Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

6 Ιαν 2013

Τραγούδια στην Μακεδονία





Για το παραπάνω βίντεο ο e-ntopios γράφει στο blog του, εκτός απο πολλές ανακρίβειες για τον Γκότσε Ντέλτσεφ, και το εξής καταπληκτικό:

entopios.gr: Τα συμπεράσματα δικά σας… Εμείς όμως θέλουμε να πούμε μόνο ότι υπάρχει μεγάλη άγνοια στον κόσμο για το τι λέει και από που προέρχεται το κάθε τραγούδι. Δεν έχουμε κάτι φυσικά με τα τοπικά γνήσια τραγούδια στο ιδίωμα που πρέπει να παίζονται χωρίς κανένα πρόβλημα αλλά τα τραγούδια όπως το παραπάνω σε εκδηλώσεις πολιτιστικών συλλόγων γεννούν πολλά ερωτιματικά!
Δηλαδή, η γλώσσα μας είναι «ιδίωμα» και ο Ντέλτσεφ Βούλγαρος (απο το Κιλκίς!!!)! Εάν το συγκεκριμένο τραγούδι γεννά ερωτηματικά στον e-ntopios, καλά θα κάνει να μάθει την «ντόπια» ιστορία καλά (όπως η νεολαία που χορεύει και τραγουδά, στο βίντεο) για να ξεκαθαρίσει η «τρικυμία εν κρανίο» που έχει! Γιατί, με αυτά που ισχυρίζεται, μπορεί να είναι «ντόπιος» αλλά Μακεδόνας δεν είναι (αν ήταν, θα ήξερε και δεν θα είχε «ερωτηματικά»). Να του θυμίσουμε, επιπλέον, ότι στην Ελλάδα έχουμε δημοκρατία και ο καθένας μπορεί να διασκεδάζει, να χορεύει και να τραγουδά ότι θέλει, σε όποια γλώσσα θέλει, παλιά παραδοσιακά, πατριωτικά τραγούδια, όπως και όποια καινούργια, ντόπια η ξένα! Εάν δεν του αρέσουν, τότε.... το κουβαδάκι του και σε άλλη παραλία (χοροεσπερίδα)!

Άλλωστε, υπάρχουν κάποια, ξενόφερτα στην Μακεδονία, τραγούδια σε άλλους πολιτιστικούς συλλόγους, αλλά δεν φαίνεται να τον ενοχλούν, τον e-ntopios, όπως στο βίντεο που ακολουθεί και για να μην παρεξηγηθώ απο Πόντιους αναγνώστες, επαναλαμβάνω ότι στην Ελλάδα έχουμε δημοκρατία και ο καθένας είναι ελεύθερος να εκφράζεται όπως επιθυμεί. Μπράβο, στον ηλικιωμένο κύριο που τραγουδώντας στην μητρική του γλώσσα, την τουρκική, τιμά τους προγόνους του. Αυτό το γεγονός δεν αφαιρεί κανένα απο τα τα δικαιώματα του ως Έλληνα πολίτη, αλλά τον κάνει πολιτιστικά πλουσιότερο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: