχει δικό της πρωθυπουργό.
Υπάρχει μόνο ένα ΚΡΑΤΟΣ σε όλο τον κόσμο που ονομάζεται Μακεδονία ενώ επαρχίες που έχουν αυτό το όνομα είναι περισσότερες από μια. Εσύ γιατί μπερδεύεσαι; Και ποιος σου είπε ότι στη Μακεδονία (κράτος η επαρχία) πρέπει να ζουν μόνο Μακεδόνες; Μήπως παίρνεις το φασιστικό και ρατσιστικό ιδεολόγημα των Ελλήνων ως παράδειγμα, που θέλει την Ελλάδα (κράτος) να κατοικείται αποκλειστικά από έλληνες το γένος, ενώ θέλει οι έλληνες το γένος να δικαιούνται να ζουν οπουδήποτε στον κόσμο και όλα τα δικαιώματα τους ως εθνικά έλληνες να γίνονται παντού και πάντα σεβαστά;
Μπορεί ο Γκρουέφσκι να μην γνώρισε τον παππού του αλλά θα γνώριζε την γιαγιά του και φαντάζομαι να του είπε εκείνη κάτι. Εσύ δεν ξέρεις τι είναι η ήταν ο παππού σου;
Ποτέ δεν αναφέρθηκα σε ξένους ηγέτες και την πολιτική που ακολουθούν, ειδικά όταν δεν με επηρεάζει άμεσα η όποια απόφαση τους.

Ανώνυμος είπε...

υπάρχει αμφιβολία για τον συναισθηματικό φιλελληνισμό του Γκρουέφσκι..

αλλά και γενικότερα για τον αρχαιοφιλελληνισμό των σύγχρονων Μακεδόνων....

η μακεδονική εθνοτική καταγωγή της οικογένειας Γκρουέφσκι είναι αδιαμφισβήτητη..

υπάρχουν δεκάδες ξαδέλφια του που ζούνε στη περιοχή της Φλώρινας και δηλώνουν και ζούνε σύμφωνα με τις μακεδονικές παραδόσεις και έθιμα...

το μακεδονικό κράτος δεν επιβουλεύεται την εδαφική ακεραιότητα ούτε της Βουλγαρίας, ούτε της Ελλάδος , ούτε της Αλβανίας...

μάλιστα και δυστυχώς ελάχιστα ενδιαφέρεται για τους ένα εκατομμύριο αυτόχθονες μακεδόνες ομοεθνείς στην Ελλάδα και τους πεντακόσια χιλιάδες στη Βουλγαρία..

σε αντίθεση με την Ελλάδα , η οποία υποστηρίζει με κάθε μέσο τους δύο και μισό χιλιάδες Έλληνες της Τουρκίας, μη κρύβοντας την φαντασίωση επανασύστασης του Βυζαντίου σε ελληνική έκδοση , με πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη..

άλλο Μακεδόνας και άλλο Έλληνας, κάτοικος ή μη της Μακεδονίας..

άλλο μακεδονικό κράτος και άλλο ελληνική περιφέρεια της Μακεδονίας...

άλλο ιρλανδικό κράτος και άλλο αγγλική περιφέρεια της βόρειας Ιρλανδίας...

οι Μακεδόνες του Ίλιντεν σαφώς και εκδήλωναν την μακεδονική τους εθνική ταυτότητα , με δεκάδες μακεδονικά συνθήματα...

ταυτόχρονα όμως μιλούσαν για μιά Μακεδονία , όπου όλοι οι κάτοικοι της θα είναι ισότιμοι και γεωγραφικά μακεδόνες , ανεξάρτητα από την εθνοτική τους και γλωσσική καταγωγή...

τότε επιθυμούσαν όλως φυσιολογικά την ίδρυση ανεξάρτητου μακεδονικού κράτους για όλους τους μακεδόνες..

σήμερα έχουν πλήρως αποδεχθεί τον στρατιωτικό διαμελισμό της Μακεδονίας και δεν επιθυμούν την πολιτική επανένωση παρά μόνο την πολιτιστική, γεγονός που λαμβάνει ήδη χώρα, με την κατάργηση της ΒΙΖΑΣ σε όλες τις γειτονικές χώρες που ζούνε αυτόχθονοι Μακεδόνες...

οι λέξεις : ασιάτης, έποικος, τούρκος δεν είναι υβριστικές αφού είναι αληθινές , άσχετα αν χαλάνε την ψευτοελληνική μάσκα τους..

αντίθετα οι λέξεις Σλάβος και σλαβόφωνος είναι ψευδείς και συκοφαντικές...

διότι σύγχρονος εθνοτικός όρος Σλάβος δεν υπάρχει..

ούτε απόδειξη αμφισβήτησης της αυτοχθονίας των Μακεδόνων , με εποικισμό τους στη Μακεδονία...

όπως και σλαβόφωνοι και λατινόφωνοι , παρά μόνο μακεδονόφωνοι και βλαχόφωνοι....

άλλο αυτόχθονος μακεδόνας, άλλο βλάχος, άλλο έλληνας από την τουρκία...

Ανώνυμος είπε...

Οι μακεδόνες επαναστάτες γαλουχηθήκαν από τους γονείς τους και επηρεάστηκαν σημαντικά από τα μορφωτικά κέντρα της εποχής ,τα οποία χρηματοδοτούνταν από την Ελλάδα ,Σερβία και Βουλγαρία. Τα μορφωτικά αυτά κέντρα είχαν σαν σκοπό , όχι να τους μεταλλάξουν αλλά αρχικά να τους κάνουν φιλέλληνες, σερβόφιλους και βουλγαρόφιλους και μερικούς από αυτούς να τους χρησιμοποιήσουν επί πληρωμή ,για να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα.
Βλέπουμε συχνές αλλαγές στην επιλογή των μορφωτικών κέντρων από τους πρωτεργάτες των μακεδόνων επαναστατών για διάφορους λόγους .
Έτσι προέκυψαν σε βάθος χρόνου οι γκρκομανοι σερμπομάνοι και βουλγαρομάνοι των οποίων το χαρακτηριστικό τους ήταν ,ότι, ήταν πρώτα μακεδόνες ,αλλά παράλληλα σε καμία περίπτωση δεν θα στρέφονταν κατά των κρατών που τους μόρφωσαν και χρηματοδότησαν τις σπουδές τους και στους περισσότερους τους παρείχαν εργασία ,κυρίως στον τομέα της εκπαίδευσης, δίδασκαν δηλαδή σε Ελληνικά ,σερβικά και βουλγαρικά σχολεία.
Έχουμε δηλώσεις της εποχής του μακεδόνα επαναστάτη κάρεβ ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πολεμούσε κατά της Βουλγαρίας για να πετύχει τον σκοπό του, δηλαδή τη δημιουργία ανεξάρτητου μακεδονικού κράτους.
Πως λοιπόν θα μπορούσε να πετύχει μία επανάσταση (ιλιντεν) όταν οι πρωτεργάτες της ήταν αδύνατο να πολεμήσουν τους τρείς κυριότερους διεκδικητές της Μακεδονίας; ( Ελλάδα ,Σερβία ,Βουλγαρία)
Εκ των πραγμάτων έχουμε μία πολυδιάσπαση των επαναστατών μακεδόνων και αυτός είναι ο κύριος λόγος της αποτυχίας του ιλιντεν.
Την ίδια εποχή έχουμε διανοούμενους μακεδόνες, οι οποίοι επηρεάσθηκαν
κυρίως από την Ρωσία και έμμεσα δεν μπορούσαν να στραφούν κατά των συμφερόντων της Ρωσίας .
Ο Μισίρκοβ αναφέρει συχνά τον ρόλο που έπαιξε η Ρωσία και θα μπορούσε να παίξει στο μέλλον.
Ποτέ οι Μακεδόνες επαναστάτες δεν πρόβαλαν την εθνική τους ταυτότητα γιατί απλούστατα δεν είχαν , πως άλλωστε να είχαν ,συμμετείχαν στον επαναστατικό αγώνα βλαχόφωνοι από όλες τις περιοχές της Μακεδονίας και όχι απλά συμμετείχαν, αλλά ήταν και πρωτεργάτες, τουλάχιστο του ιλιντεν ,δεν μπορούσε κανείς τότε να διανοηθεί και να μιλήσει για εθνική μακεδονική ταυτότητα η και εθνικά Μακεδόνες με την σημερινή έννοια που θέλουμε να προσδώσουμε αυθαίρετα .
Είναι λάθος να εξαιρούμε τους βλάχους από την έννοια του εθνικά μακεδόνα ,τουλάχιστο στη δημοκρατία της Μακεδονίας οι βλάχοι ,είναι και αισθάνονται εθνικά μακεδόνες όπως και οι παππούδες τους (μακεδόνες επαναστάτες)
Οι Βλάχοι δεν είναι απλά γεωγραφικά και μόνο μακεδόνες αλλά είναι ο ορισμός του μακεδόνα.
Οι Βλάχοι δεν είναι απλοί κάτοικοι της Μακεδονίας ούτε είναι έποικοι .
Θέλω κα καταλήξω ότι καταχραστηκά επιδιώκουμε να οικειοποιηθούμε τον όρο εθνικά Μακεδόνας όλοι εμείς που μιλάμε Μακεδονικά
( σλαβόφωνοι) και έχουμε τα ήθη και έθιμα που έχουμε.
Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να στενεύουμε τους όρους μακεδόνας και εθνικά Μακεδόνας.

Ανώνυμος είπε...

Ανωνυμε 5:26,
Η λέξη σύγχρονος βλαμμενος ελπιζω να μην θεωρειται υβριστικη, αφου κι αυτη ειναι αληθινη.
Εφοσον εξαλλου οι νοτιοσλαβοι ήρθαν απο την Ασια, δεν νομιζω ότι η λέξη ασιατης, έποικος Σλαβος είναι πιο ψευδεστερη του Τουρκου, όταν εξαλλου η γλωσσα του καθενος αποδεικνυει το τι ειναι. Ας θεσετε την εξης ερωτηση: Ποσοι σλαβομακεδονες ειναι σλαβοφωνοι (100%) και πόσοι Έλληνες Τουρκοφωνοι (1%). Δεν νομιζω πια ότι η πλειοψηφια του Ελληνικου λαου μιλαει την τουρκικη γλωσσα. Κι ουτε και η Ελληνικη τους επιβληθηκε, αφου, ειτε σας αρεσει ειτε όχι, αυτη η γλωσσα μιλιεται συνεχως και αδιαλειπτως πολυ πριν τον ερχομο εποικιστικων φυλων, όπως οι Σλαβοι. Κανετε λες και όλοι οι Ελληνες ήρθαν απο την Τουρκία και λες και όλοι αυτοί που ήρθαν ήταν Τουρκοι. Λοιπόν, στη χώρα μας ήρθαν 1,5 εκ προσφυγες απο την Μ. Ασία και τον Πόντο και 500.000 Αρμένιοι. Οι υποδέλοιποι προυπηρχαμε, όπως και να το κανετε.
Εκτός απο την απατεωνιά των παραμυθιων των αραβικων παραμυθιων, υπαρχουν και τα λεγόμενα ρωσικα παραμυθια. Σλαβικης καταγωγης και οι Ρωσοι. Με παραμυθια για παντοδυναμους Τσάρους, χωρις όρια, που μπορουν να επιβαλλουν ότι θελουν στους ηλιθιους μωροπιστους και φαντασιοπληκτους υπηκόους τους. Εξαλλου, βασει του προηγουμενου σχολιου, αρχιζω να πιστευω ότι μονο μια σλαβικης καταγωγης πριγκιπισσα θα μπορουσε να περασει έναν βατραχο για βασιλοπουλο.

Ανώνυμος είπε...

@ Ο/Η Ανώνυμος 5:26
Μας λες πως οι 'Μακεδόνες' είναι 'Μακεδόνες', αλλά οι Έλληνες είναι Τούρκοι. Δεν μας λες όμως τι είναι οι Τούρκοι.

Μετά, λες έχουμε και ένα εκατομμύριο 'Μακεδόνων' στην Ελλάδα. Η Ελλάδα λέει έχει 2.5 εκατομμύρια Μακεδόνες στην Ελλάδα. Εσύ μάλλον εννοείς τους άλλους Μακεδόνες, ένα εκατομμύριο! Σου το αφήνω αυτό αφού έτσι θέλεις.

Αυτό που όμως δεν σου συγχωρώ είναι το σαρκαστικό σου ύφος για τους 2,500 Ρωμιούς (Έλληνες πολίτες της Τουρκίας) που απέμειναν από την γενοκτονία και τα πογκρόμ του 1950, 1970. Και μάλιστα τους συνδέεις με την ανύπαρκτη επιθυμία του Ελληνικού κράτους για μία Βυζαντινή επανασύσταση που, έτσι και αλλιώς όλοι ξέρουμε πως είχε δική της μορφή και όχι Ελλαδική.
Θα σου έλεγα ντροπή σου, αλλά σου εύχομαι κάτι χειρότερο, να τα γράψεις αυτά δημοσίως και ονομαστικά και να σε ξεφτιλίσουν οι εκατομμύρια σωστοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και τους Έλληνες και τους 'εθνικά Μακεδόνες' της γειτονικής χώρας. Αλλά τι να κάνουμε, μάλλον τρέμεις.

Πελαγόνιος
(μερικές φορές υπογράφω και 'Κ' εδώ ή σε ένα άλλο blog)

Ανώνυμος είπε...

Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2011


Η Βουλγαρία δεν σέβεται τα δικαιώματα των μειονοτήτων


Η Βουλγαρία πρέπει να ξεπεράσει την άβυσσο που υπάρχει μεταξύ των λόγων και των έργων.

Η εβδομαδιαία περιοδεία της εμπειρογνώμονας, Gay McDougall, στη Βουλγαρία ήταν αρκετή για να καταλήξει ο ΟΗΕ στο συμπέρασμα ότι ο ανατολικός γείτονάς μας, δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.


Τα παραπάνω ανέφερε σήμερα η μακεδονική τηλέοραση sitel επικαλούμενη τα συμπεράσματα της Gay McDougall με αρμοδιότητα στον ΟΗΕ στα μειονοτικά θέματα.

Τα θρησκευτικά και φυλετικά κίνητρα, η ρητορική μίσους, τα βασανιστήρια, η αστυνομική βία, οι διακρίσεις μεταξύ των μειονοτήτων είναι οι πρώτες παρατηρήσεις της επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα του ΟΗΕ μεταξύ αυτών επισημαίνονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι μειονότητες των Τούρκων, των Μακεδόνων και των Ρομά’.

Η McDougall επισκεπτόμενη το Μπλαγκόεβγκραντ μίλησε με μέλη του ΟΜΟ ‘Ίλιντεν Πιρίν’.

Στην έκθεσή της επισημαίνει ότι πρέπει να αλλάξει η στάση της Σόφιας εκεί.
«Η έκθεση είναι σημαντική για εμάς, διότι θα αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα.

Σχεδόν όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχουμε, έχουμε προβλήματα και ότι έχουμε δίκιο. Θα επηρεάσει αναπόφευκτα και την αντιμετώπιση της Σόφιας προς εμάς», δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος των Μακεδόνων του ΟΜΟ Ίλιντεν Πιρίν, Στόικο Στόϊκοφ/Stojko Stojkov.

Υπάρχουν νόμοι και διάφορες πολιτικές αλλά υπάρχει πρόβλημα στις εφαρμογές τους, σημείωσε η παγκόσμια οργάνωση.

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Ελλάδας, η Βουλγαρία, δεν αναγνωρίζει αυτές τις δηλώσεις.



Πηγή: Sitel

bb είπε...

Όταν δημιουργήθηκε το κράτος της Ιταλίας, δεν υπήρχε έθνος Ιταλών, αλλά πολλά έθνη με τις δικες τους τοπικές γλώσσες (ο πρώτος βασιλιάς της Ιταλίας του οίκου Σαβοΐα, μιλούσε πιεμοντέζικα!), όπως οι Βένετοι, οι Σικελοί, οι Φλωρεντιανοί, κτλ και όλοι αυτοί είχαν μια δική τους τοπική ιστορία, στο πέρασμα των αιώνων. Το ίδιο έγινε με την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα, κτλ.
Υπάρχουν έθνη που δημιούργησαν κράτη όπου η πλειοψηφία των κατοίκων ανήκουν σε ένα συγκεκριμένο έθνος (Δανία, Σερβία, Κροατία, κτλ), στα οποία όμως υπάρχουν και άλλα έθνη, ως μειονότητες. Υπάρχουν και ομόσπονδα κράτη (Βέλγιο, Ελβετία) όπου υπάρχουν 2 η περισσότερα έθνη που αναγνωρίζονται ως ισότιμα απο το κράτος (περισσότερες από μια επίσημες κρατικές γλώσσες και αλλά δικαιώματα).
Η Μακεδονία όταν ελευθερώθηκε από τον Οθωμανικό ζυγό, αν είχε καταφέρει να δημιουργήσει κράτος, πολύ πιθανών η εθνική ταυτότητα του να ήταν κατά πρώτο λόγο μακεδονική, αλλά με αναγνωρισμένα εθνικά δικαιώματα για όλες τις μειονότητες (Βλάχοι, Αλβανοί, Ρωμα, Τούρκοι, αλλά και τους Μακεδόνες που δήλωναν Βούλγαροι, Σέρβοι η Έλληνες). Η επίσημη γλώσσα του κράτους θα ήταν η μακεδονική και όχι η βουλγαρική (υπάρχουν ιστορικά στοιχεία όπου αποδεικνύεται η βούληση για κωδικοποίηση της μακεδονικής γλώσσας και την επίσημη χρήση της, πριν την επανάσταση του Ιλιντεν, αντί της επίσημης βουλγαρικής την οποία χρησιμοποιούσαν οι Μακεδόνες μέχρι τότε, ως γλώσσα των γραμμάτων.
Η μακεδονική εθνική ταυτότητα ΔΕΝ είναι τεχνητή όπως η ελληνική η η ιταλική η η ισπανική, αλλά πραγματική και ιστορική όπως των Σέρβων, Σλοβένων, Καταλανών, Βενετών, Σκωτσέζων, Αλβανών, Βλάχων, κτλ.
Όσον αφορά την εθνικότητα των λαών, αυτή ορίζεται απο τους νόμους του κράτους στο οποίο ζουν οι εθνότητες, γι’ αυτό εμείς οι Μακεδόνες της Ελλάδας είμαστε Έλληνες και οι Αλβανοί της Δημοκρατίας της Μακεδονίας είναι Μακεδόνες. Άλλο η έννοια της εθνότητας και άλλο αυτή της εθνικότητας του πολίτη ενός κράτους. Αυτές τις έννοιες δεν πρέπει να τις μπερδεύουμε, Η πρώτη υπάγεται στο δικαίωμα του εθνικού αυτοπροσδιορισμού και πρέπει να γίνεται σεβαστή απο το κράτος, ενώ η εθνικότητα υπάγεται στα δικαιώματα του πολίτη ενός κράτους, ρυθμίζεται με νόμο και έχει την ονομασία τους κράτους (Γάλλια - Γάλλος, Βουλγαρία - Βούλγαρος, Σουηδία - Σουηδός, Μακεδονία - Μακεδόνας,, Ελλάδα - Έλληνας).

Akritas είπε...

Κε Πούνιο και Κα Κουτσιούμπα, ευτυχώς που είστε ισχνή μειοψηφία, παρόλο που θορυβείτε εντόνος.
Άλλωστε δεν νομίζω να συμφωνείτε με τα παραπάνω σχόλια των ατόμων που «χαρίζετε» το όνομα έτσι έωλα και μονομερώς. Το όνομα δεν το χαρίζει κανένας, αλλιώς θα είχαμε πολλούς Γιάννηδες Πούνιους και Σούζηδες Κουτσιούμπες.

Ανώνυμος είπε...

Akritas. έχεις ακούσει ποτέ για την ελευθερία έκφρασης σε μια δημοκρατική κοινωνία, Μπορεί να διαφωνείς με την άποψη των συγγραφέων του άρθρου περί ονόματος της Μακεδονίας, αλλά δεν δικαιούσαι να διαμαρτύρεσαι γι‘ αυτή! Είναι μια άποψη που οι συγγραφείς εκφράζουν και όχι ένα στοιχείο που θα μπορούσε να θεωρηθεί ανακρίβεια, όποτε θα δικαιούταν κανείς να το «διορθώσει».
Αυτό δείχνει ότι ούτε το διάλογο αντέχεις ούτε την ελευθερία των άλλων.

Akritas είπε...

Μάλιστα το....«δεν δικαιούσαι να διαμαρτύρεσαι»,
ομολογώ ότι είναι μία «δημοκρατικότατη» άποψη.
Για αυτό συμφωνείς με τους αρθογράφους και, ίσως, οι αρθογράφοι με εσένα.

Ανώνυμος είπε...

@ belo more

Γιατί η "μακεδονική εθνική ταυτότητα ΔΕΝ είναι τεχνητή... αλλά πραγματική και ιστορική όπως των Σέρβων, Σλοβένων, Καταλανών, Βενετών, Σκωτσέζων, Αλβανών, Βλάχων, κτλ.";

Προσωπικά η άνω έκθεσή σου δηλώνει περιορισμένη ανάγνωση - και η δική μου το ίδιο - αλλά τόσες οι είναι οι παρερμηνείες που μου φαίνεται σαν να πέφτεις μπρούμυτα στην παγίδα της γενικολογίας. Γι'αυτό λέω, καλύτερα να πούμε κάτι για τον Γρουεβσκι που είναι και πολιτικός και γείτονας και όλο κάτι λέει περι Ελλάδας και κάτι κάνει με τας αρχαίας ιστορίας. Δηλαδή, αν ήταν Έλληνας πολιτικός, θα μας ξαναφόρτωνε την καθαρεύουσα.

Πελαγόνιος

Ανώνυμος είπε...

ούτε οι ΒΛΑΧΟΙ του μακεδονικού κράτους είναι Μακεδόνες ούτε της νότιας Μακεδονίας..

παρομοίως του αλβανικού κράτους..

ούτε των περιοχών της Θεσσαλίας και της Ηπείρου...

διότι οι ΒΛΑΧΟΙ είναι ΜΌΝΟ βλάχοι ανεξάρτητα σε ποιό κράτος ή σε ποιά περιφέρεια ζούνε...

Ανώνυμος είπε...

Νόμοι για την αλβανική μειονότητα ψηφίστηκαν στην ΠΓΔΜ
Ψηφίστηκαν δύο νόμοι για τη χρήση της αλβανικής γλώσσας στη Βουλή και για την ανάρτηση του αλβανικού εθνικού συμβόλου.

Η Βουλή της ΠΓΔΜ ψήφισε τους νόμους για τη χρήση των γλωσσών και την ανάρτηση εθνικών συμβόλων των μικρότερων εθνικών κοινοτήτων στην ΠΓΔΜ.

Πρόκειται για δύο νόμους, τους οποίους πρότεινε το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι και αφορούν κυρίως τη θέση της αλβανικής εθνικής κοινότητας, η οποία αποτελεί το 25% του πληθυσμού της ΠΓΔΜ.

Με το νόμο για τη χρήση των γλωσσών, οι Αλβανοί υπουργοί της Κυβέρνησης της ΠΓΔΜ θα μπορούν να ομιλούν στο Κοινοβούλιο στη μητρική τους γλώσσα. Μέχρι σήμερα, το δικαίωμα αυτό είχαν μόνον οι Αλβανοί βουλευτές στο Κοινοβούλιο (στην ΠΓΔΜ ισχύει ασυμβίβαστο μεταξύ υπουργικής και βουλευτικής ιδιότητας).

Με το νόμο για τη χρήση των εθνικών συμβόλων, ρυθμίζεται η ανάρτηση του αλβανικού εθνικού συμβόλου, που είναι το ίδιο με τη σημαία της Αλβανίας και χρησιμοποιείται από τους απανταχού Αλβανούς ανά τον κόσμο.

Πλέον, σε περιοχές της ΠΓΔΜ, όπου οι Αλβανοί αποτελούν άνω του 50% του πληθυσμού (όπως στους δήμους Τέτοβο και Γκόστιβαρ), το αλβανικό εθνικό σύμβολο θα μπορεί να αναρτάται σε δημόσια κτίρια, δίπλα στην κρατική σημαία της ΠΓΔΜ, με την προϋπόθεση το μήκος της κρατικής σημαίας να είναι κατά 1/3 μεγαλύτερο του αλβανικού εθνικού συμβόλου.

Τους δύο αυτούς νόμους ψήφισαν οι βουλευτές των κομμάτων VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και του DUI του Αλί Αχμέτι, τα οποία θα συγκροτήσουν και τη μελλοντική κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, καταψήφισε τους δύο αυτούς νόμους, καθώς θεώρησε ότι με τον τρόπο αυτό παραβιάζεται το πλαίσιο της ειρηνευτικής συμφωνίας της Οχρίδας.

Το SDSM χαρακτήρισε τους δύο αυτούς νόμους ως αποτέλεσμα «παζαριού» μεταξύ του VMRO-DPMNE και του DUI, το οποίο στρέφεται εις βάρος των εθνικών συμφερόντων της ΠΓΔΜ και έχει ως «αντάλλαγμα» τη στήριξη της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι από το αλβανικό κόμμα του Αλί Αχμέτι.

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Να μας ενημερώσετε πότε και πού θα ψηφιστει. Θέλω να βγάλω φωτογραφία τη φάτσα του Γκρουεφσκι όταν θα το ψηφιζει. Θα μου πεις μπέλο, όταν ο Αχμέτι τον απειλησε ότι θα ξαναφέρει στη χωρα του καταστασεις εμφυλίου, αν δεν τον βάλει στην κυβέρνηση, τότε δεν μιλησε. Τώρα θα μιλησει; Κατα τ αλλα το προβλημα σας ειναι η Ελλάδα. Γιατι δεν σηκωνει αναστημα στον Αχμέτι; Εδω σε θελω καβουρα να περπατας στα καρβουνα...
Και μην αρχισεις παλι για το ποσο δημοκρατικη ειναι η πγδμ. Σημασια δεν εχει το ποσον αλλα το ποιον αυτου που το ζητα και αυτου που το δεχεται, και οι συνθηκες κατω απο τις οποιες το δεχεται. Και να εισαι σιγουρος ότι περισσοτερο απειλη και βία θα βρεις (παζαρεμα που λέει ένας από τους σοβαροτερους πολιτικους, ο Τσερβενκοφσκι) παρα ελευθερια και σεβασμο.

Ανώνυμος είπε...

Αντα Ψαρρά – Μαχαίρι σε ό,τι μελαψό περνάει και ό,τι ξανθό παραφέρεται (άρθρο στην “Ελευθεροτυπία” 2011-07-16)

Ενα άρθρο-παρέμβαση από την Αντα Ψαρρά, εκ των φορέων του “Ιού“, με τίτλο “Μαχαίρι σε ό,τι μελαψό περνάει και ό,τι ξανθό παραφέρεται“, στην “Ελευθεροτυπία” του Σαββάτου 16 Ιουλίου 2011.


Της ΑΝΤΑΣ ΨΑΡΡΑ

Μαχαίρι σε ό,τι μελαψό περνάει και ό,τι ξανθό παραφέρεται
Ο τρόπος που τα ΜΜΕ διαχειρίστηκαν την άγρια δολοφονία ενός και τις εξίσου άγριες απόπειρες δολοφονίας των υπόλοιπων νεαρών τουριστών στη Ζάκυνθο άγγιξε τα όρια της απόλυτης συνενοχής.
Από τις Αρχές του νησιού που από την πρώτη στιγμή μαζί με την καταδίκη της πράξης άρχιζαν τα «αλλά» μέχρι και τις πρώτες μεταδόσεις της είδησης όλοι αγωνιούσαν για την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης.
Για άλλη μια φορά η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας έπεσε στο κεφάλι ανυποψίαστων παιδιών που προσπαθούν να διασκεδάσουν ανάμεσα στα φτηνά ποτά-μπόμπες που τα ποτίζουν και στις άλλες «τουριστικές» υπηρεσίες που τους προσφέρουν.
Τα περιστατικά πυκνώνουν τα τελευταία χρόνια: θυμόμαστε όλοι τη δολοφονία του νεαρού Αυστραλού στη Μύκονο, διάφορους άλλους τραυματισμούς, αλλά και απόπειρες βιασμών που πάντα είναι απόπειρες και πάντα φταίει το θύμα. Ακόμα και τα δυστυχήματα όπως το πρόσφατο της Σαντορίνης αλλά και παλιότερα, οι θάνατοι στα ξενοδοχεία γνωστής ναυτιλιακής εταιρείας μάς ανησυχούν πρωτίστως για την επίπτωση στον τουρισμό μας.
Το γεγονός ότι ένας ταξιτζής ενοχλήθηκε από μια παρέα παιδιών και έβγαλε το χασαπομάχαιρο είναι το ένα σκέλος του ζητήματος, με το οποίο θα ασχοληθεί -ελπίζουμε- η τυφλή δικαιοσύνη.
Ο τρόπος όμως που μια ολόκληρη κοινωνία αντιδράει ενοχοποιώντας τα θύματα και κρατώντας τη συνείδησή της ήσυχη είναι πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα για να περνάει τόσο απαρατήρητο. Ούτε η κρίση ούτε το Μνημόνιο μπορούν να δικαιολογούν μια παγιωμένη αντίληψη ότι πάντα φταίνε οι άλλοι, οι ξένοι, που όμως τους χρειαζόμαστε και τους ανεχόμαστε για να τα… κονομάμε.
Κάποιοι φιλόξενοι πατριώτες της κάθε Ζακύνθου που χτίζουν αυθαίρετα μπαρ και καταλύματα πάνω στις παραλίες, ακόμα και πάνω στις χελώνες, που σερβίρουν μισές μερίδες ντοματοσαλάτας και ποτά-«μπόμπες» είναι οι ίδιοι που προσλαμβάνουν ανασφάλιστους μετανάστες με μισά μεροκάματα, είναι οι ίδιοι που καταγγέλλουν την έλλειψη αστυνόμευσης, είναι οι ίδιοι που σηκώνουν τις ελληνικές σημαίες όταν το κράτος πάει να κρατήσει στοιχειώδεις κανόνες νομιμότητας σε μια περιοχή και τέλος είναι οι ίδιοι που διεκδικούν ένα κοινωνικό κράτος.
Είναι αστείο να φαντάζεται κανείς ότι μετά μια τόσο φριχτή δολοφονία θα έβγαινε ο Ελληνας στους δρόμους για να την καταδικάσει, όπως βγήκε και καταδίκασε τη δολοφονία του συμπατριώτη μας για μια κάμερα. Αλλά από εκεί μέχρι του σημείου να αρχίζουν την επομένη όλα σχεδόν τα ΜΜΕ το τροπάρι για τους μεθυσμένους τουρίστες που μας απειλούν και τον τουρισμό μας που δεν πρέπει να «διασυρθεί», το πράγμα αγγίζει τα όρια μιας παρακρατικής και ρατσιστικής νοοτροπίας που αν δεν επισημανθεί ξανά και αναλυτικά θα μας οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στο επόμενο μαχαιρωμένο θύμα.
Οσο για τα πολλά μαχαίρια που κυκλοφορούν τελευταία και ατιμώρητα στη χώρα μας και με μεγάλη ευκολία βγαίνουν και μαχαιρώνουν ό,τι μελαψό περνάει αλλά και ό,τι ξανθό «παραφέρεται», κάποιοι θα πρέπει να θορυβηθούν και να φωνάξουν, ακόμα κι αν αυτό έχει επιπτώσεις στη βαριά βιομηχανία ή στην… ελαφριά μας συνείδηση.

