Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

1 Αυγ 2012

"ΕΔΕΣΣΑΪΚΗ" .... συνέχεια

Αναδημοσιεύουμε το άρθρο της Εδεσσαικης της 28/7/2012 που αφορά την επιστολή διαμαρτυρίας σε άρθρο που δημοσιεύθηκε απο την συγκεκριμένη εφημερίδα στις 22.7.2012 με τίτλο «Μια Εδεσσαία... εκπρόσωπος Σκοπιανών των ΗΠΑ στην Ελλάδα»

“ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ
Σε συνέχεια του δημοσιεύματος που όπως είχαμε αναφέρει αποτελεί είδηση η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα defencenet.gr - για την εκπροσώπηση των Σκοπιανών των ΗΠΑ στην Ελλάδα απο μια Εδεσσαία, η συμπολίτισσα μας, Ευγενία Νατσουλίδου, ανακάλυψε ότι τα αρχικά Ν.Ε. συμπίπτουν μ’ αυτά που αναφέρθηκαν στο άρθρο.

Έτσι μας έστειλε απαντητική επιστολή μέσω του ηλεκτρονικού της ταχυδρομείου, το οποίο περιέχει το όνομα της και τη διεύθυνση edessavoden!

Απο εκεί και πέρα, η ίδια προκλητικά αναφέρει το γειτονικό κρατίδιο ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ενώ σ’ άλλη παράγραφο αυτοαναιρείται.

Τέλος, δηλώνει εκπρόσωπος «μόνο των Μακεδόνων της Ελλάδας που δηλώνουν Μακεδόνες με την εθνική/εθνοτική έννοια του όρου»!

Αν είναι έτσι, την προκαλούμε να μας πει ποιους εννοεί, για να τους βρούμε και να πάρουμε απ’ αυτούς την άποψη τους. Σε διαφορετική περίπτωση, η συγκεκριμένη κυρία, καλά θα κάνει να εκπροσωπεί μόνο τον εαυτό της.

Στην συνέχεια παρουσιάζουμε την επιστολή ως έχει:

(ακολουθεί η επιστολή της Ευγενίας Νατσουλίδου που δημοσιεύσαμε σε προηγούμενη ανάρτηση εδώ)”

Σχόλιο: το να αναφέρει κάποιος την Δημοκρατία της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα δεν είναι παράνομο ούτε προκλητικό, όταν η αναφορά δεν προέρχεται απο τον ΟΗΕ η κάποιο διεθνή οργανισμό. Άλλωστε, το γειτονικό κράτος ΔΕΝ έχει αλλάξει το όνομα του και απλά συζητάει με την Ελλάδα μια λύση στο πρόβλημα που φαίνεται να έχει ΜΟΝΟ η χώρα μας, σε αυτό το θέμα. Γι’ αυτό το λόγο, πολλοί ξένοι αξιωματούχοι αναφέρουν το όνομα Μακεδονία στις διμερείς σχέσεις τους με το γειτονικό μας κράτος, χωρίς να υπάρχει πρόβλημα. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για απλούς πολίτες. Αυτό που είναι απαράδεκτο, προκλητικό και προσβλητικό είναι η ονομασία «Σκόπια» για ολόκληρη την χώρα, που οι Έλληνες χρησιμοποιούν επίσημα, εντός και εκτός Ελλάδας όταν αναφέρονται στην γειτονική Δημοκρατία.

Όσον αφορά την απαίτηση του αρθρογράφου να του πούμε ποιους Μακεδόνες εκπροσωπεί η Ευγενία Νατσουλίδου, καταρχήν, του λέμε ότι αυτό το γνωρίζουν οι ίδιοι, και στη συνέχεια να του θυμίσουμε ότι η εποχή που κάποιοι ζητούσαν αυθαίρετα «δηλώσεις» απο τους πολίτες, έχει περάσει προ πολλού και για πάντα.

2 σχόλια:

Alex είπε...

ένας φίλος μου εδώ στο Σόλουν/Θεσσαλονίκη μου λέει ότι είναι συγγενής με την σύζυγο του εκδότη της Εδεσσαϊκής

κατάγονται από το ίδιο χωριό, το μακεδονικό Πότ/Φλαμουριά Έδεσσας

ο φίλος μου καθώς και οι λοιποί συγγενείς του δηλώνει Μακεδόνας και ζεί και διασκεδάζει όπως όλοι οι Μακεδόνες

συνεπώς ας ρωτήσουν ο εκδότης και τα παιδιά του αρθρογράφοι την σύζυγο και την μητέρα τους , αν θέλει να μάθει για τους Μακεδόνες στο έθνος και όχι γενικά για τους κατοίκους της Μακεδονίας

δεν θα είναι δύσκολο. ένα εκατομμύριο είναι . όσοι διασώθηκαν των διωγμών και της βίαιης ελληνικής εθνοκάθαρσης σε ξένες
χώρες

όσο δε για το edessavoden, αυτό είναι απολύτως σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο, το οποίο έχει υπογράψει η Ελλάδα, συνεπώς είναι δεσμευτικό για αυτή...

ο δε ρόλος και η χρηματοδότηση του επαρχιακού βορειοακριτικού τύπου είναι γνωστός σε όλους πλέον...

Alex είπε...

10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1913 , ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ
---------------------------------
Αποφράδα ημέρα η σημερινή 10 Αυγούστου για τους γηγενείς Μακεδόνες , αφού τότε , πριν 99 χρόνια, επίσημα αποφασίσθηκε στο Βουκουρέστι, ο διαμελισμός της πατρίδας τους

με την Ελλάδα να προσαρτά το νότιο 51% , την Γιουγκοσλαβία το βόρειο 33%, την Βουλγαρία το ανατολικό 13% και την Αλβανία το δυτικό 3% .

επακολούθησαν βίαιες μαζικές εθνοκαθάρσεις , με το ελληνικό κράτος να πρωτοστατεί.

έτσι ένα εκατομμύριο Αιγαιάτες Μακεδόνες χριστιανοί ζούνε στην Βουλγαρία,απόγονοι εκδιωχθέντων από το ελληνικό κράτος

παρομοίως τρία εκατομμύρια στην Τουρκία, Μακεδόνες μουσουλμάνοι , απόγονοι των 500 χιλιάδων Μακεδόνων μουσουλμάνων που εκδιώχθηκαν με την Συνθήκη της Λωζάνης

για αυτό μια ανάρτηση υπενθύμισης και μνήμης θα ήταν αναμενόμενη