Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

3 Σεπ 2011

Επανακτούν την ελληνική ιθαγένεια οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ


Περίπου 400 Ισραηλίτες, έχουν διατυπώσει το σχετικό αίτημα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/09/2011, 23:40
Τη δυνατότητα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης να ανακτήσουν την ελληνική ιθαγένεια διερευνά ο υπουργός Εσωτερικών κ. . Καστανίδης
Τη δυνατότητα επανάκτησης της ελληνικής ιθαγένειας από εβραίους της Θεσσαλονίκης και τους εξ αίματος κατιόντες συγγενείς τους, επεξεργάζεται ο υπουργός Εσωτερικών κ. Χάρης Καστανίδης, και ενώ οι πρώτες διαφαινόμενες αντιδράσεις ΚΚΕ και ΛΑΟΣ, κάθε άλλο παρά θετικές μπορούν να χαρακτηρισθούν.

Η ρύθμιση περιλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου που εισάγεται προσεχώς στην Ολομέλεια της Βουλής, υπό τον τίτλο «Αναδιοργάνωση του συστήματος αδειοδότησης για τη διαμονή αλλοδαπών στη χώρα υπό όρους αυξημένης ασφάλειας, ρυθμίσεις θεμάτων ΟΤΑ και άλλες διατάξεις».

Ο κ. Καστανίδης τόνισε ότι πρόκειται για ελάχιστα - περίπου 400 (περιλαμβανομένων και των παιδιών τους) - άτομα που έχουν απομείνει εν ζωή, γεννημένους μέχρι και το 1945, από τους τότε 53.000 εβραίους της Θεσσαλονίκης.

Συγκαταλέγονται στους 1.950 διασωθέντες, και στους ακόμη λιγότερους που κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες πέρασαν στο Ισραήλ, με αποτέλεσμα να χάσουν την ελληνική ιθαγένεια, παρά το γεγονός ότι ήταν έλληνες πολίτες.

Ο υπουργός χαρακτήρισε μάλιστα το αίτημα τους «τιμή προς την Ελλάδα», την οποία «θα οφείλαμε χωρίς προϋποθέσεις και άλλους λόγους να τους την αποδώσουμε».

Οι Τσάμηδες και οι ισραηλινοί επενδυτές

Ζήτημα χειρισμού από το υπουργείο Εξωτερικών, με παράλληλη ενημέρωση και των πολιτικών αρχηγών, έθεσε το ΛΑΟΣ, και ο βουλευτής του κ. Άγγελος Κολοκοτρώνης, κατά τη συζήτηση που διεξήχθη στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Ο βουλευτής δεν δίστασε να δώσει διαστάσεις στο θέμα, καθιστώντας σαφές ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει επί της αρχής το σχέδιο νόμου: «είναι βέβαιο ότι θα ανακύψουν σοβαρά ζητήματα από άλλες εθνότητες, ή πληθυσμιακές ομάδες, κάτι που όλου βεβαίως απευχόμαστε, όπως οι βούλγαροι, οι μουσουλμάνοι, οι αρμένιοι, οι σκοπιανοί, οι αλβανοί, ενδεχομένως και οι τσάμηδες. Τι θα κάνετε τότε;».

Παράλληλα, ο κ. Θ. Ιγνατιάδης έθεσε - από την πλευρά του ΚΚΕ - ερωτηματικά για τη χρονική στιγμή κατά την οποία εγείρεται το ζήτημα.

Ο ίδιος ερμήνευσε την κίνηση ως προσπάθεια σύσφιξης των σχέσεων με το Ισραήλ, «στο πλαίσιο και της προώθησης των ιμπεριαλιστικών υπερατλαντικών σχεδίων για τους ενεργειακούς αγωγούς», αλλά δεν περιορίστηκε εκεί: «διακηρύσσονται πολιτικές fast track εκποίησης δημόσιας περιουσίας και προέλκυσης επενδυτικών σχεδίων, ειδικά ισραηλινών επενδυτών, σε συνθήκες Ελ ντοράντο λόγω και του τσακίσματος του δικαιωμάτων των εργαζομένων (…)».

Επέρριψε, δε, ευθύνες στον αστικό πολιτικό κόσμο, καθώς εγκατέλειψε - όπως ισχυρίστηκε - τους έλληνες εβραϊκής καταγωγής, στην τύχη τους, ή χειρότερα πέρασε σε στάση συνεργασίας με τους διώκτες τους, σε αντίθεση με το «γνήσια πατριωτικό» και «διεθνιστικό» ΚΚΕ της εποχής εκείνης.

Εντύπωση προκάλεσε πάντως το γεγονός ότι το ΚΚΕ δεν επιδεικνύει μεγαλύτερη ευαισθησία απέναντι στο ζήτημα, καθώς στους 400 - σύμφωνα πάντα με πληροφορίες - δεν αποκλείεται να περιλαμβάνονται παιδιά σημαντικών πολιτικών προσωπικοτήτων της Αριστεράς, όπως του Αβραάμ Μπεναρόγια, εκ των ιδρυτών της Φεντερασιόν, του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας και της ΓΣΕΕ, αλλά και του Αλβέρτου Κουριέλ, βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

11 σχόλια:

Akritas είπε...

Πολύ καλή κίνηση από την Ελλάδα,
άλλωστε δεν σήκωσαν πότε το όπλο εναντίον της Ελλάδας και του Ελληνικού κράτους όπως έκαναν άλλες μειονότητες και μάλιστα εν καιρώ πολέμου και δικαίως τους αφαιρέθηκαν οι ιθαγένειες.

Ανώνυμος είπε...

όπως με τους Μακεδόνες έτσι και με τους Εβραίους το ΚΚΕ , τους αποποιείται παρότι μέλη τους προσέφεραν τα μέγιστα στην ιστορία του ΚΚΕ..

από την άλλη είναι απαράδεκτο να συνεχίζουν εδώ και 65 χρόνια να θεωρούνται ως ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ οι Εβραίοι πρώην συμπατριώτες μας , Έλληνες πολίτες...

για αυτό αποτελεί θετικό μέτρο..

το οποίο επικαιροποιεί τα σχετικά αιτήματα όλων των ανεπιθύμητων ΜΗ ελληνικής καταγωγής συμπατριωτών μας, πρώην Ελλήνων πολιτών...

δίχως τη επίλυση των οποίων η εθνική συμφιλίωση των συνεπειών του Εμφυλίου θα παραμένει ανολοκλήρωτη..

Ανώνυμος είπε...

Ο Μακεδόνας γαλουχήθηκε και εκπαιδεύτηκε κυρίως από τους γονείς του ,τους παππούδες του ,τους άλλους συγγενείς και τους άλλους μακεδόνες στο τόπο καταγωγής του.
Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι έμαθε να είναι άνθρωπος και να φέρεται ανθρώπινα ,να μη μισεί και να σκέπτεται πάντα δημιουργικά σε αντιδιαστολή βέβαια με τους Έλληνες .
Θυμάμαι τους γονείς μου και τους παππούδες μου να μου μιλούν με καλοσύνη ακόμη και για τους Έλληνες που τόσο κακό μας έκαναν ,μας κάνουν και θα μας κάνουν στο μέλλον.
Το μίσος και η εκδίκηση είναι λέξεις άγνωστες για τους Μακεδόνες.
Πόσο τυχεροί είναι οι έλληνες που ήρθαν στον τόπο μας και συνάντησαν τους μακεδόνες και όχι έναν οποιοδήποτε λαό;
Είναι απορίας άξιο και εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κανείς ,αυτά που μας έκαναν ( γενοκτονία )μπορούν να τα κάνουν και στο μέλλον; προφανώς αυτό πιστεύουν , γιατί μπερδεύουν την έμφυτη καλοσύνη μας και την ανθρωπιά μας ,με την βλακεία ,την ανοησία και τους μπουνταλάδες νεζνάμηδες.
Με αφορμή τις δηλώσεις του Καστανίδη ,ότι είναι τιμή για την Ελλάδα να πάρουν την Ελληνική ιθαγένεια οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης ,πιστεύω ότι είναι ακόμη μία προσβολή ενάντια στους μακεδόνες και ειδικά στους Μακεδόνες που εκδιώχτηκαν και δεν επαναπατρίστηκαν.
Πόσο άσχημα πρέπει να αισθανόμαστε εμείς οι Μακεδόνες της Αιγιακής Μακεδονίας που επιτρέπουμε στην Ελλάδα να μας φτύνει κάθε μέρα;

Ανώνυμος είπε...

πράγματι είναι γεγονός ότι οι Τούρκοι Χριστιανοί σήκωσαν τα όπλα που πήρανε από το ελληνικό κράτος αλλά και το ρωσικό , εναντίον της οθωμανικής τους πατρίδος..

με σκοπό την ίδρυση ανεξάρτητου τουρκοχριστιανικού κράτους , παρότι τοπική υπερμειοψηφία , γεγονός καταδικαστέο και παντελώς παράνομο, με βάση το Διεθνές Δίκαιο...

αντίθετα ο σκοπός των Μακεδόνων της Ελλάδος, όπως και των Μακεδόνων της Βουλγαρίας , ήταν η εθνοτική ισοτιμία , στα πλαίσια του ελληνικού κράτους, δίχως οποιαδήποτε αλλαγή συνόρων...

δίχως ίχνος αυτονομίας, πολύ περισσότερο απόσχισης...

αυτό απέδειξαν και οι Μακεδόνες της Βουλγαρίας οι οποίοι παρότι συμμάχησαν με τους Βούλγαρους κομμουνιστές που κέρδισαν την εξουσία, επ' ουδενί επεδίωξαν και μάλιστα βιαίως αλλαγή των προπολεμικών συνόρων...

οι Μακεδόνες της Ελλάδος με το ηρωικό ΣΝΟΦ και ΝΟΦ αγωνίσθηκαν
για εθνοτική ισοτιμία της Ελλάδος, δίχως βίαιη πρόθεση αυτονομίας ή απόσχισης..

αυτονόητο ότι παλαιότερα αιτήματα ΕΙΡΗΝΙΚΗΣ αυτονομίας και μακεδονικής ανεξαρτησίας, στα πλαίσια μιας βαλκανικής συνομοσπονδίας σοσιαλιστικών κρατών και με τη σύμφωνη γνώμη των γειτονικών κρατών ήταν ΝΟΜΙΜΑ και απολύτως συμβατά με το διεθνές δίκαιο..

η αφαίρεση της ιθαγένειας από τους Μακεδόνες πολιτικούς πρόσφυγες το 1949 δεν οφείλονταν στην εθνοτική μακεδονική τους καταγωγή αλλά στην κομμουνιστική ιδεολογική τους ταυτότητα...

γεγονός που δίχως εξαίρεση συνέβη για όλους τους ηττημένους κομμουνιστές του Εμφυλίου...

αντίθετα η αυτόματη ανάκτηση της ελληνικής ιθαγένειας το 1982 από το ΠΑΣΟΚ έγινε με κριτήρια εθνοτικά και έτσι αποκλείστηκαν οι μη Έλληνες το γένος , πολιτικοί πρόσφυγες...

ρατσιστική ρύθμιση που στόχευε τους Μακεδόνες πολιτικούς πρόσφυγες που ζούνε σε όλες τις ανατολικές χώρες...

τόσο η παράνομη αφαίρεση της ιθαγένειας το 1949 όσο και κυρίως η διατήρηση αυτής της παρανομίας μέχρι σήμερα πάνω από 60 χρόνια αποτελεί μέγιστη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων...

για την οποία αυτή εγκληματική πράξη οι υπεύθυνοι Ακρίτες και μη σίγουρα θα λογοδοτήσουν απέναντι στο ΘΕΟ , ίσως και στους ανθρώπους, στη Χάγη...

μαζί με τους δολοφόνους της γενοκτονίας των μουσουλμάνων στις 13 Ιουλίου του 1995 στη Σρεμπρένιτσα της Βοσνίας , Ελλήνων μισθοφόρων εθνικιστών....

συνεχιστών των μισθοφόρων ληστών, των απεσταλμένων του Ελληνικού Κράτους στη Μακεδονία...

του Παύλου Μελά , του Ακρίτα , του Αγρα, του Μαζαράκη , του Γαρέφη και όλου του αντιμακεδονικού και εξω-μακεδονικού συρφετού...

Ανώνυμος είπε...

Αυτό το είδος τιμωρίας (αφαίρεση ιθαγενείας και περιουσίας) είχε ως σκοπό την εθνοκάθαρση μιας περιοχής από «ξένα» στοιχεία αλλά και την αρπαγή των περιουσιών που τους ανήκαν. Οι Εβραίοι της Ελλάδας είναι ένα πολύ ενδεικτικό παράδειγμα.
Ας τολμήσει η ελληνική κυβέρνηση να εξαιρέσει εκ νέου στο νέο νομοσχέδιο τους Μακεδόνες αλλά και όλους τους άλλους πρώην έλληνες πολίτες διαφόρων άλλων εθνοτήτων: αυτή τη φορά δεν θα μείνουμε σιωπηλοί παρατηρητές των αδικιών και ρατσιστικών διακρίσεων.

Ανώνυμος είπε...

με την αντίθετη στο Διεθνές Δίκαιο αφαίρεση της ελληνικής ιθαγένειας από τους Μακεδόνες πολιτικούς πρόσφυγες , με αφορμή την κομμουνιστική τους ιδεολογία προκάλεσαν και την μακεδονική εθνοκάθαρση την οποία σταδιακά πραγματοποιούσαν καθ΄όλη την διάρκεια του Μεσοπολέμου, κυρίως προς την Βουλγαρία...

το ίδιο συνέβη και με τους γηγενείς Αλβανούς μουσουλμάνους , με ελληνική ιθαγένεια...

για τους οποίους ΨΕΥΔΩΣ ισχυρίζονται ότι συνέβη λόγω της συνεργασίας μερίδας τους με τους Ιταλούς, ενώ είναι γνωστό ότι συνεχώς εξεδίωκαν ομάδες Τσάμηδων, πολύ πριν την Ιταλική εισβολή...

Ανώνυμος είπε...

ας μας δηλώσουν ρητά και δημόσια οι έλληνες εθνικιστές:

η αφαίρεση της ελληνικής ιθαγένειας από μακεδόνες παιδιά 2-5 ετών και κυρίως η διατήρηση αυτής της κατάστασης , ΕΔΏ ΚΑΙ 62 ΧΡΌΝΙΑ , πρέπει ΑΜΕΣΑ να εξαφανισθεί, ΝΑΙ ή ΌΧΙ..???

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 3 Σεπτεμβρίου 2011 5:35 μ.μ. ακόμα περιμένουμε να σας ακούσουμε: Προφανώς δεν τίθεται θέμα εξαίρεσης από το νόμο που δεν υπάρχει περίπτωση να σας συμπεριλαμβάνει γιατί άλλη η διαδικασία που ακολουθήθηκε για τους εν λόγω Εβραίους και άλλη για τους ΔΣΕίτες και τα γυναικόπαιδα το 1949-53. Αλλά περιμένω να δω τις φοβέρες σας - σαν και τους πανηγυρισμούς στο Λευκό Πύργο που ένας από σας προσκαλούσε προχθές μάλλον είναι - τζούφιοι.

