Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

13 Νοε 2011

Οι κληρονόμοι του πνεύματος και του πολιτισμού

Άρθρο του Γιάννη Πούνιου
Σπουδαστή στο «Μαξίμειο».

Οι κληρονόμοι του πνεύματος και του πολιτισμού

«Στον Αδάμ, τον πρώτο άνθρωπο, δόθηκε η φυσική ζωή. Αντίθετα, στον έσχατο Αδάμ, το Χριστό, δόθηκε το Πνεύμα, κι έγινε πηγή ζωής». Προς Κορινθ.Α΄, 15 45.
Στο moto μιας απάντησης του καθηγητή Μαλιγκούδη (‘Ε’, 1-9-01) διαβάσαμε: «Για να κληρονομήσει κανείς πρέπει να είναι σε θέση ν’ αντιλαμβάνεται. Κληρονομιά είναι, σε τελική ανάγκη, ο Πολιτισμός…»

Η παραπάνω ρήση του Τόμας Μαν έχει πολλούς αποδέκτες – όχι μονάχα τον Παπαθεμελή. Να αντιλαμβάνεσαι λοιπόν, να έχεις επίγνωση…

Να ερμηνεύεις πανανθρώπινα τη Κληρονομιά.

Να συντονίζεις το Λόγο με τις δυνάμεις του Ωραίου και της Αλήθειας, της Ευγένειας και της Καλοσύνης. Να εισχωρείς στο πνεύμα της, να πορεύεσαι προς την Αρμονία, στο δρόμο του απόλυτου καλού.

Ο Κληρονόμος του κλασικού πολιτισμού δεν ορίζεται από την εύνοια της τύχης, δεν υπάρχει περιούσιος λαός. Αερολογήματα της πολιτικής και νεοπλουτισμός δεν οδηγούν στον Όλυμπο, δεν έχουν θέση στο «Ευ ζην», στους μεγάλους σκοπούς, στα αθάνατα έργα.

Ο Κληρονόμος είναι Μορφωμένος Άνθρωπος, δεν ζει με προκαταλήψεις. Επιλέγει υψηλά ιδανικά, στοχεύει στην πνευματική ανανέωση. Γίνεται Διαφωτιστής, Ευεργέτης των λαών. Παίρνει στα χέρια του μια υπόθεση, όχι μιας μερίδας, ενός λαού, αλλά Όλων. Μιλάει παντού, διασκελίζει τα σύνορα των εθνών και των τάξεων. Βλέπει πιο μακριά από τους άλλους, τους κατευθύνει προς το γενικό και μόνιμο όφελος. Μέσα στις διχόνοιες και τους εγωισμούς προβάλει το συμφιλιωτικό του έργο. Σηκώνει τη σημαία της λογικής και του Δικαίου, δεν σχετίζεται με «καλούς και κακούς», με «νικητές και ηττημένους». Πατρίδα του είναι όλη η Γη.

Ο Κληρονόμος είναι Ελεύθερος, ανεξάρτητος από δουλείες και ματαιότητες. Δεν αγαπά κτητικά, υστερόβουλα. Γνωρίζει ποιος είναι, κοπιάζει για την αδελφοσύνη των λαών. Απεχθάνεται τη βία ή τις πιέσεις, δεν υιοθετεί το δόγμα «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Είναι σεβαστός επαναστάτης, εναντιώνεται στο ρεύμα και στους ισχυρούς.

Ο ευγενής αγώνας του Κληρονόμου είναι πως θα μεταδώσει την τέχνη του, πως θα πολλαπλασιάσει τα δώρα του. Έχει απέραντο πεδίο δράσης μέσα στη μοιρολατρία των πολλών, στην μεγαλομανία των ολίγων. Διδάσκει αυθεντικά τους απαίδευτους, όχι με παθητικές γνώσεις και πτυχία, αλλά με το παράδειγμα του. Γνωρίζει ότι η Κληρονομιά έχει περιορισμούς, δεν περιέχει ολοκληρωμένη εικόνα, δεν είναι Αυτοσκοπός. Γι’ αυτό δεν αντικαθιστά τις Επιστήμες κι αποφεύγει να την εμπλέξει σε εθνικιστικούς καβγάδες. Παρεμβαίνει όμως με τις αλληγορίες, όπως τις παραβολές.

Όποιος κατανοεί την Αντιγόνη αντιμετωπίζει το πρόβλημα της μόνιμης δικαίωσης της ανθρωπιάς. Δεν θεωρεί ανήθικο ν' αντισταθεί κάποιος στους νόμους, ή στις σκοπιμότητες της εξουσίας, προκειμένου να σωθούν τρίτοι από τη δυστυχία.

Όποιος δεν σέβεται το Λαϊκό Πολιτισμό δεν μπορεί να εντρυφήσει στο «γνώθι σε αυτόν». Δεν κατανοεί, επομένως και δεν πείθει για τον «ανώτερο πολιτισμό». Κοντολογίς δεν έχει ανθρώπινο βάθος.

Η Κληρονομιά στην εποχή μας δεν πρέπει να παρερμηνεύεται από τα «καλά και συμφέροντα». Είναι κατάπτωση να προσφέρεται για εγωπαθή κατανάλωση και εμπορικότητα. Με τον οικουμενικό χαρακτήρα της μπορεί να την χαίρονται όλοι.

Η ιερή παρακαταθήκη είναι ο θεμέλιος λίθος για-να οικοδομηθεί ο αθέατος ναός, που μέσα σ’ ένα καταρρέοντα από τον υλισμό κόσμο, θα προσφερθεί ως καταφύγιο. Είναι το στέκι των ασυμβίβαστων, η σταθερή βάση των οραματιστών. Η αντίρροπη δύναμη προς την υπερβολή και την αταξία, την αλαζονεία και την αντίδραση.

Είναι το πνεύμα αλληλεγγύης, οι δυνάμεις συνοχής των λαών.

Είναι το Κύρος, η Ηθική Συνείδηση, το πανίσχυρο Μέλλον μας που προστατεύει τη Ζωή.

Η διακήρυξη της ανεξαρτησίας του πνεύματος

«Εργάτες του πνεύματος, σύντροφοι σκορπισμένοι στον κόσμο ολόκληρο, που πέντε χρόνια σας χώρισαν οι στρατοί, η λογοκρισία και το μίσος των εθνών, που αλληλοπολεμιούνται, σας απευθύνουμε την ώρα αυτή, όπου πέφτουν οι φραγμοί και ξανανοίγουν τα σύνορα, μια Έκκληση για να συγκροτήσουμε και πάλι την αδελφική ένωση μας - αλλά μια ένωση καινούργια, πιο σταθερή από ότι ήταν πριν. Ο πόλεμος έσπειρε τη σύγχυση στις γραμμές μας. Οι περισσότεροι διανοούμενοι έθεσαν στην υπηρεσία των κυβερνήσεων την επιστήμη τους, την τέχνη τους, τη λογική τους. Δεν επιθυμούμε να κατηγορήσουμε κανένα, ούτε και να απευθύνουμε καμία μομφή. Γνωρίζουμε την αδυναμία της ψυχής του κάθε μεμονωμένου ατόμου όπως και την φοβερή δύναμη των μεγάλων ομαδικών ρευμάτων: ξέρουμε πώς αυτά συμπαρέσυραν τις ατομικές ψυχές, κι’ έφθασε μόνο μια στιγμή, γιατί τίποτα δεν είχε προβλεφθεί για να τους αντισταθεί. Ας μας διδάξει τουλάχιστον για το μέλλον, η πείρα. Και πρώτα - πρώτα ας διαπιστώσουμε τις καταστροφές που συσσώρευσε η καθολική σχεδόν απάρνηση της διανόησης του κόσμου και η εκούσια υποδούλωσή της στις αφηνιασμένες δυνάμεις. Οι στοχαστές, οι καλλιτέχνες, πρόσθεσαν στη φοβερή θεομηνία που κατάτρωγε τη σάρκα και το πνεύμα της Ευρώπης, ένα ανυπολόγιστο ποσοστό δηλητηριασμένου μίσους. Αναζήτησαν στο οπλοστάσιο της γνώσης τους, της μνήμης τους, της φαντασίας τους, παλιούς και καινούργιους λόγους, ιστορικούς, επιστημονικούς, λογικούς, ποιητικούς, που έτρεφαν πιο πολύ το μίσος • εργάστηκαν για να, καταστρέψουν την αμοιβαία κατανόηση και αγάπη των ανθρώπων. Και με τούτο ασχήμυναν, εξευτέλισαν, ταπείνωσαν, κατεβαράθρωσαν τη Σκέψη, που ωστόσο ήταν οι αντιπρόσωποι της. Την έκαμαν όργανο των παθών και (δίχως ίσως να το ξέρουν) τον εγωιστικών συμφερόντων μιας κοινωνικής ή πολιτικής ορδής ενός κράτους, μιας παράταξης ή μιας τάξης. Και τώρα, απ' αυτήν την άγρια σύρραξη, απ’ όπου όλα τα μέρη που πολεμούσαν, νικητές και ηττημένοι, βγαίνουν καθημαγμένα, φτωχεμένα και, στο βάθος της καρδιάς τους (μ’ όλο που δεν το ομολογούν) ντροπιασμένα και ταπεινωμένα απ’ αυτήν την κρίση της παραφροσύνης, η Σκέψη, που εκτέθηκε και αυτή μέσα στους ανταγωνισμούς τους βγαίνει μαζί τους όμοια ξεπεσμένη.

…Ας σταθούμε λοιπόν ορθοί! Ας απαλλάξουμε το πνεύμα μας απ’ αυτούς τους συμβιβασμούς, απ’ αυτές τις ταπεινωτικές συμμαχίες, απ’ αυτές τις ανομολόγητες δουλείες. Το πνεύμα δεν είναι υπηρέτης κανενός. Εμείς είμαστε οι υπηρέτες του πνεύματος. Δεν έχουμε άλλον κύριο. Πλαστήκαμε για να κρατάμε, για να υπερασπίσουμε το φως του και για να συνασπίσουμε γύρω του, όλους τους παραπλανημένους ανθρώπους. Το καθήκον μας είναι να διατηρήσουμε ένα σταθερό σημείο, να δείξουμε το πολικό άστρο ανάμεσα στη λαίλαπα των παθών, μέσα στη νύχτα. Ανάμεσα σ’ αυτά τα πάθη της έπαρσης και της αμοιβαίας καταστροφής, δεν έχουμε να κάνουμε καμιά επιλογή. Τα απορρίπτουμε όλα. Αναλαμβάνουμε την υποχρέωση να υπηρετούμε την ελεύθερη Αλήθεια, δίχως σύνορα, δίχως όρια, δίχως φυλετικές ή ταξικές προλήψεις. Βέβαια, δεν θα πάψει να μας ενδιαφέρει η ανθρωπότητα! Για αυτήν εργαζόμαστε, μα για αυτήν στο σύνολο της. Δεν γνωρίζουμε τους λαούς. Γνωρίζουμε το λαό – μοναδικό και παγκόσμιο - το λαό που υποφέρει, που αγωνίζεται, που πέφτει και ξανασηκώνεται και που πάντα προχωρεί στον τραχύ δρόμο, τον διαποτισμένο απ’ τον ιδρώτα και το αίμα του, το λαό όλων των ανθρώπων, όλων όμοια των αδερφών μας. Και για να αποκτήσουν, όπως και εμείς, συνείδηση αυτής της αδερφοσύνης πρέπει να υψώσουμε πάνω από τους ανταγωνισμούς τους, το σύμβολο της κιβωτού της διαθήκης - το ελεύθερο, το ένα, και το πολλαπλό, το αιώνιο Πνεύμα».

Τα λόγια αυτά τα έγραψε ο Ρολλάν, την ημέρα της υπογραφής της ειρήνης. Αναρίθμητες χιλιάδες ανθρώπων τα υιοθέτησαν από τότε που γράφτηκαν και οι εκλεκτοί όλων των χωρών συντάχθηκαν γύρω από αυτό το μήνυμα. Η ευρωπαϊκή δημοκρατία του πνεύματος ορθώνεται, αθέατη, μέσα στους κόλπους των λαών και των εθνών, είναι η κοινή πατρίδα που τα σύνορα της είναι ορθάνοιχτα σε όποιον θέλει να κατοικήσει σ’ αυτήν. Κυβερνιέται μόνο απ’ το νόμο της δικαιοσύνης και δεν έχει άλλο εχθρό, εκτός απ’ το μίσος και την έπαρση των εθνών. Εκείνος που διαλέγει για πατρίδα τον αθέατο χώρο της, γίνεται πολίτης του κόσμου, κληρονόμος όχι μόνο ενός λαού, αλλά όλων. Σε οποιαδήποτε χώρα κι αν βρεθεί έχει το αίσθημα πως βρίσκεται στο ίδιο του το σπίτι, όποια γλώσσα κι αν μιλάει, του φαίνεται πως μιλάει τη μητρική του γλώσσα, είτε αναφέρεται σ’ όλο το παρελθόν, είτε σ’ όλο το μέλλον.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

1. «Δεν υπάρχει τίποτε σκεπασμένο που δεν θα ξεσκεπαστεί, και τίποτε κρυφό που δεν θα μαθευτεί. Ό,τι λοιπόν, λέτε στο σκοτάδι θα ακουστεί στο φως και ότι ψιθυρίζετε σε κλειστό χώρο θα ανακοινωθεί στα φανερά. Σε σας όμως, φίλοι μου, λέω: Μη φοβηθείτε αυτόν, που σκοτώνουν το σώμα και ύστερα δεν μπορούν τίποτε περισσότερο να κάνουν».

Ο Ιησούς προς το λαό και τους μαθητές Λουκά 12,(2-4)

2. «Μην περηφανεύεστε για τους λίγους μεγάλους άνδρες που γεννήθηκαν στη γη σας κι αντέχουν στους αιώνες, χωρίς τη δική σας αξία. Συλλογιστείτε καλύτερα πως τους φερθήκατε εκείνη την εποχή και πως εσείς ακολουθείτε την διδασκαλία τους». Αϊνστάιν.

3. Είτε γιος φιλόσοφου, είτε γιος του Σπάρτακου μπορείς να κληρονομήσεις. Εκείνος που βάζει αντιμέτωπο τον Σωκράτη με τον απόστολο Παύλο, μάλλον δεν εννόησε, ούτε τον πρώτο, ούτε τον δεύτερο. Όλα τα ποτάμια, μικρά και μεγάλα, χύνονται στον ίδιο αποδέκτη. Υποκλίνομαι σε κάθε ρυάκι συνεισφοράς στην ανθρώπινη σοφία.

4. Όλα τα ιερά και πολύτιμα πράγματα, τα υψηλά και ωραία των ανθρώπων όταν τα μοιραζόμαστε με τους άλλους αποκτούν περισσότερη αξία.

5. Ό,τι δεν σε πείθει, μπορείς να το συλητήσεις, να το φιλοσοφήσεις, ακόμη και να το απορρίψεις. Αν αυτό που απορρίπτεις είναι μια αλήθεια, θα την ξαναβρείς πάλι μπροστά σου, ίσως πιο δυναμική, μέχρι να την αποδεχθείς. Ο Shopenhouer είπε: «Η κάθε αλήθειας περνάει τρία στάδια. Πρώτα γελοιοποιείται. Μετά πολεμείται. Και τελικά γίνεται αποδεκτή, ως αυτονόητη» (βλέπε Χριστιανισμός, κίνηση της γης, πτώση ανελεύθερων καθεστώτων κλπ).

6. Οι μορφωμένοι και πνευματικοί άνθρωποι δεν τιμούν με την παρουσία τους εκδηλώσεις μιλιταριστικών κύκλων. Ειδικά στη χώρα μας δείχνουν την πλάτη τους σε εθνικιστές κι ακραίους που συγκεντρώνονται προκειμένου να αναλύσουν την «σλαβική επιβουλή», τον «εξ ανατολών βάρβαρο», τους «βρωμερούς μετανάστες», την «προδοσία του ονόματος» κ.ο.κ. διότι το πνεύμα απεχθάνεται το μίσος και τη βαβέλ. (Η κρίση είναι το πραγματικό πρόβλημα και γι’ αυτό οι Έλληνες δεν πρέπει να αποπροσανατολίζονται από τους εμπαθείς συμπατριώτες).

7. «…Αν ήσασταν γνήσια τέκνα του Αβραάμ, θα κάνατε τα έργα του Αβραάμ. Εσείς όμως θέλετε να με σκοτώσετε, έναν άνθρωπο που σας κήρυξα την αλήθεια, όπως την έμαθα από το Θεό. Τέτοιο πράγμα δεν το έκανε ο Αβραάμ…».

(Ο Χριστός προς του Φαρισαίους Ιωάν. 8,39)


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ

1) Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ του Νορβηγού Jostein Gaarder.

2) ΤΟ ΚΑΤΑ ΙΩΑΝΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

3) ΑΠΑΝΤΑ ΡΟΜΑΙΝ ΡΟΛΛΑΝ ( Το ημερολόγιο και η διαθήκη μιας πνευματικής ακτινοβολίας)

4) ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΕΗ: Η Ελλάδα που αγάπησα. Η Ελλάδα της χρεοκοπίας.

Προσοχή: α. Επίκαιρη η ταινία «451 Φαρενάιτ», εφόσον «Τα βιβλία κυβερνούν τον κόσμο» Βολταίρος

β. Ζητώ συγγνώμη από τους αναγνώστες…όντως δύσκολο καιροί.



Σελ. 11
ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Εφημ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" (Σερρων)
Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

41 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Makedonium Manifesto" in cities nationwide

Skopje, 14 November 2011 (MIA)

People in other Macedonian cities will be able to sign the "Makedonium Manifesto" as of Monday, following the enormous interest for its support while giving the opportunity to all citizens to take part in the initiative.

The signatures' collection will last until November 18, when future steps towards informing European institutions with the stance of Macedonia's citizens will be presented.

The initiative was promoted by a group of Macedonian athletes and artists, who reacted to the omission of adjective "Macedonian" from the European Commission Progress Report.

After collecting a certain number of signatures, the document is to be sent to the European Union Delegation to Skopje and Enlargement Commissioner Stefan Fule.

The group's steering committee is consisted of Marin Dokuzovski (basketball coach), Indira Kastratovic (former handball star), Venko Andonovski (writer and university professor), Kaliopi Bukle (singer-songwriter), Simon Trpceski (world-renowned pianist), Esma Redzepova (singer), Darko Mitrevski (film director), Boris Trajanov (opera singer) and Goce Smilevski (writer).

The manifesto says that Macedonians are appalled at the act of erasing the adjective "Macedonian".

"Erasing is an act that has never been successful. A whole territory can be erased from a map, but a nation cannot be erased and we, Macedonians, are a nation. We urge you to press all those political powers that treat Macedonia with a rubber, asking you to remind them that Macedonia is real, but also a mystical country. Why would it be mentioned 28 times in the Bible," reads the manifesto.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
παράκληση για άνοιγμα γκάλλοπ στο παρόν μπλόγκ

Ανώνυμος είπε...

Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2011

Πρίλεπ : Βετεράνοι του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου διαμαρτύρονται για διαγραφή της μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας


Οι πολίτες του Πρίλεπ, οι διανοούμενοι, οι δημοσιογράφοι, οι βετεράνοι του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τα μέλη της ένωσης Καρπαλάκ, υπέγραψαν διαμαρτυρία για τη διαγραφή του ονόματος της χώρας, της μακεδονικής γλώσσας και της μακεδονικής ταυτότητας.


Η ονομασία της ταυτότητας ως μακεδονικής υπήρξε για αιώνες. Ακόμη και στη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι Τούρκοι είχαν μελετήσει τη μακεδονική γλώσσα για να κατανοήσουν καλύτερα τους Μακεδόνες στην περιοχή.

Η Ελλάδα ΔΕΝ έχει δικαίωμα να απαιτεί την αλλαγή του ονόματος του λαού και του κράτους, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η Ευρώπη δεν έχει κανένα δικαίωμα να διαγράψει το όνομα και την ταυτότητα των πολιτών.

Οι υπογραφές στο Πρίλεπ θα τελειώσουν αυτήν την εβδομάδα και με την ενέργειά τους αυτή υποστηρίζουν το μανιφέστο των Μακεδόνων διανοουμένων υπέρ της ΜΗΤΡΙΚΗΣ μακεδονικής γλώσσας, της μακεδονικής εθνοτικής ταυτότητας και του μακεδονικού κράτους.


Πηγή: Канал 5

bb είπε...

Επιτέλους, έμαθαν οι πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας να αντιδρούν ευρωπαϊκά, και σίγουρα θα πετύχουν τους στόχους τους στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς γιατί έχουν απόλυτο δίκιο να θέλουν να υπερασπιστούν την εθνική τους ταυτότητα και το όνομα αυτής, με καθόλα νόμιμο τρόπο διαμαρτυρίας για τις ελληνικές και βουλγαρικές επιθέσεις που δέχονται, μέσα απο την Ε.Ε.!

Ανώνυμος είπε...

Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2011

«Αμετάβλητες και θετικές οι θέσεις της Βουλγαρίας για την ένταξη της Μακεδονίας στην ΕΕ»


Η πρέσβειρα επί τιμή, της Βουλγαρίας στη Μακεδονία, Βάνια Αντρέεβα πραγματοποίησε σήμερα επίσκεψη στην πόλη Ντεμπάρ.

Στη συνάντηση που είχε με το δήμαρχο της πόλης Φίντα Αργκέτιμ συζήτησε για τη περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των αδελφοποιημένων δήμων Ντεμπάρ και Λομ.


Ο Αργκέτιμ ενημέρωσε την Βουλγάρα Πρέσβειρα επί τιμή, για το Διάδρομο 8 καθώς και για το Διάδρομο 8Β που θα ενώσει τις πόλεις Τίρανα-Ντεμπάρ-Σκόπια και ο οποίος θα αυξήσει την επικοινωνία μεταξύ Αλβανίας- Μακεδονίας – Βουλγαρίας και Μαύρης Θάλασσας.

Σε σχετική ερώτηση που ετέθη στη πρέσβειρα της Βουλγαρίας για τη στάση της Βουλγαρίας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Μακεδονίας, η Αντρέεβα δήλωσε ότι η θετική θέση της Βουλγαρίας δεν έχει αλλάξει για την ευρωπαϊκή προοπτική της Μακεδονίας.

«Η Βουλγαρία έχει θετικά αμετάβλητη θέση ως προς την ένταξη της Μακεδονίας στην ΕΕ», δήλωσε η Αντρέεβα.



--Πηγή: Sitel

Ανώνυμος είπε...

η ευρωπαϊκή αντίδραση των Μακεδόνων πολιτών αλλά και γενικότερα των απανταχού Μακεδόνων οφείλει να είναι πολύ ποιό οργανωμένη και δυναμική, καθώς και επίμονη, απέναντι στις ρατσιστικές αντιμακεδονικές ενέργειες κυρίως της Ελλάδος αλλά και της Βουλγαρίας...

η αναφορά στην Βουλή για την αντιμετώπιση της δεσμευτικής για τα μέρη και την Ελλάδα απόφασης της Χάγης για την καταγγελόμενη εκ μέρους της Μακεδονίας με το προσωρινό όνομα ΦΥΡ Μακεδονία, παραβίαση του άρθρο 11 της ισχύουσας ενδιάμεσης συμφωνίας, εκ μέρους των Παπανδρέου και Μπακογιάννη , προοιονίζει την καταδικαστική για την χώρα μας απόφαση...

ως επακόλουθο , τυχόν νέο μονομερές ΒΕΤΟ της Ελλάδος για καθορισμό ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων της Μακεδονίας με την ΕΕ , με το όνομα ΦΥΡ Μακεδονία , στην σύνοδο της ΕΕ στις 10/12/2011 , δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό...

παρομοίως και στην επόμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ...

Ανώνυμος είπε...

Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011

Ελληνόφωνες της Μακεδονίας προς Οικολόγους Πράσινους: «Θέλουμε να μάθουμε τη θέση σας»



ΑΝΤΙ-ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΥΦΗΛΙΟΥ

15 Νοεμβρίου 2011

Προς την Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων
Πλάτωνος 1 & Εγνατία, 54631
Θεσσαλονίκη

Αξιότιμα Μέλη,

Ως υπεύθυνοι των ΑΝΤΙ-Παμμακεδονικών Οργανώσεων Υφηλίου, που εκπροσωπούν κάτοικους της Μακεδονίας στο εξωτερικό, η πλειοψηφία των οποίων έχουν δικαίωμα ψήφου στην Ελλάδα, επικοινωνούμε συχνά με πολιτικούς φορείς γιά θέματα που αφορούν τη Μακεδονία.

Με αυτή την επικοινωνία μας σας ζητούμε μιά διευκρίνηση σχετική με τη θέση σας σε ζητήματα μειονοτήτων.

Στις «Προγραμματικές Προτάσεις για Πολιτικές Αλλαγές» που δημοσιεύετε στον επίσημο ιστότοπο του κόμματός σας, γράφετε* τα εξής:

«Μειονότητες: ο πλούτος της κοινωνίας

Πιστεύουμε σε μια ανοικτή και πολυπολιτισμική κοινωνία και στο δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού.

Στο πλαίσιο αυτό δεν έχει σημασία ποιες μειονότητες θέλουμε εμείς να αναγνωρίζουμε, αλλά ποιοι συμπολίτες μας επιθυμούν να καταγράφονται ως ιδιαίτερες εθνικές ή γλωσσικές ομάδες στα πλαίσια της ελληνικής κοινωνίας.

Τα μειονοτικά ζητήματα δεν είναι ζήτημα διακρατικών σχέσεων αλλά ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων.

Θεωρώντας τις ιδιαιτερότητες αυτές πολιτισμικό πλούτο και όχι δυνητική απειλή, αρνούμαστε κάθε διάκριση μεταξύ πολιτών με κριτήρια εθνικής καταγωγής ή ταυτότητας.

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ διεκδικούν:

α) Υπογραφή και εφαρμογή από το κράτος των Ευρωπαϊκών συνθηκών για τις μειονότητες και τις λιγότερο ομιλούμενες γλώσσες.

β) Μελέτη και διάσωση των παραδοσιακών πολιτισμικών στοιχείων, αποφυγή της δημιουργίας γκέτο, αλλά και θετικές διακρίσεις σε τομείς όπου η ισότητα ευκαιριών δεν είναι δεδομένη.»


Με βάση τα παραπάνω, θα θέλαμε να μάθουμε αν το κόμμα σας είναι θετικό και στην επίσημη αναγνώριση από την Ελλάδα εθνικής μειονότητας, με το χαρακτηρισμό «μακεδονική». Επίσης θα θέλαμε να μάθουμε αν το κόμμα σας υποστηρίζει την ύπαρξη «μακεδονικής» γλώσσας στη Μακεδονία.

Αναμένουμε μια ξεκάθαρη τοποθέτησή σας.

Με εκτίμηση,

Παμμακεδονική Ένωση ΗΠΑ – Κώστας Χατζηστεφανίδης, Πρόεδρος
Παμμακεδονική Ένωση Αυστραλίας-Δημήτρης Μηνάς, Πρόεδρος
Παμμακεδονική Ένωση Καναδά-Χαράλαμπος Μουτουσίδης, Πρόεδρος
Παμμακεδονική Ένωση Ευρώπης-Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Τσορμπατζόγλου, Πρόεδρος
Μακεδονικά Τμήματα Αφρικής-Αμύντας Παπαθανασίου, Πρόεδρος
Η Συντονιστική Επιτροπή των Μακεδονικών Οργανώσεων
(Εκπροσωπούσα 150 και πλέον Μακεδονικές Οργανώσεις)
Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Δαρδαβέσης, πρόεδρος
Ομοσπονδία Δυτικομακεδονικών Σωματείων, Γεώργιος Τζούλης, πρόεδρος
Ε.Α.Σ. ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης, Δημήτριος Γάκης, πρόεδρος

«Ομάδα 21» Μακεδονίας – Θράκης, Αντώνης Δασκόπουλος, πρόεδρος

Σύλλογος Απανταχού Πισοδεριτών «Η Αγία Τριάς», Μιχαήλ Λιάκος, πρόεδρος
Θρακική Εστία Θεσσαλονίκης, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, πρόεδρος

Ανώνυμος είπε...

Μακεδονικές Οργανώσεις που ενημερώθηκαν και απάντησαν μέχρι σήμερα:

Κίνηση Δημοτών Έδεσσας «Ίων Δραγούμης»

Σύλλογος Φίλων Αρχαιοτήτων Έδεσσας «Οι Τημενίδες»

Πολιτιστικός Σύλλογος «Βιβλιόφιλοι Έδεσσας»

Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων Έδεσσας
Λαογραφική Εταιρεία Νομού Πέλλας

Σύλλογος «Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού» Αριδαίας

Σύλλογος «Φίλων Μακεδονικής Πολιτιστικής Παράδοσης» Αλμωπίας

Μορφωτικός Σύλλογος Ίδα Εξαπλατάνου «Ίων Δραγούμης»

Πολιτιστικός Σύλλογος «Νέοι Ορίζοντες» Σιταριάς-Φλώρινας

Ιστορική & Λαογραφική Εταιρεία «Φίλιππος» Γιαννιτσών

Μακεδονικός Χορευτικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Αμύντας» Καλυβίων
Μορφωτικός Περιβαλλοντικός Όμιλος Πέλλας «Αρχαία Πέλλα»

Πολιτιστικός Σύλλογος Κάτω Γραμματικού «Πατριάρχης Χρύσανθος»
Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών Νομού Κοζάνης
Φιλεκπαιδευτικός Όμιλος Φλωρίνης «Αριστοτέλης»
Πολιτιστικός Σύλλογος «Μέγας Αλέξανδρος» Εθνικού – Κρατερού - Αγίας Παρασκευής
Πολιτιστικός Σύλλογος «Ελπίδα Μελίτης»
Πανελλήνιος Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων «Ο Παύλος Μελάς»
Παμμακεδονική Ένωση Μακεδονικού Αγώνα - Θεσσαλονίκη
Πολιτιστική Εταιρεία Πανελλήνων «Μακεδνός»
Ομοσπονδία Δυτικομακεδονικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (72 σύλλογοι-μέλη)
Πολιτιστική και Επιμορφωτική Εταιρεία Αρναίας
Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία Κιλκίς «Τέχνη»
Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών
Μορφωτικός Σύλλογος Νέων Άρνισσας
Πολιτιστικός Σύλλογος Σιταριάς-Φλώρινας
Σύνδεσμος Τραυματιών και Πεσόντων Εφέδρων Αξιωματικών και Οπλιτών Νομού Θεσσαλονίκης Κεντρικής Μακεδονίας

Σύλλογος Σταρτσοβιτών «ο Άγιος Μηνάς» Νέου Πετριτσίου Σερρών

Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκαδίων «Αγία Παρασκευή»
Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Σερρών-Μελενίκου
Σύλλογος Κοζανιτών Θεσσαλονίκης «Άγιος Νικόλαος»
Σύνδεσμος Μοναστηριωτών Θεσσαλονίκης «Καρτερία»
Παμμακεδονική Συνομοσπονδία Αθηνών.
Ομοσπονδία Δυτικομακεδονικών Σωματείων Αττικής.
Συνομοσπονδία Μακεδόνων Λεκανοπεδίου Αττικής.
Σύνδεσμος «Αλέξανδρος Φιλίππου Έλλην Μακεδών»
Σύνδεσμος Γυναικών Θεσσαλονίκης εν Αθήναις
Σύνδεσμος Μακεδόνων και Θρακών Παπάγου-Χολαργού
Πολιτιστικός Σύλλογος Κοζάνης «Οι Μακεδενοί»

Ανώνυμος είπε...

Νοέμβριος 16, 2011.




Σκόπια.






Η απόφαση να σταματήσει η απογραφική διαδικασία στο κράτος , προήλθε από τα μη πραγματικά στοιχεία, αφού, πριν τελειώσει η καταγραφή των κατοίκων έδειχνε ότι η χώρα είχε διπλάσιο πληθυσμό , δηλαδή, τέσσερα εκατομμύρια κατοίκους!




Τα παραπάνω είπε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Λιούμπομιρ Φρετσκόβσκι ο οποίος ήταν και ένας από τους συντάκτες της συμφωνίας της Οχρίδας, προς την εφημερίδα «Ούτρισνσκι».





Σύμφωνα με τον Φρετσκόβσκι είχαν καταγραφεί και άτομα που βρίσκονταν στη διασπορά μέσω του «Skype». Είχαν εγγραφεί ως κάτοικοι χωριών, άτομα τα οποία είχανε φύγει από αυτά, εδώ και είκοσι χρόνια και σήμερα ζούνε στο εξωτερικό.




«Σταμάτησε η διαδικασία της απογραφής όταν έγινε αντιληπτό ότι το αποτέλεσμα της απογραφής θα ήταν παράλογο», δήλωσε ο Φρετσκόβσκι.

bb είπε...

Ανώνυμε 7:34,
«Το σλαβόφωνο ιδίωμα που ομιλείται σε αρκετές περιοχές της Μακεδονίας δεν έχει ΚΑΜΜΙΑ σχέση με τη γλώσσα που ομιλείται στα Σκόπια.
Αποτελεί δε πολιτιστικό θησαυρό, τον οποίον οφείλουμε να διαφυλάξουμε, και πρέπει να ομιλείται άφοβα από τους Μακεδόνες Έλληνες.»

Δηλαδή, όλοι οι σύλλογοι που αναφέρεις, έχουν αποφασίσει να διαφυλάξουν και να μιλούν το «σλαβόφωνο ιδίωμα»; Βρε, κουτά, αυτό δεν θέλουμε κι εμείς οι Μακεδόνες; Τώρα, εάν το «ιδίωμα» μπορεί να σας εξυπηρετήσει στις επαφές σας με τους πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, δεν νομίζω να σας... χαλάει!!!!
Θα τραγουδούν, αυτοί οι σύλλογοι, επίσης, στο «ιδίωμα»; Εντάξει, δεν απαιτούμε να τραγουδούν το «Μπεϊγκατε Γκρτσι», ούτε το «Βιτσο Πλανινα», αλλά ένα «Αποστόλ Βοϊβοντα» θα το χαρούμε πολύ, να το ακούσουμε απο τους παραπάνω συλλόγους!

Ανώνυμος είπε...

Mπελομορε δεν αναφερεται σε "εσας" αλλα στους Σλαβοφωνους Ελληνες που ειναι πολλαπλασιοι απο ΄'εσας¨" βρε κουτο

Ανώνυμος είπε...

όπως η μητρική ντοπιολαλιά των Βλάχων της Σαμαρίνας διαφέρει από αυτή της Μοσχόπολης στην Αλβανία αλλά και αυτή των Μογλενών της Αριδαίας, έχοντας όμως τον κοινό βλάχικο γλωσσικό κορμό...

έτσι διαφέρουν και οι μακεδονικές ντοπιολαλιές των Μακεδόνων της Καστοριάς από αυτές του Σόλουν , του Βέλες και του Πρίλεπ, στο κουτσουρεμένο μακεδονικό κράτος,αλλά και από όλες τις 8 ντοπιολαλιές/διαλέκτους της μακεδονικής γλώσσας παραμένοντας όμως ισχυρά συνδεδεμένες με τον κοινό μακεδονικό κεντρικό γλωσσικό κορμό...

γι αυτό οι γηγενείς Μακεδόνες ανεξάρτητα σε ποιό τμήμα της διαμελισμένης Μακεδονίας ζούν επικοινωνούν με άνεση , ιδιαίτερα στο προφορικό λόγο...

επιπρόσθετα οι Μακεδόνες της περιοχής Σόλουν -Κούκους διαπιστώνουν την τεράστια γλωσσική συμβατότητα και πλούτο της ντοπιολαλιάς που τους μετέδωσαν οι γονείς και παππούδες τους με την κωδικοποιημένη εξ' αυτής λόγια μοντέρνα μακεδονική γλώσσα, την επίσημη γλώσσα στην Δημοκρατία της Μακεδονίας...

κάνοντας ασυνείδητη χρήση μακεδονικών λέξεων οι οποίες βρίσκονται στη βάση της μακεδονικής γλώσσας..

γεγονός φυσιολογικό αφού η οργανωμένη μακεδονική γλώσσα προήλθε από την κεντρική διάλεκτο του Σόλουν ,
μια λογική επιλογή του πατέρα της κωδικοποίησης Μισίρκωφ από την Πέλλα / Πόστολ Γιαννιτσών...

διαπιστώνεται δηλαδή ότι η γλωσσική καρδιά της μακεδονικής γλώσσας βρίσκεται στη γεωγραφικά νότια Μακεδονία...

όπως και η εθνοτική/πολιτιστική , γεγονός που εξηγείται αφού το 51% της γεωγραφικής Μακεδονίας βρίσκεται στο νότιο τμήμα της...

η οποία ΠΟΤΕ πριν το 1912 δεν ανήκε στο ελληνικό κράτος, συνεπώς ποτέ δεν απελευθερώθηκε αλλά προσαρτήθηκε στρατιωτικώς από τον τακτικό ελληνικό στρατό , με κάψιμο και εθνοκάθαρση δεκάδων μακεδονικών χωριών..

ούτε υπήρξε το προβλεπόμενο από το διεθνές δίκαιο δημοψήφισμα ανάμεσα στους τότε κατοίκους της Μακεδονίας, οι οποίο κατά 90% ήταν μακεδονικά μονόγλωσσοι..

όπως είχε προταθεί από τις δυτικές σύμμαχεςχώρες και στη περίπτωση της Σμύρνης, άσχετα αν αυτό δεν έγινε λόγω της εισβολής του ελληνικού στρατού μέχρι τα περίχωρα της Άγκυρας...

Ανώνυμος είπε...

Γιατί δεν απαιτείς ρε Μπέλο; Πως θα ξυπνήσεις μέσα τους τον εθνικισμό σας; Και το Grci Katili γιατί το ξέχασες; Τώρα με τον Βαλλιανάτο στην προεδρεία της ΦΙΣ θα κάνετε πάρτυ κάθε μέρα...

Ανώνυμος είπε...

δεκάδες σύλλογοι στη Μακεδονία με μέλη Μακεδόνες αλλά και Βλάχους κατοίκους της Μακεδονίας για δεκαετίες είναι συνδεδεμένοι ποικιλοτρόπως με το βαθύ εθνικιστικό ελληνικό κράτος...

το οποίο κράτος βλέποντας τις διεθνείς εξελίξεις με την εφαρμογή της σύμβασης για την προστασία των εθνικών κοινοτήτων και των μη κρατικών γλωσσών, ως βασικό στοιχείο ενός ευρωπαϊκού δημοκρατικού κράτους...

αναγκάζεται να προσαρμοσθεί και να επιδείξει ανοχή ακόμα και στα μακεδονικά τραγούδια και μακεδονικούς χορούς...

έστω βάζοντας τεχνητή οριογραμμή με τα μακεδονικά τραγούδια στο γειτονικό βόρειο μακεδονικό κράτος..

αποσιωπώντας βέβαια το γεγονός ότι μεγάλο μέρος αυτών των τραγουδιών έχουν γεωγραφική προέλευση από την νότια Μακεδονία..

από την άλλη θα προσέφεραν τα μέγιστα οι Μακεδόνες που για ιδιοτελείς λόγους δηλώνουν Έλληνες, αν αναδείκνυαν τα μακεδονικά παραδοσιακά τραγούδια των παππούδων τους, τα οποία ανέρχονται σε μερικές χιλιάδες...

αν καλλιεργούσαν την μακεδονική γλώσσα , έστω με την τοπική της έκφραση...

ας ελπίζουμε το χρεοκοπημένο ελληνικό κράτος θα αντιληφθεί ότι βασική αιτία της χρεοκοπίας του, απετέλεσε η τεράστια σπατάλη χρήσιμων πόρων , για εθνικιστικές δράσεις, που αποσκοπούσαν να αποδείξουν ανεπιτυχώς ότι οι ένα εκατομμύριο Μακεδόνες της Ελλάδος είναι ανύπαρκτοι και αποτελούν Μακεδόνες = Έλληνες...

Ανώνυμος είπε...

η φαύλη , φασιστική και ρατσιστική αντι-μακεδονική υπερεθνικιστική ιστορία της λεγόμενης Παμμακεδονικής με τις τεράστιες διασυνδέσεις με το βαθύ ελληνικό κράτος...

με πρωταγωνιστικό ρόλο στα κατάπτυστα συλλαλητήρια του ελληνοορθόδοξου κατεστημένου , την εποχή της έξαρσης του λεγόμενου Μακεδονικού...

αναζητεί νέο ρόλο αφού και οι οικονομικές παροχές στέρεψαν και βρίσκονται στο κόκκινο...

ο δε βρώμικος ρόλος της αναδεικνύεται, έστω και καθυστερημένα...


από την άλλη η στοχοποίηση των Οικολόγων Πράσινων και ο ψηφοθηρικός εκβιασμός τους , λόγω των γενικόλογων αναφορών του στο διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές συμβάσεις , αποτελεί επαίσχυντη και καταδικαστέα πράξη...

οι οποίοι Οικολόγοι Πράσινοι της Ελλάδος οφείλουν να τοποθετηθούν στις παραπάνω προκλήσεις έχοντας σαν οδηγό τις εκπεφρασμένες απόψεις του Πράσινου Μπεντίτ, ο οποίος ξεκάθαρα αναγνωρίζει την μακεδονική μητρική γλώσσα και το σύγχρονο μακεδονικό έθνος...

μη υποκύπτοντας σε πιέσεις , από ανθρώπους οι οποίοι ουδέποτε ήταν ούτε πρόκειται να γίνουν ψηφοφόροι του κόμματος τους..

είτε πρόκειται για τους φαύλους της Παμμακεδονικής είτε τους ανυπόληπτους των προαναφερθέντων συλλόγων - σφραγίδων...

Ανώνυμος είπε...

βρε κουτό , Σλαβόφωνοι Έλληνες δεν υπάρχουν...

πρόκειται για ένα ακόμα εθνικιστικό κατασκεύασμα...

αντίθετα υπάρχουν Μακεδόνες που υποχρεωτικά πήγαν σε ελληνόφωνο σχολείο και έμαθαν τα ελληνοτουρκικά..

δηλαδή πρόκειται για ελληνοτουρκόφωνους Μακεδόνες..

όπως όλοι οι Μακεδόνες της Ελλάδος , εκτός από λίγους υπερήλικες που είναι σχεδόν μονόγλωσσοι Μακεδόνες...

Ανώνυμος είπε...

η πλειοψηφία των Μακεδόνων τρέφει εχθρικά αισθήματα εναντίον όλων όσων έκαναν κακό στη Μακεδονία και στους Μακεδόνες..

είτε είναι δήμιοι γκρτσι, είτε είναι δήμιοι Μακεδόνες..

κανένα ρόλο δεν παίζει η εθνότητα..

παρά μόνο η προσωπική αθλιότητα...

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΟΨΕΙΣ kathimerini.gr

Hμερομηνία : 16-11-11

Οι μάχες των συμβολισμών

Tου Πασχου Μανδραβελη



Ενα όνομα στοιχειώνει από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 την ελληνική διπλωματία. Αυτό που τότε θεωρήθηκε η ψυχή μας. Το ελληνικό θυμικό φτιάχτηκε νωρίς. Με συνωμοσίες περί «μουσουλμανικών τόξων στα Βαλκάνια» που θα έπνιγαν τη μικρή Ελλάδα· με συλλαλητήρια στα οποία κυριαρχούσε το μαύρο χρώμα και οι δικέφαλοι αετοί· με πολλά δημοσιεύματα στον Τύπο, όχι και τόσο αθώα: όπως κατήγγειλε αργότερα ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, το υπ. Εξωτερικών, στο οποίο προΐστατο ο κ. Αντώνης Σαμαράς, τροφοδοτούσε με μυστικά κονδύλια ημεδαπούς δημοσιογράφους για να περνούν την εθνική γραμμή στο εσωτερικό. Ηταν μια μελανή σελίδα της εγχώριας δημοσιογραφίας που δυστυχώς δεν ξεκαθάρισε ποτέ.

Ο συμβολισμός ήταν βαρύς σαν Ιστορία. Συνεπήρε πολλούς και στο τέλος η Ελλάδα βρέθηκε πολλαπλώς χαμένη. Το πακέτο Πινέιρο, για σύνθετη ονομασία, που πέτυχε σε μια Σύνοδο Κορυφής ο κ. Μητσοτάκης τορπιλίστηκε και από τον τότε υπουργό των Εξωτερικών κ. Σαμαρά και από τις πλατείες στις οποίες συνέρρεαν άνθρωποι αγαθών προθέσεων, αλλά ανύποπτοι για τα πολιτικά παιχνίδια της εποχής.

Το αποτέλεσμα της μάχης των συμβολισμών, στην οποία συμμετείχε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα της χώρας, ήταν πολλαπλώς επιζήμιο. Πέρα από το διπλωματικό κεφάλαιο που συνεχίζει να σπαταλά, η χώρα μας από δύναμη σταθερότητας και πρώτος ευρωπαϊκός παίχτης στα Βαλκάνια, έγινε μέρος του προβλήματος. Ο κόσμος άλλαζε ραγδαία και οι Ελληνες διπλωμάτες έτρεχαν από συνάντηση σε συνάντηση και από διεθνές φόρουμ σε διεθνές φόρουμ, διορθώνοντας ταμπέλες και καρτελάκια με το όνομα. Εκαναν διαβήματα επί του συμβολικού αντί να προωθούν τα πραγματικά συμφέροντα της χώρας.

Είκοσι χρόνια μετά καταλήξαμε σε ένα τραγέλαφο: όλος ο κόσμος ονομάζει τη γείτονα Μακεδονία και εμείς κατά του ονόματος και των παράγωγων του, την ονομάζουμε με το παράγωγο «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Οι μάχες των συμβολισμών μπορεί να συνεπαίρνουν τα πλήθη, σπανίως όμως κερδίζονται κι όταν κερδίζονται απομένεις με ένα πουκάμισο αδειανό. Κι αυτό διότι τέτοιες μάχες δεν έχουν στόχο τα πραγματικά συμφέροντα του τόπου. Γίνονται για εσωτερική κατανάλωση και βραχύβια πολιτικά οφέλη.

Σήμερα ο κ. Σαμαράς ξεκινά μια νέα μάχη επί του συμβολικού. Δεν υπογράφει, λέει, τη δανειακή σύμβαση με την οποία συμφωνεί επικαλούμενος την αρχαία ελληνική αρετή της «μπέσας» - που παρεμπιπτόντως είναι λέξη αλβανική.

Βεβαίως, οι Ελληνες έχουμε «μπέσα», αλλά το ξέρουμε μόνο εμείς. Και η διεθνής όσο και η καθημερινή πρακτική προϋποθέτουν υπογραφές πριν από την εκταμίευση των δανεικών. Δύσκολα πάει κάποιος σε μια τράπεζα με τον λόγο του ως υπογραφή. Οσο μπεσαλής κι αν είναι.

Οι χειρισμοί του κ. Παπανδρέου με το δημοψήφισμα δίνουν στον κ. Σαμαρά ένα καλό πάτημα να μετακινηθεί. Του προσφέρθηκε απλόχερα και από τον κ. Ολι Ρεν. Εκτός αυτού όμως η πορεία της Ελλάδος και με τη δανειακή σύμβαση θα είναι δύσκολη. Οι διαπραγματεύσεις όλα τα επόμενα χρόνια θα είναι μακρές και σκληρές. Είναι λογικότερο να ξοδεύουν οι πολιτικοί το πολιτικό κεφάλαιο που έχουν στο εξωτερικό για να πετύχουν αντισταθμιστικά οφέλη για τη χώρα, αντί να αναλώνονται σε μάχες επί του συμβολικού για εσωτερική κατανάλωση.

bb είπε...

Ανώνυμε 1:01, και εγώ σε αυτούς αναφέρομαι! Αλλά και στους Έλληνες (σκέτο) που το «παίζουν» Μακεδόνες και ιδρύουν «μακεδονικούς» συλλόγους.

Ανώνυμος είπε...

18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1874

Αύριο 18 Νοεμβρίου , γιορτάζουμε την επέτειο γέννησης ενός μεγάλου Μακεδόνα πατριώτη ...

του Κρστε Μισίρκωφ, του πατέρα της κωδικοποίησης της σύγχρονης μακεδονικής γλώσσας ...

πολλά χρόνια πριν αυτή γίνει επίσημη γλώσσα του ομοσπονδιακού μακεδονικού κράτους, το 1945...

ο οποίος Μισίρκωφ γεννήθηκε και έζησε τα παιδικά του χρόνια στη μακεδονική γενέτειρα των παππούδων του, το χωριό Πόστολ / Πέλλα Γιαννιτσών...

στα όρια της πρωτεύουσας του αρχαίου μακεδονικού βασιλείου...

το ποιό γνωστό του έργο είναι το Μακεδονικές Υποθέσεις που εκδόθηκε στα ελληνικά από τον οίκο Πετσίβα...

τον οποίο Μακεδόνα Μισίρκωφ η ελληνική κοινωνία , με ευθύνη του ελληνικού κράτους τον αγνοεί...

παρότι μιλούσε και ελληνικά που έμαθε στο πατριαρχικό σχολείο που φοιτούσε...

σε αντίθεση με τον Μέγα Αλέξανδρο που έμαθε ελληνικά από τον δάσκαλό του τον Αριστοτέλη, αφού στα ανάκτορα μιλούσαν την μητρική του γλώσσα , την αρχαία μακεδονική γλώσσα..

υ.γ παράκληση για εκτενέστερη ανάρτηση ή ανάρτηση του παρόντος σχολίου

Ανώνυμος είπε...

enet.gr, Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Χάγη: Στις 5 Δεκεμβρίου η απόφαση για την ονομασία της Μακεδονία


Στις 5 Δεκεμβρίου αναμένεται να γνωστοποιηθεί η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, για την προσφυγή της Μακεδονία κατά της Ελλάδας, σύμφωνα με την μακεδονική εφημερίδα των Σκοπίων «Ουτρίνσκι Βέσνικ» (Utrinski Vesnik), η οποία επικαλείται διπλωματικές πηγές.
----------------------------------------------------------------------
στις 5 /12/2011 η καταδικαστική για τό ελληνικό κράτος δεσμευτική απόφαση της Χάγης...

στις 10/12/2011 , στην Σύνοδο της ΕΕ , καθορισμός ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Μακεδονίας με την ΕΕ , δίχως δυνατότητα άσκησης ΒΕΤΟ από το ελληνικό κράτος, λόγω της μονομερής αμφισβήτησης του ονόματος της γειτονικής χώρας...

χωρίς δυστυχώς άρσης της δυνατότητας βέτο και προσκομμμάτων κατά την ψήφιση των σχετικών κοινοτικών κεφαλαίων...

од регионот на Серес είπε...

BELOMORSKA zdrave.
Φυσικά και θα είδες την ανάρτηση του εκλεκτού σχολιαστή σου
http://akritas-history-of-makedonia.blogspot.com/2011/11/blog-post_13.html
ο οποίος αποτελεί τον ιδεολογικό καθοδηγητή των μπουμπουκιών της Χρυσής Αυγής.
Οι αναρτήσεις του βρίσκονται σε περίοπτη θέση στο Greek Allert!!!!!
Επέτρεψε μου να σημειώσω πως ενώ συχνά πυκνά «τιμά» το μπλόγκ σου με τα γνωστά του σχόλια, στο δικό του μπλόγκ σε στολίζει με αρκετά επίθετα τα οποία βέβαια αναπαράγουν και οι εταίροι του και περνά ένα κλίμα στους επισκέπτες του ΣΤΟΧΟποιόντας το μπλόγκ αυτό και τα 2-3 άλλα των Μακεδόνων ακτιβιστών.
Εδώ ισχύει το ρητό δείξε μου τους φίλους σου να σου πω ποιος είσαι….
Όσο για την συγκέντρωση του Στάρτσοβου ας μας απαντήσει ο Ακρίτας ποιον φοβόταν οι Έλληνες Ντόπιοι Μακεδόνες και δεν τολμούσαν τόσα χρόνια να μιλήσουν τα Μακεδόνικα;
Δεν ντρέπονται στάλα!!!!! Αυτοί που κυνηγούν τα τραγούδια μας , τα πανηγύρια μας , τα γλέντια μας , τη Μακεδόνικη μας γλώσσα ζητούν από τους Ντόπιους Μακεδόνες να τραγουδάνε άφοβα!!!!!!!!
Άντε να σε δούμε Ακρίτα για βάλε στο μπλόγκ σου ένα Μακεδόνικο τραγούδι.
Ανέβασε τη Σόφκα με τραγούδι, τη Λισσάβω, το Μπέλα Λυμπιό, το Σάρενι Τσουράπι, αυτά που χορεύουν ΟΛΟΙ οι σύλλογοι στη Μακεδονία.
Αν το κάνεις υπηρετείς την διαφύλαξη του «ιδιώματος» όπως αποφασίσατε στο Στάρτσεβο αν δεν το κάνεις επιβεβαιώνεις την ιστορία του λύκου που τάχαμου ενδιαφέρετε για τα πρόβατα…..
БРАЌА Македонци.
Да се зборува и пее во нашите сопствени Македонци јазик.
Поздрав
од регионот на Серес

Ανώνυμος είπε...

11,39

Πως δεν υπαρχουν?? Δες τους βρε κουτο και εσυ και τα αλλα κουτα εδω μεσα



http://www.network54.com/Forum/65399/thread/1181150355/last-1181150355/Slavophone+Greeks+speak+about+themselves

Ανώνυμος είπε...

@ 9:08,
Βεβαίως, υπάρχουν σλαβόφωνοι ΕΛΛΗΝΕΣ, όπως υπάρχουν ελληνόφωνοι ΤΟΥΡΚΟΙ, π.χ. ο Πατριάρχης!!!!

Ανώνυμος είπε...

Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2011

Αμερικανός διπλωμάτης: «Η Ελλάδα παραβίασε την ενδιάμεση συμφωνία με την πΓΔΜ»


Η Ελλάδα παραβίασε την ενδιάμεση συμφωνία του 1995 για να εμποδίσει την Μακεδονία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ κατά τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου το 2008.

Τα παραπάνω είπε ο Αμερικανος πρώην πρέσβης στο ΝΑΤΟ, Court Walker, στη μακεδονική εφημερίδα ‘Βέτσερ’.


Σύμφωνα με τον Γουόκερ, μετά τα γεγονότα του Βουκουρεστίου, η Μακεδονία καθυστέρησε τις μεταρρυθμίσεις.

«Με την ενδιάμεση συμφωνία, η Ελλάδα είχε δεσμευθεί να υποστηρίξει την ένταξη της Μακεδονίας σε διεθνείς οργανισμούς με την ονομασία «FYROM».

Η Ελλάδα όμως παραβίασε τη συμφωνία παρατείνοντας το χρόνο για την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Γουόκερ.

Ανώνυμος είπε...

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ (ΕΠΣΕ)

Τ.Θ. 60820, 15304 Γλυκά Νερά, Tηλ. 2103472259 Fax: 2106018760

email: office@greekhelsinki.gr ιστοσελίδα: http://cm.greekhelsinki.gr/



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


12 Νοεμβρίου 2011


«Ντροπή σ’ όσους συμμετέχουν σε μια κυβέρνηση με το ΛΑΟΣ»

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) χαιρετίζει τη χωρίς περιστροφές καταδίκη από τους γάλλους σοσιαλιστές το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ελλάδα με τη συμμετοχή του αντισημιτικού, ξενοφοβικού, ομοερωτοφοβικού, ακροδεξιού ΛΑΟΣ. Μια καταδίκη που έρχεται σε κραυγαλέα αντίθεση με τη στήριξη ή τη συνένοχη σιωπή όλων των ελληνικών κομμάτων (πλην των Οικολόγων Πράσινων) που φυσικά είναι συνεπής με την πολύχρονη νομιμοποίηση του ΛΑΟΣ και την εκλογική συμπόρευση όλων (πλην του ΚΚΕ) στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΣΚ) χαρακτήρισε «σοκ» την εξέλιξη αυτή και πρόσθεσε πως «οι γάλλοι σοσιαλιστές αρνούνται να συγχαρούν την κυβέρνηση Παπαδήμου».

Πρόσθεσε δε πως «σε τίποτε δεν μπορεί να βοηθήσει τον ελληνικό λαό να βγει από την κρίση», αντίθετα δε «σε μιαν οικονομική και κοινωνική κρίση προστίθεται μια κρίση της πολιτικής και της δημοκρατίας».

Ο βουλευτής του ΣΚ Γαλλίας και ιδρυτικό μέλος της SOS Racisme Julien Dray σχολίασε στο twitter: «ντροπή σε αυτούς που δέχονται να συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση με τους απογόνους των ελλήνων συνταγματαρχών»

Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI), στην έκθεσή της για την Ελλάδα που δημοσιεύθηκε το Σεπτέμβριο 2009, είχε επισημάνει το ρατσιστικό χαρακτήρα του ΛΑΟΣ και είχε ζητήσει τη δίωξή του με τον αντιρατσιστικό νόμο (http://www.coe.int/t/dghl/monitoring/ecri/Country-by-country/Greece/GRC-CbC-IV-2009-031-GRC.pdf):

«Ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος ΛΑ.Ο.Σ, που έλαβε περίπου 3% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές του 2007, κάνει συχνά δημόσια αντισημιτικές και ρατσιστικές δηλώσεις, κατηγορώντας ακόμη τους μετανάστες για αύξηση των εγκλημάτων που σχετίζονται με ναρκωτικά και της βίας.

Έως τώρα, δεν έχει διωχθεί για καμία από αυτές τις δηλώσεις σύμφωνα με το Νόμο 927/1979. (…)

Η ECRI παροτρύνει τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι ο Νόμος 927/1979 εφαρμόζεται όσον αφορά όλα τα δημόσια πρόσωπα που χρησιμοποιούν ρατσιστικό λόγο.»

Ανώνυμος είπε...

10,12

εχεις αγνοια ολοκληρωτικη οι Ελληνες της Τουρκιας ειναι υπηκοοι αυτης της χωρας και Ελληνικης συνειδησης.
Οι Ελληνες Σλαβοφωνοι ειναι διγλωσσοι πολιτες Ελληνικης συνειδεισης που εχουν γυρισει την πλατη στην προπαγανδα σας .Αργα η γρηγορα θα σας εγκαταλειψουν και οι τελευταιοι που εχουν απομεινει.

Αποδειξη ειναι η πτωση των ποσοστων (-30%) του ΟΤ σας το 2009παρα την χρηματοδοτη εξωθεν .

Τα υπολοιπα που λετε ειναι δικαιολογιες που λεει ο ενας στον αλλον μεταξυ σας

Ανώνυμος είπε...

οι Μακεδονόφωνοι Έλληνες , είναι Μακεδόνες με υψηλό δείκτη ιδιοτέλειας...

δήλωναν Έλληνες με σκοπό την συμμετοχή έστω και κατ' ελάχιστο στο πλιάτσικο των δανείων από το εξωτερικό..

τώρα όμως που τα ξένα δάνεια στέρεψαν και χρεοκοπήσαμε αποτελούν βραδυφλεγή βόμβα, με έντονη εχθρικότητα απέναντι στο εθνικιστικό και βάρβαρο ελληνικό κράτος...

από την άλλη οι ΕΝΤΙΜΟΙ Μακεδόνες δεν έχουν πρόβλημα αν οι παραπάνω δηλώνουν ψευδώς Έλληνες, χωρίς να είναι, ως απόρροια και της εθνικιστικής ελληνικής προπαγάνδας...

ούτε αν αποδέχονται το ψευδές εθνικιστικό κατασκεύασμα που ακούει στο όνομα : εθνική συνείδηση..

αρκεί να σέβονται και να καλλιεργούν τον οικογενειακό τους πολιτισμό...

να μιλούν με τους γονείς και τους παππούδες και λοιπούς συγγενείς τους στην μητρική τους γλώσσα, την μακεδονική...

να ακούνε τους παππούδες τους όταν τραγουδούν τα εκατοντάδες παραδοσιακά μακεδονικά τραγούδια, συμμετέχοντας και ίδιοι...

να νανουρίζουν τα παιδιά τους με μακεδονικά νανουρίσματα...

να τους μαθαίνουν δεκάδες μακεδονικές παροιμίες και ρητά....

βαπτίζοντάς τα με μακεδονικά ονόματα...

χορεύοντας στις μακεδονικές γιορτές και έθιμα, παραδοσιακούς πρωτότυπους μακεδονικούς χορούς...

διοργανώνοντας παραδοσιακούς μακεδονικούς γάμους...

σε μακεδονικές ορθόδοξες εκκλησίες όπου η θεία λειτουργία θα γίνεται στη μακεδονική γλώσσα, την μητρική γλώσσα των θεσσαλονικιών ορθόδδοξων Κυρίλλου και Μεθοδίου...

διεκδικώντας στα δικαστήρια και γενικά στη δημόσια διοίκηση μεταφραστή από την μακεδονική στην ελληνική...

όπως ο μπιθεκούρας / κολοκοτρώνης κατά την δίκη του από τον Όθωνα , όταν ζήτησε επίσημο μεταφραστή από την μητρική του αλβανική στην κρατική ελληνική...

διεκδικώντας ένταξη της μακεδονικής γλώσσας στο κρατικό εκπαιδευτικό σύστημα , στο ραδιόφωνα και την τηλεόραση, στις εφημερίδες, όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο...

αν κάνουν όλα αυτά και ζούνε με την ΑΛΗΘΕΙΑ, ας δηλώνουν ότι ΨΕΜΜΑΤΑ θέλουν...

ακόμα και Έλληνες, δηλαδή λαμόγια, απατεώνες, μπαμπέσηδες...

αυτό μάλλον δεν θα πειράξει τους έντιμους ομοεθνείς τους ...

αφού όλοι είναι Μακεδόνες, οι οποίοι στην Ελλάδα ανέρχονται στο ένα εκατομμύριο..

και ουδεμία σχέση έχουν με το ποσοστό του ντε φάκτο παράνομου μακεδονικού κόμματος, του Ουράνιου Τόξου ...

Ανώνυμος είπε...

Είδαμε πόσο εκτιμούν οι Ελληναράδες τους «έλληνες» Μακεδόνες, όταν προτάθηκε ο κ. Πετσάλνικσς για να αναλάβει προσωρινά την πρωθυπουργία. Σάλταραν! Μέχρι υπογραφές μάζεψαν άρον-άρον στη Βουλή για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο. Ας το βλέπουν οι λεγόμενοι «γκρεκομανοι», αυτό, για να καταλάβουν ότι οι πλειοψηφία των Ελλήνων τους θεωρεί ξένο σώμα, όσο κι αν οι ίδιοι ορκίζονται ότι «αισθάνονται» Έλληνες.

Ανώνυμος είπε...

Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2011


Ιδρύθηκε Σουηδο- Μακεδονική Κοινοβουλευτική ομάδα φιλίας


Με πρωτοβουλία του Πρέσβη, Κίρε Ιλιόσκι, για πρώτη φορά από την έναρξη διπλωματικών σχέσεων το 1993, μεταξύ της Μακεδονίας και του Βασιλείου της Σουηδίας, ιδρύθηκε σουηδο-μακεδονική Ομάδα Φιλίας στο Κοινοβούλιο της Σουηδίας.

«Η δημιουργία της ομάδας φιλίας στοχεύει στην προώθηση της διμερούς και της κοινοβουλευτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο φιλικών χωρών και στην ενίσχυση της συνεχούς υποστήριξης στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Μακεδονίας , από το Βασίλειο της Σουηδίας», είπε ο πρέσβης Ιλιόσκι προς τους Σουηδούς βουλευτές.


Στην ομάδα αυτή ανήκουν βουλευτές από διαφορετικά πολιτικά κόμματα, τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης της Σουηδίας.

«Με την ευκαιρία της ίδρυσης της Ομάδας Φιλίας, ο Μακεδόνας πρέσβης στη Στοκχόλμη, κάλεσε στην Πρεσβεία, τους εκπροσώπους διάφορων πολιτικών κομμάτων σε μια συνάντηση γευσιγνωσίας με τα μακεδονικά κρασιά », σημειώνει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.


Πηγή: Вечер

bb είπε...

Στο blog του Akritas έχει ξεκινήσει μια συζήτηση περί μακεδονικών πολιτιστικών συλλόγων. Ότι σχόλιο θα στέλνω εκεί, επειδή ο Ακρίτας δεν τα δημοσιεύει, θα τα αναρτώ κι εδώ, για να τα διαβάζουν όσοι παρακολουθούν την συζήτηση εκεί.
----------------------------------------

“1) Γιατί να δοθεί επιδότηση στα Αστέρια της Φλώρινας για να δει κι άλλα ευρώ ο ψυχάκιας ο Σαμάρτζιεφ; Εφόσον υπάρχουν άτομα που θέλουν να ακούν κομιτατζίδικα τραγούδια ας τα σκάσουν εκείνοι. Είναι παρανοϊκό να ενισχύεις αυτόν που σε φτύνει κατάμουτρα.»

Σου θυμίζω, ΚΕ, ότι όλοι εμείς οι Μακεδόνες, στους οποίους αρέσουν τα «κομιτατζιδικα» (πατριωτικά και ιστορικά, για μας) τραγούδια, φορολογούμαστε άγρια ως Έλληνες πολίτες για να μπορεί το κράτος να επιδοτεί συλλόγους. Ας μας απαλλάξει το κράτος όλους εμάς από την κρατική φορολογία και θα τα σκάμε όπου θέλουμε εμείς, τα λεφτά μας!
Δεν επιτρέπεται σε ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου να χρησιμοποιεί τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών του ώστε να κάνει διαχωρισμούς για το ποιος θα πάρει επιδότηση και ποιος όχι, με τέτοια ρατσιστικά κριτήρια.

bb είπε...

Άλλο ένα σχόλιο που ο Ακρίτας δεν τόλμησε να δημοσιεύσει στο blog του!
--------------------------------
Τα μόνα ξενόφερτα τραγούδια και χοροί στην Μακεδονία είναι τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ (νότια του Ολύμπου, δηλαδή) και τα ΤΟΥΡΚΙΚΑ (Ποντιακά, Μικρασιατικά). Τα μακεδονικά τραγούδια, παραδοσιακά η μοντέρνα, δεν είναι ΞΕΝΑ, στην Μακεδονία!
Όσο για τις λίστες τραγουδιών που προτείνονται για τους μακεδονικούς συλλόγους, όταν και αν ξανάρθει η χούντα και μερικοί απο τους σχολιαστές θα κάνουν κουμάντο, τότε ας τις επιβάλλουν, όπως έκαναν παλιότερα οι χουντικοί όταν απαγόρευαν τα τραγούδια του Μ. Θεοδωράκη.

Ανώνυμος είπε...

Δημήτρης Δανίκας


ΛΗΣΤΑΡΧΟΙ


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/11/2011, 21:44 |

Και μετά μου λέτε εσείς πόσο πατριώτες είναι οι δικοί μας πολιτικοί.

Για να καταλάβετε ρίξτε απλώς μια ματιά στις δηλώσεις του Χορστ Ράιχενμπαχ.

Αυτού ντε που κατέφθασε εν Ελλάδι για να διακορρεύσει την εθνική μας κυριαρχία και να κατασπαράξει την δημόσια περιουσία. Του επικεφαλής ομάδας δράσης της Ευρωπαικής Επιτροπής. Λέει λοιπόν αυτός ο άθλιος ανθέλλην και εχθρός του Λαού: Ότι από φοροδιαφυγή έχουν εξαερωθεί περί τα εξήντα δισεκατομμύρια ευρώ. Ότι πρέπει αμέσως να εισπραχθούν οκτώ από αυτά, ότι το φορολογικό σύστημα είναι άδικο και αντιλαικό.

Και ότι η δημόσια μηχανή είναι πνιγμένη στην γραφειοκρατία και ως εκ τούτου στραγγαλίζει κάθε δραστηριότητα.

Με απλά λόγια λέει αυτά που κάθε απλός μισθοσυντήρητος πολίτης κατηγορεί όλα αυτά τα χρόνια την πολιτική εξουσία.

Σας το χω ξαναπεί. Μοναδικό φως και ύστατη ελπίδα μόνο από τον εχθρό.

Γιατί κάμποσοι έλληνες είναι χειρότεροι και από τους χειρότερους και αθλιότερους ανθέλληνες.

Επειδή η οικονομική ελίτ είναι κομπραδόρικη και μεσιτική. Επειδή είναι κρατικοδίαιτη και αντιαναπτυξιακή. Επειδή μοναδική της φροντίδα είναι το πλιάτσικο στην δημόσια περιουσία. Και επειδή ένα σημαντικό μέρος αυτής της ελίτ πορεύεται με την παλιά, φεουδαρχική λογική.

Φανταστείτε. Αυτά σήμερα αποκαλύπτει ο Χορστ Ράινχενμπαχ, τα ίδιο ακριβώς υπογράμμιζε στην έκθεσή του τον Μάρτιο του 1947 ο Πολ Πόρτερ. Απεσταλμένος της αμερικανικής κυβέρνησης του Τρούμαν προκειμένου να εισρρεύσουν δολάρια από την βοήθεια του σχεδίου Μάρσαλ. Έλεγε λοιπόν ότι «οι κερδίζοντες, δηλαδή βιομήχανοι, έμποροι, κερδοσκόποι και μαραγορίτες διάγουν εν πλούτω και χλιδή»

Ότι «υπάρχει σημαντικό ποσοστό συγκαλυμμένης ανεργίας»

Ότι «κανένα μέτρο δεν έχει παρθεί για να δοθεί χρήσιμη εργασία στο ευρύτερο στρώμα του πληθυσμού»

Ότι «δυόμισι χρόνια μετά την απελευθέρωση η χώρα, παρά την ουσιαστική ξένη βοήθεια, εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση νεκρή»

Ότι «σημαντικά ποσά ξένου συναλλάγματος σπαταλήθηκαν σε εισαγωγές ειδών πολυτελείας, την πώληση χρυσών λιρρών και την μαύρη αγορά»

Ότι «η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα άλλο από το να ζητάει συνέχεια ξένη βοήθεια για να διατηρεί την εξουσία της και να διασώζει τα προνόμια μιας μικρής κλίκας εμπόρων και τραπεζιτών οι οποίοι αποτελούν την αόραττη εξουσία της χώρας»

Ότι «η κλίκα αυτή είναι αποφασισμένη να υπερασπίσει με κάθε μέσο τα οικονομικά της συμφέροντα και δεν ενδιαφέρεται καθόλου για το τι μπορεί να στοιχίσει αυτό στην οικονομία της χώρας»

Ότι «τα μέλη αυτής της κλίκας επιθυμούν να διατηρήσουν άθικτο ένα φορολογικό σύστημα που τους ευνοεί σκανδαλωδώς»

Ότι «αντιτίθενται στον έλεγχο συναλλάγματος και δεν διανοήθηκαν ποτέ να επενδύσουν τα κέρδη τους στην δική τους χώρα»

Ότι «τα συμφέροντα των εφοπλιστών προστατεύονται με σκανδαλώδη τρόπο και ενώ εκείνοι κερδίζουν τεράστια ποσά, το χρεοκοπημένο κράτος δεν αποκομίζει κανένα όφελος απ αυτό»

Να συνεχίσω; Περιττό.

Το συμπέρασμα απλό: Κατσαπλιάδες, κομπραδόροι, λήσταρχοι και της χώρας «δολοφόνοι».

Τέτοιοι ήταν, τέτοιοι είναι. Τον έλληνα κοτσαμπάση όσο και να πλένεις το σαπούνι σου χαλάς!

Ανώνυμος είπε...

7.02

Aν θεωρεις οτι για αυτο τον λογο που ανεφερες δεν εγινε Πρωθυπουργος ο Πετσαλνικος τοτε χαιρε βαθος αμετρητο

Ανώνυμος είπε...

Φώτης Γεωργελές

τεύχος: 369 – 16/11/2011 / σχόλια (23)

http://www.athensvoice.gr/the-paper/article/369/edito-369


Αυτές τις μέρες, η Ιταλία βρέθηκε στην ίδια φάση που ήμασταν εμείς πριν ενάμιση χρόνο. Τα επιτόκια άρχισαν να φεύγουν προς τα πάνω, το ΔΝΤ έρχεται. Η χώρα αντέδρασε ακαριαία. Η κυβέρνηση παραιτήθηκε, τα κόμματα, που εκεί είναι και 17, επέλεξαν έναν πρώην κοινοτικό επίτροπο, τον Μάριο Μόντι, του ανέθεσαν την πρωθυπουργία και αυτός σχηματίζει μια «κυβέρνηση μάχης» με 12-14 μόνο υπουργούς πρώτης γραμμής για να βγάλει τη χώρα από τη δίνη. Προώθησαν ανάλογες μεταρρυθμίσεις τις οποίες υπερψήφισε όλη η Βουλή με 380 βουλευτές, σε σύνολο 408. Και με την ανοχή των αριστερών συνδικάτων. Όλα αυτά σε μια βδομάδα. Κι όμως, μετά από 17 χρόνια Μπερλουσκόνι δεν είναι και πολύ πιο σοβαροί από μας. Τι είναι αυτό που έκανε την Ιταλία να αντιδράσει αστραπιαία, τι τους έκανε όλους να συνειδητοποιήσουν ότι ζούνε σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης και πρέπει να αντιδράσουν υπεύθυνα και με εθνική συνεννόηση;

Έχουν οικονομία. Την τρίτη μεγαλύτερη της Ευρωζώνης. Ξέρουν πολύ καλά τι έχουν να χάσουν άμα μπουν στην περιπέτεια.

Σε αντίθεση με τους Ιταλούς, το εδώ σύστημα εξουσίας, δηλαδή ο ελληνικός ληστρικός μικροκαπιταλισμός, ξέρει τι έχει να χάσει άμα «γίνουμε Ευρώπη». Για δεκαετίες, το κύριο μέσο πλουτισμού σ’ αυτή τη χώρα ήταν η αφαίμαξη του κοινωνικού συνόλου μέσα από ένα περίπλοκο σύστημα αλληλοεξαρτήσεων, κοινωνικών εκβιασμών και υπεξαίρεσης του δημόσιου πλούτου. Ήδη τα δύο τελευταία χρόνια, καθώς ο ευρωπαϊκός έλεγχος εντείνεται, το σύστημα αρχίζει να μπάζει νερά από παντού. Τράπεζες που χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις των ιδιοκτητών τους με τα λεφτά των καταθετών, μέσα ενημέρωσης τροφοδοτούμενα από κρατικό χρήμα, διαφημιστικές εταιρείες μεσάζοντες στην κυκλοφορία του μαύρου χρήματος, επιχειρήσεις σφραγίδες με μόνα κέρδη τη μη απόδοση φόρων, εισφορών και ΦΠΑ, καταρρέουν καθημερινά. Το παρασιτικό σύστημα αποκρούει τις μεταρρυθμίσεις με κάθε τρόπο, έχοντας ως plan B την έξοδο από το ευρώ και την επιστροφή στην υποτιμημένη δραχμή. Μια κατάρρευση της χώρας θα άφηνε άθικτους όλους τους μηχανισμούς της διαφθοράς.

Ανώνυμος είπε...

Οι θεσμικές συμμορίες παίζουν το τελευταίο τους χαρτί. Μαφίες σκουπιδιών, συμμορίες λαθρεμπορίου καυσίμων με λευκά κολάρα, καταπατητές δημόσιας γης και βιομηχανία αυθαιρέτων, συνδικαλιστές που απομυζούν τις ΔΕΚΟ, διακινητές του μαύρου χρήματος, νταλαβεριτζήδες ανάμεσα στα κρατικά, κομματικά και επιχειρηματικά λόμπι, οργανωμένες ομάδες «απορρόφησης» των κοινοτικών κονδυλίων, υπεράριθμοι των κομματικών στρατών που στελεχώνουν χιλιάδες άχρηστους φορείς δημιουργημένους ακριβώς γι’ αυτό, κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα της μίζας και της φοροδιαφυγής, μέσα ενημέρωσης του εκβιασμού, της διαπλοκής και της κρατικής επιδότησης, τρωκτικά των δημόσιων ταμείων, κόμματα που πουλάνε προστασία σε επιχειρήσεις, συντεχνίες που ελέγχουν κλάδους ολόκληρους της οικονομίας και μπαίνουν φραγμός στην απελευθέρωση των αγορών, συμμορίες των νοσοκομειακών αποθηκών, παρασιτικά δημοσιοϋπαλληλικά στρώματα που πλουτίζουν «πουλώντας» τις υπηρεσίες του δημοσίου με αντίτιμο φακελάκια, γρηγορόσημα, φορολογικές περαιώσεις. Μια γκρίζα Ελλάδα που προτιμάει τη δραχμή, γιατί η «κανονικότητα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν την περιλαμβάνει.

Το χρήμα της προηγούμενης περιόδου, με χρεοκοπημένες τις επιχειρήσεις του και τις καταθέσεις στην Ελβετία, ποντάρει στην πτώχευση για να αγοράσει μισοτιμής την Ελλάδα. Ο παρασιτισμός δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, ο Χολαργός θα τυπώνει δραχμές, το πελατειακό κράτος θα επιβιώνει σαν να μην άλλαξε τίποτα και ο πληθυσμός της χώρας θα πρέπει να ζήσει με 200 ευρώ, καθώς οι υποτιμήσεις και ο πληθωρισμός θα οδηγούν σε τριτοκοσμικές καταστάσεις.

Οι πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις της δραχμής, πάντα μεταμφιεσμένες σε πατριώτες, επαναστάτες, αδιάλλακτους φίλους του λαού, με συμμάχους τους άφθονους «χρήσιμους ηλίθιους» του δημόσιου διαλόγου που πετάνε τις κορόνες της τσάμπα μαγκιάς, «ας καούν όλα, ας χρεοκοπήσουμε μια ώρα αρχύτερα», με δυνάμεις κρούσης που καίνε εφορίες, τελωνεία, δημαρχεία, για να χαθούν τα αρχεία, βάζουν βόμβες στα σπίτια των ελεγκτών οικονομικού εγκλήματος, με βολικούς «φανατικούς» που προπηλακίζουν κάθε αντίθετη φωνή στοχοποιώντας την ως «εχθρό του λαού», φτιάχνουν το κλίμα το κατάλληλο που θα οδηγήσει στην αυτοκτονία. Σε μια δημόσια ζωή χωρίς διάλογο, χωρίς επιχειρήματα, με κραυγές για κρεμάλες και κατηγορίες για προδότες, όπου κανένας κανονικός άνθρωπος δεν θα συμμετέχει. Παρά μόνο τα οργανωμένα λόμπι με τις ομάδες κρούσης και το μαύρο χρήμα.

Ανώνυμος είπε...

Η τελευταία βδομάδα έδειξε ότι η ελληνική κοινωνία, ακριβώς 12, ούτε καν στο παραπέντε, συνειδητοποίησε ποιο είναι το πραγματικό δίλημμα αυτής της περιόδου. Η στάση της, η απέχθεια και η αντίδρασή της μέσω των κοινωνικών δικτύων, γελοιοποίησε όλες τις προσπάθειες των κομματικών μηχανισμών να βρουν μια ψευδεπίγραφη λύση για να κοροϊδέψουν ακόμα μια φορά τους Ευρωπαίους και να διατηρήσουν την ακινησία. Η αποδοχή του νέου πρωθυπουργού, ενός ανθρώπου που ούτε ξέρουν καλά καλά, δείχνει ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται την ανάγκη ηρεμίας, υπευθυνότητας και συνεργασίας. Ο Λουκάς Παπαδήμος στην πρώτη του ομιλία ικανοποίησε αυτή την ανάγκη. Είπε απλώς τα γεγονότα, χωρίς κομματικούς υπολογισμούς. Έχουμε αυτά τα προβλήματα, είναι δύσκολα, μπορούμε να τα καταφέρουμε, αρκεί να κάνουμε αυτά που πρέπει. Και θα τα κάνουμε όχι γιατί μας τα επιβάλλουν, αλλά για τη δική μας ευημερία. Ήταν η πρώτη φορά που κάποιος είπε ότι είναι προς το συμφέρον μας οι μεταρρυθμίσεις. Μέχρι τώρα, ακόμα και αυτοί που υποτίθεται ότι τις προωθούσαν, ζητούσαν συγνώμη, έκλαιγε η ψυχή τους, ήταν εκτός των σοσιαλιστικών τους πιστεύω, τα έκαναν γιατί μας τα επέβαλλαν οι δανειστές μας. Αλλιώς δηλαδή, αν μας δάνειζαν ακόμα, θα μέναμε σ’ αυτό το υπέροχο κράτος που είχαμε μέχρι το 2009.

Τα κόμματα μιλάνε ακόμα στους πελάτες τους, όχι στην κοινωνία. Η υπόλοιπη κοινωνία ξέρει ότι πρέπει όλα να αλλάξουν. Ακόμα και πριν τη χρεοκοπία του 2009, ανυποψίαστη για δάνεια, επιτόκια, ελλείμματα και χρέη, η κοινή γνώμη σε κάθε έρευνα εξέφραζε τη δυσαρέσκεια, την κούραση, το θυμό της για ένα σύστημα που καταφανώς είχε χρεοκοπήσει ηθικά και κοινωνικά πριν από την οικονομική χρεοκοπία.
Η ελληνική κοινωνία, ακόμα και μετά από αυτά τα δύο οδυνηρά χρόνια, έχει ακόμα δυνάμεις για να περιμένει, να υποστηρίζει μια προσπάθεια αποφυγής της καταστροφικής πτώχευσης, της επιστροφής στη δραχμή. Η μπάλα τώρα είναι στο πολιτικό σύστημα. Οι διεργασίες στα κόμματα μόλις έχουν ξεκινήσει. Η αντίδραση των βουλευτών όλων των κομμάτων στις κατώτερες των περιστάσεων αποφάσεις των κομματικών ηγεσιών, αντίδραση που στην ουσία τις ανέτρεψε, δείχνει ότι το παιχνίδι έχει ανοίξει. Αρκεί η μεταβατική αυτή κυβέρνηση Παπαδήμου να καταφέρει να κερδίσει όσο χρόνο χρειάζεται για να ωριμάσει το πολιτικό σύστημα, αλλά και η ίδια η κοινωνία.

Ανώνυμος είπε...

Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2011

Οικολόγοι Πράσινοι προς Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου:

«Σεβόμαστε τις ιδιαίτερες ταυτότητες όλων»


Αγαπητοί φίλοι των Παμμακεδονικών Ενώσεων,

Εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων σας ευχαριστούμε για την επιστολή σας και το ενδιαφέρον σας για τις θέσεις μας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουμε ότι κανένα πολιτικό κόμμα δεν είναι αρμόδιο να αναγνωρίζει ή να μην αναγνωρίζει εθνικές ή άλλες μειονότητες. Τέτοια ζητήματα θα πρέπει να κρίνονται με βάση τους κανόνες που ισχύουν σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, και όχι με βάση τις επιθυμίες και τις επιλογές των κομμάτων. Κάθε άλλη στάση μπορεί να υπηρετεί τη συγκέντρωση ψήφων, κάνει όμως ζημιά στη χώρα μας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν τοποθετηθεί έγκαιρα και στο πρόγραμμά τους για τα ζητήματα των μειονοτήτων (παρ. 8.2), όπως αναφέρετε. Επίσης, στην παρ. 6.2 αναφέρουμε σαφώς ότι:

Καταδικάζουμε τον εθνικισμό και τον αλυτρωτισμό από όπου κι αν προέρχεται. Η επιστροφή σε εθνοκεντρικές λογικές δεν αποτελεί ουσιαστική απάντηση στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση αλλά δημιουργεί πρώτα από όλα πρόβλημα στις χώρες που την καλλιεργούν. Η ανοικτή κοινωνία που προωθούμε συνδέεται άρρηκτα με το σεβασμό και τις ιδιαίτερες ταυτότητες όλων.

Τα θέματα μειονοτήτων είναι ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όχι διακρατικών σχέσεων. Ζητάμε από τη χώρα μας να κυρώσει άμεσα την ευρωπαϊκή σύμβαση - πλαίσιο για τις μειονότητες και την αντίστοιχη σύμβαση για τις λιγότερο ομιλούμενες γλώσσες.

Επιπλέον, θέλουμε να σημειώσουμε τα εξής:

Θεωρούμε ότι η εφαρμογή των πάγιων ευρωπαϊκών κανόνων αποτελεί τη μόνη επιλογή που υπηρετεί με ασφάλεια τα διαχρονικά συμφέροντα της χώρας. Διαφορετικά, οι εθνικές σκοπιμότητες του σήμερα κινδυνεύουν να αποδειχθούν εθνικές παγίδες του αύριο: Μην ξεχνάμε ότι οι παλιότεροι φόβοι για το βουλγάρικο επεκτατισμό είχαν οδηγήσει το ελληνικό κράτος στην έκδοση του «Abecedar»-«Μακεδονικού Αναγνωστικού» τη δεκαετία του ʽ20, αλλά και στην προσπάθεια τουρκοποίησης της μειονότητας στη Θράκη τη δεκαετία του '50 για να αντιμετωπίσουν από κοινού οι δύο νέες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, Ελλάδα και Τουρκία, τον "από βορρά κίνδυνο"..
Δεν αναγνωρίζουμε δικαίωμα παρέμβασης και «προστασίας» μειονοτήτων σε καμιά άλλη χώρα, εκτός φυσικά από τις λίγες ειδικές περιπτώσεις και θέματα που προβλέπονται ρητά σε συγκεκριμένες διεθνείς συνθήκες. Γι' αυτό και ζητάμε την αποσύνδεση των μειονοτικών ζητημάτων από τις διακρατικές σχέσεις.
Ο αυτοπροσδιορισμός δεν περιλαμβάνει μόνο το δικαίωμα να καταγράφεσαι ως ιδιαίτερη ομάδα, αλλά και το δικαίωμα κάθε πολίτη να ΜΗ θεωρείται μειονότητα χωρίς τη θέλησή του. Η αποδοχή του αυτοπροσδιορισμού από την Πολιτεία μπορεί πάντως να γίνεται και στη γλώσσα που μιλάει η συγκεκριμένη ομάδα, όπως συμβαίνει ήδη με τους Ρομά (τσιγγάνους).

Σημειώνουμε τέλος ότι ο αυτοπροσδιορισμός εκτείνεται και πέρα από τις ομάδες με ιδιαιτερότητες. Στα κείμενά μας επανειλημμένα έχουμε αναφερθεί και στον αυτοπροσδιορισμό των Ελλήνων της Μακεδονίας (χαρακτηριστικά στην απόφαση του Συνεδρίου μας το 2009 σημείο 10) ενώ ο ευρωβουλευτής μας έχει επικαλεστεί δημόσια, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την ιδιότητά του ως Έλληνας της Μακεδονίας.

Με εκτίμηση,

Για την Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Τάσος Κρομμύδας

Ανώνυμος είπε...

η σημερινή ελληνική:

1- ΔΕΝ είναι μητρική γλώσσα κανενός ομιλητή της.

2- τα ξένα γλωσσικά δάνεια και κυρίως τα τουρκικά είναι πάρα πολλά και με υψηλή χρηστικότητα, με αποτέλεσμα ευθέως να εισχωρούν στον πυρήνα της.

3- η σύγχρονη ελληνική είναι η μόνη γλώσσα που συνοδεύει την καθημερινότητα των ομιλητών της και ενστερνίσθηκε από αυτούς , συχνά βιαίως, αφού προηγούμενα αναγκάσθηκε να εντάξει στο λεξιλόγιο της ευρεία γκάμα από τις μητρικές γλώσσες των ομιλητών της , όπως την τουρκική , την αλβανική, την βλάχικη, την μακεδονική.

4- αντίθετα η προηγούμενη μορφή της η γνωστή καθαρεύουσα αποτελεί ατομική κατασκευή του λόγιου Αδαμάντιου Κοραή , με υλικά από την αρχαιοελληνική .
η οποία ΠΟΤΕ δεν έγινε γλώσσα της καθημερινότητας των πολιτών της παρότι απετέλεσε κρατική γλώσσα...!!
γεγονός σχεδόν μοναδικό στην παγκόσμια γλωσσολογία.
παραμένοντας γλώσσα της Διοίκησης και μόνο των ΜΟΡΦΩΜΕΝΩΝ Ελλήνων πολιτών.
με βάση την οποία καθαρεύουσα έγινε ο βίαιος γλωσσικός εξελληνισμός των ΜΗ μορφωμένων Ελλήνων πολιτών.
διότι επρόκειτο για μια ακατάληπτη, δυσχερή και άγνωστη γλώσσα.

5- η οποία καθαρεύουσα βασίσθηκε στην αρχαιοελληνική γλώσσα και την πατριαρχική της έκδοση, δηλαδή σε μια ιδιαιτέρως δύσκολη γλώσσα η οποία ΠΟΤΕ δεν ήταν μητρική, μη εκπαιδευτική γλώσσα της καθημερινότητας των ομιλητών της .
6- τόσο η αρχαιοελληνική , όσο και η πατριαρχική ελληνική καθώς και η καθαρεύουσα ήταν γλώσσες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ των μορφωμένων ανθρώπων.

7- είναι αδιανόητο η κατανόηση της Ομήρου Ηλιάδας να απαιτεί σήμερα , ύστερα από 28 αιώνες , πανεπιστημιακό πτυχίο ελληνικής φιλολογίας αλλά και την χρήση μετάφρασης...
και να την μιλούσαν ή έστω να την κατανοούσαν οι τότε αμόρφωτοι αγρότες και βοσκοί...
οι οποίοι δεν είχαν εφημερίδες, ράδιο, τηλεόραση

8- για αυτό υπέστη τόσες μοναδικές και βίαιες ονοματολογικές και ουσιαστικές ριζικές αλλαγές, από αττική διάλεκτο, σε ανατολικορωμαϊκή, σε γκρέκικη , σε καθαρεύουσα έως και την δεκαετία του 1970...!!!
μέχρι την σημερινή γλώσσα , την αποκαλούμενη δημοτική.

9- έτσι εξηγείται η συρρίκνωση της από γλώσσα της εποχής, αντίστοιχη της σημερινής αγγλικής, σε επίσημη γλώσσα μόνο του ελληνικού κράτους.

10- γεγονός που τεκμηριώνει την άποψη πως αν δεν ιδρύονταν το σημερινό υπερεθνικιστικό ελληνικό κράτος, για πρώτη φορά στην Ιστορία του το 1826, από τους ελληνόφωνους Φαναριώτες και έμποροι με την συνδρομή της αρχαιόφιλης Δύσης, η ελληνική γλώσσα θα είχε περάσει στην ιστορία και θα ήταν νεκρή γλώσσα.
11- για όλους τους παραπάνω λόγους ουδεμία σύγκριση υφίσταται ανάμεσα στη μακεδονική γλώσσα, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ γλώσσα των Μακεδόνων και την ΞΕΝΗ ελληνική γλώσσα , ιδιαίτερα δε με τις προηγούμενες μορφές της.

Ανώνυμος είπε...

Σύμφωνα με την ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle, ο κ. Σόιμπλε επεσήμανε την αναγκαιότητα της γραπτής δέσμευσης των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, ενώ χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τις περιπτώσεις της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, όπου υπήρξαν γραπτές δεσμεύσεις.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σχολίασε επίσης πως η εν λόγω απαίτηση δεν είναι κάτι «αναξιοπρεπές».

Ανώνυμος είπε...

belomore λες για τον Ακριτα.
Εσυ που εχεις κοψει τοσα και τοσα σχολια που δεν μπορεις να απαντησεις?
Κατηγορεις στους αλλους αυτα που και εσυ κανεις

Ανώνυμος είπε...

10,27

Μαθε για την Ελληνικη γλωσσα πριν γραψεις οτι σε μαθανε να λες

Διαβασε τις εγκυρες Εγκυκλοπαιδειeς Britannica , orbis Lstini και Language tutoring μπας και καταλαβεις κατι,

http://www.britannica.com/EBchecked/topic/244595/Greek-language

http://www.orbilat.com/Encyclopaedia/G/Greek_Language.html


http://www.languagetutoring.co.uk/historyofgreek.html

Κια για να σου λυθει μια για παντα η απορια δες στην σελιδα της Παγκοσμιας Ενωσης Γλωσσολογων ποια ειναι η μητρικη της Αρχαιας Μακεδονικης

http://multitree.org/codes/xmk.html