Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

3 Νοε 2012

Αντιπροσωπεία της Ηνωμένης Μακεδονικής Διασποράς για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε αποστολή στον Καναδά

Μετά από αρκετές συναντήσεις υψηλού επιπέδου και εκδηλώσεις στην Ουάσιγκτον, DC, η αντιπροσωπεία της Ηνωμένης Μακεδονικής Διασποράς για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα συνέχισε την αποστολή της στον Καναδά, προς ενημέρωση για την συστηματική καταπίεση της μακεδονικής κοινότητας στην Ελλάδα εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης.

Στις 25 και 26 Οκτώβριου, η Εκπρόσωπος της UMD στην Ελλάδα, Ευγενία Νατσουλίδου, και ο Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Τσαρκνιάς συνοδευόμενοι απο τον Διευθυντή Επικοινωνίας της UMD Mark Branov είχαν επίσημες συναντήσεις με διάφορους Καναδούς βουλευτές, που αντιπροσωπεύουν τα τρία μεγάλα κόμματα του Καναδά, στο Parliament Hill στην Οττάβα. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο Hon. Gary Schellenberger και ο Hon. Bernard Trottier από το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα, ο Hon. Raymond Cote και ο εκπρόσωπος του Hon. Wayne Marston, του Νέου Δημοκρατικού Κόμματος, και ο Hon. Irwin Cotler του κόμματος των Φιλελευθέρων.

Η αντιπροσωπεία συζήτησε την μεγάλη ποικιλία νομικών μηχανισμών και τακτικές εκφοβισμού που χρησιμοποιούνται από το Ελληνικό Κράτος για να αποστερήσει απο τους Μακεδόνες τα ανθρώπινα δικαιώματα τους, συμπεριλαμβανομένης και της εμπειρίας της Μορφωτικής και Πολιτιστικής Κίνησης Έδεσσας, η οποία είχε οργανώσει μαθήματα μακεδονικής γλώσσας που ουσιαστικά έκλεισαν οι κρατικές ελληνικές αρχές. Η συζήτηση επικεντρώθηκε επίσης στον 20-ετή αγώνα του Αρχιμανδρίτη Τσαρκνιά για την ίδρυση Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη βόρεια Ελλάδα, παρά τις 19 συλλήψεις, ξυλοδαρμούς από αστυνομικούς, ψευδείς κατηγορίες, και αμέτρητες απειλές, όλα για λογαριασμό του Ελληνικού Κράτους, της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, και των υπέρ-εθνικιστικών ομάδων, που εργάζονται μαζί για την άρνηση της θρησκευτικής ελευθερίας στην Ελλάδα.

"Ο Πατέρας Τσαρκνιάς είναι μια μακρόχρονη πηγή έμπνευσης για τους Μακεδόνες σε όλο τον κόσμο, και η Ευγενία εργάζεται άφοβα στο έδαφος σε Αιγαιάτικης, μαζί με τη νέα γενιά ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυξάνουν το προφίλ της Μακεδονικής κοινότητας στην Ελλάδα και αναδεικνύουν την πολιτιστική καταπίεση που αντιμετωπίζει ο λαός μας στο πλαίσιο της λεγόμενης Ελληνικής «δημοκρατίας», δήλωσε ο διευθυντής της UMD του Καναδά Jim Daikos. "Χρειαζόμαστε χώρες που αγαπούν την ελευθερία όπως ο Καναδάς για να συμπαρασταθούν προς τις αρχές της ισότητας, των πολιτιστικών δικαιωμάτων, και της θρησκευτικής ελευθερίας, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποτύχει τόσο οικτρά να αναλάβει ηγετικό ρόλο. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να παρέμβει για να προστατεύσει τις καταπιεσμένες εθνοτικές και θρησκευτικές κοινότητες στην Ελλάδα, και η UMD κάνει ό, τι μπορεί για να συμβεί αυτό."

Το αποκορύφωμα της επίσκεψης στην Οττάβα ήταν μια δημόσια διάλεξη στη Σχολή Νομικής του Πανεπιστημίου της Οττάβα, με τίτλο "Η άνοδος του εξτρεμισμού στην Ελλάδα και οι επιπτώσεις της στις μειονότητες." Η εκδήλωση χρηματοδοτήθηκε γενναιόδωρα και οργανώθηκε χάρη στην Canadian Lawyers Abroad (Καναδοί Δικηγόροι στο Εξωτερικό). Περισσότερα από 60 άτομα συμμετείχαν, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι επίδοξοι δικηγόροι στον τομέα του Δικαίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η διάλεξη υπήρξε μια μοναδική ευκαιρία για τους μέλλοντες Καναδούς δικηγόρους για τα ανθρώπινα δικαιώματα να μάθουν όχι μόνο για τον αγώνα που αντιμετωπίζει η γηγενής μακεδονική κοινότητα στη Μακεδονία του Αιγαίου, αλλά και για την τουρκική κοινότητα της Θράκης, καθώς και άλλων εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων στην Ελλάδα, οι οποίες συνεχώς παρενοχλούνται από τις κρατικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων των φονταμενταλιστών ηγετών της εκκλησίας που χρηματοδοτούνται με κρατικά κονδύλια, σαν τον επίσκοπο Θεσσαλονίκης Άνθιμο.

Η συζήτηση τόνισε τα εγκλήματα που διαπράττονται με ατιμωρησία από νεοφασίστες εξτρεμιστές στην Ελλάδα, όπως τα μέλη του πολιτικού κόμματος της Χρυσής Αυγής, το οποίο έλαβε πρόσφατα 18 έδρες στη Βουλή των Ελλήνων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον ελληνικό εξτρεμισμό που εξάγεται προς τον Καναδά: όπως η διάλεξη μίσους "Ιδέες για τον Ελληνισμό" στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, τον Μάρτιος του 2011, και το πρόσφατο άνοιγμα παραρτήματος του κόμματος της Χρυσής Αυγής στο Μόντρεαλ.
Περισσότερα εδώ

Οττάβα - Αρχιμανδρίτης Ν. Τσαρκνιας, Ε. Νατσουλιδου, Μ. Branov

Οττάβα - Parliament Hill με τον Hon. Irwin Cotler

New Jersey - Χοροεσπερίδα 20/10/2012, στην φωτο με την Ana Donevska και τον Meto Koloski
* * *
Διάλεξη στη Σχολή Νομικής του Πανεπιστημίου της Οττάβα


Δεν υπάρχουν σχόλια: