Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

29 Οκτ 2017

Οι νοσταλγοί του Μεταξά στην Έδεσσα ονειρεύονται γενοκτονίες

Ο νέος σύλλογος της Έδεσσας, με καθόλου ξεκάθαρο σκοπό, εχει ανακοινώσει σεμινάρια στα οποία, μεταξύ άλλων, θα συζητηθεί «η επιχειρούμενη πολιτισμική γενοκτονία εκ μέρους των Σκοπιανών (!?!) εις βάρος των γηγενών Μακεδόνων Ελλήνων» δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο, όπως ομολογούν παράγοντες αυτού του συλλόγου, κάποια ανησυχία σε κατοίκους της Έδεσσας, κάθε πολιτιστικής ταυτότητας και ιδεολογίας. 
Με άλλα λόγια, σκοπός των δημιουργών του  συλλόγου είναι να επιτεθούν σε κάποιους αλλά προσπαθούν να περάσουν την επίθεση ως άμυνα!!!
 Επειδή, όμως, ο περισσότερος κόσμος στην Εδεσσα δεν είναι αφελής και βλέπει από μακριά τους φασίστες που ονειρεύονται εθνικές εκκαθαρίσεις τύπου Μεταξά, κατάλαβε ήδη από το λογότυπο του νέου συλλόγου τι ακριβώς αυτό πρεσβεύει.

Καταρχάς, αποφεύγεται ο ορος «μακεδονικό» στο τίτλο του διότι, όπως φαίνεται, δεν είναι! Δεν είναι όμως ούτε πολιτιστικός, για να προβάλει κάποια η ακόμα κι όλα τα τοπικά πολιτιστικά χαρακτηριστικά (με το να ονομάζεται απλά «Ελληνικό» δεν σημαίνει τίποτα, διότι ελληνικό ονομάζεται ότι προέρχεται και υπάρχει στην Ελλάδα, γενικώς).
Η επιλογή του Μαιάνδρου στο λογότυπο παραπέμπει στην «Χρυσή Αυγή», από τότε που αυτό το κόμμα το υιοθέτησε ως δικό του σύμβολο. Είναι κάτι σαν την σβάστικα που κανείς δεν την χρησιμοποιεί λόγω της υιοθέτησης αυτής από τους ναζιστές. Βέβαια, αντίθετα με την σβάστικα της οποίας απαγορεύεται η χρήση σε πολλές χώρες, ο Μαίανδρος δεν απαγορεύεται, αλλά σίγουρα δεν είναι κατάλληλος για πολιτιστικούς συλλόγους.
Για το νόμισμα του φιλέλληνα Αλέξανδρο, βασιλιά της αρχαίας Μακεδονίας, η άποψη που διαβάσαμε στη σελίδα του συλλόγου στο facebook, που κολλάει; Θα ασχοληθεί ο σύλλογος και με την αρχαιολογία η την νομισματολογία; Και από που πηγάζει η ιδέα ότι η λέξη «φιλέλληνας» στην αρχαιότητα είχε άλλη έννοια από αυτή που έχει σήμερα; Υπάρχει κάποιος γλωσσολόγος να μας το εξηγήσει; Διότι αν η ελληνική γλώσσα άλλαξε τόσο πολύ στις έννοιες, τότε σίγουρα εμείς σήμερα δεν μιλάμε την ελληνική! Την Νεοελληνική, ίσως, που είναι άλλη γλώσσα.
Το συγκεκριμένο σύμβολο του Ήλιου δεν ήταν ελληνικό σύμβολο. Ήταν σύμβολο των αρχαίων Παιόνων, των αρχαίων Μακεδόνων, των αρχαίων Θρακών, που δεν ήταν ελληνικά φύλα. 
Η ελληνική σημαία, σε τοπικό σύλλογο Έδεσσας, τι ρόλο ακριβως έχει; Αμφιβάλει κανείς ότι η Έδεσσα και η περιοχή της ανήκουν στην ελληνική επικράτεια από το 1913, με την συνθήκη του Βουκουρεστίου, και για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας;
Με όλα αυτά, φυσικό είναι ο σύλλογος αυτός να μην ευδοκιμήσει στην πόλη μας διότι είναι γνωστό σε όλους ότι οι Εδεσσαίοι πάντα ήταν απέναντι στους φασίστες, ντόπιους και ξένους, και όποιος προσπαθήσει να υποτιμήσει την νοημοσύνη τους, θα τους βρει απέναντι του!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: