Translate

24 Αυγ 2017

Η μισή αλήθεια είναι ολόκληρο ψέμα

Ένα από τα πιο ψευδεπίγραφα σύμβολα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα στα πλαίσια της δημόσιας προπαγάνδας για την ελληνικότητα της Μακεδονίας από την αρχαία εποχή, η, τουλάχιστον, από την εποχή που ενδιαφέρει περισσότερο το ελληνικό κατεστημένο, δηλαδή την εποχή του Αλέξανδρου του Μέγα ως η λαμπρότερη όλων, και καμία άλλη πριν  η μετά. Είναι αυτό:


Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το σύμβολο το υιοθέτησε και η ΠΟΠΣΜ
ως έμβλημα της, τη στιγμή που αυτή η ομοσπονδία είναι ο κυριότερος φορέας αυτής την προπαγάνδας σήμερα στη Μακεδονία.
Οι προπαγανδιστές βασίζονται στην άγνοια των περισσότερων ανθρώπων για πολλά θέματα, όπως είναι και η αρχαία ιστορία. Όλοι κάτι γνωρίζουμε από το σχολείο, αλλά δεν είμαστε ιστορικοί επιστήμονες για να γνωρίζουμε κάθε λεπτομέρεια αυτής της επιστήμης, ούτε όλες τις μελέτες που υπάρχουν για κάθε ιστορική εποχή. Και δεν μας ενδιαφέρει, γιατί στην καθημερινότητα μας δεν είναι κάτι απαραίτητο η χρήσιμο ώστε να πρέπει να γνωρίζουμε τα πάντα για την ιστορία.
Εκεί όμως πατούν οι προπαγανδιστές που προσπαθούν με παραποιήσεις να μας πείσουν για την ορθότητα ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ που υιοθέτει το κράτος για να «υπερασπιστεί τα ιστορικά δίκαια και τα συμφέροντα του». Ακόμα και όταν αυτές οι πολιτικές συγκρούονται, πέρα από την επιστημονικά τεκμηριωμένη ιστορική αλήθεια, και με τις σημερινές απαιτήσεις από την διεθνή κοινότητα του σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως είναι ο ελεύθερος αυτοπροσδιορισμός ατόμων αλλά και ομάδων ανθρώπων.
Δηλαδή, σήμερα οι άνθρωποι που αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες δεν χρειάζεται να έχουν διαβάσει σε ιστορικά βιβλία ότι είναι Μακεδόνες και να έχουν πειστεί από αυτά για την εθνική τους ταυτότητα! Ούτε από κάποια εθνικιστική προπαγάνδα. Ξέρουν ότι είναι Μακεδόνες γιατί ανήκουν παραδοσιακά σε αυτή την εθνική ομάδα, όπως και οι πρόγονοι τους (παππούδες, γιαγιάδες, γονείς, κτλ). Και γνωρίζουν την παράδοση του τόπου τους και του λαού τους καλύτερα από τον κάθε προπαγανδιστή που χρησιμοποιεί «ιστορικά τεκμήρια», πολλές φορές παραποιημένα, για να βολεύει το αφήγημα τους και να περνούν την πολιτική τους, με αυτόν τον τρόπο, κάποιοι εθνικιστικοί κύκλοι της χώρας.
Επειδή η μισή αλήθεια είναι ολόκληρο ψέμα, ας έρθουμε στις παραπάνω εικόνες με των Ήλιο των Μακεδόνων και τη φράση του Στράβων «Εστίν μεν ουν η Ελλάς και η Μακεδονία». Πράγματι ο Στράβων, μεγάλος γεωγράφος της αρχαιότητας, είχε γράψει την παραπάνω φράση, με την γεωγραφική έννοια βέβαια. Ότι, δηλαδή, γεωγραφικά η Μακεδονία και η Ελλάδα ήταν ένας ενιαίος χώρος στη ελληνική χερσόνησο. Αλλά, ο Στράβων γράφει κι άλλα, αμέσως μετά, τα οποία ποτέ δεν αναφέρονται από τους προπαγανδιστές:
«Είναι λοιπόν Ελλάδα και η Μακεδονία· τώρα όμως ακολουθώντας τη φυσική διαμόρφωση και το σχήμα των περιοχών αποφασίσαμε να την τοποθετήσουμε χωριστά από την άλλη Ελλάδα και να την συνάψουμε με την γειτονική της Θράκη μέχρι το στόμιο του Ευξείνου και της Προποντίδας.»
Γιατί άραγε ο Στράβων εξέφρασε την ανάγκη να συνάψει την Μακεδονία με την γειτονική της Θράκη; Μήπως επειδή δεν είχε ίχνος ελληνικών φυλών στην περιοχή και το σχήμα και η διαμόρφωση των περιοχών ήταν εντελώς διαφορικές από αυτές της «άλλης Ελλάδας»;
Άλλωστε, στα βιβλία του ο Στράβων αναφέρει τις φυλές που ζούσαν σε όλες αυτές της περιοχές. Όσον αφορά μέχρι που ζούσαν οι ελληνικές φυλές, είναι ξεκάθαρος: «οἱ δὲ Θετταλοὶ μάλιστα βαθυστολοῦντες, ὡς εἰκός, διὰ τὸ πάντων εἶναι Ἑλλήνων βορειοτάτους καὶ ψυχροτάτους νέμεσθαι τόπους» (Στράβων 11.14.12) που σημαίνει, σε απλά ελληνικά, ότι «οι δε Θεσσαλοί μάλιστα φορούσαν μακριές ρόμπες, πιθανότατα επειδή από όλους τους Έλληνες αυτοί κατοικούν στην πιο βόρεια και πιο ψυχρή περιοχή».
Και πολλά άλλα, αταίριαστα στην ελληνική προπαγάνδα…

Δεν υπάρχουν σχόλια: