Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

4 Σεπ 2017

Εξύβριση και απειλές κατά ΑΜΚΕ

2017-08-07 ΕΔΕΣΣΑ (ΒΟΝΤΕΝ) – Για άλλη μια φορά, ακτιβιστές των μακεδονικών δικαιωμάτων στη Βόρεια Ελλάδα απειλούνται από Έλληνες εξτρεμιστές, λίγο καιρό αφότου οι ακτιβιστές άνοιξαν το νέο τους γραφείο και άρχισαν να επιδεικνύουν το σήμα τους στην πόλη Έδεσσα (Voden), περίπου 90 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Θεσσαλονίκης (Solun), στην καρδιά της Μακεδονίας του Αιγαίου.
Η Μακεδονική Εκπαιδευτική και Πολιτιστική Κίνηση Έδεσσας - Voden είναι μια ομάδα που προωθεί την πολιτιστική ευαισθητοποίηση μέσω συνεδρίων, εκθέσεων και άλλων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, δίνοντας έμφαση στην πλούσια μακεδονική κληρονομιά της περιοχής. Ένα έδαφος το οποίο προσαρτήθηκε για πρώτη φορά από την Ελλάδα το 1913. Το 1922 εισήχθησαν χιλιάδες ελληνόφωνοι χριστιανoί από την Τουρκία με τη Συνθήκη της Λωζάνης, ενώ χιλιάδες αυτόχθονες Μακεδόνες εξορίστηκαν, υπό μιας συνεχιζόμενης κρατικής πολιτικής για πολιτιστική γενοκτονία.
Σήμερα, οι απόγονοι των εισαγόμενων Ελληνοφώνων από την Τουρκία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των νεοναζιστικών κομμάτων όπως η Χρυσή Αυγή. Μαζί με τους ριζοσπάστες ιεροκήρυκες της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας, όπως ο Επίσκοπος Άνθιμος της Θεσσαλονίκης, ειδικεύονται σε τακτικές εκφοβισμού εναντίον της μακεδονικής κοινότητας της βόρειας Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι πολλές από αυτές τις περιοχές διατηρούν ένα πλειοψηφικό μακεδονικό πληθυσμό.
Η Ευγενία Νατσουλίδου, πρόεδρος του οργανισμού, μαζί με τα μέλη του οργανισμού, έχουν γίνει στόχος, με απειλές, μέσω μιας σελίδας κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των εξής:
• "Οποιοσδήποτε πεμπτοφαλαγγίτης ... πρέπει απλά να παραδώσει την ταυτότητά του και να εξαφανιστεί από την ιερή μας γη της Μακεδονίας ..."
• "... (υπάρχουν ήδη) συντονισμένα σχέδια (για αυτούς) ... τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για την εφαρμογή τους".
• "(ένα τέτοιο γραφείο στο κέντρο της πόλης) είναι ντροπή. Ένας εισαγγελέας πρέπει να παρέμβει αμέσως, αλλιώς σίγουρα θα υπάρξει κάποιο αξιοθρήνητο περιστατικό."
• "Μόνο η EYΠ (Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών) μπορεί να κάνει κάτι και, βεβαίως, τα χέρια των αρχών θα λυθούν κάποια στιγμή".
• «Ας μπουν (στα μέλη της ομάδας) «βραχιολάκια» (χειροπέδες) μια φορά και να τους δείξουμε σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Σαφώς ένα θέμα EYΠ "(υπονοώντας ότι μέλη της ομάδας είναι ένοχα για κατασκοπεία).
Σήμερα, η Νατσουλίδου ανέφερε το περιστατικό στο αρχηγείο της αστυνομίας και υπέβαλε καταγγελία για εξύβριση και απειλές εναντίον της οργάνωσης, των μελών και των εγκαταστάσεών της. Τρεις από τους εξτρεμιστές που έκαναν τις απειλές θα κληθούν από το αστυνομικό τμήμα να απολογηθούν. Αφού ενημερωθεί για το περιεχόμενο των δηλώσεών τους, η ΑΜΚΕ θα αποφασίσει πώς να προχωρήσει περαιτέρω, νομικά. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Νατσουλίδου και η ομάδα της έχουν απειληθεί και κατηγορηθεί για «κατασκοπεία» για την τόλμη να διατηρήσουν τον τοπικό πολιτισμό και τις παραδόσεις της περιοχής. Το 2012, η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» είχε εκφράσει παρόμοιες κατηγορίες και αυτό οδήγησε επίσης σε νομικές ενέργειες.
ΜΕΤΆΦΡΑΣΗ από την αγγλική - Πηγή εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: