Μακεδονικοί διάλεκτοι στην βόρεια Ελλάδα

17 Δεκ 2018

Κατάσταση "apartheid" στο Δήμο Εδεσσας (κάποιοι δημότες ειναι λιγότερο ίσοι μεταξύ ίσων!)

Κάποιοι στο Δήμο Έδεσσας αποφάσισαν φέτος να αφαιρέσουν από το προγράμμα του για τις Γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς το καθιερωμένο έθιμο της «τζουμπρίνκα».
Κάθε χρόνο πολλοί ντόπιοι Εδεσσαίοι περιμένουν με χαρά να χορέψουν γύρο από την φωτιά, να τραγουδήσουν τα μακεδονικά τραγούδια και να γευτούν τις περίφημες τζουμπρίνκες! Και δεν τους σταματούσε τίποτα, για να παραβρεθούν στο χώρο που καθοριζόταν από το Δήμο κάθε φορά, όπου γινόταν το παραδοσιακό γλέντι! Ούτε η παγωνιά, ούτε το χιόνι!
Η εκδήλωση αυτή είναι κάτι πολύ χαρακτηριστικό της πόλης της Έδεσσας και συγκεντρώνει πλήθος συμπολιτών μας αλλά και κόσμο από άλλες περιοχές της Μακεδονίας.
Όμως, αντί αυτή η γιορτινή εκδήλωση που προέρχεται από την παράδοση των ντόπιων Μακεδόνων, να γίνει ένα κάλεσμα για προσέλευση στην Έδεσσα πολλών ανθρώπων που αγαπούν την ντόπια παράδοση, γίνονται προσπάθειες το έθιμο αυτό να εκλείψει εντελώς!
Και για πρώτη φορά φέτος το έθιμο της τζουμπρίνκα δεν συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα των γιορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Έδεσσας για το δωδεκαήμερο, ενώ υπάρχει πληθώρα εκδηλώσεων, θεαμάτων (και κλόουν και ανιματέρ - λες και βρισκόμαστε σε
all inclusive ξενοδοχειακή μονάδα σε κάποια παραλία), ξενόφερτων και άσχετων με την παράδοση της πόλης αλλά και με το ίδιο το πνεύμα των Χριστουγέννων!
Κάποιοι στο Δήμο Έδεσσας φαίνεται ότι νιώθουν απέχθεια στην προβολή της ντόπιας μακεδονικής παράδοσης, των χορών και των τραγουδιών της, των εθίμων της, κτλ. 

Οι ίδιοι όμως αυτοί κύριοι δεν είχαν κανένα πρόβλημα, πριν λίγα χρόνια, να βάλουν σε πρόγραμμα «Δια βίου μάθησης» την διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου και εντελώς αυθαίρετα, για δυο λόγους: πρώτο, γιατί αυτό το πρόγραμμα, που χρηματοδοτούσε η ΕΕ, δεν προέβλεπε διδασκαλία καμίας διαλέκτου, πουθενά στην ΕΕ, αλλά μόνο αυτής των επίσημων κρατικών  γλωσσών. Και δεύτερο, γιατί η απόφαση πάρθηκε χωρίς απόφαση του δημοτικού συμβουλίου (όπως, όμως, όφειλε). Κάποιοι στο Δήμο Έδεσσας δέχτηκαν χωρίς πρόβλημα αυτή την παράτυπη επιβολή άνωθεν, χωρίς, προφανώς, να το γνωρίζει το δημοτικό συμβούλιο!
Εδώ παρουσιάζουμε την αλληλογραφία (
e-mail) μεταξύ δημότη Έδεσσας και υπηρεσίας του Δήμου για το θέμα της διδασκαλίας της ποντιακής διαλέκτου που τελικά ακυρώθηκε, όπως ήταν φυσικό.

From: info@edessavoden.gr [mailto:info@edessavoden.gr]  

Sent: Tuesday, October 21, 2014 3:10 PM 
To: sakisdimtsis@edessa.gr 
Subject: Μαθήματα ποντιακής διαλέκτου και τσακώνικης γλώσσας στο Δήμο Εδεσσας

Προ ημερών, ενημερώθηκα από τον τοπικό τύπο της πόλης μας, ότι πρόκειται να αρχίσουν μαθήματα Ποντιακής διαλέκτου και Τσακώνικης γλώσσας στα κέντρα Δια Βίου Μάθησης, σε πολλούς δήμους της Ελλάδας, και στα πλαίσια προγραμμάτων «ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ», με 150 και 25 ώρες διδασκαλίας αντίστοιχα. 


