Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

30 Ιαν 2012

PANEL IN EUROPEAN PARLIAMENT - BRUSSELS 2008

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2012

Μακεδονία: «Ποιος φλερτάρει με τον ριζοσπαστικό ισλαμισμό;»

Η μακεδονική τηλεόραση ‘Σίτελ’ παρουσίασε ένα βίντεο με το επίκαιρο θέμα της Μακεδονίας, σε μορφή ερώτησης: « Ποιος φλερτάρει με τον ριζοσπαστικό ισλαμισμό;».

Σαφώς, το θέμα είναι σχετικό με τα επεισόδια τα οποία έγιναν( και γίνονται) στην Στρούγκα από τους Μουσουλμάνους κατά του καρναβαλιού της Βέβτσανης, αλλά και την αντίδραση της Ισλαμικής Κοινότητας της Μακεδονίας που δήλωσε ότι οι εκδηλώσεις κατά των Μουσουλμάνων της χώρας καθοδηγούνται και εντάσσονται από την προπαγάνδα της κυβέρνησης της Μακεδονίας.

Η σημερινή αναφορά του μακεδονικού καναλιού για τους μουσουλμάνους είναι, μάλλον, σχετική των πρόσφατων γεγονότων που θα μπορούσαν να αναφλέξουν την υποβόσκουσα ένταση μεταξύ των θρησκευτικών και εθνοτικών κοινοτήτων της χώρας αυτής.

Ας δούμε τι αναφέρει το μακεδονικό κανάλι:


Η διεθνής κοινότητα βάζει τους επικεφαλείς της ισλαμικής κοινότητας της περιοχής, σε δυσμένεια, αφού αδυνατούν να αντισταθούν με τις δομές του Ουαχαμπισμού και, μάλλον, φλερτάρουν με αυτές».

Δεν γνωρίζουμε αν είναι σύμπτωση ή όχι, αλλά ο επικεφαλής της Ισλαμικής Κοινότητας του Κοσόβου, Ναίμ Τερνάβα, είναι ο μοναδικός ανώτερος θρησκευτικός εκπρόσωπος των Μουσουλμάνων στα Βαλκάνια, ο οποίος θα ταξιδεύσει στις ΗΠΑ για να παραστεί στην ‘Πρωϊνή Προσευχή» του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Λευκός Οίκος επέλεξε αυτόν και όχι άλλον επικεφαλής των Ισλαμικών Κοινοτήτων των Βαλκανίων, ούτε και αυτού της Μακεδονίας.

Οι πηγές των πληροφοριών μας, ισχυρίζονται ότι οι διεθνείς δυνάμεις ασφαλείας εκτιμούν ότι οι Ουχαμπιστές αφού έχουν εδραιωθεί στη Βοσνία, έχουν εξαπλωθεί σταδιακά στην Αλβανία και τη Μακεδονία και τείνει να γίνει θεσμός αυτών των θρησκευτικών κοινοτήτων.

Οι ανησυχίες των ΗΠΑ , για την άνοδο του ριζοσπαστικού Ισλάμ, έχουν αυξηθεί μετά από την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στο Σεράγεβο, που στην πραγματικότητα, στάθηκε η αφορμή για τη σύλληψη των ισλαμιστών στην περιοχή.

Μάλιστα, πριν από έναν μήνα, ο επικεφαλής της Ισλαμικής Κοινότητας της Μακεδονίας, Σουλεϊμάν Ρετζέπι, συμβιβάστηκε επίσημα, με τους Ριζοσπάστες, οι οποίοι ελέγχουν διάφορα τζαμιά στη Μακεδονία.

Η λογική της Ισλαμικής Κοινότητας ήταν ότι βρίσκονταν ΕΝΤΟΣ του θεσμικού ελέγχου.

Αναρωτιέται κανείς αν θα μπορούσε να ξεφύγει η κατάσταση που δημιουργήθηκε στη Στρούγκα από τον αναφερόμενο θεσμικό έλεγχο...

Ανώνυμος είπε...

Wall Street Journal:

Η Γερμανία οξύνει την ένταση με την Ελλάδα

Το Βερολίνο πρόκειται να επιμείνει σε κάποιας μορφής εξωτερική παρέμβαση

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΟ ΒΗΜΑ : 01/02/2012

«Ακόμα και υπό οικονομικό έλεγχο είναι αμφίβολο αν η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ» αναφέρει στο δημοσίευμά της η Wall Street Journal ( Πηγή: EPA )

Όξυνση της έντασης ανάμεσα σε Βερολίνο και Αθήνα διαπιστώνει η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal» με αφορμή την προκλητική πρόταση της Γερμανίας για τοποθέτηση ευρωπαίου επιτρόπου στην Ελλάδα.

Η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότι η ιδέα προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις στη χώρα μας ξυπνώντας δυσάρεστες μνήμες από το παρελθόν.

«Η εφημερίδα 'Το Βήμα' χαρακτήρισε την πρόταση 'άνευ όρων παράδοση', ενώ άλλοι σχολιαστές θυμήθηκαν την αιματηρή περίοδο γερμανικής κατοχής της χώρας από την Ελλάδα» αναφέρει η WSJ.

Από την άλλη πλευρά το Βερολίνο εκτιμά ότι «τίποτε δεν αλλάζει στην Ελλάδα ακόμα και όταν το Κοινοβούλιο ψηφίζει νόμους», όπως αναφέρουν στενοί σύμβουλοι της Αγκελα Μέρκελ και για τον λόγο αυτόν πρόκειται να επιμείνει σε «κάποιας μορφής εξωτερική παρέμβαση στην Ελλάδα» σημειώνεται στο άρθρο.

«Οι εντάσεις μεταξύ Βερολίνου και Αθηνών αποτελούν σύμπτωμα της απολεσθείσας εμπιστοσύνης των Βρυξελλών προς την Ελλάδα σχετικά με την ικανότητα της χώρας να εφαρμόσει το πρόγραμμα.

Ομως σηματοδοτούν και μια αποτυχία από την πλευρά της πολιτικής ελίτ (της Ευρώπης) να προσφέρουν μια εναλλακτική λύση στη διαρκώς εντεινόμενη λιτότητα» γράφει η WSJ.

Η εφημερίδα δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις φωνές εντός της Ελλάδας που βλέπουν «με συμπάθεια» την πρόταση για επιτροπεία της χώρας.

Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται καθηγητές πανεπιστημίου που διαπιστώνουν ότι πράγματι δεν υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις καθώς ο εκδότης της ''City Press'', Γιώργος Κύρτσος, ο οποίος δηλώνει αναφορικά με τους Ευρωπαίους ότι ''έχουν δίκιο να είναι εξοργισμένοι''».

Ομως ακόμα και με την εφαρμογή ενός σκληρού ελέγχου, αναφέρει η εφημερίδα, δεν θα αρθούν οι αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει το δυσθεώρητο χρέος της και να ξαναγίνει μια ανταγωνιστική οικονομία εντός της ευρωζώνης.