Ανώνυμος είπε...

Τρίτη, 19 Ιουλίου 2011

Εκπρόσωπος ΗΠΑ: «Σκόπια και Αθήνα κοντά στη λύση»


Ιούλιος 19, 2011.

Ουάσιγκτον.

«Έχουμε δίκαιο να λέμε ότι βρισκόμαστε κοντά σε μία λύση. Ωστόσο στις διαπραγματεύσεις υπάρχει κάτι το συναισθηματικό το οποίο απομακρύνει αυτό το ενδεχόμενο.

Ίσως βρισκόμαστε και στο τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεων, δεν γνωρίζουμε πότε θα γίνει αυτός αλλά περιμένουμε ουσιαστική δουλειά», δήλωσε ο κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ σχολιάζοντας τη διαφωνία του ονόματος μεταξύ της Μακεδονίας και της Ελλάδας, σε ειδική ενημέρωση για την επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στην Αθήνα.

Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι πραγματικά υπάρχει ένα ευαίσθητο θέμα με τις δύο χώρες, ένα θέμα που δεν βρήκε τη λύση του τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με τη Φωνή της Αμερικής στην μακεδονική γλώσσα.

Η Μακεδονία θα επωφεληθεί από τη λύση. Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι η Μακεδονία θα γίνει μέλος του, όταν παύσει να υπάρχει το πρόβλημα με το όνομα.

Τα άλλα κριτήρια υπάρχουν. Νομίζω ότι η ένταξη της Μακεδονίας στην ατλαντική συμμαχία είναι ένα σημαντικό στοιχείο σταθερότητας στην περιοχή και οφείλουμε να δώσουμε ενεργά την υποστήριξή μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Κυβερνητικοί κύκλοι, ωστόσο, εκτιμούν ότι η χώρα διαπραγματεύεται μέσα στα πλαίσια του ΟΗΕ και είναι θετικό που οι ΗΠΑ στηρίζουν αυτήν τη διαδικασία.

Ο Αμερικανίδα υπουργός Χίλαρι Κλίντον και ο Έλληνας ομόλογός της , Σταύρος Λαμπρινίδης, στη συνέντευξη Τύπου την Κυριακή στην Αθήνα δεν αναφέρθηκαν άμεσα στο ζήτημα της ονομασίας.

Ωστόσο, ο Λαμπρινίδης είπε ότι η Κλίντον είπε ότι η Ελλάδα στηρίζει τα Βαλκάνια και πρέπει να ξαναγράψουμε την ιστορία αλλά και να δημιουργήσουμε ιστορία με την οικοδόμηση σχέσεων σε μια κοινή ευρωπαϊκή οικογένεια.

Η Κλίντον, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν τη δέσμευση του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και της κυβέρνησής του να επιλύσει το μακροχρόνιο πρόβλημα της περιοχής και να δρομολογήσει την ενσωμάτωσή της στις ευρωπαϊκές και διατλαντικές

Πηγή: ИНПРЕС