Τα περί νομιμότητας σε σχέση με το διεθνές δίκαιο δεν έχετε παρά να τα παραθέσετε παρέα με τους Σουδήτες και λοιπούς Γερμανούς πρόσφυγες από την Ανατολική Ευρώπη (πολλοί περισσότεροι από εσάς) που κανένα δεν έχουν πείσει για τα δίκια τους. Και για τους στόχους των SNOF/NOF ευτυχώς υπάρχουν τα δικά τους έντυπα ντοκουμέντα εκείνης της εποχής που σε αντίθεση με εσάς δεν κρύβονται πίσω από το δάκτυλο τους. :-)

Τότε που αφαιρέθηκε η ιθαγένεια τα παιδιά αυτά ήταν ακόμα μακρυά από την πολιτική αλλά σήμερα πλέον είναι άστα χέστα... Αν μας εξηγήσετε τι καλό θα κάνει στην Ελλάδα να προσθέσει σε εσάς και μερικούς ακόμα αφιονισμένους εχθρούς της σας πολίτες της θα χαρώ πολύ να σας απαντήσω περί της διατήρησης ή μη της κατάστασης.

Ανώνυμος είπε...

αφιονισμένοι εχθροί της Ελλάδος είναι οι χρυσαυγίτες, ιδεολογικοί απόγονοι των γερμανοτσολιάδων, των συνεργατών των Ναζί...

οι οποίοι προτείνουν σήμερα να ΑΠΟΜΟΝΩΘΕΙ η Ελλάδα και να μετατραπεί σε χώρα τύπου εμβερχοτζικής Αλβανίας...

αντίθετα οι αντιφασίστες Μακεδόνες, ούτε τότε ούτε τώρα έβλαψαν την Ελλάδα , αγωνιζόμενοι με μεγάλο προσωπικό κόστος για μιά σύγχρονη, ευρωπαϊκή , ευημερούσα χώρα...

πολύ περισσότερο τα παιδιά-μακεδόνες...

αν υπάρχει ένδειξη αφαίρεσης της ελληνικής ιθαγένειας , αυτή αφορά τους ανθέλληνες χρυσαυγίτες για την τεράστια ζημιά που προκαλούν στοελληνικό κράτος..


το μακεδονικό κράτος ποτέ δεν εισέβαλε στο ελληνικό , σε αντίθεση με το γερμανικό το οποίο εισέβαλε στη τσεχοσλοβακία...

συνεπώς, οποιαδήποτε σύγκριση είναι άστοχη...

ακόμα περιμένουμε την Χρυσαυγίτικη θρασύδειλη αντιτουρκική μαγκιά να εκδηλωθεί στο ΤΑΞΙΜ της Ιστανμπούλ, σε αντιπαράθεση με τους Γκρίζους Λύκους...

μην εκμεταλεύεστε την αδελφική αδυναμία των Τούρκων Μουσουλμάνων πρός τους αδελφούς τους Τούρκους Χριστιανούς , οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία των χρυσαυγιτών...

αυτονόητα τυχόν επιστροφή της ελληνικής ιθαγένειας στα θύματα των ελλήνων συνεργατών των Ναζί , θα εγείρει ανάλογη υποχρέωση επανόρθωσης για τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης , των οποίων η ιθαγένεια αφαιρέθηκε λόγω του υπεράριθμου τους...!!! σε σχέση με τους Έλληνες της Ιστανμπούλ..

τους Αλβανούς Μουσουλμάνους , τους Βλάχους των οποίων η ιθαγένεια αφαιρείτο πολύ πριν τον πόλεμο...

τέλος των Μακεδόνων παιδιών..

η πραγματική αιτία της αφαίρεσης της ιθαγένειας ήταν φυσικά η πρόθεση ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗΣ , εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας που διώκεται από την Χάγη...

στη Χάγη λοιπόν οι Μιλόσεβιτς, Κάρατζιτς και Μλάντιτς της Ελλάδος...

Stefanos είπε...

η οποιαδήπορτε προσπάθεια παρομοίωσης της απώλειας ιθαγένειας των Εβραίων Ελλήνων της Θεσσαλονίκης, με την απώλεια ιθαγένειας των ηττημένων του Εμφυλίου είναι ανόητη.
Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης που μετανάστευσαν στο Ισραήλ, έχασαν την ελληνική υπηκοότητα, όπως γίνεται και παντού στον κόσμο, επειδή δεν υπήρχε διακρατική συμφωνία περί διπλής υπηκοότητας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ.

Ανώνυμος είπε...

Μπορείς να κάνεις κι αλλιώς, "Ακρίτα";