Το πρόβλημα που έχει η Ελλάδα με τη Μακεδονία δεν είναι για το όνομα του κράτους αλλά για το όνομα του μακεδονικού έθνους. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο διαπραγματεύσεων!
35 σχόλια:
Ανώνυμος
είπε...
η εθνικιστική Ελλάδα με την εθνικιστική της λογική ΔΕΝ έχει πρόβλημα ούτε με το όνομα του γειτονικού κράτους-Μακεδονία, ούτε με το όνομα του γειτονικού έθνους -μακεδονικό, ούτε με το όνομα της επίσης γλώσσας του γειτονικού κράτους-μακεδονική..
ΔΕΝ έχει ούτε πρόβλημα με το κόμμα που επιδιώκει να εκπροσωπεί κάποιους εκ των Μακεδόνων της Ελλάδος, το Ουράνιο Τόξο...
ούτε με τους ελάχιστους ψηφοφόρους τους...
ΑΝΤΙΘΕΤΑ η Ελλάδα έχει μεγάλο πρόβλημα με τους 1.000.000 Μακεδόνες της Ελλάδος καθώς και με τους 1.000.000 συγγενείς αυτών στις γειτονικές χώρες..
άσχετα αν οι πρώτοι στην συντριπτική πλειοψηφία δημοσίως ΔΗΛΩΝΟΥΝ Έλληνες..
οι δε συγγενείς τους που ζούν στη Βουλγαρία, δημοσίως ΔΗΛΩΝΟΥΝ Βούλγαροι, όπως ο 47 χρόνος Μακεδόνας Πλεβνένιεφ , ο νέος πρόεδρος της Βουλγαρίας από την Πλεύνα Δράμας...
παρότι ισχυρίζεται επισήμως ότι Μακεδόνες , πλήν Ελλήνων κατοίκων της Μακεδονίας δεν υπάρχουν..
που λογικά σημαίνει ότι και να επεδίωκε το γειτονικό μακεδονικό κράτος πολιτικές αλλαγές αυτές δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν άν δεν υπήρχαν οι 1.000.000 Μακεδόνες της Ελλάδος...
οι οποίοι παρέμειναν στις πατρογονικές τους εστίες αφού δήλωσαν ότι είναι Έλληνες, απευθείας απόγονοι του Περικλή και του Σωκράτη...
όσοι δε ΔΕΝ το έπραξαν εκδιώχθηκαν βιαίως και τους αφαιρέθηκε ΜΑΖΙΚΑ η ελληνική ιθαγένεια...
παρότι κάτι ανάλογο ΔΕΝ ζήτησε η Ελλάδα από την Αλβανία για τους ελληνόφωνους ΒΛΑΧΟΥΣ , υπήκοους Αλβανίας, που τους θεωρεί φυσικά Έλληνες...
Μακεδονία: «Αιγαιατική βραδιά» στο μακεδονικό Στιπ με Μακεδόνες πολιτικούς πρόσφυγες από την Ελλάδα
«Αιγαιατική βραδιά» διοργανώνεται το βράδυ της Κυριακής στην πόλη Στίπ της Μακεδονίας για 17η χρονιά, στην οποία συμμετέχουν οργανώσεις και σύλλογοι από το Σόλουν/Θεσσαλονίκη, το Βόντεν/ Έδεσσα και το Λέριν/ Φλώρινα καθώς και εκπρόσωποι των Μακεδόνων της Αλβανίας, του Κοσσυφοπεδίου και από την Αυστραλία.
Στη μακεδονική συνάντηση κυριάρχησε η απόφαση των Μουσουλμάνων Μακεδόνων του Κοσσυφοπεδίου να οργανωθούν σε εθνοτικό πολιτικό κόμμα
Ιδρύθηκε εθνοτικό Μακεδονικό Κόμμα στο Κοσσυφοπέδιο
Νέο κόμμα εθνοτικού χαρακτήρα ιδρύθηκε στο Κοσσυφοπέδιο το οποίο φέρει την επωνυμία «Демократска партија на Македонците во Косово», δηλαδή «Δημοκρατικό Κόμμα των Μακεδόνων στο Κοσσυφοπέδιο».
Η διαδικασία για την εγγραφή του κόμματος είναι σε εξέλιξη και ο στόχος του είναι η αναγνώριση του σλαβικού στοιχείου που ζει στο νότιο ορεινό μέρος του Κοσόβου, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου των Μουσουλμάνων Μακεδόνων του Κοσσυφοπεδίου, Ισμαίλ Μπόιντ.
Ανέφερε, μάλιστα, ότι δεν περιμένει αρνητικές αντιδράσεις για την αναγνώριση της μακεδονικής μειονότητας, επειδή η Πρίστινα έχει αναγνωρίσει ανάλογες μειονότητες των Κροατών και των Μαυροβουνίων που είναι από 400 έως 550 άτομα
Oι αυθεντικές σημειώσεις του Νέυτωνα γραμμένες στα Ελληνικά!!
Η βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ δημοσίευσε ένα ψηφιοποιημένο σημειωματάριο του Νέυτωνα, όσο αυτός ήταν προπτυχιακός φοιτητής στο Trinity College, από το 1661 έως το 1665 περίπου.
Περιλαμβάνει πολλές σημειώσεις από τις σπουδές του, αλλά και το σημαντικότερο...
τις δικές του εξερευνήσεις στα μαθηματικά, τη φυσική και τη μεταφυσική.
Οι σημειώσεις κρίθηκε ότι «Δεν ταιριάζουν να τυπωθούν» από τον επιβλέποντα του Νεύτωνα και παρουσιάστηκαν στη βιβλιοθήκη από τον κόμη του Πόρτσμουθ το 1872.
Το σύνολο των σημειώσεων είναι γραμμένες στα ελληνικά! Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το σημειωματάριο εδώ.
Αυτό το σημειωματάριο περιέχει αρκετές κενές σελίδες και έχει χρησιμοποιηθεί από τον Νεύτωνα και από τις δύο πλευρές.
Η παρουσίαση εμφανίζει το σημειωματάριο σε μια λογική σειρά ανάγνωσης και περιλαμβάνει ένα διάσημο τμήμα (σελίδες 88-135), όπου ο Νεύτωνας οργανώνει τις σημειώσεις του με τίτλο «Questiones quaedam philosophiae» (ορισμένα φιλοσοφικά ερωτήματα).
Dnevnik’: Οι Έλληνες επιδιώκουν να βάλουν την «αρχαιοποίηση» στην έκθεση για τη χώρα
Συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, Μαριλένα Κοππά, επισημαίνει ότι η έκθεση Χόβιτ δεν αναφέρει τίποτε για την πολιτική της δήθεν ‘αρχαιοποίησης’ και όπως είπε αυτό δεν βοηθά καθόλου τις διαπραγματεύσεις που γίνονται μεταξύ των δύο χωρών για αμοιβαία κατανόηση.
«Η Μακεδονία θα λάβει ημερομηνία για τις διαπραγματεύσεις και η έναρξη των διαπραγματεύσεων θα γίνει χωρίς καθυστέρηση.
Το σημερινό status quo δεν αποτελεί λύση ούτε για το καλό των διεθνικών σχέσεων στη χώρα, ούτε για τη σταθερότητα στην περιοχή, αλλά δεν είναι καλό και για τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ», δήλωσε στην αναφορά του χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την Μακεδονία, o , Richard Hovit, παρουσιάζοντας την έκθεση για τη Μακεδονία, στην Επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής.
«Η έκθεση ξεκίνησε με αίτημα για μια ημερομηνία για τις διαπραγματεύσεις χωρίς καθυστέρηση και αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να στείλω τόσο στις Βρυξέλλες , όσο και στη χώρα», είπε ο Χόβιτ.
Διευκρίνισε ότι η Ένωση πρέπει να διαφυλάξει τη ‘δυναμική’ στη διαδικασία προσχώρησης, καθορίζοντας τις επιλογές στη διαδικασία προ-επιλογής και να ρυθμίσει μια προθεσμία για την εξεύρεση λύσης στο διμερές ζήτημα του ονόματος κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ελέγχου, όπως και τη μετάβαση στο δεύτερο στάδιο της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης.
Όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας, ο Χόβιτ διευκρίνισε, ότι δεν προσπαθεί να είναι μεσολαβητής στη διένεξη, ούτε είναι δουλειά του να αποφασίσει πως θα διευθετηθεί το ζήτημα αυτό, η έκθεση όμως απαιτεί μια εποικοδομητική πίεση στην Αθήνα και στα Σκόπια για την εξεύρεση μια λύσης που θα είναι δίκαιη για τις δύο πλευρές.
«Αυτό το ζήτημα δεν μπλοκάρει μόνον την πρόοδο της χώρας αλλά και τη διαδικασία διεύρυνσης», τόνισε ο Χάβιτ.
Το νέο όμως στοιχείο που προσπαθεί η ελληνική πλευρά είναι να ενσωματώσει τις ενστάσεις της για την πολιτική της δήθεν αρχαιοποίησης και να την προωθήσει ως εμπόδιο στις διμερείς σχέσεις.
όποιος αμφισβητεί το μέγεθος της εναπομείνασας 1.000.000 μακεδονικής κοινότητας στην Ελλάδα..
δεν θα πρέπει να έχει πρόβλημα με την καταγραφή τους από διεθνή ειδική ομάδα του ΟΑΣΕ...
όχι βέβαια βάση δήλωσης -άποψής τους αλλά βάσει εθνοτικών ευρημάτων, προσωπικού και οικογενειακού χαρακτήρα- μητρική μακεδονική γλώσσα, τραγούδια, μουσική,χορός, έθιμα , κ.λ.π..
ιδού η ρόδος , ιδού και το πήδημα..
παρομοίως και σχετικά με την διενέργεια Δημοψηφίσματος για το ειρηνικό μέλλον όλης της Μακεδονίας..
με δικαίωμα ψήφου ΜΟΝΟ σε όσους κατοικούν στην Μακεδονία , δίχως να έχει προηγηθεί προηγούμενη κρατική τους εγκατάσταση..
είτε από το ελληνικό , είτε από το βουλγάρικο , είτε από το σέρβικο κράτος, είτε από το Αλβανικό κράτος μαζί με το Κόσοβο...
αλλά και σε όσους έχουν εκδιωχθεί από τα παραπάνω κράτη και ζούνε εκτός Μακεδονίας- Βουλγαρία, Τουρκία, Σερβία, Αλβανία αλλά έχουν γεωγραφική καταγωγή από τη Μακεδονία...!!!
είτε είναι χριστιανοί , είτε μουσουλμάνοι Μακεδόνες, Αλβανοί , Βλάχοι, ελληνόφωνοι ...
Με μια σολομώντεια απόφαση, το Ναυτοδικείο Πειραιά ολοκλήρωσε χθες το βράδυ τη δίκη των 39 ανδρών του Λιμενικού Σώματος, που κατηγορούνταν ότι κατά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2010 παραβίασαν τον αντιρατσιστικό νόμο 927/1979, φωνάζοντας συνθήματα, όπως το :
«Ελληνας γεννιέσαι δεν γίνεσαι ποτέ, το αίμα σου θα χύσουμε γουρούνι Αλβανέ»,
ή το «Θα γίνει μακελειό, μετά θα εκδικηθώ, όταν θα προσκυνήσετε σημαία και σταυρό»
και το ανατριχιαστικό «Τους λένε Σκοπιανούς, τους λένε Αλβανούς, τα ρούχα μου θα ράψω με δέρματα απ' αυτούς».
Η υπόθεση ήρθε στο φως έπειτα από ρεπορτάζ του Δημήτρη Αγγελίδη.
Ο συντάκτης της «Ε» είχε τραβήξει με το κινητό του τη σκηνή σε βίντεο, το οποίο αναρτήθηκε στο enet.
Το δικαστήριο δέχτηκε ότι τα ρατσιστικά συνθήματα εκφωνούνταν πράγματι από το άγημα των Μονάδων Υποβρυχίων Καταστροφών του Λιμενικού, αλλά έκρινε ότι δεν μπορεί να εξειδικεύσει την κατηγορία παρά μόνο σε δύο άνδρες, οι οποίοι φαίνονται καθαρότερα στο βίντεο να εκφωνούν τα συνθήματα.
Αυτοί οι δύο καταδικάστηκαν σε 3 μήνες και 15 μέρες φυλάκιση με αναστολή, ενώ οι υπόλοιποι απαλλάχτηκαν λόγω αμφιβολιών. Ενα μέλος του Ναυτοδικείου μειοψήφησε, ζητώντας την απαλλαγή όλων λόγω αμφιβολιών.
Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την ενοχή όλων των κατηγορουμένων, θεωρώντας ότι σε ένα πειθαρχημένο και καλά εκπαιδευμένο σώμα είναι αδιανόητο να εκφωνεί ο επικεφαλής ένα σύνθημα και να μην το επαναλάβουν όλοι.
Στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας συνέδεσε την εκφώνηση των συνθημάτων αυτών με το γεγονός ότι τις μέρες εκείνες είχε ψηφιστεί ο ν. 3838/2010 περί ιθαγένειας και υποστήριξε ότι, με τα συνθήματα αυτά, το άγημα του Λιμενικού μετέτρεψε την παρέλαση σε ιδιότυπη διαδήλωση.
Και κατέληξε λέγοντας ότι «αυτό που έκαναν ήταν παράβαση του νόμου, ο πατριωτισμός δεν παρέχει ασυλία».
Επεισοδιακό κλίμα
Η δίκη είχε ξεκινήσει την περασμένη Παρασκευή μέσα σε επεισοδιακό κλίμα, το οποίο είχαν δημιουργήσει έξω από το δικαστήριο, αλλά και μέσα στην αίθουσα του Ναυτοδικείου ομάδες υποστηρικτών των κατηγορουμένων.
Ορισμένοι μάλιστα απ' αυτούς φώναζαν παρόμοια συνθήματα και εμφανίζονταν ως απόστρατοι του ίδιου σώματος.
Το δικαστήριο υποχρεώθηκε να διακόψει, όταν κάποιος από το ακροατήριο απείλησε και επιχείρησε να χειροδικήσει εναντίον του εκπροσώπου του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), Παναγιώτη Δημητρά, και του δικηγόρου Θανάση Τάρτη, οι οποίοι παρίσταντο ως πολιτική αγωγή.
Μετά τα επεισόδια αυτά, ο εκπρόσωπος του ΕΠΣΕ και ο συνήγορος αποσύρθηκαν από τη δίκη με δήλωση που κατέθεσαν στο δικαστήριο, θεωρώντας ότι δεν πληρούνται οι συνθήκες μιας δίκαιης δίκης.
Στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι επιχείρησαν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι τα συνθήματα αυτά ακούγονταν από κάποιους θεατές της παρέλασης, αλλά το δικαστήριο δεν πείστηκε, ενώ εμφανείς ήταν και οι αλληλοσυγκρουόμενες τοποθετήσεις τους.
Ως μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν πρώτες δύο αλλοδαπές κυρίες, οι οποίες έχουν αρραβωνιαστεί με μέλη του αγήματος, δείγμα κατά τους συνηγόρους υπεράσπισης ότι δεν εμφορείται η ομάδα από ρατσιστικά αισθήματα.
Πάντως, ένας από τους συνηγόρους δεν παρέλειψε να εκδηλώσει την πεποίθησή του ότι «είμαστε ανώτερη φυλή εμείς οι Ελληνες».
Υπέρ των κατηγορουμένων κατέθεσαν και ο υποναύαρχος ε.α. Ι. Θεοφανίδης, ο αρχιπλοίαρχος ε.α. Β. Πολίτης και ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ Φράγκος Φραγκούλης.
Το δικαστήριο απέρριψε αίτημα του παριστάμενου βουλευτή Πάνου Καμμένου να καταθέσει.
Δεν ασχολήθηκα με τα σχολικά βιβλία τα τελευταία χρόνια. Ελαττώθηκε το ενδιαφέρον που είχα στην δεκαετία του 1990 επειδή είχαν αφαιρεθεί σταδιακά οι ενοχλητικές εκφράσεις κατά του Άλλου στα σχολικά εγχειρίδια της Ελλάδας και της Τουρκίας. Είχα την εντύπωση ότι η κατάσταση βελτιωνόταν. Υπήρχαν ακόμη ελλείψεις αλλά δεν υπήρχε ο έντονος λόγος μίσους. Π.χ., η ελληνική πλευρά δεν έλεγε, όπως το 1989, «η κίτρινη φυλή» ή «οι βάρβαροι», ούτε η τουρκική «οι Έλληνες επέδειξαν ότι είναι ικανοί να σκοτώνουν τα βρέφη στις κούνιες τους χωρίς οίκτο».
Έσφαλα. Δυστυχώς τα σχολικά βιβλία πάλι άρχισαν να με ενδιαφέρουν. Μου ζητήθηκε να γράψω ένα άρθρο για ένα αγγλόφωνο βιβλίο σχετικά με το σχολικό βιβλίο της Μ. Ρεπούση που χρησιμοποιήθηκε το 2006-2007, έγινε αιτία αναστάτωσης και τελικά αποσύρθηκε. Η σχετική έρευνα αφορά τον «πόλεμο ιστορίας» παγκοσμίως.
Με «πόλεμο ιστορίας» εννοούμε τις διαμάχες σχετικά με τις διαφορετικές ερμηνείες του παρελθόντος. Αλλά τι ήταν αυτό που ενόχλησε τους έλληνες φανατικούς (τους εθνικιστές αν θέλετε);
Η βασική ένσταση ήταν ότι οι Τούρκοι δεν παρουσιαζόταν τόσο αρνητικοί όσο πραγματικά ήταν.
Π.χ., η κατάσταση των Ελλήνων στην Μικρασιατική Καταστροφή παρουσιαζόταν συγκαλυμμένα ή μάλλον δεν παρουσιαζόταν, σύμφωνα με τους επικριτές. Το ίδιο και με την περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας – παραήταν ισορροπημένη.
Οι επικριτές έκαναν λόγο για μια προσπάθεια ικανοποίησης της Άλλης πλευράς, κάνοντας παραχωρήσεις σε θέματα εθνικής ιστορίας και ταυτότητας.
Έχει άλλη άποψη η κ. Ρεπούση. Τα σχολικά βιβλία απευθύνονται σε παιδιά. Το να παρουσιάζομε τον Άλλο ως εχθρό, βίαιο, επιθετικό, ανήθικο και απειλή δεν είναι σωστό και ειδικά είναι επιζήμιο. Τα μικρά παιδιά που θα ακούσουν αυτά τα τόσα αρνητικά που έπραξε ο Άλλος θα φέρουν τις σχετικές εικόνες και στερεότυπα σε όλη τους τη ζωή.
Το θέμα δεν είναι η «ιστορία» αλλά η διαπαιδαγώγηση και η ψυχολογία των παιδιών.
Όσο για το επιχείρημα «οι αλήθειες πρέπει να λέγονται» είναι υποκριτικό και δημαγωγικό επειδή σε αυτά τα σχολικά βιβλία δεν περιλαμβάνονται «οι δίκες μας» πιθανές αρνητικές πλευρές. Αυτά τα εγχειρίδια αποσιωπούν συστηματικά ό,τι δεν «μας» αρέσει. Και τελικά τα μόνο που επιτυγχάνεται είναι μια αρνητική εικόνα του Άλλου μέσα στις συνειδήσεις των πολιτών. Και όταν αυτά τα παιδιά μεγαλώσουν θα γράφουν σχολικά βιβλία μίσους χωρίς καν να το συνειδητοποιούν.
Σε αυτό ακριβώς το σημείο πάσχουν τα σχολικά εγχειρίδια της Τουρκίας που χρησιμοποιούνται φέτος, το 2011-2012. Τα λάθη, οι αντιφάσεις, οι υπερβολικές εθνικές μεγαλοστομίες, οι αποσιωπήσεις των θεμάτων που δεν περιλαμβάνονται στην «επίσημη» τουρκική ιστορία θα μπορούσαν να αποτελέσουν θέμα μιας ευρύτερης μελέτης.
Εδώ θα αναφερθώ περιληπτικά μόνο στο πώς διαμορφώνονται οι πεποιθήσεις των νέων.
Τα χωρία μέσα σε εισαγωγικά είναι από το σχολικό βιβλίο της 10της τάξης μέσης εκπαίδευσης (Ortaöğretim Tarih, 10. Sınıf).
Τα παιδιά διαβάζουν πώς οι Οθωμανοί και οι Τούρκοι φέρθηκαν πάντα με επιείκεια στους Ασσύριους (Süryani, αραβόφωνοι Χριστιανοί), στους Ρωμιούς/Έλληνες και στους Αρμένιους της Τουρκίας και του εξωτερικού, ενώ αυτοί ανταπόδωσαν αυτή την κατανόηση με αχαριστία και κακία.
Σε αυτά τα βιβλία η επιείκεια της «δικής μας» πλευρά τονίζεται συστηματικά. Δεν είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τα αισθήματα της νέας γενιάς μετά από αυτήν την παιδεία.
Σύμφωνα με αυτά τα βιβλία «οι Άλλοι» λειτούργησαν ως όργανα των ξένων. Οι ξένοι εχθροί της Τουρκίας χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν τους «Άλλους» για να κάνουν κακό στους Τούρκους.
Π.χ., οι Ασσύριοι «υποστηρίζουν ότι έχουν υποστεί μια γενοκτονία… Ιδιαιτέρως οι Ασσύριοι που μετανάστευσαν στο εξωτερικό έχουν γίνει όργανα των θρησκευτικών και πολιτικών συμφερόντων αυτών των κρατών για να μπορέσουν να απολαύσουν τα οικονομικά οφέλη της Δύσης» (σ.66).
Οι Ρωμιοί* («όλοι», όχι ορισμένοι) συνεργάστηκαν με τους εχθρούς, ενώ ήταν αυτοί που είχαν ευεργετηθεί περισσότερο. Η κακία και αχαριστία αναφέρονται διεξοδικά.
Ακόμα και σήμερα «όπως βλέπουμε από την παραπάνω είδηση [η είδηση είναι ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο καθιέρωσε μια μέρα μνήμης για την «γενοκτονία των Ποντίων»] η Ελλάδα συνεχίζει να έχει βλέψεις στα εδάφη της Τουρκίας» (σ. 158).
Το εγχειρίδιο υποστηρίζει ότι ο σκοπός είναι η επίτευξη της ελληνικής Μεγάλης Ιδέας η οποία αδιάλειπτα συνεχίζεται ως μια απειλή. Οι Ρωμιοί και οι Έλληνες «έκαναν βιαιότητες και κατά των αθώων αμάχων» (σ. 156-161).
Αφιερώνονται δέκα σελίδες για τους Αρμένιους. Παρότι οι Τούρκοι «έχουν σώσει τους Αρμένιους από την καταπίεση των Βυζαντινών εκείνοι προσπάθησαν να εξοντώσουν τους Μουσουλμάνους» (σ. 178-180), «έκαναν σφαγές» (σ. 198) και έκαναν σχέδια «για να σκοτώσουνε όλους τους Μουσουλμάνους άνω των δύο ετών» (σ.199).
Σε ορισμένες περιοχές όλος ο τουρκικός πληθυσμός σκοτώθηκε από τους Αρμένιους, χωρίς διάκριση παιδιών και γυναικών.
Σκοτώθηκαν από τους Αρμένιους και αυτοί που δεν μπόρεσαν να μεταναστεύσουν για διάφορους λόγους, και ειδικά φέρθηκαν πολύ άσκημα στις γυναίκες» (199).
Με τον διωγμό [του 1915] «εξασφαλίστηκε η ασφάλεια της ζωής των Αρμενίων» επειδή οι Αρμένιοι που δεν συμμετείχαν στην τρομοκρατία εδολοφονούντο από τους άλλους Αρμένιους. Μετά επεξηγείται σε βάθος η οργάνωση ΑΣΑΛΑ και οι 29 δολοφονικές επιθέσεις κατά των τούρκων διπλωματών (σ. 203).
Δεν είναι σαφές γιατί στην Ελλάδα όπως και στην Τουρκία οι άνθρωποι θέλουν να παρουσιάσουν τον Άλλο ως αρνητικό σε τέτοιο βαθμό.
Ξέρουμε όμως καλύτερα τον μηχανισμό της συμπεριφοράς «μας» σχετικά με τον Άλλο: μερικές αρνητικές πράξεις ορισμένων, χρεώνονται στο σύνολο, μια κακή πράξη παρουσιάζεται ως το αμετάβλητο διαχρονικό χαρακτηριστικό του Άλλου και τελικά, μετά από μια έμμεση σύγκριση, καταλήγουμε να πιστεύουμε ότι «εμείς» είμαστε θετικότεροι (δυνατοί, θαρραλέοι, πολιτισμένοι, μετριόφρονες κ.α.).
Αυτά τα βιβλία ούτε μια φόρα δεν διευκρινίζουν ότι «ορισμένοι» ήταν αυτοί που έκαναν τις αρνητικές πράξεις. Από την άλλη, όταν αναφέρονται στα «δικά μας» θετικά, πάλι αυτά αποδίδονται σε «όλους μας».
Μια γενική παρατήρηση είναι ότι αυτά τα σχολικά βιβλία ιστορίας δεν σχετίζονται τόσο με την ιστορία αλλά με ταυτότητες. Ο σκοπός είναι να εμπεδωθεί μια εθνική ταυτότητα.
Το λυπηρό είναι ότι αυτοί που διαχειρίζονται αυτά τα θέματα δεν έχουν συνείδηση των πράξεών τους.
Πιστεύουν ότι καλλιεργούν μια «συνείδηση» αλλά δεν βλέπουν ότι δημιουργούν μια τραυματισμένη, επιβλαβή και άρρωστη ταυτότητα.
Δεν θέλουν να το δουν αυτό. Δεν θέλουν να συμβουλευτούν ειδικούς, και μια τέτοια συνεργασία τους ενοχλεί. Πιστεύουν ότι κατέχουν την απόλυτη αλήθεια.
Βέβαια η ποιότητα των βιβλίων προκαθορίζεται στην φάση που επιλέγονται οι συγγραφείς. Αυτά τα βιβλία δεν θα πρέπει να θεωρηθούν έκπληξη.
* Με τον όρο «Ρωμιός» στα τουρκικά νοείται ο τουρκικής (ή οθωμανικής) ιθαγένειας Έλληνας (ή ελληνόφωνος χριστιανός), με τον δε όρο «Έλλην» (Yunan) νοείται ο Έλληνας της Ελλάδας.
**Άρθρο του Ηρακλή Μήλλα στην εφημερίδα Ζαμάν της Κωνσταντινούπολης – 20.12.2011 (στα τουρκικά)
***Ο Ηρακλής Μήλλας γεννήθηκε το 1940 στην Τουρκία, έζησε στην Κωνσταντινούπολη μέχρι το 1971 και έκτοτε διαμένει στην Ελλάδα. Είναι πολιτικός μηχανικός, απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Ροβερτείου, με διδακτορικό στην πολιτική επιστήμη από το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας. Εργάστηκε ως μηχανικός στην Τουρκία, στην Ελλάδα και σε διάφορες αραβικές χώρες.
3:11 Χρειάζεται ο ΟΑΣΕ η οποιοδήποτε άλλος οργανισμός για να δεις την πραγματικότητα, δες απλά το ποσοστό η μάλλον, πόσες ψήφους παίρνει το "ουράνιο τόξο" στην Μακεδονία και θα καταλάβεις (αν θες να καταλάβεις, βέβαια).
αν επρόκειτο για τους ψήφους στο Ουράνιο Τόξο , τότε η Ελλάδα θα είχε αμέσως αποσύρει την μονομερή ένστασή της και θα είχε αναγνωρίσει την Δημοκρατία της Μακεδονίας, το μακεδονικό έθνος, τη μακεδονική γλώσσα...
διότι το πολιτικό κόστος για την Ελλάδα εξαιτίας της πολιτικής του βέτο είναι υψηλό, με επιπτώσεις και στο οικονομικό πεδίο...
αν δε το κάνει αυτό οφείλεται στους ένα εκατομμύριο Μακεδόνες , με ελληνική υπηκοότητα, οι οποίοι παρότι δηλώνουν Έλληνες, φοβίζουν το βαθύ εθνικιστικό ελληνικό κράτος και των Γκρίζων Λύκων του...
το οποίο κράτος διακατέχεται από την ανασφάλεια του κλέφτη , ο οποίος φοβάται την απώλεια των κλοπιμαίων του...
ΠΓΔΜ: Επιτυχία της χώρας η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης
O υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι, κατά την ετήσια ομιλία του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής της χώρας, σήμερα, Τετάρτη, ανέφερε ότι «μία από μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της διπλωματίας της χώρας κατά το 2011, αποτέλεσε η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ), δια της οποίας διαπιστώθηκε παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από την πλευρά της Ελλάδας, για παρεμπόδιση ένταξης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, στην Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας στο Βουκουρέστι». Ο κ. Πόποσκι εξέφρασε την προσδοκία ότι «η Ελλάδα θα σεβαστεί πλήρως το γράμμα και το πνεύμα της ετυμηγορίας του ΔΔΧ και ότι σύμφωνα με τις διεθνείς νομικές υποχρεώσεις της, θα σταματήσει να παρεμποδίζει την επίτευξη συναίνεσης σχετικά με την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ».
Σύμφωνα με τον κ. Πόποσκι, «κάθε περαιτέρω παρεμπόδιση από την πλευρά της Ελλάδας, στη βάση της εκκρεμότητας της ονομασίας, θα αποτελούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και έλλειψη σεβασμού της απόφασης του ΔΔΧ».
Ο κ. Πόποσκι ανέφερε ακόμη ότι αναμένει από τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, το συντομότερο δυνατό, να κινήσουν τις διαδικασίες και να εξετάσουν το ζήτημα της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, υπό το φως της ετυμηγορίας του ΔΔΧ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ανέφερε ακόμη ότι «η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, η οποία είναι μεταβατική, δεν επέδειξε μεγάλη προθυμία για συνεργασία όσον αφορά την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας, υποστηρίζοντας κυρίως ότι η θητεία της αφορά τα ζητήματα της οικονομίας «.
Ο κ. Πόποσκι πρόσθεσε στο σημείο αυτό ότι «αν πράγματι ισχύει κάτι τέτοιο, τότε δεν συντρέχει λόγος η Αθήνα να μην κάνει σεβαστή την απόφαση του ΔΔΧ».
Σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι η χώρα του παραμένει σταθερή στη θέση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στο πλαίσιο του ΟΗΕ, προκειμένου να βρεθεί μια αποδεκτή λύση.
Namibia Becomes 133rd Country to Recognize Macedonia
The Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Macedonia, in a press release, announced today that the Republic of Namibia became the 133rd country to establish diplomatic ties with Macedonia at an Ambassadorial level using the Macedonia's constitutional name.
"The Republic of Macedonia and the Republic of Namibia, this afternoon in New York, established diplomatic ties at an Ambassadorial level.
The Ambassadors of both countries at the United Nations Pajo Avirovic and Wilfried Emvula signed the joint agreement and in line with United Nations protocol, the agreement will be distributed to all UN member-states" read the Foreign Ministry press release.
"The relations between the two nations, according to the agreement, will be furthered in line with principles of mutual respect, friendship, not interfering in the internal matters of the country and respect for the territorial integrity and sovereignty of both countries" concluded the Foreign Ministry press release.
UMD congratulates Macedonia, and thanks the government and people of Namibia for their friendship.
ΠΓΔΜ: Η Ναμίμπια αναγνώρισε τη χώρα με το συνταγματικό της όνομα-Δημοκρατία της Μακεδονίας
Η Ναμίμπια αναγνώρισε το συνταγματικό όνομα της χώρας, ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ.
Η Ναμίμπια, χώρα της Νότιας Αφρικής, αναγνώρισε την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, ενώ οι δύο χώρες προχώρησαν στην υπογραφή συμφωνίας για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων.
Τη συμφωνία υπέγραψαν χθες στη Νέα Υόρκη, οι πρέσβεις των μονίμων αντιπροσωπειών των δύο χωρών στα Ηνωμένα Έθνη, Πάγιο Αβίροβιτς της ΠΓΔΜ και Βίλφριντ Εμβούλα της Ναμίμπια.
Η σχετική ρηματική διακοίνωση θα διανεμηθεί στη συνέχεια σε όλα τα κράτη - μέλη του ΟΗΕ, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Οργανισμού.
Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ προστίθεται ότι: «η Ναμίμπια, είναι η 133η χώρα η οποία αναγνωρίζει επίσημα το συνταγματικό όνομα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας» .
πόλη Αθήνα , υπάρχει και στην Αμερική, δίχως το ελληνικό κράτος να διαμαρτύρεται...
αντιθέτως υπερηφανεύεται για αυτό...
όπως υπάρχουν και αντίγραφα /απομιμήσεις αρχαιοελληνικών έργων..
δίχως μάλιστα άδεια του ελληνικού κράτους..
αντίθετα υπάρχει παρανοϊκή αντίδραση σχετικά με το γειτονικό μικρό και φτωχό μακεδονικό κράτος, παρότι εκτείνεται μόνο στο 33% του εδάφους της Μακεδονίας...
ο μοναδικός λόγος είναι οι μετρημένοι από το ελληνικό κράτος ΕΝΑ εκατομμύριο Μακεδόνες υπήκοοι του...
τους οποίους δεν τους εμπιστεύεται και για αυτό δεν τους επιτρέπει να αναλάβουν υψηλές κρατικές θέσεις, παρότι ειλικρινά δηλώνουν Έλληνες...
δίχως φυσικά και να είναι...
συνεπώς , αν δεν φοβάται αυτούς τους 1.000.000 , τότε πολύ περισσότερο ούτε τους μερικούς χιλιάδες ψηφοφόρους του Ουράνιου Τόξου...
άρα άμεση αναγνώριση του συνταγματικού ονόματος-Δημοκρατία της Μακεδονίας...
ακολουθώντας την 133 χώρα , την αφρικανική Ναμίμπια..
ποτέ δεν είναι αργά...
ακόμα και για το κακέκτυπο του λίκνου της Δημοκρατίας, την εθνικιστική Ελλάδα...
Φίλε μου είμαι από την Θεσσαλονίκη και σε πληροφορώ ότι δεν είμαι εθνικιστής, αλλά είμαι τόσο Έλληνας που αν ήταν δυνατών να μου αποδείξουν με όποιον τρόπο (επιστημονικό η μη) ότι δεν είμαι Έλληνας, ΕΓΩ πάλι Έλληνας θα αισθανόμουν και θα ήμουν.
Ανώνυμε 6:15, δεν κατάλαβα τον συσχετισμό Θεσσαλονικιός= Έλληνας! Δηλαδή ο Κωνσταντινουπολίτης που ζει ως Τούρκος πολίτης σε έδαφος της Τουρκίας αλλά έχει ελληνική εθνική ταυτότητα, δεν πρέπει να την εκδηλώνει γιατί βρίσκεται στο εξωτερικό???? Μπορείς να αισθάνεσαι Έλληνας στην Θεσσαλονίκη, αλλά και στο Βερολίνο και στο Σικάγο και στην Μελβούρνη και στο Ιστανμπούλ και όπου θέλεις! Ποιος μπορεί να στο απαγορεύσει? Εσύ, όμως, γιατί απαιτείς απο άλλους Θεσσαλονικείς να δηλώνουν Έλληνες όταν δεν αισθάνονται ότι ανήκουν στο ελληνικό έθνος?
Ανώνυμε 9:03, δες εδώ το νέο μακεδονικό κόμμα! Τι λες? Θα πάρει έγκριση για να κατέβει στις επόμενες εκλογές?
Τo πρόγραμμα μας για την αυτονομία της Μακεδονίας:
Αναγνώριση της Μακεδονικής Κοινότητας από την Ελλάδα, την Βουλγαρία, την Αλβανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια ευρεία αυτονομία της Μακεδονίας, σε ολόκληρη την έκταση της επέκτασης της μακεδονικής γλώσσας. Η δημιουργία μιας Συνέλευσης της Αυτόνομης Κοινότητας της Μακεδονίας με εκλεγμένο εκτελεστικό και τη διασύνδεση των Περιφερειών Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας.. Η εφαρμογή μιας συντονισμένης πολιτικής για την Μακεδονία, βάση της αειφόρου ανάπτυξης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και του σεβασμού του περιβάλλοντος. Μια πολιτιστική πολιτική που να δίνει τη δέουσα θέση στην μακεδονική γλώσσα. Η άμεση εκπροσώπηση της Αυτόνομης Κοινότητας της Μακεδονίας στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, στο πλαίσιο μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης των λαών και των περιφερειών.
Οι πολιτικές επιλογές μας:
Το Μακεδονικό κόμμα, κίνηση αυτονομιστικής προόδου, αποτελεί μέρος ενός δημοκρατικού πλαισίου πολιτικού πλουραλισμού. Το Μακεδονικό κόμμα απορρίπτει τη χρήση βίας για την επίτευξη των στόχων του και χρησιμοποιεί νόμιμα μέσα. Το Μακεδονικό κόμμα καταδικάζει κάθε μορφή ρατσισμού, φασισμού, ολοκληρωτισμού, εθνικισμού και σοβινισμού. Το Μακεδονικό κόμμα υποστηρίζει το δικαίωμα των λαών στην αυτοδιάθεση και την υπεράσπιση των πολιτικών, οικονομικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων τους. Αρνείται την αποικιοκρατία και τον ιμπεριαλισμό σε όλες τις μορφές τους. Το Μακεδονικό κόμμα εργάζεται για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ειρήνης. Χάρτα του Μακεδονικού Κόμματος 1. Το Μακεδονικό ζήτημα: Το Μακεδονικό Κόμμα είναι ανοικτό σε κάθε άτομο που αναγνωρίζει το Μακεδονικό ζήτημα στην ιστορική και κοινωνική του διάσταση, καθώς και στις νέες καταστάσεις που επέφεραν την αναβίωση και τη δημιουργία του. 2. Για μια πολιτική δέσμευση: το Μακεδονικό Κόμμα συγκεντρώνει όλους εκείνους που θέλουν να λάβουν μέρος στα σημερινά πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, σε κάθε πτυχή της ζωής στην κοινωνία. 3. Μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες: το Μακεδονικό Κόμμα χρησιμοποιεί όλα τα δημοκρατικά μέσα της πολιτικής ζωής, ιδιαίτερα τις εκλογές. 4. Για αυτοδιοίκηση: Η δέσμευσή μας για μια αυτοδιοικούμενη μακεδονική κοινωνία έχει αυστηρά ως βάση το σεβασμό των δημοκρατικών κανόνων. Το Μακεδονικό Κόμμα στοχεύει στην αναγνώριση της Μακεδονικής κοινότητας. Υπερασπίζεται τα συμφέροντα των ανθρώπων της Μακεδονίας. Αγωνίζεται επίσης για την πλήρη αποκατάσταση της μακεδονικής γλώσσας, τόσο μέσα όσο και έξω από το ελληνικό κράτος, ιδιαίτερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτή είναι η έννοια της φιλοδοξίας της για την αυτοδιοίκηση. 5. Και της κοινωνικής δικαιοσύνης: Η Μακεδονική πολιτική δέσμευση είναι ένα άνοιγμα προς όλες τις απαιτήσεις μιας δημοκρατικής κοινωνίας και ιδιαίτερα ως προς την κοινωνική και οικονομική δικαιοσύνη. Που σημαίνει αλληλεγγύη με τους μη προνομιούχους. 6. Με την Ευρώπη του αύριο: Για την καθημερινή ζωή καθώς και για το μέλλον όλων μας, ένα από τα επείγοντα καθήκοντα του Μακεδονικού Κόμματος είναι η ανοικοδόμηση της Ευρώπης: μια Ευρώπη των λαών και των περιφερειών. 7. Για το σεβασμό των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων του ανθρώπου: Το Μακεδονικό Κόμμα εργάζεται για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ατομικές και συλλογικές πτυχές τους. 8. Όπως και για το σεβασμό του πλανήτη: Για το Μακεδονικό Κόμμα, μια κοινωνία είναι υπεύθυνη για μέρος της παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς στα μάτια των γειτόνων της, καθώς και στα μάτια των επόμενων γενεών. Μπορεί να χρησιμοποιεί την εν λόγω κληρονομιά, αλλά δεν έχει κανένα δικαίωμα να την εκμεταλλευτεί.
ΣΤΟΧΟΙ:
Η δημιουργία αξιόπιστου πολιτικού μακεδονικού κινήματος, ανεξάρτητο από όλα τα πολιτικά κόμματα και αγωνιζόμενο για την αναγνώριση και την αυτονομία της Μακεδονίας. Να σταματήσει την αποξένωση και να εργαστεί προς την ευαισθητοποίηση του μακεδονικού λαού. Η ανάδειξη του μακεδονικού ζητήματος στο πολιτικό πεδίο.
Καλα εχεις γραψει ενα σωρο σαχλαμαρες οπως αυτονομια και εκπροσωπηση σε Ευρωπη κλπ που ουτε ο Γκρουεφσκι δεν θα τα σκεφτοταν και δεν προβλεπονται σε κανενα Συνταγμα σε κανενα κυριαρχο κρατος στην Ευρωπη(αποδειξη τα Αλβανικα κομματα της πατριδας σου που αν και αποτελουν σχεδον το 30% του πληθυσμου στην Πγδμ δεν λενε τετοιες ανοησιες στα καταστατικα τους), αλλα παρολα αυτα ιδρυστε το πρωτα εσεις και με ενα αναλογο καταστατικο σαν του ΟΤ και θα παρει την εγκριση για συμμετοχη στις εκλογες.
Ετσι στις επομενες εκλογες θα διεκδικησει τους ψηφους του 1 εκατομμυριου ψηφοφορων
Δικαιολογιες για την μη ιδρυση θα βρεις πολλες αλλα για οποιον πραγματικα θελει να κανει την κινηση αυτη ιδου η Ροδος και το πηδημα μαζι
«Εκστρατεία για την αλβανική γλώσσα στους απόδημους και μετανάστες»
Το πατριωτικό αλβανικό κίνημα «Συμμαχία Κόκκινο και Μαύρο» (ΑΚ) εγκαινίασε σήμερα την εκστρατεία του που είχε προγραμματίσει προ πολλού και η οποία έγινε, τελικά, πραγματικότητα.
Η ‘Συμμαχία’ στη διάρκεια της εκστρατείας θα χτυπήσει την πόρτα κάθε Αλβανού που ζει ως μετανάστης και που έχει αποκτήσει παιδιά και τα ανατρέφει μακριά από την μητρική γη.
Η ‘ΑΚ’ έχει ως σύνθημα στην εκστρατεία «Fol vetëm shqip»/ «Μίλα μόνο αλβανικά», και εθελοντικά θα βοηθήσει όλα τα παιδιά που γεννιούνται από Αλβανούς μετανάστες ή απόδημους και πιστεύουν ότι η μητρική τους γλώσσα δεν τους βοηθάει σε τίποτε.
Η εκστρατεία της «ΑΚ» διοργανώνει μια καμπάνια που τίθεται κατά της αφομοίωσης των Αλβανών και της εξαφάνισης της γλώσσας τους, σε όποια περιοχή της Ευρώπης και αν ζουν ή ακόμη και σε μια άλλη ήπειρο.
Η ‘Συμμαχία’ με τη συνεργασία του εκδοτικού οίκου ALBAS θα μοιράσει χιλιάδες αλφαβητάρια στην Ελλάδα, την Ιταλία, Αγγλία, ΗΠΑ, Βέλγιο , Πρέσεβο και στους Αλβανούς της Μιτρόβιτσας.
Το προεδρείο της ‘Συμμαχίας’ απαιτεί από όλες τις αλβανίδες μητέρες που ζουν στη μετανάστευση, να διδάσκουν στα παιδιά τους την αλβανική , ως τη μόνη τους μητρική γλώσσα.
Στο πλαίσιο αυτής της εξόρμησης θα συμμετάσχουν όλοι οι εκπρόσωποι της «Συμμαχίας Κόκκινο και Μαύρο» που βρίσκονται στο Πρέσεβο, Ρώμη, Βρυξέλλες, Λονδίνο, Μίτσιγκαν κ.α. ----------------------------------------------------------------------- άντε να πάρουν σειρά οι Μακεδόνες...
Μακεδονία: «Ποιες χώρες μας υποστηρίζουν στις Βρυξέλλες»…
Дневник Скопје
«Αυστρία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία, Τσεχία, Σλοβενία και ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες θεωρούνται ότι εκπροσωπούν την ομάδα συμφερόντων της Μακεδονίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»
«Η χώρα μας μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης βρίσκεται σε καλύτερη θέση αλλά πρέπει ακόμη να εργαστούμε σκληρά για τις μεταρρυθμίσεις.
Ταυτόχρονα θα πρέπει να δείξουμε προθυμία για συμβιβασμό με την Ελλάδα για το όνομα, μετά την νουθεσία του εισηγητή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Richard Hovit, ο οποίος παρουσίασε ένα σχέδιο έκθεσης προόδου για την Mακεδονία, όσον αφορά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Το σχέδιο ψηφίσματος του Hovit, φαίνεται ισορροπημένο αφού αποκαθιστά και πάλι το επίθετο «μακεδονικός», προτείνοντας συγχρόνως την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Βρυξελλών και Σκοπίων και θα είναι τώρα ανοικτό ( το σχέδιο αυτό) για παρεμβάσεις και καταθέσεις τροπολογιών.
Οι πολιτικοί αυτής της χώρας αναμένουν στις Βρυξέλλες μια άγρια μάχη από το αντιμακεδονικό μέτωπο που δημιούργησαν οι Έλληνες και Βούλγαροι καθώς και άλλες ομάδες συμφερόντων, σχετικά με τις τροποποιήσεις του σχεδίου αυτού, μια διαδικασία που θα περατωθεί στις 10 Ιανουαρίου για να προωθηθεί μετά για ψηφοφορία το Μάρτιο.
Ανώνυμε 4:05, δεν ξέρεις τι λες! Το κείμενο που έβαλα για ενδεχόμενο νέο μακεδονικό αυτονομιστικό κόμμα, δεν είναι τίποτα άλλο από το κείμενο του προγράμματος του κόμματος Occitan της Γαλλίας, το οποίο είναι μάλλον το ηπιότερο σε απαιτήσεις σε σχέση με τα άλλα κόμματα της EFA, πολιτική συμμαχία στην οποία συμμετέχει και το Ουράνιο Τόξο. Διάβασε για το κόμμα των Σκωτσέζων η των Καταλανών, κτλ. Να δεις που πάει ολόκληρη η Ε.Ε. http://www.e-f-a.org/parties.php?name=* Όσον αφορά ένα νέο μακεδονικό κόμμα, μόνο με απαίτηση ευρείας αυτονομίας στην περιοχή μας, εμείς οι Μακεδόνες έχουμε κάποια ελπίδα να εξασφαλίσουμε τα δικαιώματα μας ως γηγενές έθνος, στον τόπο μας. Μόνο με την αυτοδιοίκηση και την οικονομική ανεξαρτησία απο το ελληνικό κράτος, θα δούμε άσπρη μέρα! Το να κάνουμε ένα κόμμα σαν το Ουράνιο Τόξο, τι νόημα θα είχε, αφού αυτή η πολιτική οργάνωση δεν προσφέρει κανένα όραμα στους Μακεδόνες?
Εγω δεν ξερω τι λεω η το κομμα που λες εσυ δεν το ξερει κανεις?
Απο την δημοτικοτητα των θεσεων του φαινεται και η απηχηση που εχει στους πολιτες . Το ποιοδηποτε συνολο πολιτων , ομαδα η παρεα μπορει να δημιουργησει ενα πολιτικο φορεα και να διακηρυσσει οτι θελει και αντιστοιχα εισπρατει την εμπιστοσυνη αυτων στους οποιους απευθυνεται η τον χλευασμο, την γραφικοτητα και υην απαξιωση Στο παραδειγμα σου ειναι ξεκαθαρο περι τινος προκειται
Εσυ ομως που φαινεσαι σιγουρος για το τι θα εισπραξεις μιας και εχεις 1 εκατομμυριο πολιτες που περιμενουν πως και πως μα εμφαμνιστει αυτος ο πολιτικος φορεας που οραματιζεσαι για να τον στηριξουν τι περιμενεις και δεν τον δημιουργεις για να δεις και εσυ και το 1 εκατομμ. ασπρη μερα οπως αναφερεις??
Οσο το αργεις τοσο το χειροτερο για σενα και για αυτους που ισχυριζεσαι οτι εκπροσωπεις. Τα πολλα λογια ειναι φτωχεια
Οποτε ξαναγυρναμε στο αρχικο "Ιδου η Ροδος ιδου και το πηδημα"
Οι ειδικοι ΟΑΣΕ το μονο που κατεγραψαν στην χωρα σου ειναι οτι η γλωσσα της πλειοψηφιας των κατοικων εκει δεν ειναι ¨μακεδονικη¨" και απο το εξης θα αναφερεται σαν "Κρατικη" Τα ιδια ειπαν και η ΕΕ και το ΝΑΤΟ και η Αμερικανικη Πρεσβεια
Ναι, υπαρχει η κρητη. Να τα καταγραψουμε τα ανθρωπολογικα στοιχεια (και κοτσαρουμε και ενα "ατομικα" χωρις να ξερουμε καν αν υπαρχει τετοιος όρος στην ανθρωπινη γλωσσα). Θα μου πειτε, ο φασισμος κι η αγραμματοσυνη γεννουν νεες λεξεις. Εγώ λέω να καταγράψουμε και το μορφωτικό επίπεδο του κάθε πολίτη αυτής της χωρας. Το "ατομικό" πάντα. Και ατομικά ας μας απαντησει ο ανωνυμος μια ερωτηση που του εχει γινει πολλες φορες και δεν έχει καταφερει ν απαντησει ακόμα. Ατομικα, εννοειται. Τι μόρφωση έχει; Ή μάλλον ας ξεκινήσουμε από κατι απλο: Το δημοτικό το τέλειωσε; Όχι το ατομικό Δημοτικό, αλλά το δημόσιο ή ιδιωτικό. Ας καταγραψουμε και το μορφωτικό επίπεδο των ελλήνων και το επίπεδο των πολιτων της πγδμ και ας δουμε ποιος πραγματι έχει πολιτισμο και ποιος όχι.
35 σχόλια:
η εθνικιστική Ελλάδα με την εθνικιστική της λογική ΔΕΝ έχει πρόβλημα ούτε με το όνομα του γειτονικού κράτους-Μακεδονία, ούτε με το όνομα του γειτονικού έθνους -μακεδονικό, ούτε με το όνομα της επίσης γλώσσας του γειτονικού κράτους-μακεδονική..
ΔΕΝ έχει ούτε πρόβλημα με το κόμμα που επιδιώκει να εκπροσωπεί κάποιους εκ των Μακεδόνων της Ελλάδος, το Ουράνιο Τόξο...
ούτε με τους ελάχιστους ψηφοφόρους τους...
ΑΝΤΙΘΕΤΑ η Ελλάδα έχει μεγάλο πρόβλημα με τους 1.000.000 Μακεδόνες της Ελλάδος καθώς και με τους 1.000.000 συγγενείς αυτών στις γειτονικές χώρες..
άσχετα αν οι πρώτοι στην συντριπτική πλειοψηφία δημοσίως ΔΗΛΩΝΟΥΝ Έλληνες..
οι δε συγγενείς τους που ζούν στη Βουλγαρία, δημοσίως ΔΗΛΩΝΟΥΝ Βούλγαροι, όπως ο 47 χρόνος Μακεδόνας Πλεβνένιεφ , ο νέος πρόεδρος της Βουλγαρίας από την Πλεύνα Δράμας...
διότι αδικαιολογήτως φοβάται μελλοντικές κινήσεις ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ενοποίησης...
παρότι ισχυρίζεται επισήμως ότι Μακεδόνες , πλήν Ελλήνων κατοίκων της Μακεδονίας δεν υπάρχουν..
που λογικά σημαίνει ότι και να επεδίωκε το γειτονικό μακεδονικό κράτος πολιτικές αλλαγές αυτές δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν άν δεν υπήρχαν οι 1.000.000 Μακεδόνες της Ελλάδος...
οι οποίοι παρέμειναν στις πατρογονικές τους εστίες αφού δήλωσαν ότι είναι Έλληνες, απευθείας απόγονοι του Περικλή και του Σωκράτη...
όσοι δε ΔΕΝ το έπραξαν εκδιώχθηκαν βιαίως και τους αφαιρέθηκε ΜΑΖΙΚΑ η ελληνική ιθαγένεια...
παρότι κάτι ανάλογο ΔΕΝ ζήτησε η Ελλάδα από την Αλβανία για τους ελληνόφωνους ΒΛΑΧΟΥΣ , υπήκοους Αλβανίας, που τους θεωρεί φυσικά Έλληνες...
Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2011
Μακεδονία: «Αιγαιατική βραδιά» στο μακεδονικό Στιπ με Μακεδόνες πολιτικούς πρόσφυγες από την Ελλάδα
«Αιγαιατική βραδιά» διοργανώνεται το βράδυ της Κυριακής στην πόλη Στίπ της Μακεδονίας για 17η χρονιά, στην οποία συμμετέχουν οργανώσεις και σύλλογοι από το Σόλουν/Θεσσαλονίκη, το Βόντεν/ Έδεσσα και το Λέριν/ Φλώρινα καθώς και εκπρόσωποι των Μακεδόνων της Αλβανίας, του Κοσσυφοπεδίου και από την Αυστραλία.
Στη μακεδονική συνάντηση κυριάρχησε η απόφαση των Μουσουλμάνων Μακεδόνων του Κοσσυφοπεδίου να οργανωθούν σε εθνοτικό πολιτικό κόμμα
Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2011
Ιδρύθηκε εθνοτικό Μακεδονικό Κόμμα στο Κοσσυφοπέδιο
Νέο κόμμα εθνοτικού χαρακτήρα ιδρύθηκε στο Κοσσυφοπέδιο το οποίο φέρει την επωνυμία «Демократска партија на Македонците во Косово», δηλαδή «Δημοκρατικό Κόμμα των Μακεδόνων στο Κοσσυφοπέδιο».
Η διαδικασία για την εγγραφή του κόμματος είναι σε εξέλιξη και ο στόχος του είναι η αναγνώριση του σλαβικού στοιχείου που ζει στο νότιο ορεινό μέρος του Κοσόβου, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου των Μουσουλμάνων Μακεδόνων του Κοσσυφοπεδίου, Ισμαίλ Μπόιντ.
Ανέφερε, μάλιστα, ότι δεν περιμένει αρνητικές αντιδράσεις για την αναγνώριση της μακεδονικής μειονότητας, επειδή η Πρίστινα έχει αναγνωρίσει ανάλογες μειονότητες των Κροατών και των Μαυροβουνίων που είναι από 400 έως 550 άτομα
ρε βρες να πεις κατι διαφορετικο ολο με το 1 εκατομ. σαν χιλιοπαιγμενη κασεττα ακουγεται
Mαζευτειτε να σας μετρησουν
Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2011Οι
Oι αυθεντικές σημειώσεις του Νέυτωνα γραμμένες στα Ελληνικά!!
Η βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ δημοσίευσε ένα ψηφιοποιημένο σημειωματάριο του Νέυτωνα, όσο αυτός ήταν προπτυχιακός φοιτητής στο Trinity College, από το 1661 έως το 1665 περίπου.
Περιλαμβάνει πολλές σημειώσεις από τις σπουδές του, αλλά και το σημαντικότερο...
τις δικές του εξερευνήσεις στα μαθηματικά, τη φυσική και τη μεταφυσική.
Οι σημειώσεις κρίθηκε ότι «Δεν ταιριάζουν να τυπωθούν» από τον επιβλέποντα του Νεύτωνα και παρουσιάστηκαν στη βιβλιοθήκη από τον κόμη του Πόρτσμουθ το 1872.
Το σύνολο των σημειώσεων είναι γραμμένες στα ελληνικά! Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το σημειωματάριο εδώ.
Αυτό το σημειωματάριο περιέχει αρκετές κενές σελίδες και έχει χρησιμοποιηθεί από τον Νεύτωνα και από τις δύο πλευρές.
Η παρουσίαση εμφανίζει το σημειωματάριο σε μια λογική σειρά ανάγνωσης και περιλαμβάνει ένα διάσημο τμήμα (σελίδες 88-135), όπου ο Νεύτωνας οργανώνει τις σημειώσεις του με τίτλο «Questiones quaedam philosophiae» (ορισμένα φιλοσοφικά ερωτήματα).
http://24gr.blogspot.com/2011/12/blog-post_5663.html
.
1000000 χα!χα!χα! είπαμε να λέμε καμιά μ@λακία, αλλά αυτό είναι .....
Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2011
Dnevnik’: Οι Έλληνες επιδιώκουν να βάλουν την «αρχαιοποίηση» στην έκθεση για τη χώρα
Συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, Μαριλένα Κοππά, επισημαίνει ότι η έκθεση Χόβιτ δεν αναφέρει τίποτε για την πολιτική της δήθεν ‘αρχαιοποίησης’ και όπως είπε αυτό δεν βοηθά καθόλου τις διαπραγματεύσεις που γίνονται μεταξύ των δύο χωρών για αμοιβαία κατανόηση.
«Η Μακεδονία θα λάβει ημερομηνία για τις διαπραγματεύσεις και η έναρξη των διαπραγματεύσεων θα γίνει χωρίς καθυστέρηση.
Το σημερινό status quo δεν αποτελεί λύση ούτε για το καλό των διεθνικών σχέσεων στη χώρα, ούτε για τη σταθερότητα στην περιοχή, αλλά δεν είναι καλό και για τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ», δήλωσε στην αναφορά του χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την Μακεδονία, o , Richard Hovit, παρουσιάζοντας την έκθεση για τη Μακεδονία, στην Επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής.
«Η έκθεση ξεκίνησε με αίτημα για μια ημερομηνία για τις διαπραγματεύσεις χωρίς καθυστέρηση και αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να στείλω τόσο στις Βρυξέλλες , όσο και στη χώρα», είπε ο Χόβιτ.
Διευκρίνισε ότι η Ένωση πρέπει να διαφυλάξει τη ‘δυναμική’ στη διαδικασία προσχώρησης, καθορίζοντας τις επιλογές στη διαδικασία προ-επιλογής και να ρυθμίσει μια προθεσμία για την εξεύρεση λύσης στο διμερές ζήτημα του ονόματος κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ελέγχου, όπως και τη μετάβαση στο δεύτερο στάδιο της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης.
Όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας, ο Χόβιτ διευκρίνισε, ότι δεν προσπαθεί να είναι μεσολαβητής στη διένεξη, ούτε είναι δουλειά του να αποφασίσει πως θα διευθετηθεί το ζήτημα αυτό, η έκθεση όμως απαιτεί μια εποικοδομητική πίεση στην Αθήνα και στα Σκόπια για την εξεύρεση μια λύσης που θα είναι δίκαιη για τις δύο πλευρές.
«Αυτό το ζήτημα δεν μπλοκάρει μόνον την πρόοδο της χώρας αλλά και τη διαδικασία διεύρυνσης», τόνισε ο Χάβιτ.
Το νέο όμως στοιχείο που προσπαθεί η ελληνική πλευρά είναι να ενσωματώσει τις ενστάσεις της για την πολιτική της δήθεν αρχαιοποίησης και να την προωθήσει ως εμπόδιο στις διμερείς σχέσεις.
όποιος αμφισβητεί το μέγεθος της εναπομείνασας 1.000.000 μακεδονικής κοινότητας στην Ελλάδα..
δεν θα πρέπει να έχει πρόβλημα με την καταγραφή τους από διεθνή ειδική ομάδα του ΟΑΣΕ...
όχι βέβαια βάση δήλωσης -άποψής τους αλλά βάσει εθνοτικών ευρημάτων, προσωπικού και οικογενειακού χαρακτήρα- μητρική μακεδονική γλώσσα, τραγούδια, μουσική,χορός, έθιμα , κ.λ.π..
ιδού η ρόδος , ιδού και το πήδημα..
παρομοίως και σχετικά με την διενέργεια Δημοψηφίσματος για το ειρηνικό μέλλον όλης της Μακεδονίας..
με δικαίωμα ψήφου ΜΟΝΟ σε όσους κατοικούν στην Μακεδονία , δίχως να έχει προηγηθεί προηγούμενη κρατική τους εγκατάσταση..
είτε από το ελληνικό , είτε από το βουλγάρικο , είτε από το σέρβικο κράτος, είτε από το Αλβανικό κράτος μαζί με το Κόσοβο...
αλλά και σε όσους έχουν εκδιωχθεί από τα παραπάνω κράτη και ζούνε εκτός Μακεδονίας- Βουλγαρία, Τουρκία, Σερβία, Αλβανία αλλά έχουν γεωγραφική καταγωγή από τη Μακεδονία...!!!
είτε είναι χριστιανοί , είτε μουσουλμάνοι Μακεδόνες, Αλβανοί , Βλάχοι, ελληνόφωνοι ...
Ελευθεροτυπία,
Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011
ΚΑΜΠΑΝΑ ΜΟΝΟ ΣΕ ΔΥΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 39 ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ
Παρέλαση ρατσισμού
Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΨΑΡΡΑ
Με μια σολομώντεια απόφαση, το Ναυτοδικείο Πειραιά ολοκλήρωσε χθες το βράδυ τη δίκη των 39 ανδρών του Λιμενικού Σώματος, που κατηγορούνταν ότι κατά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2010 παραβίασαν τον αντιρατσιστικό νόμο 927/1979, φωνάζοντας συνθήματα, όπως το :
«Ελληνας γεννιέσαι δεν γίνεσαι ποτέ, το αίμα σου θα χύσουμε γουρούνι Αλβανέ»,
ή το «Θα γίνει μακελειό, μετά θα εκδικηθώ, όταν θα προσκυνήσετε σημαία και σταυρό»
και το ανατριχιαστικό «Τους λένε Σκοπιανούς, τους λένε Αλβανούς, τα ρούχα μου θα ράψω με δέρματα απ' αυτούς».
Η υπόθεση ήρθε στο φως έπειτα από ρεπορτάζ του Δημήτρη Αγγελίδη.
Ο συντάκτης της «Ε» είχε τραβήξει με το κινητό του τη σκηνή σε βίντεο, το οποίο αναρτήθηκε στο enet.
Το δικαστήριο δέχτηκε ότι τα ρατσιστικά συνθήματα εκφωνούνταν πράγματι από το άγημα των Μονάδων Υποβρυχίων Καταστροφών του Λιμενικού, αλλά έκρινε ότι δεν μπορεί να εξειδικεύσει την κατηγορία παρά μόνο σε δύο άνδρες, οι οποίοι φαίνονται καθαρότερα στο βίντεο να εκφωνούν τα συνθήματα.
Αυτοί οι δύο καταδικάστηκαν σε 3 μήνες και 15 μέρες φυλάκιση με αναστολή, ενώ οι υπόλοιποι απαλλάχτηκαν λόγω αμφιβολιών. Ενα μέλος του Ναυτοδικείου μειοψήφησε, ζητώντας την απαλλαγή όλων λόγω αμφιβολιών.
Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την ενοχή όλων των κατηγορουμένων, θεωρώντας ότι σε ένα πειθαρχημένο και καλά εκπαιδευμένο σώμα είναι αδιανόητο να εκφωνεί ο επικεφαλής ένα σύνθημα και να μην το επαναλάβουν όλοι.
Στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας συνέδεσε την εκφώνηση των συνθημάτων αυτών με το γεγονός ότι τις μέρες εκείνες είχε ψηφιστεί ο ν. 3838/2010 περί ιθαγένειας και υποστήριξε ότι, με τα συνθήματα αυτά, το άγημα του Λιμενικού μετέτρεψε την παρέλαση σε ιδιότυπη διαδήλωση.
Και κατέληξε λέγοντας ότι «αυτό που έκαναν ήταν παράβαση του νόμου, ο πατριωτισμός δεν παρέχει ασυλία».
Επεισοδιακό κλίμα
Η δίκη είχε ξεκινήσει την περασμένη Παρασκευή μέσα σε επεισοδιακό κλίμα, το οποίο είχαν δημιουργήσει έξω από το δικαστήριο, αλλά και μέσα στην αίθουσα του Ναυτοδικείου ομάδες υποστηρικτών των κατηγορουμένων.
Ορισμένοι μάλιστα απ' αυτούς φώναζαν παρόμοια συνθήματα και εμφανίζονταν ως απόστρατοι του ίδιου σώματος.
Το δικαστήριο υποχρεώθηκε να διακόψει, όταν κάποιος από το ακροατήριο απείλησε και επιχείρησε να χειροδικήσει εναντίον του εκπροσώπου του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), Παναγιώτη Δημητρά, και του δικηγόρου Θανάση Τάρτη, οι οποίοι παρίσταντο ως πολιτική αγωγή.
Μετά τα επεισόδια αυτά, ο εκπρόσωπος του ΕΠΣΕ και ο συνήγορος αποσύρθηκαν από τη δίκη με δήλωση που κατέθεσαν στο δικαστήριο, θεωρώντας ότι δεν πληρούνται οι συνθήκες μιας δίκαιης δίκης.
Στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι επιχείρησαν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι τα συνθήματα αυτά ακούγονταν από κάποιους θεατές της παρέλασης, αλλά το δικαστήριο δεν πείστηκε, ενώ εμφανείς ήταν και οι αλληλοσυγκρουόμενες τοποθετήσεις τους.
Ως μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν πρώτες δύο αλλοδαπές κυρίες, οι οποίες έχουν αρραβωνιαστεί με μέλη του αγήματος, δείγμα κατά τους συνηγόρους υπεράσπισης ότι δεν εμφορείται η ομάδα από ρατσιστικά αισθήματα.
Πάντως, ένας από τους συνηγόρους δεν παρέλειψε να εκδηλώσει την πεποίθησή του ότι «είμαστε ανώτερη φυλή εμείς οι Ελληνες».
Υπέρ των κατηγορουμένων κατέθεσαν και ο υποναύαρχος ε.α. Ι. Θεοφανίδης, ο αρχιπλοίαρχος ε.α. Β. Πολίτης και ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ Φράγκος Φραγκούλης.
Το δικαστήριο απέρριψε αίτημα του παριστάμενου βουλευτή Πάνου Καμμένου να καταθέσει.
Οι γείτονες ως πρόβλημα στα σχολικά βιβλία
21/12/2011
του Ηρακλή Μήλλα
Δεν ασχολήθηκα με τα σχολικά βιβλία τα τελευταία χρόνια. Ελαττώθηκε το ενδιαφέρον που είχα στην δεκαετία του 1990 επειδή είχαν αφαιρεθεί σταδιακά οι ενοχλητικές εκφράσεις κατά του Άλλου στα σχολικά εγχειρίδια της Ελλάδας και της Τουρκίας. Είχα την εντύπωση ότι η κατάσταση βελτιωνόταν. Υπήρχαν ακόμη ελλείψεις αλλά δεν υπήρχε ο έντονος λόγος μίσους. Π.χ., η ελληνική πλευρά δεν έλεγε, όπως το 1989, «η κίτρινη φυλή» ή «οι βάρβαροι», ούτε η τουρκική «οι Έλληνες επέδειξαν ότι είναι ικανοί να σκοτώνουν τα βρέφη στις κούνιες τους χωρίς οίκτο».
Έσφαλα. Δυστυχώς τα σχολικά βιβλία πάλι άρχισαν να με ενδιαφέρουν. Μου ζητήθηκε να γράψω ένα άρθρο για ένα αγγλόφωνο βιβλίο σχετικά με το σχολικό βιβλίο της Μ. Ρεπούση που χρησιμοποιήθηκε το 2006-2007, έγινε αιτία αναστάτωσης και τελικά αποσύρθηκε. Η σχετική έρευνα αφορά τον «πόλεμο ιστορίας» παγκοσμίως.
Με «πόλεμο ιστορίας» εννοούμε τις διαμάχες σχετικά με τις διαφορετικές ερμηνείες του παρελθόντος. Αλλά τι ήταν αυτό που ενόχλησε τους έλληνες φανατικούς (τους εθνικιστές αν θέλετε);
Η βασική ένσταση ήταν ότι οι Τούρκοι δεν παρουσιαζόταν τόσο αρνητικοί όσο πραγματικά ήταν.
Π.χ., η κατάσταση των Ελλήνων στην Μικρασιατική Καταστροφή παρουσιαζόταν συγκαλυμμένα ή μάλλον δεν παρουσιαζόταν, σύμφωνα με τους επικριτές. Το ίδιο και με την περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας – παραήταν ισορροπημένη.
Οι επικριτές έκαναν λόγο για μια προσπάθεια ικανοποίησης της Άλλης πλευράς, κάνοντας παραχωρήσεις σε θέματα εθνικής ιστορίας και ταυτότητας.
Έχει άλλη άποψη η κ. Ρεπούση. Τα σχολικά βιβλία απευθύνονται σε παιδιά. Το να παρουσιάζομε τον Άλλο ως εχθρό, βίαιο, επιθετικό, ανήθικο και απειλή δεν είναι σωστό και ειδικά είναι επιζήμιο. Τα μικρά παιδιά που θα ακούσουν αυτά τα τόσα αρνητικά που έπραξε ο Άλλος θα φέρουν τις σχετικές εικόνες και στερεότυπα σε όλη τους τη ζωή.
Το θέμα δεν είναι η «ιστορία» αλλά η διαπαιδαγώγηση και η ψυχολογία των παιδιών.
Όσο για το επιχείρημα «οι αλήθειες πρέπει να λέγονται» είναι υποκριτικό και δημαγωγικό επειδή σε αυτά τα σχολικά βιβλία δεν περιλαμβάνονται «οι δίκες μας» πιθανές αρνητικές πλευρές. Αυτά τα εγχειρίδια αποσιωπούν συστηματικά ό,τι δεν «μας» αρέσει. Και τελικά τα μόνο που επιτυγχάνεται είναι μια αρνητική εικόνα του Άλλου μέσα στις συνειδήσεις των πολιτών. Και όταν αυτά τα παιδιά μεγαλώσουν θα γράφουν σχολικά βιβλία μίσους χωρίς καν να το συνειδητοποιούν.
Σε αυτό ακριβώς το σημείο πάσχουν τα σχολικά εγχειρίδια της Τουρκίας που χρησιμοποιούνται φέτος, το 2011-2012. Τα λάθη, οι αντιφάσεις, οι υπερβολικές εθνικές μεγαλοστομίες, οι αποσιωπήσεις των θεμάτων που δεν περιλαμβάνονται στην «επίσημη» τουρκική ιστορία θα μπορούσαν να αποτελέσουν θέμα μιας ευρύτερης μελέτης.
Εδώ θα αναφερθώ περιληπτικά μόνο στο πώς διαμορφώνονται οι πεποιθήσεις των νέων.
Τα χωρία μέσα σε εισαγωγικά είναι από το σχολικό βιβλίο της 10της τάξης μέσης εκπαίδευσης (Ortaöğretim Tarih, 10. Sınıf).
Τα παιδιά διαβάζουν πώς οι Οθωμανοί και οι Τούρκοι φέρθηκαν πάντα με επιείκεια στους Ασσύριους (Süryani, αραβόφωνοι Χριστιανοί), στους Ρωμιούς/Έλληνες και στους Αρμένιους της Τουρκίας και του εξωτερικού, ενώ αυτοί ανταπόδωσαν αυτή την κατανόηση με αχαριστία και κακία.
Σε αυτά τα βιβλία η επιείκεια της «δικής μας» πλευρά τονίζεται συστηματικά. Δεν είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τα αισθήματα της νέας γενιάς μετά από αυτήν την παιδεία.
Σύμφωνα με αυτά τα βιβλία «οι Άλλοι» λειτούργησαν ως όργανα των ξένων. Οι ξένοι εχθροί της Τουρκίας χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν τους «Άλλους» για να κάνουν κακό στους Τούρκους.
Π.χ., οι Ασσύριοι «υποστηρίζουν ότι έχουν υποστεί μια γενοκτονία… Ιδιαιτέρως οι Ασσύριοι που μετανάστευσαν στο εξωτερικό έχουν γίνει όργανα των θρησκευτικών και πολιτικών συμφερόντων αυτών των κρατών για να μπορέσουν να απολαύσουν τα οικονομικά οφέλη της Δύσης» (σ.66).
Οι Ρωμιοί* («όλοι», όχι ορισμένοι) συνεργάστηκαν με τους εχθρούς, ενώ ήταν αυτοί που είχαν ευεργετηθεί περισσότερο. Η κακία και αχαριστία αναφέρονται διεξοδικά.
Ακόμα και σήμερα «όπως βλέπουμε από την παραπάνω είδηση [η είδηση είναι ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο καθιέρωσε μια μέρα μνήμης για την «γενοκτονία των Ποντίων»] η Ελλάδα συνεχίζει να έχει βλέψεις στα εδάφη της Τουρκίας» (σ. 158).
Το εγχειρίδιο υποστηρίζει ότι ο σκοπός είναι η επίτευξη της ελληνικής Μεγάλης Ιδέας η οποία αδιάλειπτα συνεχίζεται ως μια απειλή.
Οι Ρωμιοί και οι Έλληνες «έκαναν βιαιότητες και κατά των αθώων αμάχων» (σ. 156-161).
Αφιερώνονται δέκα σελίδες για τους Αρμένιους. Παρότι οι Τούρκοι «έχουν σώσει τους Αρμένιους από την καταπίεση των Βυζαντινών εκείνοι προσπάθησαν να εξοντώσουν τους Μουσουλμάνους» (σ. 178-180), «έκαναν σφαγές» (σ. 198) και έκαναν σχέδια «για να σκοτώσουνε όλους τους Μουσουλμάνους άνω των δύο ετών» (σ.199).
Σε ορισμένες περιοχές όλος ο τουρκικός πληθυσμός σκοτώθηκε από τους Αρμένιους, χωρίς διάκριση παιδιών και γυναικών.
Σκοτώθηκαν από τους Αρμένιους και αυτοί που δεν μπόρεσαν να μεταναστεύσουν για διάφορους λόγους, και ειδικά φέρθηκαν πολύ άσκημα στις γυναίκες» (199).
Με τον διωγμό [του 1915] «εξασφαλίστηκε η ασφάλεια της ζωής των Αρμενίων» επειδή οι Αρμένιοι που δεν συμμετείχαν στην τρομοκρατία εδολοφονούντο από τους άλλους Αρμένιους.
Μετά επεξηγείται σε βάθος η οργάνωση ΑΣΑΛΑ και οι 29 δολοφονικές επιθέσεις κατά των τούρκων διπλωματών (σ. 203).
Δεν είναι σαφές γιατί στην Ελλάδα όπως και στην Τουρκία οι άνθρωποι θέλουν να παρουσιάσουν τον Άλλο ως αρνητικό σε τέτοιο βαθμό.
Ξέρουμε όμως καλύτερα τον μηχανισμό της συμπεριφοράς «μας» σχετικά με τον Άλλο: μερικές αρνητικές πράξεις ορισμένων, χρεώνονται στο σύνολο, μια κακή πράξη παρουσιάζεται ως το αμετάβλητο διαχρονικό χαρακτηριστικό του Άλλου και τελικά, μετά από μια έμμεση σύγκριση, καταλήγουμε να πιστεύουμε ότι «εμείς» είμαστε θετικότεροι (δυνατοί, θαρραλέοι, πολιτισμένοι, μετριόφρονες κ.α.).
Αυτά τα βιβλία ούτε μια φόρα δεν διευκρινίζουν ότι «ορισμένοι» ήταν αυτοί που έκαναν τις αρνητικές πράξεις. Από την άλλη, όταν αναφέρονται στα «δικά μας» θετικά, πάλι αυτά αποδίδονται σε «όλους μας».
Μια γενική παρατήρηση είναι ότι αυτά τα σχολικά βιβλία ιστορίας δεν σχετίζονται τόσο με την ιστορία αλλά με ταυτότητες. Ο σκοπός είναι να εμπεδωθεί μια εθνική ταυτότητα.
Το λυπηρό είναι ότι αυτοί που διαχειρίζονται αυτά τα θέματα δεν έχουν συνείδηση των πράξεών τους.
Πιστεύουν ότι καλλιεργούν μια «συνείδηση» αλλά δεν βλέπουν ότι δημιουργούν μια τραυματισμένη, επιβλαβή και άρρωστη ταυτότητα.
Δεν θέλουν να το δουν αυτό. Δεν θέλουν να συμβουλευτούν ειδικούς, και μια τέτοια συνεργασία τους ενοχλεί. Πιστεύουν ότι κατέχουν την απόλυτη αλήθεια.
Βέβαια η ποιότητα των βιβλίων προκαθορίζεται στην φάση που επιλέγονται οι συγγραφείς. Αυτά τα βιβλία δεν θα πρέπει να θεωρηθούν έκπληξη.
* Με τον όρο «Ρωμιός» στα τουρκικά νοείται ο τουρκικής (ή οθωμανικής) ιθαγένειας Έλληνας (ή ελληνόφωνος χριστιανός), με τον δε όρο «Έλλην» (Yunan) νοείται ο Έλληνας της Ελλάδας.
**Άρθρο του Ηρακλή Μήλλα στην εφημερίδα Ζαμάν της Κωνσταντινούπολης – 20.12.2011 (στα τουρκικά)
***Ο Ηρακλής Μήλλας γεννήθηκε το 1940 στην Τουρκία, έζησε στην Κωνσταντινούπολη μέχρι το 1971 και έκτοτε διαμένει στην Ελλάδα. Είναι πολιτικός μηχανικός, απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Ροβερτείου, με διδακτορικό στην πολιτική επιστήμη από το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας. Εργάστηκε ως μηχανικός στην Τουρκία, στην Ελλάδα και σε διάφορες αραβικές χώρες.
3:11 Χρειάζεται ο ΟΑΣΕ η οποιοδήποτε άλλος οργανισμός για να δεις την πραγματικότητα, δες απλά το ποσοστό η μάλλον, πόσες ψήφους παίρνει το "ουράνιο τόξο" στην Μακεδονία και θα καταλάβεις (αν θες να καταλάβεις, βέβαια).
Μήπως με εξέταση DNA,3.11, για να έχουμε και την επιστημονική άποψη εκτός από την προπαγανδιστική !
αν επρόκειτο για τους ψήφους στο Ουράνιο Τόξο , τότε η Ελλάδα θα είχε αμέσως αποσύρει την μονομερή ένστασή της και θα είχε αναγνωρίσει την Δημοκρατία της Μακεδονίας, το μακεδονικό έθνος, τη μακεδονική γλώσσα...
διότι το πολιτικό κόστος για την Ελλάδα εξαιτίας της πολιτικής του βέτο είναι υψηλό, με επιπτώσεις και στο οικονομικό πεδίο...
αν δε το κάνει αυτό οφείλεται στους ένα εκατομμύριο Μακεδόνες , με ελληνική υπηκοότητα, οι οποίοι παρότι δηλώνουν Έλληνες, φοβίζουν το βαθύ εθνικιστικό ελληνικό κράτος και των Γκρίζων Λύκων του...
το οποίο κράτος διακατέχεται από την ανασφάλεια του κλέφτη , ο οποίος φοβάται την απώλεια των κλοπιμαίων του...
Hμερομηνία : 21-12-11
ΠΓΔΜ: Επιτυχία της χώρας η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης
O υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι, κατά την ετήσια ομιλία του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής της χώρας, σήμερα, Τετάρτη, ανέφερε ότι «μία από μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της διπλωματίας της χώρας κατά το 2011, αποτέλεσε η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ), δια της οποίας διαπιστώθηκε παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από την πλευρά της Ελλάδας, για παρεμπόδιση ένταξης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, στην Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας στο Βουκουρέστι».
Ο κ. Πόποσκι εξέφρασε την προσδοκία ότι «η Ελλάδα θα σεβαστεί πλήρως το γράμμα και το πνεύμα της ετυμηγορίας του ΔΔΧ και ότι σύμφωνα με τις διεθνείς νομικές υποχρεώσεις της, θα σταματήσει να παρεμποδίζει την επίτευξη συναίνεσης σχετικά με την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ».
Σύμφωνα με τον κ. Πόποσκι, «κάθε περαιτέρω παρεμπόδιση από την πλευρά της Ελλάδας, στη βάση της εκκρεμότητας της ονομασίας, θα αποτελούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και έλλειψη σεβασμού της απόφασης του ΔΔΧ».
Ο κ. Πόποσκι ανέφερε ακόμη ότι αναμένει από τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, το συντομότερο δυνατό, να κινήσουν τις διαδικασίες και να εξετάσουν το ζήτημα της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, υπό το φως της ετυμηγορίας του ΔΔΧ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ανέφερε ακόμη ότι «η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, η οποία είναι μεταβατική, δεν επέδειξε μεγάλη προθυμία για συνεργασία όσον αφορά την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας, υποστηρίζοντας κυρίως ότι η θητεία της αφορά τα ζητήματα της οικονομίας «.
Ο κ. Πόποσκι πρόσθεσε στο σημείο αυτό ότι «αν πράγματι ισχύει κάτι τέτοιο, τότε δεν συντρέχει λόγος η Αθήνα να μην κάνει σεβαστή την απόφαση του ΔΔΧ».
Σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι η χώρα του παραμένει σταθερή στη θέση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στο πλαίσιο του ΟΗΕ, προκειμένου να βρεθεί μια αποδεκτή λύση.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Namibia Becomes 133rd Country to Recognize Macedonia
The Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Macedonia, in a press release, announced today that the Republic of Namibia became the 133rd country to establish diplomatic ties with Macedonia at an Ambassadorial level using the Macedonia's constitutional name.
"The Republic of Macedonia and the Republic of Namibia, this afternoon in New York, established diplomatic ties at an Ambassadorial level.
The Ambassadors of both countries at the United Nations Pajo Avirovic and Wilfried Emvula signed the joint agreement and in line with United Nations protocol, the agreement will be distributed to all UN member-states" read the Foreign Ministry press release.
"The relations between the two nations, according to the agreement, will be furthered in line with principles of mutual respect, friendship, not interfering in the internal matters of the country and respect for the territorial integrity and sovereignty of both countries" concluded the Foreign Ministry press release.
UMD congratulates Macedonia, and thanks the government and people of Namibia for their friendship.
Hμερομηνία : 22-12-11
ΠΓΔΜ: Η Ναμίμπια αναγνώρισε τη χώρα με το συνταγματικό της όνομα-Δημοκρατία της Μακεδονίας
Η Ναμίμπια αναγνώρισε το συνταγματικό όνομα της χώρας, ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ.
Η Ναμίμπια, χώρα της Νότιας Αφρικής, αναγνώρισε την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, ενώ οι δύο χώρες προχώρησαν στην υπογραφή συμφωνίας για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων.
Τη συμφωνία υπέγραψαν χθες στη Νέα Υόρκη, οι πρέσβεις των μονίμων αντιπροσωπειών των δύο χωρών στα Ηνωμένα Έθνη, Πάγιο Αβίροβιτς της ΠΓΔΜ και Βίλφριντ Εμβούλα της Ναμίμπια.
Η σχετική ρηματική διακοίνωση θα διανεμηθεί στη συνέχεια σε όλα τα κράτη - μέλη του ΟΗΕ, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Οργανισμού.
Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ προστίθεται ότι: «η Ναμίμπια, είναι η 133η χώρα η οποία αναγνωρίζει επίσημα το συνταγματικό όνομα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας» .
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ρε καλα σας λενε μαζευτειτε να σας μετρησουν.
Το τοξο πηρε 2500 ψηφους στην περιφερεια Μακεδονιας το 2009, 30%
μικροτερο ποσοστο απο τις προτελευταιες Ευρωοεκλογες.
Αν δεν σας αντιπροσωπευει το Τοξο , φτιαχτε ενα αλλο κομμα και οι επομενες εκλογες ειναι κοντα.
Να λοιπον η ευκαιρια, ουτε πολλα λογια που γραφετε εδω μεσα ουτε τιποτα.
Ιδου η Ροδος ιδου και το πηδημα
πόλη Αθήνα , υπάρχει και στην Αμερική, δίχως το ελληνικό κράτος να διαμαρτύρεται...
αντιθέτως υπερηφανεύεται για αυτό...
όπως υπάρχουν και αντίγραφα /απομιμήσεις αρχαιοελληνικών έργων..
δίχως μάλιστα άδεια του ελληνικού κράτους..
αντίθετα υπάρχει παρανοϊκή αντίδραση σχετικά με το γειτονικό μικρό και φτωχό μακεδονικό κράτος, παρότι εκτείνεται μόνο στο 33% του εδάφους της Μακεδονίας...
ο μοναδικός λόγος είναι οι μετρημένοι από το ελληνικό κράτος ΕΝΑ εκατομμύριο Μακεδόνες υπήκοοι του...
τους οποίους δεν τους εμπιστεύεται και για αυτό δεν τους επιτρέπει να αναλάβουν υψηλές κρατικές θέσεις, παρότι ειλικρινά δηλώνουν Έλληνες...
δίχως φυσικά και να είναι...
συνεπώς , αν δεν φοβάται αυτούς τους 1.000.000 , τότε πολύ περισσότερο ούτε τους μερικούς χιλιάδες ψηφοφόρους του Ουράνιου Τόξου...
άρα άμεση αναγνώριση του συνταγματικού ονόματος-Δημοκρατία της Μακεδονίας...
ακολουθώντας την 133 χώρα , την αφρικανική Ναμίμπια..
ποτέ δεν είναι αργά...
ακόμα και για το κακέκτυπο του λίκνου της Δημοκρατίας, την εθνικιστική Ελλάδα...
Φίλε μου είμαι από την Θεσσαλονίκη και σε πληροφορώ ότι δεν είμαι εθνικιστής, αλλά είμαι τόσο Έλληνας που αν ήταν δυνατών να μου αποδείξουν με όποιον τρόπο (επιστημονικό η μη) ότι δεν είμαι Έλληνας, ΕΓΩ πάλι Έλληνας θα αισθανόμουν και θα ήμουν.
Ανώνυμε 6:15, δεν κατάλαβα τον συσχετισμό Θεσσαλονικιός= Έλληνας! Δηλαδή ο Κωνσταντινουπολίτης που ζει ως Τούρκος πολίτης σε έδαφος της Τουρκίας αλλά έχει ελληνική εθνική ταυτότητα, δεν πρέπει να την εκδηλώνει γιατί βρίσκεται στο εξωτερικό????
Μπορείς να αισθάνεσαι Έλληνας στην Θεσσαλονίκη, αλλά και στο Βερολίνο και στο Σικάγο και στην Μελβούρνη και στο Ιστανμπούλ και όπου θέλεις! Ποιος μπορεί να στο απαγορεύσει? Εσύ, όμως, γιατί απαιτείς απο άλλους Θεσσαλονικείς να δηλώνουν Έλληνες όταν δεν αισθάνονται ότι ανήκουν στο ελληνικό έθνος?
και ο Χίτλερ δεν δήλωνε εθνικιστής...
όλοι οι κλέφτες , οι απατεώνες , εθνικιστές το αρνούνται...
ενώ είναι και παραείναι..
σε κανένα επιστήμονα και λογικό άνθρωπο δεν τον ενδιαφέρει πως "" αισθάνεται "" εθνικά κάποιος άνθρωπος..
για αυτό η σχετική ερώτηση και απάντηση κανένα νόημα δεν έχει..
αντίθετα έχουν σημασία η καταγραφή των στοιχείων/ευρημάτων/δεδομένων του οικογενειακού του πολιτισμού..
π.χ οικογενειακή γλώσσα, τραγούδια,χοροί, μουσική, όργανα μουσικά, οικογενειακά ήθη και έθιμα,φορεσιά, κουζίνα,παροιμίες, παραμύθια,ανέκδοτα, αγροτομικροτοπωνύμια, παρατσούκλια...
όλα τα παραπάνω αποτελούν επιστημονικά ευρήματα : ορατά, επαληθεύσιμα, επαναλαμβανόμενα...
οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, οι Ιταλοί έχουν όλα τα παραπάνω στοιχεία...
το ίδιο και οι Βλάχοι , Αλβανοί, Τούρκοι..
τέλος οι ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ και μάλιστα σε υπερεπάρκεια , μέχρι και την Κρήτη..
ας μας απαντήσουν τι από τα παραπάνω έχουν οι αυτοαποκαλούμενοι Έλληνες, πλήν της ελληνοξενοφωνίας , όπως και της αγγλοξενοφωνίας τους πλέον..
7:34 Δεν είπα αυτό, ίσως να μην τα διατύπωσα και σωστά, το ότι είμαι από Θεσ/νίκη το είπα απλά ενημερωτικά και δεν εννοούσα τίποτα άλλο.
3.54
δεν καταλαβαινεις τι σου γραφουνε η παριστανεις οτι δεν καταλαβαινεις??
Φτιαξτε ενα πολιτικο φορεα και δηλωστε συμμετοχη τις επομενες εκλογες
Απλο ειναι. Και ετσι απλα θα δεις το 1 εκ. που ισχυριζεσαι οτι εισαστε και μαζι με αυτο θα δεις την Ροδο και το πηδημα
8:12 Νομίζω ότι και η ηλιθιότητα, έχει κάποια όρια. Αυτά, τα γράφεις νηφάλιος η βρήκες με την βοήθεια ναρκωτικών?
Ανώνυμε 9:03, δες εδώ το νέο μακεδονικό κόμμα! Τι λες? Θα πάρει έγκριση για να κατέβει στις επόμενες εκλογές?
Τo πρόγραμμα μας για την αυτονομία της Μακεδονίας:
Αναγνώριση της Μακεδονικής Κοινότητας από την Ελλάδα, την Βουλγαρία, την Αλβανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μια ευρεία αυτονομία της Μακεδονίας, σε ολόκληρη την έκταση της επέκτασης της μακεδονικής γλώσσας.
Η δημιουργία μιας Συνέλευσης της Αυτόνομης Κοινότητας της Μακεδονίας με εκλεγμένο εκτελεστικό και τη διασύνδεση των Περιφερειών Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας..
Η εφαρμογή μιας συντονισμένης πολιτικής για την Μακεδονία, βάση της αειφόρου ανάπτυξης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και του σεβασμού του περιβάλλοντος.
Μια πολιτιστική πολιτική που να δίνει τη δέουσα θέση στην μακεδονική γλώσσα.
Η άμεση εκπροσώπηση της Αυτόνομης Κοινότητας της Μακεδονίας στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, στο πλαίσιο μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης των λαών και των περιφερειών.
Οι πολιτικές επιλογές μας:
Το Μακεδονικό κόμμα, κίνηση αυτονομιστικής προόδου, αποτελεί μέρος ενός δημοκρατικού πλαισίου πολιτικού πλουραλισμού.
Το Μακεδονικό κόμμα απορρίπτει τη χρήση βίας για την επίτευξη των στόχων του και χρησιμοποιεί νόμιμα μέσα.
Το Μακεδονικό κόμμα καταδικάζει κάθε μορφή ρατσισμού, φασισμού, ολοκληρωτισμού, εθνικισμού και σοβινισμού.
Το Μακεδονικό κόμμα υποστηρίζει το δικαίωμα των λαών στην αυτοδιάθεση και την υπεράσπιση των πολιτικών, οικονομικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων τους. Αρνείται την αποικιοκρατία και τον ιμπεριαλισμό σε όλες τις μορφές τους.
Το Μακεδονικό κόμμα εργάζεται για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ειρήνης.
Χάρτα του Μακεδονικού Κόμματος
1. Το Μακεδονικό ζήτημα: Το Μακεδονικό Κόμμα είναι ανοικτό σε κάθε άτομο που αναγνωρίζει το Μακεδονικό ζήτημα στην ιστορική και κοινωνική του διάσταση, καθώς και στις νέες καταστάσεις που επέφεραν την αναβίωση και τη δημιουργία του.
2. Για μια πολιτική δέσμευση: το Μακεδονικό Κόμμα συγκεντρώνει όλους εκείνους που θέλουν να λάβουν μέρος στα σημερινά πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, σε κάθε πτυχή της ζωής στην κοινωνία.
3. Μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες: το Μακεδονικό Κόμμα χρησιμοποιεί όλα τα δημοκρατικά μέσα της πολιτικής ζωής, ιδιαίτερα τις εκλογές.
4. Για αυτοδιοίκηση: Η δέσμευσή μας για μια αυτοδιοικούμενη μακεδονική κοινωνία έχει αυστηρά ως βάση το σεβασμό των δημοκρατικών κανόνων. Το Μακεδονικό Κόμμα στοχεύει στην αναγνώριση της Μακεδονικής κοινότητας. Υπερασπίζεται τα συμφέροντα των ανθρώπων της Μακεδονίας. Αγωνίζεται επίσης για την πλήρη αποκατάσταση της μακεδονικής γλώσσας, τόσο μέσα όσο και έξω από το ελληνικό κράτος, ιδιαίτερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτή είναι η έννοια της φιλοδοξίας της για την αυτοδιοίκηση.
5. Και της κοινωνικής δικαιοσύνης: Η Μακεδονική πολιτική δέσμευση είναι ένα άνοιγμα προς όλες τις απαιτήσεις μιας δημοκρατικής κοινωνίας και ιδιαίτερα ως προς την κοινωνική και οικονομική δικαιοσύνη. Που σημαίνει αλληλεγγύη με τους μη προνομιούχους.
6. Με την Ευρώπη του αύριο: Για την καθημερινή ζωή καθώς και για το μέλλον όλων μας, ένα από τα επείγοντα καθήκοντα του Μακεδονικού Κόμματος είναι η ανοικοδόμηση της Ευρώπης: μια Ευρώπη των λαών και των περιφερειών.
7. Για το σεβασμό των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων του ανθρώπου: Το Μακεδονικό Κόμμα εργάζεται για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ατομικές και συλλογικές πτυχές τους.
8. Όπως και για το σεβασμό του πλανήτη: Για το Μακεδονικό Κόμμα, μια κοινωνία είναι υπεύθυνη για μέρος της παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς στα μάτια των γειτόνων της, καθώς και στα μάτια των επόμενων γενεών. Μπορεί να χρησιμοποιεί την εν λόγω κληρονομιά, αλλά δεν έχει κανένα δικαίωμα να την εκμεταλλευτεί.
ΣΤΟΧΟΙ:
Η δημιουργία αξιόπιστου πολιτικού μακεδονικού κινήματος, ανεξάρτητο από όλα τα πολιτικά κόμματα και αγωνιζόμενο για την αναγνώριση και την αυτονομία της Μακεδονίας.
Να σταματήσει την αποξένωση και να εργαστεί προς την ευαισθητοποίηση του μακεδονικού λαού.
Η ανάδειξη του μακεδονικού ζητήματος στο πολιτικό πεδίο.
11,49
Καλα εχεις γραψει ενα σωρο σαχλαμαρες οπως αυτονομια και εκπροσωπηση σε Ευρωπη κλπ που ουτε ο Γκρουεφσκι δεν θα τα σκεφτοταν και δεν προβλεπονται σε κανενα Συνταγμα σε κανενα κυριαρχο κρατος στην Ευρωπη(αποδειξη τα Αλβανικα κομματα της πατριδας σου που αν και αποτελουν σχεδον το 30% του πληθυσμου στην Πγδμ δεν λενε τετοιες ανοησιες στα καταστατικα τους), αλλα παρολα αυτα
ιδρυστε το πρωτα εσεις και με ενα αναλογο καταστατικο σαν του ΟΤ και θα παρει την εγκριση για συμμετοχη στις εκλογες.
Ετσι στις επομενες εκλογες θα διεκδικησει τους ψηφους του 1 εκατομμυριου ψηφοφορων
Δικαιολογιες για την μη ιδρυση θα βρεις πολλες αλλα για οποιον πραγματικα θελει να κανει την κινηση αυτη ιδου η Ροδος και το πηδημα μαζι
τι περιμενεις?
Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2011
«Εκστρατεία για την αλβανική γλώσσα στους απόδημους και μετανάστες»
Το πατριωτικό αλβανικό κίνημα «Συμμαχία Κόκκινο και Μαύρο» (ΑΚ) εγκαινίασε σήμερα την εκστρατεία του που είχε προγραμματίσει προ πολλού και η οποία έγινε, τελικά, πραγματικότητα.
Η ‘Συμμαχία’ στη διάρκεια της εκστρατείας θα χτυπήσει την πόρτα κάθε Αλβανού που ζει ως μετανάστης και που έχει αποκτήσει παιδιά και τα ανατρέφει μακριά από την μητρική γη.
Η ‘ΑΚ’ έχει ως σύνθημα στην εκστρατεία «Fol vetëm shqip»/ «Μίλα μόνο αλβανικά», και εθελοντικά θα βοηθήσει όλα τα παιδιά που γεννιούνται από Αλβανούς μετανάστες ή απόδημους και πιστεύουν ότι η μητρική τους γλώσσα δεν τους βοηθάει σε τίποτε.
Η εκστρατεία της «ΑΚ» διοργανώνει μια καμπάνια που τίθεται κατά της αφομοίωσης των Αλβανών και της εξαφάνισης της γλώσσας τους, σε όποια περιοχή της Ευρώπης και αν ζουν ή ακόμη και σε μια άλλη ήπειρο.
Η ‘Συμμαχία’ με τη συνεργασία του εκδοτικού οίκου ALBAS θα μοιράσει χιλιάδες αλφαβητάρια στην Ελλάδα, την Ιταλία, Αγγλία, ΗΠΑ, Βέλγιο , Πρέσεβο και στους Αλβανούς της Μιτρόβιτσας.
Το προεδρείο της ‘Συμμαχίας’ απαιτεί από όλες τις αλβανίδες μητέρες που ζουν στη μετανάστευση, να διδάσκουν στα παιδιά τους την αλβανική , ως τη μόνη τους μητρική γλώσσα.
Στο πλαίσιο αυτής της εξόρμησης θα συμμετάσχουν όλοι οι εκπρόσωποι της «Συμμαχίας Κόκκινο και Μαύρο» που βρίσκονται στο Πρέσεβο, Ρώμη, Βρυξέλλες, Λονδίνο, Μίτσιγκαν κ.α.
-----------------------------------------------------------------------
άντε να πάρουν σειρά οι Μακεδόνες...
Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2011
Μακεδονία: «Ποιες χώρες μας υποστηρίζουν στις Βρυξέλλες»…
Дневник Скопје
«Αυστρία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία, Τσεχία, Σλοβενία και ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες θεωρούνται ότι εκπροσωπούν την ομάδα συμφερόντων της Μακεδονίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»
«Η χώρα μας μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης βρίσκεται σε καλύτερη θέση αλλά πρέπει ακόμη να εργαστούμε σκληρά για τις μεταρρυθμίσεις.
Ταυτόχρονα θα πρέπει να δείξουμε προθυμία για συμβιβασμό με την Ελλάδα για το όνομα, μετά την νουθεσία του εισηγητή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Richard Hovit, ο οποίος παρουσίασε ένα σχέδιο έκθεσης προόδου για την Mακεδονία, όσον αφορά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Το σχέδιο ψηφίσματος του Hovit, φαίνεται ισορροπημένο αφού αποκαθιστά και πάλι το επίθετο «μακεδονικός», προτείνοντας συγχρόνως την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Βρυξελλών και Σκοπίων και θα είναι τώρα ανοικτό ( το σχέδιο αυτό) για παρεμβάσεις και καταθέσεις τροπολογιών.
Οι πολιτικοί αυτής της χώρας αναμένουν στις Βρυξέλλες μια άγρια μάχη από το αντιμακεδονικό μέτωπο που δημιούργησαν οι Έλληνες και Βούλγαροι καθώς και άλλες ομάδες συμφερόντων, σχετικά με τις τροποποιήσεις του σχεδίου αυτού, μια διαδικασία που θα περατωθεί στις 10 Ιανουαρίου για να προωθηθεί μετά για ψηφοφορία το Μάρτιο.
Ανώνυμε 4:05, δεν ξέρεις τι λες! Το κείμενο που έβαλα για ενδεχόμενο νέο μακεδονικό αυτονομιστικό κόμμα, δεν είναι τίποτα άλλο από το κείμενο του προγράμματος του κόμματος Occitan της Γαλλίας, το οποίο είναι μάλλον το ηπιότερο σε απαιτήσεις σε σχέση με τα άλλα κόμματα της EFA, πολιτική συμμαχία στην οποία συμμετέχει και το Ουράνιο Τόξο. Διάβασε για το κόμμα των Σκωτσέζων η των Καταλανών, κτλ. Να δεις που πάει ολόκληρη η Ε.Ε.
http://www.e-f-a.org/parties.php?name=*
Όσον αφορά ένα νέο μακεδονικό κόμμα, μόνο με απαίτηση ευρείας αυτονομίας στην περιοχή μας, εμείς οι Μακεδόνες έχουμε κάποια ελπίδα να εξασφαλίσουμε τα δικαιώματα μας ως γηγενές έθνος, στον τόπο μας. Μόνο με την αυτοδιοίκηση και την οικονομική ανεξαρτησία απο το ελληνικό κράτος, θα δούμε άσπρη μέρα! Το να κάνουμε ένα κόμμα σαν το Ουράνιο Τόξο, τι νόημα θα είχε, αφού αυτή η πολιτική οργάνωση δεν προσφέρει κανένα όραμα στους Μακεδόνες?
Εγω δεν ξερω τι λεω η το κομμα που λες εσυ δεν το ξερει κανεις?
Απο την δημοτικοτητα των θεσεων του φαινεται και η απηχηση που εχει στους πολιτες .
Το ποιοδηποτε συνολο πολιτων , ομαδα η παρεα μπορει να δημιουργησει ενα πολιτικο φορεα και να διακηρυσσει οτι θελει και αντιστοιχα εισπρατει την εμπιστοσυνη αυτων στους οποιους απευθυνεται η τον χλευασμο, την γραφικοτητα και υην απαξιωση
Στο παραδειγμα σου ειναι ξεκαθαρο περι τινος προκειται
Εσυ ομως που φαινεσαι σιγουρος για το τι θα εισπραξεις μιας και εχεις 1 εκατομμυριο πολιτες που περιμενουν πως και πως μα εμφαμνιστει αυτος ο πολιτικος φορεας που οραματιζεσαι για να τον στηριξουν τι περιμενεις και δεν τον δημιουργεις για να δεις και εσυ και το 1 εκατομμ. ασπρη μερα οπως αναφερεις??
Οσο το αργεις τοσο το χειροτερο για σενα και για αυτους που ισχυριζεσαι οτι εκπροσωπεις.
Τα πολλα λογια ειναι φτωχεια
Οποτε ξαναγυρναμε στο αρχικο "Ιδου η Ροδος ιδου και το πηδημα"
Τοσο απλα
ιδού η ρόδος , ιδού και το πήδημα...
άμεση καταγραφή από τους ειδικούς του ΟΑΣΕ...
των ατομικών ανθρωπολογικών στοιχείων όλων των κατοίκων της Ελλάδος...
να δούμε αν βρεθούν ελληνικά στοιχεία..
γιατί φοβούνται και μιλάνε για άνευ επιστημονικής αξίας ελληνικές εθνοτικές ιδεολογικές δηλώσεις/απόψεις..????
τα πολλά εθνικιστικά λόγια είναι φτώχεια...
την οποία βιώνουμε βαριά και βαθιά στο υπερχρεοκοπημένο ελληνικό κράτος...
3.26
αλλα αντι αλλων απαντας
Οι ειδικοι ΟΑΣΕ το μονο που κατεγραψαν στην χωρα σου ειναι οτι η γλωσσα της πλειοψηφιας των κατοικων εκει δεν ειναι ¨μακεδονικη¨" και απο το εξης θα αναφερεται σαν "Κρατικη"
Τα ιδια ειπαν και η ΕΕ και το ΝΑΤΟ και η Αμερικανικη Πρεσβεια
http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=13010943597&id=9&setIzdanie=21897
Ναι, υπαρχει η κρητη. Να τα καταγραψουμε τα ανθρωπολογικα στοιχεια (και κοτσαρουμε και ενα "ατομικα" χωρις να ξερουμε καν αν υπαρχει τετοιος όρος στην ανθρωπινη γλωσσα). Θα μου πειτε, ο φασισμος κι η αγραμματοσυνη γεννουν νεες λεξεις.
Εγώ λέω να καταγράψουμε και το μορφωτικό επίπεδο του κάθε πολίτη αυτής της χωρας. Το "ατομικό" πάντα. Και ατομικά ας μας απαντησει ο ανωνυμος μια ερωτηση που του εχει γινει πολλες φορες και δεν έχει καταφερει ν απαντησει ακόμα. Ατομικα, εννοειται. Τι μόρφωση έχει; Ή μάλλον ας ξεκινήσουμε από κατι απλο: Το δημοτικό το τέλειωσε; Όχι το ατομικό Δημοτικό, αλλά το δημόσιο ή ιδιωτικό. Ας καταγραψουμε και το μορφωτικό επίπεδο των ελλήνων και το επίπεδο των πολιτων της πγδμ και ας δουμε ποιος πραγματι έχει πολιτισμο και ποιος όχι.
5.31
Το στεναχωρησες τωρα και δεν θα ανεβασει αλλο βιντεο στο ΥΤ με συνταγες
Δημοσίευση σχολίου