Τις πιο ακραίες απόψεις των Ελλήνων εθνικιστών υιοθετεί στο μανιφέστο του ο Άνερς Μπρέιβικ. Στο 1500 λέξεων μανιφέστο του «2083: Μια Ευρωπαϊκή Διακήρυξη Ανεξαρτησίας» ο Νορβηγός εξτρεμιστής προτείνει:
Toν διαμελισμό της Αλβανίας και την προσάρτηση τμήματος της στην Ελλάδα
Την επιστροφή στην Ελλάδα των «χαμένων πατρίδων» στην Τουρκία (παράλια Μικράς Ασίας)
Την εκδίωξη του Μουσουλμανικού στοιχείου από την Βόρειο Κύπρο.
Επίσης το μανιφέστο περιέχει χάρτη της νέας Μεγάλης Ελλάδας καθώς και τον δικέφαλο αετό της Ορθοδοξίας με την επιγραφή «Δεν ξεχνώ!»
Η προσάρτηση από την Ελλάδα των τουρκικών εδαφών θα γίνει μέσω πολέμου που θα περιλαμβάνει την χρήση βιολογικών και χημικών όπλων!
Η υιοθέτηση και προβολή αυτών των απόψεων από τον Νορβηγό εξτρεμιστή Μπρέιβικ θέτει και πάλι στο προσκήνιο το ερώτημα των διασυνδέσεών του με ξένους-πιθανώς και ελληνικούς- εθνικιστικούς κύκλους.
7 σχόλια:
Ο Μισιρκοφ ήταν εθνικιστής και αντίθετος τόσο με τους Διεθνιστές όσο και με τους Σοσιαλιστές . Περιγράφει με σαφή τρόπο και άκρως μειωτικό, όλους αυτούς που προσπαθούν να επιλύσουν προβλήματα, μέσω των σοσιαλιστικών και διεθνιστικών προσεγγίσεων .
Αναφέρεται με περιφρόνηση στους νέους της Βουλγαρίας οι οποίοι είναι πρώτα σοσιαλιστές και διεθνιστές και μετά βούλγαροι, σε αντίθεση με τους σέρβους και τους Έλληνες.
Ο μισιρκοφ πίστευε , ότι μόνο ό εθνικισμός θα βοηθούσε στον Μακεδονικό αγώνα και φυσικά η σύμπλευση με τα εθνικά συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων και η εκμετάλλευση συγκυριών.
Οι Μακεδόνες Επαναστάτες ήταν Σοσιαλιστές –Διεθνιστές οι οποίοι πίστευαν στην ισότητα των ανθρώπων, στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και σε πολυεθνικές κοινωνίες-κράτη και αγωνιστήκαν για μία Μακεδονία πολυεθνική χωρίς κυρίαρχη εθνική φυλή και φυσικά χωρίς βασιλείς .
Αυτό ήταν και το μεγάλο τους λάθος, όπως αναφέρει και ο Μισίρκοφ ,αναζητείς βοήθεια από τους Βασιλείς των κρατών της εποχής , ενώ είσαι αντιμοναρχικός ;
Ο μισίρκοφ αν και ήταν ο διανοούμενος της εποχής της Επανάστασης του Ιλιντεν δε συμμετείχε στην Επανάσταση ,γιατί προφανώς ,ήταν αντίθετος και με τους στόχους της επανάστασης ,αλλά και με το χρόνο εκδήλωσης της επανάστασης ,χωρίς καμία προεργασία και κατανόηση των συμφερόντων των μεγάλων και ενδιαφερόμενων κρατών της περιοχής.
Το ίδιο σφάλμα κάνουμε και εμείς οι σημερινοί Μακεδόνες της Μακεδονίας του αιγαίου ,προσπαθούμε να εμφανιστούμε αντιρατσιστές –σοσιαλιστές- διεθνιστές , υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ,συμπλέουμε με κάθε αδικημένο του κόσμου ,είμαστε καλοί, δημοκράτες, νομοταγείς , αγαθοί, οικογενειάρχες ,κατά της τρομοκρατίας, με την καλοσύνη μας και τους καλούς μας τρόπους διεκδικούμε τα δίκαιά μας.
