Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

4 Φεβ 2018

Η «πατρότητα» του συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδονίας (ΠΟΠΣΜ) με πρόεδρο τον κ.Γιώργο Τάτσιο είναι επίσης εκ των διοργανωτών. Όπως αναφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα της «ιδρύθηκε το 2014 από εκπροσώπους Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων που εδρεύουν σε όλη την Ελλάδα. Κύριος στόχος αυτής της ενωτικής κίνησης είναι η διαφύλαξη και διάδοση της γνήσιας Μακεδονικής Παράδοσης ως αναπόσπαστο κομμάτι της ευρύτερης Ελληνικής Παράδοσης».

    Σε πρόσφατη ανοιχτή επιστολή της προς τη Βουλή, η ΠΟΠΣΜ (21/12/2017), δίνοντας το στίγμα της όσον αφορά την «διαφύλαξη της γνήσιας πολιτιστικής ταυτότητας» φαίνεται να θεωρεί ότι αυτή περνάει κυρίως μέσα από την απαγόρευση σλαβικών τραγουδιών και χορών στην Ελλάδα και ειδικά στη Μακεδονία διότι πιστεύει ότι συμπατριώτες μας «παρασύρονται» από «πολλές ορχήστρες που έχουν απήχηση στο νεανικό κοινό»… Ο δε κ.Γ. Τάτσιος δεν φείδεται δηλώσεων κατά «των προδοτών της ενδοχώρας» όσον αφορά το «Μακεδονικό».

Εξέχουσα μορφή της ΠΟΠΣΜ μέχρι τον Μάη του 2017 ήταν κάποιος κύριος Δημήτρης Ευαγγελίδης ο οποίος – μέχρι να αποχωρήσει – έφερε επί τριετία τον τίτλο του «Έφορου Τεκμηρίωσης» της Ομοσπονδίας.

  • Ο περί ου ο λόγος είναι αυτός για τον οποίο η ΕΝΕΚ, το εθνικιστικό – φασιστικό κόμμα, εξέδωσε ανακοίνωση (7/6/2009) για να τονίσει επί τη επετείω της ίδρυσής της ότι «την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Αθανάσιος Πλεύρης και ο Συναγωνιστής και συγγραφέας Εθνικιστικών βιβλίων Δημήτρης Ευαγγελίδης».
  • Ο εν λόγω φαίρεται συνοδοιπόρος του ναζιστή – χουντικού Κώστα Πλεύρη ως στέλεχος της «4ης Αυγούστου (http://www.efsyn.gr/arthro/ellas-ellinon-makedonoamerikanon-0ενώ ειδικεύεται σε άρθρα του τύπου «Πως θα γίνει ο δοαμελισμός του σκοπιανού προτεκτοράτου» και εισηγείται την κατάληψη από την Ελλάδα της νότιας FYROM: «Η Ελλάδα έχει όλα τα νόμιμα δικαιώματα να διεκδικήσει την πεδιάδα της Πελαγονίας (περιοχή Μοναστηρίου-Βιτώλια) και την περιοχή Γευγελής-Δοϊράνης δηλ. τα εδάφη (20-15%) νοτίως της νοητής γραμμής Αχρίδα-Περλεπές-Στρώμνιτσα μέχρι τα σημερινά ελληνο-βουλγαρικά σύνορα, λόγω της ύπαρξης ακόμα και σήμερα ελληνικών πληθυσμών» (https://hellas-now.com/pos-tha-gini-o-diamelismos-tou-skopianou-protektoratou-analysi/)
    Ο Ευαγγελίδης, όπως φαίνεται στις αναρτήσεις του στο facebook, δηλώνει υποστηρικτής του «Θερμαικού» και των πρωτοβουλιών του για τα συλλαλητήρια, αναπαράγει άρθρα υπέρ του «ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΓΡΑΨΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ;», λατρεύει κείμενα όπως «Σήμερα, 73 χρόνια μετά, με καθαρή ματιά, ας αντιληφθούμε τι διακυβεύθηκε τον Δεκέμβριο του 1944 στους δρόμους της Αθήνας και ας κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ στους χωροφύλακες του Μακρυγιάννη, στους άνδρες της Γ΄ Ορεινής Ταξιαρχίας του Θρ.Τσακαλώτου και στον «πατέρα της νίκης» Ουίνστων Τσώρτσιλ, που κράτησαν την Ελλάδα στον Ελεύθερο Κόσμο». (3/12/2017) και  – λογικό – αποθεώνει τις απόψεις του Φαήλου Κρανιδιώτη…

http://www.imerodromos.gr/idou-pii-diorganonoun-to-syllalitirio-ke-mia-kouventa-gia-ton-miki-ton-nikou-bogiopouloupanagioti-theodoropoulou/

Φρουρός της παράδοσης

Γιώργος Τάτσιος
Γιώργος Τάτσιος: πρόεδρος των Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδονίας στην Ελλάδα. Ψάχνοντας τον πολιτισμό στον ιστότοπο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων (ΠΟΠΣΜ) δυστυχώς δεν βρήκαμε και πολλά πράγματα. Ο τομέας «Ιστορία» ήταν άδειος από δημοσιεύσεις. Στους τομείς «Τραγούδι», «Μουσική», «Χορός» και «Ενδυμασία», τομείς δηλαδή που η ομοσπονδία θα έπρεπε να προβάλλει για να δικαιολογήσει τον τίτλο της, είδαμε όλες κι όλες... δύο δημοσιεύσεις.
Αλλωστε αυτοί οι τομείς ήταν οι λόγοι για τους οποίους συστάθηκε η ομοσπονδία αν πιστέψουμε τα όσα ανέφερε σε συνέντευξή του ο κ. Τάτσιος στην ιστοσελίδα «ροδόπολη.net», στις 24 Νοεμβρίου του 2016: «Η καταχρηστική οικειοποίηση των σλαβόφωνων ιδιωμάτων εκ μέρους «αυτονομιστών» Μακεδόνων και η σαλαμοποίηση των βασικών στοιχείων της μακεδονικής παράδοσης (τραγούδι, χορός, ενδυμασία και μουσική) με την αντίστοιχη παράδοση των βορείων γειτόνων ώθησαν τους εκπροσώπους των πολιτιστικών συλλόγων Μακεδόνων να δημιουργήσουν την ομοσπονδία, δηλαδή το Δευτεροβάθμιο Οργανο, που θα περιφρουρήσει τη γνήσια μακεδονική παράδοση». Μάλλον πολύ κακό για το τίποτα...

http://www.efsyn.gr/arthro/anapse-i-mahi-gia-tin-patrotita-toy-syllalitirioy-sto-syntagma

Δεν υπάρχουν σχόλια: