Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

27 Ιουλ 2018

Ρατσιστική συκοφαντική διάκριση κατά Μακεδόνων από το "Στόχο"!

  "ΦΡΙΚΗ ΚΑΙ ΜΙΣΟΣ...!!! Ντοκουμέντο... Τετάρτη βράδυ, Την ώρα που κορυφωνόταν η ΤΑΓΩΔΙΑ στο ΜΑΤΙ... στην ΕΔΕΣΣΑ ΦΙΛΟΣΚΟΠΙΑΝΟΙ γλεντανε με ΣΛΑΒΙΚΑ τραγούδια σε πανηγύρι...!!!! ΒΙΝΤΕΟ"
Το λινκ εδω: https://www.stoxos.gr/2018/07/blog-post_4025.html?m=1

Με τον παραπάνω τίτλο ο Στόχος παρουσιάζει παραδοσιακό μακεδονικό γλέντι στο εξωκλήσι της Αγ. Παρασκευής του χωριού Ζέρβη στις 25/7/2018, ως "φρικιαστικό" λόγω του εθνικού πένθους που κηρύχθηκε για την καταστροφική πυρκαγιά και τα θύματα της, στην Αττική.
Οι τοπικοί πληροφοριοδότες του Στόχου και του κάθε φασίστα στην Αθήνα, που δεν χάνουν ευκαιρία να επιτεθούν στους αυτόχθονες Μακεδόνες και την κάθε εκδήλωση της πολιτιστικής ταυτότητας τους, ξεχάσαν να κάνουν μια μικρή έρευνα και να κατακεραυνώσουν και Ποντιακούς η άλλους συλλόγους που συμμετείχαν σε εκδηλώσεις πανηγυρικές, το ίδιο ακριβώς βράδυ, δηλαδή στις 25/7/2018, στη περιοχή του Κιλκίς.
Η ρατσιστική αυτή διάκριση δείχνει το μέγεθος του μίσους που κάποιοι κύκλοι καλλιεργούν και προωθούν κατά των γηγενών Μακεδόνων.
Εδώ το βίντεο με την εκδήλωση Ποντιακού συλλόγου:



Η παρουσία ανθρώπων σε παραδοσιακές εκδηλώσεις στη διάρκεια εθνικού πένθους δεν σημαίνει ότι υπάρχει αδιαφορία για τα θύματα της όποιας καταστροφής. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην λυπήθηκε για τα τραγικά γεγονότα των προηγούμενων ημερών.
Μπορεί κάποιος και να δυσφόρησε για το γεγονός ότι αυτές τις ημέρες υπήρξαν κάποια πανηγύρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά το να στοχοποιείται κάποιο συγκεκριμένο γεγονός με τόσο μίσος και προσβλητικές εκφράσεις, ειναι ΑΠΑΡΆΔΕΚΤΟ! Και ρατσιστικό!

23 Ιουλ 2018

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα στο 8ο Παμμακεδονικό αντάμωμα

on

γράφει ο Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης 



Άλλο ένα Παμμακεδονικό αντάμωμα στη Σιταριά είναι μια πραγματικότητα της αποτυχίας και εντάσσεται στη σορό των αποτυχημένων εκδηλώσεων.

Εμείς το τονίσαμε και στο 6ο και στο 7ο πως αυτής της μορφής αντάμωμα μοιραία είναι καταδικασμένο σε αποτυχία. Κάθε τι νέο αν δεν στηρίζεται σε στέρεες βάσεις θα είναι μετριότητα, θα ακολουθήσει την πεπατημένη,

θα αποτελέσει μια καρικατούρα πολιτισμού. Και το 8ο Παμμακεδονικό αντάμωμα στηρίζονταν σε ξύλινα πόδια, χωρίς πολιτιστικό, ιστορικό και επιστημονικό υπόβαθρο, χωρίς νέα στοιχεία, χωρίς δράσεις που να προκαλούν ενδιαφέρον. Ούτε τα σουβλάκια, ούτε τα λουκάνικα και οι μπύρες μπόρεσαν να συγκινήσουν τους συμπολίτες μας και να παρευρεθούν σε μια εκδήλωση που το μόνο που της έχει απομείνει πια είναι ο βαρύς τίτλος. Οφείλω να ομολογήσω ότι ήταν νοστιμότατα αν εξαιρέσεις το μπόλικο αλατοπίπερο και φτηνά αν λάβεις υπόψιν σου ότι τα πληρώσαμε μόλις ένα ευρώ το τεμάχιο.