http://www.dimosedessas.gov.gr/el/news/%CE%BA%CE%B5%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CE%B2%CE%B9%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%83%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%85%CE%B5%CE%B4%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CF%83-0
 

Θα ήθελα να με ενημερώσετε με ποια κριτήρια εντάχτηκαν στο πρόγραμμα η ποντιακή διάλεκτος (με 150 ώρες!) και η τσακώνικη γλώσσα, όταν δεν προβλέπεται από κανένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα η εκμάθηση περιφερειακών η μειονοτικών γλωσσών η διαλέκτων. 
Η εκμάθηση της ποντιακής διαλέκτου και της τσακώνικης γλώσσας σε προγράμματα χρηματοδοτούμενα από κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια (δηλαδή χρήματα των Ελλήνων και Ευρωπαίων φορολογούμενων πολιτών) δημιουργεί, επιπλέον, μια κατάσταση θετικής διάκρισης προς μια μερίδα Ελλήνων πολιτών όσον αφορά την γλώσσα που αυτοί μιλούν παραδοσιακά, έναντι άλλων παραδοσιακών διαλέκτων Ελλήνων πολιτών, που αποκλείονται από αυτά τα προγράμματα. Η κατάσταση αυτή είναι τουλάχιστον προβληματική, αν όχι απαράδεκτη. Ευχαριστώ για την απάντηση σας. 

Νατσουλίδου Ευγενία 
info@edessavoden.gr
  

-------Original Message-------   
From: Σάκης Δήμτσης 
Date: 22/10/2014 11:58:49 πμ 
To: info@edessavoden.gr 
Subject: RE: Μαθήματα ποντιακής διαλέκτου και τσακώνικης γλώσσας στο Δήμο Εδεσσας  

Αξιότιμη κα Ευγενία Νατσουλίδου 
Απαντώντας στο ηλεκτρονικό σας μήνυμα που αναφέρεται στην εκμάθηση της ποντιακής διαλέκτου και της τσακώνικης γλώσσας,  σας γνωρίζουμε πως η Διεύθυνσή μας συνεργάζεται με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ,  δημοσιοποιώντας τα προγράμματά της είτε αυτά είναι Εθνικής εμβέλειας είτε είναι τοπικής,  στην εύρεση αιθουσών διδασκαλίας για την  υλοποίηση των ανωτέρω προγραμμάτων καθώς και στην παραλαβή των αιτήσεων.
Στην συνέχεια της διαδικασίας θα  προσληφθεί  υπεύθυνος/η εκπαίδευσης, ανάπτυξης και διασφάλισης ποιότητας του ΙΝΕΔΙΒΙΜ στην Έδεσσα που θα προκύψει, σύμφωνα με την προκήρυξη με αρθ. Πρωτ.  660/12/71455/10-10-2014 που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο. 
 Η  επιλογή των θεματικών ενοτήτων  είναι αντικείμενο αποκλειστικά και μόνο του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων και συγκεκριμένα της γενικής Γραμματείας δια βίου μάθησης . 


Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης
Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, 
Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νέας Γενιάς 

 

From: info@edessavoden.gr [mailto:info@edessavoden.gr]  
Sent: Wednesday, October 22, 2014 3:41 PM
To: sakisdimtsis@edessa.gr
Subject: RE: Μαθήματα ποντιακής διαλέκτου και τσακώνικης γλώσσας στο Δήμο Εδεσσας

Αγαπητέ κ. Δημτση,
Σας ευχαριστώ για την άμεση απάντηση σας. 
Είχα απευθυνθεί προ ημερών, μέσω e-mail, στην Γ.Γ. Δια Βίου Μάθησης και έλαβα την απάντηση που παραθέτω παρακάτω, όπου αναφέρεται ότι η επιλογή των μαθημάτων Τοπικής Εμβέλειας γίνεται κατόπιν προτάσεων από τους Δήμους της χώρας. Αν ισχύει αυτό, θα ήθελα να έχω ενημέρωση σχετικά με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Έδεσσας για τα συγκεκριμένα μαθήματα.
Εδώ είναι η απάντηση της Γ.Γ. Δια Βίου Μάθησης:

Αγαπητή κυρία Νατσουλίδου, 
σε συνέχεια του ηλεκτρονικού σας μηνύματος σας ενημερώνουμε ότι τα προγράμματα στα οποία αναφέρεσθε εντάχτηκαν στα προγράμματα τοπικής εμβέλειας των πράξεων  «Κέντρα Διά Βίου Μάθησης – Προγράμματα Εθνικής Εμβέλειας & Προγράμματα Τοπικής Εμβέλειας» ΑΠ7 και «Κέντρα Διά Βίου Μάθησης – Προγράμματα Εθνικής Εμβέλειας & Προγράμματα Τοπικής Εμβέλειας» ΑΠ8, κατόπιν σχετικών αιτημάτων των Δήμων που συμμετέχουν στις πράξεις. Τα προγράμματα Τοπικής Εμβέλειας προτάθηκαν από τους Δήμους και ανταποκρίνονταν στις τοπικές ανάγκες υποστήριξης και την προώθηση της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και προσωπικής ανάπτυξης των δημοτών τους.

Διονύσης Μουζάκης
Διευθυντής Προγραμμάτων 

Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης
Α,Παπανδρέου 37 - 15180 Μαρούσι
τηλ. 2131311691 fax 2131311644

----------------
Σας ευχαριστώ,
Ευγενία Νατσουλίδου
Μορφωτική και Πολιτιστική Κίνηση Έδεσσας – μέλος του ευρωπαϊκού Δικτύου
Ευτυχώς που έχουμε δήμαρχο για όλους τους δημότες κι οχι εντολοδόχους! 

ΚΙ ΕΔΏ Η ΤΕΛΙΚΉ ΑΠΆΝΤΗΣΗ ΑΠΌ ΤΟΝ ΔΉΜΟ ΕΔΕΣΣΑΣ!

From: Σάκης Δήμτσης 

Date: 24/10/2014 12:43:20 μμ 
To: info@edessavoden.gr 
Subject: RE: Μαθήματα ποντιακής διαλέκτου και τσακώνικης γλώσσας στο Δήμο Εδεσσας  
  

Αξιότιμη κα Ελένη Νατσουλίδου
Απαντώντας στο ηλεκτρονικό  σας μήνυμα  αναφορικά με την εκμάθηση της ποντιακής διαλέκτου και της τσακώνικης γλώσσας και σε συνέχεια του προηγούμενου δικού μου μηνύματος, σας πληροφορώ πως τα προγράμματα τοπικής εμβέλειας τα οποία δημοσιεύτηκαν στον τοπικό τύπο και αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Δήμου ήσαν αυτά τα οποία η Γραμματεία δια βίου μάθησης μας έστειλε. 
Ο Δήμος Έδεσσας απέστειλε την πρότασή του, πρόταση της Υπηρεσίας της οποίας προΐσταμαι,  με μικρό αριθμό  θεματικών ενοτήτων, τόσο Εθνικής εμβέλειας όσο και τοπικής και η οποία δεν περιελάμβανε  την εκμάθηση της ποντιακής διαλέκτου ούτε και αυτήν της τσακώνικης γλώσσας.  


Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης
Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, 

Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νέας Γενιάς 
Δήμου Έδεσσας
Αθανάσιος Δήμτσης  


Ευτυχώς που έχουμε δήμαρχο και όχι εντολοδόχους!!!! Τα συμπεράσματα δικά σας, για ΟΛΑ τα παραπάνω!
_________________________________________________ ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ - 19/12/2018
Μήνυμα προς τον κ.
Simos Slatinis για το σχόλιο του στο facebook, σχετικά με την παραπάνω ανάρτηση μας.
ΜΕΙΝΑΜΕ ΧΩΡΙΣ...ΤΖΟΥΜΠΡΙΝΚΕΣ...ΚΑΙ ΑΡΚΟΥΔΕΣ!!!.......................................

Το παραπάνω σχόλιο εξαφανίστηκε αμέσως, προφανώς από τον ίδιο, όπως ήταν αναμενόμενο! Δεν πειράζει όμως, διότι η απήχηση που έχει στο κοινό ο κ. δημοσιογράφος ειναι ελάχιστη, όπως φαίνεται από τον τοίχο του στο facebook!

2 σχόλια:

t(r)asos είπε...

Δημοσιογράφος; Και γράφει blockspot αντί του ορθού blogspot!!!Άριστος και αυτός;

gence είπε...

Για να κοπούν τα γέλια σε κάποιους που χάρηκαν για τον αποκλεισμό του Συλλόγου Αρκούδες-Μετσκες από το πρόγραμμα του Δήμου Εδεσσας! Το έθιμο θα πραγματοποιηθεί εκτός προγράμματος.
https://www.facebook.com/events/405635176644134/