Οι Έλληνες ήταν και είναι Εθνικιστές ,εμείς όμως διαφέρουμε από αυτούς, δεν θα ακουστεί από το στόμα μας βρισιά ,προσβολή, ρατσιστικές εκφράσεις ,είμαστε τυχεροί ,γιατί από εμάς δεν θα εμπνευστεί κανένας Νορβηγός δολοφόνος.
Μετά τους Εβραίους και τους Έλληνες είμαστε ο τρίτος περιούσιος λαός του θεού.
Ένα είναι σίγουρο ,ότι η έλληνες τα κατάφεραν ,δεν έχει σημασία το πώς (παρόλο που πήγαμε στο ίδιο σχολείο και είχαμε τους ίδιους δασκάλους),αυτοί έμειναν εθνικιστές και ρατσιστές και εμείς γίναμε αρνάκια ,διεθνιστές, σοσιαλιστές , αντιρατσιστές ,καλοί χριστιανοί ,που συγχωρούμε τους σφαγείς μας χωρίς καν να μας ζητήσουν συγνώμη (ο Μακεδόνας συγχωρεί χωρίς μετάνοια, ο θεός όχι ).
Όπως φαίνεται σήμερα, μάλλον είχε δίκιο ο Μισίρκοφ! Οι κυβερνήσεις Γκρούεφσκι αποδεικνύουν ότι εάν δεν είσαι και λίγο εθνικιστής, δεν μπορείς να προωθήσεις τα συμφέροντα του κράτους σου.
Πάντως, ο Μισίρκοφ δεν πέρασε στην ιστορία για τις πολιτικές του ιδέες (αυτές άλλωστε, μπορούν να αλλάζουν) αλλά για το έργο του. Το γεγονός ότι έγραψε το βιβλίο του «Μακεδονικές υποθέσεις» στην τοπική διάλεκτο της μακεδονικής γλώσσας (την μητρική του, δηλαδή) αρνούμενος να χρησιμοποίηση την επίσημη βουλγαρική (η την ελληνική!) όπως συνήθιζαν οι Μακεδόνες να γράφουν εκείνη την εποχή, υπήρξε μεγάλη αντιστασιακή πράξη στην προπαγάνδα των γειτονικών κρατών και με αυτόν τον τρόπο ανάδειξε ένα απο τα σπουδαιότερα χαρακτηριστικά της εθνικής μακεδονικής ταυτότητας: την γλώσσα μας!
διαβάζοντας τις "Μακεδονικές Υποθέσεις " του Μισίρκωφ διαπιστώνουμε πόσο μεγάλη σημασία είχε για αυτόν η μακεδονική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ταυτότητα....
μέλη της οποίας ήταν όλοι οι κάτοικοι της Μακεδονίας, ανεξαρτήτως εθνοτικής , γλωσσικής θρησκευτικής καταγωγής...
είτε εθνικά και γλωσσικά Μακεδόνες...
είτε Βλάχοι, είτε Ελληνόφωνοι, είτε Αλβανοί, είτε Βούλγαροι...
ξεκάθαρα ξεχωρίζει τους Μακεδόνες από τους Βούλγαρους, για αυτό απαγορεύθηκε η έκδοσή του στη Σόφια...
είτε τέλος πατριαρχικοί είτε εξαρχικοί Μακεδόνες...
φυσικά και πολύ σωστά αντιπαρατίθενταν με τους τότε σοσιαλιστές οι οποίοι εκμηδένιζαν την εθνοτική ταυτότητα , αποθεώνοντας την ταξική...
ποτέ ο Μισίρκωφ δεν υποτίμησε ούτε αρνήθηκε τον σεβασμό και την αναγνώριση οποιασδήποτε ταυτότητας, ακόμα και τεχνητής, όπως η ελληνική...
ούτε διακήρυσσε έμμεσα ή άμεσα την ανωτερότητα της μακεδονικής ταυτότητας...
για αυτό ο Μισίρκωφ ήταν ένας φωτισμένος ΕΘΝΟΤΙΣΤΗΣ και όχι εθνικιστής όπως ισχυρίζονται κάποιοι...
στη Μακεδονία του Μισίρκωφ όλοι οι κάτοικοι της Μακεδονίας και του
Μακεδονικού Κράτους θα απολαμβάνανε του δικαιώματος ελεύθερης καλλιέργειας και ανάπτυξης κάθε είδους ταυτότητας...
ιδιαίτερα εθνοτικής, γλωσσικής, θρησκευτικής...
Η υπερπροβολή τετοιων προσωπικοτήτων δεν νομίζω ότι βοηθά κανέναν. Υπερπροβολή του δράστη δεν γίνεται για τις εθνικιστικές του ιδέες, αλλά γιατί πρόκειται για περιπτωση μαζικής δολοφονίας που πάντα συναρπάζει το κοινό. Γι αυτό και τόσες πληροφορίες για το προφιλ του. Για τους φανατικους, ηελλάδα, όπως και τα περισσοτερα κρατη στην Ευρωπη, θεωρειται "χριστιανικο" κρατος, ενω η Τουρκία "μουσουλμανικο". Αρα η σταση αυτή είναι "φυσιολογικη" για έναν φονταμενταλιστη. Στο κάτω-κατω περιεχει και υπερ της πγδμ αναφορες σε σχεση με την Αλβανία. Φυσικά εσεις σπευσατε να επαναδημοσιεύσετε τις απόψεις του, κάνοντάς του διαφήμιση -με άλλο στόχο βέβαια, αλλά παρόλα αυτά διαφήμηση.
Οταν σας λέμε για έλληνες όπως ο Σεφέρης ο Ελύτης η Μερκούρη ο Χατζιδακις ο Καζαντζακης, ο Παπανικολάου -που διατυμπανιζαν και υμνουσαν τον τόπο τους, μας λέτε ότι ήταν μεμονομένες προσωπικότητες και δεν εκφραζουν τον Ελληνικο πολιτισμο. Τώρα βγαζετε ελληναρα έναν ψυχοπαθή που έμενε στου διαολου τη μανα. Μάλλον εσεις έχετε μεγαλύτερη σχέση μαζί του...
Και ο Φλεμινγκ και ο Σλημαν και ο Jules Dassin θαυμαζαν και υποστηριζαν τη χωρα μας και το λαό της και ο πρωην συμμαχος σας ο Χιτλερ έλεγε ότι αγαπουσε τους Ελληνες, αλλά...
Λοιπόν ήταν Νορβηγός -αυτο λίγη σημασία έχει βέβαια- και καθώς να ποινικα αδικηματα δεν κληρονομουνται ούτε μεταβιβάζονται είναι ο ίδιος υπευθυνος των πράξεων του, εκτός κι αν προκειται για περιπτωση έλλειψης καταλογισμου (γι αυτο άλλωστε απαλλασσεστε κι εσεις). Παψτε επιτέλους ν ασχολειστε μαζι του. Αρκετά πια. Μόνο τι χρωμα ήταν τα σκατά του δεν μας έχουν πει ακόμα. Την ίδια στιγμη, οι φίλοι του στο facebook έχουν φτασει τους 10000 μετά το μακελειο. Γι αυτό ποιος ευθυνεται; Μήπως αυτοι που τον κρατουν στη δημοσιότητα;
ΥΓ: Ξεχάσατε να πειτε ότι στ αγαπημένα του βιβλία συμπεριλαμβανονται και έργα που χαρακτηριζονται παγκόσμια λογοτεχνικά αριστουργήματα. Μήπως να τ αποσύρουμε κι αυτά και να κλεισουμε ισόβια τον Ουμπέρτο Εκο, επειδή ένας από τα εκατομμυρια αναγνωστες του ήταν αυτός που ήταν;
Τετάρτη, 3 Αυγούστου 2011
Ο στρατηγός Μάρσαλ ...στο Αιγαίο
Η τρέχουσα στρατηγική του «ξεζουμίσματος» δεν λειτουργεί. Υπάρχουν όρια στο πόσο γρήγορα μπορεί μία χώρα να προωθήσει μεταρρυθμίσεις.
Υπάρχουν όρια στον πόνο, που μπορεί να αντέξει μία κοινωνία πριν χάσει την εμπιστοσύνη της στο πολιτικό σύστημα.
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα αυτή πριν να είναι αργά.
Άρθρο του κ.Μπάρι Αιχενγκρίν
καθηγητή Οικονομικής και Πολιτικής Επιστήμης
στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.
Θα πρέπει πλέον να είναι ξεκάθαρο ακόμη και στους παρατηρητές, που φορούν παρωπίδες, ότι η ελληνική οικονομία έχει απόλυτη ανάγκη βοηθείας.
Το ποσοστό της... ανεργίας είναι 16% και ανεβαίνει. Ακόμη και ύστερα από ένα χρόνο εξαντλητικών περικοπών κόστους, το δημοσιονομικό έλλειμμα υπερβαίνει το 10%. Οι πολίτες δεν πληρώνουν φόρους. Το σύστημα καταγραφής της ακίνητης περιουσίας είναι χαώδες. Ελάχιστη είναι η εμπιστοσύνη στις τράπεζες και ακόμη λιγότερη στην κυβέρνηση και τις πολιτικές της. Από τη στιγμή, που η οικονομία έχει ανάγκη βοηθείας, ορίστε μία καινοτόμος ιδέα: να την παρέχουμε. Τώρα είναι η ώρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση να προωθήσει ένα Σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα.
Αντί να φορτώνει με δάνεια το ήδη μη διαχειρίσιμο χρέος, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προσφέρει ένα πολυετές πρόγραμμα ξένης βοήθειας. Η ελληνική κυβέρνηση και οι δωρητές θα πρέπει να αποφασίσουν από κοινού τι είδους προγράμματα θα χρηματοδοτηθούν. Αυτά μπορεί να καλύπτουν μία ευρεία γκάμα τομέων, από τις υποδομές για παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας, ώστε να μετατραπεί η Ελλάδα σε μεγάλο εξαγωγέα ενέργειας, έως την αναβάθμιση των λιμανιών της, ώστε να καταστεί εμπορικός κόμβος της Ανατολικής Μεσογείου.
Η ξένη βοήθεια και τεχνογνωσία θα πρέπει να αξιοποιηθεί για τον εκσυγχρονισμό του πολεοδομικού και φορολογικού συστήματος. Τα κεφάλαια, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την αποπληρωμή μέρους του χρέους. Θα μπορούσαν να βοηθήσουν την κυβέρνηση να στηρίξει τους ανέργους, τους απόρους και τους ηλικιωμένους, που είναι μεταξύ των μεγαλύτερων θυμάτων της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξετάσει αυτή τη λύση, καταρχήν γιατί φέρει μέρος της ευθύνης για την κατάσταση της Ελλάδας. Προσέφερε ένταξη σε μία χώρα, με βαθιά διαρθρωτικά προβλήματα. Στη συνέχεια αποδέχθηκε την Ελλάδα στη νομισματική της ένωση, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι τα δημοσιονομικά της μεγέθη, δεν ήταν αυτά που δήλωνε. Και έκανε τα στραβά μάτια, όταν οι γαλλικές και οι γερμανικές τράπεζες στήριξαν την ασωτία της ελληνικής κυβέρνησης.
Δεύτερον, η τρέχουσα στρατηγική του «ξεζουμίσματος» δεν λειτουργεί. Υπάρχουν όρια στο πόσο γρήγορα μπορεί μία χώρα να προωθήσει μεταρρυθμίσεις. Υπάρχουν όρια στον πόνο, που μπορεί να αντέξει μία κοινωνία πριν χάσει την εμπιστοσύνη της στο πολιτικό σύστημα. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα αυτή πριν να είναι αργά.
Και, τέλος, η ιστορία διδάσκει ότι ένα Σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα θα μπορούσε πραγματικά να έχει αποτέλεσμα. Ας θυμηθούμε την κατάσταση των ευρωπαϊκών χωρών, που έλαβαν βοήθεια από τις ΗΠΑ μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Είχαν τεράστια χρέη. Οι προϋπολογισμοί τους είχαν βαθιά ελλείμματα. Είχαν πολύ λίγες εξαγωγές. Τα πνευματικά δικαιώματα ήταν αβέβαια. Η στήριξη προς τις κυβερνήσεις, που αντιμετώπιζαν αυτά τα προβλήματα, ήταν εξαιρετικά «εύθραυστη».
Το Σχέδιο Μάρσαλ, χρηματοδοτώντας στρατηγικές επενδύσεις, βοήθησε τις χώρες αυτές να ενισχύσουν τις εξαγωγές τους. Η στηριζόμενη από το σχέδιο ανοικοδόμηση μετέτρεψε το Ρότερνταμ σε εμπορικό κέντρο της Βορείου Ευρώπης. Η αμερικανική βοήθεια στήριξε τις εισαγωγές άνθρακα και τις επενδύσεις στην υδροηλεκτρική ενέργεια, που απαιτούνταν για να αρχίσει να λειτουργεί και πάλι η βιομηχανία. Και σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως αυτή της Γαλλίας, τα αμερικανικά κεφάλαια χρησιμοποιήθηκαν για να μειωθεί το δημόσιο χρέος.
Ένα σχόλιο για το παραπάνω άρθρο για σχέδιο Μάρσαλ στην Ελλάδα.
Μήπως οι Έλληνες αντί να περιμένουν συνεχώς κάποια απ΄εξω βοήθεια, θα έπρεπε να αρχίσουν να εργάζονται, επιτέλους? Από την μια τα κλειστά επαγγέλματα που τους δίνουν την ασφάλεια του εισοδήματος τους, βρέξει-χιονίσει αφού μόνοι τους κανονίζουν τις τιμές τους. Από την άλλη ο ρατσισμός τους που δεν τους επιτρέπει να νοικιάζουν τα φτηνά τουριστικά καταλύματα τους σε Βαλκάνιους, στις ίδιες τιμές που τα δίνουν στους Ευρωπαίους της Δύσης (π.χ ο Άγγλος τουριστικός πράκτορας πληρώνει 13 και 21 ευρώ αντίστοιχα στην χαμηλή και υψηλή σεζόν, ενώ ο, π.χ, Μακεδόνας πράκτορας χρεώνεται 20 και 25 ευρώ, για το ίδιο κατάλυμα!).
Κάνεις στην Ελλάδα δεν θέλει να ασχοληθεί με την παραγωγή: ακόμα και οι αγρότες προτιμούν να παίρνουν κάποιες επιδοτήσεις, παρά να ασχοληθούν πραγματικά με την ΠΑΡΑΓΩΓΗ αγροτικών προϊόντων.
Κανένα σχέδιο Μάρσαλ δεν μπορεί να σώσει την οικονομία της Ελλάδας, παρά μόνο οι ίδιοι οι Έλληνες, με δουλειά, πολύ δουλειά!
Άλλωστε, η παγκόσμια οικονομική κρίση οφείλεται ακριβώς σε αυτό: πτώση της παραγωγής, αφού ήταν ποιο εύκολο και κερδοφόρο για τους επενδυτές να παίζουν τα λεφτά τους στα χρηματιστήρια, παρά να τα βάζουν σε εργοστάσια!
Δημοσίευση σχολίου