Όσο κι αν πικράνω κάποιους πρέπει να πούμε τις αλήθειες και τα ψέματα του 8ου Παμμακεδονικού ανταμώματος μήπως και φιλοτιμηθούν κάποιοι και περισώσουν αυτή την τόσο σημαντική εκδήλωση, ειδικά στους καιρούς που ζούμε, και επανέλθουν στην αρχική της στόχευση της ουσιαστικής προσφοράς στους συμπολίτες μας και τον τόπο.

Πρέπει να ξεχωρίσω την ευγενική συμπεριφορά της δραστήριας προέδρου της κοινότητας Ζωής Τσακμάκη, η οποία μας υποδέχτηκε και μας καλωσόρισε. Και το λέω αυτό γιατί κάποιοι δεν αντέχουν στην κριτική και την διαφορετική γνώμη. Δείγμα κι αυτό της ευγένειας τους.

Στην περίπτωση της Σιταριάς έχουμε την αμετροέπεια να συναντά την απόλυτη γελοιοποίηση. Κι αυτό γιατί:
-Στην αρχή μας παραμύθιασαν ότι θα συμμετάσχουν 80 και πλέον σύλλογοι, τονίζοντας πόσο μαζικό θα ήταν φέτος το αντάμωμα και πόσο θα ωφελούσε την τοπική οικονομία η ιστορία αυτή. Στη συνέχεια τρόμαξαν και οι ίδιοι από τα ψέματα που μας σέρβιραν και αρχίσανε να τα μαζεύουν. Ανάλογα με το από πού φυσούσε ο άνεμος οι σύλλογοι γίνονταν 50, 43, 80 και τούμπαλιν.

Στην πραγματικότητα σύμφωνα με τα καθημερινά στοιχεία που δημοσιοποιούσαν με τον δικό τους τρόπο δεν ξεπερνούσαν τους είκοσι. 

-Όμως δεν τους εγκατέλειψαν μόνο οι σύλλογοι, υποβαθμίστηκε και η εκπροσώπηση τόσο του Δήμου Φλώρινας όσο και της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας. Ο μεν Γιάννης Βοσκόπουλος εκπροσωπήθηκε από τον Αντιδήμαρχο Χρήστο Μπαρδάκα, ο δε Στέφανος Μπίρος δια του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Γέρου . Η απουσία του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Σέλτσα ήταν αναμενόμενη.

- Μας έλειψαν φέτος και οι Μακεδονικές οργανώσεις τόσο του εξωτερικού όσο και του εσωτερικού. Άλλοτε διαγκωνίζονταν ποιος να πρωτοχαιρετήσει. Βρίσκονται σε διάσταση με τον σύλλογο Σιταριάς «Νέοι Ορίζοντες»; Διαφωνούν με την κατεύθυνση και τον τρόπο με τον οποίο γίνεται το Παμμακεδονικό αντάμωμα; Θα το δούμε στη συνέχεια.

Παρευρίσκονταν μόνο ο πρόεδρος της ένωσης μακεδόνων Ελλάδας- Αυστραλίας τον οποίο εκδιώξανε κακήν κακώς πριν μερικά χρόνια.

-Το αντάμωμα μπορεί να χαρακτηριστεί ως φεστιβάλ χορών όλων των φυλών του «Ισραήλ», γιατί ακούσαμε μακεδονικό τσάμικο από το σύλλογο μακεδόνων Βόλου, αν θυμάμαι καλά, και μακεδονικό τραγούδι στο βλάχικο ιδίωμα.

-Δεν έγινε η ημερίδα για την ιστορία της Μακεδονίας, γιατί λέει ότι διαφώνησαν με τους εισηγητές!!! Μα αν διαφωνούσαν ας τους άλλαζαν και ας έβαζαν της αρεσκείας τους, που θα ήταν στα μέτρα τους. Ήταν τόσο δύσκολο ή τους ήταν αδιάφορο αν γίνει ή όχι;

- Στα αρνητικά της εκδήλωσης είναι και η παραβίαση του πρωτοκόλλου για την τοπική μας εξουσία. Κι αυτό βαρύνει την οργανωτική επιτροπή. Προσφωνήθηκε πρώτα ο Αντιδήμαρχος Φλώρινας, στη συνέχεια ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχη της ΠΕ Φλώρινας και στο τέλος ο βουλευτής Φλώρινας Γιάννης Αντωνιάδης, ενώ έπρεπε να ακολουθήσουν την αντίθετη φορά.

- Η εκδήλωση απομονώθηκε χωρίς την αναγκαία δημοσιότητα και χωρίς την οργανωτική διασύνδεση με συλλογικότητες.

-Για άλλη μια φορά η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Σιταριάς και των γύρω χωριών γύρισαν την πλάτη στην εκδήλωση του συλλόγου «Νέοι Ορίζοντες». Όποιος είχε καθαρή ματιά μπορούσε να δει τι συμβαίνει. Οι συμπολίτες μας προτίμησαν τα πανηγύρια στα άλλα χωριά και όχι το αντάμωμα στη Σιταριά. Τουλάχιστον στα πανηγύρια ζουν την αυθεντικότητα που συγκινεί τον καθένα μας.
Χειρότερα δεν γίνονταν. Η γύμνια τους φάνηκε όταν αποχώρησαν οι σύλλογοι που συμμετείχαν στο αντάμωμα της Κυριακής και έμειναν οι λιγοστοί κάτοικοι που δεν ξεπερνούσαν κάποιες δεκάδες. Κι αυτό το θεωρούν επιτυχία. Αλλά έτσι είναι όταν βάζεις τον πήχη πολύ χαμηλά.

-Την Κυριακή στην κορυφαία στιγμή της εκδήλωσης που ήταν το αντάμωμα συμμετείχαν μόλις 13 σύλλογοι συμπεριλαμβανομένου και της Σιταριάς. Αυτοί ήταν οι 80 σύλλογοι που διαλαλούσαν!!! Μετρήσαμε 13 λάβαρα. Τόση φτώχεια.

-Η προχειρότητα ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της διοργάνωσης. Ήταν τέτοιο το μπάχαλο, που ξεχάσανε να μνημονεύσουν συλλόγους που συμμετείχαν στην εκδήλωση και τους εντάξανε στη λίστα ύστερα από διαμαρτυρία τους. Όμως δεν ξέχασαν να ευχαριστήσουν το κομμωτήριο που χτένιζε όλες αυτές τις μέρες την παρουσιάστρια, η οποία να επισημάνω ήταν ευπρεπής και σοβαρή στο ρόλο που της αναθέσανε, σε αντίθεση με την όλη διοργάνωση.

-Για την ενίσχυση του τουρισμού και της κίνησης των ξενοδοχείων ας μην μιλάμε. Είναι για γέλια. Προκαλούμε λοιπόν τον πρόεδρο και το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου «Νέοι Ορίζοντες» να κάνουν ένα δημόσιο απολογισμό και να μας πουν τι έξοδα κάνανε, πόσα πληρώσανε σε ξενοδοχεία και αλλού, τι εισπράξανε από τα ποτά, τα σουβλάκια και τα λουκάνικα, πόσες επιχορηγήσεις είχαν και από ποιους και φυσικά τι φόρο πληρώσανε. Έτσι όπως επιβάλλει η νομιμότητα και κάνει κάθε σύλλογος. Για να μην λέμε αερολογίες. Το ζητήσαμε και πέρυσι αλλά κωφεύσανε, το ζητάμε και φέτος. Τι φοβούνται; «Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα».

19 Ιουλ 2018

Ενημέρωση: Μετά και από την καταγγελία από το Παρατηρητήριο Ρατσιστικών Εγκλημάτων, όλες οι εκδηλώσεις αυτών των ημερών των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής της Εδεσσας, διεξήχθησαν ομαλά, και με μακεδονικό τραγούδι. Μοναδική εξαίρεση το πρώτο βράδυ στη Γιορτή Καραβίδας στο Νησί Εδεσσας όπου ο σύλλογος έδωσε εντολή στην ορχήστρα να μην τραγουδήσει, αλλά ο κόσμος αντέδρασε και εγκατέλειψε νωρίς το χώρο της εκδήλωσης. Το δεύτερο βράδυ της Γιορτής Καραβίδας υπήρχε και τραγούδι, έστω και με τον ελάχιστο κόσμο που παραβρέθηκε! Το μήνυμα το έδωσε ο κόσμος και δεν πέρασε ο εκβιασμός του δημάρχου Εδεσσας, τελικά!

RACIST CRIMES WATCH – Παρατηρητηριο Ρατσιστικων Εγκληματων


17/07/2018: Ρατσιστικές απειλές κατά μακεδονικού μειονοτικού συλλόγου από το Δήμαρχο Έδεσσας

Γεγονότα (aridaia-.blogspot.com)
Τρίτη, 17 Ιουλίου 2018

Στα άκρα η αντιπαράθεση Δημάρχου Έδεσσας με τον Σύλλογο Πλατάνης και όχι Νησίου

     ΔΙΟΡΘΩΣΗ
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕ ΟΤΙ ΘΑ ΣΤΕΙΛΕΙ 
ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ
 ΑΝ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΟΥΝ 
ΣΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΙΔΙΩΜΑ
Έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ του Δημάρχου  Έδεσσας και του διοργανωτή  των εκδηλώσεων  του πολιτιστικού Συλλόγου   Πλατάνης (και όχι Νησίου ,όπως εκ παραδρομής γράφτηκε) . Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο Δήμαρχος φέρεται να προειδοποίησε τον διοργανωτή   να μην παίξουν τοπική παραδοσιακή μουσική με λόγια στο τοπικό ιδίωμα , κατά την διάρκεια των  διήμερων  εκδηλώσεων της  Αγίας Παρασκευής   ( και όχι της γιορτής καραβίδας που γίνεται στο Νησί) διαφορετικά θα στείλει την αστυνομία να τους συλλάβει. Αυτός φέρεται να του απάντησε ότι θα παίξουν ότι παραδοσιακό υπάρχει και  δεν τους φοβίζει τίποτα , διότι δεν παραβαίνουν κανένα νόμο 
Να υπενθυμιστεί ότι οι κάτοικοι της Πλατάνης κατάγονται όλοι από το Άνω Λουτράκι ης Κανονικής Μακεδονίας  και μετοίκησαν εκεί στις αρχές του 20ου αιώνα .   Να δούμε  τι μέλλει γενέσθαι

https://racistcrimeswatch.wordpress.com/2018/07/17/1-619/

15 Ιουλ 2018

Μειονότητες και μειονοτικές γλώσσες σε μια μεταβαλλόμενη Ευρώπη


Συνεδρίαση της ειδικής ομάδας: Κοινωνία των πολιτών και εφαρμογή των Συμβάσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης
Δικαιώματα μειονοτήτων
18 Ιουνίου 2018
Ομιλήτρια για το NPLD: Σαμπρίνα Ράσομ
Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση του NPLD εδώ για τον εορτασμό των 20 χρόνων της Σύμβασης- πλαισίου για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων και τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Περιφερειακών ή μειονοτικών Γλωσσών.
Είναι γεγονός ότι η Ευρώπη άλλαξε γρήγορα από το 1998, από πολιτική και κοινωνική άποψη και πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτή τη διαδικασία.
Αυτή η τεράστια αλλαγή όμως δεν έχει μόνο αρνητικές συνέπειες. Για παράδειγμα, η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών παρέχει τη δυνατότητα παράδοσης και ανταλλαγής ειδήσεων και περιεχόμενα με ένα σχετικά γρήγορο, πιο σχηματικό και ευκολότερο τρόπο, δίνοντας έτσι τα μέσα για τη δόμηση και την επανεφεύρεση των κοινωνικών, επαγγελματικών και εργασιακών σχέσεων. Αυτό μπορεί (και πρέπει) να εφαρμοστεί και στους μηχανισμούς παρακολούθησης της Σύμβασης-Πλαισίου και του Χάρτη Γλωσσών, που χρειάζονται αναθεώρηση, προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματική, άμεση και εύκολη η διαβούλευση.
Πιο συγκεκριμένα, η εντύπωση στην ανάγνωση των εκθέσεων του Χάρτη Γλωσσών είναι αυτή των περιττών εγγράφων, της αφθονίας γραπτών σελίδων από τις οποίες οι απαραίτητες πληροφορίες δεν είναι λαμβάνονται άμεσα. Παρά την ακολουθία των πλαισίων παρακολούθησης, κάθε κράτος χρησιμοποιεί μια διαφορετική προσέγγιση, μερικές φορές αναφέρονται στο περιεχόμενο των προηγούμενων αναφορών και μερικές φορές επαναλαμβάνουν το περιττό πληκτικά κομμάτια πληροφοριών. Είναι πολύ ακριβό όσον αφορά το χρόνο, αλλά όχι μόνο, να τα συμβουλευτεί κάποιος και να αποκτήσει μια σαφή και πραγματική εικόνα της γλωσσικής κατάστασης. Η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επεξεργασία νέων διαδικασιών αναφοράς και την παράδοση αυτών σε μικρότερο χρονικό διάστημα.
Για παράδειγμα, θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα λογισμικό παρακολούθησης όπου τα μέρη εισάγουν τα στοιχεία της έκθεσής τους. Τα στοιχεία αυτά μπορούν να συμβουλευθούν τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, τα οποία με άμεσο τρόπο να έρθουν σε επαφή με τα κράτη και να προτείνουν άμεσα λύσεις και να στείλει συστάσεις. Αυτό το σύστημα θα μπορούσε επίσης να λαμβάνει υπόψη την γενική κοινωνικό-γλωσσική κατάστασης των κρατών μελών,  με διαρκείς ενημερώσεις, αποφεύγοντας ετσι την σύγχυση με την επανάληψη των δεδομένων σε κάθε περιοδική έκθεση.
Θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην αξιολόγηση των δράσεων που έχουν εκπληρωθεί από τα συμβαλλόμενα μέρη σύμφωνα με τις συστάσεις του Χάρτη και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Είναι θεμελιώδης ο έλεγχο των αποτελεσμάτων και της αποτελεσματικότητας των σχεδίων, κι όχι μόνο της εκπλήρωσης τους.
Ο καθηγητής Colin William επισημαίνει ότι πρέπει να παρακολουθούμε τα αποτελέσματα, όχι μόνο τις αποδόσεις αυτών τον σχεδίων, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι είναι επιτυχείς και επωφελείς για τη μειονοτική κοινότητα.
Εξάλλου, σε ορισμένες εκθέσεις, δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό τα κράτη συνεργάζονται με την κοινωνία των πολιτών, τις ενώσεις και τις ΜΚΟ στη διαδικασία υποβολής εκθέσεων και πώς αυτοί είναι εξουσιοδοτημένοι να συνεργάζομαι. Προτείνουμε θερμά να επανεξεταστεί ο ρόλος αυτών των κοινωνικών θεμάτων στη διαδικασία της παρακολούθησης και της εφαρμογής των συμβάσεων, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Αυτό θα ήταν επίσης πολύ χρήσιμο σε μια εργασία από κάτω προς τα πάνω κατά τη διαδικασία επικύρωσης.
Επιπλέον, η διαδικασία παρακολούθησης και οι συστάσεις που απορρέουν αντιμετωπίζονται συχνά από τα κράτη μέλη ως επιβολή από το Συμβούλιο της Ευρώπης, παρά ως τρόπος υποστήριξης τους στην αντιμετώπιση της διαφορετικότητας. Πρέπει να καθιερωθεί αυστηρότερη επαφή μεταξύ της Συμβουλευτικής Επιτροπής / Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και των κρατών μελών, με στόχο τη συζήτηση για τη διαδικασία παρακολούθησης και την εφαρμογή της. Θα πρέπει να προγραμματιστούν περισσότερες επισκέψεις και εργαστήρια για να συζητηθεί η γλωσσική κατάσταση των κρατών μελών και να επεξεργαστούν πιθανές παρεμβάσεις.
Προτείνουμε επίσης να εργαστούμε για την επικοινωνία. Μπορούμε να επεξεργαστούμε συγκεκριμένα έργα που να εξηγούν τους στόχους αυτών των εγγράφων και να δώσουν στους πολίτες των μειονοτικών γλωσσών τα μέσα να έρθουν σε επαφή με τα δικαιώματα τους. Οι κατευθυντήριες γραμμές για τον Χάρτη Γλωσσών αποτελούν παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο τα περιεχόμενα μπορούν να διαχυθούν σε εγχώριο επίπεδο. Προτείνουμε προγράμματα επικοινωνίας που περιλαμβάνουν τοπικούς πολιτικούς των μειονοτικών περιφερειών, σχολεία σε διαφορετικά επίπεδα, μέσα μαζικής ενημέρωσης, ενώσεις. Σύντομα αλλά με αντίκτυπο βιντεάκια θα μπορούσαν να δημιουργηθούν και να διαχυθούν στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης και στις εθνικές ή τοπικές τηλεοράσεις, όπου το περιεχόμενο των συμβάσεων να προωθείται και να εξηγείται στις ενδιαφερόμενες περιοχές, στην εθνική γλώσσα αλλά και στις μειονοτικές γλώσσες.
Ένα άλλο σημείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η άμεση ευθύνη των μειονοτήτων στην διαδικασία επικύρωσης και παρακολούθησης. Είναι θεμελιώδους σημασίας οι κυβερνήσεις της τοπικής μειονότητας να ενημερώνονται και να συμμετέχουν σε αυτές τις διαδικασίες.
Συνοψίζοντας, απαιτείται ένας αναθεωρημένος τρόπος αναφοράς, επειδή ο χρόνος τρέχει γρήγορα και ο αργός και η παρωχημένη γραφειοκρατική μηχανή, η έλλειψη λεπτομερούς και εσωτερικής επικοινωνίας, τα διάφοροι εσωτερικά προβλήματα και οι διαφορετικές προτεραιότητες των κρατών μελών προκαλούν την απώλεια γενεών ομιλητών (των μειονοτικών γλωσσών) και αυτό είναι μια μη αναστρέψιμη ζημιά στις μειονοτικές γλώσσες.
Τώρα, για τη σημασία των πολιτικών για τις γλώσσες και την εκπαίδευση.
Θα ήταν θεμελιώδες στα σχολικά προγράμματα κάθε κράτους ειδικές δράσεις να αναπτυχθούν, αφιερωμένες στα γλωσσικά δικαιώματα. Ad hoc υλικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα μπορούσαν να επεξεργαστούν, προκειμένου να υπάρξει ένα κοινό πλαίσιο για τη σημασία αυτού του ζητήματος, ώστε να μεγαλώσουν γενιές που θα γνωρίζουν τη διαφορετική γλωσσική κατάσταση της Ευρώπης.
Αυτό θα συμβάλει στη δημιουργία μιας υπεύθυνης και ολοκληρωμένης κοινωνίας ικανής να αντιμετωπίσει την πολυπολιτισμικότητα και πολυγλωσσία με θετικό και εποικοδομητικό τρόπο, χωρίς φόβο.
Συμπερασματικά, οι νέες τεχνολογίες συνδέουν τα εδάφη και τους ανθρώπους σε πραγματικό χρόνο και δίνουν τη δυνατότητα χρήσης σε όλες τις γλώσσες, σε όλους τους κοινωνικούς τομείς. Ο εικονικός κόσμος προσφέρει άπειρο χώρο και χρόνο. Νέες τεχνολογίες πρέπει να χρησιμοποιούνται για την εφαρμογή των γλωσσικών δικαιωμάτων. Ευρωπαϊκά προγράμματα για τη γλώσσα και στα  ITC πεδία πρέπει να αντιμετωπίσουν με τον ίδιο τρόπο τις πλειοψηφικές και μειονοτικές γλώσσες.
Κλείνω, δηλώνοντας τη θέληση του NPLD να συνεργαστεί με το Συμβούλιο της Ευρώπης για τις
δραστηριότητες που θα αναληφθούν για την εφαρμογή της σύμβασης-πλαισίου και τον Χάρτη των γλωσσών.
Ευχαριστώ πολύ

https://rm.coe.int/speech-sabrina-rasom/16808b7560