22 Μαΐ 2015

Συνέδριο της FUEN 2015

Η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης, φιλοξένησε το συνέδριο της FUEN 2015 το οποίο είναι ένα από το πιο σημαντική εκδηλώσει για των εθνικών μειονοτήτων στην Ευρώπη - 19.05.2015Στο συνέδριο της FUEN που έχει ιστορική χαρακτήρα για την Τούρκικη μειονότητα της Δυτικής Θράκης από τις 20 χώρες, συμμετείχαν περίπου 150 άτομα από εκπροσωπώντας περισσότερες από 30 μειονότητες.

Το συνέδριο της Ομοσπονδιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Εθνικοτήτων (FUEN) πραγματοποιήθηκε στις 13-17 Μαΐου το 2015, διοργανωτές φορείς ήταν η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF), ο Σύλλογος Επιστημόνων της Μειονότητας (BTAYTD) και το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας, (ΚΙΕΦ). Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Chris &Eve της Κομοτηνής, συμμετείχαν μέλος της FUEN από 20 χώρες περίπου 150 άτομα εκπροσωπώντας περισσότερες από 30 μειονότητες.
Ο Πρόεδρος της FUEN Χανς Χάινριχ Χάνσεν : ‘’ οι καταστάσεις της μειονότητες είναι η ένδειξη του επιπέδου της δημοκρατίας μιας χώρας’’

Την Πέμπτη 14 Μαΐου το 2015 ξεκίνησε επισήμως τις εργασίες του το Συνέδριο με χαιρετισμό του Hans Heinrich Hansen προέδρου της FUEN, προέδρου της Συμβουλευτικής Επιτροπής Μειονότητας και ο ενάρετος μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μετέ. Ο Πρόεδρος της FUEN Χανς Χάινριχ Χάνσεν δήλωσε του σημειώνοντας ότι οι καταστάσεις τις μειονότητες είναι η ένδειξη του επιπέδου της δημοκρατίας μιας χώρας και πρόσθεσε ‘’Δείξε μου πως συμπεριφέρεσαι στις μειονότητες να σου πω πόσο δημοκρατική είσαι’’.

Ο Πρόεδρος του Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ) Μουσταφά Αλή Τσαούς: ‘’Το εκλογικό όριο του 3 τοις εκατό για τους ανεξάρτητους υποψηφίους είναι εξαιρετικά μια αντιδημοκρατική εφαρμογή "

Η πρώτη συνεδρία με θέμα «το πρόβλημα της πολιτικής εκπροσώπησης των εθνικών μειονοτήτων στην Ευρώπη», εισηγητές στην οποία ήταν ο αντιπρόεδρος της FUEN και οι εκ Ρουμανίας Hunor Kelemen, ΕΚ βουλευτής και πρόεδρος της «Συμμαχίας Ούγγρων Δημοκρατών» της Ρουμανίας και Csaba Sogor, από τον ίδιο πολιτικό σχηματισμό. Ακολούθησε ο ΕΚ βουλευτής Herbert Dorfmann του «Κόμματος Ανθρώπων του Νοτίου Τυρόλου» της Ιταλίας και οι Ροδοπίτες Μουσταφά Αλή Τσαούς, πρόεδρος του Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας μετέφεραν τα προβλήματα που συνδέονται με την εκπροσώπηση των μειονοτήτων στην πολιτική σφαίρα στην οποία ανήκουν. Σε αυτή τη συνεδρίασε μίλησε ο πρόεδρος του Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ) Μουσταφά Αλή Τσαούς μετέφερε τα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, δήλωσε ότι στο πολιτικό πεδίο απέναντι στους ανεξάρτητους υποψηφίους η εφαρμογή του ορίου 3 τοις είναι εξαιρετικά αντιδημοκρατική.

Στο συνέδριο η τρέχουσα κατάσταση της Τούρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης συζητήθηκε σε μία ξεχωριστή συνέδρια

Στη δεύτερη συνέδρια που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα ο δρομολογητής του συνεδρίου, αντιπρόεδρος της FUEN και πρώην πρόεδρος Sydslesvigsk Forening (SSF) ο Dieter Paul Küssner, με θέμα «Τρέχουσα κατάσταση της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης» η αυτονομία της δομής τουρκικής μειονότητας Δυτικής Θράκης στα πεδία θρησκευτική και παιδία, ομιλητές ήταν η διευθύντρια της Πολιτιστικής Εκπαιδευτικής Εταιρείας της Μειονότητας της Δυτικής Θράκης( ΠΕΚΕΜ) Περβίν Χαϊρουλά ο δρ Αλή Χουσεϊνογλου, του Ινστιτούτου Βαλκανικών Ερευνών του University Trakya. Ο δικηγόρος και μέλος του Ελληνικού Συνδέσμου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Χαλήλ Μουσταφά παρουσίασε σχετικά με την αρχαία Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, άρθρο 19 η οποία την εφαρμογή του μεταξύ των ετών 1955-1998 που οδήγησε την αφαίρεση των περίπου 60.000 ιθαγένειες από των Τούρκων Δυτικής Θράκης. Με μεταπτυχιακό τίτλο από το τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, οικονομολόγος Ονούρ Μουσταφά Αχμέτ παρουσίασε σχετικά για την οικονομική δομή της Δυτικής Θράκης και για την κοινωνικό-οικονομική κατάσταση της Τουρκικής μειονότητας Δυτικής Θράκης.


Ο Διευθυντής του HRWF Willy Fautre: Για την μακροπρόθεσμη λύση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των μειονοτήτων πρέπει να δημιουργηθεί πρώτα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και σεβασμού

Στη συνέδρια την Παρασκευή 15 Μαΐου το 2015 που πραγματοποιήθηκε από τον αντιπρόεδρο της FUEN , επικεφαλής της ABTTF Χαλίτ Χαμπίπογλου και δρομολογητής του συνεδρίου με θέμα ‘’Οι ειδικοί για τα Δικαιώματα Μειονότητας : Εμπειρίες και προτάσεις λύσεις’’ ο Διευθυντής του Ανθρώπινα Δικαιώματα Χωρίς Σύνορα (HRWF) μετέφερε εκκρεμείς προβλήματα της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης που χρειάζονται να λυθούν επειγόντως. Fautre, σημείωσε για μακροπρόθεσμη λύση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της μειονότητας που χαρακτηρίζεται κυρίως από την ανάγκη για την οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και σεβασμού. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Τμήμα Γλωσσών ο Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης ο οποίος γνωρίζοντας καλά την άποψη Ελλάδας προς τα δικαιώματα τις μειονότητες επίσης και την κατάσταση τις μειονότητες ανάφερε το νομικό καθεστώς της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης και πίσω από την ιδεολογική δομή εφαρμοσμένων πολιτικών. Ο συγγραφέας ,αρθρογράφος και μέλος της Ρωμαϊκής μειονότητας της Κωνσταντινούπολης ο Ηρακλής Μήλας, μετέφερε στο προσκήνιο η πραγματική αυτονομία τις μειονότητες στην Ελλάδα και Τουρκία- Τουρκικής μειονότητας Δυτικής Θράκης και Ρωμαϊκή μειονότητας της Κωνσταντινούπολης, ως μέλος της ρωμαϊκής μειονότητας της Κωνσταντινούπολης εξέφρασε την προσωπική του εμπειρία.

Στο συνέδριο η Μειονότητα της Μακεδονίας και οι Τούρκοι Ρόδου και της Κω εξέφρασαν τα προβλήματα τους

Ακολούθησε συνεδρία για την προστασία των μειονοτήτων στην Ευρώπη, στη διαδρομή ενός χρόνου από το Flensburg στην Κομοτηνή και σ’ αυτήν κλήθηκαν να ομιλήσουν εκπρόσωποι η πρόεδρος Εκπαιδευτική και Πολιτιστική Κίνηση της Έδεσσας Ευγενία Νατσουλίδου και ο Δρ. Μουσταφά Καϊμακτσή πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτισμού και Αλληλεγγύης της Ρόδου, Κω και Δωδεκανήσου εξέφρασε τα προβλήματα τους τούρκους Ρόδου και της Κω.

Στο τέλος της δεύτερης ημέρας, εκδότης του περιοδικού ‘’Ρόντοπ Ρουζγκαρί’’ ο Ιμπραήμ Μπαλταλι πραγματοποίησε μία παρουσιάσει με θέμα ‘’Στη Δυτική Θράκη καταστροφή της οθωμανικής κληρονομιάς και ιστορικών μνημείων’’.


Από FUEN δύο αποφάσεις σχετικά με τα προβλήματα των Μειονοτήτων στην Ελλάδα

Στις 16 Μαΐου το Σάββατο 2015 πραγματοποιήθηκε η συνέλευση των συνέδρων. Εδώ, η ΑBTTF, BTAYTD και ΚΙΕΦ ως εκπρόσωπος της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης το κείμενο που παρουσίασαν ζητήθηκε από τις Ελληνικές Αρχές να λάβουν μέτρα για επίλυση χρόνιων προβλημάτων. Δεύτερον, όσον αφορά την κατάσταση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στην Ελλάδα, που υποβλήθηκε από την FUEΝ και οι εκπρόσωποι αποδέχθηκαν με τις ψήφους το κείμενο και ζητήθηκε από την Ελλάδα η έγκριση την Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις εθνικές μειονότητες και τον Ευρωπαϊκό Χάρτη για τις Περιφερειακές και Μειονοτικές Γλώσσες και να δημιουργηθεί ένα πρότυπο πολιτικής για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: