Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

9 Μαρ 2015

2η ΚΟΙΝΗ ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Με μεγάλη επιτυχία έγινε και φέτος η Κοινή Κοπή Πίτας Μακεδονικών Συλλόγων, με συμμετοχές από πολλούς νομούς της Μακεδονίας. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή του κόσμου, παρότι ο καιρός ήταν πολύ άσχημος, με χιονόπτωση και παγετό!




Η μόνη παραφωνία ήταν κάποιος από τους καλεσμένους από την Τοπική Αυτοδιοίκηση που, στον ασήμαντο λόγο του προς τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα όπου έγινε το γλέντι, κάτι ψέλλισε περί «ελληνικότητας της Μακεδονίας». Απορώ τι δουλειά είχε σε αυτό το γλέντι αυτός ο κύριος ο οποίος ούτε πιστεύει ούτε στηρίζει αυτά που οι σύλλογοι Μακεδόνων πρεσβεύουν, δηλαδή την διατήρηση και προβολή των παραδόσεων, τη γλώσσα, την ιστορία του τόπου μας και την αναγνώριση και σεβασμό των δικαιωμάτων μας ως αυτόχθονα λαό της Μακεδονίας. Σίγουρα δεν εννοούσε την ελληνικότητα ως γεωγραφική έννοια (άλλωστε, ποιος μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό, αφού μέρος του χώρου της Μακεδονίας ανήκει στο ελληνικό κράτος από το 1912), αλλά μάλλον ήθελε να τονίσει ότι δεν αναγνωρίζει Μακεδόνες με την ενθοτική έννοια και θεωρώ ότι αυτό ήταν πολύ προσβλητικό για τους παρευρισκόμενους Μακεδόνες!
Πάντως, δεν είναι ανεκτό να προσβάλει ο καλεσμένος όσους τον προσκάλεσαν!- σαν να υπενθυμίζουν σε σύναξη Ποντιακών συλλόγων την Τουρκικότητα των χαμένων πατρίδων τους και των κατοίκων τους!-
Γι’ αυτό, αφιερώνω το παρακάτω μακεδονικό τραγούδι στους αντι-Μακεδόνες , στους οποίους προφανώς ανήκει ο συγκεκριμένος αιρετός άρχοντας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. 

 

Edno ime imame - Ενα ονομα εχουμε

Pokraj Egej Makedonci
pokraj Vardar Makedonci
i pod Pirin Makedonci
slavno ime, nepokorno.

Edno ime imame
vo dushata go nosime
za tebe zhivot davame
o, Makedonijo.

Kako shirni polinja
a do nebo planini
reki zlatonosni
a ezera biseri.

Edno ime imame
vo dushata go nosime
za tebe zhivot davame
o, Makedonijo.

Majko Makedonijo,
balkanska ubavice,
koj se rodi vo tebe
i zhivot dava za tebe.

Edno ime imame
vo dushata go nosime
za tebe zhivot davame
o, Makedonijo.

Δεν υπάρχουν σχόλια: